Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Gardło

Znaleziono 59 wyników

  1. Czy antykoncepcja hormonalna może powodować zaburzenia węchu i smaku? Czy to koronawirus? Od września stosuję tabletki Sylvie 30 bez większych skutków ubocznych (trochę przerzedziły mi się włosy, piersi stały się odrobinę większe), ale od końca grudnia coś złego dzieje się z moim smakiem i węchem. Nie utraciłam ich całkowicie, ale też z trudem przychodzi mi ich rozpoznawanie. Wiem, że coś jest słone, słodkie, gorzkie albo kwaśne, ale przy zamkniętych oczach nie wiem czy potrafiłabym powiedzieć co jem/wącham. Cały czas zamiast naturalnych zapachów/smaków czuję jeden - nieprzyjemny, ziemisto chemiczny. Tak pachnie i kawa i szampon, tak smakują chipsy i gotowane jedzenie. Ciążę wykluczam po 7 negatywnych testach z moczu i 2 negatywnych testach Beta HCG (11 dni po stosunku i 17 dni po stosunku). Co do koronawirusa - jestem osłabiona, pobolewa mnie gardło, miewam stany podgorączkowe i nabawiłam się zapalenia pęcherza, więc praktycznie żadnych typowych dla tej choroby objawów. Nie mam ani duszności ani kataru ani wysokiej gorączki. Co powinnam zrobić? Kwarantannę przechodziłam w listopadzie, wtedy chora była moja mama, a ja prawie całkowicie straciłam węch i smak. Czuję się bezsilna i nie wiem jak sobie pomóc. Czym ten stan może być spowodowany? Gdzie powinnam się zgłosić?
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Czy mogę być w ciąży? Miesiączka spóźnia się już 13 dni, test robiłam przedwczoraj, wynik był negatywny. Dodam, ze test wykonywałam na czczo, jednak nie był to pierwszy poranny mocz. W zeszłym miesiącu przyjmowałam antybiotyk na chore gardło- Augmentin. Było to tuż po skończeniu ostatniej miesiączki. Około 10 dni przed planowana miesiączką miałam dość silne upławy/ plamienie w kolorze brązowym, nie było w tym czystej krwi, trwało to około 4 dni. Czy może oznaczać to ze przez przyjmowany antybiotyk, tamto plamienie było właśnie miesiączka, która przyszła wcześniej i była znacznie słabsza niż zwykle? Czy raczej tamto plamienie nie ma znaczenia a miesiczka faktycznie się spóźnia? Nie jest to pierwszy raz gdy ma takie opóźnienia, zdarzało się już pare razy, jednak maksymalnie było to właśnie 13 dni opóźnienia. Przed wczoraj odczuwałam delikatny ból podbrzusza, tak jak zwykł przed miesiączka, jednak ta się nie pojawiła a ból ustał. Czy to może oznaczać ciąże? Czy opóźnienie spowodowane antybiotykiem? A może właśnie, tak jak pisałam, tamta plamienie było okresem?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry od 5 dni spóźnia mi się miesiączka. Piersi i brzuch zaczęły mnie boleć dopiero 3 dni temu.. Do dzisiaj zaczęło boleć mnie gardło oraz co chwilę oddaje mocz.. Czy to możliwe że jestem w ciąży nie uprawiając seksu ale dotykając spermy która się znajdowała gdzieś i przy masturbacji zaszła w ciążę?
  4. Dzień dobry, Stosuję antykoncepcję doustną Daylette 24 4 prawie pół roku i nie pominęłam żadnej tabletki, kilka razy wzięłam 2 godziny wcześniej, ale w tym miesiącu wszystko było regularnie. Nie jestem aktywna seksualnie. Na początku miesiąca (w połowie tego blistra) fachowiec dokręcał śruby w desce sedesowej i dotkknął ręką jej tylniej części (tuż przy zawiasach). Po około 15 minutach skorzystałam z toalety i zapomniałam jej uprzednio umyć. Teraz jestem przed 3 z 4 tabletek placebo i krwawienie nie wystąpiło. Czy mogło dojść do zapłodnienia? Nie mam apetytu. Załapałam infekcję gardła i boli mnie głowa.
  5. Mój synek wiek 1,5 roku od kilku dni miał stan podgorączkowy 37,3 dwa dni temu dostał wysokiej gorączki 38.5 - 39,3. Do tego dołączyła się ropna wydzielina z nosa która zalega mu w nosie i spływa po ścianie gardła. Lekarz wypisał antybiotyk sumamed. Po podaniu leków przeciwgorączkowych dziecko zachowuje się normalnie. Je, bawi się aż do pojawienia się gorączki. W dzień temperatura jest na poziomie 37 - 37,6. Wieczorem pojawia się nawet 39 stopni. Antybiotyk podany będzie rano jako druga dawka. Ale niepokoją mnie wyniki morfologii. Czy wiążą się one z infekcją: Leukocyty 31,67 tys/ul, Hematokryt 33,80%, MCV73,60%, MCH 24,80%, Płytki krwi 84.00tys/ul, Limfocyty 24,7 %, Neurocyty 60,20%, Monocyty14,60%, Ezynofile0,20%, Neutrocyty19,06tys/ul, Monocyty4,62tys/ul, Eozynofile 0,07tys/ul, Limfocyty 7,83tys/ul, CRP ilościowo 51,6 mg/l. Pozostałe wyniki mieszczą się w normie. Lekarz powiedział, że wyniki są złe i wypisał antybiotyk. Czy takie wyniki mogą być związane z infekcją, czy potrzebna jest konsultacja hematologa? Proszę o odpowiedź
  6. Witam mam 26 lat ostatnia dojście mocno źle się czułam obiawy zmęczenie, rozdrażnienie, senność, nadmierne wypadanie włosów, uczucie spuchnietego gardła, kołatania serca,więc zrobiłam sobie badania na tarczycę oraz badania podstawowe morfologia OB witamina B12 ferrtryna i wszystkie wyniki były w normie po za antygenem Tg który wyszedl 307 a norma niby jest 4,11. Czy mam się czego obawiać, co mam dalej robić, gdzie z tym iść, mój lekarz rodzinny kazal mi tylko mierzyć ciśnienie i brać magnez . Z góry dziekuje
  7. Dzień dobry w marcu robiłam wynik TSH i wyszedł 0,497ulU/ml A teraz 2 tygodnie temu robiłam i wyszedł wynik 1,33 ulU/ml Trójgliceryd wynik 104 /Martwię się iż od ponad 4 miesięcy boli mnie szyją boli w środku dziwne uczucie jak by mi coś siedziało w gardle dziwny dyskonfort już nie wiem co mam robić proszę o odpowiedź
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Choruje na endometrioze. Po konsultacjach z ginekologiem odłożyłam tabletki i chcemy się starać z mężem o dzidziusia. 2 tyg temu mąż miał gorączkę przez dwa dni około 38 stopni, kaszel ból gardła, katar. Brał tylko polopiryne i robił inhalacje. Ja miałam gorączkę tydzień temu przez dwa dni poniżej 38 stopni, brałam tylko dexak sl. Obecnie kończy mi się miesiączka. Mam lekki katar. Czy możemy się starać o dzidzie? Czy te choroby mogą mieć negatywny wpływ na plemniki i zdrowie dzidzi gdyby nie udało? Pozdrawiam
  9. Mam wynik 6,79 badania anty-TOP(ICD-9:o09) norma jest 0-5,61Mam problem z trawienie, suchość w gardle i jestem bardzo podrazniona, nerwowa man problem z snem bardzo szybko się męczę mam 58 lat czy powinnam brać jakieś leki dziękuję za odpowiedź
  10. Dzień dobry, proszę o interpretacje badania w kierunku Boreliozy - IgG Western-Blot oraz IgM Western-Blot: IgG p 39 = o (6,00) IgG p 19 = o (9,00) IgG p 18 B. sensu stricto = o (5,00) IgG p 21 = ( ) (22,00) IgG p 83 = o (9,00) Borelioza IgG OspC = ( ) (18,00) Borelioza IgG antygen p41 = (90,00) Borelioza IgG antygen p58 = o (5,00) Borelioza IgG antygen p20 = o (9,00) Borelioza IgG antygen VIsE Ba = o (3,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bb = o (13,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bg = o (4,00) Borelioza IgG antygen Lipid Ba = o (0,00) Borelioza IgG antygen Lipid Bb = o (1,00) Borelioza IgM (OspC) B. afzelii = o (3,00) IgM p 39 =o (7,00) Borelioza IgM antygen p 41 = o (10,00) Borelioza IgM antygen VIsE Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bg = o (6,00) Borelioza IgM OspC-adv Bsp = o (4,00) Objawy to kilkumiesięczne bóle różnych części ciała(pięta lewej stopy, plecy, żebra, okolice prawego pośladka, wcześniej długo utrzymujący się ból miednicy), wzdęcia, mdłości,zaobserwowane drętwienie rąk przy dłuższym trzymaniu w jednej pozycji, mocne rozbicie, zmęczone oczy, od kilku miesięcy mogę spać po 10h codziennie i nie wysypiać się(wcześniej nigdy tak nie było),problemy w skupieniu się, szczególnie przy większej liczbie osób, uczucie duszności, czasem zawroty głowy, większość z tych objawów od kilku miesięcy nasila się by potem zanikać, ponad to na początku roku pojawiły się problemy z nadciśnieniem by po kilku miesiącach ciśnienie i puls stało dziwnie niskie - około 100/60, puls 50-60. Poza tym od lat utrzymujący się ból gardła i przewlekłe stany zapalne, obecnie zagrzybione migdały. Pozdrawiam i dziękuje za ewentualną odpowiedź.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ok 2 tyg przebyliśmy z mężem przeziebienie.(stan podgoraczkowy plus bol gardla) ja brałam paracetamol raz dziennie plus syrop prenalen a maz na początku polopiryne s a później paracetamol. Właśnie kończy mi się okres chcielibyśmy starac się o dziecko w tym cyklu. Czy nie ma żadnych przeciwskazań? Czy możemy się starać? Czy nie zaszkodzi to w razie czego dziecku? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ok 2 tyg przebyliśmy z mężem przeziebienie.(stan podgoraczkowy plus bol gardla) ja brałam paracetamol raz dziennie plus syrop prenalen a maz na początku polopiryne s a później paracetamol. Właśnie kończy mi się okres chcielibyśmy starac się o dziecko w tym cyklu. Czy nie ma żadnych przeciwskazań? Czy możemy się starać? Czy nie zaszkodzi to w razie czego dziecku? Pozdrawiam i dziękuję.
  13. Proszę o interpretacje wyników Sód 147mmol/l potas 5.30 mmol/l Eosinophil 6% Mam problem z niepełnym wdechem Nie mogę wziąć pełnego oddechu Po paru razach to sie udaje ale czesto po tym kręci mi sie w głowie. Objawy nasilaja wie wieczorem Do tego splywajac wydzielina po tylnej ścianie gardla Zatkany nos Nie mam kaszlu . Co to moze być ?
  14. Witam! Czy wynik z krwi 3.24 na Helicobacter pylori oznacza ,że mam bakterie? Odczuwam palenie w gardle języka.Robiłam przed badaniem krwi gaatroskopia którą żadnych zmian Niue wykazała.
  15. Witam, jestem miesiąc i tydzień po wzięciu tabletki ellaone mianowicie dnia 19 września 2020r wraz z chłopakiem nie uprawialiśmy seksu jedynie przez około minutę obcierałam się nago o jego penisa w stanie erekcji był to mój dzień owulacji, następnego dnia poczułam ból jajników myślałam ze to już początek ciąży i wtedy dnia 21 września połknęłam tabletkę jednak nie wiem czy była potrzebna lecz dzień po „stosunku” czułam chyba wczesny rozwój zapłodnienie w mojej macicy. Teraz mija już ten miesiąc a ja nie wiem czy odczuwam skutki tabletki czyli nadal bóle jajników i czułość piersi od niedawna bóle krzyża, ani razu nie wymiotowałam jedynie na wieczór czułam się jakbym miała coś w gardle. Zrobiłam już 4 testy ciążowe jeden w dniu spodziewanej miesiączki która przyszła zgodnie z zapowiadanym terminem wyszedł on negatywny lecz nadal czuje się tak samo, w niedziele ma mi nadejść już druga miesiączka. Czy jeśli ona nie nadejdzie oznacza to ciąże? czy moje skutki uboczne po tabletce po mogą utrzymywać się tak długo? wykonam ostatni test w dniu spodziewanej miesiączki w niedziele. Dodam ze sama do ginekologa udać się nie mogę jak i nie chce nikomu o tym mówić, jedynym rozwiązaniem kiedy nie nadejdzie okres i będę w ciąży zostają mi tabletki poronne.
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Oboje z mezem przeszliśmy przeziebienie. Ja brałam parę razy paracetamol i syrop prenalen mialam stan podgoraczkowy i bol gardła maz natomiast miał goraczke 38 stopni i również bol gardła. Bral Polopiryne S i również paracetamol. Za niecałe 2 tyg mam dni plodnw chcemy starac się o dziecko. Czy możemy? Czy nie wpłynie to na zdrowie dziecka i na przyszla ciaze ? Proszę o odp bardzo nam zależy. Pozdrawiam
  17. Gość

    Seks a ciąża

    witam, na początku sierpnia zacząłem uprawiać z dziewczyną seks w ubraniach. Ja zawsze miałem na sobie bielizne oraz spodenki ona natomiast bielizne . Robiliśmy to kilkanaście razy w większości przypadków kończyło się to wytryskiem, nie kończyliśmy jeszcze wtedy tylko ona wciąż ocierała się o mnie. Dostała jeden okres lecz następny sie spóźnił, była wtedy chora miała zapalenie gardła i bóle mięśni oraz objawy typowe przed miesiączką, okres dostała po 7 dniach był normalny. Czy jest możliwe że jest w ciąży? (ona nie chce zrobić testu)
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Zaczęliśmy starac się o dziecko z mężem. Za 3 dni mam owulacje ale złapało mnie przeziębienie. Nie brałam żadnych leków. Lecze się naturalnie miod cytryna itp. Moje pytanie brzmi czy możemy starac się o dziecko mimo lekkiego przeziębienia? Dodam ze drapie mnie trochę w gardle i mam lekki kaszel.
  19. Czy mógłbym prosić o interpretacje wyników morfologii? od jakiegoś czasu czuje palenie w gardle: Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 7,79 x10^3/uL[4,23-9,07]~,Neutrofile 5,38 x10^3/uL[1,5-7,7]~,Limfocyty 1,77 x10^3/uL[1,1-4,5]~,Monocyty 0,52 x10^3/uL[0,1-0,9]~,Eozynofile 0,09 x10^3/uL[0,02-0,5]~,Bazofile 0,03 x10^3/uL[0-0,2]~,Neutrofile 69,0 %[34-67,9]H,Limfocyty 22,7 %[21,8-53,1]~,Monocyty 6,7 %[5,3-12,2]~,Eozynofile 1,2 %[0,8-7]~,Bazofile 0,4 %[0,2-1,2]~,IG 0,80 %[0-0,5]H,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 5,26 x10^6/uL[4,63-6,08]~,Hemoglobina 15,2 g/dl[13,7-17,5]~,Hematokryt 45,1 %[40,1-51]~,MCV 85,7 fl[79-92,2]~,MCH 28,9 pg[25,7-32,2]~,MCHC 33,7 g/dl[32,3-36,5]~,RDW-SD 36,3 fl[35,1-43,9]~,RDW-CV 11,7 %[11,6-14,4]~,Płytki krwi 399 x10^3/uL[150-400]~,PDW 11,3 fl[9,8-16,1]~,MPV 10,0 fl[9,4-12,6]~,P-LCR 25,1 %[19,2-47]~,PCT 0,40 %[0,16-0,35]H;
  20. W zeszłym tygodniu, w związku z zapaleniem gardła i węzłów chłonnych przyjmowałam antybiotyk (Doxycyclinum) przez 7 dni - kuracja antybiotykiem przypadła na 4 ostatnie tabletki hormonalne i 3 tabletki placebo. Kolejne 4 tabletki placebo przyjmowane były normalnie, bez "towarzystwa" antybiotyku. Nowy blister zacznę w piątek (tj. 25.09). Moje pytanie brzmi: czy antybiotyk ma wpływ na antykoncepcję i działanie tabletek hormonalnych z nowego blistra nawet po "przerwie" na tabletki placebo? Czy powinnam się dodatkowo zabezpieczać mechanicznie przez pierwszy tydzień przyjmowania tabletek z nowego blistra? Stosuję antykoncepcję VIBIN mini.
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam , moje cykle są krótkie ok 24-25 dni w dniu owulacji kochaliśmy się z mężem. Miesiączka powinna być 21/09 jednak było tylko delikatne plamienie 22, 23/09 tak samo , boli mnie podbrzusze i mam młodości i wrażenie "czegoś" w gardle czego nie mogę polknac zni nic Wykonałam test ciążowy po 14 dniach ,wyszedł ujemny , dodam że był on popołudniu zrobiony czy to za wcześnie? Powtórzyć test
  22. Gość

    Petting a ciąża

    Witam, około 2 tyg temu uprawiałam peeting ze swoim chłopakiem. Ocieraliśmy się o siebie on byl w bieliźnie i spodniach ja w bieliźnie, nie miał wytrysku. Czy jest możliwość zajscia w ciąże? Stresuje się ponieważ od 5 dni spóźnia mi się okres i nie wiem czym jest to spowodowane, dodam że przez 3 dni przed owulacja miałam katar, ból gardła oraz gorączkę. Od tygodnia boli mnie podbrzusze tak jak na okres. Proszę o odpowiedź
  23. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
  24. Jestem w 21 hbd, zaczęło bolec mnie mocno gardło, na następny dzień głowa, zatoki, katar koloru żółtego, ciagle zatkany nos. Na gardle był jeden czop, który wycisnęłam a teraz jest tylko zaczerwienione i boli. Laryngolog powiedział, że muszę to przecierpieć. Czy są jakieś sposoby na udrożnienie zatok i pomoc sobie? Temp 37 stopni, leukocytoza 12,3 tys, CRP 7,5. Biorę vit C w dużych dawkach, prenalen gardło, do nosa irigasin i czasem xylometazolin, choć wiem, że nie wolno.
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Chodzi o Duphaston. Nie będę się rozpisywać w sprawie tabletek, bo wiem, że są na ewentualne zagnieżdżenie, bądź wyregulowanie miesiączki. Odstawilam go przedwczoraj, tj 6.08. Wczoraj cały dzień było ok - zrobiłam test, nie wyszedł (dopiero jak zrobiłam to zauważyłam, że to test 25, więc ten mniej czuły). I nagle wczoraj wieczorem jedzenie początkowo dziwnie stawalo mi w gardle. Temp się podniosła. Tzn mam wrazenie gorąca takiego, jak przy przeziębienie. Utrzymuje się do teraz. Dodam że bolą mnie piersi i kluja jajniki, co podobno jest po nim normalne. A przy tym mam taki jakby pełny brzuch. Czy jest jednak możliwe żeby się udało? Czy to zwykle objawy po tych tabletkach? Nie chce wariowac, bo już rok jak się staram.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...