Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Gardło

Znaleziono 76 wyników

  1. Ostatnio źle się czuję problem z oddechem, zmęczenie, ból gardła. Zrobiłam sobie morfologię i wszystkie wyniki są ok tylko podwyższony hematokryt 46,5 (norma do 44,9) Co to może oznaczać?
  2. Czy tabletki herbitussin kaszel i gardło obniżają działanie tabletek antykoncepcyjnych? Tabletka atywia została wzięła około 2,5-3 godzin przed tabletką do ssania, która w składzie ma zawierać lukrecję. Czy w takim wypadku ochrona została zachowana? Czy powinno się wziąć dodarkową tabletkę, aby zachować ochronę?
  3. Hej kochane nie miesiaczkuje regularnie mianowicie mam delikatny stres uprawialam stosunek poczatek/polowa marca tydzien po nim zrobilam 2 testy wyszly negatywne potem jakos ponad 2/3 tyg 6 dni po spodziewanej miesiaczce (9 kwietnia) z porannego moczu tez wyszedl negatywny teraz jestem chora przyjmuje duzo lekow czesto chidze do toalety mam bule miesni , glowy , omdlenia, zawroty, bole podbrzusza, jakies ropniaki/ afty w buzi bol gardla , bol kregoslupa ostatni okres mialam 19.02 moj cykl to 45 dni chociaz zdarzalo sie ze byl 61 myslicie ze choroba opoznila miesiaczke? Moge zaufac testa? Prosze o odp z gory dziekuje
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam w zeszłym tyg byłam chora (gardło,katar) od niedzieli a od pt staraliśmy się już o dziecko. Leczyłam domowymi sposobami, ale dostałam zapalenie ucha środkowego byłam wczoraj i laryngologa i przepisał mi Amotaks. Pytanie czy jeśli doszło do zapłodnienia (w sr miałam owulację) to w tym tyg powinnam już być w ciąży i brać Amotaks puki się dobrze nie rozwinęło jajeczko i nie zagnieździło czy odczekać aż dokładnie się zagnieździ. Z góry dziękuję za pomoc.
  5. Witam, ból gardła rano, ucisk jakby w miejscu oskrzel z rana, uczucie guli w gardle,odczucie na szyi jakby były powiększone węzły chłonne. Badania krwi : HGB:16.7,RBC:5.27,HCT:48,2, WBC:11.07,LYM:4,2,EOZ::8,00, Białko CRP:3,56,OB:3,LDH:150. Czy to może być refluks ?
  6. Biore tabletki vibin mini o godzinie 20:00. Podczas brania tabletki popiłam ją coca colą jednak niestety stało się tak ze podczas połykania, nie poczułam tabletki przelatującej przez gardło i wcale sprawdzenia czy tabletka nie wpadła do szklanki, od razu wylałam napój żeby sprawdzic czy tabletka się w nim znajduje. Nie było jej tam i nie wiem czy rozpuściła się tak szybko w tym napoju czy po prostu połknęłam ją niewyczuwalnie. Czy w tej sytuacji powinnam przyjmować tabletki tak jakbym ją połknęła i nic się nie stało, czy mam postępować jak na ulotce przy pominięciu tabletki?- tzn dokończyć rozowe i nie robic przerwy 7 dniowej a od razu zaczac kolejne opakowanie?
  7. Podczas diagnostyki bólu brzucha i spadku masy ciała, wynik tsh wyszedł podwyższony 4,96, anty Tg w normie, OB obniżone, CRP w normie. Od tygodnia boli mnie gardło, mam trudności z przełyka niem śliny. Test helicobacter wyszedl dodatni. Czy to może mieć związek, czy to zwykłą infekcja gardła?
  8. Dzień dobry.. Moja 6 letnia córka przez 2 dni miała wysoką temperaturę pow. 39,0C. Dziecko jest bez powiększonych węzłów chłonnych, osłuchowo czyste, migdały powiększone z białym nalotem, ból gardła przy przełykaniu. Wynik CRP 30mg/l, neutrocyty podwyższone z 8.5 do 13.65. Leukocyty 17,46. Czy niezbędny jest antybiotyk? Trzecia doba temperatura najwyższa do 38.2. Czwarta doba od rana lekki stan podgorączkowy..Czy jest to infekcja wirusowa?
  9. Witam, minęło około 2 godziny od przyjęcia tabletki antykoncepcyjnej. Podczas mycia zębów zahaczyłam za głęboko o gardło i miałam odruch wymiotny. Niestety wyplułam bardzo mało treści pokarmowej z flegmą. Dodam że jadłam przed samym myciem zębów. Czy powinnam wziąć 2 tabletkę?
  10. Dzień dobry, robiłam dzisiaj badanie CRP: 0,17 mg/dl. Od ok 3 tyg. męczy mnie katar i podrażnione gardło. Czy wynik jest ok czy może on oznaczać czy coś się dzieje z zatokami?
  11. Limfocyty 55 procent a neutorycty 34 . Czy to powód do niepokoju. Jestem pod ostwieniu symfaxinu , dzień po badaniach dostałam okres i bolało mnie gardło . Jestem zmęczona i mam dziwne uczucie rozladowan elektrycznych w głowie i biegunkę. Wszystko się zaczęło jak zaczełam odstawiać leki
  12. Gość

    Seks a ciąża

    25 stycznia robiłam test ciążowy, który wyszedł negatywnie, 28 stycznia zrobiłam drugi, który okazał się pozytywny. Byłam u ginekolog, która od razu dała skierowanie na USG ciąży i stwierdziła, że jest 6 tydzień ciąży. Na USG lekarz powiedział jednak, że jest zaskoczony i nie widzi nic, co by wskazywało na ciążę 6 tygodniową. Co najwyżej 2 tygodnie (dokładnie 2 tygodnie temu powinnam mieć miesiączkę). Problem w tym, że 2 tygodnie temu nie doszło do współżycia i jestem tego pewna, bo każdy raz zapisuję w kalendarzyku. Jeśli chodzi o dolegliwości: potworna suchość w gardle, bóle piersi, spadek wagi, przeczyszczenie przynajmniej raz dziennie, nacisk na pęcherz, ból podbrzusza. Jestem osobą z otyłością, 21 lat, po jednym porodzie naturalnym. Czy faktycznie jest możliwość, żebym nie była w ciąży? Bardziej się jej obawiam. Słyszałam też coś o ciąży urojonej, ale nie brzmi mi to zbyt logicznie. Ale to prawda. Bardzo boje się ciąży w tej chwili.
  13. Witam, od minimum miesiąca mam powiększony jeden migdał. Byłam u lekarza, przepisał antybiotyk, skończyłam go brać tydzień temu, a jest bez zmian. Stwierdził że to angina lecz objawów typu ból gardła brak. Jedynie powiększony lewy migdał oraz dwa wyczuwalne twarde, niebolące, raczej ruchome guzki pod żuchwą z lewej strony. Co to może być ? W między czasie miałam bóle stawów. Około listopada-grudnia bóle lewej strony głowy. Wczoraj robiłam badania krwi wyniki wyszły tak: OB - 11m/h norma 2-15 ASO - 170 norma 0-200 CRP - 2,7 norma 0.0 - 5.0 TSH - 1.020 norma 0.510 - 4.300 Leukocyty - 5,3 norma 4.0-10 Erytrocyty - 5.0 norma 3.9 - 5.2 Hemoglobina 13.7 norma 11.2 - 15.7 Hematokryt - 43 MCV - 85 MCH - 28 MCHC - 32.2 Płytki krwi - 273 RDW - CV - 14,2 PDW - 15.6 MPV - 12.1 P-LCR - 42.2 Neutrofile - 2.95 Limfocyty - 1.86 Monocyty - 0.43 Eonzynofile - 0.06 Bazofile - 0.03 Neutrofile - 55.2 % Limfocyty - 34.8 % Monocyty - 8.1 % Eonzynofile - 1.1 % AST - 29 norma 0-35 ALT - 37 norma 0.33 Bilirubina całkowita 0.30 norma 0.30-1.20 Fosfataza zasadowa 58 norma 35-124 GGTP 7 norma 0.38
  14. Witam. Mam 23 lata. Od miesiąca zmagam się z przewlekłym stanem gorączkowym w okolicy 36.9-37,3 stopnia. Pojawił się też ból w okolicy serca, nieraz kłujący, czasem się przenosi za mostek lub promieniuje do ręki. Konsultowałam się z kardiologiem, echo serca i EKG wyszło w porządku. Ponadto pojawia się jeszcze nieznaczny ból gardła i momentami wyższe tętno, w okolicach 90-100. Wykonywałam morfologię krwi, na tę chwilę parametry ogólne i mocz są stosunkowo dobre. CRP < 0,2. Podwyższone tylko monocyty 10,0 % i nieznacznie obniżone płytki krwi 132 10^9/L. Ponadto wykonałam też zestaw przeciwciał na Covid 19, również brak. Zawsze byłam zdrową osobą i dlatego bardzo się martwię, bo nie czuje się najlepiej i nawet nie mam pomysłu w którym kierunku się diagnozować. Może ktoś z Państwa by coś doradził?
  15. Witam, mam bardzo wysokie P ciała p/wirusowi opryszczki HSV IgG 1/2 po wyżej 200RU/ml. Równolegle od dłuższego czasu boli mnie gardło oraz pieką oczy. Czy mam pilnie szukać pomocy lekarskiej lub jakie badania mam wykonać w celu lepszej diagnozy dolegliwości.
  16. Witam, 4.09 robiłam wyniki gdyż bardzo słabo się czułam, na tyle że nie byłam w stanie w domu posprzątać, szybkie męczenie, słaba koncentracja, kołatanie serca. Z wynikow wyszedł poziom żelaza 45, ferrytyny 45, kwasu foliowego 4 pani doktor zapisała tardyferon 2 opakowania. Po tym czasie poczułam sie lepiej, wyniki żelaza wzrosły do 80. Pani doktor stwierdzila ze jest w porzadku. W tej chwili odczuwam znów szybkie męczenie się, senność, kołatanie, podwyższone tętno, ciągle uczucia zimna, momentami dreszcze, po wysiłku bolesność mięśni, uczucie drapania w gardle. Czy jest możliwa niedokrwistość i takie objawy z prawidłową morfologia? Choruje na niedoczynność tarczycy, ale endokrynolog twierdzi że pod tym wzgledem wszystko jest ok.
  17. Witam. Od jakiegoś czasu mam bardzo niska odporność.Czeste bóle gardła, zapalenia zatok, osłabienie, zmęczenie mięśni rąk.Pierwsze badania krwi w listopadzie były w normie, obecne wykazały OB 12, Leukocyty 10,2granulocyty % 76, MPV 8,2. Czy powinnam się martwić?Dodam że w dniu badania byłam przeziębiona.
  18. Czy antykoncepcja hormonalna może powodować zaburzenia węchu i smaku? Czy to koronawirus? Od września stosuję tabletki Sylvie 30 bez większych skutków ubocznych (trochę przerzedziły mi się włosy, piersi stały się odrobinę większe), ale od końca grudnia coś złego dzieje się z moim smakiem i węchem. Nie utraciłam ich całkowicie, ale też z trudem przychodzi mi ich rozpoznawanie. Wiem, że coś jest słone, słodkie, gorzkie albo kwaśne, ale przy zamkniętych oczach nie wiem czy potrafiłabym powiedzieć co jem/wącham. Cały czas zamiast naturalnych zapachów/smaków czuję jeden - nieprzyjemny, ziemisto chemiczny. Tak pachnie i kawa i szampon, tak smakują chipsy i gotowane jedzenie. Ciążę wykluczam po 7 negatywnych testach z moczu i 2 negatywnych testach Beta HCG (11 dni po stosunku i 17 dni po stosunku). Co do koronawirusa - jestem osłabiona, pobolewa mnie gardło, miewam stany podgorączkowe i nabawiłam się zapalenia pęcherza, więc praktycznie żadnych typowych dla tej choroby objawów. Nie mam ani duszności ani kataru ani wysokiej gorączki. Co powinnam zrobić? Kwarantannę przechodziłam w listopadzie, wtedy chora była moja mama, a ja prawie całkowicie straciłam węch i smak. Czuję się bezsilna i nie wiem jak sobie pomóc. Czym ten stan może być spowodowany? Gdzie powinnam się zgłosić?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Czy mogę być w ciąży? Miesiączka spóźnia się już 13 dni, test robiłam przedwczoraj, wynik był negatywny. Dodam, ze test wykonywałam na czczo, jednak nie był to pierwszy poranny mocz. W zeszłym miesiącu przyjmowałam antybiotyk na chore gardło- Augmentin. Było to tuż po skończeniu ostatniej miesiączki. Około 10 dni przed planowana miesiączką miałam dość silne upławy/ plamienie w kolorze brązowym, nie było w tym czystej krwi, trwało to około 4 dni. Czy może oznaczać to ze przez przyjmowany antybiotyk, tamto plamienie było właśnie miesiączka, która przyszła wcześniej i była znacznie słabsza niż zwykle? Czy raczej tamto plamienie nie ma znaczenia a miesiczka faktycznie się spóźnia? Nie jest to pierwszy raz gdy ma takie opóźnienia, zdarzało się już pare razy, jednak maksymalnie było to właśnie 13 dni opóźnienia. Przed wczoraj odczuwałam delikatny ból podbrzusza, tak jak zwykł przed miesiączka, jednak ta się nie pojawiła a ból ustał. Czy to może oznaczać ciąże? Czy opóźnienie spowodowane antybiotykiem? A może właśnie, tak jak pisałam, tamta plamienie było okresem?
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry od 5 dni spóźnia mi się miesiączka. Piersi i brzuch zaczęły mnie boleć dopiero 3 dni temu.. Do dzisiaj zaczęło boleć mnie gardło oraz co chwilę oddaje mocz.. Czy to możliwe że jestem w ciąży nie uprawiając seksu ale dotykając spermy która się znajdowała gdzieś i przy masturbacji zaszła w ciążę?
  21. Dzień dobry, Stosuję antykoncepcję doustną Daylette 24 4 prawie pół roku i nie pominęłam żadnej tabletki, kilka razy wzięłam 2 godziny wcześniej, ale w tym miesiącu wszystko było regularnie. Nie jestem aktywna seksualnie. Na początku miesiąca (w połowie tego blistra) fachowiec dokręcał śruby w desce sedesowej i dotkknął ręką jej tylniej części (tuż przy zawiasach). Po około 15 minutach skorzystałam z toalety i zapomniałam jej uprzednio umyć. Teraz jestem przed 3 z 4 tabletek placebo i krwawienie nie wystąpiło. Czy mogło dojść do zapłodnienia? Nie mam apetytu. Załapałam infekcję gardła i boli mnie głowa.
  22. Mój synek wiek 1,5 roku od kilku dni miał stan podgorączkowy 37,3 dwa dni temu dostał wysokiej gorączki 38.5 - 39,3. Do tego dołączyła się ropna wydzielina z nosa która zalega mu w nosie i spływa po ścianie gardła. Lekarz wypisał antybiotyk sumamed. Po podaniu leków przeciwgorączkowych dziecko zachowuje się normalnie. Je, bawi się aż do pojawienia się gorączki. W dzień temperatura jest na poziomie 37 - 37,6. Wieczorem pojawia się nawet 39 stopni. Antybiotyk podany będzie rano jako druga dawka. Ale niepokoją mnie wyniki morfologii. Czy wiążą się one z infekcją: Leukocyty 31,67 tys/ul, Hematokryt 33,80%, MCV73,60%, MCH 24,80%, Płytki krwi 84.00tys/ul, Limfocyty 24,7 %, Neurocyty 60,20%, Monocyty14,60%, Ezynofile0,20%, Neutrocyty19,06tys/ul, Monocyty4,62tys/ul, Eozynofile 0,07tys/ul, Limfocyty 7,83tys/ul, CRP ilościowo 51,6 mg/l. Pozostałe wyniki mieszczą się w normie. Lekarz powiedział, że wyniki są złe i wypisał antybiotyk. Czy takie wyniki mogą być związane z infekcją, czy potrzebna jest konsultacja hematologa? Proszę o odpowiedź
  23. Witam mam 26 lat ostatnia dojście mocno źle się czułam obiawy zmęczenie, rozdrażnienie, senność, nadmierne wypadanie włosów, uczucie spuchnietego gardła, kołatania serca,więc zrobiłam sobie badania na tarczycę oraz badania podstawowe morfologia OB witamina B12 ferrtryna i wszystkie wyniki były w normie po za antygenem Tg który wyszedl 307 a norma niby jest 4,11. Czy mam się czego obawiać, co mam dalej robić, gdzie z tym iść, mój lekarz rodzinny kazal mi tylko mierzyć ciśnienie i brać magnez . Z góry dziekuje
  24. Dzień dobry w marcu robiłam wynik TSH i wyszedł 0,497ulU/ml A teraz 2 tygodnie temu robiłam i wyszedł wynik 1,33 ulU/ml Trójgliceryd wynik 104 /Martwię się iż od ponad 4 miesięcy boli mnie szyją boli w środku dziwne uczucie jak by mi coś siedziało w gardle dziwny dyskonfort już nie wiem co mam robić proszę o odpowiedź
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Choruje na endometrioze. Po konsultacjach z ginekologiem odłożyłam tabletki i chcemy się starać z mężem o dzidziusia. 2 tyg temu mąż miał gorączkę przez dwa dni około 38 stopni, kaszel ból gardła, katar. Brał tylko polopiryne i robił inhalacje. Ja miałam gorączkę tydzień temu przez dwa dni poniżej 38 stopni, brałam tylko dexak sl. Obecnie kończy mi się miesiączka. Mam lekki katar. Czy możemy się starać o dzidzie? Czy te choroby mogą mieć negatywny wpływ na plemniki i zdrowie dzidzi gdyby nie udało? Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...