Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Płuca

Znaleziono 22 wyników

  1. Witam chciałbym profilaktycznie wykonać badanie płuc tzn,w kierunku nowotworu Tomografia odpada ze względu że lekarz nie chce mi dać skierowania Czy rezonans klatki piersiowej by dał podobny obraz? zrobiłbym prywatnie jestem palaczem ok 15 lat ,rok temu rzuciłem,mam 35 lat
  2. Dzień dobry, Syn pod koniec stycznia leczony w kierunku mykoplazmy antybiotykiem Klacid, bez potwierdzonych badań z krwi. Osłuchowo zmiany na oskrzelach i płucach, od bardzo długiego czasu kaszel. Teraz znowu to samo, od tygodnia zaczął się kaszel, temp około 38 stopnia, ustąpiła w czwartek. Inhalacje z nebbudu nie pomagają, zrobione badania z krwi, wygląda to następująco: IgG 15.00 IgM 0.90 Pediatra zalecił Klacid, stwierdził mykoplazmę. Wynik i jeden i drugi wątpliwy
  3. Dzień dobry. Choruję na dychawicę oskrzelową. Przeszłam właśnie covid (test miałam 26 lutego), do tej pory utrzymuje mi się kaszel i lekarz zlecił mi rtg klatki piersiowej. Na wyniku wyszło zagęszczenie miąższowe w polach dolnych obu płuc. Sylwetka serca w normie. Kąty przeponowo-żebrowe wolne. Czy te zagęszczenie to coś poważnego? Morfologia w normie oprócz: leukocyty 2,25 i wit. D3 - 24,23 g/ml. Dziękuję bardzo za odpowiedź
  4. Witam. Mam dobre wyniki morfologii, wszystko w normie oprócz glukozy która wynosi 101, tsh z wynikiem 2,107 i kwasie moczowym w surowicy 8,6. Przechodząc do sedna sprawy - od ponad miesiąca męczy mnie duszność przy przyspieszonej akcji serca. Tętno w spoczynku czasami wynosi 65 a potem nagle jak wstanę ponad 100 co prawda nie dużo bo 105 to jest max. Budzę się czasami w nocy z uciskiem na klatce piersiowej i uczuciem niespokojnego oddechu. Wszystkiemu ciągle towarzyszą myśli że coś mi jest, że umrę itp. (nie tylko wtedy a nawet w środku dnia). Zawroty głowy zdarzają się ale chyba bardziej pod nakreciem się spirali - przyspieszony oddech, przyspieszony oddech (często ponad 20 na minutę) i wtedy dochodzi stres i te serce jeszcze bardziej mi kołacze. Leukocyty wyszły na poziomie 7,0 z tego co czytałem są bardzo ważne żeby wykryć czy jest jakiś stan chorobowy, poza tym inne wyniki krwinek też wyszły dobrze, wszystkie są jak najbardziej ok. Moje pytanie jest takie czy z takimi wynikami można wykluczyć jakąś niewydolność serca lub niewydolność płuc? Bo tego najbardziej się chyba boję. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  5. Witam, ostatnio jestem osłabiona, ciągle chce mi się spać nawet po 8,9 godzinach snu. Mam uczucie suchości w ustach, zdarzają się pleśniawki w ustach. Rok temu brałam silne antybiotyki w ciągu 3 miesięcy 2x Klacid i 1x Sumamed na zapalenie płuc. Czy wyniki badań mogą świadczyć o jakiejś chorobie. Morfologia krwi Leukocyty 4,46 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,6 mln/µl 3,93 - 5,22 Hemoglobina 14,0 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 42 % 34,1 - 44,9 MCV 92 fl 79,4 - 94,8 MCH 30 pg 25,6 - 32,2 MCHC 33,3 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 200 tys/µl 150 - 400 RDW-SD 42,0 fl 36,4 - 46,3 RDW-CV 12,6 % 11,7 - 14,4 PDW 16,1 fl 9,8 - 16,2 MPV 11,7 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 39,3 % 19,1 - 46,6 Neutrofile 2,44 tys/µl 2 - 7 Limfocyty 1,6 tys/µl 1 - 3 Monocyty 0,33 tys/µl 0,2 - 1 Eozynofile 0,03 tys/µl 0,02 - 0,5 Bazofile 0,02 tys/µl 0,02 - 0,1 Neutrofile 54,8 % 40 - 80 Limfocyty 36,5 % 20 - 40 Monocyty 7,4 % 2 - 10 Eozynofile 0,7 % 1 - 6 Bazofile 0,4 % 0 - 2 Niedojrzałe granulocyty IG % 0,20 % 0 - 0,4 Niedojrzałe granulocyty IG il. 0,01 tys/µl 0 - 0,03 NRBC% 0,00 % 0 - 0,01
  6. Chciałabym się dowiedzieć odnośnie badania krwi. Podwyższone MCV-102 Podwyższone MCH-35 Podwyższone PDW-18 Obniżone MPV-7,6 Bazofile-0,0 Czy może ktoś mi pomóc. To wyniki badań mojego taty. Jest podejrzenie raka płuc. Czy te wyniki na coś wskazują?
  7. Mam tyle pytań internet też dużo pisze a ja dalej nic nie wiem czuje się bezradna i winna że nie mogłam mamie pomoc że nie mogłam ją zabrać ze szpitala mama trafiła z niewydolnością oddechowa krążeniowa rokowania nie były dobre bo mama chorowała nie tylko na jedno schorzenie ale miała Parkinsona i POChP po 11 dniach jak rozmawiałam z lekarzem prowadzącym mamę powiedział mi że mama dzisiaj ma wysokie ciśnienie ale jak będzie tak jak dzisiaj w następnym tyg wyjdzie do domu wiadomośc bardzo mnie ucieszyła dzwonię do mamy a moja mamusia w złym stanie zdenerwowana prosi mnie żebym natychmiast ja z tąd zabrała nie umiałam jej powiedzieć co mi pani doktor powiedziała tylko przeraźliwie krzyczała jedno i to samo natychmiast i nic więcej potem przyszedł chyba jakiś lekarz pielęgniarki podali jej zastrzyk na uspokojenie i stało się coś złego już w piątek mama nie odbierała telefonu dzwonię do lekarza cisza nie odbiera nikt dzwonię pod inny numer do pielęgniarki powiedziała mi po kilku godz dzwonienia że mama jest podsypiajaca w sobotę telefon całkiem rozładowany dalej nic nie wiem czas pandemii brak możliwości wejścia na oddział sobota mama podsypiajaca dalej nic nie wiem mam dziwne przeczucie że coś złego się stało wzięłam świeczkę mamy zdjęcie i zaczęłam się modlić jest niedziela dzwonię raz tu raz tam mama dalej podsypiajaca dodzwoniłam się do innej pani doktor która mówi mi że mama ma niskie ciśnienie i że dostaje leki na podwyższenie jak zapytałam się czy mama z tego wyjdzie czy będzie dobrze pani doktor zapewnia mnie że tak przyszedł poniedziałek dzwonię do pielęgniarki poszła do mamy na salę mówi do niej mama nie dopowiada pielęgniarka mówi mi że bez zmian byłam wściekła i dziwne źle przeczucie że ten zastrzyk mamę dobił a wiem bo czytałam że ludzie z POChP nie mogą nic brać na uspokojenie bo płuca tego nie wytrzymują i przychodzi niewydolność wielonarzadowa przychodzi wieczór dostaje telefon że mama zmarła mam tyle złości i wątpliwości co do lekarzy którzy mama się zajmowali przecież miała wyjść i co teraz czy moje obawy są słuszne że zastrzyk spowodował krytyczny stan a potem zgon mama nie żyje dopiero 3 tyg a ja nie umiem sobie z tym poradzić ze nie mogłam jej pomóc zabrać ją do domu dokumenty i kartę zgonu musiałam odebrać we wtorek i rozmowa z panią doktor że mama miała do poniedziałku dobre ciśnienie przecież w niedzielę rozmawiałam z jakąś lekarka że mama ma niskie i dostaje na podwyższenie leki kto kłamie co było przyczyną że mama zmarła przecież mama ze mną rozmawiała cały czas normalnie jadła piła walczyła chciała wracać do domu i już nigdy nie wróci proszę pomóżcie mi to wszystko zrozumieć
  8. Od 3 dni mam duszności i ucisk w klatce piersiowej. Mam wrażenie, jakby pojemność płuc się zmniejszyła. Temperatura mierzona 10 razy dziennie wskazuje przedział 36,0 - 36,7. Nie mam kaszlu, zaburzeń węchu, smaku. Czy to może być COVID?
  9. Czy może ktoś mi pomoc Mój Tata leży w szpitalu w Iławie na oddziale Covid Jest tam od 5 listopada. Brak leczenia brak dostępu do specjalistyczny badań. Miał wtkonany test na Covid okazał się pozytywny. Miał tylko pobraną krew i mocz do badań Choroby wspołistnuejące- białaczka limfacytowa. Stan po chemioterapii rak prostaty. Nie została nawet postawiona diagnoza. Nie miał wykonanego przeswietlenia RTG. CRP 90. Ewidentnie stan zapalny. A nie Covid Tata w lipcu miał zapalenie płuc i zator płucny Tata od 5 jest pod tlenem Dzisiaj stan krytyczny Saturacja spadła do 73 Ma być podłączony pod respirator. Czy można takiego pacjenta przewiesc do innego szpitala. Gdzie zostanie w końcu leczony. Gdzie mam jeszcze złożyć skargę za nie dopilnowanie odpowiedniego leczenia. Wręcz jego brak!!!
  10. Witam czy podane wyniki badań crp 105,6 mg/l, przeciwciał IgM 24 index, IgG 34,76 index, % neutrocytow 74,3%, % monocytow 2.5%, RDW-CV 16.3% mogą wskazywać na zakażenie covid-19 czy może to być zapalenie oskrzeli lub płuc? Teściu po dostaniu antybiotyku Zinnat w dawce 1000 nagle dostał gorączkę oraz zaczęły się problemy z oddychaniem i przyszło osłabienie organizmu. Saturacja spadła na 75-79. Po zmianie antybiotyku na biotraxon 2g i dexaven 4mg w zastrzyku problemy z oddychaniem polepszyly się. Ale nie jest to super poprswa. A saturacja podniosła sie do 82-85. Czekamy na wymaz covid i nie wiemy co myśleć. Prosze o jakąś wypowiedź odnośnie tych wynikow.
  11. Witam, od dwoch lat zmagam się z bólami głowy które trwały po 3 mies ciagle, kołatania serca lęk niepokój problemy ze spanjem. Podejrzenie napięciowych bóli. Zauważyłam również problemy z koncentracją oraz pamiecią . Od wrzesnia tego roku czuje się bardzo źle. Zaczęło się bolami głowy poprzez kolatania serca lęk niepokój problemy ze snem , uczucie otepienia jakbym byla po kilku głębszych. Doszło rownież uczucie zimna, dreszcze i totalny brak apetytu ale to popołudniami ew wieczorami, ścisk zołątka. Czuje sie zmeczona senna. Zrobilam badania krwi. Sa ok troche malo plytek ale w normie 185. Kortyzol 8.25 , b12 361, glukoza 94 po obciażeniu ( 151, 105) insulina 12 (132, 108) tsh 2,7 poziom żelaza maknwzu potasu sodu w normie wit D w normie w dolnej granicy . Rezonans magnstyczny ok przeswietlenie kregoslkregoslupa upa płuc ok. Usg tetnic szyjnych ok echo serca ok. Ginekologicznie ok . A ja corsz bardziej czuje sie źle. Kobieta 33 lata
  12. Witam. Czy w przypadku koronawirusa osoba z sarkoidozą płuc w fazie 1 ( zespól Lofgrena, ostry początek, rumien guzowaty)jest w grupie dużego ryzyka? Mężczyzna 40 lat, bez objawów, oprócz sporadycznego pokasływania. 2 rtg bez zmian, dopiero w tomografii dość liczne węzły łuku aorty i przytchawicze. Ostatnie wyniki OB 8, CRP 2, MONO 10.3, EO 10, BASO 1.4 procentowo. IG 0.2%. Z góry dziękuję za odp.
  13. Witam.odebralam wyniki syna 9 lat.morfologia ok.leukocyty 7 crp 1 ob 1.natomiast w wyrazie z nosa wyszła paleczka zapalenia płuc .napisane jest różnie z że możliwe przejsciowe nosicielstwo .wymaz gardła ok.prosze o pomoc
  14. Proszę o interpretację wyników badań HB 7.4 Hgb 11.9 Hct 34.1 EBC 3.94 MCV 86.5 WBC 6.3 Neut 3.0 Eoz 0.0 Bazo 0.0 Mono 0.8 Limf 2.4 PLT 125 % Niedojrz. Neut 0.30 % neurocytów 48.6 % eozynocytów 0.5 % bazocytów 0.3 % monocytów 12.1 % limfocytów 38.2 CRP <1.0 Na 137 K 4.21 Kreatynina 71 GFR wg MDRD>60 Mocznik 5.7 Glukoza 4.4 RTG klatki piersiowej niewielkie ognisko słabo wysyconych zagęszczeń zlokalizowane obwodowo w polu środkowym płuca lewego poza tym widoczne pola płucne bez zmian ogniskowych. Stan krążenia płucnego i serce w normie.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Uprawiałam seks z chłopakiem w aucie i on włożył mi palce do pochwy. Nie mył rąk. Boję się czy tam nie było koronawirusa. Po jakis 30 min wzięłam prysznic, zastosowałam żel do pochwy ale on jest przeciw bakteriom tylko i drożdżakom. Wezmę witaminę C i jakieś witaminy. Co mam teraz zrobić? Czy przez pochwę może dojść do czegoś poważniejszego? No bo chyba jakby on miał koronawirusa to by przez ślinę do moich płuc przeszedł. Ale czy przez pochwę może wpłynąć na organizm? Albo nie wiem co tam się mogło jeszcze stać? Strasznie się denerwuję, będę używać tego żelu. Jakie objawy powinny mnie zaniepokoić i powinnam się udać do lekarza?
  16. Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wyniki. Oto one: TSH — 3-ecia generacja: Wynik — 3,099 (min. 0,38, max. 5,33, jedn. ulU/ml FT3: Wynik — 4,9 (min. 3,8, max. 6,6, jedn. pmol/l) FT4: Wynik — 13,24 (min. 7,86, max. 14,41, jedn. pmol/l) Jak mogę je zinterpretować? Czy FT4 nie jest troszkę wysokie, mimo mieszczenia się w normie? Mam 26 lat, jestem kobietą. Zrobiłam badania, bo od roku męczą mnie duszności, choć serce i płuca są zdrowe. Z góry dziękuję za pomoc w interpretacji wyników!
  17. Mam pytanie. Boli mnie w klatce piersiowej. Raz po lewej, raz po prawej stronie. Ciężko mi się oddycha. Często ziewam, albo wymuszam ziewanie, głęboki wdech aby tlen dostał się do płuc. Serce bije mi strasznie szybko, zasypiając mam bezdechy, obawiam się czy przypadkiem nie umrę z podduszenia z tego powodu. Na udach pojawiają się czerwone, popękane żyły. Problemem jest to, że jestem niepełnoletnia. Rodzice sądzą, że wymyślam oraz żaden inny dorosły nie byłby chętny - z rodziny - umówić mnie na wizytę do kardiologa. Jaka choroba ma podobne objawy i czy byłabym w stanie sama umówić się na wizytę do kardiologa? Proszę o odpowiedź.
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Przez pobyt w szpitalu zmuszona byłam przerwać branie tabletek antykoncepcyjnych. Aktualnie czekam na miesiączkę, aby znów móc do nich wrócić. Mam objawy takie jak delikatnie bóle podbrzusza oraz lekkie bóle piersi, natomiast okresu wciąż brak. W szpitalu byłam ponad 2 tygodnie, miałam zapalenie płuc, dostawał dożylnie antybiotyk. Do tego przez tydzień nie byłam w stanie nic zjeść przez co dość sporo schudłam. Czy te wszystkie czynniki mogą mieć wpływ na opóźnienie miesiączki? Ostatnie krwawienie z odstawienia dostałam normalnie. Bez dodatkowego zabezpieczenia współżyłam na dwa tygodnie przed odstawieniem leków.
  19. Dzień dobry, od 3 tygodni mam wciąż temperaturę 37-37,2'. OB 2, w morfologii jedyny odchył duze PWD, MPV na górnej granicy. TSH w normie. RTG płuc ok. Brak innych objawów oprócz zmęczenia i znużenia, okresowe problemy zespaniem. Obawiam się białaczki i innych nowotworów. Czy dobra morfologia je niejako wylucza? Jaką podjąć dalszą diagnostykę?
  20. Witam chciałam zasięgnąć porady. od jakiegoś czasu mam problem z morfologią miedzy innymi we wrześniu WBC 11,4 PLT 552 PCT 0,56 LYMPH 4,10 MONO 1,0. Kolejne w październiku WBC 10,4 PLT 530 Pct 0,54 LYMPH 3,97 MONO 0,9 natomiast w styczniu WBC 10,6 PLT 550 PCT 0,56 LYMPH 4,17 MONO 09. oraz robilismy Rtg płuc i jst tam wszystko w porzadki i Usg jamy brzusznej i tez jest ok . Ale niepokoją mnie te wyniki morfologi i proszę o poradę czy jest się czym martwic , czy tez nie. Lekarz rodzinny podejrzewa trombofilie. Mąż w tym czasie dużo pracował ale później już nie a ostatni wynik tez jest zbliżony do pozostałych. bardzo prodze o opowiedz .
  21. Gość

    Krwioplucie u 17-latka

    Dzień dobry. Mam 17 lat. Dziś po raz pierwszy otrzymałem krwioplucie spowodowane prawdopodobne e-papierosem. Urządzenie jest lekko uszkodzone, ponieważ nie odczuwam smaku liquidu. Liquidu było mało, nawet nie dosięgał do grzałki. Spróbowałem dziś 2 razy z 5 sekundową przerwą do czasu gdy został wywołany kaszel. Po chwili zaczęło lekko w płucach piec i ślina wydzielała się szybciej. Była w niej odrobina krwi, bardzo mało. Może raz na 3 małe kropelki śliny. Postanowiłem wykonać powtórkę. Przed tym zjadłem 2 kanapki z pastą czekoladową nie wiedząc o tym iż mogła być przeterminowana. Po około 10 minutach zwymiotowałem bez krwi. Dopiero jak ślinę musiałem wypluć to się troszkę więcej krwi pojawiło. Wyglądałem blado, czerwony i byłem osłabiony. Czy to coś może oznaczać? Postaram się ograniczyć/zmienić urządzenie lub przenieść na tradycyjne papierosy. Co to mogło oznaczać? Czy to normalne, że uszkodzone urządzenie może wywołać taki stan?
  22. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...