Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Katar

Znaleziono 35 wyników

  1. Dzień dobry, robiłam dzisiaj badanie CRP: 0,17 mg/dl. Od ok 3 tyg. męczy mnie katar i podrażnione gardło. Czy wynik jest ok czy może on oznaczać czy coś się dzieje z zatokami?
  2. Dosyć mocno boli mnie głowa jestem osłabiona mam zawroty głowy i katar z krwią robiłam badania krwi moje wyniki: Wbc 5.8 (4.0-10.0) Rbc 4.7 (3.7-5.2) Hgb 13.9 (11.2-15.7) Hct 43.6 (34.1-44.9) Mcv 92.0 (79.0-94.8) Mch 29.3 (25.6-32.2) Mchc 31.9 (32.2-35.5) Rdw-cv 12.9 (11.6-14.4) Rdw-sd 43.7 (36.4-46.3) Plt 278 (140-400) Mpv 12.4 (9.4-12.5) Pct 0.34 (0.17-0.38) Pdw 16.5 (9.8-16.2) P-lcr 45.4 (19.2-46.6) Neut
  3. Dzień dobry. Poproszę o interpretację wyników morfologii 3.5 letniej córki. Badanie robione, bo córka ma wodnisty katar od 3 tygodni i przez to też kaszle. Wszystkie parametry są w podanych normach oprócz podwyższonych neutrofilii- wynik 9.07 przy normie 1.5-7.0 tys/ql i obniżone limfocyty - wynik 2.4 przy normie 2.5-8.5 tys/ql. Obniżone też MCHC-wynik 31.9 przy normie 32.2-35.5 g/dl. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Czy jest możliwość ciąży? Witam obecnie bardzo się stresuje, gdyż okresu nie mam a powinnam go dostać dlatego mam takie pytanie. Ostatni okres miałam 22.12.20 trwał 6 dni, cykl mój trwa pomiędzy 28-30 dniem. Robiłam testy owulacyjne paskowe i wychodziło mi że owulację mam 14 albo 15 czy 16 dzień. Uprawiałam seks z mężem 18 dnia cyklu wieczorem bez zabezpieczenia, w dodatku gdzieś po 18 dniu cyklu złapałam przeziębienie trwało tydzień, katar, kaszel, piłam Gripex do tego dochodzi stres. Wykonałam wczoraj czyli w 31 dniu cyklu test ciążowy paskowy wyszedł negatywny czyli 14 dni po licząc od pierwszego stosunku w tym cyklu czyli 18 dnia. Czy test jest wiarygodny? Mam go powtórzyć? Czy to wszystko ma wplyw że okres mi się spóźnia? Proszę o odpowiedź mam 24 lata.
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Czy jest możliwość ciąży? Witam obecnie bardzo się stresuje, gdyż okresu nie mam a powinnam go dostać dlatego mam takie pytanie. Ostatni okres miałam 22.12.20 trwał 6 dni, cykl mój trwa pomiędzy 28-30 dniem. Robiłam testy owulacyjne paskowe i wychodziło mi że owulację mam 14 albo 15 czy 16 dzień. Uprawiałam seks z mężem 18 dnia cyklu wieczorem, w dodatku gdzieś po 18 dniu cyklu złapałam przeziębienie trwało tydzień, katar, kaszel, piłam Gripex do tego dochodzi stres. Wykonałam wczoraj czyli w 31 dniu cyklu test ciążowy paskowy wyszedł negatywny czyli 14 dni po licząc od pierwszego stosunku w tym cyklu czyli 18 dnia. Czy test jest wiarygodny? Mam go powtórzyć? Czy to wszystko ma.wplyw że okres mi się spóźnia? Proszę o odpowiedź mam 24 lata.
  6. Czy jest możliwość ciąży? Witam obecnie bardzo się stresuje, gdyż okresu nie mam a powinnam go dostać dlatego mam takie pytanie. Ostatni okres miałam 22.12.20 trwał 6 dni, cykl mój trwa pomiędzy 28-30 dniem. Robiłam testy owulacyjne paskowe i wychodziło mi że że owulację mam 14 albo 15 czy 16 dzień. Uprawiałam seks z mężem 18 dnia cyklu wieczorem, w dodatku gdzieś po 18 dniu cyklu złapałam przeziębienie trwało tydzień, katar, kaszel, piłam Gripex do tego dochodzi stres ostatnio bo dowiedziałam się, że mój dziadzio zmarł. Czy to wszystko ma.wplyw że okres mi się spóźnia? Proszę o odpowiedź mam 24 lata.
  7. Czy antykoncepcja hormonalna może powodować zaburzenia węchu i smaku? Czy to koronawirus? Od września stosuję tabletki Sylvie 30 bez większych skutków ubocznych (trochę przerzedziły mi się włosy, piersi stały się odrobinę większe), ale od końca grudnia coś złego dzieje się z moim smakiem i węchem. Nie utraciłam ich całkowicie, ale też z trudem przychodzi mi ich rozpoznawanie. Wiem, że coś jest słone, słodkie, gorzkie albo kwaśne, ale przy zamkniętych oczach nie wiem czy potrafiłabym powiedzieć co jem/wącham. Cały czas zamiast naturalnych zapachów/smaków czuję jeden - nieprzyjemny, ziemisto chemiczny. Tak pachnie i kawa i szampon, tak smakują chipsy i gotowane jedzenie. Ciążę wykluczam po 7 negatywnych testach z moczu i 2 negatywnych testach Beta HCG (11 dni po stosunku i 17 dni po stosunku). Co do koronawirusa - jestem osłabiona, pobolewa mnie gardło, miewam stany podgorączkowe i nabawiłam się zapalenia pęcherza, więc praktycznie żadnych typowych dla tej choroby objawów. Nie mam ani duszności ani kataru ani wysokiej gorączki. Co powinnam zrobić? Kwarantannę przechodziłam w listopadzie, wtedy chora była moja mama, a ja prawie całkowicie straciłam węch i smak. Czuję się bezsilna i nie wiem jak sobie pomóc. Czym ten stan może być spowodowany? Gdzie powinnam się zgłosić?
  8. Witam,czy mam obecność boreliozy w organizmie? przeciwciała w kl. IgG <5,000 AU/ml wynik ujemny <10 AU/ml wynik wątpliwy 10-15 AU/ml Wynik dodatni >15AU/ml Przeciwciała w kl. IgM - 33,81 AU/ml wynik ujemny <18 Au/ml wynik watpliwy 18-22 Au/ml wynik dodatni >22 Au/ml Kobieta 17 lat ,od roku mam przewlekłe zmęczenie,bóle głowy,słabe samopoczucie.Została wykryta u mnie wada serca czy ma to jakieś powiązanie z dolegliwościami? Mam też problemy z zatokami ciągły katar.W szpitalu wykryli u mnie boreliozę,ale lekarz ją wykluczył i postanowiłam jeszcze raz zrobić badania . Miałam też robione badania TSH ,FT3,FT4 i usg tarczycy wszystko wyszło dobrze,co mam dalej robić i do jakiego lekarza się udać?
  9. Witam zrobiłem badania na poziom histaminy Bo wszystkie testy alergiczne były oka samopoczucie od roku dramatyczne duszności,katar ,bóle głowy itp.Wyniki DAO 47.9 norma 33.a wyniki Histaminy 156 norma 65.5.Nie wiem co to oznacza i do kogo się zgłosić bo wyniki sa niepokojące.Pozdrawiam
  10. Witam. Odebrałam dziś wyniki córki 9 lat. Dwa tygodnie temu miała antybiotyk. Tydzień temu lekki katar. W morfologia wyszło że ma podwyższone płytki tzn. 409 natomiast neutrofile 1,41 bazofile 0.07 neutrofile 29.6% Limfocyty 58.6% bazofile 1.5% reszta w normie. Czy takie wyniki mogą być poprostu stanem po chorobie?
  11. Dzien dobry , moj problem wygląda tak Opisze cala ta sytyuacje która opisałam na tele poradzie u pani do której się dodzwonilam a więc mowie do tej pani lekarz ze boli mnie glowa po jednej stronie ze lecze się przewlekle na zapalenie zatok i zeby wypisała mi jakiś antybiotyk bo tylko to mi pomoże bo juz znam to od lat . Pani prowadzi ze mną wywiad wiec mowie jej wtedy ze jakieś 3 -4dni temu miałam tylko raz stan podgoraczmowy 37.8 jakiś tak drobny sporadyczny kaszel katar to praktycznie nic wielkiego bo normalnie mogłam oddychać tylko okropny bol głowy mialam po prawej stronie. Od tamtej pory do dnia dzisiejszego żadne inne objawy ani goraczki ani kataru ani kaszlu nic niemam a pani wypisała antybiotyk i stwierdziła również ze mam zrobic test na covid gdzie niemam ku temu objawow więc jak mogła mnie wyslac na test ? Powinna umówić mi druga porada w ciągu od 3 do 5 dni od pierwszej i wtedy dopytać czy rozwija się coś więcej lub umówić na normalna wizytę w celu zbadania . A wczoraj dostaje sms ze jestem na kwarantannie jak to jest o co tu chodzi mam siedzieć na kwarantanne bez objawow do covid gdzie biorę leki na zatoki śmiechu warte . Proszę o jakąś rade bo to jest nie pojęte co to ma być.
  12. Witam, jestem w 11 tyg ciąży i byłam dziś na badaniach i mam cmv igg dodatni 69.9 i cmv igm ujemny 0.09. dodam, że w zeszłym tygodniu byłam osłabiona (katar, ból głowy, podwyższona temperatura, powiększone węzły chłonne). Czy mam powód do obaw?
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Choruje na endometrioze. Po konsultacjach z ginekologiem odłożyłam tabletki i chcemy się starać z mężem o dzidziusia. 2 tyg temu mąż miał gorączkę przez dwa dni około 38 stopni, kaszel ból gardła, katar. Brał tylko polopiryne i robił inhalacje. Ja miałam gorączkę tydzień temu przez dwa dni poniżej 38 stopni, brałam tylko dexak sl. Obecnie kończy mi się miesiączka. Mam lekki katar. Czy możemy się starać o dzidzie? Czy te choroby mogą mieć negatywny wpływ na plemniki i zdrowie dzidzi gdyby nie udało? Pozdrawiam
  14. Dzień dobry, Mam poziom eozynofili 1,43 przy zakresie 0,02-0,5 i 17,1% przy zakresie 1-6%. Poziom limfocytów 3,38 przy zakresie 1-3 i 40,5% przy zakresie 20-40%. Mam alerigię kurz i czasami dokucza mi katar. Czy i jakie dalsze kroki w kierunku diagnostyki lub leczenia powinienem podjąc? Z góry dziękuję za pomoc.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Trzy tygodnie temu byłam przeziębiona, gorączka, katar itd. Zażywałam lek neosine. Z chłopakiem współżyłam 22 października w prezerwatywie oraz wtryskiem za zewnątrz. Miesiączki są regularne co 24 dni. Miała się ona pojawić 1 listopada. Niestety wciąż jej nie ma. Powinnam się czegoś obawiać? Mogło dojść do zapłodnienia? Czy może leki spowodowały opóźnienie? Kobieta, 18
  16. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry. Mam dosyć regularne miesiączki zazwyczaj cykl trwa 24 dni. Współżyłam z chłopakiem 22 października w prezerwatywie oraz z wtryskiem na zewnątrz. W środku stosunku pękła nam prezerwatywa, ale penis od razu został wysunięty, a prezerwatywa zmieniona. 3 tygodnie temu byłam przeziębiona: gorączka, osłabienie, katar i przyjmowałam lek neosine. Miesiączkę miałam mieć 1 listopada. Już jest 4, a miesiączki nadal nie ma. Czy możliwe, że doszło do zapłodnienia? Powinnam zrobić test? Co mogło spowodować opóźnienie miesiączki? Dziękuję za odpowiedź.
  17. Witam. Przy ostatnim skonczonym blistrze tabletek antykoncepcyjnych dwuskladnikowych Kontracept ( podczas 7 dniowej przerwy) stosowalam theraflu extra grip i wdychalam wklad eteryczny zeby zmniejszyc katar. Dostam okresy po 4 dniach przerwy. Od 1 tabletki nastepnego opakowania wdychalam tylko wklad z olejkiem eterycznym. Jestem przy 10 tabletce i czulam okropne rwanie w prawej rece i trzy razy uzylam masci konskiej na ramie i cala reke wdychajac przy tym skladniki krore sa w niej. Czy w tych przypadkach powinnam sie martwic o ryzyko ciazy ?
  18. Witam, proszę o Interpretacje wyników, córeczka w poniedziałek skończy miesiąc, od 2 tyg meczy ja katarek i chrypka(byliśmy na sorze, kazali powtórzyć badania po tyg, wczoraj zrobiliśmy badania i praktycznie wszytsko w morfologi jest podywzone) córka miała 1 dzień gorączkę, teraz jest sam katar i końcówka chrypki Leukocyty 20,74 tys/µl, Erytrocyty 4,37 mln/µl, Hemoglobina 14,6 g/dl, Hematokryt 41,2 %, MCV 94,3 fl, MCH 33,4 PG, Mchc 35,4 g/dl, Parametr Płytki krwi 252 tys/µl, RDW-SD 54,6 fl, RDW-CV 15,7 %, PDW 17,8 fl, MPV 13,0 fl, P-LCR 46,5 %, Neutrofile 7,90 tys/µl, Limfocyty 8,30 tys/µl, Monocyty 2,76 tys/µl, Eozynofile 1,17 tys/µl, Bazofile 0,13 tys/µl, Neutrofile 38,2 % Limfocyty 40,0 %, Monocyty 13,3 %, Eozynofile 5,6 % Bazofile 0,6 %, Niedojrzałe granulocyty IG % 2,30 %, Niedojrzałe granulocyty IG il. 0,48 tys/µl, NRBC% 0,00 %, NRBC
  19. Mam kilka pytania chciałbym wiedzieć na ich temat jak najwięcej. 1. Czy badanie dna oka może wykryć guza mózgu lub zmiany w czaszce. Czy gdy wynik badania oka wyjdzie bardzo dobry to czy mamy jakąś pewność że guza mózgu nie ma. 2. Czy szumy i piski uszne mogą być zpowodowane jakim uszkodzeniem w uchu jak tak to jakim. Przy jakim uszkodzeniu ucha boli głowa i czy przy każdym uszkodzeniu boli ucho? 3. Czy jakieś zakażenie lub problemy z zatokami mogą powodowac problemy ze słuchem. Czy przez problemy z zatokami boli głowa i czy akurat przy bólu glowy/zatok jest zawsze zatkany nos bądź uporczywy katar (czy bywają wyjątki) Chciałbym się dowiedzieć na temat moich pytań jak najwięcej. Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczny
  20. Wczoraj po obudzeniu nagle (dzień wcześniej nie było absolutnie nic podobnego) pojawił się u mnie w obu rękach (od palców po bicepsy) ból podobny do zakwasów i wrażenia osłabienia mięśni. Dzisiaj (dzień po pojawieniu się objawów) nadal czuję się tak samo. Ibuprofen likwiduje ból ale nie wrażenie osłabienia. Od tygodnia byłem lekko przeziębiony - głównie katar, brak podwyższonej temperatury, przez 1 do 2 dni "łamało mnie w kościach" ale samo przeszło. Mam 40 lat. Jestem mężczyzną. Właściwie nigdy na nic poważnego nie chorowałem. Nie mam stwierdzonych żadnych chorób przewlekłych. Do jakiego lekarza mam się zgłosić (ze do POZ to wiem, ale dzisiaj są tylko teleporady, do lekarzy specjalistów na NFZ i tak czekałbym pewnie 2 lata, więc moje pytanie dotyczy tego, do jakiego lekarza specjalisty mam iść żeby skrócić czas diagnostyki) - reumatolog, neurolog? Co w pierwszej kolejności?
  21. Gość

    Petting a ciąża

    Witam, około 2 tyg temu uprawiałam peeting ze swoim chłopakiem. Ocieraliśmy się o siebie on byl w bieliźnie i spodniach ja w bieliźnie, nie miał wytrysku. Czy jest możliwość zajscia w ciąże? Stresuje się ponieważ od 5 dni spóźnia mi się okres i nie wiem czym jest to spowodowane, dodam że przez 3 dni przed owulacja miałam katar, ból gardła oraz gorączkę. Od tygodnia boli mnie podbrzusze tak jak na okres. Proszę o odpowiedź
  22. Dzień dobry, Mam taki problem iż od około 8 miesięcy strasznie wypadają mi włosy oraz mam gulkę za lewym uchem, która utrzymuje się od dłuższego czasu. Czasami jest wielkości 0,8 mm a czasami wielkości 1,5 cm i czasami boli, w szczególności gdy zaczynam mieć katar. Gulka wyszła, gdy bolało mnie ucho i od tamtej pory mam sporadycznie pisk w uchu. Mam 25 lat. Przez ostatni rok przytyłam 4 kg, lecz BMI jest dobre. Piję kawę, trochę stresu w pracy mam, oraz palę papierosy. Robiłam badania krwi miesiąc temu i wyszły mi takie wyniki: Leukocyty 6,6 tys/µl* 4,0 - 10,0 Erytrocyty 4,9mln/µl* 3,9 - 5,2 Hemoglobina 14,8g/dl* 11,2 - 15,7 Hematokryt 45%* 34 - 45 H MCV 91fl* 79 - 95 MCH 30 pg* 26 - 32 MCHC 33,1 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 215 tys/µl* 150 - 400 RDW-CV 13,3 % 11,7 - 14,4 PDW 11,1 fl 9,8 - 16,2 MPV 10,1 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 24,4 % 19,1 - 46,6 Neutrofile 2,99 tys/µl* 2,00 - 7,00 Limfocyty 2,8 tys/µl* 1,0 - 3,0 Monocyty 0,59 tys/µl* 0,20 - 1,00 Eozynofile 0,17 tys/µl* 0,02 - 0,50 Bazofile 0,01tys/µl* 0,02 - 0,10 Neutrofile 45,2 %* 40,0 - 80,0 Limfocyty 43,1 %* 20,0 - 40,0 H Monocyty 8,9 %* 2,0 - 10,0 Eozynofile 2,6 %* 1,0 - 6,0 Bazofile 0,1 % 0,0 - 2,0 L Mocznik (ICD-9: N13) 22,20 mg/dl 16,60 - 48,50 Kreatynina (ICD-9: M37) 0,84 mg/dl* 0,50 - 0,90 ml/min/1,73m2 eGFR (ICD-9: M37) >60 - Kwas moczowy (ICD-9: M45) 4,2 mg/dl 2,4 - 5,7 Glukoza (ICD-9: L43) 92,3 mg/dl 70,0 - 99,0 Lipidogram (ICD-9: M71) 6 Cholesterol całkowity 152,20 mg/dl 115,00 - 190,00 Cholesterol HDL 65,60 mg/dl - Cholesterol nie-HDL 86,60 mg/dl - Cholesterol LDL 74,46 mg/dl ALT (ICD-9: I17) 10 U/l 0 - 33 GGTP (ICD-9: L31) 13 U/l 6 - 42 Potas (ICD-9: --) 4,30 mmol/l 3,50 - 5,10 Sód (ICD-9: --) 141 mmol/l 136 - 145 Żelazo (ICD-9: O95) 114,4 µg/dl 33,0 - 193,0 CRP (ICD-9: I81) 0,3 mg/l 0,0 - 5,0 TSH (ICD-9: L69) 2,320 µIU/ml* 0,270 - 4,200 Czy mam powód aby się niepokoić? Pozdrawiam Klaudia
  23. Jestem w 21 hbd, zaczęło bolec mnie mocno gardło, na następny dzień głowa, zatoki, katar koloru żółtego, ciagle zatkany nos. Na gardle był jeden czop, który wycisnęłam a teraz jest tylko zaczerwienione i boli. Laryngolog powiedział, że muszę to przecierpieć. Czy są jakieś sposoby na udrożnienie zatok i pomoc sobie? Temp 37 stopni, leukocytoza 12,3 tys, CRP 7,5. Biorę vit C w dużych dawkach, prenalen gardło, do nosa irigasin i czasem xylometazolin, choć wiem, że nie wolno.
  24. Moja 4 letnia córeczka ma obniżony poziom procentowy limfocytów 23,7% , przy podwyższonych tez wyłącznie procentowo neutrocytach 59,5% i podwyższonych tez procentowo monocytach 11,8%. Ilościowo powyższe wyniki są w normach. Pozostałe wyniki w normie i nie ma objawów choroby poza lekkim katarem. Czy to powód do niepokoju?? Czy wskazana jest dalsza diagnostyka hematologiczna??.
  25. Gość

    Petting a ciąża

    Witam. Czy mogło dojść do zapłodnienia przez petting? Chłopak robił mi na początku palcówkę, raczej bez spermy, tylko na koniec doszło do 1-minutowego seksu analnego, raczej nic nie spłynęło w okolice pochwy ale nie jestem pewna. Wcześniej chłopak miał cały czas penis schowany w bokserkach. Nie było żadnego ocierania się o siebie. Do tego doszło 28 grudnia, wcześniejszy okres miałam 16 grudnia. Dzisiaj jest 12.01 czyli 28 dzień cyklu a dalej nie mam miesiączki. Zazwyczaj mam cykle 26-29dni. Dodatkowo od 1.01 do 10.01 miałam mocne przeziębienie, ból gardła,katar, stan podgorączkowy max 37,3st C, byłam 3 dni na antybiotykach. Dodatkowo lekarz wysłał mnie na zwykłe badanie morfologi krwii m.in na tarczycę, potas i sód którego wcześniej nie robiłam bo panicznie boję się pobierania i igieł. Wyniki wyszły dobre, jedynie w moczu wykazało lekkie zapalenie dróg moczowych (podwyższony poziom leukocytów w moczu), do którego kontrolne badanie mam powtórzyć za miesiąc. Czy przez ten cały stres, zamartwianie się możliwością ciąży oraz przeprowadzone badania mogą spowodować opóźnienie się miesiączki? Przed każdą miesiączką zawsze mi wyskakuje trądzik i tak jest też w tym przypadku, bóle podbrzusza miałam jedynie chwilowe, ale z nimi mam różnie, bo zdaża się, że bóle mam dzień przed miesiączką ale dłuższe, albo dopiero jak dostanę okres.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...