Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Wypadanie włosów

Znaleziono 108 wyników

  1. Wyniki tsh 0.610 mam 34 lata plecy kobieta czuje się z zmęczona tyje włosy mi Wypadają.
  2. Czy z moją tarczycą jest wszystko dobrze? moje wyniki badań: FT3 - 5,35 norma od 4.00 do 8.30 FT4 - 16,8 norma od 10.6 do 19.4 TSH - 4,65 norma od 0,25 do 5,00. Od jakoegoś czasu zauwazyłam, że bardzo wypadają mi włosy oraz mam lekko suche łokcie.
  3. Dzień dobry, ponieważ moja 13 letnia córka ma problemy z suchą skórą, wypadającymi włosami i brakiem apetytu, zlecono badania w kierunku tarczycy. Dzisiaj otrzymałam wyniki badań: TSH 4,010uIU/ml, FT3 3,15pg/ml, FT4 17,19pmol/l, anty-TPO 13,49IU/ml, anty-TG 12,24IU/ml. Czy powinnam się niepokoić?
  4. Dzień Dobry! Zrobiłem badania krwi TSH, FT3, FT4. Chciałbym się dowiedzieć czy wyniki moich badań są prawidłowe: TSH 1,78 FT3 3,78 FT4 0,81 Czy te wyniki są prawidłowe? Ostatnio miałem problem z wypadaniem włosów i ogólnym osłabieniem ich struktury, więc chciałbym się dowiedzieć czy można tu wykluczyć tło hormonalne?
  5. Witam. Odebrałam wyniki badań, a wyglądają k e następująco: TSH 3.710 uIU/ml (0.240-4.200) FT3 4.06 pg/ml (2.04-4.40) FT4 1.67 ng/dl ( 1.00-1.60) Anty-TPO 38.52 IU/ml (0-34) Anty-TG 31.18 IU/ml (0-115) Dodam że od dłuższego czasu źle się czuję. Jestem nerwowa, nic mi się nie chce. Włosy wypadają mi garściami i mam bardzo suchą skórę. A wizytą u endokrynolog dopiero z jakksz czas. Bardzo dziękuję za pomoc
  6. Od grudnia występują u mnie nieregularne, wydłużające się i długie cykle miesiączkowe, po około 40 dni. Ostatnią miesiączkę miałam 20 lutego. Dodatkowo obserwuje zaostrzony trądzik i wypadanie włosów, wręcz garściami. Zgłosilam się do lekarza ginekologa i na obrazie usg lewy jajnik okazał się policystyczny, na prawy znajduje się jeden mały torbiel. Zlecono mi wykonanie badań hormonalnych miedzy 3 a 5 dniem cyklu, a jeżeli miesiączka po 60 dniach sama nie wystąpi mam zażywać luteinę. Tak też się stało. Wykonałam badania, a wyniki są następujące: Glukoza - 102 mg/dl zakres ref. 70 - 99 Insulina - 12,6 ulU/ml zakres ref. 1,9 - 23 FSH - 4,6 faza folikularna 3,85- 8,78 LH - 6,7 faza folikularna 2,12 - 10,89 Prolaktyna - 31,78 zakres ref. 3,34 - 26,72 Czekam jeszcze na wyniki testosteronu wolnego oraz 17 hydroksyprogesteronu. Czy jest tu możliwy PCOS i insulinooporność ( wskaźnik homa wynosi 3,17) ?
  7. Witam. Odebrałam wyniki hormonów i martwię się, czy wszystko jest w porządku. Bardzo proszę o pomoc. TSH 0.23 (0.42-3.8) FT3 3.73 (2.43-6.01) FT4 11.84 (9.01-19.05) Strasznie wypadają mi włosy, mam bardzo miękka płytkę paznokcia. Wypadają mi strasznie włosy, jestem zmęczona i bardzo często rozdrażniona. Proszę o odczytanie wyników.
  8. Dzień dobry w ostatnim czasie strasznie opuchłam , jestem senna, włosy strasznie mi wypadają oraz odziwo mój cholesterol znacznie się podwyższył , zrobiłam badania na tarczyce : TSH (L69) 2,160 , TF4(069) 13,12 , cholesterol 204.Czy moje wyniki są prawidłowe ? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
  9. Czy z moją tarczycą wszystko jest w porządku? Mam 28 lat, objawy podobne jak w niedoczynności, sucha skóra i ogromne wypadanie włosów, zmęczenie i senność, uczucie zimna, staram się o zajście w ciążę od dłuższego czasu, chcę się upewnić że to nie przez tarczycę TSH-2.84 uIU/ml, fT3- 3.59 PG/mL, fT4-0.76 ng/dL, anty-TPO-1.8 IU/ml, anty-TG-<0.9 IU/ml.
  10. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  11. To moje wyniki. Rok 2016 Anty TPO 13.64 (0.0-5.61) TSH 1.35 Rok 2021 Anty TPO 6.50 (0.0-5.61) TSH 3.6466 (0.35-4.94) FT3 3.49 (1.71-3.71) FT4 0.95 (0.70-1.48) Wymiary tarczycy: 14x13x28cm 13x12x26cm, brak wola, brak guzków. Objawy: senność, zmeczenie, wypadanie włosów, przybranie na wadze mimo biegania 3x w tygodniu po ok 8-10 km oraz eliminacji pieczywa w diecie na rzecz warzyw. Czy na podstawie takich wyników można potwierdzić Hasimoto? Czy konieczne jest branie leków?
  12. Witam. Mam problem ginekologiczny..mam 19 lat i jeszcze nie byłam u ginekologa ale zamierzam się udać. Od długiego czasu mam problemem. Często boli mnie podbrzusze, a w miesiączce nie do wytrzymania ( nawet Ketonal ledwo daje radę)przed owulacją albo po często mam śluz podbarwiony krwią no i właśnie bóle podbrzusza . Upławy żółte białe a nawet zielone bywają, często mam jakieś zapalenie(ból przy oddawaniu moczu i nie do wytrzymania pieczenie ) próbowałam się leczyć tabletkami dopochwowymi ale na nic. Staram się dbać o higienę jak mogę. Włosy mi wypadają garściami, bardzo tyje... Zanim się udam do ginekologa jakaś wstępna diagnoza? Czy jakieś Jeszcze badania wykonać przed wizytą?
  13. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  14. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  15. Dzień dobry. Biorę tabletki Aktywia Daily na trądzik i hirsutyzm. Z racji tego, że mój hirsutyzm nadal jest nasilony mój ginekolog przepisał mi dodatkowo lek Spironol. Po 2 tygodniach stosowania zauważyłam, że bardzo zaczęły mi wypadać włosy. Wtedy mój ginekolog kazał mi odstawić Spironol i zamiast niego na hirsutyzm i wypadanie włosów przepisał mi lek Apo-Flutam. Z ulotki przeczytałam, że jest to lek głównie stosowany w przypadku raka. Czy powinnam stosować ten lek czy jednak udać się do innego lekarza w sprawie hirsutyzmu? Proszę o odpowiedź.
  16. Witam, otrzymałam następujące wyniki badań tsh-3,760;ft3-5,18;ft4-16,00;FSH-1,65;LH-10,00;estradiol-212,0;progesteron-13,50;prolaktyna-58,5;DHEA-SO4-282,0;androstendion-2,51;anty-TPO <9,00;anty-TG-29,20. Od 2 lat intensywne wypadanie włosów, osłabienie. Badania wykonane w 29 dniu cyklu. O czym moze świadczyć podwyższona prolaktyna oraz taka rozbieżność w FSH i LH? Dodatkowo podwyzszone TSH? Mam 24 lata, 3 lata temu zaprzestałam przyjmować antykoncepcję hormonalną (przyjmowałam ją 5 lat). Regularnie badałam się u ginekologa-wszystko w normie.
  17. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  18. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  19. Witam. Proszę o interpretację wyników hormonów. W maju tego roku poziom TSH wyniósł 1.7(norma 0.38-5.33; metoda immunochemiczna). Odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (po trzech latach). W kolejnych miesiącach zaczęły wypadać mi włosy, w grudniu tego roku poziom TSH wyniósł 3.79 (norma 0.27-4.2; metoda ecla) a hormony fT3 5.1(norma 3.1-6.8) oraz fT4 16.1 (norma 12-22). Testosteron wolny 0.127 (norma 0.01-2.85; metoda Elisa), androstendion 0.181 (norma 0.3-3.4 metoda Elisa). Przed braniem tabletek miałam podwyższony testosteron oraz androstendion.
  20. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  21. Witam mam 26 lat ostatnia dojście mocno źle się czułam obiawy zmęczenie, rozdrażnienie, senność, nadmierne wypadanie włosów, uczucie spuchnietego gardła, kołatania serca,więc zrobiłam sobie badania na tarczycę oraz badania podstawowe morfologia OB witamina B12 ferrtryna i wszystkie wyniki były w normie po za antygenem Tg który wyszedl 307 a norma niby jest 4,11. Czy mam się czego obawiać, co mam dalej robić, gdzie z tym iść, mój lekarz rodzinny kazal mi tylko mierzyć ciśnienie i brać magnez . Z góry dziekuje
  22. Po tabletce awaryjnej 72h mocno wypadają mi włosy, kłębkami. Zaczynam się martwić, ponieważ widzę spory ubytek. Czy hormony same się uregulują, czy powinnam iść do ginekologa?
  23. Witam, Chciałabym zapytać o analizę swoich wyników badań laboratoryjnych. Chciałam udać się do lekarza endokrynologa, ale też nie chcę przychodzić bezpodstawnie, by jedynie zorientować się jakie badania mam jeszcze zrobić. Obecnie zrobiłam TSH3 wynik 1,300uIU/ml (0.279-4,200), FT3 wynik 4,1 pmol/l (3,1-6,8), FT4 wynik 12,8 pmol/l (12,0-22,0), Anty TG wynik <6,4 IU/ml (do 18,0), Anty TPO wynik 36,6 IU/ml (do 8,0). W nawiasach wpisałam zakres referencyjny. Widzę, że jedynie Anty TPO wykracza poza normę, jednak chciałąbym zapytać jakie jeszcze badania powinnam zrobić zanim udam się do endokrynologa. Dodam, że mam problem z wypadaniem włosów na głowie, oraz z nadmiernym owłosieniem na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, rękach oraz plecach. Ciężko jest mi pozbyć się trądziku i wysuszone skóry na twarzy oraz często czuję się zmęczona. Miewam problemy z cyklem miesiączkowym, spoznia się czasem parę dni, czasem parę tygodni. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  24. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  25. Mam 23 lata. nieznacznie podwyższoną prolaktynę, przyjmuje Dostinex (0,5 tabletki w tyg) , z badań wyszło mi także że mam przerost nadnerczy (Objawy: nadmierne owłosienie, przedłużająca się cera, włosy, wypadające włosy, trądzik) Pani endokrynolog zaleciła wizytę u ginekologa i dobranie tabletek antykoncepcyjnych. Pani ginekolog przepisała mi tabletki Slinda, które są jednoskładnikowe. Znalazłam informację, że w przypadku moich dolegliwości, aby się ich pozbyć powinnam zażywać tabletki dwuskładnikowe. Czy powinnam rozważyć zmianę tabletek?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...