Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Wypadanie włosów

Znaleziono 97 wyników

  1. Witam. Mam problem ginekologiczny..mam 19 lat i jeszcze nie byłam u ginekologa ale zamierzam się udać. Od długiego czasu mam problemem. Często boli mnie podbrzusze, a w miesiączce nie do wytrzymania ( nawet Ketonal ledwo daje radę)przed owulacją albo po często mam śluz podbarwiony krwią no i właśnie bóle podbrzusza . Upławy żółte białe a nawet zielone bywają, często mam jakieś zapalenie(ból przy oddawaniu moczu i nie do wytrzymania pieczenie ) próbowałam się leczyć tabletkami dopochwowymi ale na nic. Staram się dbać o higienę jak mogę. Włosy mi wypadają garściami, bardzo tyje... Zanim się udam do ginekologa jakaś wstępna diagnoza? Czy jakieś Jeszcze badania wykonać przed wizytą?
  2. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  3. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  4. Dzień dobry. Biorę tabletki Aktywia Daily na trądzik i hirsutyzm. Z racji tego, że mój hirsutyzm nadal jest nasilony mój ginekolog przepisał mi dodatkowo lek Spironol. Po 2 tygodniach stosowania zauważyłam, że bardzo zaczęły mi wypadać włosy. Wtedy mój ginekolog kazał mi odstawić Spironol i zamiast niego na hirsutyzm i wypadanie włosów przepisał mi lek Apo-Flutam. Z ulotki przeczytałam, że jest to lek głównie stosowany w przypadku raka. Czy powinnam stosować ten lek czy jednak udać się do innego lekarza w sprawie hirsutyzmu? Proszę o odpowiedź.
  5. Witam, otrzymałam następujące wyniki badań tsh-3,760;ft3-5,18;ft4-16,00;FSH-1,65;LH-10,00;estradiol-212,0;progesteron-13,50;prolaktyna-58,5;DHEA-SO4-282,0;androstendion-2,51;anty-TPO <9,00;anty-TG-29,20. Od 2 lat intensywne wypadanie włosów, osłabienie. Badania wykonane w 29 dniu cyklu. O czym moze świadczyć podwyższona prolaktyna oraz taka rozbieżność w FSH i LH? Dodatkowo podwyzszone TSH? Mam 24 lata, 3 lata temu zaprzestałam przyjmować antykoncepcję hormonalną (przyjmowałam ją 5 lat). Regularnie badałam się u ginekologa-wszystko w normie.
  6. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  7. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  8. Witam. Proszę o interpretację wyników hormonów. W maju tego roku poziom TSH wyniósł 1.7(norma 0.38-5.33; metoda immunochemiczna). Odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (po trzech latach). W kolejnych miesiącach zaczęły wypadać mi włosy, w grudniu tego roku poziom TSH wyniósł 3.79 (norma 0.27-4.2; metoda ecla) a hormony fT3 5.1(norma 3.1-6.8) oraz fT4 16.1 (norma 12-22). Testosteron wolny 0.127 (norma 0.01-2.85; metoda Elisa), androstendion 0.181 (norma 0.3-3.4 metoda Elisa). Przed braniem tabletek miałam podwyższony testosteron oraz androstendion.
  9. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  10. Witam mam 26 lat ostatnia dojście mocno źle się czułam obiawy zmęczenie, rozdrażnienie, senność, nadmierne wypadanie włosów, uczucie spuchnietego gardła, kołatania serca,więc zrobiłam sobie badania na tarczycę oraz badania podstawowe morfologia OB witamina B12 ferrtryna i wszystkie wyniki były w normie po za antygenem Tg który wyszedl 307 a norma niby jest 4,11. Czy mam się czego obawiać, co mam dalej robić, gdzie z tym iść, mój lekarz rodzinny kazal mi tylko mierzyć ciśnienie i brać magnez . Z góry dziekuje
  11. Po tabletce awaryjnej 72h mocno wypadają mi włosy, kłębkami. Zaczynam się martwić, ponieważ widzę spory ubytek. Czy hormony same się uregulują, czy powinnam iść do ginekologa?
  12. Witam, Chciałabym zapytać o analizę swoich wyników badań laboratoryjnych. Chciałam udać się do lekarza endokrynologa, ale też nie chcę przychodzić bezpodstawnie, by jedynie zorientować się jakie badania mam jeszcze zrobić. Obecnie zrobiłam TSH3 wynik 1,300uIU/ml (0.279-4,200), FT3 wynik 4,1 pmol/l (3,1-6,8), FT4 wynik 12,8 pmol/l (12,0-22,0), Anty TG wynik <6,4 IU/ml (do 18,0), Anty TPO wynik 36,6 IU/ml (do 8,0). W nawiasach wpisałam zakres referencyjny. Widzę, że jedynie Anty TPO wykracza poza normę, jednak chciałąbym zapytać jakie jeszcze badania powinnam zrobić zanim udam się do endokrynologa. Dodam, że mam problem z wypadaniem włosów na głowie, oraz z nadmiernym owłosieniem na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, rękach oraz plecach. Ciężko jest mi pozbyć się trądziku i wysuszone skóry na twarzy oraz często czuję się zmęczona. Miewam problemy z cyklem miesiączkowym, spoznia się czasem parę dni, czasem parę tygodni. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  13. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  14. Mam 23 lata. nieznacznie podwyższoną prolaktynę, przyjmuje Dostinex (0,5 tabletki w tyg) , z badań wyszło mi także że mam przerost nadnerczy (Objawy: nadmierne owłosienie, przedłużająca się cera, włosy, wypadające włosy, trądzik) Pani endokrynolog zaleciła wizytę u ginekologa i dobranie tabletek antykoncepcyjnych. Pani ginekolog przepisała mi tabletki Slinda, które są jednoskładnikowe. Znalazłam informację, że w przypadku moich dolegliwości, aby się ich pozbyć powinnam zażywać tabletki dwuskładnikowe. Czy powinnam rozważyć zmianę tabletek?
  15. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników z dnia 10.11.2020. Lat 37 TSH 1,960 (0,270-4,20) FT3 3,29 (2,04-4,40) FT4 1,30 (0,93-1,71) ANTY TPO <9 (0,00-34,0) ANTY TG 10,60 (0,00-115) Witamina B12 469 (197-771) Kwas foliowy 2,87 (3,89-26,80) Jestem osłabiona,brak energii, sucha skóra, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, ciemne łokcie i kolana, pękające stopy). Jestem po covid ale te objawy miałam już dużo wcześniej, proszę o interpetację
  16. Witam, jestem 38 letnią kobietą, wypadają mi włosy, mam bardzo suchą, kruszącą się skórę i problem z utrzymaniem wagi. Moje wyniki anty-TPO 0,62 (norma 5,61), anty-TG 3,36 (norma 4,11). Co to może oznaczać?
  17. Witam serdecznie. Ostatnio bardzo wypadają mi włosy, mam suchą skórę i przybieram na wadze. Wykonałam badania krwi i otrzymałam wyniki: TSH - 6,620ulU/ml ( powyżej normy) FT3 - 3,22 pg/ml FT4 - 1,04 ng/dl any TPO- 29,95 IU/ml anty TG- 15,74 IU/ml ferrytyna - 36 ng/ml Wit D3 - 21,30 ng/ml ( poniżej normy) Mam w związku z tym pytanie. Czy jest już wskazane przyjmowanie leków na tarczyce? i czy to już mogą być początki Hashimoto? Kobieta lat 39 z nadwagą.
  18. Dzień dobry, jestem kobietą 24 letnią, od 3 lat biorę antykoncepcję hormonalną. Od pewnego czasu dokuczają mi takie objawy jak: - suchość pochwy - bardzo niskie libido - wypadanie włosów - uczucie ciągłego zimna - zmęczenie i senność, czasem uczucie omdlenia - rozchwianie emocjonalne (płacz bez przyczy) - przed zastosowaniem antykoncpecji miałam nieregularne miesiączki (nawet 3-4 msc bez okresu) Wykonałam szereg badań i czekam właśnie na wizytę u endokrynologa. Mam wysoką prolaktynę i kortyzol. PRL: 45,23 (normy: 6-29,9) KORTYZOL: 43,9 (normy: 6,2-19,4) - badanie rano TSH: 2,82 (normy: 0,27-4,2) Czy powinnam się martwić? Czekam 3tyg na wizytę i zaczynam panikować. Będę wdzięczna za opinię i wzkazówkę do dalszych badań.
  19. witam , dwa miesiace temu robiłam sobie badania na tsh,ft3 i ft4 poniewaz słabo sie czułam, wypadaja mi włosy jestem senna , zmiany nastroju nieregularne miesiaczki . wiec postanowilam zrobic badanie i wyszlo tak tsh 0,75 (0,35-4,94) ft3 4,91 ( 2,63-5,7) ft4 12,47 (9-19) dzisiaj powtorzyłam badania poniewaz od miesiaca nie pojawila sie miesiaczka a nie jestem w ciązy i wyszły one tak tsh 1,69 (0,35-4,94) ft3 5,19 (2,63-5,7) ft4 12,33 (9-19) czy powinnam isc z tym do lekarza czy wyniki sa wporzadku
  20. Witam. Od 5 lat choruje na niedoczynność tarczycy. Od zawsze przyjmowałam euthyrox 50 i ta dawka była wystarczaja. Od jakiegoś czasu tsh wzrosło to 3.60 lekarz internista zwiększył mi dawkę z 50 na 75, po 3 miesiącach brania dawki 75 tsh spadło do 3 lecz internista zwiększył dawkę do 88 ponieważ stwierdził iż do mojego wieku (25 lat) tsh powinno być jeszcze niższe. Odkąd biorę dawkę 88 strasznie wypadają mi włosy. Czy ta dawka jest dla mnie odpowiednia, czy euthyrox może powodować wypadanie włosów?
  21. Witam serdecznie. Chciałabym zapytać, Co oznacza wynik TSH 3,46 mlU/l, FT4 13,20 pmol/l, FT3 4,42 pmol/l, Estradiol 192,8 pmol/, Progesteron 0,205 nmol/l, Prolaktyna 131,4 mlU/l, P-ciała p/peroksydazie tarczycowej < 9,0 IU/ml, P-ciała p/tyreoglobulinie ↑ 355 IU/ml. Włosy zaczęły mocno wypadać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  22. Witam! 3 miesiace bralam antykoncepcje Atywia. Po 3 miesiącach po odstawieniu zaczely wypadac mi okropnie wlosy i trwa to już 4 miesiac. Nie mogę jeść spac bo to są sumy kolosalne.czy to możliwe zeby tabletki mogły az tak zaszkodzic? Dodam że choruje tez na lysienie androgenowe. Dziękuję za odpowiedź
  23. Borykam się z szeregiem objawów, proszę o spojrzenie na nie i wyniki.
Próbuję ustalić, co mi jest.
 Objawy: - Wypadające włosy w bardzo dużych ilościach, znaczne przerzedzenie na całej głowie (czego nie udało się zatrzymać przy długiej współpracy z dermatologiem), włosy jakby plastikowe, sztywne, suche, zaczynające siwieć - Zmiany na ciele, pojawienie się w ciągu miesiąca nienaturalnych, głębokich zmarszczek, nadmiar skóry w różnych częściach ciała, jak palce, cellulit; zapadnięte oczy - Generalnie nie zdrowy wygląd i postarzenie się w krótkim czasie - Bóle w narządach wewnętrznych, bóle po bokach, przelewanie w żołądku, wzdęcia - Ciągle towarzyszące nudności - Bladość - Poczucie skrajnego zmęczenia, kompletnego wyczerpania, osłabienia, również na granicy poczucia utraty przytomności, czasami wręcz trudności z chodzeniem, bólami mięśni, czy pogorszeniem regeneracji, do stopnia, gdy tak, że ledwo możesz chodzić i czujesz się tak, jakbyś miał zaraz zemdleć - Słaba sprawność umysłowa - Ciągły głód po jedzeniu, brak sytości i utrata wagi, masy mięśniowej; generalnie bardzo duże zapotrzebowanie i dosłownie poczucie umierania z głodu, też po jedzeniu nudności - Ciągłe zapotrzebowanie na płyny - Krwawienia przy wypróżnianiu, czasami obfite - Stan drastycznie się pogorszył w przeciągu roku i z miesiąca na miesiąc jest gorzej - Nigdy nie czuję się dobrze, nie odczuwam wytwarzania serotoniny, czy dopaminy - Kompletnie organizm sobie nie radzi ze stresem, jak kiedyś (jakby nie generował adrenaliny, tylko nadmiar kortyzolu) i gdy próbujesz się mobilizować i wkładać energię, to czujesz się gorzej, robi ci się słabo, nasilają się nudności, poczucie pieczenia w organizmie - Drętwienia ciała, bóle mięśni, czy okazjonalnie poczucie jakby wykrzywiania twarzy, rąk z towarzyszącym silnym otępieniem


 Wyniki: Krzywa glukozowa i insulinowa: 1) g - 98 [70-99]; i - 7,40 [2,70-10,40] 2) g - 175 [70-99]; i - 58,10 [2,70-10,40] 3) g - 104 [70-99]; i - 17, 60 [2,70-10,40] Tarczycowe: TSH - 6,080 [0,47-4,64] fT3 - 3,84 [1,45-3,48] fT4 - 1,44 [0,71-1,85] ATPO - 1,07 [0,00-5,60] Ferrytyna - 133,9 [8,0-388] Żelazo - 77 [50-175] Okoliczności: Do tego dochodzi nerwica, byłem w szpitalu na terapii, ale nie pomogła ona na objawy (głównie zwijałem się z bólu, zmęczenia, głodu), terapie indywidualne też nie przynosiły poprawy. 
Tak samo różnego rodzaju leki dobierane przez psychiatrów. 
Jestem absolutnie przerażony, co dodatkowo napędza objawy (boję się, że skończę na ulicy), nie wiem, jak działać, czuję się fatalnie, wyglądam fatalnie, więc drastycznie spadło moje poczucie wartości i generalnie też funkcjonowanie to napędza dodatkowy stres, chciałbym, aby ktoś wziął ten temat na poważnie, jest naprawdę bardzo źle, i mi pomógł.
Jakie mam możliwości drogi? Póki co, NFZ i spotkania z lekarzem pierwszego kontaktu na niewiele się zdały.

Co powinienem zrobić, co mogę zrobić? Jakie badania, lekarze? Ponieważ NFZ jest średnio pomocne, myślałem też o skorzystania z prywatnych pakietów medycznych, czy to jest dobry pomysł?

 Będę wdzięczny.

W ogóle nie jestem w stanie funkcjonować.
  24. W związku z nadmiernym wypadaniem włosów przed 2 m-cami moje wyniki: żelazo 74, ferrytyna 8,2, witamina d3 25, Wit. B12 158, krwibki czerwobe 4,62 hemogl. 12,8 mcv 87, mch 27,7, mchc 31,8, rdw-sd 44,3, rdw-cv 13,9. Po 2 mocach przyjmowania żelaza , Wit C i d3 w dawce 4000 witamina d3 nie drgnęła i jest na poziomie 25, a żelazo z 74 wzrosło do 105, a estetyka wzrosła z 8,2 do 24. Trycholog twierdzi, że to słaby wzrost żelaza. Czy faktycznie to mały wzrost? Co może być przyczyną tego, że Wit. D3 nie wzrosła?
  25. Witam,chciałbym prosić o zinterpretowanie wyników badań tarczycy i ferrytyny TSH - 3,54 ( norma : 0,25-5) antyTPO - 9 ( norma : <34) Wykonywałam również USG tarczycy i wyszło,że mam malutkie torbiele ( moja mama też takie ma i nie leczy się na tarczyce) Ferrytyna - 21,3 ( norma: 13-150) Od roku zmagam się z zakrzepicą i od grudnia przyjmuje acenocumarol, a moim jedynym objawem jest wypadanie włosów Czy acenocumarol wpływa na wynik TSH? gdy nie miałam zakrzepicy i nie przyjmowałam leku wynik TSH oscylował w granicach 1,5. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...