Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Reumatologia

Znaleziono 104 wyników

  1. Co oznacza wynik testu Elisa na bolerioze? Igg 147,39 RU/ml
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Czy jeżeli moja partnertka ma reumatoidalne zapalenie stawów i zażywa metotrexat z kwasem fiolowym dwa razy w tygodniu zajdzie w ciąże, gdy uprawiałem z nią seks bez zabezpieczenia, lecz nie spuściłem się w niej?
  3. Witam.Prosze o pomoc w odczytaniu wyników boreliozy. IgG <5,000AU/ml, wynik ujemny <10 AU/ml wynik wątpliwy 10-15 AU/ml wynik dodatni >15 AU/ml IgM 12,3 AU/ml wynik ujemny <18 AU/ml wynik wątpliwy 18-22 AU/ml wynik dodatni
  4. Witam, od pewnego czasu borykam się z problem związanym z bólem mięśni nóg. Rozpoczęło się to końcem grudnia i z przerwami trwa to do dziś dnia. Ból najpierw objawiał się w wewnętrznej stronie ud (takie poczucie pieczenia, narywania, drętwienia), obecnie dokucza mi ból zarówno z przodu jak i z tyłu mięśni ud, dodatkowo od czasu do czasu pobolewają mnie łydki. Ciężko opisać dolegliwości, jednak miejsce skupia się w obrębie ud. Lekarz rodzinny zlecił badania krwi, mofrologia, ob, CR, próby wątrobowe, TSH, kreatynina Ck-Kinaza kreatynowa, sód potas wszystko w normie. Było podejrzenie boleriozy (ugryzienie w rękę z odczynem alergicznym i obrzękiem, okrągła plama o średnicy około 5 cm) jednak badania IgG wyszły 5,61 RU/ml norma do 16 i IgM 8,83 RU/ml norma do 16. Moja obecna praca jest pracą w większości siedząca, ze względu na zablokowane siłownie nie uprawiam sportu, więc przeciążenie fizyczne również odpada. Lekarz rodzinny rozkłada ręce, zalecając spożywać magnez i witaminy z grupy B, smarować miejscowo Voltarenem i brać tabletki przecizapalne (doraźnie). Ból lub jakkolwiek nazwać tą przypadłość jest dokuczliwy w ciągu dnia i czasem w nocy. Po nocy jednak rano nie boli, pojawia się w ciągu dnia. Kolejne wizyty lub tereporady niczego nie przynoszą. Ja rozłożyłem ręce z bezsilności w tym temacie.
  5. Wyniki boreliozy komórki NK (Cd3-cd56 ) Odsetek 6,1 Norma 7-31 liczba/ul 172 Norma 90-600 Komórki NK CD57 Odsetek 2,7 Norma 2-17 Liczba/ul 76 Norma 60-360
  6. Pytanie:czy powinnam udać się do lek. Hematopologa?Mam 57 latChoruję na Rzs jestem na kuracji biologicznej od około roku ilość białych krwinek systematycznie spada, ostatnie wyniki :krwinki białe 3,34 krwinki czerwone 4,62 Hemoglobina 14,4 Neutrofili% 31,7 Linfociti %50,3 Neutrofili
  7. Proszę o interpretację wyników RZS OB- 27mm/h Wapń- 7.78mg/dL P-ciała anty CCP- <7.00U/ml Dziękuję i pozdrawiam Lidia
  8. Witam mam pytanie co oznacza ten wynik badania Boreliozy burgdorferi IgM ICD-9 S25 wynik - 0.35 TAB pozdrawiam
  9. wyniki badań na bolerioze ,,antygen P100 -GRANICZNY ANTYGEN P41-GRANICZNY ANTYGEN OspC-GRANICZNY ANTYGEN P18-GRANICZNY CZY TO ŚWIADCZY O PRZEBYTEJ BOLERIOZIE
  10. Co mówią moje wyniki na borelioze. Przeciwciala IgG. <5.000 Przeciwciala Igm. < 2.000
  11. Witam jestem rok po usunięciu tarczycy od pewnego czasu mam bole w kończynach od lokci do nadgarstkow i od kolana do stawu skokowego. Jest to taki lekko rwący dyskomfort który trwa praktycznie bez przerwy caly dzien...raz trwalo to ponad 3 tygodnie potem 1,5 tyg przerwy i znowu sie zaczelo. Nie odczuwam tego jedynie w nocy..poziom tsh mam ciagle wysoki ok 18 biore euthyrox 88 waga 51 kg wiek 33. Robilam juz wile wynikow badan z krwi wszyyskie w normie poza Tsh. Zle reaguje na wyzsza dawke euthyroxu. Jakie jesczze badania moge zrobic lub gdzie sie udac? Kazdy dzien od rana do wieczora czuje takie ala reumatyczne krecenie..bylam juz u reumatologa. Zlecone wyniki rowniez ok. Co jeszcze moge zrobic żeby znalezc przyczne swoich dolegliwości. Prosze o pomoc.
  12. Witam proszę pomóc w odczytaniu wyników (ICD-9: S21) Przeciwciała w kl. IgG wynik 111,80 AU/ml (ICD-9:S25) Przeciwciała w kl. IgM wynik 54,67 AU/ml
  13. Witam proszę o interpretację wyników boleriozy. BOLERIOZA -p/c IgG 24 AU/ml <10 AU/ml wynik ujemny 10-15 AU/ml wynik wątpliwy > 15 AU/ml wynik dodatni BOLERIOZA-p/c IgM 4 AU/ml. < 18 AU/ml wynik ujemny 18-22 AU/ml wynik wątpliwy > 22 AU/ml wynik dodatni
  14. Witam,mam wyniki na boreliozę IgG 71,8, IgM 8,2; wynik po 6 tygodniach IgG 2,015. Co oznaczają? Dziękuję
  15. Mam stwierdzone przeciwciała ana 1:320 typ ziarnisty, byłam u reumatologa i zrobił komplet badań, wykluczone mam zapalenie od stawów, ob 15, crp w normie, jednak stwierdził ze zapalenie mam w organizmie. Mam niskie zelazo 35 przy normie 50-160. Hemoglobina w normie. Gdzie szukać przyczyny tego zapalenia, jakie badania jeszcze wykonać, czy moze to byc jakas infekcja. Gdzie sie zł osić, dodam ze tarczyca jest w normie, mam przeciwciała anty tg podwyzszone 86, anty tpo w normie, obraz usg dobry. Dokuczaja mi bóle nóg łydek takie rwanie od czasu do czasu.
  16. Witam,czy mam obecność boreliozy w organizmie? przeciwciała w kl. IgG <5,000 AU/ml wynik ujemny <10 AU/ml wynik wątpliwy 10-15 AU/ml Wynik dodatni >15AU/ml Przeciwciała w kl. IgM - 33,81 AU/ml wynik ujemny <18 Au/ml wynik watpliwy 18-22 Au/ml wynik dodatni >22 Au/ml Kobieta 17 lat ,od roku mam przewlekłe zmęczenie,bóle głowy,słabe samopoczucie.Została wykryta u mnie wada serca czy ma to jakieś powiązanie z dolegliwościami? Mam też problemy z zatokami ciągły katar.W szpitalu wykryli u mnie boreliozę,ale lekarz ją wykluczył i postanowiłam jeszcze raz zrobić badania . Miałam też robione badania TSH ,FT3,FT4 i usg tarczycy wszystko wyszło dobrze,co mam dalej robić i do jakiego lekarza się udać?
  17. Proszęmi powiedzieć czy wyniki na borreliozę Borrelia burgdorferi (borelioza)są prawidłowe ,czy też powinnam udać się z nimi do lekarza Przeciwciała w kl. IgG 8,5 RU/ml Borrelia burgdorferi (borelioza) Przeciwciała w kl. IgM 18,5 RU/ml
  18. Mam wynik kwasu moczowego 6.23 czy to poważny wynik i czy stan zdrowia zly
  19. Mam pytanie, ponieważ zrobilam badanie anty-CCP. Mój wynik to >195,6 U/ml. Zakres referencyjny wynosi 0 - 5. Co to oznacza? Takie badanie robiłam tez 7 lat temu i mój wynik wynosil wtedy >200. Jak bylam u reumatologa to powiedział że nie mam skłonności do chorób reumatoidalnych. Więc sama nie wiem jak te wyniki odczytywać. Proszę o pomoc.
  20. Byłam w szpitalu na oddziale reumatologii. Końcowe wyniki na dzień dzisiejszy wyszły ujemne (są przeciwciała ale w wartościach niskich) - nie stwierdzono obecnie chorób reumatycznych. Mam obecnie anemię z niedoboru Fe, morfologia i hemoglobina w normie, Ob -15 (norma do 12), CRP poniżej 1. Mam również przeciwciała tarczycowe anty-TG i anty TPO podwyższone, ale TSH i hormony mam w normie. Nie rozumiem tego wszystkiego, co mam dalej zrobić, czy to że mam na razie przeciwdziała (dot. tocznia) ale są niskie i są ujemne, oznacza że kiedyś mogą być wysokie - dodatnie i na pewno za jakiś czas choroba się rozwinie. Co zrobić z niskim poziomem Fe, czy to może być tylko od samej choroby tarczycy? Czy to, że mam przeciwciała ANA i problemy z anemią wpłynie na ciążę?
  21. Witam. Czy aby zdiagnozować trombofilie konieczne jest wykonanie testów genetycznych? Czy koagulogram może coś wykazać? Moje wyniki to: APTT 30,8 [24,0-35,0], ASPAT 20 [<32], Fibrynogen 2,02 [2,20-3,97] PT 13,4 [9,1-12,1] Płytki krwi 243 [150-400]
  22. Witam, Chce tacie kupić na święta roller do pleców, lecz nie jestem pewny który będzie najlepszy. Choruje on na rwe kulszową i boje się, że jeden z nich będzie złą decyzją. Wałek 1: https://allegro.pl/oferta/walek-roller-do-masazu-blackroll-twin-masaz-plecow-9437256836 Wałek 2: https://allegro.pl/oferta/elektryczny-wibrujacy-walek-roller-hms-do-masazu-9630183881 Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi!
  23. Witam :) od ponad roku mam straszne dusznosci choruje na astmę ,chodziłam do lekarza ,ale nie umiał.mi pomoc ciągle pchał wemnie Metypred, który słabo pomagał . W końcu zmieniłam lekarza bo już miałam dość .. Dostalam inne leki i badania na Chlafymie pneumoniae i okazało się że mam IgG 63,5 a IgA 23,3 teraz czekam na wizytę do lekarza czy mogło to być powodem moich ciągłych duszności ???
  24. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretację wyników na boreliozę: Borrelia burgdorferi IgM (ICD9: S21} 24,93AU/ML ,wYnik ujemny <10AU/ML, wynik wątplliwy 10-15 AU/ml, wynik dodatni >15AU/ml. I jeszcze jedno ICD-9;S25 IgM 13,15AU/ml,wYnik ujemny <18AU/ML, wynik wątplliwy 18-22 AU/ml, wynik dodatni >22AU/ml I co dalej mam robić ?
  25. Witam. W badaniu wykryto obecność przeciwciał przeciwjądrowych, miano 1:160 , typ świecenia : homogenny. OB podwyższone 34 norma ( 0 - 20) CRP 2,6 norma ( 0,0 - 5,0 ) ,czynnik reumatoidalny < 20,0 IU/ml norma < 30 Chcę zapytać czy mam powód do niepokoju o stan swojego zdrowia? Krystyna R.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...