Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Wirusowe zapalenie wątroby

Znaleziono 24 wyników

  1. Proszę o interpretację poniższych wyników: Antygen HBsAg - niereaktywny, Przeciwcała anty HBc - pozytywne. Czy jestem zakażona WZW B? Czy wirus jest aktywny?
  2. Proszę o interpretację wyników HBs- p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42). Wynik to 211,6 IU/l. Czy mam się martwić?
  3. Dzień dobry. Proszę o pomoc. 2 lata temu w pierwszej ciąży miałam robione badanie antygen hbs i wynik ujemny. Dziś odebrałam wyniki przeciwciala anty hbs wynik powyżej 1000. Jestem roczk 1989 więc nie byłam obowiązkowo szczepiona na WZW b. Czy to znaczy że w ciągu tych 2 lat przeszlam wzwb? Gdzieś nie zachowano ostrożności i mi wstrzyknięto? Dodam że mojej mamie w latach 80 właśnie wstrzyknięto wirusa wzwb w szpitalu.
  4. Dzień dobry. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a bardzo się niepokoje. Jestem w 9 tygodniu ciąży, wyniki które mnie niepokoja to: P. Ciała przeciw. HBs-33,6IU/I(wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100); ALT 16U/I(5-35); AST 19 U/I (5-35); Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl (0,0-1,0). Dodam, że dwa tygodnie temu HBs wynosiło 38,5 IU/I (wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100). Czy te wyniki świadczą o WZW typu B lub o innej chorobie?
  5. Próby wątrobowe oraz obecność wirusowego zapalenie wątroby do oceny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) 0,17 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) niereaktywny Badanie wykonano na analizatorze Architect i2000SR, firmy Abbott, metodą CMIA HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) 0,06 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) niereaktywny
  6. Czy przy wiremii WZW B- 2115 UI/ml gdzie USG wątroby nie wykazuje żadnych zmian, a morfologia i próby wątrobowe są idealne, może być w ogóle rozważane leczenie interferonem lub innymi lekami?
  7. Ostatnio towarzyszy mi straszne osłabienie organizmu. Częste gorączki, nocna potliwość, słuchy męczący kaszel etc. Dostałem również zmian skórnych podobnych do tych kiłowatych tj. plamy od wewnętrznej strony dłoni a także na stopach. Kilka dni temu zleciłem sobie zrobienie badań między innymi na: 1. Chlamydia Trachomatis IgG (p.ciała) 2. HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) 3. HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) 4. Kiła test przesiewowy WR 5. HBs antygen (test jakościowy) Telefonicznie laboratorium poinformowało mnie, że: - Test na Chlamydia Trachomatis jest ok. - HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) - przekazano do dalszego badania -HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) tes wyszedł "wątpliwych" mam zrobić test Wolta -Kiła test przesiewowy WR ten również poszedł do dalszej diagnostyki Moje pytanie jest następujące czy istnieje ryzyko, że takie zawirowanie w wynikach badań przesiewowych może być spowodowane inną chorobą np. Sars ?
  8. HCV-p/c przeciw HCV (WZW typu c) (V48) Powtarzalnie reaktywne >11,00 Index. Próbka powtarzalne reaktywne w teście przesiewowym. Niezbędna weryfikacja wyniku metodą referencje - wykrywanie HCV RNA metoda PCR. Niereaktywne <0,80 w typie:0,80-0,99.powtarzalnie reaktywne :>=1,00 Prosze powiedziec co mam dalej robic bo teraz w tej pandemi nie moge sie zadnym lekarzem skontaktowac.
  9. Proszę o interpretację badań na wzw B i C Jako dziecko miałam wzb B,ponoć przebyte. Nie wiem co oznaczają aktualne badania: -HBc - p/c przeciw HBc total (WZW typu B) (V31) wynik; 8,63 S/CO OBECNE (Zakres referencyjny <10 nieobecne) >=10 obecne -HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42) wynik; 0,64 mIU/ml NIEOBECNE (zakres referencyjny<10 nieobecne >=10 obecne) HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) 0,13 S/CO -nieobecne Co to oznacza? Że jestem w tym momencie aktywnie zarażona, czy może jestem nosicielem lub mam przebytą chorobę ? Czy zarażam ? Jakie badania dodatkowe należy zrobić ?
  10. Niedługo będę mieć operację, wykonałam badania Antygen HBs oraz przeciwciała p/HCV i do obu otrzymałam wynik: niereaktywny. Czy w związku z tym powinnam zaszczepić się przeciwko WZW czy nie jest to konieczne?
  11. Dzień Dobry, robiłam 6 miesięcznemu synkowi badania kontrolne w kierunku WZW B. Jestem mamą, która ma WZW B. Dziecko dostało odpowiednie szczepionki zaraz po porodzie. Bilibrubina całkowita: 0,4 mg/dł (0,3-1,2) ALAT 43 U/l (0-50) ASPAT 46 U/l (0-50) GGTP 15 U/l (1-39) Wizyta u lekarza w listopadzie, chciałam wiedzieć czy te wyniki są prawidłowe. Martwię się, dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
  12. Dzień dobry. Jestem kobietą, mam 35lat. Podczas przygotowań do zajścia w ciążę zostały zlecone mi badania krwi. Wszystkie wyniki - w normie. Zaniepokoiły mnie jedynie poniższe: HBS antygen: reaktywny, anty-Hbc total: reaktywny, P/c anty- HCV: niereaktywny. Nadmienię, że jako nastolatka byłam zakażona HBV (WZW typu B)- byłam leczona i systematycznie chodziłam na kontrole. Po kilku latach kontroli stwierdzono, że jestem już zdrowa. Czy te wyniki wskazują na to że jestem chora? Czy takie wyniki komplikują zajście w ciążę? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady.
  13. Witam, jestem w 6 tyg. ciąży. Mój lek. Ginekolog zlecił mi badania krwi w tym antygen Hbs, którego wynik wynosi 1,28 Index wątpliwy, ponieważ zakres referencyjny to <1 nieobecny, 1-5 wątpliwy, >5 reaktywny. Moje pytanie co oznacza wynik wątpliwy, czy prawdopodobieństwo posiadania HBV jest większe niż mniejsze ? Dodam, że mając 9 lat miałam wykonane szczepienia na WZW w trzech seriach.
  14. Dostałem dzisiaj wynik badań HBs p/c przeciw HBs wzw typu b(V42) mój wynik to 9mlU/ml zakres referencyjny to 10. Co to oznacza? Czy powinienem się martwić?
  15. Dzień dobry! Mam na imię Maria (38 lat) i od 3 m-cy mam nawracajacy stan podgoraczkowy (37,0-37,3'C). Mam 165cm i 54 kg. Mam Hbs ( ), choruje od 30 lat na przewlekłe wzw B. Aktualne wyniki: ALT 19, AST 18, ALP 48, GGTP 10, bilirubina 8, kreatynina 56, żelazo 45, CRP 0,1 oraz TSH 3,13, glukoza 5,5 oraz morfologia krwi WBC 5,9 RBC 4,95 Hemogl. 12, HCT 37, MCV 74,5 MCH 24 MCHC 32 RDW-SD 39 RDW 14,7 PLT 252 PCT 0,28 MPV 11 PDW 13,5 P-LCR 34. Czy przy pwzw B wystepuja stany podgoraczkowe? Czuję sie zmeczona, osłabiona. Proszę o radę. Pozdrawiam
  16. Podwyższony wskaźnik bilirubiny Dzień Dobry W ostatnim czasie źle się czułem. Codziennie puchną mi nogi i prawie zemdlałem w pracy - zrobiło mi się słabo. Związku z tym zrobiłem sobie diagnostykę. USG Dopplera - wszystko ok. Jednak martwią mnie badanie z krwi. Bilirubina 2,22 mg/dl Alat 64 U/L Aspat 32 U/L Cholesterol całkowity 219 mg/dL LDL 127 mg/dL HDL 71 mg/dL OB 10 mm/1 godz. Pani Doktor w przychodni nastraszyła mnie wirusowym zapaleniem wątroby i zespołem gilberta. W poniedziałek mam usg brzucha, nerek i dróg moczowych. W środą prywatnie mam wizytę u hepatologa. Czy mam się czego bać ? Nadmienię, iż choruje na eozynofilowe zapalenie przełyku, astmę, nadciśnienie, arytmie i alergie. Prócz tego choruje na łojotokowe zapalenie skóry.
  17. 15 lat temu przeszłam pełen cykl szczepienia WZW B. Od 5 lat corocznie wykonuję oznaczenie stężenia przeciwciał Hbs. Dotychczas miano utrzymywało się na poziomie 10-16. W badaniu przeprowadzonym w tym roku jest to 104. Co takiego mogło wpłynąć na tak znaczne podwyższenie przeciwciał? Kobieta, 46 lat, po udarze niedokrwiennym październik 2019.
  18. Witam. Proszę o interpretację wyniku. Jestem w 9 miesiącu ciąży i miałam robione ostatnie badania. HBS- p/c przeciw HBs(WZW typu B) (V42) 139,86 mlU/ml reaktywne. Co to oznacza?
  19. Witam mam pytanie do jakiegoś lekarza hepatologa Otóż mój synek ma 11 miesięcy przy porodzie zarazil się odemnie wzw C Od 3 tyg jesteśmy w szpitalu wszystkie wyniki są prawidłowe Oprócz alat 460 I aspat około 300 Podają mu glukoze Z tad moje pytanie czy ta hospitalizacja tak długo jest potrzeba I czy może być jakaś jeszcze przyczyna Dodam że wszystkie inne choroby wykluczone Synek ślicznie je i pije ?
  20. Witam. Proszę o interpretację wyników wirusowych zapaleń wątroby A,B, C. Zrobiłem sobie je przy okazji robiąc anty HBS, bo mam planowany zabieg. Dodam tylko iż na wirus zapalenia wątroby typ B szczepiłem się w 2004 roku. Natomiast na typ A nie szczepiłem się. Oto moje wyniki: Typ A przeciwciała całkowite: <4,00 mIU/ml przy zakresie referencyjnym 0,00 - 20,00 Typ B Antygen HBs - wynik ujemny przeciwciała anty HBs - 86,11 mIU/ml Typ C przeciwciała anty HCV - niereaktywny Z góry dziękuję Artur
  21. Witam serdecznie mam 32 lata proszę o interpretację wyników. Zaznacze tylko ze nie bylem nigdy szczepiony na WZW typu B z tego co mi wiadomo .Czy mam sie martwic wynikiem i wykonać jeszcze jakieś badania ? HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42) 62,85 IU/l obecne nieobecne < 10,0 obecne => 10,0 Przyjęty poziom skutecznego uodpornienia na zachorowanie WZW B: powyżej 10 Metoda ECLIA, aparat Cobas 6000, firmy Roche
  22. WZW B Proszę o pomoc w interpretacji wyników HBs. Po zabiegu gastroskopii zrobiłam profilaktycznie badanie na obecność HBV. Badanie robilam cztery tygodnie po zabiegu. Antygen HBs - ujemny. P/c anty Hbs-ilościowo 811. Mam 34 lata i z tego co sie orientuje w latach 80-tych nie było obowiąkowych szczepień. przeciwko WZW B. Nie kojarzę abym była szczepiona w okresie szkolnym, a w życiu dorosłym na pewno nie robiłam tej szczepionki. Proszę o informację czy wysoka ilosc przeciwcial świadczy o tym, że moglam być zarażona jakiś czas temu? Dziękuję za odpowiedź
  23. Bardzo proszę o interpretację wyniku badania HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42). Wynik: obecne (690,60 IU/l) Czy powinienem z tym coś zrobić?
  24. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...