Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Kaszel

Znaleziono 32 wyników

  1. Dzień dobry od 2 miesięcy mam duszności raz gorzej raz wogole nie mam kaszlu ani gorączki w nocy mnie nie budzi duszność ,mam również czasem ucisk w klatce piersiowej który promieniuje do ramienia i pod pache. Jak robię lekkie skrety tłowia to wydobywa się dziwny świst . Robiłam wyniki na tarczyce są w porządku morfologia dobra prócz mchc 32.1 dopuszczalności 32.2 do35.5. Limfocyty 3.36 dopuszczalności 1do3 tys/ul monocyty 1.18 dopuszczalnośc 0.20 do1 tys/ul bazofile 0.01 dopuszczalności 0.02 do 0.10 limfocyty 42.3 % dopuszczalności od 20do40 monocyty 14.9 % dopuszczalności od 2 do 10% .co mi może dolegac dodam że mialam robione ekg i jest w porządku
  2. Dzień dobry od 2 miesięcy mam duszności raz gorzej raz wogole nie mam kaszlu ani gorączki w nocy mnie nie budzi duszność ,mam również czasem ucisk w klatce piersiowej który promieniuje do ramienia i pod pache. Jak robię lekkie skrety tłowia to wydobywa się dziwny świst . Robiłam wyniki na tarczyce są w porządku morfologia dobra prócz mchc 32.1 dopuszczalności 32.2 do35.5. Limfocyty 3.36 dopuszczalności 1do3 tys/ul monocyty 1.18 dopuszczalnośc 0.20 do1 tys/ul bazofile 0.01 dopuszczalności 0.02 do 0.10 limfocyty 42.3 % dopuszczalności od 20do40 monocyty 14.9 % dopuszczalności od 2 do 10% .co mi może dolegac dodam że mialam robione ekg i jest w porządku
  3. Dzień dobry od 2 miesięcy mam duszności raz gorzej raz wogole nie mam kaszlu ani gorączki w nocy mnie nie budzi duszność ,mam również czasem ucisk w klatce piersiowej który promieniuje do ramienia i pod pache. Jak robię lekkie skrety tłowia to wydobywa się dziwny świst . Robiłam wyniki na tarczyce są w porządku morfologia dobra prócz mchc 32.1 dopuszczalności 32.2 do35.5. Limfocyty 3.36 dopuszczalności 1do3 tys/ul monocyty 1.18 dopuszczalnośc 0.20 do1 tys/ul bazofile 0.01 dopuszczalności 0.02 do 0.10 limfocyty 42.3 % dopuszczalności od 20do40 monocyty 14.9 % dopuszczalności od 2 do 10% .co mi może dolegac dodam że mialam robione ekg i jest w porządku
  4. Przeciwciała na covid mój wynik to IgG 5,0 dodatni od 1, i IgM 14,80 dodatni od 1,4 dodam że początek infekcji nastąpił już 7 tygodni temu utrata węchu kaszel, osłabienie w międzyczasie miałam cesark dlaczego u mnie te przeciwciała są tak wysokie
  5. Dzien dobry , moj problem wygląda tak Opisze cala ta sytyuacje która opisałam na tele poradzie u pani do której się dodzwonilam a więc mowie do tej pani lekarz ze boli mnie glowa po jednej stronie ze lecze się przewlekle na zapalenie zatok i zeby wypisała mi jakiś antybiotyk bo tylko to mi pomoże bo juz znam to od lat . Pani prowadzi ze mną wywiad wiec mowie jej wtedy ze jakieś 3 -4dni temu miałam tylko raz stan podgoraczmowy 37.8 jakiś tak drobny sporadyczny kaszel katar to praktycznie nic wielkiego bo normalnie mogłam oddychać tylko okropny bol głowy mialam po prawej stronie. Od tamtej pory do dnia dzisiejszego żadne inne objawy ani goraczki ani kataru ani kaszlu nic niemam a pani wypisała antybiotyk i stwierdziła również ze mam zrobic test na covid gdzie niemam ku temu objawow więc jak mogła mnie wyslac na test ? Powinna umówić mi druga porada w ciągu od 3 do 5 dni od pierwszej i wtedy dopytać czy rozwija się coś więcej lub umówić na normalna wizytę w celu zbadania . A wczoraj dostaje sms ze jestem na kwarantannie jak to jest o co tu chodzi mam siedzieć na kwarantanne bez objawow do covid gdzie biorę leki na zatoki śmiechu warte . Proszę o jakąś rade bo to jest nie pojęte co to ma być.
  6. Od 3 dni mam duszności i ucisk w klatce piersiowej. Mam wrażenie, jakby pojemność płuc się zmniejszyła. Temperatura mierzona 10 razy dziennie wskazuje przedział 36,0 - 36,7. Nie mam kaszlu, zaburzeń węchu, smaku. Czy to może być COVID?
  7. Ostatnio towarzyszy mi straszne osłabienie organizmu. Częste gorączki, nocna potliwość, słuchy męczący kaszel etc. Dostałem również zmian skórnych podobnych do tych kiłowatych tj. plamy od wewnętrznej strony dłoni a także na stopach. Kilka dni temu zleciłem sobie zrobienie badań między innymi na: 1. Chlamydia Trachomatis IgG (p.ciała) 2. HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) 3. HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) 4. Kiła test przesiewowy WR 5. HBs antygen (test jakościowy) Telefonicznie laboratorium poinformowało mnie, że: - Test na Chlamydia Trachomatis jest ok. - HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) - przekazano do dalszego badania -HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) tes wyszedł "wątpliwych" mam zrobić test Wolta -Kiła test przesiewowy WR ten również poszedł do dalszej diagnostyki Moje pytanie jest następujące czy istnieje ryzyko, że takie zawirowanie w wynikach badań przesiewowych może być spowodowane inną chorobą np. Sars ?
  8. Witam. Od 3 tygodni biore pierwsze tabletki antykoncepcyjne Vines. Zaczelam brac w pierwszym dniu krwawienia. A po 5 dniach współżyłam. Za tydzien mam 4dniowa przerwe-placebo. Ale od 4 dni mam koszmarny bol brzuch wokół pępka. Bol nasila sie przy kaszlu, leżeniu na boku lewym lub prawym, chodze zgięta, nie moge sie wyprostować. Nie moge porównać tego do bolu miesiączkowego. Silne i ostre kłucie. Sa takie „ataki” gdzie bol rozchodzi sie az po zebra. Moze przez tabeltki-okres owluacyjny, ale nie moge skontaktowac sie z moim ginekologiem bo jest na urlopie. Co moze sie dziać? Albo co moge zrobic zeby sobie pomoc. Jeszcze jest pandemia, szpita w moim miejscie nie przycumuje nagłych wypadków. Prosze życzyć mi sily. Pozdrawiam
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Choruje na endometrioze. Po konsultacjach z ginekologiem odłożyłam tabletki i chcemy się starać z mężem o dzidziusia. 2 tyg temu mąż miał gorączkę przez dwa dni około 38 stopni, kaszel ból gardła, katar. Brał tylko polopiryne i robił inhalacje. Ja miałam gorączkę tydzień temu przez dwa dni poniżej 38 stopni, brałam tylko dexak sl. Obecnie kończy mi się miesiączka. Mam lekki katar. Czy możemy się starać o dzidzie? Czy te choroby mogą mieć negatywny wpływ na plemniki i zdrowie dzidzi gdyby nie udało? Pozdrawiam
  10. Jesteśmy emerytami bez podejrzeń o koronawirusa mamy 71 i 73 lata, jesteśmy sami w mieszkaniu. Nie mamy żadnych objawów chorobowych (kaszlu, temperatury, jest ok) Mamy działkę w ramach Pracowniczych Ogrodów Działkowych 278 m.kw. na skraju miasta Opola.Chodzi nam o to czy zamiast siedzieć w domu możemy ten czas spędzać na działce zachowując wszystkie zasady ostrożności (to w naszym interesie) Henryk Świerc Opole 669840640
  11. Witam od 4 lat biorę tabletki antykoncepcyjne rigevidon. Przez ostatnie 2 miesiące w trakcie zażywania miałam plamienie teraz również skończyłam opakowanie wystąpiło krwawienie z odstawienia zaczęłam nowe opakowanie jestem przy 6 tabletce i delikatnie plamie czy to normalne? Ostatnio męczy mnie kaszel brałam syrop sosnowy złożony czy on mógł osłabić działanie tabletki?
  12. Proszę o interpretacje wyników Sód 147mmol/l potas 5.30 mmol/l Eosinophil 6% Mam problem z niepełnym wdechem Nie mogę wziąć pełnego oddechu Po paru razach to sie udaje ale czesto po tym kręci mi sie w głowie. Objawy nasilaja wie wieczorem Do tego splywajac wydzielina po tylnej ścianie gardla Zatkany nos Nie mam kaszlu . Co to moze być ?
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Zaczęliśmy starac się o dziecko z mężem. Za 3 dni mam owulacje ale złapało mnie przeziębienie. Nie brałam żadnych leków. Lecze się naturalnie miod cytryna itp. Moje pytanie brzmi czy możemy starac się o dziecko mimo lekkiego przeziębienia? Dodam ze drapie mnie trochę w gardle i mam lekki kaszel.
  14. Witam. Mam pytanie. Używam tabletek Atywia Daily, teraz złapałam przeziębienie, mam gorączkę, kaszel i chciałam zapytać o fachową pomoc, czy mogę brać na przeziębienie leki takie jak fervex, Gripex i syrop przeciwkaszlowy np Herbabect ? Czy może mieć to negatywny wpływ na działanie lub osłabienie działania tabletek antykoncepcyjnych? Czy będę musiała stosować dodatkowe zabezpieczenie? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
  15. Witam troche sie zmartwilam wynikami badan krwi (jestem przeziębiona i kaszle) wynik PDV 19.8,MPV 13.7,P-LCR 54 bazofile 0.01. A nerki e GFR >90.
  16. Co może oznaczać podwyższone wyniki hemoglobiny 18,2(norma 13.7-17, 5), hematokryt 51,8 (40,1-51), monocyty 13(2-10) i NRBC‰ 0,20 (0,00-0,02) reszta wyników w normie. Dodam że pół roku temu miałem ostry przewleka) y kaszel, do tej pory czuje dyskomfort w krtani i muszę czasem odkaszleć.
  17. 6 miesięczne niemowlę. Nadmierna potliwość zwłaszcza kark podczas karmienia. Temperatura mierzona w odbycie 37,4 z skokami 37,6. Dziecko pare razy dziennie kaszle - suchy kaszel. Samopoczucie dziecka dobre, je i bawi się normalnie. Przybiera na wadzę. Badania specjalistyczne zostały wykonane jak po pewnym okresie bez przybierania na wadze (2 tygodnie - po tym okresie dziecku została rozszerzona dieta). dziecku została wykonana zwykła morfologia: erytrocyty,hemoglobin,MCV,MCH,MCHC,RDW-SD (wyniki zbliżone z tego badania do poniższych) reszta była w normie. W nastepnym badaniu po 5 dniach pogorszyły sie te wartości oraz pojawiła się leukocytoza, po dwóch tygodniach wynniki poniżej. Generalnie wartości liczbowe wypadają gorzej. Pediatra zalecił po pierwszej wizycie podawanie żelaza. Kardiolog stwierdził ze serce ok. Hematolog żeby obserować. A my sie naczytaliśmy o białaczce. leukocyty 19,17tys/µl (5,98 - 13,51) Powyżej normy erytrocyty 5,59mln/µl (4,03 - 5,07) Powyżej normy hemoglobina 13,30g/dl (10,1 - 12,5) Powyżej normy hematokryt 38,50% (30,8 - 37,8) Powyżej normy MCV 68,90fl (69,5 - 81,7) Poniżej normy MCH 23,80pg (22,7 - 27,2) W normie MCHC 34,50g/dl (31,6 - 34,4) Powyżej normy płytki krwi 473,00tys/µl (206 - 445) Powyżej normy RDW-SD 35,80fl (35,3 - 42,8) W normie RDW-CV 14,60% (12,9 - 15,6) W normie PDW 11,00fl (9,8 - 16,1) W normie MPV 9,80fl (8,7 - 10,5) W normie P-LCR 23,40% (19,2 - 47) W normie PCT 0,46% (0,17 - 0,35) Powyżej normy neutrofile % 8,80% (17,5 - 69,5) Poniżej normy limfocyty % 81,20% (26 - 79,6) Powyżej normy monocyty % 8,20% (4,4 - 13,4) W normie gran. kwasochłonne % 1,10% (0 - 3,7) W normie bazofile % 0,60% (0 - 0,6) W normie neutrofile
  18. w związku z przewlekłym kaszlem, obfitymi nocnymi potami, zmęczeniem miałam wykonane rtg klatki piersiowej (prawidłowe), konsultacja laryngologiczna nic nie wykazała, badania krwi WBC 5,4(4-10), RBC 4,13(3,7-5,10), HGB 12,7 (12-16), HTC 37,5 (37-47), MCV 90,8 (77-95), MCH 30,8(27-34), MCHC 33,9 (32-36), RDW-SD 41 (37-54), RDW-CV 12,2% (11,2-14,1), PLT 270 (150-450), PDW 9,5 (9,2-16,8), MPV 9 (9-12,6), P-LCR 16,4% (13-43) PCT 0,24% (0,16-0,34), NEUT
  19. Chciałabym dowiedzieć się o moje wyniki badań Hemoglobina 9.0 mmol/l, hematokryt 0.42 l/l , erytrocyty 4.86 Tpt/l , leukocyty 7.13 Gbt/l , trombocyty 233 Gbt/l , MCHC 21.3 mmol/l, MCV 87.0 fl, MCH 1.90 fmol , neutrofile gran. 75.5 %, bazofile gran. 0.7%, monocyty 7.9%, limfocyty 14.9% . Najbardziej niepokoją mnie limfocyty. W kwietniu były one na poziomie 24 w czerwcu 30% a teraz spadły do 15%. Czym to może być spowodowane. Ogólnie od trzech miesięcy choruje kaszel ból w klatce problemy z oddychaniem . Miałam ct klatki bronchoskopie i wszystko ok a ja źle się czuje cały czas. Węzły chłonne szyi powiększone odczynowe wyszły z USG . Mam mieć usuwany migdał. Dodam że ostatnio jestem w ciągłym stresie. Prosiłabym o radę
  20. Dzień dobry, Syn (6 lat) od dwóch miesięcy ma kaszel. W przedszkolu panuje Chlamydia pneumoniae. Lekarz rodzinny zaleciła badanie z krwi. Wynik przeciwciał w klasie IgM to 0,15 (oznaczenia na wyniku: wynik ujemny poniżej 0,8 wynik niejednoznaczny 0,8-1,1 wynik dodatni: powyżej 1,1) Jak interpretować wynik? Czy dla pewności wykonać lepiej wymaz ?
  21. Eozynofile 17,1 %, zakres ref 0 -4. wynik dziewczynki 12letniej. pozostałe parametry OK. Czy to coś powaznego? dziecko meczy suchy kaszel wieczorami.
  22. Witam, Prosze o interpetacje wynikow. 34 lata, kobieta.od 27.12 przeziebienie-bol gardla, temperatura( stan podgoraczkowy), katar i lekki kaszel. Ponownie od 12.01 ataki kaszlu-az do wymiotow, gardlo bez zaczerwienienia. Rtg klatki czyste. Badnie w kierunku mycoplasma pneumonia rowniez ujemne. Badanie na kaSztusca-IgG 114,20 a IgM 0,22 (norma labaoratoryjna:dla ujmny ponizej 0,8). Czy to mimo wszystko oznacza zakazenie?
  23. Witam. Od paru dni mam stan podgorączkowy/gorączkę oraz towarzyszący tym objawom ból głowy. 0 kaszlu, bólu mięśni, kataru czy też bólu gardła. Przez ostatnie dni brałam apap jednak nie widać po nim żadnych efektów. Wręcz przeciwnie temperatura rośnie. Obecnie mam 37.7°C. Czuję, że tracę wszystkie siły. Proszę o pomoc oraz dziękuję za przeczytanie.
  24. Od roku biorę tabletki vibin mini od 2 tygodni dokucza mi kaszel mokry oraz katar brałam przez ten czas acc, metmin do nosa oraz telfexo. Od jutra będę musiała przejść na antybiotyk i moje pytanie brzmi po ilu dniach będę od nowa zabezpieczona od nowego opakowania? Zostało mi 9 tabletek różowych i potem 7 dniowa przerwa na miesiączkę i następnie nowe opakowanie. Chętnie się dowiem tez czy leki które brałam również osłabiały działanie z tego co wiem to nie ale wolałabym się upewnić.
  25. Witam, Jakiś czas temu rozpoczęłam naprawy zębów. Zaczęło się od leczenia kanałowego siódemki oraz czekam na usunięcie zatrzymanej ósemki. Ponieważ leczenie kanałowe nie przebiegało pomyślnie stomatolog przepisał mi antybiotyk Clindamycin-MIP 600. Po zakończonej terapii zauważyłam u siebie szereg niepokojących objawów, tj. ostry ból w klatce piersiowej oraz ból gardła, napady kaszlu, drętwienie rąk i stóp oraz ogólne osłabienie i senność. Udałam się do lekarza, który skierował mnie na badania krwi. Wyszedł w nich wysoki poziom leukocytów, płytek krwi, PCT, limfocytów oraz niski poziom eozynofilów. Lekarz skierował mnie jedynie na badanie moczu. Jednak ja się nadal martwię, bo czuję się coraz gorzej.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...