Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Wirusowe zapalenie wątroby typu B

Znaleziono 10 wyników

  1. Proszę o interpretację wyników HBs- p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42). Wynik to 211,6 IU/l. Czy mam się martwić?
  2. Dzień dobry. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a bardzo się niepokoje. Jestem w 9 tygodniu ciąży, wyniki które mnie niepokoja to: P. Ciała przeciw. HBs-33,6IU/I(wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100); ALT 16U/I(5-35); AST 19 U/I (5-35); Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl (0,0-1,0). Dodam, że dwa tygodnie temu HBs wynosiło 38,5 IU/I (wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100). Czy te wyniki świadczą o WZW typu B lub o innej chorobie?
  3. Próby wątrobowe oraz obecność wirusowego zapalenie wątroby do oceny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) 0,17 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) niereaktywny Badanie wykonano na analizatorze Architect i2000SR, firmy Abbott, metodą CMIA HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) 0,06 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) niereaktywny
  4. Proszę o interpretację badań na wzw B i C Jako dziecko miałam wzb B,ponoć przebyte. Nie wiem co oznaczają aktualne badania: -HBc - p/c przeciw HBc total (WZW typu B) (V31) wynik; 8,63 S/CO OBECNE (Zakres referencyjny <10 nieobecne) >=10 obecne -HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42) wynik; 0,64 mIU/ml NIEOBECNE (zakres referencyjny<10 nieobecne >=10 obecne) HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) 0,13 S/CO -nieobecne Co to oznacza? Że jestem w tym momencie aktywnie zarażona, czy może jestem nosicielem lub mam przebytą chorobę ? Czy zarażam ? Jakie badania dodatkowe należy zrobić ?
  5. Dzień dobry. Jestem kobietą, mam 35lat. Podczas przygotowań do zajścia w ciążę zostały zlecone mi badania krwi. Wszystkie wyniki - w normie. Zaniepokoiły mnie jedynie poniższe: HBS antygen: reaktywny, anty-Hbc total: reaktywny, P/c anty- HCV: niereaktywny. Nadmienię, że jako nastolatka byłam zakażona HBV (WZW typu B)- byłam leczona i systematycznie chodziłam na kontrole. Po kilku latach kontroli stwierdzono, że jestem już zdrowa. Czy te wyniki wskazują na to że jestem chora? Czy takie wyniki komplikują zajście w ciążę? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady.
  6. Dostałem dzisiaj wynik badań HBs p/c przeciw HBs wzw typu b(V42) mój wynik to 9mlU/ml zakres referencyjny to 10. Co to oznacza? Czy powinienem się martwić?
  7. Witam. Proszę o interpretację wyniku. Jestem w 9 miesiącu ciąży i miałam robione ostatnie badania. HBS- p/c przeciw HBs(WZW typu B) (V42) 139,86 mlU/ml reaktywne. Co to oznacza?
  8. Witam serdecznie mam 32 lata proszę o interpretację wyników. Zaznacze tylko ze nie bylem nigdy szczepiony na WZW typu B z tego co mi wiadomo .Czy mam sie martwic wynikiem i wykonać jeszcze jakieś badania ? HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42) 62,85 IU/l obecne nieobecne < 10,0 obecne => 10,0 Przyjęty poziom skutecznego uodpornienia na zachorowanie WZW B: powyżej 10 Metoda ECLIA, aparat Cobas 6000, firmy Roche
  9. Bardzo proszę o interpretację wyniku badania HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42). Wynik: obecne (690,60 IU/l) Czy powinienem z tym coś zrobić?
  10. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...