Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Dziecko

Znaleziono 1172 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, Wg kalendarzyka dziś powinnam dostać okres (cykl 32dniowy). Poprzednią miesiączkę miałam 19 marca, ale była spowodowana lekami hormonalnymi (Nuvaring), które w marcu zaprzestałam brać, ponieważ chcemy starać się o dziecko. 18 kwietnia uprawiałam seks ze swoim chłopakiem dwa razy. 19 kwietnia zrobiłam test owulacyjny i pokazały się dwie kreski (obie równie mocne). Dziś (tj. 20 kwietnia) po 5 rano miałam małe krwawienie, które przemieniło się w skąpe plamienie w ciągu dnia i teraz już go nie ma. Dziś również zrobiłam test owulacyjny i wyszły dwie kreski (ale teraz jedna słabsza). Dodam że przez miesiąc się nie widzieliśmy z chłopakiem i 18 kwietnia to był jedyny moment współżycia. Czy jest możliwe bym miała faktycznie dni płodne, gdzie kalendarzyk stwierdza, że powinien być okres, i mogłam zajść w ciążę? A lekkie krwawienie jest związane z owulacją? Kompletnie nie rozumiem co się zadziałało... Pozdrawiam serdecznie, Ewa
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Czy jest taka możliwość że można zajść w ciążę po 3 miesiącach po stosunku? Plemniki przeżyły 3 miesiące? I nagle po normalnej miesiączce która występowała 3 miesiące kobieta jest w ciąży? Kobieta miała partnera z którym współżyla raz. Po tym stosunku miesiączke miała 3 miesiące. W przeciągu tych 3 miesięcy również była blisko z innym mężczyzną i zaszła w ciążę. Kobieta jest rozpaczona do tego stopnia że twierdzi że ojcem dziecka może być mężczyzna z którym była blisko 3 miesiące temu. Przez ostatnie 3 miesiące nie była w ciąży. Dopiero jest w 4-5 tygodniu. Czy jest możliwość że plemniki pierwszego mężczyzny przeżyły 3 miesiące i zrobiły jej nagle niespodzianek i ja zaplodnily po 3 miesiącach?
  3. Proszę o interpretację wyników mojej 8,5 letniej córki, badania robione kontrolnie. Z góry dziękuję. Morfologia krwi żylnej z różnicowaniem leukocytów Leukocyty 5,8 tys./ul[4,5-14,5]~,Erytrocyty 4,6 mln/ul[3,8-5,2]~,Hemoglobina 13,7 g/dl[10,9-14,9]~,Hematokryt 42 %[35-45]~,MCV 90 fl[78-98]~,MCH 30 pg[25-31]~,MCHC 33 g/dl[31-37]~,RDW-CV 13 %[12-14]~,RDW-SD 44 fl[35-42]H,Płytki krwi 229 tys./ul[170-450]~,MPV 11 fl[9-11]~,PDW 13 fl[10-16]~,PCT 0,3 %[0,2-0,4]~,P-LCR 33 %[19-47]~,Limfocyty 2,7 tys./ul[0,9-3,4]~,Limfocyty % 47 %[13-45]H,Neutrofile 2,7 tys./ul[1,5-8,5]~,Neutrofile % 47 %[32-77]~,Eozynofile 0,05 tys./ul[0,03-0,52]~,Eozynofile % 1 %[0-5]~,Bazofile 0,03 tys./ul[0,01-0,06]~,Bazofile % 0,5 %[0-0,7]~,Monocyty 0,3 tys./ul[0,2-0,9]~,Monocyty % 5 %[4-12]~,IG 0,01 tys./ul[0-0,04]~,IG % 0,2 %[0-0,3]~;Rozmaz krwi żylnej Segmentowane 45 %[25-60]~,Kwasochlonne 1 %[1-5]~,Monocyty 1 %[1-6]~,Limfocyty 53 %[25-50]H;Badanie ogólne moczu z osadem Przejrzystość klarowny [-],Kolor moczu jasnożółty [-],Glukoza nieobecna mg/dl[-nieobecna]~,Bilirubina nieobecna [-nieobecna]~,Ketony nieobecne [-nieobecne]~,pH 5,5 [4,5-8]~,Cieżar właściwy 1,021 kg/l[1,002-1,035]~,Białko nieobecne g/dl[-nieobecne]~,Urobilinogen < 2.0 mg/dl[-< 2,0]~,Azotyny nieobecne [-nieobecne]~,Kwas askorbinowy nieobecny [-],Osad moczu -------------------- [-],Leukocyty. 0-1 wpw[0-5],Erytrocyty swieże 0-1 wpw[0-3],Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-],Pasma śluzu nieliczne wpw[-]; TSH 3-cia generacja 1,528 uIU/ml[0,79-5,85]~; Kopiuj do schowka
  4. Witam Jestem w ciąży (18 tydzien), trzy razy robiłam badania na cytomegalię i za każdym razem IgG i IgM są dodatnie, z tym, że IgM powoli spada. Czy to oznacza pierwsze zakażenie czy wtórne? Czy może to bardzo szkodzić dziecku? Wyniki po kolei wyglądają tak (wszystko dodatnie): 1) IgM 2,030. IgG 100,900. 2) tylko IgM 1,990 3) IgM 1,76. IgG 118,700
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam okres Miałam 27 ,03 po okresie dostałam plamien od 11 na początku była to krew teraz delikatne zabrudzenia troszkę boli mnie dół brzucha robiłam test negatywny swój okres mam dostać 23 ,04 staram się o dziecko od roku moje pytanie kiedy zrobić test i czy mogę być w ciąży
  6. Witam, Jesteśmy z mężem 7 lat po ślubie, mamy 4letniego synka. Maz postanowił się wyprowadzić jak to powiedzial "na razie", żeby przekonać się czy jemu na mnie zależy. Niestety należę do osób które są nieco niecierpliwe, nie raz pisałam do niego żeby wrócił. Powiedzial mi, że potrzebuje czasy, mam do niego nie dzwonić, ani nie pisać, nie bombardować ciągłymi pytaniami. Sytuacja jest dla mnie o tyle trudniejsza, ze na chwilę obecną jestem bez pracy. Niestety w jego odejściu jest też moja wina, ponieważ zaślepiła mnie zazdrość. Z tego względu, że wydarzył się mały epizod pod koniec zeszłego roku. Mąż jeździł do narzeczonej swojego kolegi z pracy, żeby porozmawiać i się wygadać. Tak naprawdę tylko ja się przez przypadek o tym dowiedziałam. Kolega męża nie wie o tym do tej pory. W momencie gdy się o tym dowiedziałam, mąż zapewniał mnie ze nic ich nie łączy, że to były tylko zwykle rozmowy, że zależy mu na nas na mnie i na dziecku. Niestety mnie zaślepiła zazdrość. Codziennie wspominałam mężowi ta cała sytuacje, snułam jakieś przypuszczenia.. to był mój błąd. Bałam się chyba mu zaufać, żeby nie przejść jeszcze raz przez taka sytuacje.. niedawno się dowiedziałam, że jego kolega rozstał się z narzeczona, i na tyle się tego wystraszyłam, że napisałam do niej, niestety ona napisala do męża, żeby w końcu ze mną porozmawiał, ponieważ, zakończyła już dawno ten temat, a ja do niego zaczęłam wracać. Mąż zadzwonił wtedy do mnie i powiedzial ze ma tego dosyć i się wyprowadza. Nie wiem co robić.. on potrzebuje czasu, chce zobaczyć czy zatęskni za mną, a ja się boję że cała ta wyprowadzka, może spowodować to, że już nie wróci.. Podkreślę, że znalazłam sobie pracę. Bo męża denerwowalo tez to ze wszystkie opłaty były na jego głowie. Co mam dalej robić?
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam czy możliwa jest siara z piersi na samym początku ciąży około 2 tydzień czekam na wyniki b- hcg żeby potwierdzić ciąże. Staramy się o dziecko z mężem i się denerwuje.
  8. Witam, mojemu synowi (6lat) wyszedł wynik NSE na poziomie 24,3. Prosiłabym o informacje czy marker jest w granicach normy czy jednak przekroczony. W wyniku zakres jest podany do 16,3 natomiast inne źródła podają zakres do 25. Pozdrawiam.
  9. witam mam 37 lat zrobiłam wyniki krwi prosze o ipretacie wynikuw staramy sie z meżem o dziecko czy som wyniki dobre L67 Hormon luteinizujący (LH) 6.7 mIU/ml K99 Estradiol 17-beta (E2) 236 pg/ml Anty Mülerian Hormon (AMH) 1.45 ng/ml L65 Hormon folikulotropowy (FSH) 6.7 mIU/ml N59 Prolaktyna (PRL) 468.0 mIU/l L69 Hormon tyreotropowy (TSH) 1.980 uU/ml I83 Białko wiążące hormony płciowe 81 nmol/l (SHBG) O41 Testosteron (TST) 1.33 nmol/l K27 Siarczan dehydroepiandrosteronu 341podwyszone /dl (DHEAS) O09 Przeciwciała anty - TPO <9 IU/ml< 34
  10. Witam, proszę o pomoc. Syn ma 27 lat, ćwiczy codziennie. Miał robione badania krwi. Ma podwyższoną fosfatazę alkaliczną 215u/l i bilirubinę /wolna o,65 mg/dl/ całkowita o,99 mg/dl/związana o,34 mg/dl. Dodam, że pozostałe badania wątrobowe aspat 21 u/l, alat 20 u/l ggtp, albumina ,mocz ,cała biochemia, morfologia ,LDH plus USG brzucha są prawidłowe. Dodam ,że kilka lat temu bilirubinę miał też nieco podwyższoną, ale po kontroli była ok. Najbardziej martwi mnie ta wysoka fosfataza alkaliczna. Jeśli można proszę o podpowiedź co dalej badać. Bożena Z.
  11. Witam, od 23 marca biorę tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe Ovulan, gdyż pod koniec stycznia urodziłam dziecko i karmie piersią. 1 kwietnia wieczorem pojawiły się niewielkie plamienia a 2 kwietnia już obfite, mniemam, że to była miesiączka, bo bolał mnie brzuch tak jak zwykle, krwawienia ustąpilo 8 kwietnia. 14.04 oraz 15.04 pojawiły się bóle w jajnikach najpierw w prawym i delikatnie w lewym, kłucie jakie zawsze miałam podczas owulacji, czy to możliwe że ona wystąpiła? Dodam, że biorę tabletki regularnie,natomiast w zeszła sobotę (dziś jest czwartek) spóźniłam się z tabletka o 1.5 h a we wtorek o 2.5 h, były to tylko dwa takie przypadki, poza tymi dniami biorę tabletki o równo wyznaczonej porze każdego dnia. W ulotce wyczytałam, że jeśli spóźnienie nie wynosi więcej niż 12h to trwałość tabletki jest zachowana, jednak zmartwilo mnie to pobolewania jak na owulacja.. Czy faktycznie mogła wystąpić?
  12. Witam. W tym roku kończę 40 lat. 7 lat temu urodziłam córkę i od tego czasu stosuję antykoncepcję w postaci zastrzyków Depo-provera. Po około roku mięsiączka u mnie zanikła całkowicie.. W lutym ku mojemu zdziwieniu pojawiło się krwawienie, które po 7 dniach przeszło w plamienie które trwało 2.5 tygodnia. Teraz od tygodnia znów kwawię silniej niż poprzednim razem. Czym to może być spowodowane? Zastrzyk powinnam kolejny zrobić 9 kwietnia ale 7 zaczęłam krwawić więc zrezygnowałam z iniekcji. Jaka może być przyczyna tych krwawień? Czy powinnam się zacząć bać?
  13. Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc co to oznacza. Jestem w 22tc ciąży bardzo boję się o dziecko. Toxoplazma gondii Przeciwciała w kl. IgG 363,32. IU/ml 0,0-7,5 IU/ml - wynik niereaktywny 7,5-10,5 IU/ml - wynik graniczny >=10,5 IU/ml - wynik reaktywny Toxoplazma gondii Przeciwciała w kl. IgM reaktywny Min:. Max: niereaktywny
  14. Dzień dobry, moja córka , która ma 24lata i waży 60kg przy wzroście 163cm ma wysoki poziom witaminy B12 aż 1457pg/ml. Ma też nadmiar lekki wapnia 2,76 mmol/l, oraz cholesterol całkowity 347 mg/dl, cholesterol HDL144 ml/dlchol nie HDL 203,00 mg/dl, cholesterol LDL 194,00 mg/dla i trójglicerydy 45 mg/dl. Dodam że córka jest na tzw. diecie ketogenicznej. Czy to jest jakaś choroba jeśli chodzi o ten nadmiar wit. B12? Czy powinnam się martwić? Z podziekowaniem Knop Nicola
  15. W pierwszym trymestrze miałam wysypkę bostońską, łagodnie przebytą, czy od tego moje dziecko urodziło się z wrodzoną zaćmą ? Miałam w ciąży też badanie toksoplazmozy i igG 112 a igm 3,64 czy też mogło jakoś na to wpłynąć? Lub rotawirus w drugim trymestrze?
  16. Dzień dobry. Proszę o interpretację wyniku przeciwciał w kierunku ospy w klasie IgG.: wynik - 1, 34 ratio Normy: <0,8 ratio: wynik negatywny >= 0,8 < 1,1 ratio: wynik graniczny >= 1,1: wynik pozytywny. Czy przy tak niskim poziomie przeciwciał mam nabytą odporność? Chcemy starać się z mężem o drugie dziecko, stąd moje obawy, że mogłabym zarazić się od trzyletniego syna, gdy ten będzie przechodził ospę. Dodam, że ani ja ani rodzice nie pamiętamy, abym przechodziła w dzieciństwie ospę, stąd moje zdziwienie, że jednak jakieś przeciwciała są. Proszę o pomoc.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Od jakiegoś czasu staramy się z mężem o dziecko. W marcu miesiączka spóźniła mi się 9dni, ale dostałam. W tym miesiącu spóźnia mi się już 4 dzień. Czy to znaczy że mogę być w ciąży?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    47 dzień cyklu i brak miesiaczki. Test ciazowy negatywny. Na teleporadzie repcepta na Liteine 50 pod jezyk. Wzielam wczoraj 2 dawki. Wieczorem zrobilam 2 testy owulacyjne i wyszly pozytywne. Czyli do 36 h wystapi owulacja. Test jeden paskowy drugi strumieniowy, kazdy innej firmy. Czytałam ze luteina pod jezyk hamuje owulacje. Co w tej sytuacji ? Juz wziełam dwie dawki... bardzo chciałabym miec dziecko. W styczniu odstawilam tabletki antykoncepcyjne, bylo krwawienie z odstawienia, 25 lutego kolejne krwawienia i od tego czasu juz cisza.
  19. Odstawiłam w styczniu tabletki antykoncepcyjne Lesine. 15-19 styczeń było krwawienie z odstawienia. Pierwszy okres bez antykoncepcji był 25-28 luty i od tego czasu nie wystąpiła następna miesiączka. Test ciążowy jest negatywny. Mija 48 dzień cyklu. Mierzyłam temperatury i zazwyczaj 35.8-36.2. Skok był raz w 22-23 dniu cykluna 36,4, trwał tylko 2 dni i później spadek na 36/35.8. Myslalam ze jest bezowulacyjny cykl. Ginekolog na teleporadzie ( bez badań itd) przepisał luteine 50 pod jezyk 3 x dziennie. Wczoraj wziełam o 12 jedną i o 15 drugą. Wieczorem zrobiłam z ciekawości test owulacyjny paskowy bo śluzu więcej było i wyszedł pozytywny. Zrobiłam drugi z innej firmy strumieniowy i też pozytywny. Czyli do 36 h powinna wystąpić owulacja. Tylko czy to możliwe w 37-38 dniu cyklu ? Co z Luteina która wiełam ? Czytałam ze Luteina progesteron może zahamować owulacje. Bardzo chcielibyśmy mieć dziecko. Już 4 miesiąc starań i lekarz chciał luteina wywołac okres a tutaj akurat owulacja sie późna chyba trafiła... odstawić luteine ? Dzisiaj od rana jeszcze jej nie brałam w obawie o zatrzymanie owulacji
  20. Witam mam pytanie? Jakie badania wykonać u ginekologa o nieregularny okres, o bolące piersi, mocne czasem bule jajników i o staranie się o ciążę ponieważ mam 37 lat Od miesiąca zaczęliśmy się starać z moim partnerem o dziecko ale narazie nie wychodzi teraz dostałam okres 9 tego kwietnia a miałam dostać 11 tego i skończył się 11 tego miałam tylko dwa dni a miał zawsze 3, 4 dni nawet nie wiem kiedy mam dni płodne przez ten nielegulany okres
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam pytanie odnośnie prawdopodobieństwa ciąży. Ostatni stosunek z chłopakiem odbyłam około 10 tygodni temu. Od kilku miesięcy przyjmuję antykoncepcję dwuskładnikową, jednak krwawienia z odstawienia pojawiają się po 5-6 dniach, a producent sugeruje, że najczęściej po 2-3 dniach od końca blistra. Ale do rzeczy. Po stosunku, po około 3 tygodniach dostałam krwawienia z odstawienia, ale bardzo skąpego w porównaniu do poprzednich. Po 2 kolejnych tygodniach doszło do plamienia, które trwało 10 dni i przypominało momentami okres. Po zakończonym kolejnym blistrze w ogóle nie dostałam krwawienia (plamienie zakończyło się 4 dni przed końcem blistra). W międzyczasie wykonałam 6 testów ciążowych, pierwszy 2 tygodnie po stosunku, następne wykonywałam w odstępach około tygodniowych - wszystkie negatywne. Na ostatniej wizycie ginekologicznej na USG wyszła grubość endometrium 2mm, jednak lekarz zasugerował zrobienie kolejnego testu ciążowego (chociaż od stosunku minęły 2 miesiące), bo stwierdził, że niejeden lekarz się pomylił i nie zauważył tak zaawansowanej ciąży. Nie ukrywam, że tym stwierdzeniem lekarz napędził mi stracha. Ale czy to możliwe, żeby po takim czasie od stosunku lekarz mógł nie dostrzec, jeśli byłabym w ciąży? Tym bardziej, że w opisie zdjęcia napisał, że grubość endometrium wynosi tylko 2mm. I czy taka ilość testów rozciągnięta w czasie powinna dać mi pewność, że nie spodziewam się dziecka?
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry jako 19.02 miałam miesiączkę. Nastepnie uprawiałam stosunek jakos poczatek/polowa marca zrobilam 2 testy i 9.04 zrobilam z porannego moczu wszystkie wyszły negatywne ale dziś rano strasznie bolał mnie brzuch ,kregoslup ,mam goraczke 39.1, bole podbrzusza, zawroty glowy a okresu dalej brak, czesto chodze do toalety najpierw wszystko szczypalo pozniej gdy wzielam banke ustalo i jest taki cieply mocz przy prysznicu zobaczylam biale drobinki moczu czy to oznacza ze jestem w ciazy?nie planuje dziecka dlatego sie stresuje.czy wyniki moge uznac za wiarygodne?
  23. Lekarz zalecił mi 3 miesiące tabletek antykoncepcyjnych ze względu na długi czas starań o drugie dziecko. Stwierdził, że po tej terapii szansę wzrosną zwłaszcza, że pierwsze dziecko trafiło się w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek, które brałam 5 lat. Ze względu na pewne okoliczności chciałabym zakończyć branie po pierwszym opakowaniu. Czy jeden cykl już "wystarczy"? Czy będzie to zmarnowana szansa jeśli nie wezmę trzech opakowań?
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Chciałabym ustalić tydzień ciazy. Ostatnia data miesiączki 8.03.2021r. (krwawienie skąpe ok 3-4 dni). Staranie się o dziecko w dniu 17.03 oraz 20.03 (okres owulacji). W dniu 7.04 kwietnia wykonany test beta hcg 453, kolejna beta 09.04 1170. Pytanie czy to możliwe, że ciąża jest właśnie z połowy marca? Czy raczej że starań ok. 24-28.02? Pozdrawiam dziękuję za odpowiedź.
  25. Lekarz zalecił mi 3 miesiące tabletek antykoncepcyjnych ze względu na długi czas starań o drugie dziecko. Stwierdził, że po tej terapii szansę wzrosną zwłaszcza, że pierwsze dziecko trafiło się w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek, które brałam 5 lat. Ze względu na pewne okoliczności chciałabym zakończyć branie po pierwszym opakowaniu. Czy jeden cykl już "wystarczy"? Czy będzie to zmarnowana szansa jeśli nie wezmę trzech opakowań?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...