Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Karmienie piersią

Znaleziono 26 wyników

  1. Witam serdecznie, strasznie nurtuje mnie jedno zagadnienie zwłaszcza że nie ma konkretnej odpowiedzi w internecie. Tabletki antykoncepcyjne dwuskladnikowe podczas karmienia piersią - dlaczego nie zaleca sie ich brać w tym okresie, jaki wpływ mają na dziecko skoro składniki przenikają do mleka, jakie skutki uboczne mogą wystąpić i czy takie tabletki hamują laktację mimo karmienia dziecka? po porodzie dostałam tabletki jednoskładnikowe i brałam je przez 4msc, teraz kiedy powiedziałam lekarzowi gin. że powoli będę kończyć karmić przepisał mi dwuskladnikowe sylvie20 i wszędzie jest napisane że nie zaleca sie ich brać podczas karmienia piersia gdyż przenikają do mleka i skladniki maja zly wpływ na rozwój dziecka i teraz sie ciagle zastanawiam czy rzeczywiście szkodze dziecku i co sie moze stać jeśli nie odstawie dziecka od piersi biorąc te dwuskladnikowe tabletki. Bede bardzo wdzięczna za odpowiedz.
  2. Przez 3 dni brałam tabletki antykoncepcyjne yaz, przestałam karmić piersią gdyż dziecko zaczęło mieć prawdopodobnie nietolerancję laktozy. Zmieniłam zdanie i chce nadal karmić piersią z wykluczeniem nabiału. Po jakim czasie pokarm z piersi będzie wolny od hormonów z tabletek antykoncepcyjnych ?
  3. Witam. Biorę tabletki Azalia ze względu na karmienie piersią. Jestem w trakcie 2 opakowania, biorę je bez przerw. Współżyłam z mężem, z zakończeniem w środku. Po jakiś 4h zorientowałam się że nie łykałam wczorajszej tabletki. 8h po stosunku zdążyłam EllaOne. I tutaj dochodzę do mojego pytania- Czy dziś normalnie mam łyknąć Azalie? Czy robić jakaś przerwę? Biorę je ciągiem wiec nie mam krwawień pomiędzy. Kiedy na kontrole do lekarza ewentualnie?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, czy w trakcie karmienia piersią można stosować Ovulomed, bądź inne tego typu suplementy? Staramy się z mężem o kolejne dziecko.
  5. Jestem 4 miesiące po drugim cesarskim cięciu. Córki nie karmiłam i nie karmię piersią w ogóle. Miesiączka pojawiła się 8 tygodni po porodzie. Dwie kolejne miesiączki pojawiły się o czasie, natomiast teraz okres spóźnia mi się już dwa tygodnie. Dla pewności wykonałam test ciążowy, wyszedł negatywny. Powinnam się martwić, czy mimo braku karmienia piersią miesiączka może być jeszcze nieregularna?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Karmie 19 mies corke piersia chce zajsc w ciaze dostaje posilki stale I po kazdym je cyca w nocy tez miesiaczkuje nie regularnie ale nie dluzej niz 28 dni nie zabezpieczam sie probuje co 2 dni a mimo to okres kazdego miesiaca czy brakes owulacji podczas karmienia piersia
  7. Gość

    Brak miesiączki

    Witam. Urodziłam ponad 6 miesiecy temu i 3 miesiace temu przestałam karmić piersią, wystąpiło pierwsze miesiaczkowanie po odstawieniu małej od piersi, ale od 3 miesiecy znow brak okresu. Co może to powodować bo w ciazy na pewno nie jestem. Lekarz ciagle teierdzi, że musi się wszystko unormować po ciąży ale ile może to trwać no i po dwóch poprzednich porodach tak nie miałam. Prosze o odpowiedź. Dziękuję
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mój problem polega na tym iż rozpoczęło mi się plamienie a odbyłam stosunek z partnerem bez zabezpieczenia gdyż byliśmy pewnie ze rozchyla sie okres i tego samego dnia zażyłam pierwsza tabletke antykoncepcyjna , byłam wczoraj na wizycie u ginekologa i okzalao sie ze to nie jest okres. Mój organizm szykuje się do miesiączkowania. Teraz nie wiem czy mogę być w ciąży, mam problemy z miesiączkowaniem po porodzie a przestałam karmić piersią miesiąc temu u wszystko sie rozregulowało. Nie wiem kiedy mam dni płodne i nie wiem czy ostatni stosunek nie odbył się właśnie w tym czasie i czy tabletka zadziałała. Pomocy
  9. Morfologia u 4,5 - miesięcznego dziecka, robiona w związku z tym, że ma bladą buzię, więc jest prawdopodobieństwo niedoboru żelaza. Jest karmione wyłącznie piersią, a ja (mama) zawsze miałam problem z niedoborem żelaza i nawet w ciąży musiałam brać żelazo silniejsze, na receptę, ponieważ inne nie pomagały. Wyniki krwi wyglądają następująco (krew pobierana około dwie godziny po karmieniu): WBC 6,2 10^9L RBC 4,79 10^12L HGB 13,1 g/dL HCT 38,6 % MCV 81 fL MCH 27,4 pg MCHC 33,9 g/dL RDW 10,2 % PLT 331 10^9L PCT 0,28 % PDW 13,8 fL MPV 8,3 fL Rozdział automatyczny leukocytów: NEU 1,22 10^9L LYMPH 3,91 10^9L MON 0,46 10^9L EOS 0,54 10^9L BASO 0,04 10^9L NEU% 19,8 LYMPH% 63,4 MON% 7,5 EOS% 8,7 BASO% 0,6 Mikroskopowa ocena rozmazu krwi: Gran. obojętn. o jądrze podzielonym 28% Gran. kwasochłonne 5% Limfocyty 61% Monocyty 6% Czy wyniki badań faktycznie mogą wskazywać na anemię? Wystraszyła mnie też niska ilość białych krwinek.
  10. Dzień dobry, niepokoją mnie wyniki potasu u 3 miesięcznego syna. Wynik sprzed 2 tygodni 5.6, dziś powtórzony 5.97. Mocz, sód, morfologia w normie. Mocznik również niski 9 przy normie laboratoryjnej 15,kreatynina 0,40 przy normie 0.41.Syn miał trzykrotne usg brzucha że względu an nieznacznie powiększoną miedniczkę nerkową, innych anomalii lekarz nie stwierdził. Dodam, że krew była pobieraną w obu przypadkach z główki, a syn jest karmiony piersią. Co może być przyczyną tak wysokiego potasu? Będę wdzięczna za odpowiedź gdyż bardzi się martwię i syna.
  11. Czy zabieg bb glow można stosować w czasie karmienia piersią?
  12. Witam, otrzymałam dzisiaj wynik Crp i jest niepokojąco wysoki tzn 14.1 mg/L. Mam pytanie czy mogę karmić piersią moja pięciomiesięczną córkę? Czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na zdrowie dziecka? Pozdrawiam
  13. Witam, czy pod koniec ciąży mogę porozmawiać z lekarzem o antykoncepcji? Jeśli nie będę karmić piersią i chciałabym stosować tabletki dwuskładnikowe wraz z nadejściem pierwszej miesiączki l, która pewnie dostanę około 6 tygodnia mogę poprosić o przepisanie tabletek jeszcze w ciąży? Czy np iść 3 tygodnie po porodzie? Nie chce iść po zakończeniu połogu ponieważ miesiączkę dostanę jeszcze przed wizytą a tabletki chciałabym brać już z pierwszym okresem.
  14. Witam, jestem 8 miesięcy po porodzie i wciąż karmię piersią. Nie mam jeszcze miesiączki. Staramy się z mężem o kolejną pociechę. Mam nastepujace wyniki badan krwi: TSH (sprzed 2 tyg; teraz brałam 2 tyg tyroksyne 25mg, od jutra zaczynam 50mg, jeszcze nie wykonywałam nowego pomiaru) - 6.85 LH - 8.21 FSH - 6,84 Estradiol - 42.6 Progesteron < 0.05 Prolaktyna - 15.7 Skąd tak niski poziom progesteronu? Możliwe, że przez TSH czy może karmienie piersią? Prolaktyna jest na odpowiednim poziomie? Czy przy takich wynikach możliwe jest zajście w ciąże? Czy progesteron jeśli jest problemem można zwiększyć przy użyciu tabletek? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  15. Witam, czy po zakończonym karmieniu piersią, przyjmując tabletki antykoncepcyjne piersi mogą urosnąć(obrzmiec), stać się bardziej pełne? Po skończeniu karmienia stały się mało atrakcyjne. Jakie tabletki wybrać?
  16. Czy skierowanie na usg sutków które dostałam 3 lata temu jest nadal ważne? Lekarz wydający powiedział żebym zrobiła to usg jak skończę karmić piersią i odczekała jeszcze trochę po zakończeniu. I boję się że teraz mogło już ono stracić ważność. Data wydania lipiec 2017
  17. Witam, Mam 22 lata. Ostatnio mam wysokie ciśnienie (np. 178/98), czasami zawroty głowy, nieraz drżą mi dłonie, zmęczenie i wahanie nastrojów. Łatwo jest też mnie wyprowadzić z równowagi. Oprócz tego niedawno zakończyłam 2-letnie karmienie piersią. Jem nieregularnie i niezbyt urozmaicone posiłki. Kilka dni temu zrobiłam wyniki morfologii i WBC wyszło 10,32 (norma 4,37-9,68), LYMPH 3,53 (norma 1,16-3,18) MONO 0,81 norma (0,29-0,71) MCV 80,9 (87-102,2) Płytki krwi 459,0 (normy 186,0-353,0). Pozostałe parametry w normie. Czy te objawy i wyniki wskazują na niedobór żelaza czy zupełnie na coś innego? Razem z morfologią zrobiłam też TSH i wyszło w normie. Z góry dziękuję za odpowiedź
  18. Witam. Podczas karmienia piersią stosowałam minipigulki lecz po zakonczeniu laktacji zaczęłam plamic. Lekarz zalecił zmianę na tabletki dwuskladnikowe. Stosuje je od 2 tyg lecz w dalszym ciągu plamie, czy jest to normalne? Dodam ze choruje na endometrioze i martwię się aby plamienie nie nasililo choroby
  19. Witam. Lekarz zapisał mi dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne (marvelon). Synek ma obecnie 8 miesięcy, jak narazie nie chce nic innego jeść więc jest karmiony tylko piersią. Czy takie tabletki są bezpieczne?
  20. Dzień dobry, jaki jest prawidłowy poziom żelaza dla dziecka 15 miesięcznego ( dziewczynki). Córka pół roku temu wynik miała 121 ug/dl przy normie do 160ug/dl. Teraz badanie robiłam w innym labolatorium i wynik 143ug/dl przy normie do 101ug/dl. Z góry dziękuję za odpowiedź. Dodam, że dziecko pół roku temu karmione było piersią, od 6 mies na mm Nutramigen 2.
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, chciałabym się zapytać o pewną rzecz. Jestem 7 tygodni po porodzie. Tydzień temu odbył się stosunek z zakończeniem w pochwie po 4 tabletkach antykoncepcyjnych jednoskładnikowch z powodu karmienia piersią. Po siedmiu dniach od stosowania tabletek pojawilo się plamienie oraz ból podbrzusza jak na miesiączkę. Czy mimo karmienia mogło dojść do zajścia w ciążę? Dziękuję za odpowiedź
  22. Gość

    Brązowe plamienie

    Witam, jestem 4 miesiące po porodzie siłami natury, maleństwo karmione piersią i butelka. Po 8 tygodniach dostałam pierwsza miesiączke i od tego momentu raz na jakiś czas lekko plamiłam na brązowo a teraz w sumie jest to ciągle i mocniejsze. Co to może oznaczac?
  23. Witam. Jestem 2 miesiące po porodzie, i jako że przestałam karmić piersią zaczęłam stosować plastry evra.. Jednak nie dostawałam okresu więc nakleiłam plaster nie czekając na 1 dzień miesiączki . Czy po 3 tygodniu powinnam normalnie odkleić plaster i robić przerwę? Nie wiem czy dostanę okresu podczas tej 7 dniowej przerwy skoro okres po porodzie jeszcze nie wrócił i siła rzeczy 1 plaster był naklejony nie zgodnie z instrukcja czyli nie w pierwszym dniu okresu? Dziękuję z góry za pomoc
  24. Witam, mam problem z miesiączką. Półtora roku temu urodziłam, przez pół roku karmiłam piersią. Od zakończenia karmienia zaczęłam regularnie co 4 tyg. dostawać bóle miesiączkowe w podbrzuszu bez krwawienia. Byłam na usg i lekarz stwierdził że wszystko w porządku. Po roku od porodu dostałam pierwsze plamienie. I tak jest do dzisiaj, zamiast normalnej miesiaczki mam delikatne plamienie (dosłownie plamka krwi) trwajace 2 dni i bóle podbrzusza. Przed ciążą miałam normalne, regularne miesiączki z dość obfitymi krwawieniami. Czy to jest normalne? Co może być przyczyną braku krwawień?
  25. Witam zrobiłam wyniki krwi mojemu bobasowi który mA 3 miesiące Ob wyszło poniżej normy ''2'' crp jest ok po za tym mały przyjmuje Żelazo bo wcześniej miał troszkę za niską hemoglobine z ogólnej morfologii Plt i PCT jest podwyższone wynosi Plt 443 a pct 0,44 i neutrocyty w % wynoszą 27,8 ale to ma cały czas obniżone norma jest od 30-50 % hemoglobina na tą chwilę wynosi 10,3 a norma jest od 10-14 wiec i tak sie podniosła bo była wcześniej niższa ale czym może być spowodowane obniżone ob i podwyższone plt i pct dodam że mały ostatnio miał rzadkie stolce ze śluzem pije mleko NUTRAMIGEN LGG z powodów strasznych boleści brzucha i trudnością z wypróżnianiem przy karmieniu piersią mały mleko pije od 4 tygodnia życia do tej pory było wszystko ok badania moczu oraz badanie kału na wirusy wyszły dobrze
×
×
  • Dodaj nową pozycję...