Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Trądzik

Znaleziono 80 wyników

  1. Witam, Chciałabym zapytać o analizę swoich wyników badań laboratoryjnych. Chciałam udać się do lekarza endokrynologa, ale też nie chcę przychodzić bezpodstawnie, by jedynie zorientować się jakie badania mam jeszcze zrobić. Obecnie zrobiłam TSH3 wynik 1,300uIU/ml (0.279-4,200), FT3 wynik 4,1 pmol/l (3,1-6,8), FT4 wynik 12,8 pmol/l (12,0-22,0), Anty TG wynik <6,4 IU/ml (do 18,0), Anty TPO wynik 36,6 IU/ml (do 8,0). W nawiasach wpisałam zakres referencyjny. Widzę, że jedynie Anty TPO wykracza poza normę, jednak chciałąbym zapytać jakie jeszcze badania powinnam zrobić zanim udam się do endokrynologa. Dodam, że mam problem z wypadaniem włosów na głowie, oraz z nadmiernym owłosieniem na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, rękach oraz plecach. Ciężko jest mi pozbyć się trądziku i wysuszone skóry na twarzy oraz często czuję się zmęczona. Miewam problemy z cyklem miesiączkowym, spoznia się czasem parę dni, czasem parę tygodni. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Mam pytanie odnosnie cyklu z pms.Jesli moj Pms pojawia sie juz dzien po owulacji to jak rozpoznac jesli zajdę w ciązę zeby nie czekac do dnia planowanej miesiaczki.Mam zawsze skurcze brzucha juz dzien po owulacji i trądzik juz od nia owulacji.Zakladam ze organizm nie wie jeszcze dzien po owulacji ze bedzie ciaza wiec mimo pms moge byc w ciazy czy wystapienie go przekresla to zupelnie.
  3. Mam 23 lata. nieznacznie podwyższoną prolaktynę, przyjmuje Dostinex (0,5 tabletki w tyg) , z badań wyszło mi także że mam przerost nadnerczy (Objawy: nadmierne owłosienie, przedłużająca się cera, włosy, wypadające włosy, trądzik) Pani endokrynolog zaleciła wizytę u ginekologa i dobranie tabletek antykoncepcyjnych. Pani ginekolog przepisała mi tabletki Slinda, które są jednoskładnikowe. Znalazłam informację, że w przypadku moich dolegliwości, aby się ich pozbyć powinnam zażywać tabletki dwuskładnikowe. Czy powinnam rozważyć zmianę tabletek?
  4. Dzień dobry, od miesiąca stosuję leki na trądzik tetralysal 300mg dwa razy dziennie oraz Metypred 4mg raz dziennie po jedna tabletke, leki te stosować będę jeszcze przynajmniej 2 miesiące, dostałam również przepisana antykoncepcję Belara. Czy leki te wzajemnie na siebie oddziałują bądź zmniejszają lub zwiększają swoje działanie?
  5. Witam, Jestem kobietą i mam 23 lata. Zrobiłam badania na TSH, ponieważ zauważyłam u siebie widoczne zmiany: brak miesiączki, trądzik, ogólne złe samopoczucie. Mój wynik to 2,99. Chciałam się dowiedzieć czy jest to prawidłowy wynik? Pozdrawiam
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Do stosunku przerywanego bez zabezpieczenia doszło 23.10, był to ostatni dzień miesiączki, owulację prawdopodobnie miałam 2.11 (zaobserwowałam wtedy dużo gęstej i przezroczystej wydzieliny). Planowo miesiączkę powinnam dostać dzisiaj (cykl trwa u mnie zawsze od 28-30 dni). Od czasu do czasu czuję ból w podbrzuszu, wczoraj był na tyle intensywny, że potrzebowałam tabletki przeciwbólowe (moje miesiączki są zawsze dość mocno bolesne), zauważyłam również trądzik natomiast nie dostrzegam żadnych innych objawów charakterystycznych dla wczesnej ciąży? czy powinnam się niepokoić?
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, do stosunku bez zabezpieczenia doszło ponad 2 tygodnie temu, był to ostatni dzień mojej miesiączki, owulację miałam prawdopodobnie ponad tydzień po stosunku, planowany okres powinnam dostać na dniach, od czasu do czasu kłuje mnie podbrzusze, zauważyłam też u siebie trądzik natomiast nie odczuwam żadnych innych dolegliwości które towarzyszą wczesnej ciąży, czy powinnam się niepokoić?
  8. Proszę o interpretację wyników hormonalnych: - LH - 11,08 mIU/ml - FSH - 5,45 mIU/ml - estradiol - 27 pg/ml - androstenion - 2,13 ng/ml - testosteron wolny - 1,07 pg/ml - dihydrotestosteron - 172,85 pg/ml Powyższe badanie wykonane zostały w fazie folikularnej. Progesteron - 0,60 ng/ml Prolaktyna - 16,08 ng/ml Badania wykonane w fazie lutealnej. Wiek 27 lat, stwierdzone PCOS i Hashimoto. Od lat borykam się z trądzikiem - czy może mieć podłożone hormonalne biorąc pod uwagę powyższe wyniki?
  9. Dzień dobry. Proszę o pomoc ponieważ to co dzieje się z moją skórą strasznie działa na mnie i moją samoocenę. Mam 15 lat i trądzik tzw. młodzieńczy już za sobą (zaczęłam dojrzewać bardzo szybko). Wszystko było dobrze, natomiast od października zaczęły mi się rozszerzać pory i wyskakiwać pojedyncze pryszcze, sytuacja była coraz gorsza więc poszłam do dermatologa który zlecił mi smarowanie całej twarzy codziennie wieczorem cienką warstwą maści/żelu (?) DUAC, po dwóch takich zabiegach na całej twarzy miałam duże czerwone i piękące plamy, co łagodziłam olejkiem konopnym tłoczonym na zimno. Przestałam stosować ten preparat i starałam się uratować moją skórę (wlaśnie tamtym olejkiem). Teraz codziennie wieczorem po prostu smaruję twarz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Aktualnie na moich policzkach jest pełno zaskórników, są czerwone, mam rozszerzone pory, a skóra strasznie „zmęczona” nie jest jędrna, nie ma blasku, całe czoło pokrywa taka jakby „kaszka” podskórne gródki, które bardzo ciężko wycisnąć. Nie wiem już co robić, jeszcze wcześniej kiedy miałam trądzik młodzieńczy, stosowałam normaclin, który mi pomógł i pryszcze zniknęły. Na ten moment nawet on mnie uczula i skóra reaguje bardzo gwałtownie. Skóra jest teraz bardzo wyczulona na wszystko. BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  10. Dzień Dobry, Dzisiaj odebrałam wyniki badań harmonów i prosiłabym o interpretacje. DHEA 15,48 (norma 1,20-6,30) Androstendion 5,43 (norma 0,30-3,30) Widzę że mam dość sporo podwyższone. Dodam jeszcze, że dostałam skierowanie na te badania od dermatologa ponieważ mam trądzik. Czy to może mieć coś z tym wspólnego? Jak to się leczy? Proszę o interpretacje wyników badań. Dziękuję.
  11. Witam meżczyzna lat 20, od jakiegoś 1,5 roku borykam się z trądzikiem, od początku myślałem , że jest to związane moją niewłaściwą dietą i alkoholem. Pryszcze wyskakiwały na policzkach , lub żuchwie. Od 3 miesięcy prowadzę zdrową diete i trądzik zmalał, to tego miałem wykonywane 2 zabiegi laserowe na policzkach i do tej pory w tym miejscu trądzik nie występuje, lecz nadal jednak wychodzi na plecach , na nosie lub w okolicach ust i nosa. Miałem robione badania krwi i hormonalne. Krwi bardzo dobre, lecz proszę o interpretacje wyników hormonalnych: FSH - 2,4 NORMA 1,27-19,26 LH - 4,5 NORMA 1,24-8,62 PROLAKTYNA - 10,15 NORMA 2,64-13,13 TESTOSTERON - 7,27 NORMA 1,75-7,81 INSULINA - 14,19 NORMA 3,00-28,00 TSH - 2,34 NORMA 2,80-8,00 I JEDYNY NIEWŁASCIWY DHEA-S -600 a norma 492 czy to może być przyczyną trądziku>? dodam że dość często pocą mi się ręce.
  12. Witam Od 4 lat przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne . Nigdy nie miałam problemów z trądzikiem. Po odstawieniu tabletek w styczniu nie zauważyłam zmian, ale po 3 miesiącach zaobserwowałam u siebie straszny wysyp na czole, maluch krostek. Wizyty u kosmetologa i kuracja kwasami nie pomogła. Co dalej zrobić ?
  13. Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się, czy moje wyniki mogą wskazywać na trądzik hormonalny, który pojawił się u mnie po 26 roku życia? Dotychczasowe leczenie dermatologiczne (tetralysal, duac) niewiele dało, dlatego dermatolog skierował mnie na badania w celu konsultacji z moim endokrynologiem (mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto i hiperprolaktynemię związaną z gruczolakiem przysadki). Niestety zaplanowana wizyta u endokrynologa została odwołana przez lekarza i nie wiem kiedy bedę miała możliwość konsultacji. Z góry dziękuję za pomoc FSH (3 dzień cyklu) 5,71 mIU/ml (zakres 3,5-12,5) LH (3 dzień cyklu) 8,65 mIU/ml (zakres 2,4-12,6) DHEA-SO4 (3 dzień cyklu) 221,0 µg/dl (zakres 98,8-340) testosteron całk.(3 dzień cyklu) 0,30 ng/ml (zakres 0,084 - 0,481) prolaktyna (21 dzien cyklu, 1/2 Dostinexu raz w tygodniu) 6,4 ng/ml (zakres 4,79 - 23,3)
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 27 lat i w ostatnim czasie mocno dokuczał mi trądzik, w dodatku miałam nieregularne, obfite miesiączki. Myślałam nad izotekiem, a że kuracja musi być w zabezpieczeniu, w związku z tym po badaniach hormonalnych, wynikach krwi, konsultacjach ginekologicznych i dermatologicznych zostały wdrożone dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne 21 7, które biorę już piąty miesiąc. Na początku miałam ciągłe plamienia, w trzecim miesiącu krwawienie z odstawienia nastąpiło trzy dni przed tabletkami placebo, w czwartym nastąpiło krwawienie w połowie tabletek, po czym normalnie krwawienie z odstawienia (wyglądające jak okres), a teraz w piątym miesiącu ponownie w połowie wystąpiło plamienie koloru brązowo - czerwonego z ciemnymi nitkami/skrzepami. Miesiac temu kontaktowałam się z ginekologiem, powiedział, abym poczekała do pół roku i konsultacji, a jeśli będę nadal odczuwała dolegliwości to zmieni mi tabletki. Ostatnio zauważyłam że powiększył mi się brzuch, jest bardziej odstający, zrobiła mi się opona w dolnej części brzucha i dookoła bioder, często takze odczuwam wzdęcia, w momencie plamień bóle glowy. Dodam, że pigułki biorę regularnie, od początku bez pominięcia, jestem dziewicą, a w związku z tym ze w tym momencie panicznie boję się ciąży, nie dochodzimy z chłopakiem do stosunku wewnątrz pochwy. Ponadto od początku do pigułek nastawiona jestem negatywnie, stresuję się że mogłabym jakimś cudem zajść w ciążę, boję się skutków ubocznych itd. Trądzik bardzo mi się poprawił, jednak takie odczucia są uciążliwe. Czy to po prostu skutki uboczne, czy jest szansa że się unormują, czy powinnam zacząć się martwić? Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź na portalu nie zastąpi wizyty lekarskiej, ale będę wdzięczna za odpowiedź.
  15. Witam. Od 6 dni biorę tabletki antykoncepcyjne Diane-35, które przepisał mi endokrynolog na 3 miesiące, ponieważ zmagam się z trądzikiem od kilku lat. Od ok. 3 dni bolą mnie nogi i ogólnie czuję takie zmęczenie. Mam żylaka na nodze i niestety kompletnie zapomniałam o tym powiedzieć lekarzowi, a nie mam możliwości się z nim skontaktować. Stąd moje pytanie: czy powinnam odstawić tabletki antykoncepcyjne i czy w ogóle nie mogę ich brać?
  16. Od 4 miesięcy stosuję antykoncepcję hormonalną w celu zminimalizowania trądziku i zabezpieczenia. Przez 3 miesiące była to Atywia Daily jednak trądzik się nasilił, w 3 miesiącu brania wystąpiło krwawienie śród cyklowe, po tabletkach placebo i braku miesiączki Pani Doktor przepisała Vibin Mini. Zaczęłam brać po skończeniu tabletek placebo, współżycie było 2/3 dnia od brania aktywnych tabletek Vibin, miesiączka wystąpiła w 3 dniu od odstawienia, mniejsza niż zawsze ale trwała około 5dni. Gdy zaczęłam brać kolejny blister aktywnych tabletek pojawiły się delikatne bóle podbrzusza, czasami biały gęsty śluz. Wykonałam test po 4 dniach bólu podbrzusza, wyszedł negatywny. Podczas brania tabletek nigdy nie wystąpiło pominięcie tabletki, czasami była wzięta do około godziny po czasie, żadne wymioty i biegunki. Ogólnie czuje się dobrze, tylko niepokoi mnie ten ból podbrzusza, nie jest mocny ale że względu na emocje czuje go codziennie jeszcze bardziej. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Czy jest możliwość ciąży? Jestem przerażona.
  17. Witam od 2 lat biorę zastrzyk antykoncepcyjny i od 2 lat nie mam również miesiączki oraz mam problemy z trądzikiem. Dlatego postanowiłam zakończyć branie zastrzyku i i żnie ic antykoncepcję. Chciała bym wiedzieć jak to zrobić po jakim czasie mogę zacząć przyjmować tabletki czy muszę czekać do pierwszej miesiączki ktira nie wiadomo kiedy się pojawi po odstawieniu zastrzyku czy mogę odrazu przyjąć tabletki jako kontynuację antykoncepcji i czy po tabletkach mój problem z trądzikiem się poprawi.
  18. Czy tabletki Oc-35 są skuteczną metodą antykoncepcji? Tabletki Oc-35 zostały mi przepisane ze względu na łojotok, trądzik itd. Na ulotce jest napisane, że mają również działanie antykoncepcyjne. Czy są jednak tak samo skuteczne jak inne tabletki antykoncepcyjne? Czy są na pewno skuteczną metodą antykoncepcji?
  19. Witam, od kilku lat mam trądzik I mimo wizyt u licznych specjalistów nic nie pomaga. Jeden z nich zasugerował wizytę u endokrynologa który zasugerował następujące badania : Glukoza, antttpo, s tsh testosteron kortyzol insulinę I glukoza to wyniki : Glukoza 88, atpo 0.8, tsh 2.04, insulina 3.5, shbg 90.60, kortyzol 11.12, testosteron 0.56. Proszę o interpretację
  20. Gość

    Petting a ciąża

    Witam. Z dziewczyną uprawialiśmy petting. Pierwszy raz ona mi zrobiła przyjemność. Po wszystkim poszedłem i wytarłem ręce w dodatku je myjąc i długo nic nie robiliśmy. Potem odwdzięczyłem się wkładając palce do pochwy. Teraz spóźnia jej się okres już 4 dzień. Nie traci na wadze ani nie czuje żadnych mdłość. Ma lekki trądzik na twarzy. Jest dziewczyną młodą i miesiączkę miewa regularnie co 28 dni a jej cykl trwa już 38 dzień. Czy jest jakakolwiek szansa na ciąże bez uprawiania seksu? Był to dzień po zakończeniu owulacji kiedy uprawialiśmy petting.
  21. Witam, od kilku lat mam trądzik I mimo wizyt u licznych specjalistów nic nie pomaga. Jeden z nich zasugerował wizytę u endokrynologa który zasugerował następujące badania : Glukoza, antttpo, s tsh testosteron kortyzol insulinę I glukoza to wyniki : Glukoza 88, atpo 0.8, tsh 2.04, insulina 3.5, shbg 90.60, kortyzol 11.12, testosteron 0.56. Proszę o interpretację
  22. Witam, czy moje wyniki są prawidłowe? Tsh 2.66 (0.38-5.33) ft3 3.81 (2.5-4.3) ft4 0.72 (0.65-1.48) Szukam przyczyny mojego nadmiernego owłosienia na twarzy ,jest coraz silniejsze oraz od 2 miesięcy mam straszny trądzik. Zauważyłam też obrzęk twarzy i tendencje do tycia. Objawy mam już jakiś czas jednak ostatnio się nasilają. Mam pcos i hiperinsulinemie. Jestem na diecie. Mam 28lat .
  23. Dzień dobry, jestem kobietą w wieku 25 lat. Od dłuższego czasu zmagam się problem trądziku w okolicach żuchwy i szyi. Moje cykle miesiączkowe trwają od 25 do 35 dni. Dermatolog zlecił mi badania hormonów. Mam podniesiony poziom prolaktyny 32,11 ng/ml ( norma: 5,18 - 26,53) oraz DHEA 11,12 ng/ml (1,2 - 6,3). Czy są to znaczne odchylania od normy ?
  24. Witam, mam 20 lat. Mam nieregularne miesiączki, cykl trwa po 60 czasem więcej dni. Okresy są bolesne i obfite, trwające długo. Brałam tabletki antykoncepcyjne przez 3 lata, lekarz po badaniu usg zlecił ich odstawienie. Badanie wykazało podejrzenie pcos(liczne formy pęcherzykowate) oraz zbyt mała macicę(20x27mm) i endometrium(3,5mm).zlecil badania krwi. Borykam się z trądzikiem po odstawieniu antykoncepcji, oraz owłosieniem w typowo męskich strefach. Badanie krwi wykonane między 18-22 dniem cyklu,tak jak zlecił lekarz. Wyniki badań krwi są następujące Morfologia w normie, jedynie GRA % niższe niż w normie, TSH 3,070, FSH 3,44 mlU/ml, LH 14,51 mlU/ml, Estradiol 178 pg/ml, Progesteron 13,80 ng/ml, Testosteron 67,28 ng/dl, Prolaktyna 15,64 ng/ml Glukoza 94. Dodam iż staramy się z mężem o dziecko bez skutku.Lecze się również na tachykardie. Proszę o informację czy te wyniki mogą wskazywać na chorobę, czy są w normie lub nie.
  25. Dzień dobry, Mam 25 lat. Po prawie 6 latach zażywania tabletek antykoncepcyjnych Vibin Mini postanowiłam w styczniu je odstawić i zabezpieczać się tylko mechanicznie. Przez pierwsze miesiące miesiączka występowała, ale w sierpniu i wrześniu niestety pojawiło się tylko skąpe plamienie. Dodatkowo wystąpiło nasilenie trądziku i łojotok, a miescami zwiększenie owłosienia. Test ciążowy negatywny. Ginekolog stwierdziła u mnie Zespół Policystycznych Jajników (lewy jajnik powiększony z licznymi pęcherzykami, prawy w normalnym rozmiarze i z pojedynczymi pęcherzykami), małą macicę i cienkie endometrium. Zaleciła kontynuowanie zażywania antykoncepcji. Martwię się, czy z taką diagnozą będzie w ogóle możliwe będzie zajście w ciążę? Chciałabym zacząć starać się o dziecko za 2-3 lata, czyli mając 27-28 lat.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...