Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Trądzik

Znaleziono 112 wyników

  1. Dzień dobry, od miesiąca zażywam antykoncepcję - dokładnie krążki dopochwowe i przez cały ten okres miałam brązowe upławy, do tego nasilił mi się trądzik. Czy takie objawy sa naturalne czy jednak powinnam zmienić lek? Dodam, że kiedyś tez zażywam taką antykoncepcję tylko innej firmy i nie miałam takich problemów
  2. Dzień dobry. Proszę o pomoc ponieważ to co dzieje się z moją skórą strasznie działa na mnie i moją samoocenę. Mam 15 lat i trądzik tzw. młodzieńczy już za sobą (zaczęłam dojrzewać bardzo szybko). Wszystko było dobrze, natomiast od października zaczęły mi się rozszerzać pory i wyskakiwać pojedyncze pryszcze, sytuacja była coraz gorsza więc poszłam do dermatologa który zlecił mi smarowanie całej twarzy codziennie wieczorem cienką warstwą maści/żelu (?) DUAC, po dwóch takich zabiegach na całej twarzy miałam duże czerwone i piękące plamy, co łagodziłam olejkiem konopnym tłoczonym na zimno. Przestałam stosować ten preparat i starałam się uratować moją skórę (wlaśnie tamtym olejkiem). Teraz codziennie wieczorem po prostu smaruję twarz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Aktualnie na moich policzkach jest pełno zaskórników, są czerwone, mam rozszerzone pory, a skóra strasznie „zmęczona” nie jest jędrna, nie ma blasku, całe czoło pokrywa taka jakby „kaszka” podskórne gródki, które bardzo ciężko wycisnąć. Nie wiem już co robić, jeszcze wcześniej kiedy miałam trądzik młodzieńczy, stosowałam normaclin, który mi pomógł i pryszcze zniknęły. Na ten moment nawet on mnie uczula i skóra reaguje bardzo gwałtownie. Skóra jest teraz bardzo wyczulona na wszystko. BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  3. Witwm odebrałam wyniki Immunoglobina IgE 4,5 UI/ml <100. Wszystko jest w porządku? Szukam przyczyny alergii i ropnego trądziku
  4. Nasilony trądzik podczas pierwszego miesiąca brania tabletek antykoncepcyjnych . Czy należy zmienić czy przeczekać ?
  5. mam tradzik, deja wyszło 9,7 ng/ml. Czy w tym przypadku Izotek odpada? Jak dalej postąpić? Jak hormony Maja wrócić do normy?
  6. Dzień dobry. Od 5 dni biore antybiotyk Tetralysal 300 mg raz dziennie na trądzik różowaty. Rano nakładam masc Solantre. Czy mogę nakładać rano cienka warstwę fluidu na twarz, biorąc ten ntybiotyk? Bo nie widzę poprawy skóry jak narazie.
  7. Od stycznia 2020 do konca wrzesnia 2020 przyjmowałam axotret. Wszystko było super, ale po 4 miesiacach trądzik wraca. Od zawsze mam zaburzenia miesiączkowania, cykle co 40-50 dni. Czy to moze miec wplyw na nawrot tradziku?
  8. Lekarz przepisał mi tabletki hormonalne antykoncepcyjne na leczenie trądziku zalecił zacząć brać w pierwszym dniu miesiączki ale to dopiero za 3 tygodnie a mój trądzik się nasila czy mogę zacząć brać już od dziś?
  9. Witam. Od ok. 2 lat pojawił się u mnie problem z trądzikiem i spora ilością sebum. Od kilku miesięcy problem się bardzo nasilił. Sebum wytwarzam ogromna ilość, włosy się przezedzily i przetłuszczają się już po 1 dniu. Na twarzy i plecach wyskakują duże i bolące podskórne cysty ( gojenie trwa ok. tydzień i zostają blizny). Na brodzie pojawiło się trochę czarnych włosów. Byłam już leczona u dermatologa 2x tetrysalem i aclenec. Zrobiłam badania hormonalne( 3dc) i oto wyniki. TSH 1,430 µIU/ml 0,27 - 4,2 FSH 6,94 mIU/ml faza folikularna 3,5-12,5 LH 11,20 mIU/ml faza folikularna 2,4-12,6 Estradiol 27,20 pg/ml faza folikularna 12,4-233 Prolaktyna 30,00 ng/ml 4,79 - 23,3 DHEA-SO4 335,00 µg/dl 98-340 Testosteron 54,70 ng/dl 6 - 82 SHBG 47,73 nmol/l 32,4 - 128 Glukoza 90,90 mg/dl 70 - 99 Androstendion 4,48 ng/ml 0,3 - 3,3 17-hydroksyprogesteron 0,82 ng/ml faza folikularna: 0.13 - 0.89 Czy na podstawie tych wyników bedzie mozna postawić jakąś diagnoze ? Dodam, że cykle mam dość regularne 31-35 dni. Serdecznie Pozdrawiam
  10. Witam, od od 8 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne oraz używam maści na trądzik (izotziaja i normaclin). Moim problemem był lekki trądzik na czole oraz dekolcie, natomiast trochę gorszy trądzik na plecach. Do pewnego momentu wszystko było swietnie, niedoskonałości zeszły, natomiast około listopada/ grudnia zaczęły mi się pojawiać drobne pryszcze na plecach. Do tej pory się z tym nie uporałam i ciagle dochodzą jakieś nowe zmiany na plecach. Nie jest tak źle jak na początku, ale nie jest tez tak dobrze jak było na przykład w sierpniu. Dalej biorę te same tabletki i stosuje te same maści. Od czego może się tak dziać? Może to przez za małą dawkę hormonów i powinnam się przerzucić na inne tabletki? Bardzo proszę o pomoc, jest to mój ogromny kompleks i ciężko mi jest patrzeć na to jak powraca.
  11. Dzień dobry, Od 3 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne Qlaira. Próbowałam kilku rodzajów i te jako pierwsze pomogły mi w walce z trądzikiem oraz czuję się na nich dobrze. Niestety od innego lekarza dostałam informację, że nie powinnam ich brać, jako że nie są wystarczająco bezpieczne oraz są nieodpowiednie dla kobiet w moim wieku (jestem za młoda). Czy to prawda, że nie są wystarczająco bezpieczne? Co sprawia, że nie są odpowiednie dla młodych kobiet?
  12. Witam moja ginekolog zapisała mi pierwszy raz tabletki antykoncepcyjne atywia. I z tego co zrozumiałam mam je brać bez przerwy a miesiączka mnie nie ma obchodzić, po przeczytaniu ulotki wynika z tego że powinno je się brać 21 dni i 7 dni przerwy. Mam mętlik w głowie bo nie wiem jak je brać teraz a do lekarza nie dostanę się tak szybko :/ Dodam że biorę też axotret na trądzik dlatego tak ważna jest dla mnie antykoncepcja. Proszę o poradę jak je brać. Z góry dziękuję za odpowiedź
  13. Witam serdecznie! Mam 26 lat i od 7 lat przyjmuję tabletki antykoncepcyjne Madinette. Czuję się po nich dobrze, ale od ponad roku moje krwawienia z odstawienia są bardzo bolesne i skape. Miesiac temu wykonywałam cytologie, wyniki bardzo dobry - grupa 1. Dnia 11 lutego, dokladnie 6 dni po krwawieniu z odstawienia, które trwało 4 dni i było bardzo skąpe, udałam się do ginekologa, na wizytę kontrolną. Lekarka uznała, że wszystko ze mną w porządku, ale widzi w obrazie usg, ze zbliża się owulacja. Bardzo się zdziwiłam słysząc takie coś, ponieważ od wielu lat przyjmuję środki antykoncepcyjne i nie planuje ciąży. Czy to jest realne? Czy pani doktor mogła się mylić? Podobno podczas zażywania tabletek, owulacja nie występuje. Czy powinnam obawiać się tabletek i ich skuteczności? Dodam, że pani doktor zaproponowała zmianę tabletek. Przy Madinette czuje się bardzo dobrze, jednym mankamentem są bardzo skąpe krwawienia i trądzik, który pojawił się nie dawno. Dodam, że kiedyś borykałam się z problemem hirsutyzmu oraz trądziku, ale z pomocą właśnie Madinette problemy znikł. Obawiam się, że tabletki inne nie będą dla mnie wystarczająco dobre. Dodam, że na tą chwilę nie wiem nawet, jakie tabletki zostały mi zaproponowane, ponieważ posiadam kod recepty, której nie zdążyłam jeszcze wykupić, ponieważ wizytę mialam dokladnie wczoraj, a pani doktor w pośpiechu nie powiedziała mi nawet nazwy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
  14. Witam! Mam problem ze spóźniająca się miesiączką. W grudniu zaczęłam przyjmować antybiotyk na trądzik - Tetralysal. Do stosunku doszło 29 grudnia, okres spóźniał się 8 dni więc panikowałam,jednak ewentualne zmartwienia zrzuciłam na owy antybiotyk. Okresu dostałam 6 stycznia,ulga od tamtej pory nie doszło do stosunku. Po miesiączce zaczelam ćwiczyć, biegać aż do wycieńczenia jednak trwało to może tydzień. Moje BMI wynosi 17.04 (niedowaga). Teraz miesiączka spóźnia mi się już tydzień,jednak odczuwam objawy związane z miesiączką od paru dni - ból podbrzusza, nudnosci, ból piersi. Nie wiem co się dzieje z moim organizmem. Proszę o pomoc.
  15. Wynik badań hormonów w 11 dniu cyklu Witam, czy to są dobre wyniki? FSH 3,33 mIU/ml , LH 4,12 mIU/ml, Prolaktyna 11,29 ng/ml,Estradiol 174,00 pg/ml, Testosteron 27,60 ng/dl. Mam problem z trądzikiem i szukam przyczyny.
  16. Witam, czy można stosować izotek antykoncepcję z lekami na nerwicę lękową i nerwicę natręctw (convulex, sulpiryd, setaloft)? Czy są może dostępne inne tabletki w walce z trądzikiem na twarzy, ramionach i plecach?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 12-17 grudnia. 2 tygodnie temu robiłam testy ciążowe.. 6 testów w przeciągu tygodnia i wszystkie od razu pozytywne. Ale mam ogromne obawy, ponieważ pobolewają mnie jajniki, lewy dość mocnawo. W wieku 14lat miałam operacje, wycinaną torbiel na jajniku. Czytałam że test może wyjść zakłamanie pozytywny gdy ma się torbiel 8 wcale nie musi oznaczać to ciąży. Wychodziłoby że jestem już w 9 tygodniu, poza zmęczeniem, tym że śpię więcej, bola mnie piersi - są jakby cięższe, i mam zwiększony trądzik to nie mam objawów raczej. Najgorsze jest to, że mieszkam w Anglii, obdzwoniłam kilku lekarzy, nikt nie chce mnie przyjąć na wizytę, bo jak to mówią: oni do 12tego tygodnia nic nie robią. Wizytę mam dopiero na koniec lutego. Oszaleję przez tą niewiedzę, czy na pewno jestem w ciąży i jeśli tak to czy wszystko z nią dobrze. Kobieta 33.
  18. Ponad dwa tygodnie temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne jednak chce już do nich wrócić. Czy muszę czekać do pierwszego dnia miesiączki? Tabletki w moim przypadku mają zapobiegać tradzikowi. Ich właściwości antykoncepcyjne mają mniejsze znaczenie.
  19. Dzień dobry. Proszę o pomoc. Dziś odebrałam wyniki dhea 7,69 ( norma 1,20 do 6,20) , androstendion 4,46 ( norma 0,30 do 3,30 ) testosteron 0,578 ( norma 0,08 do 0,48). Wszystkie parametry podwyższone. Badania robiłam ponieważ mam problem z trądzikiem. Wizytę u endokrynologa mam dopiero 2 lutego. Czy te wyniki mogą wskazywać na nowotwór ? Podczas już kilku wizyt u ginekologów nikt nie wspominał, że mogę mieć zespół policystycznych jajnikow. Bardzo się boję. Proszę o odpowiedź.
  20. Witam. Mam 30 lat moje miesiączki sa nieregularne, cykl trwa ok 33-35 dni. W przeszłości mialam problem z cyklem trwającym 55dni i ginekolog zapisal mi wtedy bromergon. To bylo jakies 3 lata temu. Dzisiaj okres spoznia mi sie juz 14 dni, test wyszedl negatywny, przed spodziewanym okresem uprawialam seks z partnerem najpierw bez prezerwatywy przez chwile ale potem ja zalozyl wiec nie bylo wytrysku ale wiem ze w preejakulacie mogą znajdowac sie plemniki ale skoro test wyszedl negatywny to juz sama nie wiem. Dodam ze w pracy mialam lekko stresujacy czas, pracuje w systemie 3 zmianowym i dodatkowo teraz stresujac sie prawdopodobnie pogarszam sprawe. Jak na razie nie mam zadnych objawów sugerujacych nadejscie miesiaczki, tylko troche bolace sutki i tradziku i od 2 dni bardzo skapa brazowawa wydzielina. Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  21. Od dłuższego czasu borykam się z trądzikiem. Przez ponad pół roku brałam tabletki antykoncepcyjne, które spowodowały zanik trądziku. Ponad rok temu odstawiłam tabletki i po 4 miesiącach trądzik wrócił ze zdwojona siła. Próbowałam zwalczać odpowiednia pielęgnacja, suplementacja, zdrowo się odżywiam (nie jem mleka i produktów mlecznych, zero cukru, ogólnie dieta o niskim ig, spożywam duzo omega 3 i 6) 5 miesięcy temu odstawiłam mięso ale tylko dlatego, ze lepiej się czuje nie jedząc mięsa, dbam o rytm dobowy oraz wysiłek fizyczny. Poza trądzikiem mam również takie objawy jak: nieregularne miesiączki od 3 miesięcy, obrzęk piersi przed miesiączka i ogólnie napięcie przedmiesiączkowe, wahania nastroju, suchość błon śluzowych pochwy. Mam zamiar zrobić badania hormonalne: lh, fsh, estradiol, testosteron, wolny testosteron, androstendion, dht, dhea, dhea-s, shbg, prolaktyna, 17-oh-progesteron. Niestety badania są dość drogie. Stad moje pytanie, czy muszę koniecznie robić wszystkie wymienione badania?
  22. Witam, ginekolog przepisał mi Diane-35 na nieregularne miesiączkowanie i tradzik. Lekarz stwierdził ze moje jajniki są drobnopęcherzykowe. Niestety nie powiedział mi przez jaki czas mam brać tabletki i kiedy przyjść na jakaś wizytę kontrolna. Czy ktoś miał podobna sytuacje?
  23. Witam, 5 miesięcy brałam Diane35 w celu leczenia trądziku, lekarz ze względu na żylaki odbytu zalecił odstawienie. Ostatnie krwawienie z odstawienia miałam 14.12, które o dziwo trwało 7dni. Współżyłam dokładnie 28.12 bez zabezpieczenia, następnego dnia pojawiło się skąpe plamienie które trwało 3 dni (myślę, może owulacja choć mało prawdopodobne). Dodam, iż przed zażywaniem tabletek miałam nieregularne cykle, mam rzekomo zespół policystycznych jajników nie potwierdzone żadnymi badaniami. Do dnia dzisiejszego nie pojawilo się żadne krwawienie. Po za tym od jakiegoś czasu odczuwam bardzo duże zmęczenie i senność, ból głowy, brak koncentracji i ochoty na co kolwiek, częste oddawanie moczu, pojawiały się również białe upławy. Powinnam się martwić czy to ciąża?
  24. Dzień dobry. Biorę tabletki Aktywia Daily na trądzik i hirsutyzm. Z racji tego, że mój hirsutyzm nadal jest nasilony mój ginekolog przepisał mi dodatkowo lek Spironol. Po 2 tygodniach stosowania zauważyłam, że bardzo zaczęły mi wypadać włosy. Wtedy mój ginekolog kazał mi odstawić Spironol i zamiast niego na hirsutyzm i wypadanie włosów przepisał mi lek Apo-Flutam. Z ulotki przeczytałam, że jest to lek głównie stosowany w przypadku raka. Czy powinnam stosować ten lek czy jednak udać się do innego lekarza w sprawie hirsutyzmu? Proszę o odpowiedź.
  25. Witam, mam 20 lat i jestem kobietą. Wykonałam badania hormonów, ponieważ zlecił mi je dermatolog w celu leczenia lekkiego trądziku. Proszę o interpretację wyników, zanim dostanę się do lekarza. TSH 5,46 (norma 0,27-4,20 mlU/l) anty-TPO 9,7 (norma <34,0 IU/ml) FT3 5,42 (norma 3,1-6,8 pmol/l) FT4 19,25 (norma12-22 pmol/l) prolaktyna 673,2 (norma 127-637 mlU/l) testosteron 0,44 (norma0,06-0,82 ng/ml) DHEAS 226,9 (norma 148-407 ug/gl) androsterdion 5,3 (norma 0,3-3,3 ng/ml) Bardzo proszę o pomoc, czy takie wyniki mogą oznaczać jakaś chorobę, dodam że nie mam żadnych objawów i dobrze się czuję.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...