Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badania hormonalne

Znaleziono 123 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, Od dwóch lat staramy się z mężem o drugie dziecko i nic z tego nie wychodzi,byłam wczoraj u ginekologa,miałam pobierana cytologie na wynik muszę poczekać ok 3 tyg i usg na którym wszystko było ok,Pani doktor powiedziała,żeby starać się jeszcze bo został mi tylko rok,bo skończę 35 lat,pytałam się jej czy da mi skierowanie na jakieś inne badania np hormonalne, a ona stwierdziła,że jak mam regularne miesiączki to raczej nie ma żadnych zaburzeń....I teraz tak naprawdę nie wiem co dalej robić, bo zegar bije A tu marne szanse...
  2. Czy wyniki badań hormonalnych w 3 dniu cylku są prawidłowe? TSH 1,61 mIU/l (0,27-4,20) FT 4 17,33 pmol/l (12-22) ft3 5,26 pmol/l (3,1-6,8) prolaktyna 687,9 mIU/l (127-637) FSH 7,32 U/l (faza folikularna 3,5-12,5) LH 11,3 mIU/l (faza folikularna 2,4-12,6) PROGESTERON 0,46 ng/ml (faza folikularna 0,057-0,893) ESTRIADOL 40,2 pg/ml (faza folikularna 12,4-233) Martwi mnie podwyższona prolaktyna. Czy może ona utrudniać zajście w ciążę?
  3. Witam, Mam pytanie odnośnie wiarygodności testu z krwi beta hcg. Moje cykle są przeważnie 32 dniowe w 21dc uprawiałam seks z zabezpieczeniem prezerwatywa. Od tamtej pory co jakiś czas bolały mnie jajniki uczucie kłucia, 30dc dostałam skąpej miesiączki (z reguły takie mam po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych trwają przeważnie 3 dni). W dniu którym zaczęła mi się miesiączka zaczęły mnie piec piersi, sutki oraz wydobywać z nich „siara” podobne objawy miałam w pierwszej ciąży , dodatkowo tego dnia kuły mnie jajniki a następnie byłam w stanie wyczuć powiększone i twarde w niektórych miejscach gruczoły mlekowe . Strasznie mnie to zaniepokoiło wykonałam 3 testy ciążowe z porannego moczu 1 został wykonany 10 dni od stosunku o czułości 10mlu z porannego moczu i była tylko jedna kreska. Bardzo mnie to niepokoiło poniewaz wyczytałam na wielu forach ze tak skąpa miesiączka nie wyklucza ciąży dlatego 12 dnia od ostatniego stosunku wykonałam test z krwi beta hcg który wynosił <0,2 mlu przy normie <3 mlu wcześniej w tej samej przychodni wykonywałam test z krwi i przy normie <5 wynosil <0.1 mlu i teraz moje pytanie brzmi czy ten test będzie już wiarygodny czy muszę go powtórzyć?Dodam ze wykonywałam ostatnio badania hormonalne , prolaktyna miałam w normie , estrogeny i progesteron rowniez. Jedynie miałam podwyższony DHEA-SO4 przy normie 407 najwyższy ja miałam w fazie owulacyjnej 633 czy na takie objawy może mieć wpływ podwyższenie tego hormonu czystrzy powinnam powtórzyć beta hcg z krwi
  4. Witam, robiłem badania hormonów przez ogólne samopoczucie, wieczne zmęczenie itp. i nie do końca rozumiem wyniki, ponieważ normy są podane w innych jednostkach. Testosteron wolny 10,19 pg/ml, prolaktyna 306,00 mIU/L, estradiol 53,10 pg/ml, czy to dobry wynik dla faceta w wieku 25 lat?
  5. Witam czy moje wyniki badań, w tym hormonalnych są prawidłowe, pomimo podwyższonych niektórych wartości? TSH - 2,70 ulU/ml norma (0,2700-4,2000) FT4 - 1,48 ng/dl norma (0,93-1,70) FT3 - 4,07 pg/ml norma ( 2.00-4,40 ) Anty- TG 14,32 IU/ml norma (0.00-115.00) Anty-TPO 17,37 IU/ml norma (0.00-34.00) Ferrytyna 28,03 ng/ml norma (4,63-204,00) (Badania wykonane były w 23 dniu cyklu.) Androstendion 4,65 ng/ml norma (0,4-3,4) DHEA-S 252,20 ug/dl norma (98.8-340) Estradiol 188,0 pg/ml norma (faza lutealna/21-312) Progesteron 11,20 ng/ml norma (faza lutealna/1,20-15,90) Prolaktyna 13,76 ng/ml norma (5,18-26,53) Pozdrawiam
  6. Dzień dobry. We wrześniu założyłam wkladkę Mirena. W październiku okres w terminie, potem w połowie cyklu plamienia 4 dni, dalej wszystko ok. W listopadzie nie dostałam okresu. W połowie cyklu plamienia. Czy to możliwe , że przesunął mi się termin okresu? W 5 dniu cyklu lekarz kazał wykonać mi badania hormonalne ( leczę się na Hiperprolaktynemię ) i teraz nie wiem kiedy je wykonać. Czy przyjąć, że zmienił mi się termin czy wykonać według starego kalendarzyka pomimo braku okresu? Dziękuję za odpowiedź
  7. Witam. Mam 16 lat, od jakiegoś czasu mam zawroty głowy, mrowienia, uczucie gorąca na plecach, sztywnienia, drętwienia mięśni twarzy i kończyn, dodam że jak leżę czy siedzę to mam takie jakby pulsowania , tak jakby mi coś chodziło pod skórą. Na początku było jeszcze do zniesienia, ale teraz zaczęło się to robić bardzo uciążliwe. Biorę leki, ponieważ mam początek zakrzepicy kończyn dolnych i lekarz przypisał mi, cyclo3forte już zakończyłam opakowanie, neurovit oraz acard, narazie po miesiącu brania mrowienia nie ustępują, więc to chyba nie od nóg. INR wynosi 1.1, a D-Dimery - 599. Badania hormonalne też w normie, byłam u ginekologa, bo miałam problemy z miesiączka, bo była nieregularna i przypisał mi tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie microgyn21 czy jakoś tak, skończyłam 1 opakowanie i z powodu zakrzepicy musiałam odstawić. Morfologia krwi też w normie, podwyższona Hemoglobina 15,8 Hematokryt 45 Monocyty 1,14 tys/ul Eozynofile 0,59 tys/ul bazofile 0,6 tys/ul Monocyty 12,4% Eozynofile 6,4 % Bazofile 0,70%( przepisałam tylko podwyższone i nie wiem czy dobrze, bo się nie znam) lekarz powiedział, że są dobre. TSH, AST FT3 w normie. Na codzień ćwiczę albo chodzę na spacery. Dodam, że w marcu zmarł dziadek, zamknięto szkoły, trzeba było się o wszystko martwić i przypływ stresu był ogromny, w maju tego roku, miałam atak paniki, ponieważ zrobiło mi się słabo zaczęłam panikować i nie mogłam się ruszyć, bo wszystko mi zdrętwiało, czułam się jakby serce miało mi wyskoczyć z klatki piersiowej, pojechaliśmy na pogotowie, miałam robione EKG, było w normie I dano mi tabletki uspokajające, od tamtego momentu mam poczucie strachu ze znowu takie coś będzie. Również Od tamtego momentu często słabnę i miałam już z 3 takie ataki, tylko teraz wiem jak je obejść żeby było dobrze, nie wiem czy to wszystko dzieje się pod wpływem stresu czy serio mi coś jest, teraz tylko martwię się o swoje zdrowie, czasem wpadam w panikę, bo w internecie jak się wpisuje objawy to wyskakuje tężyczka, parestezje albo stwardnienie rozsiane. Chciałabym żeby ktoś mi poradził co mam zrobić z tym problemem, bo coraz ciężej z nim jest, a mam dopiero 16 lat i chce przeżyć swoją młodość jak najlepiej. Wygląda to na nerwicę, ale nic nie jest pewne i wolę poradę od specjalisty.
  8. Witam meżczyzna lat 20, od jakiegoś 1,5 roku borykam się z trądzikiem, od początku myślałem , że jest to związane moją niewłaściwą dietą i alkoholem. Pryszcze wyskakiwały na policzkach , lub żuchwie. Od 3 miesięcy prowadzę zdrową diete i trądzik zmalał, to tego miałem wykonywane 2 zabiegi laserowe na policzkach i do tej pory w tym miejscu trądzik nie występuje, lecz nadal jednak wychodzi na plecach , na nosie lub w okolicach ust i nosa. Miałem robione badania krwi i hormonalne. Krwi bardzo dobre, lecz proszę o interpretacje wyników hormonalnych: FSH - 2,4 NORMA 1,27-19,26 LH - 4,5 NORMA 1,24-8,62 PROLAKTYNA - 10,15 NORMA 2,64-13,13 TESTOSTERON - 7,27 NORMA 1,75-7,81 INSULINA - 14,19 NORMA 3,00-28,00 TSH - 2,34 NORMA 2,80-8,00 I JEDYNY NIEWŁASCIWY DHEA-S -600 a norma 492 czy to może być przyczyną trądziku>? dodam że dość często pocą mi się ręce.
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 27 lat i w ostatnim czasie mocno dokuczał mi trądzik, w dodatku miałam nieregularne, obfite miesiączki. Myślałam nad izotekiem, a że kuracja musi być w zabezpieczeniu, w związku z tym po badaniach hormonalnych, wynikach krwi, konsultacjach ginekologicznych i dermatologicznych zostały wdrożone dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne 21 7, które biorę już piąty miesiąc. Na początku miałam ciągłe plamienia, w trzecim miesiącu krwawienie z odstawienia nastąpiło trzy dni przed tabletkami placebo, w czwartym nastąpiło krwawienie w połowie tabletek, po czym normalnie krwawienie z odstawienia (wyglądające jak okres), a teraz w piątym miesiącu ponownie w połowie wystąpiło plamienie koloru brązowo - czerwonego z ciemnymi nitkami/skrzepami. Miesiac temu kontaktowałam się z ginekologiem, powiedział, abym poczekała do pół roku i konsultacji, a jeśli będę nadal odczuwała dolegliwości to zmieni mi tabletki. Ostatnio zauważyłam że powiększył mi się brzuch, jest bardziej odstający, zrobiła mi się opona w dolnej części brzucha i dookoła bioder, często takze odczuwam wzdęcia, w momencie plamień bóle glowy. Dodam, że pigułki biorę regularnie, od początku bez pominięcia, jestem dziewicą, a w związku z tym ze w tym momencie panicznie boję się ciąży, nie dochodzimy z chłopakiem do stosunku wewnątrz pochwy. Ponadto od początku do pigułek nastawiona jestem negatywnie, stresuję się że mogłabym jakimś cudem zajść w ciążę, boję się skutków ubocznych itd. Trądzik bardzo mi się poprawił, jednak takie odczucia są uciążliwe. Czy to po prostu skutki uboczne, czy jest szansa że się unormują, czy powinnam zacząć się martwić? Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź na portalu nie zastąpi wizyty lekarskiej, ale będę wdzięczna za odpowiedź.
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Wrap z mężem staramy się o dziecko już od ponad 1,5roku. Na początku nie udanych prób nic sobie z tego nie robiłam, wiedzialam ze nie koniecznie musi idąc się odrazu. Po 7 miesiącach, zaczęłam wykonywać testy owulacyjne gdyż przypuszczałam ze może złe wyliczam swoje dni płodne. W okresie płodnym kochaliśmy się regularnie co dwa, trzy dni. Niestety nie doszło do zapłodnienia przez kolejne 8 miesięcy. Wybrałam się do ginekologa po 10 miesiącach gdzie po badaniu okazało się ze wszystko jest w porzadku. Zrobiłam pare badań hormonalnych, również książkowe. Mąż zrobił badanie spermy i u niego również wszystko w jak najlepszym porzadku. Najgorsze jest to,ze powoli z każdym następnym cyklem coraz bardziej jestem smutna, rozczarowana. Na początku robiłam testy ciążowe , po pewnym czasie stwierdziłam ze szkoda pieniędzy i będę czekać czy krwawienie się rozpocznie. Od około 5cykli mam dziwny objaw, tydzień przed miesiączka. Przy oddawaniu moczu czuje ból w dolnej części brzucha, jakby w pęcherzu. Nie było tego wcześniej. Zaznaczę,ze nie mam innych objawów towarzyszących przy zapaleniu pęcherza czy infekcji pochwy jak Np. Pieczenie, świąd, czy tez zmiana koloru wydzieliny( odczucie tego stanu mogę porównać do sytuacji, gdy po nocy wstajemy z pełnym pęcherzem u przy oddawaniu moczu czujemy ucisk na pęcherz) Po miesiączce wszystko wraca do normy. Nie wiem co mogłoby to być?
  11. Co oznaczają takie wyniki badań TSH norma 0,27-4,20, mój wynik 0,89, FT3 norma 2-4,4, mój wynik 3,1, FT4 norma 0,93-1,70, mój wynik 1,27. USG tarczyca dwupłatowa symetryczna, prawidłowej wielkości, niejednorodna, o znacznie obniżonej echogeniczności, z licznymi zwłóknieniami - podejrzenie zapalenia autoimmunologicznego. W PP ognisko hipoechogeniczne 6x8 mm, w cieśni ognisko 6x9 mm, w LP 2 ogniska 3x4. Dzisiaj otrzymałam wyniki Anty-TG norma < 18, mój wynik < 6,4. Anty-TPO norma <8, mój wynik 1,10. Na co skazują wyniki badań i czy powinnam brać hormony tarczycy, bądź inne leki. Na razie nie mogę mieć jeszcze wizyty u lekarza. Z góry dziękuję za pomoc.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam od roku z meżem staramy sie o drugie dziecko ,miesiąc temu miałam robione badania hormonalne przy czym mialam tylko podwyzszony lekko testosteron moja pani ginekolog przepisala mi tabletki antykoncepcyjne vibo gdzie stwierdzila ze powinno pomoc mi unormowac ten hormon ale zle sie czułam po nich.. Do tego mam stwierdzone PCOS ..czytalam troche na stronkach ze kobietki stosowaly inofem na poprawe gospodarki hormonalnej moze powinnam sprobowac ?? Prosze o podpowiedz co powinnam zrobic ..
  13. Dzień dobry, proszę o poradę. Od 20.10 przez 7 dni przyjmowałam luteinę dopochwowo 100 mg w celu wywołania miesiączki. Dziś jest 3 dzień od odstawienia i pojawiło się brązowe plamienie. Czy jest się czym martwić czy to normalne? Dodam, że przed przyjmowaniem luteiny miałam badania hormonów, które było w porządku oraz USG, które również nie wykazało nieprawidłowości. Pozdrawiam serdecznie.
  14. W grudniu 2019 odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, myśląc o drugim dziecku. Po 3 miesiacach cykle zaczely być nieregularne od 37-56 dni. W kwietniu po teleporadzie ginekolog zalecił inofolic combi,jednak nie przyniosło to żadnego efektu. We wrześniu na wizycie stacjonarnej wykonano dopochwowe usg(ok), cytologie(ok) oraz zlecono badania hormonów. I tak w 26dc wykonano:progesteron <0.10ng/ml oraz prolatyne 11,34ng/ml(5,18-26, 53).cykl trwał 47 dni. W 3 i 4 dc wykonano kolejno: Estradiol 56,39pg/ml(faza folik. 21-251), LH 1,65 mlU/ml1, 80-11,78), testosteron 24,13ng/dl(13,84-53,35),FSH 6,02mlU/ml(3,03-8,08),Androstendion 1,53ng/ml(0,3-3,3),DHEA 129, 70ug/dl(23-266),17-OH progesteron 0,34ng/ml(0.2-1,3).mam 34 lata. Nigdy wcześniej nie zdarzały mi się nieregularne cykle. Mogę prosić o interpretacje wyników? Obecnie czekam na wizytę
  15. Zaczne od tego, ze od okolo 3 lat bralam tabletki antykoncepcyjne Angiletta. Zostaly mi przepisane bez badan z ppowodu policystycznych jajnikow. Wszyatko bylo okej, od pewnego czasu praktycznie poczatku roku zacElam tyc, trzymalam diete, liczylam kalorie, cwiczylam 3/4 razy w tygodniu,.mialam bole podbrzusza, czeste infekcje pochwy I.pecherza, zadnych bakterii bo.robilam badania, problemy z wydalaniem gazow I chodzeniem do.toalety. 2 tygodnie temu zrobilam badania hormonow oraz tarczycy. Tarczyca w.porzadku. bylam rowniez u endokrynologa powiedzial ze mam zbyt wysoki.poziom dehydroepiandrostendion, bo.350. Kazal mi zrobic inne badania takie jak insulina 17 oh progesteron, androgwny, kortyzol. Po.wizycie u lekarza odstawiłam tabletki, opuvhlizna nog sie zmniejszyla, oddaje gazy, nie.mam zapalen pochwy ani pecherza, ktore doac czesto wystepowaly, nie mam zaparc.czy powinnam robic dodatkowe badania? Wiem tez,.ze tabletki antykoncepcyjne zmniejszaja poziom androgenow, wiec czy po odstawieniu znowu ten poziom wzrosnie? I.lepiej. jednak zrobic badania I obnozac tabletkami androgeny?
  16. Czemu miesiączka nie wraca? Po 5 latach odstawiłam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 miesiące nie miałam miesiączki. Miałam robione usg. Jeden jajnik jest pęcherzykowaty ale po badaniach zostało wykluczone PCOS. Potem dostałam duohaston na wywołanie i się pojawiła. Zrobiłam wtedy zlecone badania hormonalne: testosteron, insulina, glukoza, TSH, estradiol, FSH, leuteotropina, prolaktyna, globulina wiążąca hormomy płciowe. Wszystko wyszło w normie oprócz insuliny. Mam wskaznik homa na poziomie 2,65 a więc mam insulinooporność. Jestem na diecie i dalej nie mam miesiączki. Co jeszcze mogę zrobić?
  17. Chciałabym zapytać czy wynik badań hormonów FT3 - 5.96, FT4 - 15.42, TSH - 2.22 U 18-latki jest poprawny ? Z góry dziękuję za udzieloną odpowiedź
  18. Dzień dobry, jestem kobietą w wieku 25 lat. Od dłuższego czasu zmagam się problem trądziku w okolicach żuchwy i szyi. Moje cykle miesiączkowe trwają od 25 do 35 dni. Dermatolog zlecił mi badania hormonów. Mam podniesiony poziom prolaktyny 32,11 ng/ml ( norma: 5,18 - 26,53) oraz DHEA 11,12 ng/ml (1,2 - 6,3). Czy są to znaczne odchylania od normy ?
  19. Witam, proszę o odpowiedź co oznaczają wyniki badań hormonu tarczycy. Kobieta 24 lata Tsh 3,24 ulU/mL FT3 4,77 pmol/L FT4 15,50 pmol/L
  20. witam mam pytanie w kwestii hormonów robiłem sobie badania tarczycy i wynik TSH miałem 0,5 czyli w dolnej granicy widełek co mam o tym myśle|? poziom t3 i t4 jest idealnie w połowie widełek. jestem osobą uprawiającą sport głownie siłownia i bieganie i mimo trzymania diety mam nadwyżkę tłuszczu moje mięśnie chwilami są twarde i nagle stają się miękkie zastanawiam sie czy poziom tsh=0,5 jest tego powodem. pozdrawiam
  21. Witam, mam 27 lat od niedawna mam problemy z cerą , jestem bardzo drażliwa , śpiąca nic mi sie nie chce. koleżanka doradziła mi zrobić badania hormonalne i tak więc zrobiłam. dziś otrzymałam wyniki FSH 0,94 , ESTRADIOL 20,53 PROGESTERON 0,79. Badania robiłam 7 dni po owulacji. Dodam równiez ze przez 5 lat brałam tabletki antykoncepcyjne a od 2 lat zakładam krążki dopochwowe. Czy to przez antykoncepcje hormonalną wyszly takie zle wyniki ? Wizyte u ginekologa mam dopiero za tydzień.
  22. Dzień dobry Mam 22 lata i robiłam badania hormonalne. Na USG wyszło że mam dużo pecherzykow. Dostałam od lekarza tabletki antykoncepcyjne Vibin. Zrobiłam badania hormonalne w fazie lutealnej. Estradiol mniej niż 15 PP/ml a progesteron 1 ng/ml. Czy takie wyniki są prawidłowe podczas brania antykoncepcji?
  23. Witam, chciałabym skonsultować moje wyniki badań przeprowadzone w 4.dniu cyklu. Tsh 4.375 ulU/ml (0.350-4.940) Ft3 4.73 pmol/l (2.89-4.88) Ft4 10.26 pmol/l (9.47-15.27) Fsh 4.8 mlU/l (3.0-8.1) Lh 5.3 mlU/l (1.8-11.8) Test 1.97 (0.48-1.85) E2 35 pg/ml ( norma poniżej 251). Mam 33 lata, zdiagnozowane PCOS i przepisane Vixpo. Czy to dobrze dobrany lek przy tych wynikach? Jestem aktywna sportowo, nie mam nadwagi, glukoza na czczo w połowie zakresu, wydłużające sie cykle powyzej 35 dni. Proszę o poradę na ustabilizowanie cyklu i gospodarki hormonalnej. Czy potrzebne sa inne badania? Dodam, ze DHEA robilam 10 lat temu i byl podobnie jak testosteron u gory zakresu.
  24. Pierwszy raz w życiu robiłem badanie hormonalne wszystkie wyniki wyszły mi w normie z wyjątkiem progesteronu który wynosi 0,22ng/ml nie wiem jak to interpretować i czy powinienem się stresować ewentualnie do jakiego lekarza się zgłosić?
  25. Dzień dobry, mam 23 lata i przez całe życie nie miałam żadnych problemów z tarczycą, badania krwi jak i USG tarczycy zawsze miałam perfekcyjne. Od samego początku jednak miałam obfite i bardzo bolesne miesiączki. Około 5 lat stosowałam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 lata były to tabletki Sylvie 20, które uregulowały moje miesiączki, jednakże pojawiły się częste migreny. Zmieniłam ginekologa oraz pigułki antykoncepcyjne na Vibin mini. Stosowałam je pół roku, migreny nie ustały, a doszły ogromne wahania nastroju i stany depresyjne. Po raz kolejny zmieniłam tabletki, tym razem na jednoskładnikowe - Cerazette. Bóle głowy ustały, wahania nastroju także lecz przez cały okres stosowania nie pojawiła się miesiączka (od października 2019 do czerwca 2020 roku). Wiem, że to "normalne" przy tabletkach jednoskładnikowych, jednakże stresowało mnie to, więc w czerwcu 2020 roku odstawiłam antykoncepcję. We wrześniu miałam wizytę u ginekologa, ponieważ pomimo odstawienia tabletek miesiączka się nie pojawiła. Zrobiłam badania krwi przed wizytą: AIAT wynik 63; Glukoza wynik 92, APTT Wynik 27,2; TSH wynik 4,635. Na tej podstawie ginekolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i zapisał Euthyrox 50. Nigdy w życiu nie miałam problemów z tarczycą, czy to możliwe, że nie wykryto ich podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej (przy regularnych badaniach krwi)? Od 2 września br. stosuję Euthyrox 50 i czuję się o wiele gorzej. Pojawiło się ciągłe uczucie zmęczenia, wahania nastroju, przyspieszone bicie serca, roztargnienie. Po 3 tygodniach pojawiła się miesiączka, po jej ukończeniu i konsultacji z lekarzem zaczęłam brać połowę dawki, jednakże do objawów doszedł jeszcze płytki oddech. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Obecnie przebywam za granicą, więc ciężko oddać mi się w ręce innego specjalisty. Czy rozsądne jest odstawienie tabletek na 3 tygodnie i wykonanie ponownych PEŁNYCH badań krwi (TSH, T3, T4, aTPO, antyTPO)?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...