Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badania hormonalne

Znaleziono 160 wyników

  1. Witam, mam 25 lat. Od jakichś 2 tygodni zauważyłem, że mam problem ze wzwodem, odrazu porobiłem wszystkie badania krwi, hormony, cholesterol itd. i wszystko mam w normie, testosteron 4,96 ng/ml oraz prolaktyna 14,04 ng/ml, były problemy psychiczne w przeszłości bo tez mialem okres braku erekcji przez tydzień i po prostu bałem się kolejnego stosunku, że znowu to się stanie. Być może znowu jest to problem psychiczny, natomiast zauwazyłem ciekawą rzecz, że zawsze mam problemy z erekcją, a czasem nawet z reakcją penisa na jakiekolwiek bodźce, gdy jest skurczony i zimny, wtedy najczesciej tez moje stopy są zimne i mimo oddawania moczu mam odrazu po powrocie z toalety uczucie ze znowu mi się chce (jakby cos mi tam zalegało), a upuszczam po kilka kropel. Czy jest to mozliwą przyczyną braku erekcji?
  2. Witam, Czy poniższy zestaw badań jest wystarczający aby lekarz dobrał odpowiednio antykoncepcję? Morfologia, ob, lipidogram, glukoza, wskaźnik krzepliwosci krwi, oraz jedynie hormon TSH, który jest w normie. Ewentualnie jakie dodatkowe badania hormonow są niezbędne i w której fazie cyklu?
  3. Dzień dobry, mam 53 lata, nie miesiączkuje od 14 miesięcy.Robiłam badania krwi hormonalne i chciałam się zapytać czy mogę zajść w ciążę z takimi wynikami FSH 87,69 mlU/ml. Normy faza folikularna 3,03-8,08 mlU/ml, faza lutealna 1,38-5,47, po menopauzie 26,72-133,41 mlU/ml.. Dziękuję za odpowiedź.Kobieta 53 lata.
  4. Witam, mam 19 lat, ostatnio zrobiłem sobie badania hormonalne. Wyniki TSH 0,80 uIU/ml[0,68-3,35]~; FSH 2,5 mIU/mL[1,26-7,4]~; LH 4,6 mIU/mL[0,81-8,96]~; Prolaktyna 12,69 ng/mL[3,21-18,46]~; Testosteron 7,91 ng/mL[0,11-5,66]H; Na stronie było pokazane, że max w kategorii testosteron jest 5,66 a mi wyszło 7,91. Czy jest czym się martwić? Ostatnio zacząłem zauważać nadmierne owłosienie pojawiające się na całym ciele.
  5. Witam. Czy na podstawie badań krwi, można stwierdzić, czy potrzebuję jeszcze antykoncepcji, czy nie. Mam 49 lat i jeszcze miesiączkuje. Zrobiłam badania krwi na poziom hormonów, ale nie wiem co one oznaczają.
  6. Witam. Lekarz zlecił mi badania hormonalne, w tym progesteron który wynosi 26 ng/nl . 2 testy ciążowe wyszły negatywnie . Czy powinnam zrobić wynik bHcg ?
  7. Witam, mam 30 lat i nieregularny okres do tego ogromne problemy z cera i moim zdaniem nadmierne owłosienie, którego kiedyś nie miałam. Owłosienie występuje na brodzie i brzuchu. Piszę z zapytaniem, bo chciałabym zrobić badania na hormony. I moje pytanie jest na jakie hormony powinnam wykonac badania
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Staram się z mężem od 6 miesięcy o dziecko. cykle 26-28 dni. Owulacja 14dc. Starania były codziennie 12- 16dc. 17dc wystąpiła 1 dzien rozowe plamienie i kolejny dzien brazowe.od 18.dc czyli dzis dufaston mam brać 5 dni 2x1.To drugi miesiąc z tym lekiem wcześniej 10 dni 1x1.Progesteron raz badany w normie reszta hormonów również. czy jest szansa że będzie ciaza mimo plamienia? Pozdrawiam
  9. 2,5 miesiąca temu podczas owulacji musiałam zażyć tabletkę „po” escapelle. Od tamtego czasu mam bardzo rozregulowany cykl, zaraz po tabletce dostałam plamienia, później doszła infekcja intymna, ginekologicznie bez odchyleń. Czekam na wyniki z badań hormonalnych. Jak długo po tabletce może normować się poziom hormonów? Czy antykoncepcja awaryjna mogła mieć taki wpływ na moje zdrowie?
  10. Witam. Od ok. 2 lat pojawił się u mnie problem z trądzikiem i spora ilością sebum. Od kilku miesięcy problem się bardzo nasilił. Sebum wytwarzam ogromna ilość, włosy się przezedzily i przetłuszczają się już po 1 dniu. Na twarzy i plecach wyskakują duże i bolące podskórne cysty ( gojenie trwa ok. tydzień i zostają blizny). Na brodzie pojawiło się trochę czarnych włosów. Byłam już leczona u dermatologa 2x tetrysalem i aclenec. Zrobiłam badania hormonalne( 3dc) i oto wyniki. TSH 1,430 µIU/ml 0,27 - 4,2 FSH 6,94 mIU/ml faza folikularna 3,5-12,5 LH 11,20 mIU/ml faza folikularna 2,4-12,6 Estradiol 27,20 pg/ml faza folikularna 12,4-233 Prolaktyna 30,00 ng/ml 4,79 - 23,3 DHEA-SO4 335,00 µg/dl 98-340 Testosteron 54,70 ng/dl 6 - 82 SHBG 47,73 nmol/l 32,4 - 128 Glukoza 90,90 mg/dl 70 - 99 Androstendion 4,48 ng/ml 0,3 - 3,3 17-hydroksyprogesteron 0,82 ng/ml faza folikularna: 0.13 - 0.89 Czy na podstawie tych wyników bedzie mozna postawić jakąś diagnoze ? Dodam, że cykle mam dość regularne 31-35 dni. Serdecznie Pozdrawiam
  11. Chciałabym aby ktoś zinterpretował moje wyniki badań. Chodzi o badania hormonalne. Badania wykonane zostały w 14 dniu cyklu lecz na ogół mam bardzo nieregularne mięsiączkowanie nawet z przerwami kilku miesięcy. Moje wyniki to : estradiol 46,45 pg/ml Progesteron 0,28 ng/ml Prolaktyna 22,39 mg/ml Chciałabym aby ktoś powiedział mi czy wyniki są w normie ( pani doktor zleciła je by sprawdzić teorię co do zespołu policystycznych jajników)
  12. Witam, chcialabym zaczac brac tabletki antykoncepcyjne przy czym mam 21 lat oraz problem lojotoku na twarzy i glowie. Badania meskich hormonów były na gornej granicy. Endokrynolog zapisał mi harmonet (estrogeny gestagen) a ginekolog zasugerował liberelle z wieksza dawka estrogenów i inna substancja czynna. Ktore z nich beda mniej inwazyjne dla organizmu? I lepiej zadzialaja? Czy można zmienic tabletki np po 3 miesiacach?
  13. Dzień dobry, Proszę o poradę, zrobiłam badania hormonów tarczycy i otrzymałam następujące wyniki: TSH 2.65 ulU/ml gdzie norma to 0.27-4.20 Ft4 1.09 ng/dl gdzie norma to 0.93-1.70 Anty TPO 34 lU/ml gdzie norma to <34 Anty TG 19.7 lU/ml gdzie norma to <115 Dodam że mam 28 lat (K) i około rok temu wyniki badania przeciwcial anty Tpo były o połowę niższe. Wykonałam badania ponieważ od jakiegoś czasu nie czuje się dobrze psychicznie oprócz tego jestem zmęczona, senna i bez energii, mój cykl jest bardzo długi bo około 45 dni a w zasadzie jest to loteria niekiedy 38 dni a innym razem 48 dni z tendencja do wydłużania się natomiast mój ginekolog stwierdza że mogę mieć PCOS choć oprócz nieregularnego cyklu jedynym objawem są trochę pęcherzykowate jajniki - być może ma to znaczenie. Proszę poradę. Pozdrawiam
  14. Pytanie do endokrynologa ? Witam wykonałem badania hormonów tarczycy z powodu ból oczu i bniżonej temperatury , złego samopoczucia czy są one prawidłowe mężczyzna lat 20 Tsh 2.14 ft3 4.23 ft4 1.28
  15. Wynik badań hormonów w 11 dniu cyklu Witam, czy to są dobre wyniki? FSH 3,33 mIU/ml , LH 4,12 mIU/ml, Prolaktyna 11,29 ng/ml,Estradiol 174,00 pg/ml, Testosteron 27,60 ng/dl. Mam problem z trądzikiem i szukam przyczyny.
  16. Witam serdecznie. Mam 29 lat i przed sobą planowanie ciąży. Od kilku miesięcy borykam się niestety z problemem skąpych miesiączek. Byłam badana ginekologicznie i wszystko jest w porządku, lekarz jako potencjalną przyczynę wskazał niedoczynność tarczycy (TSH styczeń - 7, TSH luty - 1,5). W tym miesiącu miesiączka nie wystąpiła (obecnie dzień 35). Na własną rękę wykonałam dzisiaj badania hormonalne. Wyniki: Prolaktyna - 14,9 FSH - 11,5 LH- 102,0 Czy wysokie stężenie LH może być przyczyną skąpych miesiączek a nawet ich zanikania? Gdzie powinnam szukać źródła problemu?
  17. otrzymałem skierowanie od okulisty na badania endokrynologiczne w związku z suchością oczu oraz zwiększaniem się mętów czy takie wyniki badań mogą mieć na to wpływ lub świadczyć o jakiejś chorobie endokrynologicznej? tsh 3,22 ft3 4,04 ft4 19,84 anty-tpo 13,35 anty-tg 19,31
  18. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  19. Otrzymałam wyniki w czwartek, niestety do dzisiaj lekarz ich nie skomentował. Proszę o pomoc. Badane były hormony, jeden zawyżony - Prolaktyna na czczo 930 mU/l.
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, od prawie roku staramy się o dziecko. Przy pierwszym (7lat temu) nie było najmniejszego problemu z poczęciem. Stwierdzono u mnie PCOS. Lekarz zlecił mi wykonanie badań hormonalnych i krzywej cukrowej , ale nic w nich niepokojacego nie ma. Jestem przed wizytą, ale nie daja mi spokoju te prawidłowe wyniki. Czy główna przyczyną braku owulacji w tym przypadku będzie PCOS?? Czy lekarz powinien lecic jeszcze inne badania?? A może wystarcza tabletki na wywołanie owulacji??
  21. Od dłuższego czasu borykam się z trądzikiem. Przez ponad pół roku brałam tabletki antykoncepcyjne, które spowodowały zanik trądziku. Ponad rok temu odstawiłam tabletki i po 4 miesiącach trądzik wrócił ze zdwojona siła. Próbowałam zwalczać odpowiednia pielęgnacja, suplementacja, zdrowo się odżywiam (nie jem mleka i produktów mlecznych, zero cukru, ogólnie dieta o niskim ig, spożywam duzo omega 3 i 6) 5 miesięcy temu odstawiłam mięso ale tylko dlatego, ze lepiej się czuje nie jedząc mięsa, dbam o rytm dobowy oraz wysiłek fizyczny. Poza trądzikiem mam również takie objawy jak: nieregularne miesiączki od 3 miesięcy, obrzęk piersi przed miesiączka i ogólnie napięcie przedmiesiączkowe, wahania nastroju, suchość błon śluzowych pochwy. Mam zamiar zrobić badania hormonalne: lh, fsh, estradiol, testosteron, wolny testosteron, androstendion, dht, dhea, dhea-s, shbg, prolaktyna, 17-oh-progesteron. Niestety badania są dość drogie. Stad moje pytanie, czy muszę koniecznie robić wszystkie wymienione badania?
  22. Witam. Mam pytanie związane z cyklicznie powtarzającym się zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Zrobiłam sobie cały pakiet badań hormonalnych, które wyszły dobrze (wszystkie wyniki mieszczą się w zakresach), natomiast ja na 10 dni przed miesiączką, a najbardziej na tydzień za każdym razem odczuwam te same objawy tylko w innym natężeniu i innej kolejności w zależności od cyklu, tj. uderzenia gorąca, straszna potliwość, bóle głowy, zmienność nastroju, uczucie niepokoju, lęku, zmęczenie, ospałość. Jest to na tyle dokuczliwe, że utrudnia normalne funkcjonowanie. Dodam, że nie przyjmuje antykoncepcji hormonalnej i właśnie wolałabym nie przyjmować. Czy jest możliwe przyjmowanie czegoś poza antykoncepcją hormonalną, czegoś co pomoże mi przetrwać w lepszym samopoczuciu tych dni przed miesiączką? Czy jest sens przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych, jeśli wyniki są w normie?
  23. Mam założoną domaciczną wkładkę hormonalną kyllena. Muszę mieć wykonane badanie kolonoskopi. Czy to badanie może spowodować przesunięcie się wkładki ? Jestem po 2 cięciach cesarskich.
  24. Od pół roku mam skąpe miesiączki trwające 2 dni a później to raczej plamienie niż menstruacja dodatkowo od połowy cyklu boli mnie brzuch i piersi. Usg prawidłowe cytologia też. Co to może oznaczać czy powinnam zrobić jakieś badania hormonów a jeśli tak to jakie i w jakim dniu cyklu.
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, zrobiłem sobie badania hormonalne. Wyszło z nich, iż mam prolaktynę na poziomie 16,10 ng/mL (norma 2,65-13,13). Czyli wynik powyżej normy oraz, FSH w dolnej granicy normy - 2,3 (1,27-19.26). Czego może to być przyczyną, jakie badania powinienem wykonać zanim udam się do endokrynologa? Mężczyzna 26 lat.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...