Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Owoce

Znaleziono 20 wyników

  1. Czy ALVEO owoc.grape obniża skuteczność tabletek antykoncepcyjnych?
  2. Dobry wieczór, potrzebuję opinii specjalisty co to może być. 7 tygodni temu miałam swój pierwszy raz z zastosowaniem antykoncepcji. Panicznie bałam się ciąży, więc zrobiłam masę testów - ostatni tydzień temu i wyszedł negatywny. Wystąpiło u mnie krwawienie kilkudniowe, bolesne, które raczej było miesiączką. Ostatnio zaczęłam sprawdzać szyjkę macicy, ponieważ od wczoraj mam. bóle podbrzusza. W tym tygodniu powinnam dostać kolejny okres, moja szyjka macicy jest nisko, jest twarda i lekko otwarta. Podczas sprawdzania jej dzisiaj wyczułam przy końcu duża kulkę(rozmiarów wiśni) , którą mogłam objechać palcem. Była twarda i przy dotyku nie bolała. Stąd pytanie, czy może być to guzek czy może zarodek? Czy jest możliwość dojechania palcem do macicy?
  3. Witam zakupiłam wyciskarke do cytrusów. Wyciskam sok ogólnie tylko z pomaranczy. Proszę mi powiedzieć czy taki świeżo wyciśnięty sok jest lepszy od zjedzenia samego owocu?
  4. Witam zakupiłam wyciskarke do cytrusów. Wyciskam sok ogólnie tylko z pomaranczy. Proszę mi powiedzieć czy taki świeżo wyciśnięty sok jest lepszy od zjedzenia samego owocu?
  5. Godzinę po przyjęciu tabletki antykoncepcyjnej sidretella 20, zjadłam dwie mandarynki. Czy przez to wchłanianie tabletki może być zakłócone z powodu witaminy C, która tam występuję. Za trzy dni będę miała 7 dniową przerwę, czy wtedy będę bezpieczna czy powinnam zaczekać na nowe opakowanie ze współżyciem?
  6. Witam. Niecałe 2 miesiące temu poznałem młodą Kobietę z dwójką małych dzieci. Poznaliśmy się na portalu randkowym. Po kilku dniach naszej znajomości, powiedziała mi że jest samotną mamą z dwójką dzieci i bagażem doświadczeń. Dni mijały a my spotykaliśmy się w wolnej chwili dogadywaliśmy się z dnia na dzień co raz lepiej, aż zaiskrzyło między nami. Jednego dnia powiedziała mi że się zakochała a ja odwzajemniłem te uczucia, chociaż boi się jeszcze zaufać do końca czuję się dobrze przy mnie, szczęśliwa, bezpieczna, problemy znikają. Nasza relacja budowana była na szczerości i zaufaniu, na wspólnym wspieraniu się i trosce. Kiedy już zaufała mi wystarczająco poruszyła temat z przeszłości, opowiedziała mi swoją historię, że przeszła przez prawdziwe piekło, jej pierwsze dziecko jest owocem gwałtu w wieku 17 lat została skrzywdzona przez kolegę. Po pewnym czasie poznała kogoś i zaufała tej osobie ma z nim drugie dziecko syna, po raz kolejny została skrzywdzona, dzień w dzień tylko alkohol, narkotyki i przemoc. Odeszła od niego po 3 letnim związku, lecz poznała znowu kogoś tym razem z dzieckiem starszego liczyła na to że w końcu trafiła na kogoś lepszego w zamian znowu zastałą alkohol i przemoc. Wtedy poznała mnie zwykłego miłego faceta po przejściach, który szanuje Kobiety, który potrafi zadbać o rodzinę i ochronić ją. Na początku znajomości ustaliliśmy że kiedy zaufa mi całkowicie, poznam jej dzieci. Zaufała mi na tyle, że zostałem na noc i razem spędziliśmy weekend. Kiedy wróciłem do domu okazało się że jej były partner z którym ma dziecko dowiedział się że spotyka się ze mną i weekend spędziliśmy razem zabronił jej tego, postawił warunek że albo opiekuje się dziećmi kiedy Ona jest w pracy albo pożałuje tego i niech radzi sobie sama. Te informacje mam od jej mamy kiedy zadzwoniła do mnie po tym wszystkim, kiedy się dowiedziała.Dziewczyna która się zakochała i uwierzyła, że facet może pokochać za nic i Szanować Kobietę, nagle się wycofała, obrót o 360 stopni, że jej nie zależy na mnie że mam przestać pisać że z Tego nic nie będzie. Próbowałem spotkać się pogadać, przekonać że też mogę pomóc, że ma wsparcie we mnie i może liczyć ale nie chciała słuchać. W weekend kiedy pierwszy raz nocowałem zrozumiałem całkowicie co przeżywa każdego dnia, ciągłe wiadomości, telefony o 2 , 3 nad ranem cały czas na okrągło i wypisywanie smętów miłości. Nie mogę nic zrobić, starałem się porozmawiać ale napisała żebym jej nie nękał. Czasami napiszę zapytać jak się czuje, czy chce porozmawiać, odpisuje że mam dać jej spokój ... Ciężko jest mi cokolwiek zrobić w tej sprawie, nie wiem jak do tego podejść teraz, przekonać chociaż do rozmowy, spotkania. Rozumiem całą sytuację, stres, nerwy, natłok obowiązków, presja, nękanie, szantaż emocjonalny ale nie potrafię znaleźć dobrego rozwiązania. Mężczyzna, 26 lat
  7. Witam. Chciałbym skonsultować wyniki morfologii mojego synka, w styczniu kończy 4 lata... wbc c30 - 3.45 x10^3/uL rbc c02 - 4,64 x10^6/uL hgb - 12,2 g/dl hct - 35,2% mcv - 75,9fL microR - 9,6% macroR - 4,0% mch - 26,3pg mchc - 34,7g/dl rdw-cv - 13,1% rdw-sd - 35,4fl plt - 266,0 x10^3/uL pdw - 12,9 fl mpv - 10,8 fl p-lcr - 31,7% pct - 0,29% neut% - 34,7 % eos% - 3,8% baso% - 0,9% mono% - 7,8% lym% - 52,8% ig% - 0,0% neut - 1,2 x10^3/ul eos - 0,13 x10^3/ul baso - 0,03 x10^3/ul mono - 0,27 x10^3/ul lym - 1,82 x10^3/ul ig - 0,0 x10^3/ul nrbc 0,00 10^3ul nrbc% - 0,00 % neut-ri - 48,2fl neut-gi - 147,6 si as-lymp - 0,0 x10^3/ul as-lymp% - 0,0% re-lymp - 0,07 x10^3/ul fosforan niorganiczny l23 - 5,2 mg/dl wapń O77 - 2,41 mmol/l żelazo O95 - 136,32 ug/dl Dodam, że całą rodziną przeszliśmy covid 19 a syn jest 4 dni po zakończeniu kwarantanny, dodatkowo jest niejadkiem...je może 5 produktów/dań żadnych owoców i warzyw... z góry dziękuję za pomoc Damian
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Zaczęliśmy starac się o dziecko z mężem. Za 3 dni mam owulacje ale złapało mnie przeziębienie. Nie brałam żadnych leków. Lecze się naturalnie miod cytryna itp. Moje pytanie brzmi czy możemy starac się o dziecko mimo lekkiego przeziębienia? Dodam ze drapie mnie trochę w gardle i mam lekki kaszel.
  9. Od 10 miesięcy nie jem mięsa, staram się jeść zdrowo i uwazam by moje posiłki były odpowiednio zbilansowane a mimo to mam żelazo w dolnej granicy normy, niską hemoglobinę, i ogólnie słabą morfologię. Zaczelam pic kupny sok z buraka ponieważ nie mam sokowirówki i nie mam możliwości przyrządzania sobie świeżego soku. Sok składa się w 87%z buraka, reszta to jablko, seler naciowy, przyprawy. Skład jest wg mnie dobry, ale pytanie czy sok z odtworzony z zagęszczonego soku z buraków ma takie same bądź chociaz zblizone właściwości jak sok ze świeżego warzywa czy podczas obróbki całkiem traci on właściwości? Bardzo mnie ciekawi czy jestem w stanie sobie pomóc w ten sposób czy lepiej zainwestować w sokowirówkę. Pozdrawiam.
  10. Witam. Biorę tabletki antykoncepcyjne (vibin mini) i chcę zażywać preparat na poprawę skóry (Perfect Skin hydro-complex- skład: kolagen, kwas hialuronowy, krzmionka, bioryna, ekstakt z pestek winogron, ekstrakt zielonej herbaty, witamina C, witamina E, cynk, miedź, mangan, sele cystyna, beta-karoten, likopen). Czy ten suplement wpłynie na skuteczność działania tabletek antykoncepcyjnych?
  11. Czy tabletki Hydrolight obniżają skuteczność tabletek antykoncepcyjnych Logest? Skład to: Substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), ekstrakt z ziela opuncji figowej (Opuntia ficus-indica, Nopal, 4:1), ekstrakt z ziela pokrzywy zwyczajnej (Utrtica dioica, 4:1), ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia silnensis, 4:1), ekstrakt z owocu euterpy warzywnej (Euterpe oleracea, acai, 10% polifenoli), ekstrakt z ziela i korzenia mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale, 4:1), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu)
  12. witam mam 19 lat, prowadzę bardzo aktywny styl życia. Jem duzo owoców, mam dietę, oraz zażywam witaminy A, B6, C i D, kwas omega 3 oraz astaksantynę. Wszystkie wyniki badań wyszły mi w normie bardzo dobrze jednak jest kilka pozycji, które mnie niepokoją : - biochemia podstawowa: l43 glukoza 5,7 glukoza 103 -bilirubina całkowita 25,13 proszę o pomoc, konsultacje z lekarzem mam dopiero za pół miesiąca
  13. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Czy jak wypiłam pol piwa grejphrutoweho 0% i zaraz po tym wzięłam tabletkę antykoncepcyjna a 2 dni przed tym miał miejsce stosunek, to takie piwo o smaku grejpfruta tez osłabia działanie tabletek? Bo tam chyba z 1% jest wyciągu z tego owocu
  15. Co jest lepsze na przeziębienie dla dzieci herbata z suszonych kwiatów czarnego bzu czy sok z owocow
  16. Witam,czy podczas stosowania diety tabletki antykoncepcyjne nie będą dobrze działać ? Pije dużo świeżych soków wyciśniętych z warzyw i owoców, zrezygnowałam ze słodyczy,pieczywa,nabiału,glutenu i jajek Stosuje tabletki Vixpo, czy muszę dodatkowo się zabezpieczać ?
  17. Dzień dobry, Mam pytanie, czy codzienne picie rankiem około godziny 6.30 wody z cytryną, zużycie dwóch tabletek Rutinosocorbinu i jednej tabletki Rutinacey może obniżyć skuteczność działania tabletek antykon (Vib** Mi**), dodam, że tabletki zażywam codziennie o 17. Dziękuję za szybką odpowiedź.
  18. Hej, Mam 25 lat, 160 cm i ważę 68 kg. Moja waga waha się w ciągu dnia dwa kg. Rano ważę 67, a wieczorem 69. Staram się pić dużo wody, codziennie piję kawę z kakaem nie słodzonych, wieczorami pijam herbatę z cytryną. Zamiast cukru używam stewii naturalnej. Rano jem jogurt z płatkami owsianymi, migdałami, kokosem, miodem itp. Zależy na co mam ochotę. Później jem sałatkę z mieszanką sałaty (rukola, świeży szpinak itp) do tego różne warzywa, feta albo np. pokrojony kabanos, bez sosu, ewentualnie oliwa lub olej z pomidorów w zalewie i miód. Na obiady jadam różne rzeczy ale staram się gotować sama zupy, sałatki, czasami zgrzeszę jakimś polskim obiadem. Jem dużo ryb, mięso jadam rzadko i jak jem to tylko drób i bardzo rzadko wieprzowinę. Kolacji zwykle nie jadam, bo jem późne obiady. Jeśli jem kolacje to jest to też sałatka. Długo nie jadłam słodyczy, bo miałam nadzieję, że mi to pomoże ale odkąd widzę, że nic to nie daje to miewam napady na słodycze ale to głównie przed miesiączką. Odkąd nie widzę żadnych zmian to jadam wieczorami owoce albo czipsy kukurydziane z jogurtem naturalnym. W poprzednim sezonie jeździłam rowerem, chodziłam na siłownie. Później była zima i miałam mniej aktywności ale chodziłam przynajmniej 2 km dziennie. Teraz jestem zamknięta w domu (kwarantanna) więc ćwiczę jogę. Kiedyś ćwiczyłam intensywniejsze treningi w domu (chodakowska) ale nie widzę żadnych efektów. Z siłowni zrezygnowałam, bo okazało się, że mam krzywy kręgosłup i nie powinnam robić wielu ćwiczeń więc w pewnym momencie nudziła mnie siłownia. Robiłam badania i mam TSH 2,5, Jestem totalnie zdemotywowana, bo nie wiem co tobie źle. Moje nawyki żywieniowe nie są jakieś najgorsze, staram się mieć minimum ruchu (przez 4 miesiące ćwiczyłam regularnie 3/4 razy dziennie na siłowni) ale nie widzę żadnych rezultatów. Generalnie podob się sobie ale kiedy łapie doła to nie mogę patrzeć na mój odstający brzuch i okrągłą twarz.. nigdy nie byłam szczupła zawsze ważyłam około 58 kg ale to co jest teraz to jest przesada.. no i warto wspomnieć, że kiedy ważyłam 58 kg jadłam mnóstwo słodyczy, miałam mniej ruchu i potrafiłam objadać się o godzinie 22. Co powinnam zrobić? Z góry bardzo dziękuje.
  19. Witam ! W lutym tego roku badałem cukier na czczo, wynik 102 . W grudniu ponownie badałem poziom cukru i był poziom 104 . Dodam, że kolację jadam w okolicy godziny 22:30 -23 i z reguły dosyć obficie a w przypadku drugiego badania jadłem jeszcze przed 1 w nocy a badanie zrobilem w okolicach godziny 8:30. Dzisiaj przeprowadzilem trzeci pomiar i 3 godziny po posiłku około 1000 kcal( obiad lody pomarańcze ) glukometr pokazał pokazał poziom 95 . Czy mam się czym niepokoić ?
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 30lat i dwa tyg zrobiłam test ciazowy wyszedł pozytywnie potem wizyta u lekarza ciąża...ostatnioa miesiaczka 15 marca. dodam że przez tydzień przed wizytą u lekarza delikatnie plamilam na brązowo zadzwonilam do lekarza stwierdził że to normalne i żeby przyjść na umówioną wizytę... Minęło 2,5 dnia od wizyty u lekarza zaczął mnie bolec brzuch przypominając skurcze przed miesiaczka do tego doszło plamienie z tym że już zwykła czerwona krew. Oczywiście lekarz i szpital... Leżę już 4,5 dnia na kroplowkach rano wieczór kapsulki dopochwowe.. I co wieczór zastrzyki przeciwko zakrzepowi... Dziś rano będąc w toalecie zobaczyłam że coś ze mnie polecialo lekarze też myśleli że jest po wszystkim jednak po zrobieniu usg niby dalej maleńki owoc w macicy. Dodam że bóle brzucha ustaly ale to plamienie krwawienie nadal się utrzymuje jest mniejsze ale nadal jest leżąc jest go nie dużo korzystając z toalety jest więcej... Dodam że leżę w niemieckim szpitalu i za bardzo nie rozumiem co to się dzieje.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...