Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Twarz

Znaleziono 72 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam czy jest możliwe, żeby bardzo ciężki i bolesny okres zwiastował ciąże? Powiększone piersi, ból brzucha i pleców, obfite krwawienie, opuchlizna twarzy oraz ogromne wachania nastrojów, warto dodać, iż między okresami występują bóle brzucha
  2. Dzień dobry. Proszę o pomoc ponieważ to co dzieje się z moją skórą strasznie działa na mnie i moją samoocenę. Mam 15 lat i trądzik tzw. młodzieńczy już za sobą (zaczęłam dojrzewać bardzo szybko). Wszystko było dobrze, natomiast od października zaczęły mi się rozszerzać pory i wyskakiwać pojedyncze pryszcze, sytuacja była coraz gorsza więc poszłam do dermatologa który zlecił mi smarowanie całej twarzy codziennie wieczorem cienką warstwą maści/żelu (?) DUAC, po dwóch takich zabiegach na całej twarzy miałam duże czerwone i piękące plamy, co łagodziłam olejkiem konopnym tłoczonym na zimno. Przestałam stosować ten preparat i starałam się uratować moją skórę (wlaśnie tamtym olejkiem). Teraz codziennie wieczorem po prostu smaruję twarz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Aktualnie na moich policzkach jest pełno zaskórników, są czerwone, mam rozszerzone pory, a skóra strasznie „zmęczona” nie jest jędrna, nie ma blasku, całe czoło pokrywa taka jakby „kaszka” podskórne gródki, które bardzo ciężko wycisnąć. Nie wiem już co robić, jeszcze wcześniej kiedy miałam trądzik młodzieńczy, stosowałam normaclin, który mi pomógł i pryszcze zniknęły. Na ten moment nawet on mnie uczula i skóra reaguje bardzo gwałtownie. Skóra jest teraz bardzo wyczulona na wszystko. BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  3. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  4. Dzień dobry. Od 5 dni biore antybiotyk Tetralysal 300 mg raz dziennie na trądzik różowaty. Rano nakładam masc Solantre. Czy mogę nakładać rano cienka warstwę fluidu na twarz, biorąc ten ntybiotyk? Bo nie widzę poprawy skóry jak narazie.
  5. PLAMKI NA TWARZY PO BAŃKACH CHIŃSKICH. Witam, stosowałam bańki chińskie nieprawidłowo na twarz. Po czym wyskoczyły mi czerwone kropki. Co mogę zrobić aby się tego pozbyć?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Od kilku dni bardzo bolą mnie piersi, mam wzmożony apetyt, do tego pojawiają się wypryski na twarzy i biała wydzielina z pochwy, brałam tabletki antykoncepcyjne ale 2 tygodnie temu zapomniałam wziąć dlatego zrobiłam przerwę i czekam na kolejna miesiączkę aby zacząć od nowa brać tabletki, w tym czasie kochałam się z mężem dwa razy bez zabezpieczenia. Czy jest możliwe, że mogłam zajść w ciąże ?
  7. Witam. Od ok. 2 lat pojawił się u mnie problem z trądzikiem i spora ilością sebum. Od kilku miesięcy problem się bardzo nasilił. Sebum wytwarzam ogromna ilość, włosy się przezedzily i przetłuszczają się już po 1 dniu. Na twarzy i plecach wyskakują duże i bolące podskórne cysty ( gojenie trwa ok. tydzień i zostają blizny). Na brodzie pojawiło się trochę czarnych włosów. Byłam już leczona u dermatologa 2x tetrysalem i aclenec. Zrobiłam badania hormonalne( 3dc) i oto wyniki. TSH 1,430 µIU/ml 0,27 - 4,2 FSH 6,94 mIU/ml faza folikularna 3,5-12,5 LH 11,20 mIU/ml faza folikularna 2,4-12,6 Estradiol 27,20 pg/ml faza folikularna 12,4-233 Prolaktyna 30,00 ng/ml 4,79 - 23,3 DHEA-SO4 335,00 µg/dl 98-340 Testosteron 54,70 ng/dl 6 - 82 SHBG 47,73 nmol/l 32,4 - 128 Glukoza 90,90 mg/dl 70 - 99 Androstendion 4,48 ng/ml 0,3 - 3,3 17-hydroksyprogesteron 0,82 ng/ml faza folikularna: 0.13 - 0.89 Czy na podstawie tych wyników bedzie mozna postawić jakąś diagnoze ? Dodam, że cykle mam dość regularne 31-35 dni. Serdecznie Pozdrawiam
  8. Na początku grudnia odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. Od tej pory miałam dwie w miarę regularne miesiączki (29-30 dniowe cykle) i wystąpiła owulacja (robiłam testy). Teraz powinnam dostac trzeci okres, który spóźnia się już 7 dni. Robiłam dwa testy ciążowe - w dniu spodziewanej miesiączki i 3 dni później. Są negatywne. Do tego od 2 tyg borykam się z nagłym, intensywnym wysypem hormonalnym na twarzy (żuchwa, broda, szyja). Przez ponad 2 miesiące od odstawienia nie miałam żadnych klopotow z cera. Czy to wszystko może być efekt odstawienia antykoncepcji, mimo, ze poprzednie cykle były prawidłowe? Czy może to oznaczać ciąże pomimo dwóch różnych negatywnych testów?
  9. Witam, chcialabym zaczac brac tabletki antykoncepcyjne przy czym mam 21 lat oraz problem lojotoku na twarzy i glowie. Badania meskich hormonów były na gornej granicy. Endokrynolog zapisał mi harmonet (estrogeny gestagen) a ginekolog zasugerował liberelle z wieksza dawka estrogenów i inna substancja czynna. Ktore z nich beda mniej inwazyjne dla organizmu? I lepiej zadzialaja? Czy można zmienic tabletki np po 3 miesiacach?
  10. Witam, czy można stosować izotek antykoncepcję z lekami na nerwicę lękową i nerwicę natręctw (convulex, sulpiryd, setaloft)? Czy są może dostępne inne tabletki w walce z trądzikiem na twarzy, ramionach i plecach?
  11. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  12. Dzień dobry! Około pół roku temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, ponieważ zmagałam się z nawracającymi infekcjami pochwy. O ile problem z infekcjami zniknął, tak jakieś półtora miesiąca temu pojawił się inny - wysyp na twarzy. Mam kaszkę na skroniach, najwięcej na policzkach, czoło nie jest już gładkie. Wcześniej takich problemów nie miałam. Zdaję sobie sprawę, że to "typowy" objaw odstawienia, ale mam pytanie, czy w takiej sytuacji powrót do tabletek antykoncepcyjnych mógłby przywrócić równowagę cerze?
  13. Dzień dobry, mam 38 lat i w ostatnim czasie ogólny spadek formy fizycznej i psychicznej, stany depresyjne i dolegliwości ze strony układu pokarmowego , obrzęk twarzy. Wykonałam badanie na tarczyce, czekam na wizytę u endykronologa. Wykonałam badania TSH 1,820 FT4 1,34 anty- TPO 9
  14. Witam, czy lekarz dobrze wybrał antykoncepcje Limetic po Sidretelli? Cierpię na migreny ale czytając opinie o Limetic jestem przerażona skutkami tego leku. Czy ktoś zna lepszy lek jednoskładnikowy bez takiego zaplecza negatywnych skutków ubocznych? Bądź ma jakieś pozytywne doświadczenia z Limetic? Ratujcie moja psychikę, bo oszaleje... Mam od jutra zacząć ale nie wiem czy to zrobię bo nie chce plamić od kilku tygodni do paru miesięcy i mieć całą twarz wysypaną krostami.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Pisze do państwa ze sprawą która nie daje mi spokoju. Mianowicie, przeglądając internet w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania popadłem w totalny stres, jestem kłębkiem nerwów. Wpadłem na wasza stronę która jest nazywana edukacja seksualna i chciałbym zadać wam pytania. Poznałem dziewczynę w ostatnim czasie, znamy się niecały miesiąc. Ja mam zaledwie 19l a ona 21l mieliśmy że sobą zbliżenie ale ani razu nie uprawialiśmy seksu ( Wiem że moja wiedza jest śmieszna i znikoma ale po prostu się boję i mam wątpliwośc) Nasze zbliżenia wyglądały na zasadzie ocierania się przez bieliznę o nasze narządy płciowe i ona doprowadzała mnie do orgazmu poprzez seks oralny. Zawsze to ja byłem w bieliźnie podczas ocierania się z nią a ona w rajstopach/spodniach pod którymi też miała bieliznę. Brak stosunku seksualnego jest spodowdowany moimi problemami w tej kwestii. Wytryski lądowały na moim, brzuchu, jej twarzy bądź w jej ustach.. Nigdy w pochwe, sromie lub w jego okolicach. Zmierzam do tego czy jest możliwość zapłodnienia poprzez przeniesienie plemników i dorpowadzenia do ciąży, jestem pewny że sperma nie została przeniesiona w dużych ilościach i nie od razu po wytrysku z mojego członka na pochwe lub do jej wnętrza. Martwi mnie prejalkuliat i możliwość jego zapłodnienia, lecz też nie uważam by znalazł się W POCHWIE ale mógłby znaleźć się NA POCHWIE gdy ona np. Poprawiała bieliznę. wiem że nie jesteście bogami i nie jesteście w stanie powiedzieć czy może być ona w ciąży czy nie ale najzwyczajniej się bardzo boję, w terminie miesiączki miała krwawienie które trwało z 5/6 dni i nie było to plamienie lecz z drugiej strony też nie był to najbardziej obfity okres. Za mną i za nią bardzo ciężki miesiąc (grudzień) w którym mieliśmy masę godzin w których często chodziła niewyspana, mało spala więc ogólnie była przemęczona, po okresie bola ja piersi.. Czy to oznacza że jest ona w ciazy? Czy to może oznaczać jakąś zmianę cyklu przez właśnie ostatni miesiąc.. Od wielu osób słyszę ze w ciszę można zajść tylko poprzez stosunek sekusalny w którym doszło do penetracji pochwy członkiem i Wytrysku w niej spermy/prejalkuliatu.. Jak wspomniałem w naszym przypadku nie doszło nawet do kontaktu nagiego penisa z jej naga cipka(ciężko to inaczej nazwać) a co dopiero żebym bym w nią wszedł, podsumowując Nie uprawiałem seksu z nią seksu, nasze ocieranie nigdy nie bylo ocieraniem nagich narządów płciowych. Sperma/prejalkuliat nie został wprowadzony od razu, nie wprowadzono go w głąb jej cipki tylko Np mogłaby się otrzec o nią poprawiając bieliznę. Dodam jeszcze że ta sytuacja mogła mieć miejsce 27/28 grudnia lub szczybciej. 29 grudnia dostała owe krwawienie(w terminie spodziewanej misiaczki) i 10 stycznia wykonała test ciazowy o czułości 10mlu czy jest on wiarygodny? Proszę o odpowiedź, czuje się fatalnie, stresuje się i praktycznie nie jadam. Mam nadzieję że nic nie mogło się stać i to co się dzieje to moja nieuzasadniona paranoja. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
  16. Czy metronidazol na twarz osłabiają działanie pigułek antykoncepcyjnych migronymon 21
  17. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  18. Zrobiłam córce badania hormonale ponieważ w okresie okolomiesiaczkowym miewa bardzo duże zaburzenia emocjonalne, ma również bardzo duzy trądzik na twarzy oraz plecach, karku i nad biustem. Dodam że w dzieciństwie córka bardzo szybko zaczęła dojrzewać chodzi o owłosienie za to moczyla się do 9 r.ż. FSH 10,40 mlU/ml 3,5 - 12,5 TSH 1,430 qlU/ml 0,51- 4,3 LH 6,31 mlU/ml 2,4 -12,6 Ft3 3,63 pg/ml 2,53 - 5,01 Ft4 1,22 ng/dl 0,98 - 1,63 Prolaktyna 209 mlU/l 102- 496 Aldosteron 27ng/dl - Testostern 13,6 ng/dl - DHEA SO4 289,6 qg/dl 33,9 - 280 Progesteron 0,06 ng/ml - Estradiol 47 pg/ml 12,4 - 233 Badania wykonane zostały w 4 dniu cyklu w fazie folikularnej.
  19. Witam, pod koniec czerwca tego roku, zostala mi zalozona spirala. Od początku wrzesnia zaczęła pojawiać mi sie trądzik na twarzy. Od jakis 2 tygodni mam bóle podbrzusza ktore nasilają sie na lewa strone brzucha, przy tym wymioty i biegunka czy to moze miec cos wspólnego ze spirala ?
  20. Witam, Chciałabym zapytać o analizę swoich wyników badań laboratoryjnych. Chciałam udać się do lekarza endokrynologa, ale też nie chcę przychodzić bezpodstawnie, by jedynie zorientować się jakie badania mam jeszcze zrobić. Obecnie zrobiłam TSH3 wynik 1,300uIU/ml (0.279-4,200), FT3 wynik 4,1 pmol/l (3,1-6,8), FT4 wynik 12,8 pmol/l (12,0-22,0), Anty TG wynik <6,4 IU/ml (do 18,0), Anty TPO wynik 36,6 IU/ml (do 8,0). W nawiasach wpisałam zakres referencyjny. Widzę, że jedynie Anty TPO wykracza poza normę, jednak chciałąbym zapytać jakie jeszcze badania powinnam zrobić zanim udam się do endokrynologa. Dodam, że mam problem z wypadaniem włosów na głowie, oraz z nadmiernym owłosieniem na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, rękach oraz plecach. Ciężko jest mi pozbyć się trądziku i wysuszone skóry na twarzy oraz często czuję się zmęczona. Miewam problemy z cyklem miesiączkowym, spoznia się czasem parę dni, czasem parę tygodni. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  21. Dobry wieczór, W październiku 2019 roku zdiagnozowano u mnie boleriozę. Po roku leczenia antybiotykami (metoda pulsacyjna), powróciły objawy neurologiczne - mrowienie jednej części twarzy, ból żuchwy, bóle korzeniowe. Neurolog zlecił mi badanie PMR pod kątem diagnostyki neuroboleriozy. Chciałabym zapytać czy takie badanie możliwe jest do wykonania jedynie w placówce szpitalnej i wymaga hispotalizacji? Pozdrawiam, Katarzyna
  22. Witam , moje wyniki hormonów tarczycy TSH- 1,140 norma 0,270-4,200 FT3- 5,0 norma 3,6-6,4 FT4 - 12,33 norma 12,30-20,20 ATPO - 372,3 norma <60,0 ATG - 2500 norma <60,0 Szybko się męczę, mam czarne zabarwienie jednego łokcia, suchą skórę, nalaną twarz,jakiś taki gruby kark, przez ostatni rok przytyłam 10kg. O czym świadczą te wyniki badań?
  23. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  24. Mam 23 lata. Od 3 miesięcy mieszkam z chłopakiem, jednak od zawsze czuję, że coś jest ze mną nie tak. Nie wiem kim jestem, gdzie jest moje miejsce, co robić, mam problemy w podejmowaniu decyzji. Mam problem z okazywaniem uczuć zwłaszcza współczucia. Czasem patrzę na twarz osoby z mojej rodziny i mam wrażenie, że jest mi obca, jakbym widziała ją pierwszy raz. Martwię się o wszystko i o wszystkich, nie ufam, jestem podejrzliwa. W sytuacjach stresujących ogarnia mnie niemoc, cała się trzęsę drży mi głos. Mam wrażenie że nic mi nie wychodzi. Nie potrafię określić czy kogoś kocham, czy mi na nim zależy. Bardzo mi przeszkadzają odgłosy wydawane przez innych np. mlaskanie, siorbanie, wzdychanie, oraz powtarzane przez nich błędy np. włanczam itp, do tego stopnia, że się we mnie gotuje. Nie wiem co robić. Nie umiem przez to wszystko korzystać z życia.
  25. Witam. Mam 16 lat, od jakiegoś czasu mam zawroty głowy, mrowienia, uczucie gorąca na plecach, sztywnienia, drętwienia mięśni twarzy i kończyn, dodam że jak leżę czy siedzę to mam takie jakby pulsowania , tak jakby mi coś chodziło pod skórą. Na początku było jeszcze do zniesienia, ale teraz zaczęło się to robić bardzo uciążliwe. Biorę leki, ponieważ mam początek zakrzepicy kończyn dolnych i lekarz przypisał mi, cyclo3forte już zakończyłam opakowanie, neurovit oraz acard, narazie po miesiącu brania mrowienia nie ustępują, więc to chyba nie od nóg. INR wynosi 1.1, a D-Dimery - 599. Badania hormonalne też w normie, byłam u ginekologa, bo miałam problemy z miesiączka, bo była nieregularna i przypisał mi tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie microgyn21 czy jakoś tak, skończyłam 1 opakowanie i z powodu zakrzepicy musiałam odstawić. Morfologia krwi też w normie, podwyższona Hemoglobina 15,8 Hematokryt 45 Monocyty 1,14 tys/ul Eozynofile 0,59 tys/ul bazofile 0,6 tys/ul Monocyty 12,4% Eozynofile 6,4 % Bazofile 0,70%( przepisałam tylko podwyższone i nie wiem czy dobrze, bo się nie znam) lekarz powiedział, że są dobre. TSH, AST FT3 w normie. Na codzień ćwiczę albo chodzę na spacery. Dodam, że w marcu zmarł dziadek, zamknięto szkoły, trzeba było się o wszystko martwić i przypływ stresu był ogromny, w maju tego roku, miałam atak paniki, ponieważ zrobiło mi się słabo zaczęłam panikować i nie mogłam się ruszyć, bo wszystko mi zdrętwiało, czułam się jakby serce miało mi wyskoczyć z klatki piersiowej, pojechaliśmy na pogotowie, miałam robione EKG, było w normie I dano mi tabletki uspokajające, od tamtego momentu mam poczucie strachu ze znowu takie coś będzie. Również Od tamtego momentu często słabnę i miałam już z 3 takie ataki, tylko teraz wiem jak je obejść żeby było dobrze, nie wiem czy to wszystko dzieje się pod wpływem stresu czy serio mi coś jest, teraz tylko martwię się o swoje zdrowie, czasem wpadam w panikę, bo w internecie jak się wpisuje objawy to wyskakuje tężyczka, parestezje albo stwardnienie rozsiane. Chciałabym żeby ktoś mi poradził co mam zrobić z tym problemem, bo coraz ciężej z nim jest, a mam dopiero 16 lat i chce przeżyć swoją młodość jak najlepiej. Wygląda to na nerwicę, ale nic nie jest pewne i wolę poradę od specjalisty.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...