Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hormony

Znaleziono 275 wyników

  1. Od pół roku mam skąpe miesiączki trwające 2 dni a później to raczej plamienie niż menstruacja dodatkowo od połowy cyklu boli mnie brzuch i piersi. Usg prawidłowe cytologia też. Co to może oznaczać czy powinnam zrobić jakieś badania hormonów a jeśli tak to jakie i w jakim dniu cyklu.
  2. Czy Axia Conti mimo tak małego stężenia hormonów, przy odpowiednim dawkowaniu całkowicie chroni przed ciążą?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Niecały rok staram się zajść w ciążę bez skutku. W między czasie miałam problemy z nerkami.Od tego czasu (około pół roku) dzieje się coś z moim cyklem. Zaczynam plamic 3-4 dni przed miesiączka, potem jest jako taka miesiączka 1dzień słaby,2 mocniejszy,3juz słaby, 4,5,6,7 plamienia. Potem za kilka dni pojawia się śluz płodny, który jest średniej jakości, jest go mało i tylko 2 dni. Potem nagle robi mi się biały,ma bardzo nieprzyjemny kwaśny zapach, po kilku dniach jest już normalny biały,bezwonny,bardziej płynny. I tak w kółko od pół roku. W tym cyklu nawet jeszcze nie dostałam miesiączki, same plamienia nic więcej.Co to może być? Niedobór ciałka żółtego?prolaktyna?progesteron? Co mam zrobić? Wiem, że hormony bada się w określonych dniach,ale jak mam to zrobić jeśli nie mam okresu?
  4. Dzień dobry, Dzisiaj zaczęłam nowy blister tabletek Naraya plus, po około godzinie od przyjęcia pierwszej tabletki z blistra wystąpił luźny stolec, jednak bez oznak ostrej biegunki, wiec się nie martwiłam. Około dwie godziny później znów pojawił się luźny stolec i teraz już nie wiem co robić, nie boli mnie brzuch i nie jest to typowe biegunka, ale boje się że moglo to wpłynąć na przyjęcie hormonów, tym bardziej ze to pierwsza tabletka po 4-dniowej przerwie. Czy powinnam założyć ze ta tabletka się nie wchłonęła i przyjąć następna, czy tylko ewentualnie stosować jeszcze jedna metodę antykoncepcji przez najbliższy tydzień?
  5. Czy sam podwyższony androstedion 6,2 ( norma do 3) oraz nieregularne cykle mogą świadczyć o pcos ? Pozostałe hormony w normie, LH do FSH około 0,68. Na jajnikach nie ma pęcherzyków ani nie są powyżej 10 ml. IO również nie wyszło.
  6. Witam, mam 20 lat i jestem kobietą. Wykonałam badania hormonów, ponieważ zlecił mi je dermatolog w celu leczenia lekkiego trądziku. Proszę o interpretację wyników, zanim dostanę się do lekarza. TSH 5,46 (norma 0,27-4,20 mlU/l) anty-TPO 9,7 (norma <34,0 IU/ml) FT3 5,42 (norma 3,1-6,8 pmol/l) FT4 19,25 (norma12-22 pmol/l) prolaktyna 673,2 (norma 127-637 mlU/l) testosteron 0,44 (norma0,06-0,82 ng/ml) DHEAS 226,9 (norma 148-407 ug/gl) androsterdion 5,3 (norma 0,3-3,3 ng/ml) Bardzo proszę o pomoc, czy takie wyniki mogą oznaczać jakaś chorobę, dodam że nie mam żadnych objawów i dobrze się czuję.
  7. Witam, Jestem 16 miesięcy po porodzie sn, nadal karmię synka piersią ( w nocy kilka razy, w ciągu dnia rano i popołudniu oraz wieczorem) Synek pije do tego MM oraz je normalne posiłki kilka razy dziennie. . Do tej pory nie dostałam miesiączki, natomiast robiony ad hoc 2 miesiące temu test owulacyjny wyszedł pozytywny. Okresu się nie doczekałam więc zrobiłam test ciążowy kilka dni później i wyszedł negatywny. Przedwczoraj po prawie 3 miesiącach braku miesiączki pojawiło się brunatne jednorazowe plamienie z kawałkiem jakby zbitego śluzu, plamienie wielkości 5 złotówki. Do tego przez 2 dni czułam lekkie rozpieranie w podbrzuszu, które dziś już zanika. Czy to mogła być skrócona wersja miesiączki czy raczej jakieś plamienie spowodowane wahaniami hormonów? Czy powinnam się martwić że jeszcze nie mam normalnego okresu? Pozdrawiam
  8. Witam! Rok stosowałam antykoncepcję dwuskładnikową, odstawiłam ją w grudniu 2019. Od tego czasu moje cykle trwają ponad 60dni. Liczyłam na to że cykl się unormuje, we wrześniu konsultowałam się z lekarzem, jednak ten kazał mi nadal czekać, bo w badaniu fizykalnym wszystko jest w porządku. Staramy się o dziecko, zaczęłam bardziej zwracać uwagę na dni płodne, martwi mnie to, że miesiączka potrafi pojawić się nawet kilka dni po domniemanej owulacji, bywa że plamię na brązowo w środku cyklu. Morfologia i hormony tarczycowe w normie. Czy mam powody do niepokoju i ponownej wizyty u ginekologa, czy po prostu się nie przejmować i nadal czekać? Pozdrawiam.
  9. Chciałbym się dowiedzieć, czy objętość tarczycy 11ml u mężczyzny, o jednorodnym echu, normoechogeniczna, bez zmian morfologicznych. TSH=3,74 FT4=0,91[0,65-1,45], FT3=3,53[2,5-4-4,3], ATPO i ATG w normach. Czy przy takiej objętości tarczycy jestem skazany na przyjmowanie hormonu?
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatni okres miałam 11 grudnia, trwał 6dni jak zwykle. Miesiączkuje regularnie co 28dni. Kochałam się z chłopakiem 27grudnia (aplikacja pokazuje, że dzień niepłodny, a inna że płodny)bez zabezpieczenia z wytryskiem do środka. Miesiączka spóźnia mi się 3dzien, po zrobieniu testu okazał się negatywny . Czy jest możliwość, że jednak jestem w ciąży ale poziom stężenia hormonu jest zbyt niski?
  11. 6.01 przyjęłam tabletkę Levonelle (antykoncepcja awaryjna). Spodziewam się miesiączki 10.01/11.01. Chciałabym rozpocząć przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej w tym cyklu. Czy przyjęcie tak dużej dawki hormonów w krótkim czasie będzie bezpieczne ? Jak wygląda w tym przypadku kwestia zabezpieczenia przed ciążą? Czy przyjęcie tabletki w drugim dniu miesiączki stanowi problem?
  12. Dzień dobry, Bardzo proszę o interpretację wyników badań glukozy oraz OGTT. Od kilku lat moja glukoza na czczo wynosi od 97 do 102 (czasami 99, czasami 100). Zawsze uznawano to za normę. W związku z częstymi infekcjami intymnymi oraz ostatnim wynikiem 100 lekarz ginekolog zlecił mi wykonanie glukozy i insuliny na czczo wyniki z 05.01: glukoza 97, insulina 4,9. Po tygodniu również byłam na konsultacji z innym ginekologiem (prowadzącym mnie w związku z dwoma poronieniami). Lekarz ten dodatkowo zlecił mi również wykonanie OGTT. Wyniki z 09.01: Glukoza na czczo 102, po 1h 85, po 2h 78. Insulina na czczo 8,6, po 1h 28,7, po 2h 29,3. Dzisiaj rano na czczo mierzyłam glukometrem - wynik 100. Mam 164cm wzrostu i ważę 56kg. Prowadzę zdrową dietę, umiarkowana aktywność fizyczna. Mam również wahania TSH ostatni wynik 2,52 (ginekolog włączył hormon w związku z faktem, że chciałabym zajść w ciążę). W wywiadzie w rodzinie siostra mojego taty ma cukrzycę. Proszę o poradę.
  13. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry . Dziecko urodziłam pod koniec marca w 2020 roku . 24.01 będzie miało 10 miesięcy . Karmie piersią i maluch je posiłki tez . 5.12 miałam pierwszy okres od cesarki . Teraz mam już 7 dni spóźnienia . Test ciąży negatywny . Prolaktyna ? Hormony ? Z poważaniem A.
  14. Byłam w szpitalu na oddziale reumatologii. Końcowe wyniki na dzień dzisiejszy wyszły ujemne (są przeciwciała ale w wartościach niskich) - nie stwierdzono obecnie chorób reumatycznych. Mam obecnie anemię z niedoboru Fe, morfologia i hemoglobina w normie, Ob -15 (norma do 12), CRP poniżej 1. Mam również przeciwciała tarczycowe anty-TG i anty TPO podwyższone, ale TSH i hormony mam w normie. Nie rozumiem tego wszystkiego, co mam dalej zrobić, czy to że mam na razie przeciwdziała (dot. tocznia) ale są niskie i są ujemne, oznacza że kiedyś mogą być wysokie - dodatnie i na pewno za jakiś czas choroba się rozwinie. Co zrobić z niskim poziomem Fe, czy to może być tylko od samej choroby tarczycy? Czy to, że mam przeciwciała ANA i problemy z anemią wpłynie na ciążę?
  15. Witam, byłam w ciąży, wynik beta hcg wyszedł dostatni swoim poziomem wskazując 4 tydzień ciąży kiedy udałam się do lekarza ciąża nie była widoczna ponowne badanie wykazało spadek hormonu, lekarz stwierdził że była to ciąża biochemiczna, czy w takiej sytuacji przy następnej ciąży w karcie zamieszcza się informacje o ciąży biochemicznej ( zakończonej poronieniem)
  16. Witam. Proszę o interpretację wyników hormonów. W maju tego roku poziom TSH wyniósł 1.7(norma 0.38-5.33; metoda immunochemiczna). Odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (po trzech latach). W kolejnych miesiącach zaczęły wypadać mi włosy, w grudniu tego roku poziom TSH wyniósł 3.79 (norma 0.27-4.2; metoda ecla) a hormony fT3 5.1(norma 3.1-6.8) oraz fT4 16.1 (norma 12-22). Testosteron wolny 0.127 (norma 0.01-2.85; metoda Elisa), androstendion 0.181 (norma 0.3-3.4 metoda Elisa). Przed braniem tabletek miałam podwyższony testosteron oraz androstendion.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, staram się o dziecko, 10 dni temu powinnam dostać miesiączkę, zrobiłam 3 testy ciążowe, każdy negatywny. Dodam że od długiego czasu miałam okres idealnie, ewentualnie opóźnił się do 2 dni. Czy jest możliwe że testy mogą jeszcze nie wyczuc hormonu i wychodzić cały czas negatywne?kiedy powinnam iść do lekarza w sprawie wywolania okresu?
  18. Kobieta lat 26 Od przeszło 4 lat borykam się z problemem spadku libido teraz 9 grudnia zrobiłam badania hormonów 5 grudnia miałam owulacje. Może ktoś mógłby zinterpretować moje badania? Wyniki: Testosteron 1.44 Estradiol 849.1 Fsh 16.76 Lh 72. 43 Progesteron 2.12 Prolaltyna 148.9
  19. Proszę o odpowiedź. Chciałbym się dowiedzieć, czy objętość tarczycy 11ml u mężczyzny, o jednorodnym echu, normoechogeniczna, bez zmian morfologicznych. TSH=3,74 FT4=0,91[0,65-1,45], FT3=3,53[2,5-4-4,3], ATPO i ATG w normach wyprodukować hormon do TSH około 1. Czy przy takiej objętości tarczycy jestem skazany na przyjmowanie hormonu.
  20. mam 20 lat, od 4 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne. Miesiąc temu zmieniłam je na inne, bo przy poprzednich występował obrzęk piersi i bolesność. Około 2 tygodnie temu zauważyłam, że wokół sutków na piersiach pojawiły się zaczerwienienia, najbardziej czerwone jest miejsce 2 cm pod sutkiem. Dodam tylko że w obrębie piersi nie ma żadnych innych zmian, węzły chłonne również w porzadku. Czego to mogą być objawy? Czy to możliwe że hormony tak na nie wplynęły, lub że to kwestia przybrania na wadze? Termin do ginekologa mam dopiero po nowym roku i niesamowicie się stresuję.
  21. Niedobór hormonu wzrostu 0,07 ng/ml i IGF-1 65,40 ng/ml u dorosłego. Co to moze oznaczać?
  22. Co oznacza taki wynik hormonów Estadiol Faza Folikularna - 12,5-166 Faza Owulacyjna - 85,5 - 498 Faza Lutealna - 43,8 - 211 po menopauzie 5- 54,7 Progesteron Faza Folikularna - 0,2 - 1,5 Faza Owulacyjna - 0,8 - 3,0 Faza Lutealna - 1,7 - 27 Po menopauzie - 0,1 - 0,8
  23. Dzień dobry, poproszę o interpretację badań krwi. Zaniepokoiły mnie niskie poziomy bazofili i eozynofili (nie wiem dlaczego są podane 2x te pozycje z różnymi wynikami)- czym mogą być spowodowane? Leczę się na niedoczynność tarczycy (euthyrox 75 dawka zwiększona od tygodnia) oraz przyjmuję leki hormonalne (Elin). Czy to może być spowodowane tym, że obecnie mimo leczenia mam niski poziom hormonów FT4 i FT3 (hormony badane tydzień temu). Leukocyty 8,37 tys/µl* 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,52 mln/µl* 3,93 - 5,22 Hemoglobina 12,8 g/dl* 11,2 - 15,7 Hematokryt 39,2 %* 34,1 - 44,9 MCV 86,7 fl* 79,4 - 94,8 MCH 28,3 pg* 25,6 - 32,2 MCHC 32,7 g/dl* 32,2 - 35,5 Płytki krwi 275 tys/µl* 150 - 400 RDW-CV 14,3 %* 11,7 - 14,4 PDW 14,6 fl* 9,8 - 16,2 MPV 11,7 fl* 9,4 - 12,5 Neutrofile 5,16 tys/µl* 2,00 - 7,00 Limfocyty 2,49 tys/µl* 1,00 - 3,00 Monocyty 0,58 tys/µl* 0,20 - 1,00 Eozynofile 0,12 tys/µl* 0,02 - 0,50 Bazofile 0,02 tys/µl* 0,02 - 0,10 Neutrofile 61,80 %* 40,00 - 80,00 Limfocyty 29,70 %* 20,00 - 40,00 Monocyty 6,90 %* 2,00 - 10,00 Eozynofile 1,40 %* 1,00 - 6,00 Bazofile 0,20 %* 0,00 - 2,00
  24. Witam, nazywam się Patryk mam 18 lat i 173cm wzrostu, oraz 73kg wagi. Zwracam sie z zapytaniem, czy w tym wieku dałoby radę podrosnąć przynajmniej z 6cm, co nie ukrywam bardzo mi na tym zależy, wrecz za bardzo od dłuższego czasu. Moja mama ma 158cm wzrostu, a ojciec bodajże 165cm. Robiłem badania hormonalne i na IGF-1 wyszło 176,00 ng/ml norma (57,00-426,00), a na hormon wzrostu wyszło mi <0,05 ng/ml norma (0,97-4,70). Uczęszczam na siłownię 3 razy w tygodniu, oraz staram się zdrowo odżywiać. Moj wzrost to jest wielki kompleks dla mnie, dlatego bardzo chciałbym za jakąś wszelką cenę podrosnąć. Z góry dziękuję za pomoc.
  25. Po tabletce awaryjnej 72h mocno wypadają mi włosy, kłębkami. Zaczynam się martwić, ponieważ widzę spory ubytek. Czy hormony same się uregulują, czy powinnam iść do ginekologa?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...