Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Blizny

Znaleziono 14 wyników

  1. Ostatnio miałam operacje. Po niej zostały mi blizny przerostowe - na udzie 20 cm i na szyi od ucha do połowy podbródka. Czy takie blizny można usunąć na NFZ poprzez laser ? Jak tak to w jakich placówkach, konkretnie gdzie ?
  2. Witam. Od ok. 2 lat pojawił się u mnie problem z trądzikiem i spora ilością sebum. Od kilku miesięcy problem się bardzo nasilił. Sebum wytwarzam ogromna ilość, włosy się przezedzily i przetłuszczają się już po 1 dniu. Na twarzy i plecach wyskakują duże i bolące podskórne cysty ( gojenie trwa ok. tydzień i zostają blizny). Na brodzie pojawiło się trochę czarnych włosów. Byłam już leczona u dermatologa 2x tetrysalem i aclenec. Zrobiłam badania hormonalne( 3dc) i oto wyniki. TSH 1,430 µIU/ml 0,27 - 4,2 FSH 6,94 mIU/ml faza folikularna 3,5-12,5 LH 11,20 mIU/ml faza folikularna 2,4-12,6 Estradiol 27,20 pg/ml faza folikularna 12,4-233 Prolaktyna 30,00 ng/ml 4,79 - 23,3 DHEA-SO4 335,00 µg/dl 98-340 Testosteron 54,70 ng/dl 6 - 82 SHBG 47,73 nmol/l 32,4 - 128 Glukoza 90,90 mg/dl 70 - 99 Androstendion 4,48 ng/ml 0,3 - 3,3 17-hydroksyprogesteron 0,82 ng/ml faza folikularna: 0.13 - 0.89 Czy na podstawie tych wyników bedzie mozna postawić jakąś diagnoze ? Dodam, że cykle mam dość regularne 31-35 dni. Serdecznie Pozdrawiam
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, staramy się z mężem o dziecko 21 listopada zrobiłam test ciążowy wyszedł pozytywny miesiączka spóźniała mi się 11 dni, dostałam plamienie, na wizycie u lekarza ciąża nie widoczna poziom bet ac ahcg spadł z 15 do 1,21 ul więc lekarz stwierdził że była to ciąża biochemiczna, pierwszy poród zakończył się cesarskim cięciem i w miejscu blizny po cc w macicy jest zwapnienie, czy to właśnie przez to mogło dojść do poronienia?
  4. Witam, 2 tygodnie temu usunęłam pieprzyki z twarzy metodą laserową.Strupki odpadły. Czy już mogę te blizny przykryć makijażem?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, odbyłam stosunek zabezpieczony prezerwatywa w 10 dc. Od 2 tyg. Ciągle Mam plamy krwi bez skrzepów, plamienia różowe, nitki krwi, tkliwe piersi, ból brzucha , ból blizny po cc. Zrobiłam test beta hcg w 32 dc (22 dni po stosunku) wynik <0,5. Co to może być? Poród przez cc pół roku temu, od tamtej pory miałam już 2 normalne miesiączki (cykle trwały 36 i 38 dni)
  6. Dzień dobry, ile czasu po całkowitym usunięciu tarczycy mogę zacząć uprawiać sport bez obaw o bliznę i stan wewnątrz szyji.
  7. Witam! Urodziłam 22.07.20 poprzez cc. Pierwsze współżycie było 28.08 bez zabezpieczenia. (Nieodpowiedzialne wiem, ale stało się) załatwiłam sobie e receptę na tabletkę dzień po, wzięłam ją 30.08 (tabletka ellaone) następne stosunki były z zabezpieczeniem (prezerwatywa) dziś (tj 8 września) odczułam ból po lewej stronie brzucha, dosyć silny. Nie karmie piersią. Kontrole u ginekologa mam niedługo, długie terminy tym bardziej przez sytuacje z koronawirusem. Blizna ładnie się zagoiła jeśli to istotne. I nie wiem czy jest się czym niepokoić? A i miesiączki po porodzie jeszcze nie było. Bardzo się boje co to może być. Czy to może jakieś komplikacje czy coś.
  8. Choruje na endometrioze od 4 lat,miała założoną wkładkę levosert,po 2 latach z niej zrezygnowałam.sama nie wiem dlaczego...i się zaczęło..mam 2 ogniska w bliźnie po cc po 25 mm,bram tabletki antykoncepcyjne yaz ,ale średnio się po nich czułam,zaczęły się duże bóle brzucha...Zostały mi przepisane vissane ,na początku ból się zmniejszył,biorę drugie opakowanie ale dalej czuje tkliwość brzucha i tak jakby szczypanie czy pieczenie.Lekarz mówi ,że zabieg to ostatecznośc...jak można jeszcze leczyć farmakologicznie???
  9. Witam, na ramionach i dekolcie mam mnóstwo blizn/dziwnych zmian skórnych po krostach/trądziku - a mianowicie nieodpowiednim wyciskaniu. To mój okropny kompleks, używam kremu cepan ale nie widzę efektów. Co mogę z tym zrobić?
  10. Dzień dobry. Jestem nastolatką, mam 17 lat. Od jakiegoś czasu na prawej ręce drętwieją mi palce, czuję ból nadgarstka i kłębu kciuka oraz przedramienia. Na ręce posiadam bliznę po przeszczepie skóry od około 15 lat. Ból nasila się nocą, nie mogę spać na prawej stronie, często pojawia się ból również przy pisaniu oraz korzystaniu z komputera. Kilka razy zdarzyło się, że ból uniemożliwiał mi wykonanie ruchu. Moi rodzice bagatelizują sprawę, twierdzą, że każdego coś boli. Co może wywoływać ten ból i jak na to zaradzić? Gdzie mogłabym uzyskać pomoc?
  11. Witam. Jestem pół roku po wycieciu woreczka zolciowego. Ginekolog 2msx temu zaczął podejrzewać u mnie endo w związku z guzkiem po lewej stronie blizny po CC, przepisał mi hormony, niestety zaczelam się źle czuć po nich, tzn zgaga mdłości i ogólna niechęć do wszystkiego. Zrobilam alt i wynik był podwyzszony wiec tabletki przestałam brać miesiąc temu. Dzisiaj powtórzyłam alt i jest ok (7) a zgaga, nudności i zle samopoczucie nadal trwa i mnie wykańcza. Czy to jeszcze może mieć związek z tabletkami hormonalnymi które odstawiłam?
  12. Witam, Mam 26 lat, dokładnie rok temu zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne po ponad półrocznej przerwie ( wcześniej również je stosowałam dwukrotnie , zawsze była to Atywia, nigdy ich zażywanie nie trwało dłużej max 4 miesiące, delikatnie w tym czasie zauważałam lekkie wypryski ale było ich więcej niż zwykle ) . Nigdy wcześniej nie miałam trądziku dojrzewającego czy hormonalnego czy większych wyprysków, tylko pojedyncze w czasie cyklu menstruacyjnego. Rok temu zaczęłam stosować Atywię, po tygodniu dostałam bardzo wielu wyprysków, po 1,5 miesiąca było tylko gorzej. Odstawiłam tabletki również ze względu na wysokie ciśnienie a niskie tętno, co wcześniej się nie zdarzało. Po odstawieniu trądzik nadal był z częstymi wypryskami pojawiającymi się z dnia nadzień, ze skłonnością do blizn. Po roku są to małe wypryski ropne, w okolicy żuchwy, policzków brody i pleców. Potrafią pojawiać się i znikać w ciągu dnia. Zdarza się, że swędzą. Doszedł do tego łupież, skóra głowy jest swędząca, łupieć przybrał postać tłustych płatów. Cykl menstruacyjny mam bardzo regularny. Wyniki hormonów 2 dni po cyklu: DHEA: 4,25 Testosteron wolny: 0,62 TSH: 1,720 FT3: 3,72 FT4: 1,35 FSH: 4,55 LH: 3,57 Prolaktyna: 12,38 Testosteron: 0,175 Byłam na wizycie u dermatologa, który od razu chciał przespisac izotretynę. Bardzo proszę o pomoc, gdzie może być przyczyna. Tradzik ewidentnie pojawił się od tabletek, również mimo ich odstawienia.
  13. Czy mogę mieć jakąś chorobę serca lub układu krążenia? Witam, mam 17 lat i odkąd pamiętam moje ciśnienie krwi wynosiło około 90/60, rzadko kiedy wyżej. Często jest mi zimno nawet w ciepłych pomieszczeniach, szczególnie w dłonie i stopy. Chodzę do dość wymagającego liceum i zależy mi na wynikach w nauce, przez co stresuję się sprawdzianami, a wtedy moje paznokcie u rąk i nóg robią się sine (wręcz niebieskie), a czasem nawet to samo dzieje się z ustami. Co jakiś czas miewam krwotoki z nosa oraz problemy z gojeniem się nawet małych ran (nie robią się strupy, a kiedy nawet się zrobią, to zawsze mam brzydkie blizny). Średnio raz na kilka tygodni pojawia się ból w klatce piersiowej, który samoistnie mija po kilku-kilkunastu minutach. (Jeśli to może być istotne, mam 159 cm wzrostu i ważę 44 kg)
  14. W grudniu ubiegłego roku urodziłam dziecko przez cesarskie cięcie. Stwierdzono dysproporcję miedniczo-główkową. Brak postępu porodu. Blizna goiła się dobrze. Dosyć szybko stanęłam na nogi po zabiegu. Nie odczuwałam większych dolegliwości bólowych. Od jakichś czterech miesięcy czuję ogromny ból podczas wstawania z pozycji leżącej. Boli również w czasie zmiany pozycji w trakcie leżenia na bok i odwrotnie z boku na plecy. Ból jest silny, czasem potrzebuję kilku sekund aby wstać. Jestem osobą zdrową, mam kilku kilogramową nadwagę po ciąży którą powoli gubię. Mam zdiagnozowany zespół policystycznych jajników od 5 lat. Biorę tabletki Vixpo. Wróciłam do nich ok 5 miesięcy po porodzie. Dodam, że czuję się po nich dobrze i nie odczuwam skutków ubocznych. Co powoduje te bóle i jak mogę sobie z nimi radzić?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...