Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Interna

Znaleziono 341 wyników

  1. Witam. Jestem po kontrolnej morfologii. Ostatnie takie badania robiłem 5 lat temu. Na badania poszedłem tuż przed służbowym, więc obecnie nie jestem w stanie przedstawić wynikow lekarzowi rodzinnemu. W większości wszystkie wyniki są w normie, po za dwoma. Badanie wskazało na wynik MCV ponizej normy (76) oraz RDW-SD poniżej normy (34). Wszystkie pozostałem wyniki w normie. Mam 26 lat i jestem osobą otyłą (BMI 33). Czy takie wyniki to powód do niepokoju w podróży która będzie trwała jeden miesiąc?
  2. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  3. Czuje się słabo, szybko się męczę i ciągle śpię. Ponadto mam ból węzłów chłonnych w okolicach szyi i pach, ból mięśni i kości. Wyniki krwi w normie tylko bazofile 0,1 i RDW CW 11,6 %. To poza normą zaznaczone. CRP 0,5 . Co oznacza taki stan?!
  4. TSH, TF3, TF4 w normie antyTPO 250 anty TG 102 czuję się fatalnie ale zendokrynolog niecdaje mi leków twierdzi że nawet nie są wskazane ?
  5. Witam, mój brat odebrał wyniki badań krwi i ma znacznie podwyższony poziom wit. B12, aż 5-krotnie. Nie przyjmuje suplementów diety, a do tej pory cierpiał na brak tej witaminy. Nie zmienił nawyków żywieniowych. W przeszłości leczył się na nowotwór. Proszę o pomoc.
  6. Dzień dobry chciałam poprosic o sprawdzenie czy z moimi wynikami jest wszystko w porządku wbc 5.4, rbc 4.58, hgb 13.5, hct 40.0, mcv 87, mch 29.5, mchc 33.8, plt 279, limfocyty 47.9%, eo,bazo,mono 11,1, neutrofile 41.0%, limfocyty 2.6 tyś, neutrofile 2.20 tyś, rdw-cv 13.7, pdw 11.1, mpv 9.6, p-lcr 23%
  7. Moja kreatynina w grudniu 1,83mg/dL a w styczniu 2,15mg/dL Kestem przerażona ale chcę nadmiemić że mam amyloidozę jako chorobę wtórną RZS-u Co ja mam jeść żeby to zwalczyć bo i tak już jestem na diecie Brak słów na to czego nie moge jeść Proszę o poradę
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, oddaje regularnie krew jako krwiodawca, ostatnio oddawałam w grudniu, potem w styczniu musiałam wykonać okresowe badania do pracy, więc też pobierano mi krew do badań, w lutym nie mogłam oddać krwi jako krwiodawca że względu na niewystarczający poziom hemoglobiny. Od 9 dni spóźnia mi się okres. W międzyczasie uprawiałam seks z chłopakiem. Czy mogę być w ciąży? I czy zaburzenia z okresem to wynik niskiego poziomu hemoglobiny? Dodam, że co drugi miesiąc spóźnia mi się okres o kilka dni, jednak nigdy nie było to dłużej niż 5-6 dni.
  9. Witam byłam dzisiaj na wizycie u lekarza który był bardzo zdziwiony poziomem mojego TSH ponieważ przyjmuje dawkę leku 125mg a pomimo tego moj wynik z 0,5 poniósł się do 17,5 Nie wiem co o tym myśleć Prosiłabym o pomoc i wyjaśnienie
  10. Gość

    Sposoby na opryszczkę

    Witam. W przeciagu miesiaca mam 3 raz opryszczke. Pierwszy raz w życiu. Miałam ciezki miesiac zle sue odzywialsn,mialam pogrzeb w rodzinie i separację oraz opozniowy okres. Czy jest tego przyczyna czy to cos powaznego?
  11. Mam 44 lata i niedawno odebralam badanie krwi .Wyszlo Mcv 95.5 a mch 33 co to oznacza. Jezeli jest podwyższone mam się martwić i co mam dalej robic.
  12. Witam. Jestem 4 miesiące po porodzie (cc). Po wykonaniu kontrolnej morfologii krwi płytki krwi wynoszą 418 (norma 440), szerokość rozkładu płytek 13.8, średnia objętość płytek 9.4, wskaźnik dużych płytek 22.6. Pozostałe parametry krwi prawidłowe. Dodam, że zaraz po porodzie płytki 261. Na podobnym poziomie utrzymywały się przed i w trakcie ciąży. Czym może być spowodowany ich nagły wzrost? Skoro wcześniej były na znacznie niższym poziomie.
  13. Kobieta w wieku 20lat Tsh 3,646 ft4 10,98 ft3 4,73 Oprócz tego stan przedcukrzycowy i hiperprolaktynemia(prl36) towarzyszące objawy ciagle zmeczenie senność wypadanie wlosow, Niskie ciśnienie reszta wyników w normie(morfologia, mocz, żelazo) Czy to mogą być początki niedoczynnosci tarczycy? lekarz rodzinny właśnie to podejrzewa i zalecił wizytę u endokrynologa, ale czy przy wynikach w normie możliwa jest choroba?
  14. Witam serdecznie chodzi o ustalenie czy jest menopauza czy przekwitanie .. Mam 31 lat , i zanika mi okres, częściowo bo czasem zdążą się ze jest albo bardzo skąpy i krotki bardziej jak krawanie niż okres.. Wynik badania krwi , FSH- 4,38. LH 2,33.. Estradiol 10,3 ... Progesteron 0,28 ... Prolaktyna 9,76
  15. Witam mój mąż otrzymał wyniki przeciwciała gliscie ludzkiej Ig 13,1 Czy to oznacza ze jest zarażony ? Prosze o pomoc
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Pierwszy dzień okresu .okres bardzo delikatny .wieczorem ostry bol podbrzusza pleców bol nie dowytrzymania .po trzech godzinach duży skrzep jakies 5 cm i bardzo duże krwawienie .dzis drugi dzień okresu i mnie zalewa .czy to była ciąża ? Czy tylko taki duży skrzep z takim wielkiej bólem podbrzusza ?
  17. Witam mam 23 lata. Od kilku miesięcy mam problemy z żołądkiem luźne stolce,czasem ból brzucha,największy problem to to że nie mogę się wysikać czuję mocz ale nie mogę się wysikać, wyniki krwi i moczu dobre, kolonoskopia wyniki dobre.Mam tak że często się przejmuję jakimiś rzeczami,co by było gdyby... czasem się stresuję niepotrzebnymi rzeczami. Lekarz powiedział żebym udał się do psychologa lub psychiatry.Co to może być i czy da się to szybko wyleczyć?
  18. Witam Proszę o interpretację wyników badań 10 letniego syna. Wg norm podanych przez laboratorium część wyników jest powyżej normy, ale nie wiem czy te normy są dla dziecka dlatego proszę o interpretację. Badanie wykonane zostały przez mnie prywatnie, gdyż syn jest niejadkiem Żelazo 117,0 ug/dL[50-120]~; Ferrytyna 47,0 ng/mL[23,9-336,2]~; Witamina B 12 307 pg/mL[180-914]~;Leukogram Neutrofile segmentowane 55,1 %[25-60]~,Limfocyty 37,6 %[25-50]~,Monocyty 5,5 %[1-6]~,Eozynofile 0,9 %[1-5]L,Bazofile 0,9 %[0-1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 5,26 x10^3/uL[4,31-11]~,Neutrofile 2,60 x10^3/uL[1,63-7,55]~,Limfocyty 2,12 x10^3/uL[0,97-3,96]~,Monocyty 0,42 x10^3/uL[0,19-0,85]~,Eozynofile 0,09 x10^3/uL[0,03-0,52]~,Bazofile 0,03 x10^3/uL[0,01-0,06]~,Neutrofile 49,4 %[28,6-74,5]~,Limfocyty 40,3 %[15,5-56,6]~,Monocyty 8,0 %[4,2-12,3]~,Eozynofile 1,7 %[0-4,7]~,Bazofile 0,6 %[0-0,7]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,68 x10^6/uL[3,96-5,03]~,Hemoglobina 13,9 g/dl[10,7-13,4]H,Hematokryt 41,6 %[32,2-39,8]H,MCV 88,9 fl[74,4-86,1]H,MCH 29,7 pg[24,9-29,2]H,MCHC 33,4 g/dl[32,2-34,9]~,RDW-SD 39,2 fl[35,1-41,7]~,RDW-CV 12,1 %[12,3-14,1]L,Płytki krwi 327 x10^3/uL[206-369]~,PDW 13,6 fl[-],MPV 11,4 fl[9,2-11,4]~,P-LCR 35,9 %[-],PCT 0,37 %[-]; Dziękuję i pozdrawiam
  19. Witam. Mam 26 lat, ostatnio przytyłam 10kg, mam złe samopoczucie, brak chęci do życia, ciągłe zmęczenie. Myślałam, że to depresja. Pół roku temu pierwszy raz po długim czasie zrobiłam badanie TSH (kiedyś było w normie) teraz pierwsze badanie to prawie 6, na drugi dzień lekarz POZ kazał powtórzyć i TSH wyszło niecałe 4, i FT4 1,14. Lekarz stwierdził, że wszystko w normie. Teraz po pół roku znów zrobiłam badanie i wyniki to TSH - 5,18, FT3 - 3,39 pg/ml, FT4 - 1,13 ng/dl i anty-TPO - 15,4 lU/ml. Co mogą oznaczać te wyniki? Powinnam iść do endokrynologa?
  20. Witam. Mam 15 lat i jestem dziewczyna. Wyniki morfologii robie co 3miesiące i zawsze są dobre. Na ogół czuje się bardzo dobrze. Jednak jeśli zauważę jakakolwiek zmianę w swoim ciele zaczynam świrować. Ale mniejsza. Wczoraj zauważyłam nad moim uchem (już okolica owłosiona) twardego guzka wielkości mniej więcej słonecznika (no tego ziarenka) skóra nad nim się przesuwa wiec stwierdziłam ze to należy do kości czaszki. Kilka cm dalej znalazłam kolejnego tez mniej więcej tej samej wielkości. Nie mam żadnych objawow neurologicznych, tylko czasem boli mnie głowa, ale tylko czasem. Od lat, ale to najczesciej przez przemęczenie, zmianę pogody, miesiączkę albo zapalenie zatok. Wracając,te guzki nie bolą ani nic. Ale strasznie się nakręcam. Wydaje mi się ze tego guzka za uchem czułam wcześniej ale się tym nie przejęłam. A było to dawno, bynajmniej tak mi się wydaje. Od tego czasu nie urósł ani nic. tak mi się wydaje ze wcześniej tez go czułam. Proszę tylko o odpowiedz co to może być? Czy iść kolejny raz do lekarza? Chce tez zaznaczyć ze w dzieciństwie jak i nie tylko masę razy uderzyłam się w głowę i wiele razy miałam takie pourazowe guzy które potem znikały. W związku z tym pytaniem czy to mogą być np anatomiczne guzy kości potylicznej? Proszę o odpowiedz.
  21. Dzień dobry, nortuje mnie pytanie: Czy jest szansa zakażenia się wirusem wścieklizny po zadrapaniu skóry przedmiotem wcześniej oblizanym przez dzikie zwierze? Dziękuje i pozdrawiam
  22. Dzien dobry, miałam robione próbę tezyczkowa wynik wyszedł- słabo dodatni. Prosze Mi powiedziec co to oznacza?
  23. Witam.Mialam anginę i od tego czasu, juz po wyleczeniu, okolo 4 tyg temu nie moge nadal normalnie spiewac.Przy wykonywaniu wysokich dzwięków czuje jakąś przeszkode w kratani, ale nie do końca jest to chrypka.Jak to wyleczyć???
  24. Witam. Uprawiałam seks z moim partnerem w dzień, w którym powinna wypadać moja owulacja. Zabezpieczyliśmy się stosując prezerwatywę, która nie pękła, nie zsunęła się, nie była w żaden sposób uszkodzona. Całość stosunku odbyła się w prezerwatywie, czyli nie doszło do penetracji, w której preejakulat mógłby dostać się do moich dróg rodnych. Po stosunku całość nasienia znajdowała się wewnątrz prezerwatywy. Mój partner sam założył prezerwatywę nie dotykając wcześniej swojego członka (preejakulat nie przeniósł się na prezerwatywę przez jego dłonie). Czy duże jest ryzyko zapłodnienia? Dodam, że moje cykle trwają 26-30 dni. Najczęściej 28 dni. Mam 23 lata. Przyjmuję dużo leków przeciwdepresyjnych i przeciwlękowych (xanax, amitryptylina, ketrel) i znajduję się w stanie ciągłego stresu z napadami lękowymi. Ze względu na problemy z układem pokarmowym moja dieta jest bardzo uboga. W chwili obecnej ważę 50kg przy wzroście 160cm.
  25. W miesiącu listopadzie wynik PSA - 11,98. Urologa zapisał leki w tym antybiotyk. Nowe badania PSA - 8,75 natomiast PSA wolne 0,78 a wskaźnik % fPSA/PSA - 8,9%. Czy pomimo spadku w krótkim czasie PSA -wyniki są niepokojące?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...