Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Interna

Znaleziono 2853 wyników

  1. Erotrocyty - 5.16 Hemoglobina 16.2 Hematokryt 47.9 Ferrytyna 129,1 a bardzo niski poziom żelaza 47.00 Co jest przyczyną...???
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Odbyliśmy stosunek w sobotę o 21:00 (17.04.2021) z zabezpieczeniem. Na drugi dzień, rano, dziewczyna miała odruchy wymiotne, ale nie wymiotowała. Przestraszyliśmy się, że może to być ciąża. Wieczorem(18.04), około 21-22 kupiliśmy tabletkę Ellaone. 19.04 dziewczyna miała dostać okres (też miała jakieś odruchy wymiotne, ale nie wymiotowała). Zresztą, na ulotce wskazuję się, że po 3h jeśli byłyby wymioty, a nie odruchy wymiotne, trzeba zażyć ponownie, więc to wykluczamy. Wykluczamy brak skuteczności tabletki. Dzisiaj, 20.04 dostała planowany okres, już bez wymiotnych odruchów. Nie mamy też do końca świadomości, czy prezerwatywa nie była skuteczna (dojście po stosunku), ale też tego nie można wykluczać. Pytanie zatem jest takie, czy ellaone jest bardzo skuteczną metodą po 25-26h od stosunku? Czytałem bardzo dużo na internecie, ale mnóstwo było rozbieżnych informacji, dlatego tutaj pytamy.
  3. Dzień dobry, Co oznacza skrót CTSI 6 pkt. w obrazie trzustki?
  4. Morfologia krwi Leukocyty 7,4 tys/µl, Erytrocyty 4,2 mln/µl, Hemoglobina 13,1 g/dl, Hematokryt 40 %, MCV 94 fl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, Płytki krwi 307,00 tys/µl, RDW-CV11,9 %, PDW 11,6 fl, MPV 10,30 fl, P-LCR 27,2 %, Neutrofile 3,36 tys/µl, Limfocyty 3,19 tys/µl (norma 1-3), Monocyty 0,65 tys/µl, Eozynofile 0,10 tys/µl, Bazofile 0,06 tys/µl, Neutrofile 45,5 %, Limfocyty 43,2 % (20-40), Monocyty 8,8 %, Eozynofile 1,4 %, Bazofile 0,8 % Mocz przejrzysty żółty Ciężar właściwy 1,027 g/ml pH 5,0 Glukoza w normie mg/dl Ketony nieobecne mg/dl Urobilinogen w normie mg/dl Bilirubina nieobecna Białko w normie Azotyny nieobecne Erytrocyty nieobecne Leukocyty w normie Osad moczu Nabłonki płaskie d. liczne w prep. Leukocyty 1-3 wpw Pasma śluzu d liczne w prep. Bakterie nieliczne w prep. Czy takie wyniki są prawidłowe?
  5. Witam, jakiś czas temu doszło u mnie do ryzykownej sytuacji. Miało to miejsce pół roku temu. Zaznaczę, że po 3 miesiącach badałam HIV wynosiło 0,07 a zakres referencyjny był do <0,25, po kolejnych 3 miesiącach, czyli łącznie już sześciu, zrobiłam ponownie, teraz wyszło 0,11. Mam więc pytanie, czemu te wyniki tak skaczą? Że raz są niższe, a raz wyższe. Dodam, że niedawno miałam przeziębienie i mam wysoką tarczyce, której wyniki również mi skaczą. I nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Poinformowano mnie, ze wynik jest negatywny i nie ma powodu do obaw, aczkolwiek dręczy mnie to, że w 3 miesiące z 0,07 skoczyło na 0,11...
  6. Dzień dobry, Moje zapytanie dotyczy grupy krwi. W książeczce honorowego dawcy krwi z roku 1978 mam wpisaną grupę krwi A1(beta) i RH ujemny, czy to oznacza, że mam grupę krwi ABRh- czy ARh- (beta w książeczce jest wpisane jedną literką grecką ß czyli wpis jest A1(ß)) ?
  7. Proszę o interpretację wyników mojej 8,5 letniej córki, badania robione kontrolnie. Z góry dziękuję. Morfologia krwi żylnej z różnicowaniem leukocytów Leukocyty 5,8 tys./ul[4,5-14,5]~,Erytrocyty 4,6 mln/ul[3,8-5,2]~,Hemoglobina 13,7 g/dl[10,9-14,9]~,Hematokryt 42 %[35-45]~,MCV 90 fl[78-98]~,MCH 30 pg[25-31]~,MCHC 33 g/dl[31-37]~,RDW-CV 13 %[12-14]~,RDW-SD 44 fl[35-42]H,Płytki krwi 229 tys./ul[170-450]~,MPV 11 fl[9-11]~,PDW 13 fl[10-16]~,PCT 0,3 %[0,2-0,4]~,P-LCR 33 %[19-47]~,Limfocyty 2,7 tys./ul[0,9-3,4]~,Limfocyty % 47 %[13-45]H,Neutrofile 2,7 tys./ul[1,5-8,5]~,Neutrofile % 47 %[32-77]~,Eozynofile 0,05 tys./ul[0,03-0,52]~,Eozynofile % 1 %[0-5]~,Bazofile 0,03 tys./ul[0,01-0,06]~,Bazofile % 0,5 %[0-0,7]~,Monocyty 0,3 tys./ul[0,2-0,9]~,Monocyty % 5 %[4-12]~,IG 0,01 tys./ul[0-0,04]~,IG % 0,2 %[0-0,3]~;Rozmaz krwi żylnej Segmentowane 45 %[25-60]~,Kwasochlonne 1 %[1-5]~,Monocyty 1 %[1-6]~,Limfocyty 53 %[25-50]H;Badanie ogólne moczu z osadem Przejrzystość klarowny [-],Kolor moczu jasnożółty [-],Glukoza nieobecna mg/dl[-nieobecna]~,Bilirubina nieobecna [-nieobecna]~,Ketony nieobecne [-nieobecne]~,pH 5,5 [4,5-8]~,Cieżar właściwy 1,021 kg/l[1,002-1,035]~,Białko nieobecne g/dl[-nieobecne]~,Urobilinogen < 2.0 mg/dl[-< 2,0]~,Azotyny nieobecne [-nieobecne]~,Kwas askorbinowy nieobecny [-],Osad moczu -------------------- [-],Leukocyty. 0-1 wpw[0-5],Erytrocyty swieże 0-1 wpw[0-3],Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-],Pasma śluzu nieliczne wpw[-]; TSH 3-cia generacja 1,528 uIU/ml[0,79-5,85]~; Kopiuj do schowka
  8. Witam czy liczba płytek krwi w badaniu morfologi która wynosi 155 jest obiektem do zmartwień?
  9. Jak mogę zinterpretować moje wyniki krwi, neutrofile 32%, przy czym leukocyty są w normie.
  10. Mieszkamy z sobą rok .Mamy po 50 lat . Na początku kochalismy się co dwa tygodnie później rzadziej jak próbuje się do niego zbliżyć to tłumaczy to zmęczeniem. Woli patrzeć w telefon niż rozmawiać czy kochać się ze mną. Jak mam do niego podejść jak się zachować? Czy to już koniec związku który trwał rok . Czemu nie powie mi tego wprost tylko tłumaczy się ciągłym zmęczeniem.
  11. Witam chciałam zapytać o wyniki badań TSH w normie 3,420 /0,270-4,200/, FT3 w normie 2,60/2,04-4,40/,Ft4 w normie 1,21 /0,93-1,71/, anty TPO 9,00 /0,00-34,00/ jedynie Anty TG podwyższone 251,00 /0,00-115,00/? Dziękuję i pozdrawiam
  12. Wynik TSH 3 gen. 4.37. mężczyzna 25 lat. Czy powinno być to objęte leczeniem?
  13. Witam odebrałam wynik ANA4. Proszę o interpretację. PPJ (ANA4) met. IIF i immunoblot (16 antygenów) (ICD -9:O21) ANA 1 dodatni RNP/Sm - 2,00 Sm - 1,00 SS-A natywne - 1,00 Ro-52 - 3,00 SS-B - 0,00 Scl-70 - 2,00 PM-Sc1100 - 3,0 Jo-1 - 1,00 Centromer B 4 - 2,00 PCNA - 16,00 dsDNA - 2,00 Nukleosony - 1,00 Histony - 2,00 Rybosomalne białko P - 0,00 AMA-M2 (M2) - 2,00 DFS70 - 2,00 Kontrola (ko) 176,00 KOBIETA, 29 LAT
  14. Jak mam interpretować wynik antykoagulanta tocznia kiedy mam 33,89 sek a przedział referencyjny to 30.50-40.60.? Czy jest on dodatni, czy ujemny?
  15. Czy podczas badania krwi na czczo cukier wynoszący 110 jest w normie?
  16. Czy wynik troponina T ultr czuła 3pg/ml ( 0-13) to wynik prawidlowy?
  17. Witam biorę izotek już przez 4 miesiące w pierwszych dwóch miesiącach brałem dawkę 20mg dziennie. Po tej kuracji zrobiłem badania krwi na cholesterol i wątrobę i moczu i było wszystko w normie wiec zwiększyłem dawkę do 40mg dziennie i po dwóch miesiącach zrobiłem badania i cholesterol wyszedł trochę zawyżony lecz wątroba AST i ALT wyszło prawie dwukrotnie ponad normę aż 92U/L gdzie max to 50. Wizytę u dermatologa mam za tydzień wiec do tego czasu teraz nie wiem czy zmniejszyć dawkę czy zaprzestać w ogóle przyjmowanie leku.
  18. Witam, w lutym robiłam morfologię i stężenie glukozy na czczo wynosiło 98 jednak nie przejmowałam się tym bo nie mam żadnych objawów cukrzycy. Jednak za miesiąc zakładam aparat ortodontyczny a wyczytałam, że cukrzyca jest przeciwwskazaniem do założenia aparatu co mnie trochę wystraszyło. Moje pytanie brzmi dlaczego nie można założyć aparatu mając cukrzycę i czy powinnam się obawiać? Czy cukrzyca jest kategorycznym przeciwwskazaniem czy może wystarczy pilnować poziomu glukozy w organiźmie?
  19. moje wyniki hemoglobina16 rbc 5.37 norma w tym laboratoroum 5.4 kreatynina 89 pozostale wyniki w normie. czy sa to wyniki ok
  20. Witam. Proszę o interpretacje wyników badań krwi: Anty- TG <0,9IU/mL Anty-TPO : 0,3IU/mL Prolaktyna: 14,66 ng/mL Testosteron wolny: 11,06pg/mL ACTH: 78,6 pg/mL Kortyzol: 20,06 Tarczyca oraz podstawowe badania krwi w normie .
  21. Witam czy mogę zaszczepić się na covid mając podwyższone płytki krwi 496oraz podwyższony czas protrombinowy 129,anemia z powodu niedoboru żelaza.
  22. Witam. Bardzo prosiłabym o interpretację wyników mam 28 lat Tsh 1,230 norma 0.27- 4.20 Ft3 4,17 norma 1.71- 3.71 Ft4 1,33 norma 0.9-1.80
  23. Witam, czy leki antykoncepcyjne Qlaira (Walerianian estradiol, dienogest) mogą przyczyniać się do częstego oddawania moczu, biorę leki przed snem i co chwile budzę się aby pójść do toalety
  24. Bardzo proszę o polecenie preparatu na wysoki cholesterol? Chciałabym naradzie spróbować coś naturalnego i skutecznego. Dodam że stosuje HTZ, mam otyłość, nadciśnienie i insulinoopornosc. Biorę na nadciśnienie leki na cukier również stosuje leki. Pozdrawiam
  25. co mogą oznaczać takie wyniki badań u mężczyzny TSH III 2,117 ulU/nL FT4 0,93 ng/dL FT3 3,38 pg/nL p/c aTPO 0,11 lU/nL
×
×
  • Dodaj nową pozycję...