Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zespół policystycznych jajników

Znaleziono 120 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Staram się z narzeczonym o dzidziusia. Biorę duphaston 16-25 dcna regulacje cyklu, ponieważ są one 34 dniowe. Mam stwierdzone pcos na podstawie USG. 31 dc dostałam plamień tzn. Śluz zmieszany z krwią, 33 dc była to już krew koloru jasno różowego bez skrzepów, 34 dc identycznie jak 33 dc, 34 dc znów śluz z krwią. Miesiączki mam obfite i trwają 6-8 dni oraz są pełne skrzepów. Test ciążowy wykonany 35 dc jest negatywny. Proszę o pomoc czy może być to związane z zażywaniem duphastonu czy może początek ciąży? Pozdrawiam
  2. Od grudnia występują u mnie nieregularne, wydłużające się i długie cykle miesiączkowe, po około 40 dni. Ostatnią miesiączkę miałam 20 lutego. Dodatkowo obserwuje zaostrzony trądzik i wypadanie włosów, wręcz garściami. Zgłosilam się do lekarza ginekologa i na obrazie usg lewy jajnik okazał się policystyczny, na prawy znajduje się jeden mały torbiel. Zlecono mi wykonanie badań hormonalnych miedzy 3 a 5 dniem cyklu, a jeżeli miesiączka po 60 dniach sama nie wystąpi mam zażywać luteinę. Tak też się stało. Wykonałam badania, a wyniki są następujące: Glukoza - 102 mg/dl zakres ref. 70 - 99 Insulina - 12,6 ulU/ml zakres ref. 1,9 - 23 FSH - 4,6 faza folikularna 3,85- 8,78 LH - 6,7 faza folikularna 2,12 - 10,89 Prolaktyna - 31,78 zakres ref. 3,34 - 26,72 Czekam jeszcze na wyniki testosteronu wolnego oraz 17 hydroksyprogesteronu. Czy jest tu możliwy PCOS i insulinooporność ( wskaźnik homa wynosi 3,17) ?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Wystąpienie miesiączki po 2 tabletkach duphastonu. Mam PCOS oraz podwyższona prolaktynę. Termin miesiączki wypadał na 10 kwietnia, po 6 dniach spóźnienia dostałam duphaston na wywołanie okresu, który wystąpił po 2 tabletkach na drugi dzień. Czy w przypadku zapłodnienia miesiączka mogła wystąpić? Do zbliżenia doszło 11 kwietnia.
  4. Dzień dobry, miesiąc temu stwierdzili u mnie PCOS. Zrobiłam badania aczkolwiek nie wiem jak je interpretować...czy mogę prosić o pomoc? *Insulina - 5,98mU/l (3,00-17,00) *Testosteron - 45,30 NG/dl (12,84-53,35) *Dheas - 164,2 UG/dl (95,8- 511,7) *Andriostendion - 2,96 NG/ml (0,40-3,40) *Prolaktyna - 13,75 NG/ml (5,18-26,53) *Lh w fazie folikularnej - 6 d.c. 10,70 ( 1,80-11,78) *Fsh też faza folikularna - 6 d.c. - 5,59 ( 3,03-8,08) Brak otyłości, trądzika brak, brak owłosienia męskiego, brak przetłuszczających się włosów, Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Pozdrawiam
  5. Co oznacza przyrost beta hcg jeśli pierwszy wynik z dnia 10 kwietnia wynosi 12554, a drugi wykonany po 48h wynosi 16126? Czy przyrost jest za mały? Dodam ze na wizycie u ginekologa 7 kwietnia, Pani doktor widziała tylko pęcherzyk ciążowy i nie mogła do końca stwierdzić czy jest zarodek. Wiek ciąży oszacowała mniej więcej na 5 2. Ostatnia miesiączka 26tego lutego, pcos i stymulacja aromkiem, bez obserwacji owu. Ze względu na urlop lekarza.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry, wiek: 25 lat, choroby: endometrioza PCOS (aktualny profil hormonalny OK, dzięki lekom wartości są w normie) wraz z Partnerem staramy się o dziecko. Ostatnia miesiączka zaczęła się 21.03, a 2.04 podczas badania usg pęcherzyk był na kilka godzin przed pęknięciem (13 dc). Oczywiście wykorzystaliśmy okazję :) Wczoraj, 9.04. miało miejsce plamienie, bardzo delikatne, kolor różowy, trwało około 5-7 godzin. Dzisiaj natomiast wynik B-hcg z krwi wykazał wartość <0,1ml (21 dc). Czy jest jeszcze możliwość, że zaszłam w ciążę (np. pośpieszyłam się z badaniami), czy dzisiejszy test już jednoznacznie stwierdza, że należy spróbować ponownie w przyszłym cyklu? Dodam, bo może to istotne: od kilku dni nie mam apetytu na mięso (nie jestem wege), alkohol i papierosy - po prostu mi „nie wchodzą”, piersi tkliwe, ale nie jakoś nie do wytrzymania, zasypiam „na stojąco”...
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, choruje na pcos I od lutego zaczelam brac tabletki vines. Niestety w okolo 16dniu pomyliłam tabletki i wzielam placebo. Zgodnie z instrukcja następnego dnia (jednak po 30h) wzielam dwie od razu, potem dokonczylam tabletki aktywne i od razu przeszlam do nowego opakowania. Pozniej podczas brania nowego opakowani wystąpiły u mnie bolesci w piersiach, bardziej kremowy sluz, bole glowy I czasami brzucha. Czy takie obiawy moga byc tez przyczyna ciazy? Ostatni stosunek odbyłam wlasnie w dniu pomylki i troche sie stresuje. Po dwoch tygodniach od tego wydarzebia zrobilam test z czuloscia ktory najbardziej wykrywa ciaze i baby check z krwi. Oba wyszły negatywne
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Cierpie na PCOS. Miesiączki nie mam juz długo,natomiast kolo miesiąca temu mialam plamienie. Zrobilam w sobotę test ciazowy wyszedl pozytywny, bardzo bardzo blada druga kreska, w poniedziałek Zrobilam kolejne dwa testy jeden wyszedl negatywny drugi pozytywny ale również słaby. We wtorek poszłam na usg do ginekologa,ginekolog stwierdził że nie widzi ciazt na usg ale widzi symptomy ciazy. Pobral mi krew na wynik bety z krwi, dzis do mnie zadzwonil ze z krwi wyszło ze ciazy brak. Moje pytanie,jak to możliwe gdy 2 testy wyszły pozytywne a w krwi ciazy nie ma. Dziekuje pozdrawiam!
  9. Witam. Mam stwierdzone PCOS. Zrobiłam badanie glukozy i insuliny. Czy mam insulinooporność? Proszę o pomoc. Oto moje wyniki: glukoza na czczo 86 mg/dl Glukoza po godzinie 98 Glukoza po 2 godzinach 102 Insulina na czczo 4,9 Po godzinie 28,2 Po 2 godzinach 23,3 Niedawno okazało się, że jestem w ciąży i nie wiem co mogę jeść.
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, dwa tygodnie temu doszlo u mnie do stosunku przerywanego, po 14 djiach zrobilam test baby check i wyszedl negatywny. Cxy mam powtorzyc badanie? Choruje na pcos i nie wiem cxy wszystkie testy normalne wyszlyby prawidlowe a nie mam możliwości zrobic bety w w najblizszym czasie. Przyznam ze stres jest ogromny i nie umiem funkcjonowac
  11. Czy ćwiczenia aerobowe tzw "cardio" pomaga obniżyć poziom testosteronu? Zmagam się z podwyższonym testosteronem, wykluczony został PCOS. Chciałabym wdrożyć ćwiczenia siłowe jak i aerobowe do mojej rutyny jednakże nie wiem czy nie wpłynie to na wzrost testosteronu w moim organiźmie.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 28 lat. Od roku staramy się z mężem o dziecko. Niedoczynność tarczycy i podejrzenie PCOS. Z wyników wyszło jedynie że mam podwyższona prolaktyne - 35. Dostał bromergonu w dawce połowy tabletki na noc. Po miesiącu prolaktyna spadła mi do 3,75. Lekarz zdecydował kontynuować leczenie jak dotychczas. Proszę o informację czy przy takiej wartości prolaktyny - po jej miesiącu stosowania-są szanse na zajscie w ciążę? Ostatnia miesiączka 18.02 która trwała krócej niż dotycz has - jakieś 3 dni w tym 2 dzień obfity jak zawsze czyli o jakieś 2 dni krócej niż zawsze. Czy to normalne po bromergonie. Od dnia owulacji wyczuwam delikatny dyskomfort w podbrzuszu ale wykonałam w dniu dzisiejszym tj 14.03 test ciążowy i niestety jest negatywny. Planowany okres przypada na najbliższy czwartek tj 19.03.
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam pewne wątpliwości co do wyniku testu ciążowego domowego użytku , ponieważ współżyłam bez zabezpieczenia z chłopakiem ok. 3 tyg temu około tydz. temu pooczułam sie źle , objawy z każdym dniem coraz bardziej wskazywały na ciąże , w poniedziałek (8.03) miałam dostać miesiączkę jednak ta się nie pojawiła. Wykonałam więc dwa testy , które dały wynik negatywny , jednak ja dalej się źle czuje ( mdłości , częste oddawanie moczu , zgaga , ból głowy , zmęczenie). Dodam że mam PCOS. Stąd moje pytanie czy jest możliwe , by testy dały wynik negatywny mimo ciąży przy PCOS?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Choruje na różne schorzenia takie jak PCOS, insulinooporność i niedoczynność tarczycy.Aktualnie staram się o dziecko. Miesiączka zazwyczaj spozniałą się pare dni . Natomiast teraz spóźnia mi się już 3 tygodnie, a test ciążowy i badanie krwi beta HCG wychodzi negatywny. Czy należy udać się do learza? a może poczekać jeszcze ? Od ok 2 tygodniu robie testy owulacyjne które również wychodzą negatywne
  15. Czy można prosić o zinterpretowanie wyników glukoza na czczo 4,5 mmol/l insulina 10,5 ùU/ml Mam 26 lat, zdiagnozowano u mnie pcos, testosteron 3,11 nmol/L
  16. Witam, zdiagnozowano u mnie zespół policystycznych jajników 3 miesiące temu, od 1.5 roku przyjmuję tabletki. Słyszałam jednak że duża część kobiet mając pcos nie może zajsc w ciążę wogóle a część przez nierefularne cykle i po pewnej stymulacji lekami się udaje. Czy ja stosując tabletki antykoncepcyjne i mając pcos w prpadku pominięcia tabletki mam jakiekolwiek ryzyko zajścia w ciążę skoro zespol ten charakteryzuje się "upośledzona" /opóźniona owulacja bądź nawet ona nie występuje? W jaki sposób tabletki pomagają w tej chorobie, jak działają na jajniki? Czy pęcherzyki które tworzą sie przy pcos są zwalczane przez hormony zawarte w tabletkach?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 4tyg temu odbylam stosunek bez wytrysku niezabezpieczajac sie zadna antykoncepcja, 60h pozniej wzielam tabletke po. Do tego czasuw zeszlym tygodniu zrobilam 3testy i wyszly negatywne. Jednak od czasu do czasu bola mnie jajnkiki. Dodam ze mam pcos. Czy mam powody do zmartwien?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam 19 lat i choruję na pcos, kilka tygodni temu przeżyłam stosunek przerwany, miesiączki mam nieregularne, oprócz leków na insulinooporność które mają wywołać miesiączkę nie biorę nic, od tygodnia bolą mnie sutki, dół pleców, podbrzusze oraz jajniki, według kalendarzyka okres powinien być za jakiś 1 dzień czy jest możliwa ciąża?
  19. Dzień dobry Potrzebuję pomocy w określeniu tygodnia ciąży. Ostatnia miesiączka była 12 - 15 grudzień Choruje na PCOS, niedoczynność tarczycy. Miesiączki mam nie regularne. 10-11 stycznia miałam delikatne plamienia może to była owulacja? Robiłam betę 14.01 i wynosiła 2,30 8.02 beta 3399,0 10.02 beta 6650,0 Lekarza mam dopiero w te sobotę a już nie mogę wytrzymać który to będzie tydzień?
  20. Dzień dobry, Proszę o poradę, zrobiłam badania hormonów tarczycy i otrzymałam następujące wyniki: TSH 2.65 ulU/ml gdzie norma to 0.27-4.20 Ft4 1.09 ng/dl gdzie norma to 0.93-1.70 Anty TPO 34 lU/ml gdzie norma to <34 Anty TG 19.7 lU/ml gdzie norma to <115 Dodam że mam 28 lat (K) i około rok temu wyniki badania przeciwcial anty Tpo były o połowę niższe. Wykonałam badania ponieważ od jakiegoś czasu nie czuje się dobrze psychicznie oprócz tego jestem zmęczona, senna i bez energii, mój cykl jest bardzo długi bo około 45 dni a w zasadzie jest to loteria niekiedy 38 dni a innym razem 48 dni z tendencja do wydłużania się natomiast mój ginekolog stwierdza że mogę mieć PCOS choć oprócz nieregularnego cyklu jedynym objawem są trochę pęcherzykowate jajniki - być może ma to znaczenie. Proszę poradę. Pozdrawiam
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, jestem 20 letnią dziewczyną, która stara się od roku o dzidziusia, niestety mimo prób nie udaje się. Byłam u ginekologa stwierdził pcos, brak owulacji.Dostalam ovarin który miałam brać przez 3 miesiące. 2 miesiące temu skończyłam brać te leki. Nadal bezskutecznie. Ostatnia miesiączka trwała od 01.02.2021 do 06.02. Dodam że miesiączka nie jest regularna przez co mam problem z wyłączeniem dni plodnych. Jeśli uda się wyliczyć z tego co podałam wyżej to proszę o pomoc w wskazaniu mi dni plodnych. Pozdrawiam
  22. Witam mam pytanie od jakiegos czasu mam miesiaczke dwa razy w miesiacu,pierwsza 2-3dni druga góra 5dni . Czy to moze byc objaw jakiejs choroby? Lekarz stwierdzil u mnie PCOS
  23. Mój cykl trwa około 35 dni, mam Pcos, ale zawsze miesiączka się pojawia mniej więcej w terminie. Pierwszy raz spotyka mnie taka sytuacja- 16 dnia cyklu zobaczyłam brązowa wydzielinę jak często w owulacje trwało ono 3 dni, wcześniej takie plamienie trwało kilka godzin. Po 3 dniach miałam przerwę 1 dzień, po czym pojawiło się plamienie wieczorem po oddaniu moczu razem z nim zobaczyłam skrzep krwi w toalecie. Następnie 2 dni znowu spokój, ale dzisiaj znowu wieczorem po treningu i oddaniu moczu krew na papierze. U ginekologa byłam w październiku. Dodam, że zaczęłam ćwiczyć po okresie, wcześniej przez miesiące nie miałam nic wspólnego ze sportem oraz miałam dość duży stres związany sesją. Co to może być?
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry! Od roku bezskutecznie staramy się z mężem o dziecko. Wcześniej stosowałam antykoncepcję hormonalną. Po odstawieniu od około połowy cyklu mam obfite brązowe plamienia trwające aż do miesiączki. Lekarz zalecił Duphaston 2x1. Stosowałam go 2 miesiące, plamienia stały się mniej obfite lecz nadal występowały od ok 19 dnia cyklu. Zmieniono lek na Progesterone Besins 100. Plamienia znowu wystąpiły, ale później, w 23 dniu cyklu. Zbadałam wtedy Progesteron, ale wyszedł w normie, tj 14.4 ng/ml. Miesiączkuje regularnie, co ok 28-30 dni. W międzyczasie zdiagnozowano u mnie insulinooporność, ale nie stwierdzono PCOS. Badanie ginekologiczne również jest ok. Czy możliwe żebym miała niedomoge lutealna mimo poprawnego wyniku progesteronu?
  25. Witam. Nie dawno stwierdzono u mnie insulinooporność, dużo naczytałam się ze może tez to powodować PCOS. Od półtora roku przyjmuje tabletki antykoncepcyjne i jeśli chciałabym teraz badania na PCOS to są one możliwe czy muszę odstawić antykoncepcję? Boje się o zajście w ciaze, która planuje dopiero za 8-10 lat i nie wiem co w takim przypadku zrobić.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...