Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zespół policystycznych jajników

Znaleziono 105 wyników

  1. Witam, zdiagnozowano u mnie zespół policystycznych jajników 3 miesiące temu, od 1.5 roku przyjmuję tabletki. Słyszałam jednak że duża część kobiet mając pcos nie może zajsc w ciążę wogóle a część przez nierefularne cykle i po pewnej stymulacji lekami się udaje. Czy ja stosując tabletki antykoncepcyjne i mając pcos w prpadku pominięcia tabletki mam jakiekolwiek ryzyko zajścia w ciążę skoro zespol ten charakteryzuje się "upośledzona" /opóźniona owulacja bądź nawet ona nie występuje? W jaki sposób tabletki pomagają w tej chorobie, jak działają na jajniki? Czy pęcherzyki które tworzą sie przy pcos są zwalczane przez hormony zawarte w tabletkach?
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 4tyg temu odbylam stosunek bez wytrysku niezabezpieczajac sie zadna antykoncepcja, 60h pozniej wzielam tabletke po. Do tego czasuw zeszlym tygodniu zrobilam 3testy i wyszly negatywne. Jednak od czasu do czasu bola mnie jajnkiki. Dodam ze mam pcos. Czy mam powody do zmartwien?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam 19 lat i choruję na pcos, kilka tygodni temu przeżyłam stosunek przerwany, miesiączki mam nieregularne, oprócz leków na insulinooporność które mają wywołać miesiączkę nie biorę nic, od tygodnia bolą mnie sutki, dół pleców, podbrzusze oraz jajniki, według kalendarzyka okres powinien być za jakiś 1 dzień czy jest możliwa ciąża?
  4. Dzień dobry Potrzebuję pomocy w określeniu tygodnia ciąży. Ostatnia miesiączka była 12 - 15 grudzień Choruje na PCOS, niedoczynność tarczycy. Miesiączki mam nie regularne. 10-11 stycznia miałam delikatne plamienia może to była owulacja? Robiłam betę 14.01 i wynosiła 2,30 8.02 beta 3399,0 10.02 beta 6650,0 Lekarza mam dopiero w te sobotę a już nie mogę wytrzymać który to będzie tydzień?
  5. Dzień dobry, Proszę o poradę, zrobiłam badania hormonów tarczycy i otrzymałam następujące wyniki: TSH 2.65 ulU/ml gdzie norma to 0.27-4.20 Ft4 1.09 ng/dl gdzie norma to 0.93-1.70 Anty TPO 34 lU/ml gdzie norma to <34 Anty TG 19.7 lU/ml gdzie norma to <115 Dodam że mam 28 lat (K) i około rok temu wyniki badania przeciwcial anty Tpo były o połowę niższe. Wykonałam badania ponieważ od jakiegoś czasu nie czuje się dobrze psychicznie oprócz tego jestem zmęczona, senna i bez energii, mój cykl jest bardzo długi bo około 45 dni a w zasadzie jest to loteria niekiedy 38 dni a innym razem 48 dni z tendencja do wydłużania się natomiast mój ginekolog stwierdza że mogę mieć PCOS choć oprócz nieregularnego cyklu jedynym objawem są trochę pęcherzykowate jajniki - być może ma to znaczenie. Proszę poradę. Pozdrawiam
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, jestem 20 letnią dziewczyną, która stara się od roku o dzidziusia, niestety mimo prób nie udaje się. Byłam u ginekologa stwierdził pcos, brak owulacji.Dostalam ovarin który miałam brać przez 3 miesiące. 2 miesiące temu skończyłam brać te leki. Nadal bezskutecznie. Ostatnia miesiączka trwała od 01.02.2021 do 06.02. Dodam że miesiączka nie jest regularna przez co mam problem z wyłączeniem dni plodnych. Jeśli uda się wyliczyć z tego co podałam wyżej to proszę o pomoc w wskazaniu mi dni plodnych. Pozdrawiam
  7. Witam mam pytanie od jakiegos czasu mam miesiaczke dwa razy w miesiacu,pierwsza 2-3dni druga góra 5dni . Czy to moze byc objaw jakiejs choroby? Lekarz stwierdzil u mnie PCOS
  8. Mój cykl trwa około 35 dni, mam Pcos, ale zawsze miesiączka się pojawia mniej więcej w terminie. Pierwszy raz spotyka mnie taka sytuacja- 16 dnia cyklu zobaczyłam brązowa wydzielinę jak często w owulacje trwało ono 3 dni, wcześniej takie plamienie trwało kilka godzin. Po 3 dniach miałam przerwę 1 dzień, po czym pojawiło się plamienie wieczorem po oddaniu moczu razem z nim zobaczyłam skrzep krwi w toalecie. Następnie 2 dni znowu spokój, ale dzisiaj znowu wieczorem po treningu i oddaniu moczu krew na papierze. U ginekologa byłam w październiku. Dodam, że zaczęłam ćwiczyć po okresie, wcześniej przez miesiące nie miałam nic wspólnego ze sportem oraz miałam dość duży stres związany sesją. Co to może być?
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry! Od roku bezskutecznie staramy się z mężem o dziecko. Wcześniej stosowałam antykoncepcję hormonalną. Po odstawieniu od około połowy cyklu mam obfite brązowe plamienia trwające aż do miesiączki. Lekarz zalecił Duphaston 2x1. Stosowałam go 2 miesiące, plamienia stały się mniej obfite lecz nadal występowały od ok 19 dnia cyklu. Zmieniono lek na Progesterone Besins 100. Plamienia znowu wystąpiły, ale później, w 23 dniu cyklu. Zbadałam wtedy Progesteron, ale wyszedł w normie, tj 14.4 ng/ml. Miesiączkuje regularnie, co ok 28-30 dni. W międzyczasie zdiagnozowano u mnie insulinooporność, ale nie stwierdzono PCOS. Badanie ginekologiczne również jest ok. Czy możliwe żebym miała niedomoge lutealna mimo poprawnego wyniku progesteronu?
  10. Witam. Nie dawno stwierdzono u mnie insulinooporność, dużo naczytałam się ze może tez to powodować PCOS. Od półtora roku przyjmuje tabletki antykoncepcyjne i jeśli chciałabym teraz badania na PCOS to są one możliwe czy muszę odstawić antykoncepcję? Boje się o zajście w ciaze, która planuje dopiero za 8-10 lat i nie wiem co w takim przypadku zrobić.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    witam, 8 dni temu mialam swoj pierwszy raz, byl to stosunek przerywany, po 70h wzielam tabletke po. Dodam ze choruje na pcos i nie mialam okresu 55dni (mialam zaczac leczenie od lutego). czy w takim przypadku powinnam zrobic test ciazowy w najblizszych dniach czy jeszcze poczekac? dla mnie to wsystko nowe dlatego bardzo prosilabym o szybka odpowiedz
  12. 70h po stosunku przerywanym wzielam tabletke po ellaone, w ten sam dzien blo delikatne plamienie, natomiast nasteonego dnia znacznie wieksze. dodam ze meisiaczki nie mialam od 50dni. Choruje na pcos stad pytanie moja czy musze sie bardzo niepokocic?musze wziac dupchaston za 16dni przez 10dni i jest szansa ze dostane wtedy okres?
  13. choruje na PCOS po tablece po 60dni po stosunku wczoraj mialam delikatne krwawienie jednak dzis jest wieksze. czy to normalne zjawisko? oraz czy powinnam wziac lek duphaston przepisany przez ginekologa za 16 dni (w 16dniu cyklu)nmartwie sie by dawka hormonow mi nie zaszkodzila
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, od prawie roku staramy się o dziecko. Przy pierwszym (7lat temu) nie było najmniejszego problemu z poczęciem. Stwierdzono u mnie PCOS. Lekarz zlecił mi wykonanie badań hormonalnych i krzywej cukrowej , ale nic w nich niepokojacego nie ma. Jestem przed wizytą, ale nie daja mi spokoju te prawidłowe wyniki. Czy główna przyczyną braku owulacji w tym przypadku będzie PCOS?? Czy lekarz powinien lecic jeszcze inne badania?? A może wystarcza tabletki na wywołanie owulacji??
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, uprawiałam stosunek przerywany,moj pierwszy raz, partner we mnie nie doszedł jednak to nie daje 100%pewnosci ze nie ejstem w ciąży dlatego pytam sie o poradę. Mam zespol PCOS i ostatnia miesiączkę mialam 60dni temu. Przestraszylam sie troche zaistniałą sytuacją dlatwgo zażyłam 3dni pozniej tabletkę po. Czy w obecnej sytuacji powinnam się martwić?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Miesiączka spóźnia mi się 14 dni. Uprawiałam z partnerem stosunek analny bez zabezpieczenia 13 grudnia, 16 dostałam okres. Nie wykluczam, że sperma nie wypłynęła, aczkolwiwk nie została wprowadzona do pochwy - najwyżej znajdowała się w jej okolicach. Moje cykle są nieregularne, mam PCOS. Dodam, że od kilku dni mam zwiększony obwód podbrzusza, obolałe piersi oraz brak śluzu lub jego znikome ilości. Poza tym- brak jakichkolwiek objawów. Od niedawna także ćwiczę fizycznie, czy może być to przyczyną opozniania miesiączki? Czy może być to ciąża? Stresuję się, nie wiem, czy potrzebnie.
  17. Czy jeśli mam PCOS i przyjmuje tabletki antykoncepcyjne aby zmniejszyć objawy, będą one mnie również chronić przed zajściem w ciąże? Gdzieś wyczytałam ze działa to na odwrót i nie jestem już pewna .
  18. Witam, biorę tabletki vibin mini od 5 miesiecy i ostatnio pominęłam przerwę (tabletki placebo), zaczelam od razu nowe opakowanie, aby nie dostać krwawienia. Niestety po tygodniu dostałam plamienia, a potem troszkę obfitszego krwawienia, które utrzymuje się juz 2 tygodnie. Nie wiem czy powinnam się tym martwić. Do ginekologa uczęszczam regularnie co 2 miesiące ze względu na pcos i wszystko jest w porządku. Czy to normalne? Co zrobić aby krwawienie ustało?
  19. Czy sam podwyższony androstedion 6,2 ( norma do 3) oraz nieregularne cykle mogą świadczyć o pcos ? Pozostałe hormony w normie, LH do FSH około 0,68. Na jajnikach nie ma pęcherzyków ani nie są powyżej 10 ml. IO również nie wyszło.
  20. Erytrocyty 5,22min/ul (norma od 3,9-5,1); limfocyty 4,54tys/ul (norma 1,3-3,4); limfocyty % 55,1% (norma 21-50); neuteofilie 34,5% (norma 41-70) tsh 3,465, ft4: 14,08pmol/l (norma 7,86- 14,41). Stwierdzone przed ginekologa pcos; I niedoczynnoac tarczycy. Czy jest powód do zmartwień jeżeli chodzi o wyniki morfologii które napisałam? Pozostałe wyniki morfologii prawidłowe
  21. Witam. Choruje na PCOS oraz insulinoopornosc. Chcę zacząć stosować doustną antykoncepcję hormonalną, jednakże w internecie wyczytałam, że podwyższa ona ryzyko cukrzycy typu 2 i nie należy jej stosować przy insulinooporności. Jednocześnie zaleca się ją przy leczeniu PCOS... Nie jestem osobą otyłą, moje BMI wynosi 18. Odkąd zdiagnozowano u mnie insulinoopornosc prowadzę aktywny i zdrowy tryb życia. Czy w takim wypadku mogę stosować doustną antykoncepcję hormonalną?
  22. Dzień dobry, obecnie mam stwierdzone PCO, ze względu na wyniki wszystkich badań PCOS zostało wykluczone. Od zawsze mam nieregularne miesiączki. W wieku 17 lat zgłosiłam się do lekarza ginekologa ze strasznymi bólami przed miesiączka - stwierdził, że w tym wieku bóle i cykle po nawet 60 dni są normalne i przepisał mi antykoncepcję (bez żadnych badań) łącznie przez 2 lata miałam 4 różne leki i po każdych źle się czułam (przytyłam do 84kg przy wzroście 172) Przerwałam to leczenie gdy poszłam na studia. Miesiączki znowu zrobiły się nieregularne, lecz schudłam. Każdy dzień przed miesiączka znowu był koszmarem - ból brzucha, ból krzyża, ataki zimna i gorąca na zmianę. Zauważyłam, że im dłuższe cykle bym większy ból. Zgłosiłam się do lekarza specjalisty, Pani doktor zleciła mi wszystkie badania - wykluczyła PCOS i stwierdziła, że mam policystyczne jajniki. Przepisała mi lek duphaston po 2 tabletki dziennie od 16 dnia cyklu. Wszystko się unormowało niestety źle się czułam, chciało mi się wymiotować i miałam myśli depresyjne. Wyjechałam z miasta i po roku odstawilam te leki. Dziś mam 24 lata, 176 cm wzrostu i ważę 62 kg, cykle monitoruje i są w granicach 28-43 dni. W poprzednim cyklu miałam różowe plamienie jeszcze przed miesiączka. W tym cyklu również miałam takie plamienie ok 27 dnia cyklu, później miałam bóle brzucha zaparcia tak jak zawsze przed miesiączka niestety nie wystąpiła. Dziś jest 49 dzień cyklu często mam bóle brzucha. Kilka dni temu miałam silne skurcze które trwały ok godziny i dawały ból w okolicy jajników i odcinka lędźwiowego a także aż od brzucha do żeber. Chodzę cały czas zmęczona. Dodam jeszcze że współżyje z partnerm rzadko i są to stosunki raczej przerywane. Test ciążowy robiłam tydzień temu i wyszedł negatywny. Czy to jednak może być ciąża? Co dalej powinnam robić? Jak się leczyć? Lekarze mówili, że ciąża będzie możliwa tylko przy wsparciu leków. Proszę o poradę. Pozdrawiam
  23. Witam. Choruje na PCOS, zrobiłam 2 miesięczna przerwę od tabletek antykoncepcyjnych, w pierwszy miesiąc dostałam okres w drugi już nie, mam 40 dzień spóźnienia, czy mogę zacząć brać anty bez pierwszego dnia okresu żeby na następny miesiąc dostać okres czy to zaszkodzi? Test ciążowy negatywny. Nie chce brać tabletek na wywołanie i nie mogę się w obecnej sytuacji dostać do lekarza. Pozdrawiam.
  24. Skaczące bhcg. Witam, miesiąt temu zrobiłam test ciążowy gdyż miałam pierwsze objawy ciąży i wyszedł pozytywny ale po 2 dniach zaczęłam juz, plamić. Dostalm duphaston. Bhcg pokazało 438, po kolejnych 4 dniach 678, plamienie nadal było ale ja przestałam odczuwać jakiekolwiek objawy ciąży. Usg nic nie pokazało. Po kolejny 4 dniach było już z powrotem 367. Później 2 tygodnie zaniedbałam sprawę z powodu nawału pracy ale jak zmierzyłam betę to była 1100. Usg nic nie pokazało. Po 4 dniach czyli teraz jest 670. Doktor wykluczyła pozamaciczna ale boję się że są to zmiany nowotworowe. Doktor nic nie widzi. Dodam że mam PCOS. Czy może być to nowotwór? Jakie badania powinnam wykonac?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Od roku biorę syndi-35 ze względu na PCOS. Dodam tylko że nigdy nie miałam misiaczki dopiero po 3 miesiącach stosowania tego leku. Ostatnio zdecydowałam się na pierwszy stosunek seksualny z moim partnerem. Mój lekarz mówi że te tabletki są tabletkami antykoncepcyjnymi ale nie użyliśmy prezerwatywy. Czy ryzyko zajścia w ciąże jest duże ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...