Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hematologia

Znaleziono 1053 wyników

  1. Erotrocyty - 5.16 Hemoglobina 16.2 Hematokryt 47.9 Ferrytyna 129,1 a bardzo niski poziom żelaza 47.00 Co jest przyczyną...???
  2. Proszę o interpretację wyników mojej 8,5 letniej córki, badania robione kontrolnie. Z góry dziękuję. Morfologia krwi żylnej z różnicowaniem leukocytów Leukocyty 5,8 tys./ul[4,5-14,5]~,Erytrocyty 4,6 mln/ul[3,8-5,2]~,Hemoglobina 13,7 g/dl[10,9-14,9]~,Hematokryt 42 %[35-45]~,MCV 90 fl[78-98]~,MCH 30 pg[25-31]~,MCHC 33 g/dl[31-37]~,RDW-CV 13 %[12-14]~,RDW-SD 44 fl[35-42]H,Płytki krwi 229 tys./ul[170-450]~,MPV 11 fl[9-11]~,PDW 13 fl[10-16]~,PCT 0,3 %[0,2-0,4]~,P-LCR 33 %[19-47]~,Limfocyty 2,7 tys./ul[0,9-3,4]~,Limfocyty % 47 %[13-45]H,Neutrofile 2,7 tys./ul[1,5-8,5]~,Neutrofile % 47 %[32-77]~,Eozynofile 0,05 tys./ul[0,03-0,52]~,Eozynofile % 1 %[0-5]~,Bazofile 0,03 tys./ul[0,01-0,06]~,Bazofile % 0,5 %[0-0,7]~,Monocyty 0,3 tys./ul[0,2-0,9]~,Monocyty % 5 %[4-12]~,IG 0,01 tys./ul[0-0,04]~,IG % 0,2 %[0-0,3]~;Rozmaz krwi żylnej Segmentowane 45 %[25-60]~,Kwasochlonne 1 %[1-5]~,Monocyty 1 %[1-6]~,Limfocyty 53 %[25-50]H;Badanie ogólne moczu z osadem Przejrzystość klarowny [-],Kolor moczu jasnożółty [-],Glukoza nieobecna mg/dl[-nieobecna]~,Bilirubina nieobecna [-nieobecna]~,Ketony nieobecne [-nieobecne]~,pH 5,5 [4,5-8]~,Cieżar właściwy 1,021 kg/l[1,002-1,035]~,Białko nieobecne g/dl[-nieobecne]~,Urobilinogen < 2.0 mg/dl[-< 2,0]~,Azotyny nieobecne [-nieobecne]~,Kwas askorbinowy nieobecny [-],Osad moczu -------------------- [-],Leukocyty. 0-1 wpw[0-5],Erytrocyty swieże 0-1 wpw[0-3],Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-],Pasma śluzu nieliczne wpw[-]; TSH 3-cia generacja 1,528 uIU/ml[0,79-5,85]~; Kopiuj do schowka
  3. Witam czy liczba płytek krwi w badaniu morfologi która wynosi 155 jest obiektem do zmartwień?
  4. Jak mogę zinterpretować moje wyniki krwi, neutrofile 32%, przy czym leukocyty są w normie.
  5. moje wyniki hemoglobina16 rbc 5.37 norma w tym laboratoroum 5.4 kreatynina 89 pozostale wyniki w normie. czy sa to wyniki ok
  6. Witam. Proszę o interpretacje wyników badań krwi: Anty- TG <0,9IU/mL Anty-TPO : 0,3IU/mL Prolaktyna: 14,66 ng/mL Testosteron wolny: 11,06pg/mL ACTH: 78,6 pg/mL Kortyzol: 20,06 Tarczyca oraz podstawowe badania krwi w normie .
  7. Witam czy mogę zaszczepić się na covid mając podwyższone płytki krwi 496oraz podwyższony czas protrombinowy 129,anemia z powodu niedoboru żelaza.
  8. Odebrałam dziś wyniki badań morfologii i ob. Wyszło, że ma wysoki poziom monocytow 13,2 norma do 10, RDW-CV do 15,8 norma do 14,4, RDW-SD 51,9 norma 46,3, niskie MCHC 31 norma od 32,2, OB 6, Bazofile i Limficyty sa na granicy normy. Czy powinnam się niepokoić?
  9. Witam, odebrałam wyniki badań morfologii. WBC 5.31 (3.50-10.00) HGB 8.13 (6.80-10.50 HCT 0.392 ( 0.350-0.490) RBC 4.68 (3.80-5.50) PLT 203 ( 150-450) PCT 0.003 (0.001-0.005) MCV 83.8 (77.0-97.0) MCH 1.7 (1.6-2.1) MCHC 20.7 (19.8 - 22.8) MPV 12.2 (8.0-15.0) PDW 23.2 (10.0-22.0) ZA DUŻO RDWcv 11.6 (10.0-17.0) %LYM 57.50 (18.00-45.00) ZA DUŻO %MON 10.10 (4.00-12.00) %NEU 27.80 (40.00-73.00) ZA MAŁO %EOS 2.80 (0.50-7.00) %BAS 1.8 (0.0-2.0) %LIC 0.30 (0.00-1.00)
  10. Proszę o interpretację wyników morfologii krwi. Zrobiłem je ponieważ miesiąc temu przeszedłem zapalenie zatok. Chlorki 102,4 mmol/L[101-109]~; Sód 138,6 mmol/L[136-146]~; Potas 4,19 mmol/L[3,5-5,1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 4,64 x10^3/uL[4,23-9,07]~,Neutrofile 1,52 x10^3/uL[1,5-7,7]~,Limfocyty 2,20 x10^3/uL[1,1-4,5]~,Monocyty 0,68 x10^3/uL[0,1-0,9]~,Eozynofile 0,20 x10^3/uL[0,02-0,5]~,Bazofile 0,04 x10^3/uL[0-0,2]~,Neutrofile 32,7 %[34-67,9]L,Limfocyty 47,4 %[21,8-53,1]~,Monocyty 14,7 %[5,3-12,2]H,Eozynofile 4,3 %[0,8-7]~,Bazofile 0,9 %[0,2-1,2]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,42 x10^6/uL[4,63-6,08]L,Hemoglobina 14,2 g/dl[13,7-17,5]~,Hematokryt 42,1 %[40,1-51]~,MCV 95,2 fl[79-92,2]H,MCH 32,1 pg[25,7-32,2]~,MCHC 33,7 g/dl[32,3-36,5]~,RDW-SD 44,4 fl[35,1-43,9]H,RDW-CV 12,6 %[11,6-14,4]~,Płytki krwi 194 x10^3/uL[150-400]~,PDW 11,9 fl[9,8-16,1]~,MPV 10,2 fl[9,4-12,6]~,P-LCR 26,2 %[19,2-47]~,PCT 0,20 %[0,16-0,35]~;
  11. Witam jestem w 20 tygodniu ciazy, odebralam wyniki morfologii i mam podwyższone Neitrofile 8.1 gdzie norma jest do 7. Przy czym Neitrogile % sa w normie bo 74% gdzie norma do 80. Co to oznacza.
  12. Od dłuższego czasu czuje się żel.jestem osłabiona.bez siły.poty na twarzy mnie oblewaja.ospała.po przebudzeniu gorzej się czuje niż przed.zrobiłam morfologia .te pozycje nie zgadzają się z normami;WBC(tys/ul) 3.1 norma(4.0-10.0) GRA(tys/ul) 1.4 norma (2.0-7.0) LYM(%) 48.2 norma (20.0- 40.0) reszta wyników mieści się w normach.Czy mam się martwić tymi wynikami?Dziękuję za odpowiedz
  13. Witam. Mam 33 lata. Robiłam morfologie krwi która wykazała podwyższony poziom limfocytów. norma 20-40%, ja miałam 40,3%.( limfocyty 2,38 tys/ul, norma 1-3 tys/ul) Reszta wyników w normie. CRP 0,95. NORMA OD 0 DO 5. W ostatnim czasie nie miałam żadnych infekcji. Czy sa powody do niepokoju?
  14. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretacje wyników badań u kobiety w wieku 69 lat: RBC 5,17 (3,70-5,10), RDW-SD 36,4 (37,00-54,00), RDW-CV 11,5 (11,6-14,8), OB-3, limfocyty 0,46 (0,20-0,45), monocyty 0,01 (0,02-0,10), glukoza 5,86 (3,90-5,50), kreatynina 74,90 (53,00-97,00) e-GFR 47,63 (norma od 60,00), mocznik 8.37 (1.70-8,30), leukocyty w moczu 25,00 Leu/ul, nieliczne nabłonki płaskie, nabłonki okrągłe 0-1 wpw, leukocyty 10-15 wpw, erytrocyty świeże 1-2 wpw, bakterie nieliczne wpw, dość liczne pasma śluzu. Pozostałe wyniki morfologii w normie. Czy wyniki świadczą o uszkodzeniu nerek (zbyt niskie e-GFR)? Czy w tej sytuacji można przeprowadzić badanie tomografem z kontrastem? ma to być badanie żył wieńcowych.
  15. Dzień dobry ,proszę o interpretację wyników. Podwyższone leukocyty 13,3,RDW-CW 15,2,neutrofile 9,26,monocyty 1.10,trójglicerydy 283,crp 3,48.Obniżone limfocyty 17,hemoglobina 13,2.Choruję od 5 lat na włóknienie zaotrzewnowe
  16. Wyniki TSH 1.350 trójglicerydy 205 bazocyty 0.3 neurocyty 54.4 anizocyty erotrocytow14.9
  17. moja morfologia wbc krwinki białe 5.66 10e3/ul norma 4.00-10,00 neutrofile 2,9 10e3/ul norma 1.5-8.0 neutrofile % 51.9% norma 40-60% limfocyty 2.17 10e3/ul norma 1.00-6.50 Limfocyty% 38,3% norma 35.0-55.0 monocyty 0.434 10e3/ul norma 0,300-1.500 monocyty% 7.67% 10e3/ul norma 1.00-6.00 H eozynofile 0,105 10e3/ul norma 0.100-0.600 eozynofile% 1.85% norma 1.00-5.00 Bazofile 0.016 10e3/ul norma 0.020-0.050 L bazofile% 0.279% norma 0.000-1.000 erytrocyty 6.90 10e6/ul norma 4,5-5,5 H hemoglobina 18,77 g/dl norma 14-18 H hematokryt 58.6% norma 40-54% H mcv 84.9fl norma 80.0-100 mch 27.2pg norma 25.0-33.0 mchc 32.1g/dl norma 31.0-37.0 rdw 11.0% norma 10-16.5% plt-płytki krwi 251 10e3/ul norma 150-450 mpv 6.17 fl norma 5.00-13.00 co z tego badania można wywnioskować ? ob 1mm norma3-8 L
  18. Witam, jestem po teście obciążenia glukozą 75g- 26 tc. Wyniki na czczo: 106 mg/dl, po 1h- 203 mg/dl, po 2h- 123 mg/dl. Robiłam też morfologię, która wskazuje na stan infekcyjny. Czy to już stan przed cukrzycowy czy też wyniki mogły ulec zafałszowaniu ze względu na infekcję. Pozdrawiam
  19. Dzień dobry, uprzejmie proszę o udzielnie informacji, w zakresie: Przeciwciała anty HBs -16,35 IU/l HBs antygen- ujemny CRP-< 1.0 mg/l OB- 8 mm/h HCV -niereaktywny Dziękuje za chęć udzielenia odpowiedzi Dziękuje z góry za udzielnie odpowiedzi.
  20. Dzień dobry, Chciałam zapytać o czym może świadczyć wysoki wynik badania CK MB? Norma do 24 a mam 592. Lekarz zawał wykluczył. Jakie badania powinnam jeszcze wykonać? Bardzo proszę o odpowiedź
  21. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników mojej morfologii. Podaję wartości odchylone od normy: Hematokryt: 37,7% (38-45) MPV: 12,3 (8-12) P-LCR: 44,4% (13,43) BASO%: 1,1 (0,1)
  22. Dzień dobry. Mam 23 lata, jestem 7 miesięcy po autoprzeszczepie szpiku. Odebrałam dzisiaj wyniki morfologii. MCV 101, MONOCYTY 0,62 tys/12,9% NEUTROFILE 2,35 tys/49%> Pozostałe wyniki w normie. Czy podwyższon monocyty i obniżenie neutrofili może być powodem do niepokoju o ewentualnej wznowie czy to zwykły spadek odporności?
  23. Witam, martwią mnie moje wyniki. Dzwoniłam do lekarza Pani Doktor twierdzi , że jest ok, wolę jednak się upewnić czy nie powinnam wykonać dalszych badań. Ob 3(5-15), PLT 103(150-350),PDW 21.1(6.2-11,1),MPV 13(8.8-12),P-LCR 46.4(6-24). Do tego mam ucisk w klatce i wtedy ciężko mi oddychać.
  24. Dzień dobry, jesyem w 16tyg ciąży mam pytanie odnośnie witamin w ciąży. Czy stosowanie preparatu w którym znajduje się 30mg żelaza może wywołać jego nadmiar we krwi? Moja ostatnia hemoglobina to 12.7a czerwone krwinki 4.12
  25. Otrzymałam wyniki morfologi i te badania wyszły mi powyzej/poniżej normy Mchc - 32.1 Rdw-sd 47.1 Rdw-cv 15.5 Czy powinno mnie to martwic ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...