Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hematologia

Znaleziono 130 wyników

  1. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  2. Witam. Jestem po kontrolnej morfologii. Ostatnie takie badania robiłem 5 lat temu. Na badania poszedłem tuż przed służbowym, więc obecnie nie jestem w stanie przedstawić wynikow lekarzowi rodzinnemu. W większości wszystkie wyniki są w normie, po za dwoma. Badanie wskazało na wynik MCV ponizej normy (76) oraz RDW-SD poniżej normy (34). Wszystkie pozostałem wyniki w normie. Mam 26 lat i jestem osobą otyłą (BMI 33). Czy takie wyniki to powód do niepokoju w podróży która będzie trwała jeden miesiąc?
  3. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  4. Czuje się słabo, szybko się męczę i ciągle śpię. Ponadto mam ból węzłów chłonnych w okolicach szyi i pach, ból mięśni i kości. Wyniki krwi w normie tylko bazofile 0,1 i RDW CW 11,6 %. To poza normą zaznaczone. CRP 0,5 . Co oznacza taki stan?!
  5. Witam, mój brat odebrał wyniki badań krwi i ma znacznie podwyższony poziom wit. B12, aż 5-krotnie. Nie przyjmuje suplementów diety, a do tej pory cierpiał na brak tej witaminy. Nie zmienił nawyków żywieniowych. W przeszłości leczył się na nowotwór. Proszę o pomoc.
  6. Dzień dobry chciałam poprosic o sprawdzenie czy z moimi wynikami jest wszystko w porządku wbc 5.4, rbc 4.58, hgb 13.5, hct 40.0, mcv 87, mch 29.5, mchc 33.8, plt 279, limfocyty 47.9%, eo,bazo,mono 11,1, neutrofile 41.0%, limfocyty 2.6 tyś, neutrofile 2.20 tyś, rdw-cv 13.7, pdw 11.1, mpv 9.6, p-lcr 23%
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, oddaje regularnie krew jako krwiodawca, ostatnio oddawałam w grudniu, potem w styczniu musiałam wykonać okresowe badania do pracy, więc też pobierano mi krew do badań, w lutym nie mogłam oddać krwi jako krwiodawca że względu na niewystarczający poziom hemoglobiny. Od 9 dni spóźnia mi się okres. W międzyczasie uprawiałam seks z chłopakiem. Czy mogę być w ciąży? I czy zaburzenia z okresem to wynik niskiego poziomu hemoglobiny? Dodam, że co drugi miesiąc spóźnia mi się okres o kilka dni, jednak nigdy nie było to dłużej niż 5-6 dni.
  8. Mam 44 lata i niedawno odebralam badanie krwi .Wyszlo Mcv 95.5 a mch 33 co to oznacza. Jezeli jest podwyższone mam się martwić i co mam dalej robic.
  9. Witam. Jestem 4 miesiące po porodzie (cc). Po wykonaniu kontrolnej morfologii krwi płytki krwi wynoszą 418 (norma 440), szerokość rozkładu płytek 13.8, średnia objętość płytek 9.4, wskaźnik dużych płytek 22.6. Pozostałe parametry krwi prawidłowe. Dodam, że zaraz po porodzie płytki 261. Na podobnym poziomie utrzymywały się przed i w trakcie ciąży. Czym może być spowodowany ich nagły wzrost? Skoro wcześniej były na znacznie niższym poziomie.
  10. Witam Proszę o interpretację wyników badań 10 letniego syna. Wg norm podanych przez laboratorium część wyników jest powyżej normy, ale nie wiem czy te normy są dla dziecka dlatego proszę o interpretację. Badanie wykonane zostały przez mnie prywatnie, gdyż syn jest niejadkiem Żelazo 117,0 ug/dL[50-120]~; Ferrytyna 47,0 ng/mL[23,9-336,2]~; Witamina B 12 307 pg/mL[180-914]~;Leukogram Neutrofile segmentowane 55,1 %[25-60]~,Limfocyty 37,6 %[25-50]~,Monocyty 5,5 %[1-6]~,Eozynofile 0,9 %[1-5]L,Bazofile 0,9 %[0-1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 5,26 x10^3/uL[4,31-11]~,Neutrofile 2,60 x10^3/uL[1,63-7,55]~,Limfocyty 2,12 x10^3/uL[0,97-3,96]~,Monocyty 0,42 x10^3/uL[0,19-0,85]~,Eozynofile 0,09 x10^3/uL[0,03-0,52]~,Bazofile 0,03 x10^3/uL[0,01-0,06]~,Neutrofile 49,4 %[28,6-74,5]~,Limfocyty 40,3 %[15,5-56,6]~,Monocyty 8,0 %[4,2-12,3]~,Eozynofile 1,7 %[0-4,7]~,Bazofile 0,6 %[0-0,7]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,68 x10^6/uL[3,96-5,03]~,Hemoglobina 13,9 g/dl[10,7-13,4]H,Hematokryt 41,6 %[32,2-39,8]H,MCV 88,9 fl[74,4-86,1]H,MCH 29,7 pg[24,9-29,2]H,MCHC 33,4 g/dl[32,2-34,9]~,RDW-SD 39,2 fl[35,1-41,7]~,RDW-CV 12,1 %[12,3-14,1]L,Płytki krwi 327 x10^3/uL[206-369]~,PDW 13,6 fl[-],MPV 11,4 fl[9,2-11,4]~,P-LCR 35,9 %[-],PCT 0,37 %[-]; Dziękuję i pozdrawiam
  11. Dzien dobry, miałam robione próbę tezyczkowa wynik wyszedł- słabo dodatni. Prosze Mi powiedziec co to oznacza?
  12. Witam czy leukocyty wynoszące 9,50 norma dla laboratorium do 10 to powód do niepokoju? Jest to blisko górnej granicy normy. Pozostałe parametry krwi mniej więcej po środku granic normy bez odchyleń
  13. Co znaczą te wyniki? Obniżone Hemoglobina 11,70 MCH 26,60 MCHC 31,00 Neutrofile 1,63 Podwyższone Eozynofile 4,70 Bazofile 0,70 Bardzo proszę o szybka odpowiedz
  14. Witam, Proszę o interpretację wyników. O czym może świadczyć obniżony poziom APTT przy pozostałych parametrach w normie? Czy na wynik krzepliwości krwi może mieć wpływ niewyspanie i stres? Morfologia krwi Leukocyty 7,25 tys/µl 4,0 10,0 Erytrocyty 4,7 mln/µl 3,93 5,22 N Hemoglobina 13,8 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 41,1 % 34 45 N MCV 87,1 fl 79 95 N MCH 29,2 pg 26 32 N MCHC 33,6 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 270 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,7 14,4 N PDW 15,0 fl 9,8 16,2 N MPV 11,60 fl 9,4 12,5 N P-LCR 37,1 % 19,1 46,6 N PCT 0,3 Neutrofile 3,04 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 3,36 tys/µl 1,00 3,00 H Monocyty 0,58 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,24 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N Neutrofile 42,0 % 40,0 80,0 N Limfocyty 46,3 % 20,0 40,0 H Monocyty 8,0 % 2,0 10,0 N Eozynofile 3,3 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,4 % 0,0 2,0 N Sód 139,0 mmol/l 136 145 N Potas 4,29 mmol/l 3,50 5,10 N Magnez 2,03 mg/dl 1,80 2,50 N Żelazo 105,0 µg/dl 60,0 145,0 PT (INR) 0,98 0,80 1,20 N Wskaźnik protrombiny 104 % 80 120 N Czas protrombinowy 11,1 sek APTT 25,3 sek 25,9 36,6 L CRP 0,61 mg/l 0,00 5,00 N
  15. Wyniki badań MCV 80 CRP 2,68 KREATYNINA 1.00 Czy to są dobre wyniki?
  16. Mam 55lat zrobiłam sobie badanie krwi na CRP wynik to 9,68czy mam powód do niepokoju za odpowiedź dziękuję bardzo
  17. Witam serdecznie. Poproszę o interpretacje wyników. Dziecko 6.5 roku. Cała morfologia w normie tylko MPV 7.1 norma(7.2-12.7) Crp w normie. Rozmaz mikroskopowy Neutrofile paleczkowate 2% norma (1-5) Neutrofile segmentowane 68% norma (40-60) Granulocyty kwasochlonne 1% norma (1-5) Limfocyty 26% norma (35-55) Monocyty 3% norma (1-6) Te neutrofile podwyższone mnie zastanawiają. Syn zaczyna brzydko kaslac. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  18. Witam. Proszę o interpretację morfologii 10miesiecznego zdrowego dziecka. Dziecko miało pobierana krew na określenie grupy krwi i dodatkowo zrobiona morfologię Leukocyty 10.50 Erytrocyty 4.72 Hemoglobina 12.7 Hematokryt 37.3 Mcv 79.0 Mch 26.9 Mchc 34.0 Rdw-cv 12.9 Rdw-sd 36.9 Płytki krwi 271 MPV 13.0 H Pdw 18.1 H Pct 0.35 P-lcr 48.8 H
  19. Witam, Mam podwyższone leukocyty 11,21 przy normie 10 oraz neutrocyty 7.29 przy normie 7.0 czy jest się czym martwić? Nie są to bardzo podwyższone wyniki
  20. Dzień dobry, Mam pytanie wyniki morfologia i mocz w normie, OB 28. Czy przyczyna może być zapalenie mięśnia gruszkowatego ?
  21. Czy na niski poziom płytek krwi (122) w badaniu krwi może mieć wpływ dieta wegetariańska?
  22. Proszę o odpowiedź, czy mam powody do niepokoju. Morfologia krwi wykazała mi podwyższone wyniki: PDW 20,1fl, MPV 13,7fl, P-LCR 54,5%. Pozostałe wyniki w normie. Dodam, że od kilku.latleczę.się na padaczkę
  23. Dzień dobry! Mężczyzna, lat 36, choruje na alergię. Od pewnego czasu zrobiły mi się brzydkie paznokcie u rąk i nóg tak jakby zanikała płytka paznokcia, dodatkowo stały się żółte.Lekarz zlecił mi wykonanie badań. Co oznaczają moje zawyżone wyniki badań? EOS% 5,8 %, BASO 0,08 K/ul, BASO% 1,3 %, LUC 0,31 K/ul, LUC% 5,3%, atypical lymph , ASPAT (ICD-9:l19) 55 U/l, ALAT (ICD- 9:l17) 93 U/l Pozostałe wyniki badań morfologia krwi pełna, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, biochemia są w normie. Proszę o poradę co może mi dolegać.
  24. Witam. Mój 8 letni syn mial zrobioną morfologię z palca ponieważ żyły nie są widoczne. Do wizyty u lekarza jest kilka dni a ja się zaczęłam martwić bo ma erytrocyty ponad normę czyli 5,58 a norma jest 3,90- 5,20. Monocyty podwyzszone czyli 8,7 % a normą jest 1-6 oraz MCH 24,4 przy normie 26-31 czyli ponizej normy. Reszta w mormie. Hemoglobina 13,6. Czy mam się czym martwic? Naczytalam się o różnych chorobach i po prostu nie wiem co nam myśleć. Do lekarza mamy dopiero za kilka dni
  25. Inne (Eo, Bazo, Mono) 3,4 % (norma 4-15) i 0,2 tys/ul (norma 0,3-1,8) oraz TSH 3-cia gener 4,81 ulU/mL (norma 0,4-4). Pozostał morfologia w normie tj: leukocyty, zawartość % limfocytów, zawartość % granulocytów, liczba limfocytów, liczba granulocytów, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, śr objęto eryt, śr masa hemoglobiny w eryt, śr stężenie hemoglob w eryt, wsk amizocytozy eryt, płytki krwi, pytkokryt, śr obj płytki, wsk anizocytozy płytek, sód, potas, glukoza. Badanie wykonano, bo co jakiś czas - średnio raz na 2 m-ce mam problem z oddychaniem, a mianowicie pojawia się kłucie w klatce na ok max 5 min, nie mogę wtedy nic powiedzieć. Ból mija i znowu jest ok. Czy te 3 czynniki, które odbiegają od normy to coś poważnego ? kobieta, 22 lata
×
×
  • Dodaj nową pozycję...