Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hematologia

Znaleziono 813 wyników

  1. Witam, proszę o pomoc z interpretacją badania krwi : Transglutaminaza tkankowa IgA (tTG IgA) Wynik: < 3
  2. Dzień dobry, poproszę o interpretacje wynków morfologia podwyższony poziom Baso 1,2% natomiast Baso drugi wynik to 0,07.Oraz obniżony poziom neut 47,2% reszta w normie o czym to może świadczyć? Powinnam się martwić. Kobieta 29lat
  3. Witam. Chciałabym się dowiedzieć co oznacza wynik PDW 16.4 fl??? Reszta chyba w normie MPV 12.5 fl. P-LCR 44, 0% . PCT 0,26 %
  4. Witam, Wykonałem pakiet badań stanu zdrowia mężczyzny wraz z markerami nowotworowymi: badanie ogólne moczu, OB morfologia, sód potas magnez, kwas moczowy, lipidoogram (cholesterol całk. HDL, LDL, triglicerydy) GGTP, glukoza, ALT, AST, PSA całkowity, CA19-9, CEA AFP. W MOrfologii są takie odchyłki Krwinki białe (WBC) ↓ 3,97 ×10^3/µl 4,40 — 11,30 % neutrocytów ↓ 16,8 % 34,0 — 67,9 % limfocytów ↑ 70,8 % 21,8 — 53,1 Liczba neutrocytów ↓ 0,67 ×10^3/µl 1,80 — 7,70 Liczba eozynocytów ↓ 0,04 ×10^3/µl 0,05 — 0,50 [N45] Potas ↑ 5,2 mmol/l 3,50 — 5,10 Mam pytania do lekarza jestem umówiony dopiero na piątek a męczy mnie ta morfologia z czego mogą wynikać te spadki i wzrosty ? Jakie badania można wykonać aby dalej diagnozować przyczynę? Mam 30 lat , uważam że jestem ponadprzeciętnie aktywny fizycznie , mało choruje , przeszedłem covid w listopadzie łagodnie. Mam do wyrwania ,,ósemkę" z opuchniętym i bolącym dziąsłem może tam być stan zaplany. Poza tym nie mam większych dolegliwości.
  5. Mam stwierdzone przeciwciała ana 1:320 typ ziarnisty, byłam u reumatologa i zrobił komplet badań, wykluczone mam zapalenie od stawów, ob 15, crp w normie, jednak stwierdził ze zapalenie mam w organizmie. Mam niskie zelazo 35 przy normie 50-160. Hemoglobina w normie. Gdzie szukać przyczyny tego zapalenia, jakie badania jeszcze wykonać, czy moze to byc jakas infekcja. Gdzie sie zł osić, dodam ze tarczyca jest w normie, mam przeciwciała anty tg podwyzszone 86, anty tpo w normie, obraz usg dobry. Dokuczaja mi bóle nóg łydek takie rwanie od czasu do czasu.
  6. Dzień dobry Mam 31 lat proszę zerknąć na moje wyniki leukocyty 2.15 norma (4.00-10.00) liczba neutrocytów 0.83 norma (2.00-7.00) liczba limfocytów 0.92 norma (1.12-4.50) hematokryt 35 norma (38.0-45.0) % neutrocytów 38 norma(50-70) % eozynocytów 6.00 norma(1.00-5.00) % bazocytów 2,50 norma (0.00-1.00). Dodam że jestem cały czas zmęczona bez siły . Pozdrawiam
  7. Dzień dobry, czy mając podwyższone PDW (18,3) przy normie 16,2, MPV (13,0) przy normie 12,5, P-LCR (50,2) przy normie 46,6 oraz płytki krwi w normie (189) przy normie 400 powinnam się martwić? Czy może to być przez niedobór żelaza i witamin z grupy B? Lub czy powodem może być wpływ wirusa COVID (zaraziłam się pod koniec grudnia)? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  8. Witam. Proszę o pomoc w wynikach mojego ojca. ALT 59 AST 160 GGTP 1599 LEUKOCYTY 6,1 ERYTROCYTY 3,9 HEMOGLOBINA 11,9 HEMATOKRYT 37 MCV 94 MCH 30 MCHC 32,2 PLYTKI KRWI 114 LIMFOCYTY % 19 NEUTROFILE %75 LIMFOCYTY 1,2 NEUTROFILE 4,60 RDW CV 22 PDW 11 MPV 9,20 P LCR 22 KREATYNINA 0,65 Zaznaczam że ojciec pije od dawna alkohol. Czy może mieć marskosc wątroby?? Czy wyniki są bardzo źle? Proszę o pomoc pozdrawiam
  9. Witam, zmagam się z trądzikiem od ok 3 lat. Moje wyniki badań hormonalnych są w porządku oprócz : Neutrocyty (NEU%) 44,2 % (norma 45,0-70,0). limfocyty (LYMPH %) 45,7% (norma 20,0-45,0). Czy przez te wyniki badań mogę mieć skłonność z trądzikiem czy to nie wiąże się z tymi badaniami? Udać się z wynikami do endokrynologa czy dermatologa?
  10. Mam pytanie zrobione badanie na morfologia z rozmazem krwi i neutrocyty o jądrze pałeczkowatym wyszły 12 (norma 1-5) a neutrocyty o jądrze podzielonym wyszły 44 (norma 45-70) żelazo 30 (norma od 50 do 150) i podwyższone PLT 17,3 (norma od 11 do 15) czy to coś czym powinnam się martwić czy to efekt przemęczenia? Dodam że ostatnio cały dzień bolało mnie pod lewym żebrem i to tak kujaco przez 2-3 miesiące schudłam ok6 kg i jestem dość blada (może taka uroda) czy to może zwykła anemia?
  11. Witam ostatnio robiłam badania krwi wszystko wyszło idealnie mieszcząc się w normie oprócz Eozonocytow miałam 0,8 a norma jest od 1 do 5 o czym to może świadczyć Dziękuje i pozdrawiam
  12. Dzień dobry albo dobry wieczór w zaleznosci od pory dnia. Mam takie pytanie odnośnie morfologi na której byłem 9.12.2020 czy wskazniki stanu zapalnego OB (4 mój wynik/15 max) i CRP (2.7 mój wynik/5 max) są powiazane z poziomem kalprotektyny w kale czy majac prawidlowe wartosci OB i CRP można się spodziewać prawidłowego wyniku badania kalprotektyny w kale. Dodam że inne wartości brane pod uwage w morfologi byly konsultowane z lekarzem i są prawidłowe żelazo 76/160max minimum-60 oraz PLT 134/ min 100/ max 350
  13. Wyniki badan morfologicznych dziewczynki urodzonej 26.03.2020 (niecały roczek) dodam, że ma gorączkę w wysokości 39, wiem, że wyniki są złe, ale co konkretnie oznaczają? Eytrocyty 4,67 Leukocyty 17,16 Hemoglobina 11,2 Hematokryt 35,7 MCV-śr obj erytrocyta 76,4 MCH-śr masa Hb w erytr. 24,0 MCHC-śr stęż. Hb w erytr. 31,4 RDW CV 12,6 RDW SD 34,4 PLT 343 PCT 0,34 MPV 9,8 PDW 10,5 P-LCR 22,6 NEU% 51,1 EOS% 0,04 BASO% 0,3 LYM% 38,6 MON% 9,4 NEU
  14. Witam, mam 23 lata. Zrobiłam podstawowe badania krwi, morfologie, ponieważ parę dni temu miałam zapalenie pęcherza. Od roku wyniki Rdw SD, mch i mcv się nie poprawiaja. Brałam już z tego tytulu żelazo Surbifer Durules. Od dwóch miesięcy biorę codziennie rano 2 tabletki Ascofer i Inofolic Combi, bo chcemy mieć z mężem dziecko. Aktualne wyniki to: Rdw SD 36.7 fl, mcv 81fl i mch 27.4 pg, RBC 5.11 ×10´6/µl, IG 0.05 G/l, CRP 6.64 mg/l. Co to może oznaczać? Może to być białaczka?
  15. Witam czy mogę prosić o analizę poszczególnych wyników morfologii krwi . Trzeba panikować ? Hemoglobina 16,3 g/dl zakres 11.2-15.7 Hematokryt 46,8 % zakres 34.1-44,9 Limfocyty 3,06 tys/ql zakres 1-3 Eozynofile 1,46 tys/ql zakres 0.02-0.5 Eozynofile 16,8% zakres 1-6 Glukoza 5,57mmol/l zakres 3,9-5.5 Cholesterol calkowity 5,56 mmol/l zakres 3-5 Reszta w normie
  16. Dzień dobry, w związku z nawracającymi epizodami depresji i stanami lękowymi wykonałam badanie poziomu litu we krwi (czytałam, że jego niedobór może powodować tego typu zaburzenia) wynik to <0.1 mmol/l, czy powinnam sie zgłosić do lekarza?
  17. Dzień dobry proszę o sprawdzenie moich wyników Leukocyty 5,05 x10^3/uL 3,98 10,04 ~ Wykres Neutrofile 2,13 x10^3/uL 1,5 7,7 ~ Wykres Limfocyty 2,43 x10^3/uL 1,1 4,5 ~ Wykres Monocyty 0,36 x10^3/uL 0,1 0,9 ~ Wykres Eozynofile 0,09 x10^3/uL 0,02 0,5 ~ Wykres Bazofile 0,04 x10^3/uL 0 0,2 ~ Wykres Neutrofile 42,2 % 34 71,1 ~ Wykres Limfocyty 48,1 % 19,3 51,7 ~ Wykres Monocyty 7,1 % 4,7 12,5 ~ Wykres Eozynofile 1,8 % 0,7 5,8 ~ Wykres Bazofile 0,8 % 0,1 1,2 ~ Wykres IG 0,20 % 0 0,5 ~ Wykres NRBC 0,000 x10^3/uL 0 0,03 ~ Wykres Erytrocyty 4,83 x10^6/uL 3,93 5,22 ~ Wykres Hemoglobina 15,4 g/dl 11,2 15,7 ~ Wykres Hematokryt 43,8 % 34,1 44,9 ~ Wykres MCV 90,7 fl 79,4 94,8 ~ Wykres MCH 31,9 pg 25,6 32,2 ~ Wykres MCHC 35,2 g/dl 32,2 35,5 ~ Wykres RDW-SD 40,4 fl 36,4 46,3 ~ Wykres RDW-CV 12,2 % 11,7 14,4 ~ Wykres Płytki krwi 216 x10^3/uL 150 400 ~ Wykres PDW 13,2 fl 9,8 16,2 ~ Wykres MPV 10,6 fl 9,4 12,5 ~ Wykres P-LCR 31,0 % 19,1 46,6 ~ Wykres PCT 0,23 % 0,17 0,38 ~
  18. Leukocyty 5,05 x10^3/uL 3,98 10,04 ~ Wykres Neutrofile 2,13 x10^3/uL 1,5 7,7 ~ Wykres Limfocyty 2,43 x10^3/uL 1,1 4,5 ~ Wykres Monocyty 0,36 x10^3/uL 0,1 0,9 ~ Wykres Eozynofile 0,09 x10^3/uL 0,02 0,5 ~ Wykres Bazofile 0,04 x10^3/uL 0 0,2 ~ Wykres Neutrofile 42,2 % 34 71,1 ~ Wykres Limfocyty 48,1 % 19,3 51,7 ~ Wykres Monocyty 7,1 % 4,7 12,5 ~ Wykres Eozynofile 1,8 % 0,7 5,8 ~ Wykres Bazofile 0,8 % 0,1 1,2 ~ Wykres IG 0,20 % 0 0,5 ~ Wykres NRBC 0,000 x10^3/uL 0 0,03 ~ Wykres Erytrocyty 4,83 x10^6/uL 3,93 5,22 ~ Wykres Hemoglobina 15,4 g/dl 11,2 15,7 ~ Wykres Hematokryt 43,8 % 34,1 44,9 ~ Wykres MCV 90,7 fl 79,4 94,8 ~ Wykres MCH 31,9 pg 25,6 32,2 ~ Wykres MCHC 35,2 g/dl 32,2 35,5 ~ Wykres RDW-SD 40,4 fl 36,4 46,3 ~ Wykres RDW-CV 12,2 % 11,7 14,4 ~ Wykres Płytki krwi 216 x10^3/uL 150 400 ~ Wykres PDW 13,2 fl 9,8 16,2 ~ Wykres MPV 10,6 fl 9,4 12,5 ~ Wykres P-LCR 31,0 % 19,1 46,6 ~ Wykres PCT 0,23 % 0,17 0,38 ~.
  19. Witam. Po badaniu morfologii krwi, okazało się, że NRBC % 0,10 NRBC
  20. Witam. Odebrałam wyniki morfologi gdzie leukocyty 10,59,erytrocyty 5,5,hematokryt 46,1,MCHC 31,7,Limfocyty 3,69,OB 22. CZY MAM SIĘ MARTWIĆ? pozdr.
  21. Dzień dobry zrobiłam rutynowo morfologie wszystkie wyniki w normie oprócz limfocytow norma 3 mam 3,07 , oraz leukocyty norma 10, 4 wynik 11,2 czy to może sugerować jakąś chorobę?
  22. Erytrocyty 5,22min/ul (norma od 3,9-5,1); limfocyty 4,54tys/ul (norma 1,3-3,4); limfocyty % 55,1% (norma 21-50); neuteofilie 34,5% (norma 41-70) tsh 3,465, ft4: 14,08pmol/l (norma 7,86- 14,41). Stwierdzone przed ginekologa pcos; I niedoczynnoac tarczycy. Czy jest powód do zmartwień jeżeli chodzi o wyniki morfologii które napisałam? Pozostałe wyniki morfologii prawidłowe
  23. Dzień dobry, zwracam się z prośbą o poradę w związku z objawami oraz wynikami morfologii. Moje objawy to od długiego czasu duże osłabienie mięśni kończyn górnych i dolnych oraz słaba wydolność, szybka męczliwość. Biorąc pod uwagę wskazane objawy i poniższe wyniki co powinienem zrobić dalej? Odchylenia w morfologii: Neutrofile 1.69 norma(2,5-7.0) Eonzynofile tys. 0,05 n.(0,10-0,5) Neutrofile % 38,9 n.(40-70) Limfocyty 47,6 n.(20-45) Monocyty 11,3 n.( 2-10) Rozmaz: gran. segmentowane 31 n.(40-75) Limfocyty 53 n.(25-40) Monocyty 10 n. (3-8) Z góry dziękuję za odpowiedź.
  24. Witam mam 35 lat jestem mężczyzna sportowcem mam wysokie żelazo od 5 miesięcy a czas oczekiwania na hematologa 2 lata (nfz) proszę o pomoc rozważam upusty krwi Wyniki: Żelazo 248,6 ug/dl wcześniejsze 207,01, 78,6 % wysycenia transferyny 91,96 % Ob. 2 mm/h Tibc 270,34 ug/dl Uibc 21,74 Alt 44 u/I Ast 43 U/I Bilirubina calkowita 1,24 g/dl Kreatinina 1,12 mg/dl Egfr 75,05 ml/min/173m2 Hemoglobina 18,7 g/dl Erytrocyty 6,49 mln/ul Leukocyty 10,87 tys/ul Hematokryt 52,8 % Mcv 81,4 fl Mch 28,8 pg Mchc 35,4 g/dl Plytki krwi 256 tys/ul Rdw-cv 16,5 % Pdw 12,6 fl Mpv 10,6 fl P-lcr 30,8 % Pct 0,27 % Neutrofili 62,7% Limfocyty 24,6 % Monocyty 10,9 % Eozynofile 1,6 % Neutrofile 6,82 tys/ul Limfocyty 2,67 tys/ul Monocyty 1,19 tys/ul Eozynofile 0,17 tys/ul Bazofile 0,02 tys/ul
  25. Witam, ostatnio jestem osłabiona, ciągle chce mi się spać nawet po 8,9 godzinach snu. Mam uczucie suchości w ustach, zdarzają się pleśniawki w ustach. Rok temu brałam silne antybiotyki w ciągu 3 miesięcy 2x Klacid i 1x Sumamed na zapalenie płuc. Czy wyniki badań mogą świadczyć o jakiejś chorobie. Morfologia krwi Leukocyty 4,46 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,6 mln/µl 3,93 - 5,22 Hemoglobina 14,0 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 42 % 34,1 - 44,9 MCV 92 fl 79,4 - 94,8 MCH 30 pg 25,6 - 32,2 MCHC 33,3 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 200 tys/µl 150 - 400 RDW-SD 42,0 fl 36,4 - 46,3 RDW-CV 12,6 % 11,7 - 14,4 PDW 16,1 fl 9,8 - 16,2 MPV 11,7 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 39,3 % 19,1 - 46,6 Neutrofile 2,44 tys/µl 2 - 7 Limfocyty 1,6 tys/µl 1 - 3 Monocyty 0,33 tys/µl 0,2 - 1 Eozynofile 0,03 tys/µl 0,02 - 0,5 Bazofile 0,02 tys/µl 0,02 - 0,1 Neutrofile 54,8 % 40 - 80 Limfocyty 36,5 % 20 - 40 Monocyty 7,4 % 2 - 10 Eozynofile 0,7 % 1 - 6 Bazofile 0,4 % 0 - 2 Niedojrzałe granulocyty IG % 0,20 % 0 - 0,4 Niedojrzałe granulocyty IG il. 0,01 tys/µl 0 - 0,03 NRBC% 0,00 % 0 - 0,01
×
×
  • Dodaj nową pozycję...