Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Białaczki

Znaleziono 27 wyników

  1. Jestem z Bielska Bialej ,mam zdiagnozowaną białaczkę szpikową,jestem po 50,gdzie jest najlepszy ośrodek hematologiczny leczący ją?
  2. Witam, czy to może byc białaczka albo podejrzenie ? Leukocyty 12.67 do normy 9 Hematokryt 52.7% do 51 RDW SD 47 do 43.9% RDW CV 15,3% do 14.4 Limfocyty 4.88 do 3 Monocyty 1.16 do 1 Niedojrzałe granulocyty ig % 2.80 do normy 0.60 Niedojrzałe granulocyty ig il 0.36 do 0.9
  3. Witam, w badaniach krwi wyszły mi podwyższone limfocyty, eozynofile, obniżone bazofile, neutrofile. Jak czytałem w internecie takie wyniki mogą wiązać się z białaczką. Przeraża mnie ten fakt a do lekarza dopiero na poniedziałek mogłem się umówić. Do tego czasu zwariuje
  4. Witam, czy moje wyniki są dobrę? W mój dziadek miał białaczkę. Erytrocyty 5,48 mln/µl Hemoglobina 14,6 g/dl Hematokryt 44,8 % MCV 81,82 fl MCH 26,6 pg MCHC 32,6 g/dl Płytki krwi 150 tys/µl Limfocyty % 39,9 % Limfocyty
  5. Witam, mam 23 lata. Zrobiłam podstawowe badania krwi, morfologie, ponieważ parę dni temu miałam zapalenie pęcherza. Od roku wyniki Rdw SD, mch i mcv się nie poprawiaja. Brałam już z tego tytulu żelazo Surbifer Durules. Od dwóch miesięcy biorę codziennie rano 2 tabletki Ascofer i Inofolic Combi, bo chcemy mieć z mężem dziecko. Aktualne wyniki to: Rdw SD 36.7 fl, mcv 81fl i mch 27.4 pg, RBC 5.11 ×10´6/µl, IG 0.05 G/l, CRP 6.64 mg/l. Co to może oznaczać? Może to być białaczka?
  6. Mama 67 lat od około 2,5 roku leczy się na parkinsona i otępienie. Ma patologiczny zapis EEG robiony już 4 razy. Po pierwszej EEG lekarka nawet podejrzewała chorobę prionową. Zauważyłam, że na każdej morfologii od tego czasu mała ma podwyższone limpfocyty na poziomie około 55-60%. Poziom hemoglobiny, leukocutow, płytek w normie. Ostatni rozmaz chyba najbardziej rozchwiany: Neutrofile podz. 36,5 % [50,0-70] Bazofile 0,5 [0,0-1,0] Limfocyty 62,5% [25,0-40,0] Monocyty 0,5 [3,0-14,0] ponadto WBC 11,3 [4,0-10,0] RBC 3,99 [3,5-5,0] HGB 12,3[12,0-15,0] PLT 242,0[150-400] MPV 11,5 [7,0-10,6] Ob i crp w normie. Żaden lekarz nie zwraca uwagi na te podwyższone limpfocyty. Czy one mogą wskazywać na jakieś białaczki? Jedną lekarka powiedziała, że mama mogła mieć uszkodzony mózg przez jakiś wirus albo bakterie. Czy na taką infekcję mogą wskazywać podwyższone limfocyty? Jakie badania można jeszcze wykonać aby znaleźć taki wirus? badanie płynu rdzeniowo mózgowego wyszło ok.
  7. leukocyty(13,82)plytki krwi (410)neutrocyty(10,03)monocyty (1,12) ig(0.06) czy te wyniki oznaczaja bialaczke prosze o odpowiedz bardzo sie martwie.i bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
  8. Witam mam 32 lata. Od paru miesięcy jestem cały czas zmęczona, mecze się, nocne poty, stany podgoraczkowe, bóle kości i szkliwa zębów, powiększające się węzły chłonne w pakietach. W morfologii wyszły atopowe limfocyty czy może to wskazywać na białaczkę? Moja Babcia miała i zmarła w wieku 46lat. Moje wyniki badań: Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  9. Czy wyniki mogą wskazywać białaczkę? Atopowe limfocyty w morfologii Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  10. Czy może ktoś mi pomoc Mój Tata leży w szpitalu w Iławie na oddziale Covid Jest tam od 5 listopada. Brak leczenia brak dostępu do specjalistyczny badań. Miał wtkonany test na Covid okazał się pozytywny. Miał tylko pobraną krew i mocz do badań Choroby wspołistnuejące- białaczka limfacytowa. Stan po chemioterapii rak prostaty. Nie została nawet postawiona diagnoza. Nie miał wykonanego przeswietlenia RTG. CRP 90. Ewidentnie stan zapalny. A nie Covid Tata w lipcu miał zapalenie płuc i zator płucny Tata od 5 jest pod tlenem Dzisiaj stan krytyczny Saturacja spadła do 73 Ma być podłączony pod respirator. Czy można takiego pacjenta przewiesc do innego szpitala. Gdzie zostanie w końcu leczony. Gdzie mam jeszcze złożyć skargę za nie dopilnowanie odpowiedniego leczenia. Wręcz jego brak!!!
  11. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  12. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  13. Wyniki z krwi - córka lat 13, drastyczna dietą schudła ( zjadała mniej niż 1.000 kcal) w 4 miesiące z 66 do 43 kg - dietetyk mówi że wyniki są złe z tego właśnie podwodu a ja zaraz boje się że to jakaś białaczka? Córka jest lekko flegmatyczna. Czekamy na wizytę u endokrynologa. Normy podaję w nawiasie: LEUKOCYTY 4,1 /4-10,5/ ERYTROCYTY 4,12 /4,10-5,30/, HEMOGLOBINA 12,7 /12-15/, HEMATOKRYT 38% /35-45/, śr.objętośc erytrocyta 92 /78-95/, śr.stężenie Hb w erytrocycie 33,4 /33-37/, śr.masa Hb w erytrocycie 30,8 /27-34/, rozkład objętości erytrocytów - za wysoko 15,4 /11,5-14,5/, bezwzględna l.limfocytów 2,6 /1-4/, bezwzględna l.neurocytów - nisko 1,3 /2,5-7/, bezwzględna l.monocytów - nisko 0,060 /0,24-0,48/, bezwzględna l.bazofilii - nisko 0,01 /0,02-0,04/, Limfocyty - wysoko 63% /20-45/, Neurocyty - nisko 33% /55-38/, Monocyty - nisko 1,40% /4-8/, Eozynofile - 2,2% /2-5/, Bazofile 0,2% /0-1/, płytki krwi 163 /130-400/, średnia objętość płytek krwi 9,6fL /7-11/ ROZMAZ: neutrofile segmentowate - nisko 34% /50-60/, eozynocyty 3% /2-5/, limfocyty - wysoko 60% /20-50/, monocyty nisko 3% /4-8/. BIOCHEMIA: aSPAT - 20U/L /0-32/, aLAT 15U/L /0-37/, bilirubina 1,2 mg/dl /2-1,2/- oznaczona jako za wysoka (H), transferyna w surowicy 223mg/dl /200-360/, żelazo w surowicy 102ug/dl /33-193/, IMMUNOLOGIA: TSH 3,05ulU/ml /0,51-4,3/ - ( 2 miesiące temu miała 5,46 ), fT3 - nisko 1,77 /2,56-5,01/, fT4 - nisko 0,89 /0,98-1,63/, anty TPO 11,1 U/ml /0,35/, wit.25-OH D total - 30,5 / 20-60/
  14. Witam chciałbym, żeby oceniono moją morfologię, pod jakim kątem może być coś nie tak? Bo wyniki mam chwiejne i przy niektórych normy podwyższone.. i pytanie, czy nie wskazuję na białaczkę i czy z tymi wynikami gdzieś się pokierować jakby co? Oto wyniki: Leukocyty 6,93 (4,23 - 9,07) Erytrocyty 5,22 (4,63 - 6,08) Hemoglobina 15,5 (13,7 - 17,5) Hematokryt 46,1 (40,1 - 51,0) MCV 88,3 (79,0 - 92,2) MCH 29,7 (25,7 - 32,2) MCHC 33,6 (32,3 - 36,5) Płytki krwi 281 (150 - 400) RDW-CV 14,0 (11,6 - 14,4) PDW 17,5 (9,8 - 16,1) H MPV 12,3 (9,4 - 12,6) P-LCR 44,2 (19,2 - 47,0) PCT 0,4 - Neutrofile 2,21 (2,00 - 7,00) Limfocyty 3,75 (1,00 - 3,00) H Monocyty 0,77 (0,20 - 1,00) Eozynofile 0,18 (0,02 - 0,50) Bazofile 0,01 (0,02 - 0,10) L Neutrofile 32,00 (40,00 - 80,00) L Limfocyty 54,10 (20,00 - 40,00) H Monocyty 11,10 (2,00 - 10,00) H Eozynofile 2,60 (1,00 - 6,00) Bazofile 0,10 (0,00 - 2,00) OB - 10 (0 - 15) ALT 17 (0 - 55) TSH 1,7423 (0,3500 - 4,9400) Cholesterol całkowity 166 (115 - 190) Kreatynina 0,87 (0,70 - 1,30) Glukoza 85 (70 - 99) Bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi!
  15. Witam czy takie wyniki morfologi wskazuje na bialaczke z gory dziekuje za odpowiedź limfocyty 65 % norma 20-45 granulocyty kwasochłonne 1 norma 2-4 % granulocyty obojetnochlonne podzielone 34 noma 58-66 reszta badan w krwi w normie
  16. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  17. Witam. Czy podwyższone leukocyty 13,8, norma do 10 mogą być objawem białaczki? Reszta wyników w normie, crp, mocz wszystko ok. Dodam że czuję sie słabo.
  18. Witam Od dłuższego czasu mam nieprawidłowości w wynikach badań krwi WBC 13.9 norma4-10 RDW 10.6 norma 11-15 MPV 6.2 norma 7-13 Neu 9.3 norma2.5 -5 MON 0.9 norma 02-08 kwas moczowy 2.4 Norma 2.7 -6.1 kreatywnie 0.6 norma 0.6-1.1 e-GFR 60 vit D 41 norma 50-/- Do tego dochodzą ciągle jakieś przeziębienie stany podgkraczkowe poty nocne szybsze zmęczenie bóle i sztywnienie nóg zmiana koloru skory na nogach . Czy to może wskazywać na białaczke dodam ze takie wyniki utrzymuje się przynajmniej dwa lata .Lekarze nadal szukają przyczyny przypisując choroby neurologiczne które są wykluczene.
  19. Witam Od dłuższego czasu mam nieprawidłowości w wynikach badań krwi WBC 13.9 norma4-10 RDW 10.6 norma 11-15 MPV 6.2 norma 7-13 Neu 9.3 norma2.5 -5 MON 0.9 norma 02-08 kwas moczowy 2.4 Norma 2.7 -6.1 kreatywnie 0.6 norma 0.6-1.1 e-GFR 60 vit D 41 norma 50-/- Do tego dochodzą ciągle jakieś przeziębienie stany podgkraczkowe poty nocne szybsze zmęczenie bóle i sztywnienie nóg zmiana koloru skory na nogach . Czy to może wskazywać na białaczke dodam ze takie wyniki utrzymuje się przynajmniej dwa lata .Lekarze nadal szukają przyczyny przypisując choroby neurologiczne które są wykluczene reumatologiczne też.
  20. Dzień dobry. Jestem pacjentem po przebytej ostrej białaczce limfoblastycznej. Regularnie wykonuję badania krwi. Dzisiaj otrzymałem takie oto wyniki z rozmazu ręcznego: - neutrofile segmentowane 46% - granulocyty kwasochłonne 2% - monocyty 10% - limfocyty 42% Niestety nie mam podanych norm dla tych wskaźników. Z pozostałych: - WBC 5.37 - RBC 5.29 - HGB 15.5 - PLT 177 Czy te wyniki rozmazu są niepokojące?
  21. Dzień dobry, od 3 tygodni mam wciąż temperaturę 37-37,2'. OB 2, w morfologii jedyny odchył duze PWD, MPV na górnej granicy. TSH w normie. RTG płuc ok. Brak innych objawów oprócz zmęczenia i znużenia, okresowe problemy zespaniem. Obawiam się białaczki i innych nowotworów. Czy dobra morfologia je niejako wylucza? Jaką podjąć dalszą diagnostykę?
  22. 6 miesięczne niemowlę. Nadmierna potliwość zwłaszcza kark podczas karmienia. Temperatura mierzona w odbycie 37,4 z skokami 37,6. Dziecko pare razy dziennie kaszle - suchy kaszel. Samopoczucie dziecka dobre, je i bawi się normalnie. Przybiera na wadzę. Badania specjalistyczne zostały wykonane jak po pewnym okresie bez przybierania na wadze (2 tygodnie - po tym okresie dziecku została rozszerzona dieta). dziecku została wykonana zwykła morfologia: erytrocyty,hemoglobin,MCV,MCH,MCHC,RDW-SD (wyniki zbliżone z tego badania do poniższych) reszta była w normie. W nastepnym badaniu po 5 dniach pogorszyły sie te wartości oraz pojawiła się leukocytoza, po dwóch tygodniach wynniki poniżej. Generalnie wartości liczbowe wypadają gorzej. Pediatra zalecił po pierwszej wizycie podawanie żelaza. Kardiolog stwierdził ze serce ok. Hematolog żeby obserować. A my sie naczytaliśmy o białaczce. leukocyty 19,17tys/µl (5,98 - 13,51) Powyżej normy erytrocyty 5,59mln/µl (4,03 - 5,07) Powyżej normy hemoglobina 13,30g/dl (10,1 - 12,5) Powyżej normy hematokryt 38,50% (30,8 - 37,8) Powyżej normy MCV 68,90fl (69,5 - 81,7) Poniżej normy MCH 23,80pg (22,7 - 27,2) W normie MCHC 34,50g/dl (31,6 - 34,4) Powyżej normy płytki krwi 473,00tys/µl (206 - 445) Powyżej normy RDW-SD 35,80fl (35,3 - 42,8) W normie RDW-CV 14,60% (12,9 - 15,6) W normie PDW 11,00fl (9,8 - 16,1) W normie MPV 9,80fl (8,7 - 10,5) W normie P-LCR 23,40% (19,2 - 47) W normie PCT 0,46% (0,17 - 0,35) Powyżej normy neutrofile % 8,80% (17,5 - 69,5) Poniżej normy limfocyty % 81,20% (26 - 79,6) Powyżej normy monocyty % 8,20% (4,4 - 13,4) W normie gran. kwasochłonne % 1,10% (0 - 3,7) W normie bazofile % 0,60% (0 - 0,6) W normie neutrofile
  23. Mam bardzo zle wyniki czy to białaczka Wbc 15.3 Rbc 4.80 Hub 14.1 HCT40.6 MCV 84 MCH 29.3 MCHC34.7 RDW-CV 13 PLT 329 makroPLt 36.5 Erytoblasty 0.0 Erytoblasty bezw 0.0 NEUT% 66.5% LYMPH %21.9 MONO% 8.6 EO(KWAS)2.3 BASO 0.7 IG(NIEDOKRZ GRANU)%1.1 NEUT bezw.10.18 LIMPH bezw 3.36 MON bezw 1.31 EO (kwas)bezw 0.35 BASO(zas)bezw 0.11 IG(niedojrz granul)bezw 0.17 CRP 1.0 0B.4 BOJE SIE ZE TO BIAŁACZKA PROSZĘ O POMOC
  24. Dzień dobry. Przy morfologii krwi pełnej (ICD-9: C55) wynik monocytów jest w normie: 0,76 (norma: 0,20:1,00), natomiast wartość procentowa jest nieznacznie przekroczona 10,30 (norma: 2,00:10,00). Czy to powód do niepokoju, jeśli wszystkie inne wartości są prawidłowe? Czy istnieje szansa, że to początkowa faza białaczki lub innych chorób nowotworowych?
  25. Witam. Odebrałam wyniki krwi. Wiem że najlepiej iść do lekarza i już jestem zapisana na wizytę Ale chciałam zapytać czy podwyższone limfocyty 49% od dłuższego czasu to normalne? Eozynofile 0.5 . Do tego dochodzi złe samopoczucie, chudniecie mroczki przed oczami. Kołatanie serca. Mając na myśli dłuższy czas chce powiedzieć że już w marcu 2019 miałam podwyższone limfocyty. W rodzinie był przypadek białaczki.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...