Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Choroby nowotworowe

Znaleziono 58 wyników

  1. Dzień dobry, Mam 59 lat, usuniętą jedną nerkę (nowotwór tłuszczakomięsak). Czy wynik krwi kreatynina 1,67 i GFR 33 są niepokojące? Co można zrobić żeby poprawić moje wyniki?
  2. Dzień dobry.Mam pytanie czy mając takie wyniki badań krwi:Krwinki białe-2,7(prawdopodobnie mało)hemoglobina-11,MCH-26,MCHC-32,3,neutrocyty-1,13,limfocyty-1,17,eozynocytow-0,03.Czy mam się czego obawiać,czy jest prawdopodobieństwo z rakiem?Dodam też,że badania robiłam w czwartek a w sobotę trochę mnie,,rozłożyło"(oczywiście/na szczęście bez gorączki)czy to sobotnie przeziębienie miałoby wpływ na wyniki badań?Czy ja może zrobiłam się przewrazliwiona.Dodam,że moja mamuśka zmarła na raka i dlatego jestem przewrazliwiona.Z góry dziękuję za odpowiedź
  3. Witam, proszę o interpretację wyników badań krwi:HGB 11.97 g/dl, HCT 0,36 l/l, MPV 6,79fL, EOS% 0,49% (0,047*14^9/I), NEU 5,7 10^9/L, (C32) Bazocyty2%, cholesterol 213 mg/dl, pozostałe wyniki w normie. Proszę powiedzieć czy mam powód do zmartwień i powinnam zrobić dodatkowe badania Zaznaczam że brat zmarł na raka szpiku kostnego
  4. Czy może ktoś mi pomoc Mój Tata leży w szpitalu w Iławie na oddziale Covid Jest tam od 5 listopada. Brak leczenia brak dostępu do specjalistyczny badań. Miał wtkonany test na Covid okazał się pozytywny. Miał tylko pobraną krew i mocz do badań Choroby wspołistnuejące- białaczka limfacytowa. Stan po chemioterapii rak prostaty. Nie została nawet postawiona diagnoza. Nie miał wykonanego przeswietlenia RTG. CRP 90. Ewidentnie stan zapalny. A nie Covid Tata w lipcu miał zapalenie płuc i zator płucny Tata od 5 jest pod tlenem Dzisiaj stan krytyczny Saturacja spadła do 73 Ma być podłączony pod respirator. Czy można takiego pacjenta przewiesc do innego szpitala. Gdzie zostanie w końcu leczony. Gdzie mam jeszcze złożyć skargę za nie dopilnowanie odpowiedniego leczenia. Wręcz jego brak!!!
  5. Witam Mam pytanie odnośnie otrzymanych wyników badań. 30 lat kobieta , OB 16 ( norma do 15) niski poziom eozynofilii 0,4. Dodatkowo w normie ale podwyższone monocyty 9,7 ( norma do 10). CRP w normie 1,40. Inne wskaźniki mieszczą się mniej więcej w połowie normy. Czy to znak że powinnam udać się na bardziej szczegółowe badania w kierunku nowotworu?
  6. Witam, 23 lata zlecono mi wynik markerow z racji tego że mam nawracające infekcje pochwy wynik wyszedł Ca125 45,4 i HE4 39,30 czy to oznacza coś poważnego byłam to skonsultować z lekarzem prowadzącym jednak ten nie wyjaśnił mi nic i odesłał do domu, powiedział żeby przyjść za tydzień. Proszę o poradę czy to oznacza nowotwór badam się regularnie miałam wykonywane usg dopochwowe ktore nic nie wykazało i cytologie robioną rok temu także w normie. Jednak bardzo się stresuję bo nie wiem czego się spodziewać.
  7. Witam, dziś miałam badanie z krwi progesteron. 22 dc, cykle 30-31 dni, owulacja 16 dc. Wynik 42,9. Co może świadczyć o tak wysokim progesteronie? Monitorujemy cykle, od raku staramy się o dzidziusia i nic. Około 2 msce temu tez robiłam badanie progesteronu i wynik był w granicach 15. Dziękuję za odpowiedz.
  8. Dzień dobry. Proszę o wypowiedz specjalisty.Mam 19lat. Od kilku miesięcy pojawiły się u mnie nieregularne miesiączki. Towarzyszy temu ból podbrzusza, piersi oraz podczas stosunku. Ostatni cykl trwał 51 dni. Wykonałam 3 testy ciążowe i dały one wynik negatywny. Co jakiś czas pojawia mi się (kulka) guzek pod prawą pachą. Jest twardy i nieruchomy, lecz po jakimś czasie znika i znów się pojawia. Dodam, że moja babcia miała nowotwór piersi oraz chorobę tarczycy. Ciocia(babci siostra) miała nowotwór jajników. Co może mi dolegać??
  9. Mam od dłuższego czasu wynik badania witaminy B12 we krwi pomiędzy 1400 a 1700 pg/ml. Jestem chory na raka prostaty od 6-ciu miesięcy. Co to znaczy? Nigdy wcześniej nie oznaczałem w badaniach krwi witaminy B12. Wiktor, lat 73.
  10. Dzień dobry. W 11.2016 r. miałam operację usunięcia tarczycy. Wynik badania histopatologicznego - rak brodawkowaty. W 02.2017 r. - jodoterapia. Prawdopodobnie będę miała robioną konizację szyjki macicy w znieczuleniu ogólnym. To moje wyniki badania krwi: - tsh - 0,016 uIU/ml, - ft3 - 5,51 pmol/l, - ft4 - 21,76 pmol/l. Czy w moim przypadku znieczulenie ogólne będzie mogło zostać zastosowane?
  11. Podwyższony marker CEA (153) -18, 3.Czy może oznaczać wznowe nowotworu esicy. Kobieta lat 46
  12. Do Onkologów : czy znacie w Polsce kogoś kto żyje z nowotworem drobnokomorkowym (oskrzela) więcej niż 5 lat ? czy znacie przypadek wyleczenia kogoś z tego typu nowotwora ? jak z nim walczyć skoro badania w Polsce trwaja tak długo ze zanim człowiek się przebada i już wiadomo jaki typ nowotworu to nie ma szans na leczenie radykalne bo wtedy to nowotwór jest rozsiany po całym organizmie ? jak polepszyć znacznie czas diagnostyki , polska jest na szarym końcu w leczeniu nowotworów bo diagnostyka jest zbyt długa i w tym czasie rak się rozwija a jak już diagnostyka jest zakończona człowiek umiera bo nie miał szans podjąć leczenia ... w ten sposób to nikogo nigdy nie będziemy leczyć .
  13. Witam, pytanie do ginekologa, mam problem, mianowicie biorę tabletki antykoncepcyjne orlifique, w zeszly piatek byłam w połowie blistra, zostało mi 11 różowych tabletek i 7 białych do zakończenia blistra. Do okresu zostało mi wtedy ok 15 dni. W piatek zapomniałam wziąć tabletki (biorę je o 18), ponieważ zostawilam u znajomych portfel w którym były, wiec w sobotę gdy go odzyskałam, chciałam wziąć obie o 18. Niestety będąc na zewnątrz jedna tabletka mi wypadła z rak i nie mogłam jej znaleźć, zażyłam wiec jedna. Wyglada to tak ze w piatek nie wzięłam żadnej tabletki. W niedziele zaczęło mi się brązowe plamienie, które w poniedziałek zmieniło się bardziej w krwawienie, przypomina to trochę okres. W niedziele i poniedziałek normalnie wzięłam różowa tabletke. Co powinnam zeobic w takiej sytuacji? Do ginekologa fizycznie idę dopiero w przyszłym tygodniu.
  14. Witam, dziś odebrałam wynik badania ROMA, CA125 wynosi 29.90,HE4 32.8, a zakres refer. wynosi 0-35 Mam 38 lat, jest obciążona genetycznie ponieważ moja babcia zmarła na raka jajnika
  15. zacznę od tego ze mam 14 lat od 4 miesięcy po lewej stronie brzucha mam uwypuklenie podłużne czuć je gdy leżę na płasko, mam problemy z zaparciami choć ostatnio coraz łatwiej mi się załatwić ale często nawracają zaparcia, pod koniec lutego tego roku miałam robione usg brzucha i nic nie było widać, lekarz naciskając to mówił ze tam jest masa kalowa bo za dużo piłam gaZowanego i to jest od tego, ale często mnie zaboli albo zakłuje tam, dodam ze nie zawsze czuć wypuklenie, czy to od razu rak jelita?
  16. Dzień dobry, jakiś czas temu zauważyłam guza obok szyi. Nie rusza się nie boli ale trochę urósł. W mojej rodzinie jest pełno przypadków chorych na nowotwór (różne typy). Dostałam skierowanie na badania krwi. Proszę o interpretacje, czy coś jest nie tak? Morfologia: Wbc 4,8 (4,0-10,0) Lym 2,35 (1,00-3,50) MON 0,41 (0,20-1,00) Neu 1,83 (1,20-6,80) Bas 0,02 (do 0,30) Eos 0,1 (0,1-0,5) Lym% 49,5 (25,0-45,0) Mon% 8,7 (1,0-12,0) Neu% 38 (40,0-70,0) Bas% 0,4 (do 1,0) Eos% 2,9 (1,0-5,0) Rbc 4,29 (4,00-5,40) Hgb 8,3 (7,5-9,9) Hct 0,401 (0,360-0,460) Mcv 94 (84-94) Mch 1,94 (1,70-2,10) Mchc 20,7 (19,2-22,9) Rdw 12,5 (10,0-15,0) Plt 224 (150-400) Mpv 8,6 (6,0-11,0) Pct 0,2 (0,1-0,5) Pdw 14,3 (8,0-19,0) Rozmaz krwi obwodowej: Granulocyty podzielone [%] 30 (50-70) Granulocyty kwasochlonne[%] 3 (2-4) Monocyty[%] 4 (2-8) Limfocyty[%] 60 (25-40)
  17. Witam, od 31 czerwca zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne Limetic. Jednakże ze względu na częste bóle głowy, zmianę nastrojów, bóle jajników oraz przede wszystkim nieustające brązowe plamienie po konsultacji z ginekologiem 21 sierpnia odstawiłam tabletki. W czasie brania tabletek miałam delikatne krwawienie 26- 28 lipca. Dziś mijają 2 tygodnie od odstawienia. Nie pojawiło się u mnie tzw. krwawienie z odstawienia od momentu zaprzestania stosowania tabletek. Wykonałam 2 testy ciążowe, które wyszły negatywnie. Więc ciąże można wykluczyć. Odczuwam czasami delikatny ból w podbrzuszu (odnoszę wrażenie, ze to lewy jajnik i ból promieniuje mniej więcej do lini pępka) oraz od 26 sierpnia zaobserwowałam wodnisty śluz, który utrzymuje się dotychczas. Proszę o odpowiedz czy powinnam cierpliwie poczekać na krwawienie i nie ma powodów do niepokoju czy lepiej udać się na badanie? Zastanawiam się również czy antykoncepcja hormonalna jest dobrym wyborem dla kogoś u kogo w rodzinie najbliżej spokrewnione kobiety miały raka piersi, bądź nienowotworowe guzki. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie
  18. Witam, Czy markr ca 19-9 na poziomie przeszło 65000 jest powodem do niepokoju? Zdiagnozowano również Helicobacter pylori oraz wycięto polipy z jelit. Czy może to być przyczyną tak wysokiego markera, albo leki czy jest to rak?
  19. Witam, mam 28 lat, rok temu wycieto mi całą tarczyce z powodu raka pęcherzykowatego z przerzutami do węzłów, bez jodu leczniczego. Na MRI przysadki znaleziono mikrogruczolaka (badania wzroku, i hormonoe nic nie stwierdzilo wiecej). Dzis odebralam badania prolaktyna w normie (18.30), natomiast androstendion 4,61 przy normie do 3.3 Dodam, że TSH i ft4 w normie. Co to oznacza? Proszę o pomoc.
  20. o czym może świadczyć poziom IGE cał. od ponad 20-tu lat w wysokości od 2600-3200j. Brat osłabiony ,apatyczny,pękające palce (opuszki) i piety plamy na rękach ,rok temu operacja wycięcia raka prostaty. leczenie objawowe, gdzie przyczyna?
  21. proszę o interpretację wyników badań : TSH 1,93; FT3 3,72; FT4 1,23; anty TPO 13,90; anty TG 253 Czy jest to rak tarczycy?
  22. Proszę o interpretację wyniki badań: crp 0,05; ob 5; amylaza 48u/l; lipaza 17u/l, alp 40u/l; alt 12u/l, wbc 9,59 lym 1.96; mid 0,39; gra 7.24; ly% 20.4; mi%4.1; gr%75.5; rbc 4.2; hgb 13.8; hct 38.93. W trakcie badania troszkę bolało mnie gardło. Czy mogę mieć nowotwór?
  23. Witam. Od stycznia mam plamienia międzymiesiączkowe. Rok temu miałam robioną cytologię, gdzie wszystko było prawidłowo. W marcu tego roku byłam u ginekologa, gdzie stwierdziła, że wszystko jest w porządku i być może są to zaburzenia hormonalne. Czekam teraz na wizytę u ginekologa. Czy mam się czego bać, czy gdyby to był nowotwór w marcu Pani ginekolog widziałaby zmiany. Dodam, że stwierdziła, że nie ma sensu wykonywać cytologii obecnie. Wcześniej miałam nieregularne miesiączki. Zespół policystycznych jajników został wykluczony. Choruję na nerwicę, czy to może być przez przewlekły stres. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  24. Jeśli moja babcia chorowała na raka piersi, to mogę przyjmować tabletki hormonalne? Bo Pani ginekolog gdy usłyszała o tym powiedziała, że sama proszę się o tą chorobę. Biorę tabletki od 9 miesięcy.
  25. Witam, jestem kobieta i mam 37 lat. Odkąd pamietam mam zawsze podwyższony poziom żelaza. Lekarze nie zwracają na to uwagi i mówią ze jest w normie, lecz zaczyna mnie to martwić, gdyż podczas kontrolnego USG okazało się ze mam guza na wątrobie. Boje się gdyż wysoki poziom żelaza niszczy wątrobie i może rozwinąć się rak wyroby. Oto moje wyniki badan z zeszłego tygodnia: Zelazo 196 - ( 37-170 (ug/dL)) Ferytyna 32.4 -(6.0-115.0 (ng/m). ALT 13 - (0-38 U/L) AST 23 - (11-43 U/L). Moje pytanie brzmi czy długotrwały wysoki poziom żelaza może uszkodzić wątrobę oraz jak jak skutecznie obniżyć poziom żelaza w organizmie. Pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...