Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zespoły urojeniowe i otępienie

Znaleziono 20 wyników

  1. Dzień dobry, za 2 tygodnie piszę maturę. Jestem w ciężkim stanie psychicznym, ale zdecydowałam się podjąć próbę podejścia do egzaminów. Leczę się od niecałych dwóch lat z miernymi efektami. Od około 7 roku życia cierpię na zaburzenia psychosomatyczne i silną nerwicę. Od 6 lat choruję na depresję, a od 3 lat na ciężką depresję z silnym lękiem. Mam bardzo silne ataki paniki, ataki lęku i psychozy. Wcześniej nie decydowałam się na pobyt w szpitalu, ale teraz wchodząc w dorosłość uniemożliwia mi to utrzymywanie się, bo nie mogę wstać z łóżka i mam problemy z codziennymi aktywnościami, takimi jak np. umycie się oraz logiczne myślenie, czy zapamiętywanie najprostszych rzeczy. Jestem ciągle zmęczona i chce w końcu zacząć normalnie żyć i funkcjonować w społeczeństwie, mieć energię i chęci do życia. Leki mi nie pomagają i od dwóch lat ani razu nie były dobrze dobrane (może mieć to związek z moim uzależnieniem od hydroksyzyny w wieku 14 lat, które udało mi się pokonać, ale przez to mam duża tolerancję na środki psychoaktywne w dużych dawkach). Utrata pamięci i urojenia w postaci śledzenia czy podsłuchiwania już mnie przerastają. Zdecydowałam się na pójście do szpitala psychiatrycznego po egzaminach na studia. Proszę o pomoc w znalezieniu jak najlepszego szpitala na NFZ na terenie Polski.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    25 stycznia robiłam test ciążowy, który wyszedł negatywnie, 28 stycznia zrobiłam drugi, który okazał się pozytywny. Byłam u ginekolog, która od razu dała skierowanie na USG ciąży i stwierdziła, że jest 6 tydzień ciąży. Na USG lekarz powiedział jednak, że jest zaskoczony i nie widzi nic, co by wskazywało na ciążę 6 tygodniową. Co najwyżej 2 tygodnie (dokładnie 2 tygodnie temu powinnam mieć miesiączkę). Problem w tym, że 2 tygodnie temu nie doszło do współżycia i jestem tego pewna, bo każdy raz zapisuję w kalendarzyku. Jeśli chodzi o dolegliwości: potworna suchość w gardle, bóle piersi, spadek wagi, przeczyszczenie przynajmniej raz dziennie, nacisk na pęcherz, ból podbrzusza. Jestem osobą z otyłością, 21 lat, po jednym porodzie naturalnym. Czy faktycznie jest możliwość, żebym nie była w ciąży? Bardziej się jej obawiam. Słyszałam też coś o ciąży urojonej, ale nie brzmi mi to zbyt logicznie. Ale to prawda. Bardzo boje się ciąży w tej chwili.
  3. Gość

    Seks a ciąża

    czy można przez palcowke zajść w ciążę w listopadzie i w październiku chłopak wkladal mi palce mówił że nie było spermy ani plemników ale się boje że jakos mogło zajść do zapłodnienia okres miałam mieć 27 listopada spóźnił mi się i miałam 4 grudnia później dostalam 1 stycznia zazwyczaj mam 7 dni okres a ostatnio mam 6 i jest skapy nwm albo mam paranoje albo jestem w tej ciąży i chyba sobie wmowilam wszystkie objawy i je mam te objawy mam takie jak wrażliwość na zapach papierosów czuje jakbym cos miała w brzuchu i większy piersi ciemniejsze nieraz bierze mnie na wymioty z rana jak się obudze czy to Ciaza? Czy to wszystko przez stres i urojenia dodam że robiłam test ponad 10 ale wszystkie ujemne
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Chciałam zapytać o prawdopodobieństwo ciąży w moim przypadku. Do stosunku przerywanego doszło pod koniec listopada (oczywiście zakończony w odpowiednim czasie, czyli nie doszło do wtrysku). Tydzień później z opóźnieniem dniowym dostałam okres, którego przebieg nie różnił się od pozostałych, trwał 6dni. (opóźnienie pewnie wynikało z choroby, bo akurat w ciągu tego tygodnia czasie przychodziłam covid-19).jednak nie uspokoiło mnie to i po ponad 3 tygodniach od stosunku wykonałam test ciążowy, który okazał się negatywny (jednak test nie wykonałam od razu z pierwszego porannego moczu). W styczniu dostałam planowo okres i trwał tyle co zwykle. Jednak kilka dni po miesiączce przez 2 dni miałam mdłości całodniowe. Dodam, że caky czas czytam o objawach ciążowych i biorąc pod uwagę ogromny stres na uczelni a do tego stres związany z możliwością bycia w ciąży (już chyba paranoje) nie wiem co myśleć. Jestem bardzo zestresowana, codziennie patrzę na brzuch itd. czy nie ma jakiś zmian. Boję się robić kolejny test, na który i tak muszę poczekać, ponieważ mam dni płodne, a czytalam, że wtedy wzrasta właśnie poziom hormonu gonadotropiny kosmowkowej. Czy to możliwe, że jestem w ciąży, czy to tylko już urojenia, strach i paranoja?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Mam typowe objawy ciąży: brak miesiączki, mdłości, zmiany apetytu, wahania nastroju. Zdarzało mi się wcześniej nie mieć okresu przez 2/3 miesiące w momentach silnego stresu. W poprzednim miesiącu mój okres był bardziej skąpy niż zazwyczaj, a w tym miesiącu nie wystąpił w ogóle, miałam natomiast brązowe plamienie, a teraz obserwuję u siebie mlecznobiałą wydzielinę. Nie uprawiałam seksu, ocieraliśmy się o siebie z chłopakiem w bieliźnie, nie doszło do wytrysku, jednak bielizna była mokra. Czy istnieje prawdopodobieństwo, że jestem w ciąży? Czy może to być ciąża urojona?
  6. Byłam w kilkuletnim związku z partnerem,z którym mam dziecko.On miał za soba nieudane małżeństwo.Nasz kryzys trwał kilka miesięcy,partner zaczal nadużywać alkoholu,zaczęły sie wyzwiska,ublizanie,bezpodsawne oskarżanie o zdrady itp.Podjelam decyzje o rozstaniu.Problem polega na tym ze były partner odwiedza dziecko i w dalszym ciągu mi ubliza,oskarża o zdrady gdzie taka sytuacja nie ma miejsca.Uwazam ze to on doprowadzil do rozbicia rodziny,nie zrobił nic aby ratowac zwiazek.Potrafi powiedzieć ze odwiedzajac dziecko gra mi na emocjach, ze jest swiadomy tego ze skrzywdzil nasze dziecko ale to nie problem.Dodam że będąc z nim w zwiazku dziecko (2 latka)jest niespokojne i nerwowe,wynikiem tego sa awantury które były w domu.Odwiedzajac dziecko mowi ze ze do mamy przyjdzie pan,uzywa do tego wulgaryzmów.Jest kompletnie nie czuly na krzywde dziecka,brak empatii calkowity.Interesuje sie naszym prywatnym zyciem caly czas,sprawdza i kontroluje.Jak uwolnic sie od takiego człowieka? Podejrzewam po zachowaniu ze ma zaburzenia osobowości ktore polegaja na tym ze ma urojenia dotyczace zdrad,i urojenia przesladowcze.Mowi ze ktos go sledzi,ze ja nasylam swoja rodzine aby go sledzili itd.Sadze ze ten człowiek wymaga porady psychiatrycznej,ale on uważa ze ja jestem chora.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Czy przez stres przemawia za przyczyna tych objawów? Od sierpnia tak naprawdę stresuje się ze mogę być w ciąży.. co prawda w każdym miesiącu miałam miesiączki raz wcześniej raz później jednak były mniej obfite niż zazwyczaj. Wykonywałam chyba z 10 testów ciążowych w rożnym odstępie czasu i wszystkie z wynikiem negatywnym.. jednak No właśnie chyba tak daleko zabrnęłam w te urojenia ze zaczęłam zauważać u siebie oznaki ciąży.. co prawda mój stosunek był już 4 miesiące temu dokładnie 19 sierpnia jednak dalej się tym wszystkim stresuje chociaż nie mam takiego widocznego brzucha jaki powinna mieć w 17/18 tygodniu rzekomej ciąży, jednak jest trochę powiększony co mnie bardzo stresuje.. Dodam również ze nie odczuwam bólów w piersiach może trochę się powiększyły ale nie wiem czy nie wmawiam sobie tego.. przechodzac do objawów odczuwam pulsowanie w brzuchu w okolicy pępka może ciut wyżej czytałam ze to aorta i u szczupłych osób to normalnie (wazę 56 kg przy wzroście 166) często czuje parcie na pęcherz chociaż nie pije dużo wody, odczuwam tez jakby takie bulgotanie/ stukanie /pukanie w brzuchu (co już w mojej wyobrazi to ruchy dziecka) bardzo się stresuje tym i proszę o pomoc czy faktycznie mogłabym być w tej ciąży czy te wszystkie skurcze/ bulgotanie/ pulsowanie nabrzmiały twardszy brzuch częste oddawanie moczu moja związek ze długotrwałym stresem ?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Czy mogę być w 17 tygodniu ciąży i o tym nie wiedzieć ? Witam ogólnie zacznę od początku jestem rozbita przede wszystkim psychicznie nie wiem czy to już urojenia czy faktycznie to się dzieje... 19 sierpnia doszło do stosunku w którym nie jestem pewna ze nic nie wypłynęło.. od tego czasu wykonałam chyba z 10 testów ciążowych o rożnym odstępie czasu... wszystkie wychodzą negatywnie również miałam krwawienia w każdym z miesiącu zaczynajac od września do grudnia były one jednak mniej obfite i lekko spóźnione lub z dwa dni wcześniej i nieco krótsze mam wrażenie ze mój brzuch jest powiększony i przypomina ciążowy... martwie się tym wszystkim i proszę o pomoc czy faktycznie mogłabym być w ciąży ? Czy testy mogły nie wykryć ciąży czy mając 4 krwawienia od tego czasu jest szansa na to ? Bardzo się martwie i nie wiem czy to mój problem w głowie czy poprostu faktycznie jestem w tej ciąży
  9. Witam, stosuje antykoncepcję hormonalna już 3 miesiąc (połowa opakowania), tabletki VINES, bardzo obawiam się ciąży, w tym miesiącu odbył się stosunek około 4/5 razy, ale nigdy nie doszło do wytrysku, niepokoi mnie to, ze cierpię na bezsenność, mam wzmożony ślinotok oraz często korzystam z toalety w godzinach wieczornych, stad moje pytanie, może to być cisza urojona, czy jednak istnieje ryzyko zapłodnienia?
  10. Mama 67 lat od około 2,5 roku leczy się na parkinsona i otępienie. Ma patologiczny zapis EEG robiony już 4 razy. Po pierwszej EEG lekarka nawet podejrzewała chorobę prionową. Zauważyłam, że na każdej morfologii od tego czasu mała ma podwyższone limpfocyty na poziomie około 55-60%. Poziom hemoglobiny, leukocutow, płytek w normie. Ostatni rozmaz chyba najbardziej rozchwiany: Neutrofile podz. 36,5 % [50,0-70] Bazofile 0,5 [0,0-1,0] Limfocyty 62,5% [25,0-40,0] Monocyty 0,5 [3,0-14,0] ponadto WBC 11,3 [4,0-10,0] RBC 3,99 [3,5-5,0] HGB 12,3[12,0-15,0] PLT 242,0[150-400] MPV 11,5 [7,0-10,6] Ob i crp w normie. Żaden lekarz nie zwraca uwagi na te podwyższone limpfocyty. Czy one mogą wskazywać na jakieś białaczki? Jedną lekarka powiedziała, że mama mogła mieć uszkodzony mózg przez jakiś wirus albo bakterie. Czy na taką infekcję mogą wskazywać podwyższone limfocyty? Jakie badania można jeszcze wykonać aby znaleźć taki wirus? badanie płynu rdzeniowo mózgowego wyszło ok.
  11. Witam, od dwoch lat zmagam się z bólami głowy które trwały po 3 mies ciagle, kołatania serca lęk niepokój problemy ze spanjem. Podejrzenie napięciowych bóli. Zauważyłam również problemy z koncentracją oraz pamiecią . Od wrzesnia tego roku czuje się bardzo źle. Zaczęło się bolami głowy poprzez kolatania serca lęk niepokój problemy ze snem , uczucie otepienia jakbym byla po kilku głębszych. Doszło rownież uczucie zimna, dreszcze i totalny brak apetytu ale to popołudniami ew wieczorami, ścisk zołątka. Czuje sie zmeczona senna. Zrobilam badania krwi. Sa ok troche malo plytek ale w normie 185. Kortyzol 8.25 , b12 361, glukoza 94 po obciażeniu ( 151, 105) insulina 12 (132, 108) tsh 2,7 poziom żelaza maknwzu potasu sodu w normie wit D w normie w dolnej granicy . Rezonans magnstyczny ok przeswietlenie kregoslkregoslupa upa płuc ok. Usg tetnic szyjnych ok echo serca ok. Ginekologicznie ok . A ja corsz bardziej czuje sie źle. Kobieta 33 lata
  12. Gość

    Seks a ciąża

    20 września w 9 dniu cyklu uprawiałam seks z chłopakiem w zabezpieczeniu (prezerwatywa). Nic się z nią nie stało. Mój cykl to 29-30 dni. 29 dnia cyklu dostałam miesiączke. Czy mogę być w ciąży pomimo miesiączki? Bardziej mi widać żyły na piersiach, wydaje mi się że sutki zmieniły kolor Ale mój chłopak mówi że to moje urojenie i boli mnie jeden sutek.
  13. Witam. Problemem, o którym chciałabym porozmawiać, jest depersonalizacja. Mam 13 lat i, cóż, zawsze uważałam się za nadzwyczaj wrażliwą osobę, i może przez przeładowanie bodźcami występowały u mnie krótkie stany otępienia i obcości - ale zazwyczaj szybko się kończyły. Teraz, po takim jednym stanie... zawiesiłam się i nie ,,odwiesiłam" tak do końca. I przeżywam nawracające od kilku dni objawy właśnie depersonalizacji. Myślę jednak, że to może mieć związek z dolegliwościami fizycznymi - aktualnie mam zatrucie pokarmowe i myślę, że to może powodować wycieńczenie organizmu, a zarazem takie okropne stany. Czy dolegliwości fizyczne mogą powodować stany depersonalizacji? Jak sobie z nimi poradzić? Czy minie to łącznie z minięciem choroby i to nic strasznego, czy może to wskazywać na nerwicę czy inne zaburzenie i powinnam zacząć szukać profesjonalnej pomocy. Liczę na szybkie odpowiedzi - chcę jak najszybciej i trwale odzyskać swoje życie, swoją tożsamość, siebie samą. Staję się już naprawdę zdesperowana. Pozdrawiam serdecznie.
  14. Gość

    Seks a ciąża

    1.01 miałam kontakt seksualny bez wytrysku. Zażywam tabletki anty od jakiś 5 lat. Okres dostałam 5.01. Przez pomyłkę i zapomnienie przedluzylam o 1 dzień przerwę między opakowaniami. Zamiast 6.01 wzięłam pierwsza tabletkę nowego blistra 7.01. Od tego czasu nie wspolzylam. Okresy dostawałam co miesiąc /- 1 dzień. Co więcej w połowie lutego byłam u ginekologa, który robił USG, pobierał cytologię, badał mnie. Czy wtedy ciąża mogła nie być jeszcze widoczna na usg? Bo nie byłam z tego powodu u lekarza (grzybicza infekcja) i nie pytałam o to. Mimo wizyty u lekarza i co miesięcznych miesiączek panicznie boję się że jestem w ciąży. Ciągle o tym myślę. Czuje jakieś ruchy, drgania w dole brzucha, kłócia po lewej stronie. Czesto towarzyszą im gazy, ale nie zawsze. Brzuch mi urósł i czuję jakby cały pod same zebra mnie bolał, jakby był w uczuciu skurczu. Wiem że to chore, i boję się że to ciąża urojona.....
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam chciałabym dowiedzieć się co może mi dolegać i czy mogę być w ciąży. Okres spóźnia się 9 dni, ale przeważnie występowały u mnie miesiączki nieregularne 28-37 dnia cyklu mniej więcej, uprawiałam seks, ale wątpię by doszło do zapłodnienia, ginekolog postawił diagnozę, że pęcherzyk graffa nie pęka co miesiąc, tylko kiedy chcę. Mam objawy takie jak lekko powiększony brzuch, nudności, mdłości i lekko pobolewa mnie brzuch oraz zauważyłam bardzo słabo widoczną linie od pępka w dół, nie wiem czy ta linia to już nie urojenie. Dodam, że biorę leki vesicare i nie wiem czy może one nie mają na to wpływu. Proszę o pomoc.
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Okres po duphastonie spóźnia mi się 3ci dzień.mam bolace piersi.zrobilam wczoraj I dziś 2 rozne testy zupełnie negatywne.stosunek był 18 dni temu z prezerwatywa bez wytrysku i krótko.mialam już że dwa razy urojona ciążę bo tak bardzo jej nie chce.czy to moga być tylko urojenia i takie skutki stresu który mam teraz na potęgę?proszę o radę.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Jaka jest szansa na to, że to ciąża? Witam, 10 sierpnia uprawiałem seks ze swoją partnerką. Zabezpieczyliśmy się za pomocą prezerwatywy, która nie pękła, cały czas pozostawała na członku. Do wytrysku doszło parę minut po stosunku. Pierwszy dzień ostatniego cyklu przypadł na 22 lipca, jej cykle trwają zazwyczaj ok. 30-32 dni. Zazwyczaj przy owulacji odczuwa ból w okolicy jajnika, tak też było tym razem (choć był to słabszy ból niż zazwyczaj) - było to 8 sierpnia. Po 6 dniach od stosunku moja partnerka zaczęła odczuwać ból w podbrzuszu (taki jak na okres, ale zazwyczaj czuje go dzień przed i podczas miesiączki), który ustąpił po 5 dniach - zaobserwowała natomiast, że ma nabrzmiały brzuch. Obecnie, dwa dni przed planowym okresem, ma raczej wodnisty, żółtawy śluz. Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki, jaka jest szansa na to, że to ciąża? Czy w związku z dużym strachem przed ciążem, może to być ciąża urojona?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Okres po duphastonie spóźnia mi się 3ci dzień.mam bolace piersi.zrobilam wczoraj I dziś 2 rozne testy zupełnie negatywne.stosunek był 18 dni temu z prezerwatywa bez wytrysku i krótko.mialam już że dwa razy urojona ciążę bo tak bardzo jej nie chce.czy to moga być tylko urojenia i takie skutki stresu który mam teraz na potęgę?proszę o radę.
  19. Witam. Od okresu ciąży (4 lata) leczę niedoczynność tarczycy. Obecnie jestem na euthyroxie 88. Postanowilam prywatnie zrobic badania (krzywą glukozowo-insulinową) gdyż od dłuższego czasu doskwiera mi senność, otępienie po posiłkach węglowodanowych, a po drzemce ogromny głód na coś słodkiego. Poza tym brakuje mi koncentracji i mam słabą pamięć (coraz gorszą) Hormony robione w kierunku PCOS w 7 dniu cyklu. Lekarz wyniki obejrzy za miesiąc, a mnie ciekawi co one przedstawiają: Glukoza na czczo: 84 mg/dl (70-99) Po 1h 115 mg/dl (70-140) Po 2h 72 mg/dl (70-140) Insulina na czczo 10.60 uU/ml (2.60-24.90) Po 1h 197.20 uU/ml Po 2h 30.40 uU/ml Hemoglobina glikowana 5.40% (4.80-5.90) Testosteron całkowity 0.570 ng/mL (0.140-0.530) PRL 248 mlU/L (109-557) DHEAS 384.1 ug/dL (95.8-511.7) Estradiol 35 pg/mL (folikularna:12-233) FSH 5.6 mlU/mL (folik: 3.0-8.1) LH 6.23 mlU/mL (folik: 1.80-11.78) Dodam jeszcze, że straciłam połowę włosów na głowie. Mam duże prześwity, a warkocz jest grubosci jednego palca u ręki. Za to obficie obrosły na twarzy (baki, wąsik i najwięcej na szyi/brodzie. Te łysienie i zarost postepuje od wielu lat. Jeszcze przed zdiagnozowaniem niedoczynnosci tarczycy.
  20. Dzień dobry, bliska mi osoba (niepełnoletnia) od kilku lat zmaga się z różnymi problemami psychicznymi. Znamy się półtora roku. Przyjmuje leki antydepresyjne i przeciwstresowe oraz nasenne przepisane u psychiatry od około 3 tygodni. Ostatnio jej stan się pogarsza i występują odmienne stany emocjonalne, które potrafią zmieniać się kilka razy dziennie. Pomiędzy stanem przybicia i niechęci do życia (nawet myśli samobójczych i samookaleczania), a stanem euforii osoba zachowuje się "normalnie". Występują głosy- męski, który namawia do samookaleczania i damski, który jest przeciwny. Oprócz tego krzyki, które nie chcą się uciszyć. Kontakt z tą osobą jest bardzo utrudniony, ponieważ zazwyczaj nie pamięta, co się działo w poprzednim stanie. Ma urojenia np. mówi o padającym deszczu, gdy niebo jest czyste. Potrafi zgasić światło i dosłownie sekundę później spytać, kto to światło zgasił. Wczoraj zadzwoniłem na 112, przyjechała policja i zespół ratowniczy, który z nią rozmawiał. Przez 2 godziny (potem poszliśmy spać) był spokój i nie występowały żadne objawy. Najbardziej martwią mnie te stany, które zmieniają się bardzo szybko i głosy namawiające do złych rzeczy oraz to, że nie pamięta wydarzeń z poprzedniego stanu (np. powiedziała mi, że okaleczyła się i pokazała rękę, a potem mówiła że nic nie zrobiła i że to NIE ONA. Proszę o pomoc, bo już nie wiem co robić. W tym tygodniu ta osoba powinna mieć kolejną wizytę u psychiatry. Boję się zostawiać ją samą, ale mieszkamy daleko od siebie i nie mamy możliwości spotkania się. Co robić?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...