Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Ciągłe zmęczenie

Znaleziono 29 wyników

  1. Mieszkamy z sobą rok .Mamy po 50 lat . Na początku kochalismy się co dwa tygodnie później rzadziej jak próbuje się do niego zbliżyć to tłumaczy to zmęczeniem. Woli patrzeć w telefon niż rozmawiać czy kochać się ze mną. Jak mam do niego podejść jak się zachować? Czy to już koniec związku który trwał rok . Czemu nie powie mi tego wprost tylko tłumaczy się ciągłym zmęczeniem.
  2. W kontekście starań o dziecko wykonałam badania krzywych. Poniżej pomiary: Glukoza na czczo: 86,4 mg/dl Glukoza po 1h: 80,2 mg/dl Glukoza po 2h: 75,8 mg/dl Insulina na czczo: 6,9uIU/ml Po 1 h: 26,3 uIU/ml Po 2 h: 17,6 uIU/ml Jestem w trakcie IVF. Oceniono moje komórki na słabe jakościowo, stąd Adopcja Zarodka. Nie odchudzam się, jem posiłki przygotowywane w domu, nie mam dużego wysiłku fizycznego, alkohol bardzo sporadycznie. Jedyne objawy to ciągłe zmęczenie (przechodzi gdy trochę poćwiczę np. pół godziny na rowerku), czasem atak głodu mimo że niedawno coś zjadłam. Podczas badania krzywych tuż po wypiciu glukozy podniosło mi się ciśnienie i pojawił się ból głowy.
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 9 dni temu kochałam się ze swoim chłopakiem i niestety nie założyliśmy gumki. Nie skończył we mnie, ale bardzo się boję, że mogę być w ciąży. Wczoraj powinnam dostać okresu. Jestem przed maturą i możliwe, że jest to spowodowane stresem i przemęczeniem, ale chciałabym zapytać czy możliwe było dojście do zapłodnienia? Z góry dziękuję!
  4. Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pmol/L 3,40 — 6,10 Wolna tyroksyna (FT4)↓ 9,11 pmol/L 9,80 — 18,80 * Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 0,765 uIU/L 0,358 — 3,740 Co moga oznacza te wyniki badań? Męzczyzna 30 lat waga prawidłowa Ciągłe zmęczenie i sennośc sucha pękająca skóra. W rodzinie niedoczynnośc i nadczynnosc tarczycy. Dwa lata temu wyniki wzorcowe usg tarczycy bez zadnych zmian
  5. Dzień dobry, Na co mogą wskazywać nieprawidłowe wyniki morfologii: obniżone WBC - 3,8 tys/ul (4,0-10,0), obniżone MPV 7,1 fl (8,0-12,0), obniżone GRA 1,4 tys/ul (1,8-7,7) oraz GRA % 38, 1 (50,0-70,0), a także w rozmazie Granulocyty podzielone 34% (50-70). Do tego w rozmazie Limfocyty % podwyższone: 59 (25-40). W rozmazie są tylko 4 parametry: Granulocyty podzielone, Granulocyty kwasochłonne % 2 (2-4), Monocyty % 5 (2-8) i Limfocyty - czyli, z tego co rozumiem, nie wszystkie białe krwinki zostały zbadane. Pozostałe parametry w morfologii są w normie. Badania zostały wykonane z powody pogarszającego się samopoczucia (które już od dawna jest kiepskie), ciągłego zmęczęnia, uczucia duszności, zawrotów głowy, pogarszających się kłopotów ze snem, nasileniem reakcji alergicznych - skórnych, że strony układu oddechowego (jestem alergikiem, więc to nie nowość), spadkiem odporności na infekcje. Pojawia się też czasem ostry ból po lewej stronie klatki piersiowej, zajady, częstomocz. Zbadałam też poziom Wit. D3 - 29, B12 - 409,4 (187-883), Ferrytyny - 27 (4,63-204). W tamtym roku kwas foliowy miałam na dobrym poziomie. Glukoza na czczo - 96,10, TSH 1,83 (0,27-4,2). Aspat, Alat, Potas, Sód i Kreatynina w normie. Jakie dodatkowe badania powinnam wykonać? Czy mogę zaszczepić się szczepionką AstraZeneca przy takich wynikach morfologii? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  6. Mężczyzna 26 lat. Ciągłe zmęczenie, bóle głowy, puls w spoczynku ponad 100, wahania ciśnienia od 118/60 do 137/72, drżenie kończyn, duszność. Proszę o interpretację wyników: glukoza 87 mg/dl, po 1h 144 mg/dl, po 2h 113,2 mg/dl insulina 25,57 uIU/ml, po 1h 217,0, po 2h 146,5 cholesterol 197 mg/dl, HDL 47, LDL 113,86, trójglicerydy 180,7 mg/dl TSH 1,343 uIU/ml, FT4 1,179ng/ml, wit.D3 25(OH) 20,42ng/ml
  7. Od dłuższego czasu zmagam się z ciągłym zmęczeniem, oslabionymi włosami i paznokciami. Zrobiłam badania TSH wynik 3.73 zakres to 0.270-4.200 i anty TG <0.9 zakres 0-4 oraz anty TPOw wynik <0.25 zakres 0-9. Czy to wszystko w normie? Staramy się o dziecko ale od 2lat nic lekarze twierdzą, że fizycznie nie ma problemu ale jednak coś nie udaje się. Dziękuję.
  8. Witam! Kilka dni temu wykonałam badania w celu sprawdzenia funkcjonowania tarczycy i wyniki wyszły następująco : TSH 2.90 FT4 13.37 FT3 4.96. Czy wyszły prawidłowo? Dodam, że jestem kobietą i mam 32 lata . Ostatnio moje samopoczucie nie jest najlepsze. Ciągłe zmęczenie, bezsenność, zaparcia, uczucie zimna.
  9. Mam pytanie zrobione badanie na morfologia z rozmazem krwi i neutrocyty o jądrze pałeczkowatym wyszły 12 (norma 1-5) a neutrocyty o jądrze podzielonym wyszły 44 (norma 45-70) żelazo 30 (norma od 50 do 150) i podwyższone PLT 17,3 (norma od 11 do 15) czy to coś czym powinnam się martwić czy to efekt przemęczenia? Dodam że ostatnio cały dzień bolało mnie pod lewym żebrem i to tak kujaco przez 2-3 miesiące schudłam ok6 kg i jestem dość blada (może taka uroda) czy to może zwykła anemia?
  10. Co oznacza wynik badania na celiakię w klasie igg, antygen intrinsic factor 0,30, antygen gliadin igg 0,34, antygen ttg igg 0,19. Badanie to robiłam poniewaz od kilku lat zle sie czuje, wystepuja u mnie bole nog nieznanego pochodzenia, osłabienie i ciągłe zmęczenie. Choroby reumatyczne zostały wykluczone, tarczyca też, coc mam przeciwciała anty-tg 86. Jeden raz poroniłam, planuje kolejną ciąże co dalej mam wykonać?
  11. Witam mam 29 lat zrobiłem sobie w labolatorium panel tarczycowy i prolaktyne ostatnio troche przytyłem i mam złe samopoczucie ciągłe zmęczenie senność tsh 3 gen. Wynik 2.725 uIU/ml ft3 3.075 pq/ml ft4 12.23 pq/ml prolaktyna 284.7 uIU/ml A TPO 2.748 IU/ml Anty TG 1.876 IU/ml TRAB <0.25
  12. Witam, Czy objawy takie jak : zawroty głowy, duszności, napady lękowe, uderzenia gorąca, ogólne przemęczenie i ogólna niechęć do aktywności fizycznej mogą być objawami niedoboru testosteronu ? Od dłuższego czasu mierzę się na co dzień z takimi objawami. Robiłem badania na poziom TSH i Testosteronu. Pierwsze w normie chociaż przy górnej granicy (3,73mlU/l - norma 0,27-4,20), natomiast drugie sporo poniżej normy (1,82ng/ml - norma 2,8-8,0ng/ml). Mam 22 lata.
  13. Dzień dobry, jestem kobietą 24 letnią, od 3 lat biorę antykoncepcję hormonalną. Od pewnego czasu dokuczają mi takie objawy jak: - suchość pochwy - bardzo niskie libido - wypadanie włosów - uczucie ciągłego zimna - zmęczenie i senność, czasem uczucie omdlenia - rozchwianie emocjonalne (płacz bez przyczy) - przed zastosowaniem antykoncpecji miałam nieregularne miesiączki (nawet 3-4 msc bez okresu) Wykonałam szereg badań i czekam właśnie na wizytę u endokrynologa. Mam wysoką prolaktynę i kortyzol. PRL: 45,23 (normy: 6-29,9) KORTYZOL: 43,9 (normy: 6,2-19,4) - badanie rano TSH: 2,82 (normy: 0,27-4,2) Czy powinnam się martwić? Czekam 3tyg na wizytę i zaczynam panikować. Będę wdzięczna za opinię i wzkazówkę do dalszych badań.
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, w 18 dniu mojego cyklu doszło do stosunku bez zabezpieczenia. Były to dni nie płodne.Ostatni okres miał miejsce 31 sierpnia. Mój cykl trwa mniej więcej 27 dni.W tym momencie spóźnia mi się dwa dni. Boje się ze jestem w ciąży chociaż nie wiem czy to jest w ogóle możliwe. Chciałam dodać ze od ostatniego miesiąca mało sypiam jestem zmęczona i zestresowana. Czy brak okresu może być spowodowany przemęczeniem? Czy mogę być w ciąży?
  15. Dzień dobry, mam 23 lata i przez całe życie nie miałam żadnych problemów z tarczycą, badania krwi jak i USG tarczycy zawsze miałam perfekcyjne. Od samego początku jednak miałam obfite i bardzo bolesne miesiączki. Około 5 lat stosowałam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 lata były to tabletki Sylvie 20, które uregulowały moje miesiączki, jednakże pojawiły się częste migreny. Zmieniłam ginekologa oraz pigułki antykoncepcyjne na Vibin mini. Stosowałam je pół roku, migreny nie ustały, a doszły ogromne wahania nastroju i stany depresyjne. Po raz kolejny zmieniłam tabletki, tym razem na jednoskładnikowe - Cerazette. Bóle głowy ustały, wahania nastroju także lecz przez cały okres stosowania nie pojawiła się miesiączka (od października 2019 do czerwca 2020 roku). Wiem, że to "normalne" przy tabletkach jednoskładnikowych, jednakże stresowało mnie to, więc w czerwcu 2020 roku odstawiłam antykoncepcję. We wrześniu miałam wizytę u ginekologa, ponieważ pomimo odstawienia tabletek miesiączka się nie pojawiła. Zrobiłam badania krwi przed wizytą: AIAT wynik 63; Glukoza wynik 92, APTT Wynik 27,2; TSH wynik 4,635. Na tej podstawie ginekolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i zapisał Euthyrox 50. Nigdy w życiu nie miałam problemów z tarczycą, czy to możliwe, że nie wykryto ich podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej (przy regularnych badaniach krwi)? Od 2 września br. stosuję Euthyrox 50 i czuję się o wiele gorzej. Pojawiło się ciągłe uczucie zmęczenia, wahania nastroju, przyspieszone bicie serca, roztargnienie. Po 3 tygodniach pojawiła się miesiączka, po jej ukończeniu i konsultacji z lekarzem zaczęłam brać połowę dawki, jednakże do objawów doszedł jeszcze płytki oddech. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Obecnie przebywam za granicą, więc ciężko oddać mi się w ręce innego specjalisty. Czy rozsądne jest odstawienie tabletek na 3 tygodnie i wykonanie ponownych PEŁNYCH badań krwi (TSH, T3, T4, aTPO, antyTPO)?
  16. Dzień dobry, miesiąc temu zgłosiłam się do lekarza z powodu ciągłego zmęczenia. Czułam się osłabiona. Nie miałam apetytu. Od czasu do czasu miałam zawroty głowy. Byłam blada, szybko się męczyłam. Miałam problem z koncentracją. Lekarz zlecił badania krwi. Leukocyty 9,2 (4,0-10,0) Erytrocyty 5,20 (3,93-5,22) Hemoglobina 12,6 (11,2-15,7) Hematokryt 40,9 (34,1-44,9) MCV 79 (79-95) MCH 24 (26-32) MCHC 30,8 (32,2-35,5) Płytki krwi 247 (150-400) RDW-CV 16,0 (11,7-14,4) PDW 18,7 (9,8-16,2) MPV 12,6 (9,4-12,5) P-LCR 44,8 (19,1-46,6) Glukoza 97 (70-99) Żelazo 99 (37-145) TSH 4,380 (0,270-4,200) Z wynikami zgłosiłam się do lekarza. Lekarz stwierdził, że mam anemie i prawdopodobnie niedoczynność tarczycy co może być przyczyną mojego zmęczenia. Przepisała preparat żelaza.Brałam 1 tabletka raz dziennie. Po miesiącu stosowania wykonałam kolejne wyniki. Leukocyty 5,8 (4,0-10,0) Erytrocyty 5,52 (3,9-5,2) Hemoglobina 14,2 (11,2-15,7) Hematokryt 45,9 (34-45) MCV 83 (79-95) MCH 26 (26-32) MCHC 30,9 (32,2-35,5) Płytki krwi 234,0 (150-400) RDW-CV 20,4 (12-14) PDW 18,3 (10-16) MPV 12,90 (9,40-12,50) P-LCR 45,0 (19-47) TSH 2,720 (0,270-4,200) FT3 5,57 (3,10 6,80) FT4 1,26 (0,93-1,70) W poniedziałek idę do lekarza. Mam wrażenie, że po stosowaniu preparatu żelaza moje wyniki krwi są wcale nie są lepsze. Zastanawiam się czy nadal je stosować. Czy jest możliwe żeby w ciągu miesiąca poziom TSH tak się zmniejszył? Zmniejszenie to może być spowodowane suplementacją żelaza ?
  17. Witam. Mam 15 lat i jestem dziewczyna. Wyniki morfologii robie co 3miesiące i zawsze są dobre. Na ogół czuje się bardzo dobrze. Jednak jeśli zauważę jakakolwiek zmianę w swoim ciele zaczynam świrować. Ale mniejsza. Wczoraj zauważyłam nad moim uchem (już okolica owłosiona) twardego guzka wielkości mniej więcej słonecznika (no tego ziarenka) skóra nad nim się przesuwa wiec stwierdziłam ze to należy do kości czaszki. Kilka cm dalej znalazłam kolejnego tez mniej więcej tej samej wielkości. Nie mam żadnych objawow neurologicznych, tylko czasem boli mnie głowa, ale tylko czasem. Od lat, ale to najczesciej przez przemęczenie, zmianę pogody, miesiączkę albo zapalenie zatok. Wracając,te guzki nie bolą ani nic. Ale strasznie się nakręcam. Wydaje mi się ze tego guzka za uchem czułam wcześniej ale się tym nie przejęłam. A było to dawno, bynajmniej tak mi się wydaje. Od tego czasu nie urósł ani nic. tak mi się wydaje ze wcześniej tez go czułam. Proszę tylko o odpowiedz co to może być? Czy iść kolejny raz do lekarza? Chce tez zaznaczyć ze w dzieciństwie jak i nie tylko masę razy uderzyłam się w głowę i wiele razy miałam takie pourazowe guzy które potem znikały. W związku z tym pytaniem czy to mogą być np anatomiczne guzy kości potylicznej? Proszę o odpowiedz.
  18. Mam problem z nadmiernym wypadaniem włosów (miejscami łyse placki), trądzikiem na plecach i deklolcie oraz tyciem i nieregularnym okresem, a także ciągłym zmęczeniem. Bardzo proszę o interpretację wyników i pomoc. W morfologii wyszło mi za wysokie RDW-CV, PCT i płytki krwi. Ponadto mam za wysoki Testosteron (Wynik: 0,77 - norma: 0,1 - 0,75) oraz DHEA-S (Wynik: 355,60 - norma: 23 - 266). Pozostałe w badania w normie: Kortyzol 8,11 (normy pobranie ranne: 6,7 - 22,6), ACTH 15,9 (normy: 0 - 46), Androstendion 2,69 (normy:0,3 - 3,3), Prolaktyna 16,76 (norma:3,34-26,72), FT4 1,12 (norma: 0,70-1,48) TSH 1,312 (norma: 0,350-4,940) Anty-TPO <3 (norma: 0-5,61 USG tarczycy w porządku. Niepokoi mnie jednak jej wielkość: 11 ml USG transwaginalne w porządku. Prezentuję całą Morfologię krwi: Krwinki białe Leukocyty 6,32 x10^3/uL (norma: 3,98 - 10,04) Neutrofile 3,79 x10^3/uL (norma: 1,5 - 7,7) Limfocyty 1,78 x10^3/uL (norma: 1,1 - 4,5) Monocyty 0,65 x10^3/uL (norma: 0,1 - 0,9) Eozynofile 0,07 x10^3/uL (norma: 0,02 - 0,5) Bazofile 0,03 x10^3/uL (norma: 0 - 0,2) Neutrofile 59,9 % (norma: 34 - 71,1) Limfocyty 28,2 % (norma: 19,3 - 51,7) Monocyty 10,3 % (norma: 4,7 - 12,5) Eozynofile 1,1 % (norma: 0,7 - 5,8) Bazofile 0,5 % (norma: 0,1 - 1,2) IG 0,30 % (norma: 0 - 0,5) NRBC 0,000 x10^3/uL (norma: 0 - 0,03) Krwinki czerwone: Erytrocyty 4,78 x10^6/uL (norma: 3,93 - 5,22) Hemoglobina 13,4 g/dl (norma: 11,2 - 15,7) Hematokryt 40,5 % (norma: 34,1 - 44,9) Wskaźniki czerwonokrwinkowe MCV 84,7 fl (norma: 79,4 - 94,8) MCH 28,0 pg (norma: 25,6 - 32,2) MCHC 33,1 g/dl (norma: 32,2 - 35,5) RDW-SD 44,6 fl (norma: 36,4 - 46,3) RDW-CV 14,6 % (norma: 11,7 - 14,4 H) Płytki krwi: Płytki krwi 402 x10^3/uL (norma: 150 - 400 H) PDW 11,9 fl (norma: 9,8 - 16,2) MPV 10,5 fl (norma: 9,4 - 12,5) P-LCR 28,7 % (norma: 19,1 - 46,6) PCT 0,42 % (norma: 0,17 - 0,38 H)
  19. Dzień dobry, zwracam się z prośbą o interpretację wyników krzywej cukrowej i insulinowej u 40-letniej kobiety (waga 61 kg, 168 cm wzrostu). Glukoza: 87 mg/dl (na czczo), 63 mg/dl (1h po 75g), 67 mg/dl (2h po 75g). Insulina: 9,98 μU/ml, 58,5 μU/ml, 16,7 μU/ml. Dodatkowo choruję na niedoczynność tarczycy i Hashimoto, biorę Letrox, poziom hormonów ustabilizowany. Czy powyższe wyniki mogą być również przyczyną ciągłego zmęczenia? -
  20. Witam kobita 48 lat glukoza na czczo 99 obciazenie 75 g glukozy po 1h 115 po 2h 85 po 3 h 99. Test robiony glukometrem Ciągłe zmęczenie i przysypianie. Proszę o podpowiedź co może być przyczyną
  21. W związku z nasilonymi objawami takimi jak: ciągłe zmęczenie, senność, przybieranie a wadze, wypadanie włosów, nerwowość itp postanowiłam wykonać podstawowe badania na tarczycę. Otrzymałam takie wyniki: TSH 6.463 uIU/ml (norma: 0.350-4.940), ft3 3.66 pmol/l (2.89-4.88), ft4 10.95 pmol/l (9.01-19.05). Jestem umówiona do endokrynologa jednak chciałabym dowiedzieć się czy mam powody do zmartwień? Dziękuję za odpowiedź.
  22. Proszę interpretację moich wyników: Kobieta 37 lat. Morfologia krwi: Leukocyty↓ 3,1 (3,9 — 11,7) Erytrocyty 4,1 (3,85 — 5,16) Hemoglobina↓ 11,5 (12,0 — 15,0) Hematokryt 34,8 (34,8 — 45,0) Neutrocyty ↓ 1,47 (1,90 — 7,90) Limfocyty ↓ 1,1 (1,30 — 3,60) Monocyty 0,31 (0,20 — 0,50) Eozynocyty 0,2 (0,00 — 0,40). OB 20 mm/h (2-15). Cholesterol całkowity w surowicy ↑ 191,1 ( mg/dl115 — 190) Cholesterol HDL w surowicy 95,8 (mg/dl> 45) Triglicerydy w surowicy 63,37 (mg/dl< 150,0) Cholesterol LDL - wyliczany 83 mg/dl. Żelazo w surowicy↓25 (µg/dl37 — 145) Glukoza↑101,3 mg/dl na czczo. Insulina 3,3 mU/l (3,00 — 25,00) na czczo. ANA3: SS-A natywne (60kDA) 134 Ro-52 rekombinat 134 SS-B 18 dsDNA 14 ( ). Poza tym bóle stawów szczególnie nadgarstków, dłoni i stóp, drętwienie i mrowienie, brak czucia, zespół Raynauda, ciągłe zmęczenie, ciągły stan podgorączkowy (37,2). Suchość oczu, nosa, skóry, neuralgia międzyzebrowa. Problemy z pamięcią, koncentracja, depresja. Z góry dziękuję.
  23. Witam! Od pewnego czasu mam problem z ciągłym uczuciem zmęczenia, nadmierną sennością, brakiem apetytu. Dodam jeszcze, że od dwóch lat zażywam Asertin 100 oraz antykoncepcję hormonalną. Co może być powodem tak złego samopoczucia? Przez ostatnie 1,5 roku przytyłam 10kg. Jakie badania mogę wykonać?
  24. Dzień dobry, prosiłabym o ocenę wyników badań hormonalnych (jestem przed konsultacją endokrynologiczną). TSH 1,0102 µIU/ml (0,350 4,940), FT4 0,94 ng/dl (0,70 1,48). Badania były robione z racji ciągłego przemęczenia, senności, problemami z wagą, wypadającymi włosami. Zastanawiam się także czy są wskazania by zrobić inne badania. Pozdrawiam
  25. Witam. Niedawno zauważyłam u siebie wiele objawów, które pasowały mi do problemów z tarczycą m.in. chudnięcie, drżenie rąk, zwiększona potliwość, skłonność do biegunek, uczucie chłodu, brak koncentracji, słaba pamięć, drażliwość, szybkie zmiany nastroju, skłonność do płaczu, ciągłe zmęczenie i senność, a także sucha skóra. Zrobiłam badania, takie jak USG tarczycy i badanie krwi. Tutaj się zdziwiłam, bo badania wyszły dosyć sprzecznie ku sobie. Z USG wynika, że tarczyca jest około 5 razy za mała, niż powinna być, a z badań krwi wynika, że TSH i FT4 są w normie. Wizytę u endokrynologa mam umówioną, jednak muszę jeszcze trochę poczekać z uwagi na mało wolnych miejsc. Nie mam pojęcia co takie wyniki mogą oznaczać, a nie mogę przestać o tym myśleć... Z góry dziękuję za odpowiedź
×
×
  • Dodaj nową pozycję...