Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Przybieranie na wadze

Znaleziono 20 wyników

  1. Witam czy mogę prosić o interpretację wyników. Mam 34 lata ,2 ciążę za sobą. Od dłuższego czasu msm problem z łatwością w przybieraniu na wadze-otyłość brzuszna,często w ciągu dnia robie sie bardzo senna. Mimo wysiłku fizycznego i diety nie mogę zrzucić z wagi. Oto moje wyniki Tsh 0.623 norma od 0.270 do 4 .200 Ft3 6.65 norma od 2.04 do 4.40 Ft4 0.91 norma od 0.93 do 1.71
  2. Witam. Od 4 miesięcy jestem na redukcji, spożywam 1500 kcal. Niestety nie widzę już efektów, a nawet mam wrażenie ze przybieram na wadze. Słyszałam p czymś takim jak diet break przez 10-14 dni. Czy to dobry pomysł? Jak się do tego zabrac? Niestety nie zaczęłam jeść z dobrego pułapu, powinnam jeść więcej na redukcji a zaczęłam od 1500. Jak to wszystko unormować? 18 lat, 62 kg, 167 cm wzrostu
  3. Witam, jestem mamą 5.5 miesięcznego chłopca, który przeszedł patologiczną żółtaczkę po porodzie z powodu konfliktu serologicznego w zakresie grup głównych. Syn dobrze zareagował na naświetlanie i wlewki i po tygodniu byliśmy w domu a żółtaczka ustąpiła. Kontrolne morfologię były na tyle dobre, że pediatra nie wdrożyła suplementacji żelaza. Dziecko rozwija się prawidłowo, przybiera na wadze, ocenie waży 7.200. karmię wyłącznie piersią a od ukończenia 5 miesiąca rozszerzamy dietę. Odebrałam wyniki morfologii, w której są podwyższone pozycję takie jak: RBC 4.91mnl/ul(3.43-4,80), hgb 12.7 g/dl (9.6-22.4), hct 38.1% (28.6-37.2), eos 5.1 (0.0-4.0). Niskie natomiast pozycje RDW 12.2% (12.4-15.3), PLCR 15.4%(17.9-43.7), NRBC 0.00tys/ul (0.03-0.13). z góry dziękuję za odpowiedź.
  4. Dzień dobry proszę o interpretacje wyników tsh 0.844 ft3 3.21 ft4 1.22. 5 lat temu po porodzie miałam problem z tarczyca. Przyjmowałam stałe leki euutyrox. Później tarczyca się unormowała i nie biorę leków od 2 lat. Obecnie mam duże wahania wagi pomimo ścisłej diety ciągle przybieram na wadze odczuwam silne zmęczenie senność i kołatanie serca.
  5. Zdążyłam miesiąc temu jedną tabletkę escapelle i zaczyłam przybierać na wadze czy to możliwe że po tej tebletce się tyje. Miesiączkę mam regularną.
  6. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników z dnia 10.11.2020. Lat 37 TSH 1,960 (0,270-4,20) FT3 3,29 (2,04-4,40) FT4 1,30 (0,93-1,71) ANTY TPO <9 (0,00-34,0) ANTY TG 10,60 (0,00-115) Witamina B12 469 (197-771) Kwas foliowy 2,87 (3,89-26,80) Jestem osłabiona,brak energii, sucha skóra, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, ciemne łokcie i kolana, pękające stopy). Jestem po covid ale te objawy miałam już dużo wcześniej, proszę o interpetację
  7. Witam serdecznie. Ostatnio bardzo wypadają mi włosy, mam suchą skórę i przybieram na wadze. Wykonałam badania krwi i otrzymałam wyniki: TSH - 6,620ulU/ml ( powyżej normy) FT3 - 3,22 pg/ml FT4 - 1,04 ng/dl any TPO- 29,95 IU/ml anty TG- 15,74 IU/ml ferrytyna - 36 ng/ml Wit D3 - 21,30 ng/ml ( poniżej normy) Mam w związku z tym pytanie. Czy jest już wskazane przyjmowanie leków na tarczyce? i czy to już mogą być początki Hashimoto? Kobieta lat 39 z nadwagą.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Miałam niedobór żelaza także od lipca do września brałam żelazo w tabletkach. We wrześniu okres miałam normalnie 3 września trwał 4 dni tak jak zawsze. W październiku niestety okres mi się już spóźnia 20 dni. Oprócz ciągłego apetytu i ciągłego przybierania na wadze nic się szczególnego nie dzieje. Od lipca nie współżyłam a testy ciążowe wychodzą negatywnie. Co się ze mną dzieje. Pomocy
  9. Dzień dobry, Od ponad roku stosuję krążki antykoncepcyjne Pola Ring. Teoretycznie wszystko jest bardzo dobrze, spełniają swoje zadanie, nawet nie zauważyłam spadku libido ani przybierania na wadze. Jest jednak parę kwestii, które mnie nurtują. Słyszałam, że przy antykoncepcji hormonalnej miesiączki przebiegają mniej boleśnie. Ja przez ostatnie lata przechodziłam je dosyć boleśnie, jednak do tego stopnia, że nie wymiotowałam ani nie miałam biegunek, po prostu czasem musiałam zrezygnować z niektórych aktywności. Od stosowania antykoncepcji wiele się nie zmieniło, nadal zdarza się, że pierwsze dni krwawienia są bolesne, czasem nawet bardzo. Wszelkie dolegliwości psychiczne związane z tym czasem w miesiącu również pozostały (humorki, wzmożony apetyt) Często bóle w podbrzuszu odczuwam również w okresie, w którym w normalnym stanie rzeczy powinna wystąpić owulacja, co jest przecież niemożliwe. Ostatnio z powodu wyjazdu nie zrobiłam przerwy pomiędzy krążkami, tylko zaaplikowałam jeden po drugim. Jeszcze przed wyjęciem drugiego zaczęło się bardzo bolesne krwawienie, które potrwało aż do włożenia następnego. Ostatnią sprawą jest to, że mniej więcej co 2/3 miesiące, dzień po aplikacji krążka (zawsze robię to wieczorem), zdarza mi się omdlewać i czuć ogólne osłabienie (w innych okolicznościach to się raczej nie zdarza, to zawsze jest dzień po). Jestem raczej szczupłą osobą, moje BMI waha się koło 18. Czy są powody, żeby się martwić i iść na kontrolę lekarską? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
  10. Hemoglobina 13,8 norma od 12 Zelazo 42 norma od 59 Dziecko 9m. Wyniki po2m podawaniu actiferol 45g nie poprawiły się. Poprzednio hemoglobina 13 a żelazo 66 Brak apetytu, słabiutkie przybieranie na wadze.
  11. Witam, moja 2,5 miesięczna córka w ostatnim czasie mało przybiera na wadze, je po ok.600ml i robi kupy ze śluzem. Zgłaszam to pediatrze ale uznał, że taki jej urok A kupy takie się zdarzają przy Kp. Nie dało mi to jednak spokoju i wykonałam jej dzisiaj morfologię i: Bazofile 0,8 [0-0,6] Eozynofile 5,5 [0-3,6] MCH 2,96 [24,4-29,5] RDWCV 11,6 [12,2-14-6]. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tych badań i szczerą odpowiedź czy dzieje się coś złego.
  12. Witam , mam 32 lata .Chcialabym prosić o pomoc .Dotyczy to mojego zdrowia . Spróbuje jak w najprostszy sposób to opisać . Przez prawie 7-8 miesięcy brałam tabletki antykoncepcyjne , czułam się ok. Niestety z racji ze przebywam za granica musiałam zmienić miejsce zamieszkania w tym nowa przychodnie . Będąc u nowego lekarza mówiłam ze chce nadal zarzywac te tabletki . Dostałam te tabletki lecz z inna nazwa ale skład według lekarza był ten sam . Zauważyłam ze po jakimś czasie odstaje mi bruch i mam trochę na wadze . Pewnego razu pomyliłam kolejność tabletki . Wstałam rano i miałam wzdenty brzuch tak jakbym była w ciąży . Czułam się zmęczona , senna . Nadal mam wzdenty brzuch , wstaje rano tez jest wzdenty lecz trochę mniej . Jak coś zjem brzuch jest odrazu jakby napuchniety . Częste gazy, i ciagle bulgotanie brzucha . Przybiera mi tez się na wadze bardzo szybko . Nie wiem już co jeść aby pozbyć się tego bulgotania . Proszę mi pomoc , nie wiem czy zatrzymała mi się woda ? Pije bardzo dużo i nie wiem co już mam zrobić . Pozdrawiam i bardzo proszę o wiadomość na emaila. Danuta
  13. Dzień dobry! Mam 50 lat.Bylam miesiąc temu u ginekologa.Zrobilam wszystkie badania takie jak cytologia,wymaz ,USG piersi ,USG przezpochwowe .Wszystko jest w porządku. Chciałam tylko zapytać o interpretację wyniku ESTRADIOLU bo to badanie robiłam po raz pierwszy w 2 dniu cyklu i wynosi on 161 PG/ml. Ponadto zaznaczam,że nie zażywam żadnych lekarstw i jestem osobą całkowicie zdrową. Mam jedynie problem ,że pomimo że jestem aktywna osoba,pije wodę i ćwiczę regularnie w domu to zaczęłam przybierać na wadze (165cm i obecnie 69 kg). I tutaj też prosiłabym o dorade co robić? Z góry dziekuję za doradcę i odpowiedź. Z wyrazami szacunku S.R.
  14. Jak interpretować wyniki mam gruczolako-włókniaka (niezłośliwego) czy to może mieć wpływ??: morfologia: leukocyty: 3,7 norma 4,0-10,0 erytrocyty: 4,23 norma 4,2-5,4 hemoglobina: 12,4 norma 12,0-16,0 hematokryt: 35,7 norma 37,0-47,0 płytki krwi (chyba niepokojące):197 norma 130-400 Średnia objętość płytek krwi (MPV) : 12,2 norma 7,2 — 11,1 rozdział automatyczny leukocytów: monocyty: 9,8 norma 3,0-9,0 neutrocyty: 1,59 norma 2,4-7,0 Cholesterol całkowity (I99) :188 Triglicerydy (O49) :73 Cholesterol HDL (K01): 51 Cholesterol LDL - wyliczany :122,4 Nie-HDL: 137 glukoza (L43): 91 zakres 70-99 Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69): 4,608 zakres 0,350-4,940 czuję się strasznie zmęczona nie mam sił na nic do tego szybko się denerwuje i przybrałam na wadze jakieś 5kg w krótkim czasie...:(
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, otóż mam problem z miesiączką. Zawsze miałam regularne miesiączki, które także były obfite. Jednak ostatnia miesiączka spóźniła się o jeden dzień, zaś w dnia kolejnego po przebudzeniu zastałam na tamponie brązowe plamki. Później tego dnia miesiączka się unormowała i krwawiłam tak, jak zwykle. Chciałabym wspomnieć, że dzień przed i w trakcie dnia spodziewanej miesiączki bardzo się zestresowałam. Przez ostatnie dni mocno przybrałam na wadze. Uprawiam seks z chłopakiem tylko używając prezerwatywy. Co to może oznaczać?
  16. Witam mam 21 lat, w styczniu urodziłam dziecko siłami natury, karmiłam piersią przez 3 miesiące, po czym miałam miesiączke 2 razy w miesiącu (na początku i na końcu miesiąca) a teraz nie mam wogóle przez co zaczęłam szybko przybierać na wadze co może być tego przyczyną? Zaznacze że jeszcze sporadycznie z piersi leci mi mleko. Pani ginekolog powiedziała mi że w ciąży nie jestem i nie mam jeszcze powodu do zmartwień po czym przepisała mi tabletki atykoncepcyjne ale mam je zacząć brać dopiero gdy przejdzie miesiączka. Co mam robić?
  17. Witam, Mam 28 lat. Od 17 roku życia choruję na Hashimoto. Robiłem ostatnio wyniki dwa tygodnie temu i były w normie TSH 2,3. Przyjmuję aktualnie euthyrox 112,5. Czuję się ostatnio bardzo źle. Jestem ciągle zmęczony, mam złe samopoczucie, mam bóle w pod lewą pachą, które przechodzą do lewej ręki, szybko przybieram na wadze. Co może być powodem takich objawów?
  18. Dzień dobry przed dwoma laty z racji przybierania na wadze (Nie zmienilam w stylu życia nic) oraz nieregularnych miesiączek itp zgłosiłam się do ginekologa. Okazało się że mam PCOS brałam luteine pod język i metformine(glukoza na czczo 89 insulina 14,po 2 godz gluk 120 insulina 98)udało mi się schudnąć 5 kg i zaszłam w ciążę. Po ciąży bardzo szybko wracałam do formy miałam minimalny brzuch i 2 kg po ciazy(6msc po cc)od dwóch miesięcy jednak jestem ciągle zmęczona, ospala, okres co 40-50 dni ,gluk na czczo 94 A insulina 12,4, tsh 1.76, ft3 3.18 ft4 0.68. Wysypiam się ale jestem ciągle zmęczona zwłaszcza po jedzeniu. Szybko się mecze. Sama nie wiem czy te wyniki obecne badań są podstawą do konsultacji lekarskiej? Jeśli tak to powinnam udać się do ginekologa czy innego specjalisty? Będę wdzięczna za odpowiedź
  19. 6 miesięczne niemowlę. Nadmierna potliwość zwłaszcza kark podczas karmienia. Temperatura mierzona w odbycie 37,4 z skokami 37,6. Dziecko pare razy dziennie kaszle - suchy kaszel. Samopoczucie dziecka dobre, je i bawi się normalnie. Przybiera na wadzę. Badania specjalistyczne zostały wykonane jak po pewnym okresie bez przybierania na wadze (2 tygodnie - po tym okresie dziecku została rozszerzona dieta). dziecku została wykonana zwykła morfologia: erytrocyty,hemoglobin,MCV,MCH,MCHC,RDW-SD (wyniki zbliżone z tego badania do poniższych) reszta była w normie. W nastepnym badaniu po 5 dniach pogorszyły sie te wartości oraz pojawiła się leukocytoza, po dwóch tygodniach wynniki poniżej. Generalnie wartości liczbowe wypadają gorzej. Pediatra zalecił po pierwszej wizycie podawanie żelaza. Kardiolog stwierdził ze serce ok. Hematolog żeby obserować. A my sie naczytaliśmy o białaczce. leukocyty 19,17tys/µl (5,98 - 13,51) Powyżej normy erytrocyty 5,59mln/µl (4,03 - 5,07) Powyżej normy hemoglobina 13,30g/dl (10,1 - 12,5) Powyżej normy hematokryt 38,50% (30,8 - 37,8) Powyżej normy MCV 68,90fl (69,5 - 81,7) Poniżej normy MCH 23,80pg (22,7 - 27,2) W normie MCHC 34,50g/dl (31,6 - 34,4) Powyżej normy płytki krwi 473,00tys/µl (206 - 445) Powyżej normy RDW-SD 35,80fl (35,3 - 42,8) W normie RDW-CV 14,60% (12,9 - 15,6) W normie PDW 11,00fl (9,8 - 16,1) W normie MPV 9,80fl (8,7 - 10,5) W normie P-LCR 23,40% (19,2 - 47) W normie PCT 0,46% (0,17 - 0,35) Powyżej normy neutrofile % 8,80% (17,5 - 69,5) Poniżej normy limfocyty % 81,20% (26 - 79,6) Powyżej normy monocyty % 8,20% (4,4 - 13,4) W normie gran. kwasochłonne % 1,10% (0 - 3,7) W normie bazofile % 0,60% (0 - 0,6) W normie neutrofile
  20. Dzień dobry. Proszę o interpretację poniższych wyników badań: TSH 3,34 (0,38-5,33) FT3 4,74 (2,5-4,3) FT4 0,79 (0,65-1,48) Od 3 lat leczę się na nadciśnienie, arytmie oraz refluks z przepukliną przełyku. Mam 25 lat, otyłość II stopnia. Od kilku miesięcy odczuwam ciągłe i silne zmęczenie, częste uczucie zimna, mam sporo problemów skórnych oraz włosy wypadają mi garściami (rzęsy i brwi równiez), w ostatnich miesiącach również sporo przybrałam na wadze, często odczuwam duszność, miesiączki stały się nieregularne. Systematycznie badam tarczycę ze względu na występującą w bliskiej rodzinie niedoczynność, guzki, Hashimoto oraz raka tarczycy. Rok temu USG nie uwidoczniło żadnych zmian, tsh nie przekraczało 2. Proszę o podpowiedź czy moje wyniki sugerują, że powinnam udać się na wizytę do endokrynologa? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...