Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie powłok jamy brzusznej

Znaleziono 8 wyników

  1. Witam, Bardzo proszę o interpretacje wyniku Ana4 - dodatnie pasmo ss-b na poziomie 20 cała reszta ujemna. Dodam tylko ze mam dodatni wynik na borelioze. Ana1- ujemny Ana2- dodatni Rf- ujemny Ob,crp - w normie Morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, kreatynina, badanie moczu- w normie Usg jamy brzusznej- w normie
  2. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  3. Moja mama, 68-letnia trafiła pod koniec kwietnia tego roku na oddział neurologii z powodu bradzo silnego bólu głowy. Wykonan o TK głowy i rezonans i stwierdzono udar kwrotoczny mózgu, obustronne krwiaki podtwardówkowe (różnej wielkości, niektóre stare, inne świeże.) Nie wykonano trepanacji czaszki. W badaniach laboratoryjnych ALT-12, AST-17, bilirubina 1,1 CRP 0,07, OB-2, PLT 129 tys. D-dimery 23,57 mg/l, (D-dimery miały potem tendencję spadkową 10, 23 mg/l)fibrynogen 80mg/dl. Miała przetoczenie 5 j FFP. Nie było mechanicznego urazu głowy, więc rozszerzono diagnostykę: kolonoskopię, gastroskopię, TK jamy brzusznej, TK klatki piersiowej, badanie ginekologicznie, badanie kardiologiczne. Nie stwierdzono żadnych poważniejszych chorób, wykluczono npl. Mama wyszła ze szpitala w stanie dobrym po 4 tygodniach,Po trzech miesiącach zrobiono rezonans głowy: stwierdzono regresje wielkości krwiaków przymózgowych, pozostały jakieś resztki, neurochirurg zakończył leczenie. Hematolog wykluczył choroby hematologiczne, ale w badaniach krwi cały czas podwyższone są D-dimery 34,14 ug/ml, a fibrynogen za niski 1,26, pozostałe wynik w normie PLT 170 tys, czas protrombinowy 12,4 sec, wskaźnik protrombinowy 90.3% INR 1,1, APTT 30,2 sec, APTT-Ratio 0,9, Antytrombina III 99%. Moje pytanie: Jaka przyczyna tak wysokich D-dimerów, jakie badanie może jeszcze zrobić mama, by znaleźć przyczynę wysokich D-dimerów. Czy żylaki (boli ją noga i jest opuchnięta) może być przyczyną wysokich D-Dimerów. Proszę o poradę.
  4. Mam 28 lat. Od dłuższego czasu czuję się bardzo osłabiona. Główne objawy to pocenie się, zmęczenie, bóle głowy i karku. Do tego doszły zawroty głowy, powiększone węzły chłonne na szyji oraz czasami tuz pod żebrami( wyczuwalne przez dotyk) nocne potrzeby na oddanie moczu, gorsze widzenie ( zmniejszona ostrość) i krwawienia z dziąseł. Miałam robione usg jamy brzusznej, szyji oraz badania moczu- lekarz twierdzi, że wyszły ok. Niepokoją mnie jednak wyniki morfologii i nie do końca ufam swojemu lekarzowi. Od normy odbiega: RDW-CV -10.5, PLT -143, LYM -42, NEUT -47.3 . Po oglądnięciu wyników dostałam jedynie skierowanie do laryngologa .
  5. Od jakiegoś czasu przy okresie boi mnie chyba prwy jajnik i promieniuje na krzyż. W 2019mialam lyzeczkowanie wynik ok W lutm 2020 miałam usg jamy brzusznej i usg dopochwowe macica o obrysach ość regularnych AP 51mm na 57mm,endometrium cienkie jednorodne, jajniki obraz w usg prawidłowy bez wolnego płynu w jamie otrzewnej, macica mięśniakowata incipien menses. Wyniki z krwi 2020 luty Hgb 13.1 Wbc 5.4 Rbc 5.09 Hct 40.6 Mcv 79.8 Mch 25.7 mchc 32.3 Rdw 16.5 Plt 199 Mpv 8.8 Lym 2.70 Mon 0.40 Gra 2.2 Lym 50.7 Mon 8.1 Gra 41.2 Glukoza 97 Trojglicerydy 97 Alat 9 Kreatynina 0.95 Gfr>60 Crp 0.3 Zelazo 31.7 Ca 125 -18.40 Ggtp 14 Bilirubina 0.51 Badnie moczu ok Chciałam zaznaczyć że regularnie chodzę do lekarza robię badanie piersi i momografie, badanie jamy brzusznej i 2 lub 3 razy odwiedzam ginekologa i raz w roku robię cytologię. Martwię się czy te boleści które mam przy miesiączce, czy to jest normalne czy muszę się martwić że coś jest nie tak? Ca 19-9 miałam robione w 2019
  6. Witam serdecznie.Juz sama nie wiem gdzie szukać pomocy....od ponad roku każda wykonana morfologia wykazuje nieprawidłowości.Mam za mała ilość leukocytów,średnio 3,14,podwyższony poziom bilirubiny całkowitej najczęściej 1,78 teraz doszedł jeszcze wysoki poziom eozynofii u mnie wynosi 12,7gdzie normą jest do 5.juz sama nie wiem co robić,planuje druga ciążę,ale się boje .mam 39 lat .jestem po embolizacji tętniaka tętnicy śledzionowej.robilam USG jamy brzusznej,niczego nie stwierdzono,badanie kału na pasożyty też nic nie dało,robiłam równie test hydrokortyzonem,wyszedł prawidłowo,a wyniki ciągle złe... bardzo proszę o pomoc
  7. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
  8. Witam. Mam 26 lat, 92kg wagi i 176cm wzroztu. Proszę o interpretacje wyników badań krwi, tzn czy są powody do niepokoju: Kortyzol 24,98 Leukocyty 9,94 tys Monocyty 1,11 tys / 11,2% OB 21mm/h Glukoza 104 Kinaza fosfokreatynowa 233 U/l Potas 3,24mmol/l Zażywam: D3 K2 Magnez Potas Leki uspokajające Leki przeciwbólowe Moje dolegliwości to: Uczucie lęku, strach przed zawałem lub wylewem, potliwość, przyspieszone puls i tętno, dyskomfort w klatce piersiowej (szczególnie gdy leżę czuje jak serce mi bije), delikatne zawroty głowy(pulsacyjne), ciężki oddech, uczucie duszności, ból szyi z tyłu i po bokach, ból barków, ból obojczyków, ból mostka (czasem mi strzela), ból żeber z boku u dołu, uczucie ssania w przełyku i wiele innych... Miałem robione TK jamy brzusznej i EKG wysiłkowe, te badania wyszło ok, dodam że dużo lepiej się czuje gdy mam dużo ruchu, w najbliższym czasie wykonam MR ogólne całego ciała, EKG holter, echo serca. Wszystko zaczęło się 4 miesiące temu, obudziłem się z mocno i słabo bijącym sercem na przemian i z uczuciem jakbym zaraz miał stracić przytomność, rzuciłem wtedy palenie ale od tygodnia znowu pale, przez te kilka miesięcy zrobił się ze mnie wrak, proszę o nakierowanie mnie do powrotu do normalności.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...