Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Niemowlę

Znaleziono 14 wyników

  1. Dzień dobry mam pytanie. Czy jest się czym niepokoić jeżeli u niemowlaka z badania krwi wychodzi bilirubina całkowita 12.08 i bilirubina związana bezpośrednia 1.14? Czy może to być związane z pokarmem matki?
  2. Jak podnieść neutrofile u niemowlaka ? 0,78 tys/ul, leukocyty -6,47 tys/ul, crp- <0.12 mg/l Bądź jakiej szukać przyczyny, jakie badania? Dziecko zdrowe
  3. Witam, Niemowlak miał robioną morfologię krwi i według wyników badań ma dosyć poważnie podwyższona Bilirubinę: Całkowita - 8.22mg/dl Bezpośrednia - 5.00 mg/dl W dniu wypisu ze szpitala: Całkowita - 8.9mg/dl Bezpośrednia - 0.8mg/do Dziecko ma 1.5 miesiąca. Od czego może zależeć tak znaczna różnica? Czy jest to duży powód do zmartwien? Pozdrawiam, Eryk
  4. Ciała redukujące 0,25 czyli górna granica normy u dwumiesięcznego niemowlaka. Ph 5. Tłuszcze obojętne nie obecne. Co ROBIĆ? Karmię PIERSIĄ i czasem mlekiem modyfikowanym bebilon profutura 1. Pediatra każe dać Bebilon Pepti bez białka mleka krowiego i dietę eliminacyjną ale czemu skoro wychodzi nietolerancja laktozy.. Przecież jest laktoza też w moim mleku
  5. Witam, nigdzie nie mogę odnaleźć norm dla niemowląt, córka 9miesiecy, 7korygiwanych , FSB 10,3 LH 0,7 estradiol <5, 00 czy wyniki są w normie?
  6. Badania na ilość witaminy D u mojego niemowlaka ( 5 miesięcy ) wykazały sporo ponad normę >150ng/ml. Co robić ? Wizytę mamy dopiero w przyszłym tygodniu ! Czy bardzo się martwić ? Wykonać dodatkowe badania ? ( mocz wyszedł poprawnie )
  7. Witam prosiłabym o interpretację wyników badan krwi 10 miesięcznego niemowlaka. Badania były robione kontrolnie po pobycie w szpitalu 5 dni temu z trzydniówka i nieżytem żołądka. Leukocyty 9,6; erytrocyty 4,8; hemoglobina 12,3, hematokryt 35,4; MCV 754,5? MCH 25.9, MCHC 34 7; płytki krwi 324, limfocyty % 68, inne(eo, bazo, mono) % 15, neutrofile % 18, limfocyty
  8. Witam. Chciałabym zapytać o morfologię u 7 miesięcznego niemowlaka. W szpitalu powiedziano nam ze są idealne. Lecz w domu spojrzałam ze leukocyty wynoszą aż 25 tys. Gdzie norma jest do 20ty. Natomiast maluch miał robiony również rozmaz krwi i wszystkie leukocyty wyszły idealne. Crp również jest ok. Dodam ze synek akurat przechodził wtedy infekcje grzybicza - pleśniawki. Dlaczego całkowita liczba leukocytów jest ponad normę a podział leukocytów (limfocyty itp) wszystko jest w jak najlepszym porządku jak i cała morfologia??
  9. Wiram, 6 tygodni po porodzie lekarz założył mi wkładkę hormonalna Mirena. Po założeniu pojawiły się plamienia a w 4 dniu odbyłam swój pierwszy stosunek po porodzie (i po założeniu wkładki). Od tego momenru krwawie i mam bóle brzucha jak przy normalnym okresie, tyle że ciągle regularnie karmie swojego niemowlaka. Czy to normalne że pojawiło się krwawienie? Dodam że krew jest jasna nie jakaś brązowa tylko mocno czerwona. Dziękuję za pomoc! Pozdrawiam
  10. 6 miesięczne niemowlę. Nadmierna potliwość zwłaszcza kark podczas karmienia. Temperatura mierzona w odbycie 37,4 z skokami 37,6. Dziecko pare razy dziennie kaszle - suchy kaszel. Samopoczucie dziecka dobre, je i bawi się normalnie. Przybiera na wadzę. Badania specjalistyczne zostały wykonane jak po pewnym okresie bez przybierania na wadze (2 tygodnie - po tym okresie dziecku została rozszerzona dieta). dziecku została wykonana zwykła morfologia: erytrocyty,hemoglobin,MCV,MCH,MCHC,RDW-SD (wyniki zbliżone z tego badania do poniższych) reszta była w normie. W nastepnym badaniu po 5 dniach pogorszyły sie te wartości oraz pojawiła się leukocytoza, po dwóch tygodniach wynniki poniżej. Generalnie wartości liczbowe wypadają gorzej. Pediatra zalecił po pierwszej wizycie podawanie żelaza. Kardiolog stwierdził ze serce ok. Hematolog żeby obserować. A my sie naczytaliśmy o białaczce. leukocyty 19,17tys/µl (5,98 - 13,51) Powyżej normy erytrocyty 5,59mln/µl (4,03 - 5,07) Powyżej normy hemoglobina 13,30g/dl (10,1 - 12,5) Powyżej normy hematokryt 38,50% (30,8 - 37,8) Powyżej normy MCV 68,90fl (69,5 - 81,7) Poniżej normy MCH 23,80pg (22,7 - 27,2) W normie MCHC 34,50g/dl (31,6 - 34,4) Powyżej normy płytki krwi 473,00tys/µl (206 - 445) Powyżej normy RDW-SD 35,80fl (35,3 - 42,8) W normie RDW-CV 14,60% (12,9 - 15,6) W normie PDW 11,00fl (9,8 - 16,1) W normie MPV 9,80fl (8,7 - 10,5) W normie P-LCR 23,40% (19,2 - 47) W normie PCT 0,46% (0,17 - 0,35) Powyżej normy neutrofile % 8,80% (17,5 - 69,5) Poniżej normy limfocyty % 81,20% (26 - 79,6) Powyżej normy monocyty % 8,20% (4,4 - 13,4) W normie gran. kwasochłonne % 1,10% (0 - 3,7) W normie bazofile % 0,60% (0 - 0,6) W normie neutrofile
  11. Czy poniższe wyniki krwi 3 miesięcznego niemowlaka są prawidłowe( wczesniak urodzony w 34 tygodniu ciąży) Leukocyty 7,56 x10^3/ul norma 6 - 13,25 Neutrofile 1,70 x10^3/ul norma 1,04 - 7,2 Limfocyty 4,48 x10^3/ul norma 2,14 - 8,99 Monocyty 0,93 x10^3/ul norma 0,24 - 1,17 Eozynofile 0,37 x10^3/uL norma 0,02 - 0,74 Bazofile 0,08 x10^3/uL norma 0,01 - 0,07 H Neutrofile 22,4 % norma14,1 - 76 Limfocyty 59,3 % norma 30,4 - 85,6 Monocyty 12,3 % norma 3,8 - 12,6 Eozynofile 4,9 % norma 0 - 3,6 H Bazofile 1,1 % norma 0 - 0,6 H IG 2,00 % norma 0 - 0,5 H NRBC 0,040 x10^3/ul norma 0 - 0,03 H Krwinki czerwone Erytrocyty 3,74 x10^6/uL norma 3,45 - 4,75 Hemoglobina 11,5 g/dl norma 9,9 - 12,4 Hematokryt 32,6 % norma 29,5 - 37,1 Wskaźniki czerwonokrwinkowe MCV 87,2 fl 74,8 - 88,3 MCH 30,7 pg 24,4 - 29,5 H MCHC 35,3 g/dl 32,1 - 34,4 H RDW-SD 38,1 fl 35,2 - 45,1 RDW-CV 11,9 % 12,2 - 14,3 L Płytki krwi Płytki krwi 293 x10^3/uL 247 - 580 PDW 17,1 fl MPV 12,6 fl 9 - 10,9 H P-LCR 46,0 % PCT 0,37 %
  12. 6-cio tygodniowy niemowlaka mial bilirubine na poziomie 8,9. Przez dwie doby podgrzewalismy moje mleko do temperatury 70 stopni, a po tygodniu powtorzylismy badania. Obecnie bilirubina jest na poziomie 5,4. Czy z takim wynikiem możemy przystąpić do pierwszych szczepień?
  13. Witam, chciałbym kupic lek glux dla niemowlat, jak mozna go zdobyc, badz moze czyms zastepic?
  14. Witam czy jest przeciwwskazania do wykonania szczepienia czy rozwija się jakaś infekcja? Niemowlak 2.5 miesiąca. plytki krwi wynoszą 621(max 441) Trombokryt 0.58 ( max 0.35) Limfocyty 6.1 ( max 3.0) Neutrofile 0.7 ( min 1.8) Kwasów chłonne 0.49 ( max 0.43) Hematolog 27.9 ( min 40.1?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...