Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Węzły chłonne

Znaleziono 31 wyników

  1. Witam. Córka 3 lata od dwóch dni ma powiększone węzły chłonne na szyi i pod żuchwa, oprócz tego żadnych innych objawów. Węzły chłonne są przesuwalne i nie bolesne. Oto wyniki morfologii krwi: Leukocyty 12,30 Erytrocyty 4,7 Hemoglobina 13,1 Hematokryt 36,5 Mcv 77 Mch 28 Mchc 35,9 Płytki krwi 192 Limfocyty% 47 Limfocyty
  2. Witam. Proszę o interpretację wyniku usg tarczycy. "Prawy płat 12×14×38mm lewy płat 13×15×38mm. Cieśń grubości 1,7mm. Tarczyca jednorodna, normoechogeniczna, z nieco zwiększonym przepływem krwi.okoloczne węzły chłonne niezmienione. " Dodam że jestem po poronieniu w listopadzie. Chcemy starać się o dziecko. Tsh ze stycznia wynosi 4,049 FT3 5,6 pmol/l FT4 11,21 pmol/l AntyTG <0,9 IU/ml AntyTPO 0,3 IU/ml Prolaktyna 14,93 ng/ml Dziękuję.
  3. Witam robiłem morfologie z rozmazem ,mam pytanie,o czym może świadczyć podwyższony poziom PDW 25.1 i do tego P-LCR 55.6 Niżej morfologia WBC 8.62 (4.00-10.0) RBC 5.65 (4.20-5.90) HGB 16.9 (13.0-18.0) HCT 50.7 (39.0-54.0) MCV 89.7 (80.0-98.0) MCH 29.9 (27.0-35.0) MCHC 33.4 (32.0-37.0) PLT 153 (130-400) RDW-CV 12.00 (11.60-15.00) RDW-SD 40 (37.00-56.60) PDW 25.1 (9.0-18.0) MPV 12.6 (7.0-13.0) P-LCR 55.6 (13.0-43.0) PCT 0.19 (0.14-0.55) NEU [tys/ul] 5.70 (2.00-7.00) LYM [tys/ul]2.02 (0.90-4.00) MON[tys/ul] 0.64 (0.00-1.30) EOS[tys/ul] 0.17 (0.00-0.50) BAS[tys/ul] 0.05 (0.00-0.30) NEU[%}66.4 (50.0-70.0) LYM [%}23.6 (20.0-45.0) MON [%}7.5 (0.0-12.0) EOS [%}2.0 (0.0-5.0) BAS [%}0.5 (0.0-1.5) Do tego od jakiegoś czasu mam powiększony węzeł chłonny pod prawą pachą wyczuwam zgrubienie ,gdy dotykam nie boli .Z góry dziękuje za odpowiedź ,powiem szczerze że trochę się boje czy to coś poważnego?
  4. Od miesiaca stany podgoraczkowe, ciagle zmeczenie, sennosc, bole glowy, bole szyji, sile bole wezlow chlonnych z ich powiekszeniem, powiekszone wezly chlonne w usg najwiekszy 2cm powiekszone najprawdopodobnie pozapalnie do obserwacji, zmiana lita w tarczycy do obserwacji, tsh w normie, w morfologii ciagle podwyzszone EOS % 9.6% norma do 5% oraz obnizone NEU% 42% norma od 45%, pozostale parametry w normie, crp ob w normie. Jakie nalezy wykonac jeszcze badania w celu poglebienia diagnostyki oraz co Moga one sugerowac ?
  5. mam 20 lat, od 4 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne. Miesiąc temu zmieniłam je na inne, bo przy poprzednich występował obrzęk piersi i bolesność. Około 2 tygodnie temu zauważyłam, że wokół sutków na piersiach pojawiły się zaczerwienienia, najbardziej czerwone jest miejsce 2 cm pod sutkiem. Dodam tylko że w obrębie piersi nie ma żadnych innych zmian, węzły chłonne również w porzadku. Czego to mogą być objawy? Czy to możliwe że hormony tak na nie wplynęły, lub że to kwestia przybrania na wadze? Termin do ginekologa mam dopiero po nowym roku i niesamowicie się stresuję.
  6. Witam, jestem w 11 tyg ciąży i byłam dziś na badaniach i mam cmv igg dodatni 69.9 i cmv igm ujemny 0.09. dodam, że w zeszłym tygodniu byłam osłabiona (katar, ból głowy, podwyższona temperatura, powiększone węzły chłonne). Czy mam powód do obaw?
  7. Witam mam 32 lata. Od paru miesięcy jestem cały czas zmęczona, mecze się, nocne poty, stany podgoraczkowe, bóle kości i szkliwa zębów, powiększające się węzły chłonne w pakietach. W morfologii wyszły atopowe limfocyty czy może to wskazywać na białaczkę? Moja Babcia miała i zmarła w wieku 46lat. Moje wyniki badań: Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  8. W połowie sierpnia wyczułam powiększone węzły chłonne. Szukając przyczyny zrobiłam badania na toksoplazmozę wyniki z 02.09 Toksoplazmoza IgG 31.5 IU/ml wynik ujemny <7,2 wątpliwy >= 7,2 - 8,8 dodatni >= 8,8; IgM - 69 AU/ml zakres wynik ujemny <6 wątpliwy >= 6-8 dodatni >=8. Leczenie 14 dni Rovamycini . 19.10 wyniki IgG 206IU/ml IgM 33,7 AU/ml awidność IgG 0,067 Av zakres niska awidność <0,20 umiarkowana 0,20 - 0,30 wysoka>=0,3. Utrzymujące się powiększone węzły chłonne oraz objawy grypopodobne. Czy to znaczy że zakażenie jest aktualne i czy wskazanie leczenie czy też organizm sam walczy z pasożytem. Jak długo może trwać zakażenie? Z góry dziękuję za odpowiedz
  9. 16 miesięczna dziewczynka, ponad miesiąc temu przebyte zapalenie węzłów chłonnych. Aktualnie wykonana morfologia: normy przekroczone przy następujących wskaźnikach: RDW-CV 15,6% (11,4-14,8), NEU obj. 1,29 (1,50-1,70), 16,5% (35-55), Limfocyty 74,4%(40-60) MON 6,8 (1,0-6,0), NRBC% 0,10% (0,00-0,01), NRBC
  10. 16 miesięczna dziewczynka, ponad miesiąc temu przebyte zapalenie węzłów chłonnych. Aktualnie wykonana morfologia: normy przekroczone przy następujących wskaźnikach: RDW-CV 15,6%(11,4-14,8), NEU obj. 1,29 (1,50-1,70), 16,5% (35-55), Limfocyty 74,4%(40-60)MON 6,8 (1,0-6,0), NRBC% 0,10% (0,00-0,01), NRBC
  11. Dzień dobry, z racji powiększonych węzłów chłonnych i wysokich prób wątrobowych miałam wykonane badania. Proszę o informację, czy mam wirusa. Moje wyniki: CMV: IgM 0,240. IgG 9,000. Dziękuję uprzejmie.
  12. W zeszłym tygodniu, w związku z zapaleniem gardła i węzłów chłonnych przyjmowałam antybiotyk (Doxycyclinum) przez 7 dni - kuracja antybiotykiem przypadła na 4 ostatnie tabletki hormonalne i 3 tabletki placebo. Kolejne 4 tabletki placebo przyjmowane były normalnie, bez "towarzystwa" antybiotyku. Nowy blister zacznę w piątek (tj. 25.09). Moje pytanie brzmi: czy antybiotyk ma wpływ na antykoncepcję i działanie tabletek hormonalnych z nowego blistra nawet po "przerwie" na tabletki placebo? Czy powinnam się dodatkowo zabezpieczać mechanicznie przez pierwszy tydzień przyjmowania tabletek z nowego blistra? Stosuję antykoncepcję VIBIN mini.
  13. Witam w listopadzie tamtego roku przyjęłam zaszczyk antykoncepcyjny. Na początku było ok, nawet nie przerażały mnie codzienne plamienia... w lutym powtórzyłam zaszczyk mając nadzieje ze wszystko się unormuje, ale tak sinie stało...w maju miałam mieć kolejny zaszył ale postanowiłam zrezygnować bo nie czułam się się dobrze i plamienia nadal nie ustały. Od maja nie pojawiła mi się miesiączka tylko plamienie nie czerwone tylko brązowe. Wyczułam powiększony węzeł chłonny z prawej stronie w pachwinie ... czy to wszystko jest normalne? Jak długo mam czekać na okres? Mam 36 lat i jestem mam 3 dzieci, dziekuje za odpowiedz
  14. Bilirubina 2,1 i neutrofilia 1,4 u dziecka lat 9 plus powiększone węzły chłonne pod pachami z delikatną różową wysypka opisane jako swędzenie jak po ugryzieniu komara?? Reszta w normie. Coz to może oznaczać? Zrozpaczona mama
  15. Witam w lipcu robiłam badanie krwi pod kątem tarczycy. Wyniki moich badań to: tsh 8,4; ft3 3,47; ft4 1,3; anty tg(TAK)124,7 i anty tpo(MAK) 600,0. Badanie było wykonywane w Polsce A obecnie mieszkam w uk i powtórzone badanie krwi dało wyniki tsh 3.22 i t4 15.4 pmol/l. Jak rozumieć wyniki tych badań? Dodam jeszcze że w Polsce wykonałam usg tarczycy i lekarz stwierdził że jest zapalenie tarczycy prawdopodobnie nie doczynnosc lub pierwszy stopień hashimoto i powiększone węzły chłonne.
  16. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
  17. Chciałabym dowiedzieć się o moje wyniki badań Hemoglobina 9.0 mmol/l, hematokryt 0.42 l/l , erytrocyty 4.86 Tpt/l , leukocyty 7.13 Gbt/l , trombocyty 233 Gbt/l , MCHC 21.3 mmol/l, MCV 87.0 fl, MCH 1.90 fmol , neutrofile gran. 75.5 %, bazofile gran. 0.7%, monocyty 7.9%, limfocyty 14.9% . Najbardziej niepokoją mnie limfocyty. W kwietniu były one na poziomie 24 w czerwcu 30% a teraz spadły do 15%. Czym to może być spowodowane. Ogólnie od trzech miesięcy choruje kaszel ból w klatce problemy z oddychaniem . Miałam ct klatki bronchoskopie i wszystko ok a ja źle się czuje cały czas. Węzły chłonne szyi powiększone odczynowe wyszły z USG . Mam mieć usuwany migdał. Dodam że ostatnio jestem w ciągłym stresie. Prosiłabym o radę
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 7 dni temu miałam stosunek bez zabezpieczenia (Stosunek przerywany bez wytrysku), jednak był to pierwszy dzień miesiączki, o ile ryzyko infekcji wtedy jest większe? Dodatkowo po 6 dniach odczuwam powieszony lewy węzeł chłonny szyjny i czuje ból gardła... bardzo stresuje się sytuacja, mam tendencje do zaburzeń lekowych, dodatkowo miałam pewny stres w pracy... zastanawiam się o ile możliwe są pierwsze objawy zakażenia HIV po tygodniu....
  19. Witam Miałem ryzykowny kontakt seksualny bez zabezpieczenia, objawy takie jak ból gardła szyi i chyba powiększone węzły chłonne na szyi Test HIV AG AB 4tej generacji po 24 dniach ujemny Jakie mogą być przyczyny? Czy test wiarygodny w miarę?
  20. Mam 28 lat. Od dłuższego czasu czuję się bardzo osłabiona. Główne objawy to pocenie się, zmęczenie, bóle głowy i karku. Do tego doszły zawroty głowy, powiększone węzły chłonne na szyji oraz czasami tuz pod żebrami( wyczuwalne przez dotyk) nocne potrzeby na oddanie moczu, gorsze widzenie ( zmniejszona ostrość) i krwawienia z dziąseł. Miałam robione usg jamy brzusznej, szyji oraz badania moczu- lekarz twierdzi, że wyszły ok. Niepokoją mnie jednak wyniki morfologii i nie do końca ufam swojemu lekarzowi. Od normy odbiega: RDW-CV -10.5, PLT -143, LYM -42, NEUT -47.3 . Po oglądnięciu wyników dostałam jedynie skierowanie do laryngologa .
  21. Dzień dobry, w październiku pojawiły się u mnie powiększone węzły chłonne. Morfologia w normie, Ca125 60.4 Lekarz zalecił antybiotyk. Dzisiaj wykonałam kontrolne usg, węzły powiększyły się dwukrotnie, stwierdzono również zapalenie tarczycy (tsh 5,5). Czy powiększające się węzły chłonne mogą mieć związek z zapaleniem tarczycy?
  22. Czuje się słabo, szybko się męczę i ciągle śpię. Ponadto mam ból węzłów chłonnych w okolicach szyi i pach, ból mięśni i kości. Wyniki krwi w normie tylko bazofile 0,1 i RDW CW 11,6 %. To poza normą zaznaczone. CRP 0,5 . Co oznacza taki stan?!
  23. Dzień dobry. Mam pytanie związane z odczytaniem wynikow z poziomu hormonu. Estradiol- 64,30 PG/ml FSH- 7,43 Dodam że jestem po usunieciu macicy bez przydatków z powodu endometriozy. I do tego mam stwierdzona leiomyomatosic intranodal susp- miesniakowatosc gladkokomorkową w węzłach chłonnych zaotrzewnowych. Mam 39 lat . J.
  24. Zrobiłam badania gdyż bardzo źle sie czułam bóle mięsni i kości, zatkane uszy, powiększone węzły chłonne. Bolerioza IgG-13.15 Bolerioza IgM 109,32 Test Western Blot w klasie IgM pozytywny. VIsE Borrelia burgdorferi -9,40 Flagellin Borrelia afzelii-23,88 BmpA Borrelia burgdorferi 22,35 OspC Borrelia afzelii 57,01 OspC Borelia burgdorferi 58,94 OspC Borrelia garinii 57,16 OspC Borrelia spielmanii 53,14 Kontrola Koniugatu IgG -1,00 Kontrola koniugatu IgM 109,37 Pasmo kontrolne 102,51 Czy mam bolerizę?
  25. Dzień dobry, poproszę o interpretację morfologii i niskich limfocytów. Morfologia pełna. Limfocyty 18,1% (poprzedni wyniki 26% - styczeń 2020) Limfocyty 1,6 tys/ml (poprzedni wynik 2,0 tys/ml) Podwyższone OB a CRP w granicy normy. Powiększone węzły chłonne. Pozstałe wyniki morfologi w normie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...