Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

USG ginekologiczne

Znaleziono 10 wyników

  1. Witam,30marca dostałam miesiączki trwała 10dni do 8.04. Czekałam teraz na miesiączkę,ale jeszcze jej nie mam,robiłam dziś test i wyszedl pozytywny ale kochaliśmy się tylko raz bez zabezpieczenia i czy możliwe jest że mogłam zajść w ciążę? Było to już po dniach płodnych,parę dni temu plamiłam na czerwono a później na brązowo,dodam że mam nadzieję ale raczej nie ma to wpływu na wynik testu. A aplikacja pokazuje że do zapłodnienia doszło 30.03 a miałam robione USG i badanie ginekologiczne 16.04 i nie było onak ciąży.
  2. Witam. Od ponad roku mam problemy z miesiączką. Wcześniej miałam regularne cykle co 28 dni. Jedną ciążę i poród bez problemów. Rok temu zaczęłam też ćwiczyć i odchudzać się. Jednak nie były to drastyczne ćwiczenia 4 razy w tygodniu po ok40min. Dieta to liczenie kalorii najpierw 1400( około miesiąc) potem docelowo 1800/1900. Schudłam kilogram. Wazylam 53kg wzrost 166. Kiedy zaczęliśmy starać się o drugie dziecko okazało się to nie możliwe. Badania wszystkie wychodzą dobrze. Miałam robiona nawet rezerwę jajników. Nie wiadomo skąd te problemy. Brałam 3 miesiące leki antykoncepcyjne. Przestałam brać na początku marca, dotąd nie mam okresu. Jem już normalnie(od marca) przynajmniej 2000kcal, ćwiczę jak ćwiczyłam. Waze teraz 55kg. Badania dalej w normie. Mam 34lata. Co jeszcze może być przyczyną braku owulacji, okresu. Lekarz mówi, że wszystko u mnie stoi w miejscu. Jak długo organizm wraca do normy po odchudzaniu? U mnie nie trwało ono długo i nie było drastyczne. Jakie badania jeszcze warto zrobić? Miałam usg piersi, ginekologiczne, morfologia, hormonalne pod kątem policystycznych jajników, hiperpolakrynemi. Oczywiście tarczyca, cukrzyca. Wszystko wychodzi w normie... Jem dużo warzyw, owoców, mięsa, pije wodę, herbaty czerwoną, zielona. Bardzo proszę o pomoc
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam pytanie odnośnie prawdopodobieństwa ciąży. Ostatni stosunek z chłopakiem odbyłam około 10 tygodni temu. Od kilku miesięcy przyjmuję antykoncepcję dwuskładnikową, jednak krwawienia z odstawienia pojawiają się po 5-6 dniach, a producent sugeruje, że najczęściej po 2-3 dniach od końca blistra. Ale do rzeczy. Po stosunku, po około 3 tygodniach dostałam krwawienia z odstawienia, ale bardzo skąpego w porównaniu do poprzednich. Po 2 kolejnych tygodniach doszło do plamienia, które trwało 10 dni i przypominało momentami okres. Po zakończonym kolejnym blistrze w ogóle nie dostałam krwawienia (plamienie zakończyło się 4 dni przed końcem blistra). W międzyczasie wykonałam 6 testów ciążowych, pierwszy 2 tygodnie po stosunku, następne wykonywałam w odstępach około tygodniowych - wszystkie negatywne. Na ostatniej wizycie ginekologicznej na USG wyszła grubość endometrium 2mm, jednak lekarz zasugerował zrobienie kolejnego testu ciążowego (chociaż od stosunku minęły 2 miesiące), bo stwierdził, że niejeden lekarz się pomylił i nie zauważył tak zaawansowanej ciąży. Nie ukrywam, że tym stwierdzeniem lekarz napędził mi stracha. Ale czy to możliwe, żeby po takim czasie od stosunku lekarz mógł nie dostrzec, jeśli byłabym w ciąży? Tym bardziej, że w opisie zdjęcia napisał, że grubość endometrium wynosi tylko 2mm. I czy taka ilość testów rozciągnięta w czasie powinna dać mi pewność, że nie spodziewam się dziecka?
  4. Wynik badanie beta hcg 4,5. Zawsze kiedy wykonywałam to badanie miałam 0,100. Czy to może oznaczać ciąże ? Wynik domowego testu ciążowego 2 razy pozytywny z jasną drugą kreską. Na usg ginekologicznym nie widać było jeszcze zarodka, jedynie mała torbiel na radnym jajniku- lekarz kazał czekać na te wyniki bety.
  5. Gość

    Brak miesiączki

    Witam mam 27 lat i jestem 14 miesięcy po cc. Okres miałam reguralny 3 miesiące po porodzie ponieważ nie karmiłam piersią. Ostatnia miesiączkę miałam 14.10.20 i w listopadzie się nie pojawiła. Dodam za 20.11.20 byłam u ginekologa i miałam badanie ginekologiczne oraz usg dopochwowe. Wykluczył ciążę. Ginekolog powedzial ze lada chwila powienien pojawić się okres ale tutaj dalej nic. Bardzo bolą mnie piersi i mam wahania nastroju. Dodam że nigdy nie miałam żadnych problemów ze zdrowiem ani żadnych zabiegów oprócz cc. Wszystkie na badania w ciąży i po ciąży były w normie.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Pytanie z serii czy mogę być w ciąży? Kochałam się z mężem w trzeci dzień miesiączki w czerwcu. Mam okres regularnie co 26 dni (tyle że bez zwykle pojawiających się skrzepów). Od tygodnia po ostatniej miesiączce boli mnie lewa pierś z boku, a właściwie piecze. Czasem odczuwam delikatne ukłucia w prawej. Mam wrażenie pełnego brzucha i w dni, kiedy powinnam mieć owulacje boli mnie delikatnie brzuch na dole (ale nie po jednej stronie). Robiłam testy ciążowe po pierwszej miesiączce w lipcu i na początku sierpnia - oba wyniki negatywne. Byłam również badaniu ginekologicznym końcem lipca i na usg transvaginalnym miesiąc temu. Lekarz nie wspominał i ciąży, a wręcz dopytywał, czy nie chciałabym mieć dziecka. Cały czas mam uczucie, jakby w moim organizmie coś się zmieniało. Czy prawdopodobne jest, ze jednak jestem w ciąży czy to tylko wkręcanie sobie?
  7. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  8. Proszę o interpretację wyników badań. Mam.35 lat, Tsh 1.393 0.38-5.33 Ft3 5.65 3.8-6.6 Ft4 11.68 7.86-14,41 Anty TG < 0,9 0-4 Anty TPO 0.6 0-9 Prolaktyna 16.42 AMH 6.16 Wykonałam USG tarczycy - wynik OK. Usg jamy brzusznej OK Usg ginekologiczne, cytologia Ok. Dodam, ze bardzo wypadaja mi wlosy, mam zaparcia często towarzyszy mi uczucie zimna, boli dolna część kręgosłupa. (obustronny bol zaczyna sie wczesnym rankiem i promieniuje pod zebra zdarza się że drętwienie lewa noga od kostki po pięte).
  9. Dzień dobry, od października 2019 roku zaczęłam stosować leki antykoncepcyjne, gdyż od zawsze moje miesiączki były długie i uciążliwe. Dostalam lek belara, przez dwa miesiące, wiadomo, okres się wydłużał alento wszystko było związane z początkiem przyjmowania hormonów. W styczniu zaczęły się ogromne bóle piersi i podbrzusza, w tym czasie łykałam też witaminę c 1000. W lutym poszłam do Pani doktor po zmianę leku gdyż ból był nie do zniesienia. Dostalam leki Vines. (w okresie koniec lutego i marzec przestalam brać witaminę c). Kwietniowa miesiączka była "wzorowa", bezbolesna, krótka, w przerwie od brania tabletek. Jednak z powodu pandemii zdecydowalam sie na ten marny bo marny sposób podniesienia odporności, i znów zaczęłam przyjmować witaminę c 1000 mg. W maju dwa razy w miesiącu dostalam miesiaczke. Zaczęłam czytać o wplywie witaminy c na tabletki i znalazlam parę informacji, że ta, moze przyczyniać się do zwiększenia ryzyka objawów niepożądanych. Teraz jestem w połowie cyklu i znów wystąpiły plamienia. Nie wiem, czy to kwestia na nowo przystosowania się do tabletek, których pracę zaburzala witamina, czy też po prostu nie mogę ich brać i mam więcej ich nie wykupywać. Sytuacja jest dla mnie bardzo męcząca, proszę o poradę. ( mialam robione usg ginekologiczne i wszystko było w porządku).
  10. Dzień dobry, mam 30 lat, waga 81kg, w ciągu 2-3miesiecy bez zmiany nawyków przytyłam ok 10kg co skłoniło mnie do wizyty u endokrynologa i ginekologa, planuje tez przygotowanie organizmu do drugiej ciąży, pierwsze dziecko urodziło się w grudniu 2017r (bez zażywania leków na tarczyce) podam wyniki dotychczasowych badań: wyniki tsh 7.11.2019 (bez leków na tarczyce) 4,65 mlU/L ATG 207,9 U/ml ATPO 32,1 U/ml FT3 3,95 pg/ml FT4 1,27 pg/ml SHBG 70,77 nmol TTE 29,9 ng/dl Androstendion 2,53 ng/ml B12 323 pg/ml Wit D 16,4 ng/ml Glukoza na czczo 99mg/dL obciążenie 75g po 1h 82 po 2h 86 Insulina 6,60 mU/l po 1h 29,45 po 2h 26,80 usg tarczycy - obraz może odpowiadać niedoczynnosci usg ginekologiczne - jajnik prawy 24,8x20,8 z drobnymi pęcherzykami śr do 10,7mm, jajnik lewy wym 28,9x22,3 z drobnymi pęcherzykami śr do 5,9mm. Ginekolog zlecił D3 20000j raz w tyg, B12 raz w tygodniu przez 5tyg i pozniej raz w miesiącu przez 5miesiecy, Euthyrox 5x w tyg po 25 i 2x w tyg po 37,5 wynik TSH 16.01.2020 2,088 wapń calkowity 9,6 mg/dl zwiększenie dawki Euthyrox na 4razy w tyg po 37,5 i 3razy po 25. Mam problemy z podskórnymi małymi krostkami na twarzy, szczególnie na żuchwie (jakby kaszka) i waga nadal stoi w miejscu mimo prowadzenia zdrowszego trybu życia. Co mogłabym zrobić, żeby zredukować wagę i poprawić kondycję skóry?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...