Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nadmierna potliwość

Znaleziono 4 wyniki

  1. Witam , Miałem zlecone badania przez lekarza FSH 0,4 mlU/ml(1,5-12,4) LH 1,5 mUl/ml (1,5-8,6) testosteron 3,24 ng/ml(2,49-8,36) DEHASO4 76 ug/dl (88,9-427) PRL norma estradiol norma , progesteron poniżej 0,050 (0,050-0,149) w wywiadzie osłabione libido , impotencja , nadmierna potliwość tzw zimne poty , cukier na czczo 81 mg/dl,Czy to może być od takich wyników? Stwierdzona hipoglikemia reaktywna po pobycie w szpitalu. A drugie pytanie mam teraz zlecone leki Asmenol i Jovesto na alergie i czy one nie pogorszą jeszcze moich wyników i nie wywołaja impotencji?czy generują zaparcia ?
  2. 6 miesięczne niemowlę. Nadmierna potliwość zwłaszcza kark podczas karmienia. Temperatura mierzona w odbycie 37,4 z skokami 37,6. Dziecko pare razy dziennie kaszle - suchy kaszel. Samopoczucie dziecka dobre, je i bawi się normalnie. Przybiera na wadzę. Badania specjalistyczne zostały wykonane jak po pewnym okresie bez przybierania na wadze (2 tygodnie - po tym okresie dziecku została rozszerzona dieta). dziecku została wykonana zwykła morfologia: erytrocyty,hemoglobin,MCV,MCH,MCHC,RDW-SD (wyniki zbliżone z tego badania do poniższych) reszta była w normie. W nastepnym badaniu po 5 dniach pogorszyły sie te wartości oraz pojawiła się leukocytoza, po dwóch tygodniach wynniki poniżej. Generalnie wartości liczbowe wypadają gorzej. Pediatra zalecił po pierwszej wizycie podawanie żelaza. Kardiolog stwierdził ze serce ok. Hematolog żeby obserować. A my sie naczytaliśmy o białaczce. leukocyty 19,17tys/µl (5,98 - 13,51) Powyżej normy erytrocyty 5,59mln/µl (4,03 - 5,07) Powyżej normy hemoglobina 13,30g/dl (10,1 - 12,5) Powyżej normy hematokryt 38,50% (30,8 - 37,8) Powyżej normy MCV 68,90fl (69,5 - 81,7) Poniżej normy MCH 23,80pg (22,7 - 27,2) W normie MCHC 34,50g/dl (31,6 - 34,4) Powyżej normy płytki krwi 473,00tys/µl (206 - 445) Powyżej normy RDW-SD 35,80fl (35,3 - 42,8) W normie RDW-CV 14,60% (12,9 - 15,6) W normie PDW 11,00fl (9,8 - 16,1) W normie MPV 9,80fl (8,7 - 10,5) W normie P-LCR 23,40% (19,2 - 47) W normie PCT 0,46% (0,17 - 0,35) Powyżej normy neutrofile % 8,80% (17,5 - 69,5) Poniżej normy limfocyty % 81,20% (26 - 79,6) Powyżej normy monocyty % 8,20% (4,4 - 13,4) W normie gran. kwasochłonne % 1,10% (0 - 3,7) W normie bazofile % 0,60% (0 - 0,6) W normie neutrofile
  3. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
  4. Witam mam 20lat i od pierwszej miesiączki moje cykle są bardzo nieregularne kiedyś nie miałam jej pół roku brałam luteinę ale tylko na krótko mi pomogła, odstawiłam ją i byłam bez tabletek teraz od trzech miesiącu znowu nie mam miesiączki. Nigdy nie miałam problemu z trądzikiem (pojedyncze nieprzyjaciele się pojawiały raz na jakiś czas) teraz od tych trzech miesięcy mam straszny problem z trądzikiem stosuje odpowiednią pielęgnacje i za nic nie chcą znikać zaczęłam nawet brać tabletki przeznaczone ,,na trądzik” i nic, mam rozniez problem z nadmierną potliwością. Czuje że to wszystko się ze sobą wiąże jakie badania powinnam wykonać i czy jakaś ,,choroba” ma takie objawy?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...