Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badania kontrolne

Znaleziono 47 wyników

  1. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry, spóźnia mi się okres kilka dni (dziś mija 33 dzień cyklu), akurat dwa dni temu wykonałam kontrolne badania hormonalne i wszystko jest w porządku poza wysoka wartością prolaktyny (ok. 60 ng/ml. O czym to może świadczyć? Dodam, że często miewam nieregularne cykle.
  2. Podwyższone OB przy Crp w normie. Dzień dobry, robiłam ostatnio badania kontrolne. Morfologia wyszła w normie, OB wynik 17 przy normie 12, a CRP 0,65 przy normie do 5. Czy mam powtarzać OB? Dodam że 3 tygodnie temu przeszłam ostrą grypę żołądkowo-jelitową. P Z góry dziękuję za odpowiedź.
  3. Witam, zaczęłam stosować antykoncepcję hormonalna w tym miesiącu. Dziś miałam coroczne badanie kontrolne usg piersi, lekarz zasugerował że nie powinnam stosować w ogóle hormonów (nie chę się tu zaglębiać w szczegóły). Pytanie moje jest czy można tak po 1 opakowaniu zrezygnować czy powinnam jednak stosować przez 3 miesiące żeby to nie miało negatywnego wpływu na cykl.
  4. Dobry Wieczór wykonałem dziś badanie krwi (kortyzol, testosteron) testosteron jest w normie, martwi mnie kortyzol, bo wynik na tą godzinę wynosi 12,8 gdzie zakres referencyjny w godzinach porannych od 6-10 jest 4,82-19,5. Za to w godzinach popołudniowych 16-20 zakres referencyjny 2,47-11,9. Poza tym co mnie zaskoczyło mam nadczynność tarczycy, gdzie zazwyczaj brałem letrox 50 jedną tabletkę na czczo rano na pierwotną niedoczynność tarczycy i tsh było w normie, objawy nadczynności się niestety sprawdzają duża potliwość, uczucie gorąca (bez gorączki na szczęście) ale z drugiej strony źle znosi mój organizm uczucie zimna. Oprócz tego jestem osobą z nadwagą/otyłością. Psychicznie czuje się lepiej, fizycznie gorzej, bo dochodzi do tego refluks uporczywy gdzie obecnie biorę prokit jedną rano i drugą w południe tabletkę i zulbex na wieczór jedną tabletkę. Bardzo długo biorę leki od Psychiatry, mam rentę. Leki te są zmieniane zważywszy na fakt, że mój organizm źle je toleruje (układ mój moczowy bardzo źle, to znosi pomimo raz dobrego wyniku, a raz złego, a proszę mi wierzyć Szanowni Państwo, że wykonałem mnóstwo badań na Fundusz zdrowia i w tym prywatnie, obecnie jest lepiej, chociaż nieidealnie z tym układem moczowym, pije wodę,) Na ten moment przyjmuję latudę lek dwie tabletki na wieczór (biorę ten lek na schizofrenię, ale mam też stwierdzone zaburzenia nerwicowe) może to jest przyczyną? Bo jak byłem na diecie i trenowałem, byłem bardzo systematyczny i tym samym zdeterminowany na wynik, to były efekty schudłem i było dobrze. Teraz znów przytyłem mniej się ruszam po prostu, to stawiam sam za główną przyczynę niestety, a na moim przykładzie samą dietą nie schudnę. Dieta w większości jest taka sama i nadal mam silną wolę chociaż nie jest, to specjalistyczna dieta niestety. Prośba o ocenę wyniku i poradę jeżeli będzie to możliwe. Czy jest możliwy pomiar badania w moczu na kortyzol całodobowy? Może wtedy miałbym pewność, że ten wynik jest w 100 procentach miarodajny, bo podobno czeka się na wynik od 1 do 21 dni. Czy warto zbadać poziom neuroprzekaźników w organizmie i czy jest, to finansowane przez Fundusz, a może PFRON? Z tego względu, że jestem Osobą niepełnosprawną umiarkowanie i faktem jest, to, że mam skłonności do melancholii/depresji czy nadwrażliwości - Osoby wysoko wrażliwe należę do takich Osób niestety, czuję się samotny, a nie mogę zmienić otoczenia - mieszkam z Rodzicami w dodatku jeszcze ze względu na sytuację, która jest na Świecie i w Polsce, to może rosnąć, ale też mam powody do doceniania i wdzięczności, to mnie wzmacnia między innymi, bo nie tylko, to. Chcę prostu bardziej świadomym swojego układu nerwowego i siebie. Wyniki testu darmowego neuroprzekaźników Dopamina odpowiada za przyjemność deficyt 72 % Acetyholina odpowiada za naukę deficyt 72% i co mnie zmartwiło GABA neurotransmiter spokoju, deficyt 82 % Serotonina odpowiada za nastrój deficyt aż 88 %. Test niestety potwierdza stan faktyczny mojego organizmu, wolałbym, to jednak potwierdzić badaniami neuroprzekaźników ku temu stąd prośba o pomoc. Wracając do tematu tarczycy mam ponowne badanie Tsh kontrolne zrobić za mniej więcej 6 tygodni i wtedy się okażę czy letrox 50 pół tabletki, a nie jedna da efekt w postaci lepszego wyniku Tsh i tym samym wyrównania poziomu tarczycy w organiźmie. Pozdrawiam i dużo zdrowia dla Państwa zwłaszcza w trudnych obecnie czasach dla Wszystkich. Mężczyzna 31 lat.
  5. Dzień dobry. Dwa i pół tygodnia temu miałam usunięty laparoskopowo pęcherzyk żółciowy. Wczoraj zrobiłam kontrolne badania krwi, zastanawia mnie wartość hemoglobiny 14,6, przed zabiegiem miałam 12,4 i tak naprawdę nigdy tak wysokiej hemoglobiny nie miałam, zawsze była przy dolnej granicy. Czym to może być spowodowane? Dodatkowo od normy odbiegają RDW 11,2 oraz podwyższone są EOS 0,43 i BASO 0,122. Pozdrawiam
  6. Dzień Dobry w zeszłym tygodniu chcąc potwierdzić pozytywny test ciążowy zrobiłam badanie beta hcg - wynik 148 mlU/ml. Dziś robiłam kontrolne badania tarczycy - 2 mc temu wykryto u mnie niedoczynność ( tsh 5,278 ulU/ml), dziś w wynikach przeciwciał ATG 159,54 U/ml. Czy jest możliwe, że hormony tarczycy podniosły stężenie bety hcg i nie jestem w ciąży?
  7. Wyniki z badania krwi Dzień dobry, we wrześniu robiłam córce badania krwi, gdyż miała odruch wymiotny, budziła się ze snu z płaczem, uskarzanie na ból stóp. Wyniki były niepokojące, ale lekarz rodzinny powiedział, ze nie ma powodu do zmartwień, gdyż wyszły w kale jaja glisty. Przeleczylam córeczkę w tym kierunku. Wczoraj zrobiłam jej badania kontrolne i wyniki nie uległy znaczaco zmianie. MCV nadal poniżej normy 79,1; RDW-SD poniżej normy 34,5; limfocyty 50,4 powyżej normy, monocyty 8,1 powyżej normy. Wzrosło OB z 2 do 3 i spadły leukocyty poniżej normy 5,89 (we wrześniu były jeszcze w dolnej granicy normy). Martwię się, ze jednak, pomimo zapewnień dwóch pediatrow, ze coś dzieje się złego w organizmie córeczki. Dziękuję z góry za pomocną odpowiedź i pozdrawiam.
  8. Witam W 24 tyg ciazy TSH 2,960 FT3 3,85pmol/l FT4 13,46pmol/l Anty-TPO <3,00 IUl/ml. Endokrynolog wlaczyl Letrox 50mg. W 28 tygodni kontrolne badania TSH 0,209 uLU/ml FT4 0,88ng/dl Anty-TG <3,00IU/ml. Zalecenia 3 razy w tygodniu pol tabletki 4 razy cala. 30 tydzień ciazy kontrola TSH 0,096uLU/ml FT3 4,07pmol/l FT4 0,98ng/dl. Zalecenia pol tabletki dziennie. Prosze o pomoc co w takiej sytuacji zrobic jak TSH jest tak niskie.
  9. Dzień Dobry, robiłam 6 miesięcznemu synkowi badania kontrolne w kierunku WZW B. Jestem mamą, która ma WZW B. Dziecko dostało odpowiednie szczepionki zaraz po porodzie. Bilibrubina całkowita: 0,4 mg/dł (0,3-1,2) ALAT 43 U/l (0-50) ASPAT 46 U/l (0-50) GGTP 15 U/l (1-39) Wizyta u lekarza w listopadzie, chciałam wiedzieć czy te wyniki są prawidłowe. Martwię się, dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
  10. Dzień dobry, miałam ostatnio robione badania kontrolne i chciałabym poprosić o analizę krzywej insulinowej i cukrowej. Glukoza naczczo 5,22 po 1h 6,13 po 2h 5,22 zas krzywa insulinowa przed obciazeniem 20,1 po godz 128 po 2h 117. Wizyte mam dopiero pod koniec sierpnia ze wzgledu na urlop lekarza. A nie podobaja mi sie te wyniki
  11. Mam 23 lata. Niedawno zrobiłam kontrolne badania krwi i zaniepokoiły mnie wyniki. Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się czy przypadkiem nie występuje u mnie insulinooporność. Czy bazując na takich wynikach badań można stwierdzić, że właśnie taka przypadłość ma miejsce? Glukoza na czczo 102,4 mg/dl Insulina na czczo 22,9 µIU/ml Cholesterol całkowity 213 mg/dl HDL 65 mg/dl nie-HDL 148 mg/dl LDL 126 mg/dl Trójglicerydy 109 mg/dl TSH 1,97 µIU/ml FT3 3,73 pg/ml FT4 1,53 ng/dl Dodatkowo mam podniesione OB (15 mm/h) jednak możliwe, że to przez tabletki antykoncepcyjne. Czy w celu dokładniejszej diagnostyki warto zrobić jeszcze badania hemoglobiny glikowanej? Czy lepszym wskaźnikiem będzie wykonanie krzywej cukrowej wraz z krzywą insulinową?
  12. Dzień dobry, Po wykonaniu badań kontrolnych okazało się że mój poziom żelaza jest podwyższony przy czym wszystkie inne wyniki byly w normie. Zdecydowałam się na zbadanie ferrytyny oraz transferyny. Chciałabym się dowiedzieć czy są jakieś powody do niepokoju i czy należałoby skonsultować się z lekarzem. Żelazo 172 Transferyna 240 Ferrytyna 55 Pozdrawiam serdecznie
  13. Witam. Jestem po zwolnieniu lekarskim trwającym ponad 30 dni. Potrzebuje zrobić badania kontrolne/wstępne ale na chwilę obecną nie jestem nigdzie zatrudniony. Posiadam całą dokumentację z leczenia jak i od lekarza prowadzącego zaświadczenie że leczenie jest zakończone i nie ma przeciwskazań do pracy. Czy bez zatrudnia mogę zrobić badania gdyż w najbliższym czasie chcę ponownie podjąć pracę ale u innego pracodawcy.
  14. Witam. W mojej rodzinie często występują problemy z tarczycą, zrobiłam więc badania kontrolne i zastanawiają mnie wyniki, a do lekarza chwilę poczekam. Moje wyniki są następujące: cholesterol całkowity 139[norma 150-200] HDL 69 [40-60] LDL 57.3 [<100] troglicerydy 64 [0-155] Glukoza 5.4 [3.9-5.5] TSH 1.980 [0.27-4.2] FT3 III 6.720 [3.1-3.1-6.8] FT4 III 1.590 [0.932-1.7] aTPO <5.00iu [0--34] aTG <10.0iu [<115]
  15. Dzień dobry. Wykonałem badanie witaminy D mój wynik to 24ng /ml. Jakie dawki witaminy D przyjmować żeby uzupełnić niedobór. Ważę 90kg. Po jakim czasie zrobić badanie kontrolne na poziom witaminy D. Pozdrawiam serdecznie.
  16. Robiłem kontrolne badania po zakażeniu Chlamydią pneumoniae i Mycoplasmą pneumoniae. Moja Pani doktor u której byłem zbytnio nie wiedziała, jak zinterpretować wyniki. Zakażenie miało miejsce w 2007 roku.Byłem hospitalizowany. Teraz na badaniach kontrolnych po latach, wyszły takie wyniki: Chlamydia pneumoniae w kl IgG 72,47 IgM 0,12 IgA 0,38 Mycoplasma pneumoniae IgG <0,100 IgM 2,30 CZy wartości przedstawione świadczą o tym, że zakażenie było w przeszłości?Czy być może, znowu coś się dzieje?
  17. Dzień dobry. Potrzebuję pomocy dziś byłem zrobić badania kontrolne podczas leczenia izotekiem i mam pewien problem . Zleciłem również badania ALT i aspAT, ale nie ma ich ujętych. Czy znajdują się one w którychś z tych wyników: - LDL 121,4 mg/dl - Trójglicerydy - 77 mg/dl - Glukoza - 91 mg/dl - Cholesterol HDL - 60,2 mg/dl - Kreatynina - 0,80 mg/dl - Mocznik - 27 mg/dl Proszę o pilną pomoc..
  18. Zrobiłem kontrolne badania krwi [spory panel od morfologii po hormony - lekko ponad 300 zł]. Wyszło mi: - cz. krwinki lekko ponad normę - hemoglobina 18,4 g/dl [3 raz z rzędu jak badam ponad normę] - żelazo 193 µg/dl - cholesterol całkowity 230 mg/dl - hdl 60 mg/dl - nie-hdl 167 mg/dl - ldl 153 mg/dl - gfr lekko poniżej Reszta w normie. Mam 26 lat i jestem aktywny fizycznie [4x w tygodniu trenuje siłowo/wydolnościowo]. Z dietą trochę gorzej od ostatnich 6 msc [pod względem trzymania stricte kalorii, ale tragedii nie ma]. Jaki lekarz do konsultacji wyników? Endokrynolog?
  19. Witam wraz z partnerem zrobiliśmy kontrolne badania. VDRL u mnie wyszło dodatnie. A u niego dodatnie ( ). Co to oznacza? Dla potwierdzenia zrobiliśmy badanie FTA-ABS i mamy , miano 1/4000. Dostaliśmy od lekarza w razie czego antybiotyk doksycykline. Ile czasu mamy brać? Jak zinterpretować te wyniki? Proszę o pomoc
  20. Witam mam pytanie odnośnie moich wyników badań. Jestem 3 miesięce po usunięciu tarczycy i właśnie zrobiłam badania kontrolne gdzie kilka wyników jest podwyzszonych: 1. Średnia obietosc erytrocytów MCV 97.9 fL 2.wskaźnik anizotycozy płytek krwi Pct 13.8% 3.bazocyty 0.01 4.zelazo w surowicy 156 5.TSH 0.221 Poza tym wszystko inne jest w normie mam 24lata
  21. Dwa lata temu miałem PSA całkowite 1.2 ng/ml. Po roku już tylko 0.8. Po dwóch latach też 0.8. Wiek 45 lat. To badania kontrolne bez przyczyny konkretnej. Czym taki spadek może być spowodowany?
  22. Dzisiaj zrobiłam kontrolne badania krwi . Jak mam je interpretować ? Mam 26 lat AlAT 15 AspAT 12 Glukoza 90 mg/dl 70 99 ~ Żelazo 41 ug/dl 60 180 L Morfologia Leukocyty 7,7 tys./ul 3,9 10 ~ Erytrocyty 4,4 mln/ul 3,9 5,2 ~ Hemoglobina 13,0 g/dl 11 15,7 ~ Hematokryt 40 % 34 45 ~ MCV 90 fl 79 95 ~ MCH 30 pg 25 32 ~ MCHC 33 g/dl 32 36 ~ RDW-CV 14,7 % 11,6 14,4 H RDW-SD 49 fl 36 46 H Płytki krwi 360 tys./ul 150 400 ~ MPV 10,0 fl 9,4 12,5 ~ PDW 12,0 fl 9,8 16,1 ~ PCT 0,36 % 0,17 0,38 ~ P-LCR 25 % 19 47 ~ Limfocyty 1,44 tys./ul 1,1 4 ~ Limfocyty % 18,8 % 19 52 L Neutrofile 5,12 tys./ul 1,5 7,7 ~ Neutrofile % 66,6 % 34 71 ~ Eozynofile 0,17 tys./ul 0,02 0,5 ~ Eozynofile % 2,2 % 0,7 5,8 ~ Bazofile 0,02 tys./ul 0 0,2 ~ Bazofile % 0,3 % 0,1 1,2 ~ Monocyty 0,91 tys./ul 0,1 0,9 H Monocyty % 11,8 % 4,7 12,5 ~ IG 0,02 tys./ul 0 0,03 ~ IG % 0,3 % 0 0,4 ~ TSH 3-cia generacja 1,582 uIU/ml 0,38 5,33
  23. Dzisiaj zrobiłam kontrolne badania krwi . Jak mam je interpretować ? Mam 26 lat AlAT 15 AspAT 12 Glukoza 90 mg/dl 70 99 ~ Żelazo 41 ug/dl 60 180 L Morfologia Leukocyty 7,7 tys./ul 3,9 10 ~ Erytrocyty 4,4 mln/ul 3,9 5,2 ~ Hemoglobina 13,0 g/dl 11 15,7 ~ Hematokryt 40 % 34 45 ~ MCV 90 fl 79 95 ~ MCH 30 pg 25 32 ~ MCHC 33 g/dl 32 36 ~ RDW-CV 14,7 % 11,6 14,4 H RDW-SD 49 fl 36 46 H Płytki krwi 360 tys./ul 150 400 ~ MPV 10,0 fl 9,4 12,5 ~ PDW 12,0 fl 9,8 16,1 ~ PCT 0,36 % 0,17 0,38 ~ P-LCR 25 % 19 47 ~ Limfocyty 1,44 tys./ul 1,1 4 ~ Limfocyty % 18,8 % 19 52 L Neutrofile 5,12 tys./ul 1,5 7,7 ~ Neutrofile % 66,6 % 34 71 ~ Eozynofile 0,17 tys./ul 0,02 0,5 ~ Eozynofile % 2,2 % 0,7 5,8 ~ Bazofile 0,02 tys./ul 0 0,2 ~ Bazofile % 0,3 % 0,1 1,2 ~ Monocyty 0,91 tys./ul 0,1 0,9 H Monocyty % 11,8 % 4,7 12,5 ~ IG 0,02 tys./ul 0 0,03 ~ IG % 0,3 % 0 0,4 ~ TSH 3-cia generacja 1,582 uIU/ml 0,38 5,33 ~
  24. Miesiąc temu zrobiłem badanie glukozy (94) i insuliny (18,4) kalkulator Homa wyliczył że mam insulinoodpornosc. Dodam że w trakcie badania byłem na czczo ale przyjmowałem w tamtym okresie leki, milukante, clatra, fostex i concor 1,25. Od kilku dni zaczelem stosować dietę medyczną. Po 3-4 dniach stosowania medycznej diety zrobiłam kontrolne badanie glukozy(80), insulina (7,10). Współczynnik Homa w normie. Dodam że badanie robiłam po odstawieniu leków. Dodam jeszcze że przy pierwszym badaniu labolatryjnym miałem wynik cholesterol całkowity 232, cholesterol HDL w surowicy 43, trójglicerydy 238. Pytanie jest moje, czy stosować dietę i uprawiać sport i sprawdzić wyniki za miesiąc? Czy udać się odrazu do diabetologa?. Pytanie jeszcze czy wyniki pierwsze mogły wyjść fałszywe bo brałem leki? Czy insulinoodpornosci wogole jest mowa? Dodam że nadwagi nie mam, ale mam otyłość brzuszna i niekiedy po pracy spać mi się chce.
  25. Witam. U mojego rocznego synka, przy okazji badań kontrolnych zdiagnozowano podwyższony wynik CPK - norma do 170 , synek miał 500. Po kilku dniach ponownie wykonane CPK, syn miał 390. Minęły 4 tygodnie badanie powtórzyliśmy , dzisiejszy wynik 430. Norma cały czas ta sama - 170. ASPAT także podwyższony, choć nieznacznie. Kontrol u lekarza dopiero za 2 tygodnie, okropny strach o zdrowie naszego synka.. Dotąd rozwija się bez zarzutu. Próbuje sam chodzić, pięknie siedzi. Nie zauważyłam absolutnie nic co mogłoby być odstępstwem od normy. Bardzo proszę o informację.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...