Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Torbiel

Znaleziono 154 wyników

  1. Dzień dobry pisze z zapytaniem lekarz stwierdził u mnie torbiel w celu zmniejszenia go przepisał kuracje hormonalna ale zdarzało mi się zapomnieć o tabletkach zrobiłam ostatnio 3 testy ciążowe jedna kreska bardzo widoczna druga słabo wiec zrobiłam badanie beta hch i wyszedl wynik 17,6 czy jest możliwe że jestem w ciazy
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Mam regularne cykle 32 dni, od paru miesięcy w czasie dni płodnych (kalendarzyk na to wskazuje) mam brązowe plamienia. Nie towarzysza temu zadne bole, ani zadne inne dolegliwości. 1.5 tygodnia temu laparoskopowo mialam usuwany torbiel na lewym jajniku ale zanim go usunęli tez mialam plamienia brązowe. Czy to coś przez co ten torbiel powstał? Chce zacząć starania o dziecko jak tylko wszystko się zagoi.
  3. Niski poziom sodu w surowicy, 127 Mam torbiel na jajniku i taki poziom sodu, czy to może być powiązane?
  4. Witam, jestem 36-letnią osobą palącą. W 2017 miałam robiony test ROMA. He4 wynosił wówczas 60,60 pmol/l. Niedawno (2021) w związku z tym, że w usg wyszła zmiana być może torbiel endometrialna, powtórzyłam badanie i wzrósł mi poziom do73,5 pmol/l. Czy wzrost he4 jest normalny? Czytałam, że osoby palące mają fałszywie dodatnie ale czy wzrastają jeszcze z biegiem lat
  5. Wynik badanie beta hcg 4,5. Zawsze kiedy wykonywałam to badanie miałam 0,100. Czy to może oznaczać ciąże ? Wynik domowego testu ciążowego 2 razy pozytywny z jasną drugą kreską. Na usg ginekologicznym nie widać było jeszcze zarodka, jedynie mała torbiel na radnym jajniku- lekarz kazał czekać na te wyniki bety.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam serdecznie, jestem 29 letnia kobieta ktora od 2 lat próbuje zajść w ciążę, jestem po laparoskopowym usunięciu torbieli z jajników, dodatkowo chwile po tej operacji miałam usunięty wyrostek robaczkowy, w moim brzuchu powstały zrosty. Nie miałam robionego badania drożności jajowodów. Mój mąż wykonał badanie nasienia i niestety okazało się że ma mało aktywne plemniki. Przy ostatnim badaniu usg wyszło że mam potworniaka, co prawda bardzo małe ma rozmiary, ale jest...moja lekarz prowadząca zasugerowała że jest za malutki do usunięcia Niestety mam też powiększone węzły chłonne, wybieram się na badania w tym kierunku Czy jest możliwość że zajdę jeszcze w ciążę? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Karolina
  7. Gość

    Brak miesiączki

    Witam serdecznie. Mam 39 lat spóźnia mi się okres prawie 3 tyg. Robiłam kilka testów w różnych odstępach wszystkie wyszły negatywnie. Kiedyś miałam zabieg była torbiel na jajnikach. Od października zeszłego roku miałam nieregularne miesiączki opuznily się i niektóre były regularne ostatnia była 28.01br pobolewa mnie prawy jajnik czasami jest taki ból jak by była kolka czasami skręcenie. Trochę boli podbrzusze czasami. Wizyta u lekarza za tydzień. Pomóżcie co to może być
  8. Proszę o interpretację wyników Krzywa glukozowa Na czczo 4.20 mmol/l Po obciążeniu 75g 1h 5.29 mmol/l Po obciążeniu 75g 2h 4.39 mmol/l Krzywa insulinowa Na czczo 16.90 μU/ml Po obciążeniu 75g 1 h 68.80 μU/ml Po obciążeniu 75g 2h 66.40 μU/ml Kobieta 24 lata, mam Hashimoto i cysty na jajnikach, regularnie lekko ćwiczę. Moje BMI wynosi 33
  9. Witam mam 21 lat. Mam torbiel na jajniku lekarz zlecił mi markery nowotworowe i estradiol. Wynik estradiolu to 10.10 czy to dobry wynik? Jak go interpretować ? Coś jest nie tak?
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Cześć, drugi cykl staramy się z mężem o dzidziusia. W poprzednim cyklu byłam na usg (16dc) ginekolog zobaczył pęcherzyk 1.7cm na lewym jajniku po 19dc nastąpił skok temperatury o 0.2 uznałam więc że owulacja była. W tym cyklu również poszłam do ginekologa żeby zobaczyć co tam słychać (17dc) i okazało się że na prawym jajniku widać ciałko żółte a na lewym jest torbiel 2.39cm. Nie wiem jak mam to interpretować, czy w poprzednim cyklu jednak nie było owulacji pomimo skoku temperatury ? Czy mógł on się pojawić w tym cyklu pomimo że na drugim jajniku również musiał być pęcherzyk skoro było widoczne ciałko żółte ? Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co mogło się wydarzyć i czy taki torbiel to powód do zmartwień
  11. dzień dobry Mam torbiel na jajniku, dwa miesiace temu zostały mi przepisane tabletki Vixpo na niego, biore je od miesiaca aktualnie jestem na koncu listka i biore trzecią placebo, dzis podczas oddawania moczu zauwazylam krwawienie z pochwy tak jak w przypadku miesiaczki a jestem dwa tygodnie po miesiaczce, po tym krwawieniu oddaje czesciej mocz trzy razy w ciagu godziny, co toalete krwi jest mniej lekko przezroczysta z czerwonymi skrzepami, dodam ze rowniez od 1,5 miesiaca biore antybiotyk przepisany od dermatologa Tetracycline, do lekarza moge zadzwonic dopiero po weekendzie poniewaz jest nieobecna, czy moge prosic o rady jest sie czym martwic ?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Cześć, drugi cykl staramy się z mężem o dzidziusia. W poprzednim cyklu byłam na usg (16dc) ginekolog zobaczył pęcherzyk 1.7cm na lewym jajniku po 19dc nastąpił skok temperatury o 0.2 uznałam więc że owulacja była. W tym cyklu również poszłam do ginekologa żeby zobaczyć co tam słychać (17dc) i okazało się że na prawym jajniku widać ciałko żółte a na lewym jest torbiel 2.39cm. Nie wiem jak mam to interpretować, czy w poprzednim cyklu jednak nie było owulacji pomimo skoku temperatury ? Czy mógł on się pojawić w tym cyklu pomimo że na drugim jajniku również musiał być pęcherzyk skoro było widoczne ciałko żółte ? Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co mogło się wydarzyć i czy taki torbiel to powód do zmartwień
  13. dzień dobry Mam torbiel na jajniku, dwa miesiace temu zostały mi przepisane tabletki Vixpo na niego, biore je od miesiaca aktualnie jestem na koncu listka i biore trzecią placebo, dzis podczas oddawania moczu zauwazylam krwawienie z pochwy tak jak w przypadku miesiaczki a jestem dwa tygodnie po miesiaczce, po tym krwawieniu oddaje czesciej mocz trzy razy w ciagu godziny, co toalete krwi jest mniej lekko przezroczysta z czerwonymi skrzepami, dodam ze rowniez od 1,5 miesiaca biore antybiotyk przepisany od dermatologa Tetracycline, do lekarza moge zadzwonic dopiero po weekendzie poniewaz jest nieobecna, czy moge prosic o rady jest sie czym martwic ? Dodam że krwi nie ma a jest brązowy śluz jak podczas miesiaczki czy jest mozliwosc abym miala okres po dwoch tygodniach od zakonczenia ostatniego ? poprzedni po braniu tabletek dostalam tydzien szybciej a zawsze mam spoznienie dwa tygodnie prze chora tarczyce czy przez tabletki okres mogl sie tak szybko pojawic znowu?
  14. Witam. Od ok. 2 lat pojawił się u mnie problem z trądzikiem i spora ilością sebum. Od kilku miesięcy problem się bardzo nasilił. Sebum wytwarzam ogromna ilość, włosy się przezedzily i przetłuszczają się już po 1 dniu. Na twarzy i plecach wyskakują duże i bolące podskórne cysty ( gojenie trwa ok. tydzień i zostają blizny). Na brodzie pojawiło się trochę czarnych włosów. Byłam już leczona u dermatologa 2x tetrysalem i aclenec. Zrobiłam badania hormonalne( 3dc) i oto wyniki. TSH 1,430 µIU/ml 0,27 - 4,2 FSH 6,94 mIU/ml faza folikularna 3,5-12,5 LH 11,20 mIU/ml faza folikularna 2,4-12,6 Estradiol 27,20 pg/ml faza folikularna 12,4-233 Prolaktyna 30,00 ng/ml 4,79 - 23,3 DHEA-SO4 335,00 µg/dl 98-340 Testosteron 54,70 ng/dl 6 - 82 SHBG 47,73 nmol/l 32,4 - 128 Glukoza 90,90 mg/dl 70 - 99 Androstendion 4,48 ng/ml 0,3 - 3,3 17-hydroksyprogesteron 0,82 ng/ml faza folikularna: 0.13 - 0.89 Czy na podstawie tych wyników bedzie mozna postawić jakąś diagnoze ? Dodam, że cykle mam dość regularne 31-35 dni. Serdecznie Pozdrawiam
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, staramy sie z mezem o dziecko i pelne stosunki byly co dwa dni na poczatku cyklu az do owulacji i jednego dnia po niej. Cykle mam przewaznie 31-32 dniowe. W 22 dniu cyklu, 9 dni przed miesiaczka dostałam naglego bolu w podbrzuszu, uczucie ciagniecia i wypelnienia oraz bol przy dotyku z lewej strony na dole. Następnego dnia bol byl typowo miesiaczkowy a rano zobaczylam bardzo gesty sluz podbarwiony krwia, pozniej stal się lekko żółty. Nastepny dzien wszystko wróciło do normy. Bolow nie odczuwam a sluz jest bialy i gesty lekko rozciagliwy bez zapachu. Czy jest mozliwosc, ze zaszlam w ciaze? Niepokoje sie o ta krew, co prawda nie bylo jej duzo ale sam fakt o mozliwej nieprawidlowosci. Nie stwierdzono wczesniej u mnie torbieli badz nadzerki. Jezeli ma to jakies znaczenie mam niedoczynnosc tarczycy oraz biore zelazo z powodu jego niedoboru.
  16. Witam. Jestem w trakcie przyjmowania pierwszego opakowania tabletek antykoncepcyjnych Belara. Pierwszą tabletkę wzięłam zgodnie z zasadą pierwszego dnia miesiączki. Ta okazała się jednak bardziej skąpa i prawie bezbolesna w przeciwieństwie do poprzednich (biorę tabletki ze względu na bardzo bolesne miesiączki). W 12 dniu przyjmowania tabletek pojawiło się plamienie i lekki ból podbrzusza. Przy 15 tabletce pojawiło się dość obfite krwawienie i nieustanny, silny ból brzucha na który nie pomogły leki, które zawsze brałam. Dodatkowo wymiotowałam, a wcześniej na początku blistry zdarzyły się nudności. Kilka dni temu zrobiłam test ciążowy, który wyszedł negatywny. Mam zdiagnozowaną małą torbiel jajnika, którą jest do obserwacji za 2 miesiące. Jak sobie pomóc? Czy ból i krwawienie ustanie i są to objawy niepożądane antykoncepcji?
  17. Dzień dobry, wykryto u mnie torbiel na jajniku ok. 4x4 cm. Ginekolog przepisał mi plastry Evra na 3 miesiące. Są to plastry a nie tabletki dlatego, że zmagam się z refluksem żołądkowo przełykowym. Nigdy wcześniej nie brałam żadnej antykoncepcji. Czy plastry evra są silniejsze od tabletek? Bardzo boję się skutków ubocznych i bardzo złego samopoczucia po opinii innych osób wiem, że często występowały skutki uboczne. Proszę o informację
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Odbyłam dziś wizytę u ginekologa. Od listopada nie miesiączkuję. Od kilku dni pobolewał mnie brzuch i miewałam mdłości, brzuch jest jakby lekko wzdęty, szczególnie wieczorami. Od listopada współżyjemy z partnerem bez zabezpieczenia. Na dzisiejszej wizycie pani doktor wykryła na lewym jajniku "torbiel", oraz powiększone endometrium (16mm). Stwierdziła, że być może jest to bardzo wczesna ciąża, lecz na USG nie było widać zarodka ani pęcherzyka. Dostałam skierowanie na wynik Beta HCG, który odbiorę dopiero za około 4 dni. Strasznie się niecierpliwię. Chciałabym wiedzieć jaka jest szansa, że zaszłam w ciążę? Czy faktycznie torbiel, może wcale nie być torbielą tylko objawem ciąży? I co z tym endometrium? Czy aż tak powiększone może oznaczać wczesną ciążę?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam 24 lata od ponad 2 lat staram sie z mezem o dzidziusia jednak brak rezultatow dodam rowniez ze mialam torbiele na jajnikach ale sie wchlonely jednak nadal rezultatow brak biore rowniez inofem poniewaz mam nieregularne miesiaczki oczywiscie i w tym miesoacu spoznia mi sie okres o 12 dni .Zrobilam test ciazowy wczoraj ale wyszedl negatywny. Dodam tez ze bola mnie piersi w okolicach brodawek czuje sie bardziej zmeczona niz zwykle a nie przemeczam sie za bardzo i moje pytanie brzmi czy mimo negatywnego testu moge byc w ciazy czy to jednak nie mozliwe. Prosze bardzo o odpowiedz na moje pytanie. Dziekuje
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 12-17 grudnia. 2 tygodnie temu robiłam testy ciążowe.. 6 testów w przeciągu tygodnia i wszystkie od razu pozytywne. Ale mam ogromne obawy, ponieważ pobolewają mnie jajniki, lewy dość mocnawo. W wieku 14lat miałam operacje, wycinaną torbiel na jajniku. Czytałam że test może wyjść zakłamanie pozytywny gdy ma się torbiel 8 wcale nie musi oznaczać to ciąży. Wychodziłoby że jestem już w 9 tygodniu, poza zmęczeniem, tym że śpię więcej, bola mnie piersi - są jakby cięższe, i mam zwiększony trądzik to nie mam objawów raczej. Najgorsze jest to, że mieszkam w Anglii, obdzwoniłam kilku lekarzy, nikt nie chce mnie przyjąć na wizytę, bo jak to mówią: oni do 12tego tygodnia nic nie robią. Wizytę mam dopiero na koniec lutego. Oszaleję przez tą niewiedzę, czy na pewno jestem w ciąży i jeśli tak to czy wszystko z nią dobrze. Kobieta 33.
  21. Jeżeli badanie ca125 ma odczyt 3,70U/l.Co to oznacza przy torbieli jajnka
  22. Witam. Mam 27 lat. Od kilku miesięcy czuję się osłabiona, senna. Mam nieregularne miesiączki. Jestem ciągle rozdrażniona. Od roku czasu zmagam się z pokrzywką demograficzną. Kilka dni temu wykonałam kilka badań. Mam podwyższone leukocyty -11.76 (norma 3,98-10,04), cholesterol całkowity- 229 (norma 115-190), Żelazo-222 (norma 50-170), anty TPO - 14,43 (norma 0,0-5,61), antyTG -577,03 (norma 0,0-4,11). Natomiast TSH 1,594 (norma 0,350-4,940), FT3 - 2,85 (norma 1,88-3,18), FT4 1,21 (norma 0,70-1,48) są w normie. Wykonałam również USG Tarczycy, z którego wynika, że jej objętość wynosi 13,3 ml oraz widoczne są torbiele wielkości do 3mm. Czy te wyniki wymagają wizyty u specjalisty?
  23. Witam ponownie Odnosząc się do poprzedniego pytania zapomniałam dodać że gdy okazało się że jestem w 6tc dowiedziałam się również że mam torbiela ja jajniku A badania Roma markery raka jajnika wykazały 60,10 u/ml czyli prawie jeszcze raz ponad normę normą jest do 35,00.Czy to może mieć wpływ na wysokie bthcg i inne badania krwi ?Czylatam że tak .Nie wiem co myśleć Mam mieszane uczucia ale w głębi duszy czuję że moje maleństwo może urodzic się zdrowe.
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Przed świętami miałam dostać miesiączkę . Spóźniała mi się kilka dni i odczuwałam lekki ból w okolicy prawego jajnika . 3 stycznia dostałam silnego bólu podbrzusza i musiałam jechać na pogotowie . W szpitalu okazałości idę, że miałam cystę, która pękła i wywołała ból i brak miesiączki. Po wizycie w szpitalu pojechałam na wizytę u ginekologa, który przypisał mi tabletki na wywołanie miesiączki. Doszedł do wniosku, że płyn, który został sam się wchłonie. Podczas badania USG u ginekologa okazało się, że mam jeszcze jedną cystę jednak małą. Lekarz kazał mi brać tabletki na wywołanie miesiączki przez 6 dni, a kiedy dostanę miesiączkę mam wziąć pierwszą tabletkę antykoncepcyjną ( akurat na tej wizycie się zdecydowałam ) Miesiączkę dostałam po dwóch tabletkach i od razu wzięłam pierwszą tabletkę antykoncepcyjną ( zastanawiałam się czy dobrze zrobiłam ) Okres trwał 8 dni i na początku był bardzo jasny pod koniec bardzo ciemny . Dwa dni po skończeniu się miesiączki po stosunku z partnerem zauważyłam lekkie krwawienie . Cały czas czuje taki dyskomfort w podbrzuszu jakbym miała miesiączkę i cięgle występuje lekkie krwawienie w bardzo jasnym kolorze . Przy wysiłku czuje także ból w okolicy prawego jajnika. Czy powinnam iść znowu do ginekologa czy to normalne i wszystko się unormuje ?
  25. Witam, byłam wczoraj w 26dniu cyklu ogólnie mam cykle 31-33dniowe. Zgłosiłam się do lekarza ze względu na ból w nocy,a że mam dwie torbiele endometrialne na lewym jajniku łacznie mają 7cm myślałam,że coś z nimi jewt cos nie tak. Okazało się że doszla torbiel czynnościowa 1cm oraz dodatkowo na prawym jajniku torbiel krwotoczna. Dodatkowo powiedział że endometrium ma 17mm. Dostałam tabletki anty. I mam już zaplanowaną laparoskopię w kwietniu. Staramy się o dziecko już 1,5roku. Nie daje mi spokoju te 17mm endometrium i czy coś z tego może być w tym cyklu? Nie mam dzieci, mam 28lat. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...