Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Torbiel

Znaleziono 93 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień Dobry jestem po zabiegu laparoskopii miałam usunięte torbiele na jajniku. Najpierw był lewy zrobiony potem. Był prawy. Od ostatniego zabiegu równo po upływie 6 Tyg dostałam miesiączkę miesiączka wystepywala regularnie przez 3 miesiące trwała po 4 dni zawsze tak Miałam. Lekarz prowadzący zdecydował ze dobrze by było żeby pani próbowała zajść w ciążę i jak się uda przyjść do niego mam 24 lata mąż 25 więc zdecydowaliśmy się starać. Minęło 3 Tyg kiedy spóźnia mi się okres zrobiłam test i wyszedł. Negatywnie a okres mi się spóźnia. Czy jest możliwie że dalej zaczynają mi się torbiele robić i wstrzymała mi się znowu miesiączka? Czy test się pomylił i jestem w ciąży zrobiłam 3 testy regularnie co 7 dni Do. Lekarza się. Zapisałam ale terminy są na Listopad czuję się dobrze pracuje nie Odczuwam żadnych bóli jajników czasami coś mnie zaboli tak w podbrzuszu ale to pierwszy raz odczułam z 4 dni temu
  2. Witam 3 lipca założyłam wkładkę morenę na kontroli w sierpniu bolał mnie lewy jajnik zgłosiłam to pani doktor pani stwierdziła że to prawy jajnik ma torbiel przepisała mefacid ale po nim źle się czułam poszłam do innego lekarza ginekologa i przepisał mi dexac i cOpki doodbytnicze po czym bóle zmalały .zastanawia mnie dlaczego przy założonej wkładce mam nadal miesiaczke,a pani doktor mówiła że już ustąpi . mniej obfita niż miałam ale taka brązowa jakaś a wkładkę chciałam założyć żeby ustapily mi bóle i dolegliwości przedmiesiączkowe bo nie mogłam spać w nocy i straszny był ból spalam na siedząc bo aż królowało mi siew głowie na parę dni przed miesiączką .
  3. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  4. Gość

    Brązowe plamienie

    Witam. 10 dni temu miałam swój pierwszy stosunek. 3 dni później dostałam miesiączkę. Krwawiłam 6 dni. Teraz drugi dzień mam brązowe uplawy. Bolą mnie pachwiny i podbrzusze. Bol przypominający ten podczas miesiączki. W przyszłym tygodniu mam USG brzucha. Czy wyjdzie na nim, co to może być? Liczę na odpowiedź o czym może to świadczyć. Czy to torbiele?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 18 lat, aktualnie jest to moj 43 dzien cyklu, współżyłam ostatnio tuż przed okresem 31 lipca (Nie dni plodne) po czym 3 sierpnia dostalam miesiczki a teraz nic... Ostatni raz niestety w dzien owulacji współżyłam w czerwcu oczywiscie z zabezpieczeniem ale po tym czasie 2krotnie dostalam normalnej, 6-dniowej miesiaczki. Robilam 2 testy i oba wyszly negatywne. Zamiast okresu od tygodnia lecą mi z pochwy ogromne ilosci bialej wydzieliny - niby śluz ale pachnie intensywniej i w dużo wiekszych ilosciach. Dopiero od wczoraj odczuwam bardzo łagodne bóle podbrzusza jak w okres a od kilku dni bolą mnie plecy w okolicy nerek. Czy to może być ciąża mimo że miałam już miesiączki a testy wyszły negatywnie? Czego mogą to być objawy? Ostatnio mam dużo stresów, przestałam współżyć i przeszłam na wegetarianizm ale nie wydaje mi się aby przez to okres spóźnił mi się aż tak :c Dodam że mam skłonności do torbieli na jajnikach a mój cykl trwa normalnie 28-34dni (Od kwietnia br rozregulowal mi sie z 28 dni jak mialam zawsze do tej pory) Bardzo prosze o odpowiedz, strasznie sie niepokoje. Jesli to istotne mój ostatni partner po stosunku zaczął odczuwać ból w trakcie oddawania moczu.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam 23 lata . Od 43 dni nie dostałam okresu robiłam testy ciążowe rano z porannego moczu ale wyszły negatywne. Od 2 miesięcy biorę inofem. Dodam też że wraz z partnerem od dwóch lat staramy się o dzidzie wcześniej miałam problem z torbielami ale się wchłoneły nie mam innych obiawow ciąży oprócz tego że nie raz odwiedzam toaletę ale to nie jest codziennie jest tylko taki jeden góra dwa dni oraz czasami za kłuje mnie tak jakby prawy jajnik jakie przyczyny mogą być aż tak spóźniają ego się okresu.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam 23 lata . Od 43 dni nie dostałam okresu robiłam testy ciążowe rano z porannego moczu ale wyszły negatywne. Od 2 miesięcy biorę inofem. Dodam też że wraz z partnerem od dwóch lat staramy się o dzidzie wcześniej miałam problem z torbielami ale się wchłoneły nie mam innych obiawow ciąży oprócz tego że nie raz odwiedzam toaletę ale to nie jest codziennie jest tylko taki jeden góra dwa dni oraz czasami za kłuje mnie tak jakby prawy jajnik jakie przyczyny mogą być aż tak spóźniają ego się okresu.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    . Mam problemy z lewym jajnikiem, w zeszłym roku odkryto na nim torbiel, który został usunięty przy pomocy hormonów, czasami tuż przed owulacją pojawiały się nieprzyjemne bóle oraz kłucia, ale wszystko się nieco uspokoiło jak zaczęłam brać hormony tarczycy. Nie zabezpieczamy się, uznaliśmy, ze jesteśmy na takim etapie w życiu, że czujemy się gotowi na dziecko, oczywiście badam temperaturę i staram się w miarę kontrolować owulacje, ale w tym miesiącu dopadł mnie bardzo nieprzyjemny ból tuż po niej, wczoraj czyli w 16 dniu cyklu ból jajnika z lewej strony był nie do zniesienia, dodatkowo czuje się wzdęta i mam niechęć do jedzenia, całość ustąpiła nieco, ale dziś od rana znowu walczę z tym fatalnym samopoczuciem. Czy powinnam się martwić?
  9. Mam 37 lat, jestem kobietą. Mam podwyższone FT3 3,97, wartość według wyniku może być max. 3,71, anty TG, TSH, FT4, anty TPO, TRAB w normie i 6 mam torbiel na prawy płacie tarczycy. Czy muszę brać leki?
  10. Dzień dobry Z racji torbieli na jajnikach (czynnościowych) , ktore niestety nie chcą zniknąć dostałam skierowanie na badania markerów CA-125 (wynik 74) i CA19-9 (wynik 161) . Mam mieć operację ale dlaczego lekarz zlecił badanie CA 19-9? Czy to ma jakis związek z torbielami? Czy powinnam poszukać pomocy u np. gastrologa? Proszę o pomoc.
  11. Gość

    Brak miesiączki

    Witam mam 37 lat spóźnia mi się okres.Wczoraj byłam u lekarza,po badaniach lekarz wykluczył ciążę guzy torbiele polipy itd powiedział że to mogą być hormony winne. Poprosiłam również o tabletki antykoncepcyjne.Lekarz przepisał mi Vines 24 4. Mówił że mogę wziąć kiedy chcę. Pierwszą tabletkę zażyłam wczoraj . Stąd moje pytanie kiedy tabletki będą działać? Ponieważ nie mam okresu.Bardzo proszę o odpowiedź
  12. Witam, mam 47 lat nigdy nie byłam w ciąży. W ciągu ostatniego roku przeszłam dwukrotnie łyżeczkowanie macicy - bolesne b. obfite miesiączki. Pierwszy wynik histpat. rozrost prosty bez atypii. Prze 3 m-ce brałam proverę i ponowne łyżeczkowanie, tym razem wszystko w porządku w histpat. Ginekolog założyła mi Mirenę celem zmniejszenia miesiączek , aby rozrost nie powrócił. Na pierwszej kontroli po założeniu Mireny wszystko ok. leżała prawidłowo. Niestety okresy nie bardzo się zmniejszyły i były ciągłe plamienia. Exacyl nie pomógł. Po 4 miesiącach od założenia na kontroli usg okazało się, że wkładka jest w szyjce macicy. Zdecydowałam się na wyjęcie i założenie nowej. Usg po założeniu nowej - leżała prawidłowo. Kontrola po 4 tygodniach od założenia, niestety znowu po obfitym okresie Mirena opuściła się o 1 cm. od dna macicy ale ciągle jeszcze w jamie. Bardzo się boję, że ta znowu się wysunie do szyjki i boję się nawrotu rozrostu endometrium. Dodatkowo w ciągu 4 tygodni od ponownego założenia wkładki utworzyła się torbiel na jajniku lewym ok 4 cm. Dostałam cyklonaminę ponieważ krwawienie nie chce się skończyć i przeszło w plamienie. Po cyklonaminie plamienie prawie ustało. Czy możliwe jest, że mój organizm odrzuca wkładki? Czy zostały one źle założone czy można jakoś zapobiec przesunięciu przy obfitym okresie i skurczach? Czy jest jakaś inna metoda leczenia mojego problemu? Tabletki hormonalne są dla mnie nie wskazane, ze względu na wątrobę. Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pytanie. Dnia 3 lipca poroniłam w 8 tc. Zostały resztki tkanek o grubości 1,08 cm. Czyszczenie macicy miałam 19.08 miesiąc po poronieniu. Zabieg czyszczenia był farmakologiczny czyli Arthrotec dopochwowo. Na dzień dzisiejszy mam plamienie połączone ze slizgim śluzem. Czy jest możliwość aby już wystąpiła owulacja ? Dodam że miałam torbiela na prawym jajniku o średnicy 3,49 cm. Czy może już dojść do zapłodnienia ? Dodam że czuje się bardzo dobrze fizycznie jak i psychicznie.
  14. Witam, Od dwóch lat jestem na antykoncepcji hormonalnej ze względu na przyjmowane lekI przeciwandrogenne (od października biorę spironol dawka 25mg). Tabletki przyjmuje o regularnych porach (22:00), czasem zdarzy się, że wezmę tabletkę powiedzmy 22:20. Nie biorę innych leków, które skuteczność tabletki by obniżały, oraz nie pije żadnych ziół. Tydzień temu uprawiałam seks z moim chłopakiem. Ponieważ bardzo obawiam się ciąży, plus mam świadomość, ze przy lekach przeciwandrogennych nie mogę zajść w ciąże, bo byłoby to szkodliwe dla płodu, zabezpieczaliśmy się dodatkowo prezerwatywą. Nie zsunęła nam się, nie pękła, mój chłopak tez bardzo uważa w tym względzie, by wszystko było dobrze. Kilka dni temu ciagle pobolewal mnie brzuch. Wczoraj miałam wizytę u swojego ginekologa. Przy okazji wspomniałam o bólu brzucha, najpierw sam mnie zbadał a potem zrobił usg, w którym wyszło, ze na prawym jajniku mam ”torbielkę”, jak to określił lekarz, która powodowała te bóle. Lekarz stwierdził, ze sama się wchłonie, żebym nie wysilała się fizycznie i wszystko będzie dobrze. Plus dodał, ze na antykoncepcji tak czasami jest, ze te pecherzyki nie pękają, tylko rosną. Po tej wizycie byłam spokojna, jednak potem rozmawiałam z siostra, która opowiedziała, ze ona miała podobny ból, tez miała jakiś pęcherzyk, którego lekarze nie umieli zdefiniować, i wyszło, ze jest w I trymestrze ciąży. Wobec tego na nowo zaczynam się martwić i stresować, czy rzeczywiście mogło dojść do zapłodnienia. Mój ginekolog wie, jakie leki przyjmuje, sam mówi, ze antykoncepcja jest potrzebna do moich leków, oraz wie, ze współżyje. Przy wykryciu tej torbieli nic nie wspomniał, czy mam zrobić jakiś test ciążowy (teraz i tak jest za wcześnie, bo minął tydzień od stosunku), oraz nie mówił nic o możliwej ciąży. Sama już trochę się stresuje, staram się przekonywać racjonalnie, ze jest w porządku, ale roznie z tym bywa. Wobec tego moje pytanie, czy naprawdę jest się czym martwić? Czy ryzyko ciąży jest naprawdę znikome? Chciałabym się uspokoic, bo naprawdę się stresuje. Pozdrawiam
  15. Wyniki badań usg Witam brałam antykoncepcyjne prawie 5 lat odstawiłam ją ponieważ miałam plamienia które trwały dość długo lekarz zrobił cytologię w której wyszło że mam infekcje po wyleczeniu infekcji plamienia ustały ale nie wrucilam już do tabletek. Przez 3 miesiące od odsawienia tabletek miałam regularnie miesiączki ale ta 4 była dziwa trwała 2 dni i strasznie bolał mnie lewy jajnik poczym ból ustal i powrócił na nowo w ciągu kilku dni odczuwałam takie lekkie klucie które trwało 2 tygodnie potem ustało i zaczęłam plamić może dostanę miesiączkę .Jak mam rozumieć mój wynik USG "Normalny wygląd jajnika. Nie udało się uwidocznić jajnika Rt, ale nie zaobserwowano patologii przydatków." Nie wiem czy dobrze to rozumiem że nie jajniki nie były uwidocznione z innej przyczyny niż np. Torbiel i znaczy że z nimi wszysko ok.
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, współżyłam bez zabezpieczenia naprawdę krótką chwilę 18 dnia cyklu, następnie założyliśmy prezerwatywę. Dziś mamy 39 dzień cyklu 6 testów negatywych. Moje cykle trwają 30 dni, jednak czasem zdazy się że 27, 36 lub 42. Byłam u ginekologa i okazało się, że mam Torbiel krwotoczna. Czy jest możliwość, że okres spóźnia mi się z powodu torbiela czy może być to ciąża?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Dnia 7.07.2020r miałam ostatnią miesiączkę. Wykonałam 5 testów każdy pozytywny. Wczoraj bylam u ginekologa i nie widział pęcherzyka ciążowego, natomiast mam torbiel na prawym jajniku 4na 3cm. Kolejna wizytę mam za tydzień. Cykle mam 30 32 dyniowe. Czy możliwe jest pojawienie się pęcherzyka ciążowego?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 7.07.2020r wykonałam 5 testów ciążowych i wszystkie wyszły pozytywne. Wczoraj byłam u ginekologa ale niestety nie widział pęcherzyka płodowego., Za to na prawym jajniku mam torbiel 4na 3 cm.isiaczki mam co 30 lub 32 dni. Czy mozliwe jest że na następnej wizycie czyli 18.08 pojawi się pęcherzyk?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam torbiela na jajniku 5cm z mężem staramy się o dziecko. Czy szansa po operacji na zajście w ciąże się zwiększy czy będą potrzebne jakieś hormony
  20. Miałam nieregularne i zbyt długie miesiączki. Podczas wystąpienia prawie miesiecznego okresu zgłosiłam się do lekarza. Wykluczono poronienie, nie występują żadne torbiele, mięśniaki itp. Jedynie są powiększone jajniki. Dostałam na zatrzymanie krwawienia na 10 dni exacyl i na 30 dni orgametril. Krwawienie ustało. Na wyregulowanie okresu dostałam tabletki antykoncepcyjne Vibin, które zaczęłam brać z pierwszym dniem krwawienia czyli 2 dni po zakończeniu przyjmowania orgametril. Jednak dziś będzie 21 dzień przyjmowania vibin(od jutra tabletki placebo) a ja ciągle krwawie oraz odczuwam ból najprawdopodobniej jajników, po ukłuciu czuję skurcz. Czy powinnam dalej przyjmować tabletki?
  21. Witam krwawienia miałam nieregularne, przez ostatnie pół roku średnio 33-35 dni. Trwało zwykle 8 dni. Krwawienie wystąpiło w piątek 34 dnia. ( 7 sierpnia). Od tego dnia miałam zacząć przyjmować Slinde lecz mój lekarz przejezyczyl się podczas rozmowy mówiąc że mam zacząć od 5 dnia miesiączki. Zorientowałam się przy drugim dniu, więc drugiego dnia zaczęłam Slinde. Krwawienie pierwszego i drugiego dnia miesiączki było dość obfite jak zawsze. Trzeciego dnia była już resztka (niedziela) Dziś mamy poniedzialek a krwawienie nie ma. Wzięłam dopiero raptem 3 tabletki Slindy - czy to normalne zjawisko, że nagle to tak zadziałało że miesiączka zniknęła po 2,5 dnia? Dodam ze w zeszłym tygodniu wyszło mi TSH 5,16. Mam niedoczynnosc, ale nigdy moja miesiączka nie trwała tyle, chyba że przed ciążą...dodam również że w zeszłym tygodniu tydzień przed terminem miesiączki gin stwierdził obecność płynu w Zatoce douglasa, i powiększony lewy jajnik- usłyszałam że to normalne po jajeczkowaniu. OSTATNIE MOŻLIWE współżycie było 17 czerwca, bez finału we mnie. Ostatnie miesiaczki wyglądaly tak: Miesiączka 1 czerwca a kolejna po 34 dniach 4 lipca - byłam wtedy w szpitalu, pekniecie torbieli - beta hcg robiona nic nie było. Kolejne krwawienie po 4 lipca to jest te które opisuje wyżej po 35 dniach 7 sierpnia, tyle że nagle zanikło po 2,5 dnia. O co chodzi? Jeśli ostatnie współżycie było 17 czerwca, a ja w lipcu miałam normalnie okres, i teraz również dostałam TYLKO JAKIŚ KRÓTKI, to chyba nierealne jest że to ciąża ? Podkreślę że Slinde dopiero zaczęłam brać więc zazylam dopiero 3 pierwsze tabletki.
  22. Stosuje od 27 lipca tabletki TRISEQUENS na uregulowanie miesiączki, ale widzę że po tych tabletkach mam bóle w podbrzuszu jak na miesiączkę oraz plamienia których nie powinno być. Nie wiem co mam robić? Mam takie pytanie czy po tych tabletkach mogą powstać polipy, torbiele, polipy, cysry i mięśniaki? Ja mam tendencję do powstawania tych rzeczy. Pozdrawiam
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Witam . Robilam 4 testy ciszowe z wynikiem pozytywnym . Dzień po testach zrobiłam beta hcg wyszła <0.1 tego samego dnia udałam się do ginekologa nic nie stwierdził ale wykluczył torbiele polipy itd. Dzień po wizycie z ciekawości zrobiłam test wyszedl pozytywny . Na drugi dzień rano również. Testy różnej firmy. Mam nabrzmiale piersi całe w żyłach i ciągle mdłości. Czy to możliwe by na usg nie było jeszcze nic widać? Ostatnia miwsiaczka 25.07 bardzo dziwna po bardziej przypominająca plemienia. Czy powtórzy
  24. Witam mam zdiagnozowana torbiel jajnika 5 cm. Brałam przez 10 dni luteine 2 razy dziennie pod język. Później sidretella 20. Jest bez zmian. Jeden lekarz kieruje mnie na laparoskopie drugi mówi ze nie ma wskazań. Czy powinnam brać większą dawkę hormonów. Czytam o innych przypadkach i wszyscy brali większe dawki. Proszę o pomoc.
  25. Witam serdecznie! Zrobiłem sobie morfologię i rezonans magnetyczny, ze względu na to, że czasami czuje się jakbym w danej chwili był odcięty od rzeczywistości. Morfologia: Leukocyty 7,31 Erytrocyty 5,66 Hemoglobina 16,9 Hematokryt 47,8 MCV 84,5 MCH 29,9 MCHC 35,4 Płytki krwi 342 tys RDW-CV 12,3 PDW 12,5 MPV 10,70 P-LCR 30,5 Neutrofile 3,91 Limfocyty 2,30 Monocyty 0,73 Eozynofile 0,33 Bazofile 0,04 Neutrofile 53,5 Limfocyty 31,5 Monocyty 10% na równo z średnia Eozynofile 4,5 Bazofile 0,5 Ddimery 0,17 Cholesterol 160 Glukoza 89 Sód 142 Potas 4,40 Magnez 0,83 TSH 1,17 Anty TPO 6,91 dodam ze miesiąc temu było wyższe 2 krotnie Anty TG 9,44 utrzymuje się tak samo Rezonans wyszedł w normie oprócz torbieli na szyszynce 4mm. Neurolog stwierdził, ze nic z tym nie robimy na razie. Endokrynolog stwierdził, ze na razie z tarczyca nic nie robimy, mogą się pojawiać początki choroby HASHIMOTO. Moje pytanie brzmi, skąd mogę mieć właśnie takie czasami minimalne zawroty głowy i uczucie „odklejenia” od rzeczywistości na chwilkę. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...