Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Rozmaz krwi obwodowej

Znaleziono 66 wyników

  1. Wykaz badań Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma Morfologia krwi Leukocyty 5,30 tys/µl 4,2 9,1 N Erytrocyty 5,26 mln/µl 4,63 6,08 N Hemoglobina 15,2 g/dl 13,7 17,5 N Hematokryt 47,6 % 40 51 N MCV 90,5 fl 79 92 N MCH 28,9 pg 26 32 N MCHC 31,9 g/dl 32,3 36,5 L Płytki krwi 189 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,6 14,4 N PDW 17,1 fl 9,8 16,1 H MPV 12,4 fl 9,4 12,6 N P-LCR 46,6 % 19,2 47,0 N Neutrofile 3,26 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 1,55 tys/µl 1,00 3,00 N Monocyty 0,40 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,08 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,01 tys/µl 0,0 0,1 L Neutrofile 61,60 % 40,0 80,0 N Limfocyty 29,20 % 20,0 40,0 N Monocyty 7,50 % 2,0 10,0 N Eozynofile 1,50 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,20 % 0,0 2,0 N OB OB 2 mm/h 0 15 N Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty Barwa żółty Ciężar właściwy 1,024 kg/l 1,015 1,030 N pH 5,0 5,0 7,5 N Glukoza nieobecna Ketony nieobecne Urobilinogen w normie Bilirubina nieobecna Białko nieobecne Azotyny nieobecne Erytrocyty nie wykryto Leukocyty nie wykryto Elektrolity (Na, K) Sód 142 mmol/l 136 145 N Potas 4,54 mmol/l 3,50 5,10 N Kreatynina Kreatynina 0,72 mg/dl 0,70 1,30 N eGFR >90 ml/min/1,73m2 Kwas moczowy Kwas moczowy 5,5 mg/dl 3,5 7,2 N Glukoza Glukoza 94 mg/dl 70,00 99,00 N Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG) Cholesterol całkowity 188 mg/dl 115,00 190,00 N Cholesterol HDL 47 mg/dl Cholesterol nie-HDL 141,00 mg/dl Cholesterol LDL 123,00 mg/dl Trójglicerydy 90 mg/dl 0,00 150,00 N Witam chciałem sie dowiedziec czy ten wyniki badan sa dobre
  2. Witam. Jestem po kontrolnej morfologii. Ostatnie takie badania robiłem 5 lat temu. Na badania poszedłem tuż przed służbowym, więc obecnie nie jestem w stanie przedstawić wynikow lekarzowi rodzinnemu. W większości wszystkie wyniki są w normie, po za dwoma. Badanie wskazało na wynik MCV ponizej normy (76) oraz RDW-SD poniżej normy (34). Wszystkie pozostałem wyniki w normie. Mam 26 lat i jestem osobą otyłą (BMI 33). Czy takie wyniki to powód do niepokoju w podróży która będzie trwała jeden miesiąc?
  3. Witam. Jestem 4 miesiące po porodzie (cc). Po wykonaniu kontrolnej morfologii krwi płytki krwi wynoszą 418 (norma 440), szerokość rozkładu płytek 13.8, średnia objętość płytek 9.4, wskaźnik dużych płytek 22.6. Pozostałe parametry krwi prawidłowe. Dodam, że zaraz po porodzie płytki 261. Na podobnym poziomie utrzymywały się przed i w trakcie ciąży. Czym może być spowodowany ich nagły wzrost? Skoro wcześniej były na znacznie niższym poziomie.
  4. Kobieta w wieku 20lat Tsh 3,646 ft4 10,98 ft3 4,73 Oprócz tego stan przedcukrzycowy i hiperprolaktynemia(prl36) towarzyszące objawy ciagle zmeczenie senność wypadanie wlosow, Niskie ciśnienie reszta wyników w normie(morfologia, mocz, żelazo) Czy to mogą być początki niedoczynnosci tarczycy? lekarz rodzinny właśnie to podejrzewa i zalecił wizytę u endokrynologa, ale czy przy wynikach w normie możliwa jest choroba?
  5. Witam Proszę o interpretację wyników badań 10 letniego syna. Wg norm podanych przez laboratorium część wyników jest powyżej normy, ale nie wiem czy te normy są dla dziecka dlatego proszę o interpretację. Badanie wykonane zostały przez mnie prywatnie, gdyż syn jest niejadkiem Żelazo 117,0 ug/dL[50-120]~; Ferrytyna 47,0 ng/mL[23,9-336,2]~; Witamina B 12 307 pg/mL[180-914]~;Leukogram Neutrofile segmentowane 55,1 %[25-60]~,Limfocyty 37,6 %[25-50]~,Monocyty 5,5 %[1-6]~,Eozynofile 0,9 %[1-5]L,Bazofile 0,9 %[0-1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 5,26 x10^3/uL[4,31-11]~,Neutrofile 2,60 x10^3/uL[1,63-7,55]~,Limfocyty 2,12 x10^3/uL[0,97-3,96]~,Monocyty 0,42 x10^3/uL[0,19-0,85]~,Eozynofile 0,09 x10^3/uL[0,03-0,52]~,Bazofile 0,03 x10^3/uL[0,01-0,06]~,Neutrofile 49,4 %[28,6-74,5]~,Limfocyty 40,3 %[15,5-56,6]~,Monocyty 8,0 %[4,2-12,3]~,Eozynofile 1,7 %[0-4,7]~,Bazofile 0,6 %[0-0,7]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,68 x10^6/uL[3,96-5,03]~,Hemoglobina 13,9 g/dl[10,7-13,4]H,Hematokryt 41,6 %[32,2-39,8]H,MCV 88,9 fl[74,4-86,1]H,MCH 29,7 pg[24,9-29,2]H,MCHC 33,4 g/dl[32,2-34,9]~,RDW-SD 39,2 fl[35,1-41,7]~,RDW-CV 12,1 %[12,3-14,1]L,Płytki krwi 327 x10^3/uL[206-369]~,PDW 13,6 fl[-],MPV 11,4 fl[9,2-11,4]~,P-LCR 35,9 %[-],PCT 0,37 %[-]; Dziękuję i pozdrawiam
  6. Witam. Mam 15 lat i jestem dziewczyna. Wyniki morfologii robie co 3miesiące i zawsze są dobre. Na ogół czuje się bardzo dobrze. Jednak jeśli zauważę jakakolwiek zmianę w swoim ciele zaczynam świrować. Ale mniejsza. Wczoraj zauważyłam nad moim uchem (już okolica owłosiona) twardego guzka wielkości mniej więcej słonecznika (no tego ziarenka) skóra nad nim się przesuwa wiec stwierdziłam ze to należy do kości czaszki. Kilka cm dalej znalazłam kolejnego tez mniej więcej tej samej wielkości. Nie mam żadnych objawow neurologicznych, tylko czasem boli mnie głowa, ale tylko czasem. Od lat, ale to najczesciej przez przemęczenie, zmianę pogody, miesiączkę albo zapalenie zatok. Wracając,te guzki nie bolą ani nic. Ale strasznie się nakręcam. Wydaje mi się ze tego guzka za uchem czułam wcześniej ale się tym nie przejęłam. A było to dawno, bynajmniej tak mi się wydaje. Od tego czasu nie urósł ani nic. tak mi się wydaje ze wcześniej tez go czułam. Proszę tylko o odpowiedz co to może być? Czy iść kolejny raz do lekarza? Chce tez zaznaczyć ze w dzieciństwie jak i nie tylko masę razy uderzyłam się w głowę i wiele razy miałam takie pourazowe guzy które potem znikały. W związku z tym pytaniem czy to mogą być np anatomiczne guzy kości potylicznej? Proszę o odpowiedz.
  7. Witam, Proszę o interpretację wyników. O czym może świadczyć obniżony poziom APTT przy pozostałych parametrach w normie? Czy na wynik krzepliwości krwi może mieć wpływ niewyspanie i stres? Morfologia krwi Leukocyty 7,25 tys/µl 4,0 10,0 Erytrocyty 4,7 mln/µl 3,93 5,22 N Hemoglobina 13,8 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 41,1 % 34 45 N MCV 87,1 fl 79 95 N MCH 29,2 pg 26 32 N MCHC 33,6 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 270 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,7 14,4 N PDW 15,0 fl 9,8 16,2 N MPV 11,60 fl 9,4 12,5 N P-LCR 37,1 % 19,1 46,6 N PCT 0,3 Neutrofile 3,04 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 3,36 tys/µl 1,00 3,00 H Monocyty 0,58 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,24 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N Neutrofile 42,0 % 40,0 80,0 N Limfocyty 46,3 % 20,0 40,0 H Monocyty 8,0 % 2,0 10,0 N Eozynofile 3,3 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,4 % 0,0 2,0 N Sód 139,0 mmol/l 136 145 N Potas 4,29 mmol/l 3,50 5,10 N Magnez 2,03 mg/dl 1,80 2,50 N Żelazo 105,0 µg/dl 60,0 145,0 PT (INR) 0,98 0,80 1,20 N Wskaźnik protrombiny 104 % 80 120 N Czas protrombinowy 11,1 sek APTT 25,3 sek 25,9 36,6 L CRP 0,61 mg/l 0,00 5,00 N
  8. Witam serdecznie.Juz sama nie wiem gdzie szukać pomocy....od ponad roku każda wykonana morfologia wykazuje nieprawidłowości.Mam za mała ilość leukocytów,średnio 3,14,podwyższony poziom bilirubiny całkowitej najczęściej 1,78 teraz doszedł jeszcze wysoki poziom eozynofii u mnie wynosi 12,7gdzie normą jest do 5.juz sama nie wiem co robić,planuje druga ciążę,ale się boje .mam 39 lat .jestem po embolizacji tętniaka tętnicy śledzionowej.robilam USG jamy brzusznej,niczego nie stwierdzono,badanie kału na pasożyty też nic nie dało,robiłam równie test hydrokortyzonem,wyszedł prawidłowo,a wyniki ciągle złe... bardzo proszę o pomoc
  9. Witam serdecznie. Poproszę o interpretacje wyników. Dziecko 6.5 roku. Cała morfologia w normie tylko MPV 7.1 norma(7.2-12.7) Crp w normie. Rozmaz mikroskopowy Neutrofile paleczkowate 2% norma (1-5) Neutrofile segmentowane 68% norma (40-60) Granulocyty kwasochlonne 1% norma (1-5) Limfocyty 26% norma (35-55) Monocyty 3% norma (1-6) Te neutrofile podwyższone mnie zastanawiają. Syn zaczyna brzydko kaslac. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  10. Dzień dobry chciałabym prosić o interpretację wyników badań laboratoryjnych mojego męża. Hemoglobina ↓12,7 g/dL, hematokryt ↓ 38,9%, neutrocyty ↓ 2,16, neutrocyty(neu%) 52,5%, bazocyty ↓ 0,00, BASO% - 0,1%, monocyty(mon%)↑ - 9,2%, monocyty - 0,38, OB↑ - 20 mm/h. AST ↑- 37 U/L, Kreatynina w surowicy ↓ - 0,68 mg/dl. Pozostałe wskaźniki morfologii w normie, mocz ok, cholesterol, ALT, Glukoza wszystko w normach.
  11. Witam. Proszę o interpretację morfologii 10miesiecznego zdrowego dziecka. Dziecko miało pobierana krew na określenie grupy krwi i dodatkowo zrobiona morfologię Leukocyty 10.50 Erytrocyty 4.72 Hemoglobina 12.7 Hematokryt 37.3 Mcv 79.0 Mch 26.9 Mchc 34.0 Rdw-cv 12.9 Rdw-sd 36.9 Płytki krwi 271 MPV 13.0 H Pdw 18.1 H Pct 0.35 P-lcr 48.8 H
  12. Dzień dobry, Mam pytanie wyniki morfologia i mocz w normie, OB 28. Czy przyczyna może być zapalenie mięśnia gruszkowatego ?
  13. Proszę o odpowiedź, czy mam powody do niepokoju. Morfologia krwi wykazała mi podwyższone wyniki: PDW 20,1fl, MPV 13,7fl, P-LCR 54,5%. Pozostałe wyniki w normie. Dodam, że od kilku.latleczę.się na padaczkę
  14. Dzień dobry! Mężczyzna, lat 36, choruje na alergię. Od pewnego czasu zrobiły mi się brzydkie paznokcie u rąk i nóg tak jakby zanikała płytka paznokcia, dodatkowo stały się żółte.Lekarz zlecił mi wykonanie badań. Co oznaczają moje zawyżone wyniki badań? EOS% 5,8 %, BASO 0,08 K/ul, BASO% 1,3 %, LUC 0,31 K/ul, LUC% 5,3%, atypical lymph , ASPAT (ICD-9:l19) 55 U/l, ALAT (ICD- 9:l17) 93 U/l Pozostałe wyniki badań morfologia krwi pełna, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, biochemia są w normie. Proszę o poradę co może mi dolegać.
  15. Witam. Mój 8 letni syn mial zrobioną morfologię z palca ponieważ żyły nie są widoczne. Do wizyty u lekarza jest kilka dni a ja się zaczęłam martwić bo ma erytrocyty ponad normę czyli 5,58 a norma jest 3,90- 5,20. Monocyty podwyzszone czyli 8,7 % a normą jest 1-6 oraz MCH 24,4 przy normie 26-31 czyli ponizej normy. Reszta w mormie. Hemoglobina 13,6. Czy mam się czym martwic? Naczytalam się o różnych chorobach i po prostu nie wiem co nam myśleć. Do lekarza mamy dopiero za kilka dni
  16. Inne (Eo, Bazo, Mono) 3,4 % (norma 4-15) i 0,2 tys/ul (norma 0,3-1,8) oraz TSH 3-cia gener 4,81 ulU/mL (norma 0,4-4). Pozostał morfologia w normie tj: leukocyty, zawartość % limfocytów, zawartość % granulocytów, liczba limfocytów, liczba granulocytów, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, śr objęto eryt, śr masa hemoglobiny w eryt, śr stężenie hemoglob w eryt, wsk amizocytozy eryt, płytki krwi, pytkokryt, śr obj płytki, wsk anizocytozy płytek, sód, potas, glukoza. Badanie wykonano, bo co jakiś czas - średnio raz na 2 m-ce mam problem z oddychaniem, a mianowicie pojawia się kłucie w klatce na ok max 5 min, nie mogę wtedy nic powiedzieć. Ból mija i znowu jest ok. Czy te 3 czynniki, które odbiegają od normy to coś poważnego ? kobieta, 22 lata
  17. Witam.Mając wysoki ldl(216)zacząłem się intensywnie odchudzać(głodówki i trening).W ciągu dwóch m-cy zrzuciłem ok.14kg.Miałem nadwagę(176cm/89kg).W międzyczasie miałem też przewlekły stres który trwał ok.roku.Niedługo po tym zacząłem mieć rozdęcia w okolicy wątroby.Zrobiłem próby wątrobowe ALT:32,AST:19,ALP:54,GGTP:19,Bilirubina całk.już 1,42.Morfologia w normie.Zrobiłem jeszcze elastografię która wykazała lekkie stłuszczenie S1:1,62,oraz w segmencie VII wg METAVIR F1:8,3kPa,lekkie zwłóknienie(!)Pozostałe parametry badań i narządy w porządku.Czy takim odchudzaniem mogłem sobie aż tak zaszkodzić i przede wszystkim czy taki poziom zwłóknienia jest jeszcze odwracalny?Alkoholu używałem weekendowo,czasem w nadmiarze.Obecnie od dłuższego alkoholu już nie używam.Proszę o pomoc i fachową poradę,dziękuję.
  18. MCV 77 fl (norma 79,4-94,8), MCH 25,1 pg (25,6-32,2), RDW-CV 16,8% (11,7-14,4), neutrofile 1,72 tys/µl (2,00-7,00) Bazofile 0,00 tys/µl (0,02-0,10), Neutrofile 35,4% (40,0-80,0), Limfocyty 51,4% (20,0-40,0) Eozynofile 7,0% (1,0-6,0). Pozostałe parametry morfologii krwi w normie. Nie wykryto pasożytów w krwi i kale. Krew utajona w kale - nieobecna. Nie mam alergii. Żelazo – 121,7 µg/dl (33,0-193,0). ANA 1 i ANA 2 – ujemne. Mam niedoczynność tarczycy (Letrox 100) TSH – 1,364. Miewam wzdęcia i zaparcia. Stwierdzono u mnie chorobę zwyrodnieniową stawów uogólnioną. Proszę o interpretację wyników.
  19. Witam odebrałem dziś wyniki badań morfologicznych i mam zbyt mały wynik WBC 4.16 (4.50-10.50) ,NEU 1.77 (1.9-8) MCH 26.88(27-32) ,MPV (7.2-11.10) oraz zbyt wysoki wynik RBC 6.22(4.6-6.1) . Jestem trochę zaniepokojony ponieważ nigdy nie miałem takich wyników morfologii , chciałbym zaznaczyć że niecałe dwa tygodnie temu przyjmowałem antybiotyk i dolegliwości całkowicie nie znikły czy może to mieć wpływ na wyniki badań?
  20. Dzień dobry! Mam na imię Maria (38 lat) i od 3 m-cy mam nawracajacy stan podgoraczkowy (37,0-37,3'C). Mam 165cm i 54 kg. Mam Hbs ( ), choruje od 30 lat na przewlekłe wzw B. Aktualne wyniki: ALT 19, AST 18, ALP 48, GGTP 10, bilirubina 8, kreatynina 56, żelazo 45, CRP 0,1 oraz TSH 3,13, glukoza 5,5 oraz morfologia krwi WBC 5,9 RBC 4,95 Hemogl. 12, HCT 37, MCV 74,5 MCH 24 MCHC 32 RDW-SD 39 RDW 14,7 PLT 252 PCT 0,28 MPV 11 PDW 13,5 P-LCR 34. Czy przy pwzw B wystepuja stany podgoraczkowe? Czuję sie zmeczona, osłabiona. Proszę o radę. Pozdrawiam
  21. dzień dobry byłem u gastrologa od jakiegoś czasu boli mnie żołądek a wcześniej miałem stwierdzone przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądksa lekarz zlecił mi zrobienie badania morologi i krew utajoną w kale i niewiem co te wyniki oznaczają prosiłbym o porade morfologia;MCV 92,9 MCH 33,1 MCHC 35,6 MPV 9,0 BAZOFILE 0,01 natomiast krew utajona w kale obecna
  22. Witam, mam 32 lata. Od dawna zmagam się z problemem jakim jest anemia i niedobór żelaza. Mam również problem z prawą noga, sinieje, puchnie, drewieje, boli od biodra aż do stopy. Od ok tygodnia mam silne bóle brzucha oraz krew w kale. Miewam stany podgorączkowe max. 37,5. Delikatnie powieszone węzły chłonne podżuchwowe,azyjne, pachwinowe (glownie prawą stroną). Od ok roku mam bardzo silne bóle kręgosłupa lędźwiowego, na tyle że nie mogę wstać z łóżka. Ostatnio zostałam skierowana na oddział wewnętrzny celem wyjaśnienia skąd ta anemia,dlatego został pobrany szpik. Bardzo proszę o interpretację wyniku mielogramu: układ czerwnokrwinkowy: proerytroblasty-0,2%, erytoblasty zasadochlonne- 1,6%, erytoblasty polichromatyczne- 3,6%, erytoblasty ortochromatyczne - 2,2%, paraerytroblasty - 0,2%, łącznie = 7,8%. Układ limfocytowy: limfocyty - 7,0%. Układ siateczkowy: komórki siateczki wlasciwej- 0,2%, monocyty - 1,2%, plazmocyty-0,2%, łącznie = 1,6%. Układ granulocytowy: mieloblasty- 2,2%, promielocyty 2,6%, mielocyty obojętnochłonne -11,8%, mielocyty kwasochlonne- 0,4%, metamielocyty obojętnochłonne- 14,6%, metamielocyty kwasochlonne-6,2%, pałeczkowate obojętnochłonne- 14,2%, pałeczkowate kwasochlonne-0,2%, podzielone obojętnochłonne- 34,0%, podzielone kwasochlonne-3,0%, podzielone zasadochlonne- 0,2%, łącznie = 83,4%. Szpik srednoobigatokomorkowy. Nieznacznie pobudzony układ granulocytowy. Wskazane pobranie węzła chłonnego do biopsji.Niestety reszty opisu nie jestem w stanie rozczytac. Wynik morfologii ob-19, leukocyty - 6,9 tys., Hemoglobina-9,6g/dl, hematokryt 29,9%, TIBC-391,23, ŻELAZO 13,1, RETIKULOCYTY - 9 promile, Wit.B12 - 719,5. Dodam jeszcze,że mam guzka piersi wynik biopsji g/igłowej - łagodna dysplazja sutka. Bardzo proszę o odpowiedź
  23. Dzień dobry, od kilku lat na morfologii wychodzą mi podwyzszone limfocyty 49% i 2,52 tys/ul oraz monocyty 11,3%, natomiast neutrofile mam poniżej normy 1,8 tys/ul i 35,4%. Co to może oznaczać ?
  24. Witam. W morfologii krwi z rozmazem zauważono: Limfocyty reaktywne 16% Limfocyty ziarniste 6% Mikrocyty / Dość liczne neurofile i monocyty W nielicznych neutocytach aktywność ziarnistosc wmozona Dość liczne płytki krwi olbrzymie. Prosze o interpretację wyników.
  25. Proszę o interpretację wyników morfologii krwi: Leukocyty 13,85 tys/µl 4,5 13,0 H Erytrocyty 5,2 mln/µl 4,10 5,10 H Hematokryt 46 % 34 45 H Limfocyty 8,8 tys/µl 1,50 4,00 H Monocyty 1,66 tys/µl 0,20 1,30 H Eozynofile 0,01 tys/µl 0,10 0,80 L Bazofile 0,33 tys/µl 0,0 0,2 H Limfocyty 63,8 % 15,0 45,0 H Monocyty 12,0 % 2,0 10,0 H Eozynofile 0,1 % 1,0 5,0 L Bazofile 2,4 % 0,0 2,0 H Gran. Segmentowane 22 % 40,0 60,0 L Limfocyty 56 % 15,0 45,0 H Monocyty 12 % 3,0 8,0 H pozdrawiam Wiktoria
×
×
  • Dodaj nową pozycję...