Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Rozmaz krwi obwodowej

Znaleziono 562 wyników

  1. Morfologia krwi Leukocyty 7,4 tys/µl, Erytrocyty 4,2 mln/µl, Hemoglobina 13,1 g/dl, Hematokryt 40 %, MCV 94 fl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, Płytki krwi 307,00 tys/µl, RDW-CV11,9 %, PDW 11,6 fl, MPV 10,30 fl, P-LCR 27,2 %, Neutrofile 3,36 tys/µl, Limfocyty 3,19 tys/µl (norma 1-3), Monocyty 0,65 tys/µl, Eozynofile 0,10 tys/µl, Bazofile 0,06 tys/µl, Neutrofile 45,5 %, Limfocyty 43,2 % (20-40), Monocyty 8,8 %, Eozynofile 1,4 %, Bazofile 0,8 % Mocz przejrzysty żółty Ciężar właściwy 1,027 g/ml pH 5,0 Glukoza w normie mg/dl Ketony nieobecne mg/dl Urobilinogen w normie mg/dl Bilirubina nieobecna Białko w normie Azotyny nieobecne Erytrocyty nieobecne Leukocyty w normie Osad moczu Nabłonki płaskie d. liczne w prep. Leukocyty 1-3 wpw Pasma śluzu d liczne w prep. Bakterie nieliczne w prep. Czy takie wyniki są prawidłowe?
  2. Proszę o interpretację wyników mojej 8,5 letniej córki, badania robione kontrolnie. Z góry dziękuję. Morfologia krwi żylnej z różnicowaniem leukocytów Leukocyty 5,8 tys./ul[4,5-14,5]~,Erytrocyty 4,6 mln/ul[3,8-5,2]~,Hemoglobina 13,7 g/dl[10,9-14,9]~,Hematokryt 42 %[35-45]~,MCV 90 fl[78-98]~,MCH 30 pg[25-31]~,MCHC 33 g/dl[31-37]~,RDW-CV 13 %[12-14]~,RDW-SD 44 fl[35-42]H,Płytki krwi 229 tys./ul[170-450]~,MPV 11 fl[9-11]~,PDW 13 fl[10-16]~,PCT 0,3 %[0,2-0,4]~,P-LCR 33 %[19-47]~,Limfocyty 2,7 tys./ul[0,9-3,4]~,Limfocyty % 47 %[13-45]H,Neutrofile 2,7 tys./ul[1,5-8,5]~,Neutrofile % 47 %[32-77]~,Eozynofile 0,05 tys./ul[0,03-0,52]~,Eozynofile % 1 %[0-5]~,Bazofile 0,03 tys./ul[0,01-0,06]~,Bazofile % 0,5 %[0-0,7]~,Monocyty 0,3 tys./ul[0,2-0,9]~,Monocyty % 5 %[4-12]~,IG 0,01 tys./ul[0-0,04]~,IG % 0,2 %[0-0,3]~;Rozmaz krwi żylnej Segmentowane 45 %[25-60]~,Kwasochlonne 1 %[1-5]~,Monocyty 1 %[1-6]~,Limfocyty 53 %[25-50]H;Badanie ogólne moczu z osadem Przejrzystość klarowny [-],Kolor moczu jasnożółty [-],Glukoza nieobecna mg/dl[-nieobecna]~,Bilirubina nieobecna [-nieobecna]~,Ketony nieobecne [-nieobecne]~,pH 5,5 [4,5-8]~,Cieżar właściwy 1,021 kg/l[1,002-1,035]~,Białko nieobecne g/dl[-nieobecne]~,Urobilinogen < 2.0 mg/dl[-< 2,0]~,Azotyny nieobecne [-nieobecne]~,Kwas askorbinowy nieobecny [-],Osad moczu -------------------- [-],Leukocyty. 0-1 wpw[0-5],Erytrocyty swieże 0-1 wpw[0-3],Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-],Pasma śluzu nieliczne wpw[-]; TSH 3-cia generacja 1,528 uIU/ml[0,79-5,85]~; Kopiuj do schowka
  3. Witam, w lutym robiłam morfologię i stężenie glukozy na czczo wynosiło 98 jednak nie przejmowałam się tym bo nie mam żadnych objawów cukrzycy. Jednak za miesiąc zakładam aparat ortodontyczny a wyczytałam, że cukrzyca jest przeciwwskazaniem do założenia aparatu co mnie trochę wystraszyło. Moje pytanie brzmi dlaczego nie można założyć aparatu mając cukrzycę i czy powinnam się obawiać? Czy cukrzyca jest kategorycznym przeciwwskazaniem czy może wystarczy pilnować poziomu glukozy w organiźmie?
  4. Odebrałam dziś wyniki badań morfologii i ob. Wyszło, że ma wysoki poziom monocytow 13,2 norma do 10, RDW-CV do 15,8 norma do 14,4, RDW-SD 51,9 norma 46,3, niskie MCHC 31 norma od 32,2, OB 6, Bazofile i Limficyty sa na granicy normy. Czy powinnam się niepokoić?
  5. Witam, odebrałam wyniki badań morfologii. WBC 5.31 (3.50-10.00) HGB 8.13 (6.80-10.50 HCT 0.392 ( 0.350-0.490) RBC 4.68 (3.80-5.50) PLT 203 ( 150-450) PCT 0.003 (0.001-0.005) MCV 83.8 (77.0-97.0) MCH 1.7 (1.6-2.1) MCHC 20.7 (19.8 - 22.8) MPV 12.2 (8.0-15.0) PDW 23.2 (10.0-22.0) ZA DUŻO RDWcv 11.6 (10.0-17.0) %LYM 57.50 (18.00-45.00) ZA DUŻO %MON 10.10 (4.00-12.00) %NEU 27.80 (40.00-73.00) ZA MAŁO %EOS 2.80 (0.50-7.00) %BAS 1.8 (0.0-2.0) %LIC 0.30 (0.00-1.00)
  6. Proszę o interpretację wyników morfologii krwi. Zrobiłem je ponieważ miesiąc temu przeszedłem zapalenie zatok. Chlorki 102,4 mmol/L[101-109]~; Sód 138,6 mmol/L[136-146]~; Potas 4,19 mmol/L[3,5-5,1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 4,64 x10^3/uL[4,23-9,07]~,Neutrofile 1,52 x10^3/uL[1,5-7,7]~,Limfocyty 2,20 x10^3/uL[1,1-4,5]~,Monocyty 0,68 x10^3/uL[0,1-0,9]~,Eozynofile 0,20 x10^3/uL[0,02-0,5]~,Bazofile 0,04 x10^3/uL[0-0,2]~,Neutrofile 32,7 %[34-67,9]L,Limfocyty 47,4 %[21,8-53,1]~,Monocyty 14,7 %[5,3-12,2]H,Eozynofile 4,3 %[0,8-7]~,Bazofile 0,9 %[0,2-1,2]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,42 x10^6/uL[4,63-6,08]L,Hemoglobina 14,2 g/dl[13,7-17,5]~,Hematokryt 42,1 %[40,1-51]~,MCV 95,2 fl[79-92,2]H,MCH 32,1 pg[25,7-32,2]~,MCHC 33,7 g/dl[32,3-36,5]~,RDW-SD 44,4 fl[35,1-43,9]H,RDW-CV 12,6 %[11,6-14,4]~,Płytki krwi 194 x10^3/uL[150-400]~,PDW 11,9 fl[9,8-16,1]~,MPV 10,2 fl[9,4-12,6]~,P-LCR 26,2 %[19,2-47]~,PCT 0,20 %[0,16-0,35]~;
  7. Witam, proszę o pomoc. Syn ma 27 lat, ćwiczy codziennie. Miał robione badania krwi. Ma podwyższoną fosfatazę alkaliczną 215u/l i bilirubinę /wolna o,65 mg/dl/ całkowita o,99 mg/dl/związana o,34 mg/dl. Dodam, że pozostałe badania wątrobowe aspat 21 u/l, alat 20 u/l ggtp, albumina ,mocz ,cała biochemia, morfologia ,LDH plus USG brzucha są prawidłowe. Dodam ,że kilka lat temu bilirubinę miał też nieco podwyższoną, ale po kontroli była ok. Najbardziej martwi mnie ta wysoka fosfataza alkaliczna. Jeśli można proszę o podpowiedź co dalej badać. Bożena Z.
  8. Witam jestem w 20 tygodniu ciazy, odebralam wyniki morfologii i mam podwyższone Neitrofile 8.1 gdzie norma jest do 7. Przy czym Neitrogile % sa w normie bo 74% gdzie norma do 80. Co to oznacza.
  9. Od dłuższego czasu czuje się żel.jestem osłabiona.bez siły.poty na twarzy mnie oblewaja.ospała.po przebudzeniu gorzej się czuje niż przed.zrobiłam morfologia .te pozycje nie zgadzają się z normami;WBC(tys/ul) 3.1 norma(4.0-10.0) GRA(tys/ul) 1.4 norma (2.0-7.0) LYM(%) 48.2 norma (20.0- 40.0) reszta wyników mieści się w normach.Czy mam się martwić tymi wynikami?Dziękuję za odpowiedz
  10. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  11. Ostatnio źle się czuję problem z oddechem, zmęczenie, ból gardła. Zrobiłam sobie morfologię i wszystkie wyniki są ok tylko podwyższony hematokryt 46,5 (norma do 44,9) Co to może oznaczać?
  12. Witam. Mam 33 lata. Robiłam morfologie krwi która wykazała podwyższony poziom limfocytów. norma 20-40%, ja miałam 40,3%.( limfocyty 2,38 tys/ul, norma 1-3 tys/ul) Reszta wyników w normie. CRP 0,95. NORMA OD 0 DO 5. W ostatnim czasie nie miałam żadnych infekcji. Czy sa powody do niepokoju?
  13. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretacje wyników badań u kobiety w wieku 69 lat: RBC 5,17 (3,70-5,10), RDW-SD 36,4 (37,00-54,00), RDW-CV 11,5 (11,6-14,8), OB-3, limfocyty 0,46 (0,20-0,45), monocyty 0,01 (0,02-0,10), glukoza 5,86 (3,90-5,50), kreatynina 74,90 (53,00-97,00) e-GFR 47,63 (norma od 60,00), mocznik 8.37 (1.70-8,30), leukocyty w moczu 25,00 Leu/ul, nieliczne nabłonki płaskie, nabłonki okrągłe 0-1 wpw, leukocyty 10-15 wpw, erytrocyty świeże 1-2 wpw, bakterie nieliczne wpw, dość liczne pasma śluzu. Pozostałe wyniki morfologii w normie. Czy wyniki świadczą o uszkodzeniu nerek (zbyt niskie e-GFR)? Czy w tej sytuacji można przeprowadzić badanie tomografem z kontrastem? ma to być badanie żył wieńcowych.
  14. moja morfologia wbc krwinki białe 5.66 10e3/ul norma 4.00-10,00 neutrofile 2,9 10e3/ul norma 1.5-8.0 neutrofile % 51.9% norma 40-60% limfocyty 2.17 10e3/ul norma 1.00-6.50 Limfocyty% 38,3% norma 35.0-55.0 monocyty 0.434 10e3/ul norma 0,300-1.500 monocyty% 7.67% 10e3/ul norma 1.00-6.00 H eozynofile 0,105 10e3/ul norma 0.100-0.600 eozynofile% 1.85% norma 1.00-5.00 Bazofile 0.016 10e3/ul norma 0.020-0.050 L bazofile% 0.279% norma 0.000-1.000 erytrocyty 6.90 10e6/ul norma 4,5-5,5 H hemoglobina 18,77 g/dl norma 14-18 H hematokryt 58.6% norma 40-54% H mcv 84.9fl norma 80.0-100 mch 27.2pg norma 25.0-33.0 mchc 32.1g/dl norma 31.0-37.0 rdw 11.0% norma 10-16.5% plt-płytki krwi 251 10e3/ul norma 150-450 mpv 6.17 fl norma 5.00-13.00 co z tego badania można wywnioskować ? ob 1mm norma3-8 L
  15. Witam, jestem po teście obciążenia glukozą 75g- 26 tc. Wyniki na czczo: 106 mg/dl, po 1h- 203 mg/dl, po 2h- 123 mg/dl. Robiłam też morfologię, która wskazuje na stan infekcyjny. Czy to już stan przed cukrzycowy czy też wyniki mogły ulec zafałszowaniu ze względu na infekcję. Pozdrawiam
  16. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników mojej morfologii. Podaję wartości odchylone od normy: Hematokryt: 37,7% (38-45) MPV: 12,3 (8-12) P-LCR: 44,4% (13,43) BASO%: 1,1 (0,1)
  17. Dzień dobry. Mam 23 lata, jestem 7 miesięcy po autoprzeszczepie szpiku. Odebrałam dzisiaj wyniki morfologii. MCV 101, MONOCYTY 0,62 tys/12,9% NEUTROFILE 2,35 tys/49%> Pozostałe wyniki w normie. Czy podwyższon monocyty i obniżenie neutrofili może być powodem do niepokoju o ewentualnej wznowie czy to zwykły spadek odporności?
  18. Witam, Czy poniższy zestaw badań jest wystarczający aby lekarz dobrał odpowiednio antykoncepcję? Morfologia, ob, lipidogram, glukoza, wskaźnik krzepliwosci krwi, oraz jedynie hormon TSH, który jest w normie. Ewentualnie jakie dodatkowe badania hormonow są niezbędne i w której fazie cyklu?
  19. Witam, dziś rano robiłam morfologię i niestety niepokoją mnie wyniki obniżone są hemoglobina 8,9; hematokryt 29; MCV 71; MCH 22; MCHC 30,5; PŁYTKI 124 a podwyższone RDW-CV 17,4; PDW 27,8; MPV 12,9. Czy to może być niedobór żelaza czy coś poważniejszego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Sylwia 36 lat
  20. Dzień dobry. Mam powiększony węzeł chłonny na szyi pod brodą. Laryngolog zlecił badania krwi, dwa wyniki odbiegają od normy: 1) Neutrofile: 2,47 tys./µL, norma 2,50-7 (jednak procentowo wynik jest prawidłowy: 43,7%, norma 40-70%) 2) w rozmazie krwi Limfocyty: 50%, norma 20-45%, w tym 40% limfocyty pobudzone z drobnymi ziarnistościami azurofilnymi w cytoplazmie. Co to znaczy? Czy te wyniki są niepokojące?
  21. Witam, robiłam dzisiaj morfologie krwi i wyszło mi, że mam podwyższone limfocyty. Co to oznacza? Poniżej podaje wyniki krwi Leukocyty 8,98 Erytrocyty 4,31 Hemoglobina 13,2 Hematokryt 39,2 MCV 91,0 MCH 30,6 MCHC 33,7 Płytki krwi 279 RDW-CV 12,9 PDW 15,4 MPV 12 P-LCR 41,0 Neutrofile 4,20 Limfocyty 4,02 Monocyty 0,64 Eozynofile 0,10 Bazofile 0,02 Neutrofile 46,8 Limfocyty 44,8 Monocyty 7,1 Eozynofile 1,1 Bazofile 0,20
  22. Dzień dobry. Crp 1,02 mg/ dl, norma < 0,50. Leukocyty 3,68, norma 4-10. Pozostałe badania morfologii ok. O czym to świadczy?! Dwa tygodnie temu przechodziłam covid. Teraz mam zimne stopy i ręce. Został wysoki puls ponad 100. Szczególnie rano wysoki do 120, a zawsze był 60. Mam bladą cerę, ręce i stopy. W echo serca wszystko ok. Didimery w normie.
  23. Witam. Hemoglobina 10 hematokryt 32% mcv- 67,8 mch- 21,2 monocyty 16,3 % te wyniki wyszły poza normą, morfologia robiona w czasie obfitej miesiączki. Czy jest powód do niepokoju ?
  24. Witam dziś odebrałam wyniki córki 7 lat i trochę się nie pokoje. Robiłam jej morfologie proszę coś o tych wynikach MPV-śr. Obj. płytki krwi 11.6. Neurocyty 33,2. Limfocyty 54,4. Płytki krwi232 a w rozmaz manualny Neurocyty 33. Limfocyty54. Witamina d3 25,10. Żelazo78. I analizie moczu wyszło Ciężar właściwy 1035. kwas askorbinowy 40. Proszę o odpowiedź
  25. Witam. Co oznacza wynik PCT 0,18% kiedy norma jest do 0,4%. PDW 21,3% gdy norma do 17. Oraz wynik CRP norma do 5 a wynik jest 0,60 czy ten wynik CRP mieści się w normie ? Pozostałe wyniki morfologii są w normie. Dodam, że mam 30 lat.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...