Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Rozmaz krwi obwodowej

Znaleziono 440 wyników

  1. Mam pytanie zrobione badanie na morfologia z rozmazem krwi i neutrocyty o jądrze pałeczkowatym wyszły 12 (norma 1-5) a neutrocyty o jądrze podzielonym wyszły 44 (norma 45-70) żelazo 30 (norma od 50 do 150) i podwyższone PLT 17,3 (norma od 11 do 15) czy to coś czym powinnam się martwić czy to efekt przemęczenia? Dodam że ostatnio cały dzień bolało mnie pod lewym żebrem i to tak kujaco przez 2-3 miesiące schudłam ok6 kg i jestem dość blada (może taka uroda) czy to może zwykła anemia?
  2. Witam serdecznie, odebrałam dziś wyniki badań i chciałam się skonsultować. Morfologia dobra bez żadnych odchyleń. Zaniepokoił mnie poziom żelaza 182 (norma 37-145), eGFR 74 (norma pow. 90) oraz kreatynina 0,94 (norma 05-09). Mam jedną nerkę (jedną usunięta z powodu Guza Wilmsa) i trochę się martwię tymi wynikami. Proszę o opinię na ich temat.
  3. Witam, mam 23 lata. Zrobiłam podstawowe badania krwi, morfologie, ponieważ parę dni temu miałam zapalenie pęcherza. Od roku wyniki Rdw SD, mch i mcv się nie poprawiaja. Brałam już z tego tytulu żelazo Surbifer Durules. Od dwóch miesięcy biorę codziennie rano 2 tabletki Ascofer i Inofolic Combi, bo chcemy mieć z mężem dziecko. Aktualne wyniki to: Rdw SD 36.7 fl, mcv 81fl i mch 27.4 pg, RBC 5.11 ×10´6/µl, IG 0.05 G/l, CRP 6.64 mg/l. Co to może oznaczać? Może to być białaczka?
  4. Witam czy mogę prosić o analizę poszczególnych wyników morfologii krwi . Trzeba panikować ? Hemoglobina 16,3 g/dl zakres 11.2-15.7 Hematokryt 46,8 % zakres 34.1-44,9 Limfocyty 3,06 tys/ql zakres 1-3 Eozynofile 1,46 tys/ql zakres 0.02-0.5 Eozynofile 16,8% zakres 1-6 Glukoza 5,57mmol/l zakres 3,9-5.5 Cholesterol calkowity 5,56 mmol/l zakres 3-5 Reszta w normie
  5. Witam. Po badaniu morfologii krwi, okazało się, że NRBC % 0,10 NRBC
  6. Dzień dobry, zrobiłam sobie szereg badań krwi, ponieważ nigdy nie miałam robionych. Morfologia, profil trzustkowy, wątrobowy, elektrolity, minerały, tsh wyszły bardzo dobrze. Niepokoi mnie niski poziom glukozy na czczo- 50, niski poziom insuliny- 0,7, jak to wyszło nisko dorobiłam peptyd C i okazał się również niski poziom 0,19. Czuję się bardzo dobrze, mam dużo energii, nie choruje, jedyne co to jadam nieregularnie z powodu pracy. od kilku dni staram się jeść co 3h i badam poziom glukozy glukometrem. średnio wychodzi tak: na czczo 60, 2h po posiłkach 80. jak robiłam badania krwi o ktorych wyżej mowa to byłam jakoś 15h na czczo. Proszę o odpowiedz, gdyż wizytę u diabetologa mam za miesiąc. Pozdrawiam serdecznie
  7. Dzień dobry zrobiłam rutynowo morfologie wszystkie wyniki w normie oprócz limfocytow norma 3 mam 3,07 , oraz leukocyty norma 10, 4 wynik 11,2 czy to może sugerować jakąś chorobę?
  8. Witam! Rok stosowałam antykoncepcję dwuskładnikową, odstawiłam ją w grudniu 2019. Od tego czasu moje cykle trwają ponad 60dni. Liczyłam na to że cykl się unormuje, we wrześniu konsultowałam się z lekarzem, jednak ten kazał mi nadal czekać, bo w badaniu fizykalnym wszystko jest w porządku. Staramy się o dziecko, zaczęłam bardziej zwracać uwagę na dni płodne, martwi mnie to, że miesiączka potrafi pojawić się nawet kilka dni po domniemanej owulacji, bywa że plamię na brązowo w środku cyklu. Morfologia i hormony tarczycowe w normie. Czy mam powody do niepokoju i ponownej wizyty u ginekologa, czy po prostu się nie przejmować i nadal czekać? Pozdrawiam.
  9. Erytrocyty 5,22min/ul (norma od 3,9-5,1); limfocyty 4,54tys/ul (norma 1,3-3,4); limfocyty % 55,1% (norma 21-50); neuteofilie 34,5% (norma 41-70) tsh 3,465, ft4: 14,08pmol/l (norma 7,86- 14,41). Stwierdzone przed ginekologa pcos; I niedoczynnoac tarczycy. Czy jest powód do zmartwień jeżeli chodzi o wyniki morfologii które napisałam? Pozostałe wyniki morfologii prawidłowe
  10. 19 latek( nie palę, nie piję, ciśnienie ostatnio mi się tylko podwyższyło 134/80 lub 145/85), morfologia w normie, jedynie MCH-32,MCHC-36,1. Cholesterol,żelazo, tsh wszystko norma, ALT-25,9; AST-18,9 natomiast co mnie martwi to bilirubina 4,07. Czy mam się czego bać? Od czego mogę mieć tak podwyższona podwyższoną bilirubiny.
  11. Dzień dobry, zwracam się z prośbą o poradę w związku z objawami oraz wynikami morfologii. Moje objawy to od długiego czasu duże osłabienie mięśni kończyn górnych i dolnych oraz słaba wydolność, szybka męczliwość. Biorąc pod uwagę wskazane objawy i poniższe wyniki co powinienem zrobić dalej? Odchylenia w morfologii: Neutrofile 1.69 norma(2,5-7.0) Eonzynofile tys. 0,05 n.(0,10-0,5) Neutrofile % 38,9 n.(40-70) Limfocyty 47,6 n.(20-45) Monocyty 11,3 n.( 2-10) Rozmaz: gran. segmentowane 31 n.(40-75) Limfocyty 53 n.(25-40) Monocyty 10 n. (3-8) Z góry dziękuję za odpowiedź.
  12. Witam, ostatnio jestem osłabiona, ciągle chce mi się spać nawet po 8,9 godzinach snu. Mam uczucie suchości w ustach, zdarzają się pleśniawki w ustach. Rok temu brałam silne antybiotyki w ciągu 3 miesięcy 2x Klacid i 1x Sumamed na zapalenie płuc. Czy wyniki badań mogą świadczyć o jakiejś chorobie. Morfologia krwi Leukocyty 4,46 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,6 mln/µl 3,93 - 5,22 Hemoglobina 14,0 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 42 % 34,1 - 44,9 MCV 92 fl 79,4 - 94,8 MCH 30 pg 25,6 - 32,2 MCHC 33,3 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 200 tys/µl 150 - 400 RDW-SD 42,0 fl 36,4 - 46,3 RDW-CV 12,6 % 11,7 - 14,4 PDW 16,1 fl 9,8 - 16,2 MPV 11,7 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 39,3 % 19,1 - 46,6 Neutrofile 2,44 tys/µl 2 - 7 Limfocyty 1,6 tys/µl 1 - 3 Monocyty 0,33 tys/µl 0,2 - 1 Eozynofile 0,03 tys/µl 0,02 - 0,5 Bazofile 0,02 tys/µl 0,02 - 0,1 Neutrofile 54,8 % 40 - 80 Limfocyty 36,5 % 20 - 40 Monocyty 7,4 % 2 - 10 Eozynofile 0,7 % 1 - 6 Bazofile 0,4 % 0 - 2 Niedojrzałe granulocyty IG % 0,20 % 0 - 0,4 Niedojrzałe granulocyty IG il. 0,01 tys/µl 0 - 0,03 NRBC% 0,00 % 0 - 0,01
  13. Witam, Niemowlak miał robioną morfologię krwi i według wyników badań ma dosyć poważnie podwyższona Bilirubinę: Całkowita - 8.22mg/dl Bezpośrednia - 5.00 mg/dl W dniu wypisu ze szpitala: Całkowita - 8.9mg/dl Bezpośrednia - 0.8mg/do Dziecko ma 1.5 miesiąca. Od czego może zależeć tak znaczna różnica? Czy jest to duży powód do zmartwien? Pozdrawiam, Eryk
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. 7 listopada najprawdopodobniej mialam implantacji zarodka wyniki beta hcg byly bardzo małe i 27 listopada nastąpiło poronienie samoistne. Bylam u ginekologa w ten sam dzień bylo wszystko juz czyste. Miesiączka trwała 13dni 3-4dni bylo to krwawienie a później plamienie. Robilam morfologie i bete i wszystko bylo w normie. Niestety nie udało się ponownie zajść w ciążę i 31 grudnia dostalam kolejna miesiączkę, ktora trwała 3-4 dni i od tego czasu aż do dzisiaj (10stycznia). Czy to jest normalne? Staramy się juz 6 cykl
  15. Moja córka dzisiaj była na badaniu krwi i moczu. Pani doktor wsłała nas na badania bo córka mało je i chudnie. Ma 20 miesięcy . Mało też śpi , wygląda cały czas na rozpoczętą. Bardzo proszę o analizę wyników, chciałabym jak najszybciej poznać wyniki , bardzo martwię się o zdrowie córeczki . Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam . Morfologia krwi: WBC-7,7 /NEUT
  16. Proszę o odczytanie wyników mojego rocznego synka. HCT-35.1, RBC-4.70,HGB-11.5,WBC-13.6,MCV-74.7, MCHC-32.8, MCH-24.5,RDW-CV-14.5,PLT-392, MPV-11.3, PDW-12.2, P-LCR-34.8,LYM-10.0, %LYM-73.2. ROZMAZ KRWI METODA MANUALNA. PODZIELONE-16%,LIMFOCYTY-82%,MONOCYTY-2%. ZELAZO W SUROWICY-49.4. DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA ODPOWIEDŹ.
  17. Dzień dobry. Zrobiłam badania krwi, ja uważam, że są ok, ale lekarz mnie nastraszył. Proszę o weryfikację. Morfologia w normie z wyjątkami: HGB 11,6 norma 12-15 MCHC 30.5 norma 31,5-35 OB 13. W rodzinie mam pielęgniarkę i mówi, że jak najbardziej okey. Podczas badania miałam zapalenie pęcherza. Dodam, że choruję na hashimoto i biorę leki. Pozdrawiam.
  18. Od miesiaca stany podgoraczkowe, ciagle zmeczenie, sennosc, bole glowy, bole szyji, sile bole wezlow chlonnych z ich powiekszeniem, powiekszone wezly chlonne w usg najwiekszy 2cm powiekszone najprawdopodobnie pozapalnie do obserwacji, zmiana lita w tarczycy do obserwacji, tsh w normie, w morfologii ciagle podwyzszone EOS % 9.6% norma do 5% oraz obnizone NEU% 42% norma od 45%, pozostale parametry w normie, crp ob w normie. Jakie nalezy wykonac jeszcze badania w celu poglebienia diagnostyki oraz co Moga one sugerowac ?
  19. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  20. Witam. W lutym 2020 miałam cholecystektomie. W poniedziałek (14.12) zrobiłam profilaktycznie morfologie,bilirubine, ASPAT, ALAT,GGTP oraz Lipaze. Wszystkie wyniki w normie prócz Morfologii. Otóż WBC wyszło 13,6 tys/ul(norma 4-10) oraz GRA 10,9 tys/ul (norma 2,5-6,5). Udałam się z wynikami do lekarza POZ,który powtórzył morfologie oraz kazał wykonać CRP. Dziś otrzymałam wyniki : CRP wynosi 0,26 mg/dl (norma 0-0,5), WBC 13,3(norma do 10) oraz neutrofile 9,62tys/ul (norma do 7). Nie mam żadnych objawów infekcji,czuje się świetnie. Co mogą oznaczać te podwyzszone wartości?? Pozdrawiam
  21. Byłam w szpitalu na oddziale reumatologii. Końcowe wyniki na dzień dzisiejszy wyszły ujemne (są przeciwciała ale w wartościach niskich) - nie stwierdzono obecnie chorób reumatycznych. Mam obecnie anemię z niedoboru Fe, morfologia i hemoglobina w normie, Ob -15 (norma do 12), CRP poniżej 1. Mam również przeciwciała tarczycowe anty-TG i anty TPO podwyższone, ale TSH i hormony mam w normie. Nie rozumiem tego wszystkiego, co mam dalej zrobić, czy to że mam na razie przeciwdziała (dot. tocznia) ale są niskie i są ujemne, oznacza że kiedyś mogą być wysokie - dodatnie i na pewno za jakiś czas choroba się rozwinie. Co zrobić z niskim poziomem Fe, czy to może być tylko od samej choroby tarczycy? Czy to, że mam przeciwciała ANA i problemy z anemią wpłynie na ciążę?
  22. Witam, Proszę o interpretację wyniku badania potasu. Od kilku tygodni mam bile mięśni nóg, skurcze, drażliwość, ciągle zmęczenie, kołatanie serca. Morfologia, mg, sód, B12, wapń ok. Potas 3,82 przy normie od 3,8 . Niby mieszcze się w granicy normy ale czy te objawy mogą sugerować że powinnam dostarczac więcej potasu ? Dziękuję
  23. Witam Kobieta lat 20 Morfologia krwi IG 0.00 oraz IG% 0.00 zaznaczone na czerwono o czym może to świadczyć?
  24. Witam mam pytanie podczas leczenia szpitalnego na Covid19 w wynikach morfologii są dwie mnie martwiące zmiany 5.12 leukocyty 4,97(4-10)płytki krwi 191(130-400) 12.12 leukocyty 3,01(4-10)płytki krwi ICD9 117(130-400) potas 3,42(3,6-5,2) co to oznacza??
  25. Dzień dobry, W morfologii krwi wykazało wartość PDV poniżej normy. Wynik 15,90% , norma 18,1-22,2. Reszta parametrów jest w normie. Czy należy się martwić? Pozdrawiam Iza
×
×
  • Dodaj nową pozycję...