Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Wątroba

Znaleziono 52 wyników

  1. Witam. Kilka dni temu zrobiłem sobie poszerzony panel tarczycowy. Poziom hormonów (TSH, FT3 i FT4) w normie, natomiast Anty-TPO 403,8 w skali 0-9 oraz Anty-TG 8,1 w skali 0-4. Byłem z tym u endokrynologa i wytłumaczył mi, że nie mam się o co martwić jeżeli poziom hormonów jest ok. Czy aby na pewno? Dodam, że ostatnio jestem nieco słaby i przemęczony, nie wspominając o innych dolegliwościach. Druga rzecz to podwyższony poziom Amylazy (91,3 w skali 22-80) i żółć w kale. Czy ta żółć może mieć związek z pracą trzustki czy to raczej od wątroby (mimo, że próby wątrobowe i proteinogram mam ok)?
  2. Bardzo proszę o interpretację wyniku ANA 1 i 2: STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w typie świecenia ziarnistym w mianie 1:100 na komórkach HEp-2 i wątroby małpy, w klasie lgG obraz świecenia ziarnisty oraz stwierdzono obecność przeciwciał przeciw cytoplazmie w mianie 1:100. Wynik RF 20,0 IU/ml oraz badania: - RDW-CV 14,4; -NEU% 38,1 -LTM% 50,9 -NEU
  3. Witam jestem po pobycie w szpitalu gdzie stwierdzono u mnie marskość wątroby! Czy te wyniki ALAT-72 ASPAT- 352 GGTP-3545 oznaczają jednoznacznie marskość!?? Nie miał biopsji! Mężczyzna lat 42
  4. Dzień dobry. Proszę o interpretację wyniku. Wersja tekstowa wyniku prób wątrobowych: Bilirubina całkowita 0,33 mg/dl[0,3-1,2]~; AST 37,7 U/L[3-35]H; ALT 14,8 U/L[3-35]~; GGTP 45 U/L[5-38]H; ALP 73 U/L[30-120] Czy powyższe wyniki świadczą o niepokojących stanach wątroby? Mam jeszcze pytanie odnośnie morfologii krwi. Mam podwyższone eozynofile Eozynofile 9,2 %[0,7-5,8]. Co to oznacza? Dziękuję za porady
  5. Mężczyzna lat 31. Wyniki prób wątrobowych: Aspat 57 u/l, ALat 21 U/l, bilirubina całkowita 1.6 mg/ dl, białko całkowite 7.6 g/ dl, GGTP 18 u/l. Po miesiącu powtórzyłem badania i o to wyniki: Aspat 22 u/l , Alat 15 u/l, bilirubina całkowita 1.1 mg/dl, do tego badanie usg opis: wątroba jednorodna, niepotwierdzona, pęcherzyk żółciowy cienkościennych, zagięty z błotkiem. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka śledziona aorta brzuszna w normie. Nerki prawidłowej wielości bez złogów i zastoju. Pęcherzyk moczowy echoujekny. Czy wszytko jest w porządku? Martwi mnie ten Aspat dlaczego był podwyższony.
  6. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  7. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  8. Dzień dobry. Proszę o odpowiedź na moje pytanie. Moja corka odebrala wyniki badań laboratoryjnych. GGTP 250.ast. 45 alt 46 bilirubina 0.2. Hcv ujemny hbs antygen ujemny. W usg wątroby poszerzone drogi żółciowego w prawym placie watroby. Zmian ogniskowych nie stwierdzono. Martwią mnie powyższe wyniki proszę o możliwą interpretacje?
  9. Witam od jakieś czasu mam podwyższone parametry: Wyniki z początku października 2019 ALT = 132,3 AST = 57,7 Wyniki z końca października 2019 ALT = 261,6 AST = 130,2 GGTP = 110 do tego bilirubina = 2,21 Wyniki z połowy listopada 2019: ALT = 176 AST = 71 GGTP = 74 do tego bilirubina = 1,80 USG wykazało niepowiększoną wątrobę o jednorodnym podwyższonym stłuszczeniowo echu. Przypęcherzykowo ognisko hypoechogeniczne 13mm - obraz sugeruje obecność obszaru hyposteatozy. Drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe nieposzerzone. PŻW, ŻW nieposzerzone, aorta, nerki, śledziona i pęcherz moczowy ok. Po wizycie u specjalisty 3x dziennie heparegen i kolejne badania Wyniki z lutego 2020: ALT = 57 AST = 29 GGTP = 39 Wyniki z listopada 2020: ALT = 132 AST = 51 GGTP = 56 jak profilaktycznie zabrać się za lecznenie bo o poradę specjalisty będzie ciężko w związku z pandemią
  10. Dzień Dobry. Mam 18 lat i zazwyczaj gdy pije alkohol to w trakcie picia juz robi mi sie nie dobrze, po 4-5 kieliszku mam juz odruchy wymiotne. Kiedys tak nie mialam Czy to moze oznaczac jakaa chorobe żołądka? Wątroby? Jakas alwrgie na alkohol? Mogłabym to jakoś zwalczać?
  11. mam podwyższone próby wątrobowe: ALT - ok. 300, AST - ok. 120. Od razu wykonałem USG jamy brzusznej, które wykazało, iż wszystko jest w porządku. Wątroba niepowiększona, generalnie wszystko co w jamie brzusznej jest ok. Pytanie skąd takie wyniki prób wątrobowych? Raczej odżywiam się zdrowo, bynajmniej się staram, uprawiam sport. Jakiś tydzień przed badaniem nazbierało mi się trochę okazji rodzinnych i przez 3 dni spożywałem alkohol po dłuższej, około miesięcznej przerwie bez picia. W tym czasie zjadłem też więcej niż zwykle, jak to przy stole. Czy to mogło mieć wpływ na aż takie podwyższenie prób wątrobowych? Po 4 dniach powtórzyłem badania i zanotowałem spadek: ALAT z 300 do 150, a ASPAT ze 120 to 43. Czy mogę liczyć, że przy utrzymaniu diety przez następnych kilka dni osiągnę normy? Pozdrawiam
  12. witam Dzień dobry ! na próbie wątrobowej aminitransferaza asparganionowa alt tj morfologii wynosi 111/ul iaminotransferaza alaninowa tj 141 ul czy powinnam się zgłosić do poradni leczenia wątroby pozdrawiam
  13. Dzień Dobry, mam bóle brzucha, od 10ciu miesiecy, i rozwolnienie.. jestem po poważnym zatruciu paracetamolem w listopadzie stezenie alat wynosiło ponad 14 tysiecy.. tak 14 tysiecy, watroba jest w normie, nie załatwiam się normalnie od tamtego czasu tak się dzieje.. w badaniu usg lekarz przyczepił się do moich nerek które mają lewa 148 mm zaś prawa 151mm.. proszę mi powiedzieć czego się obawiać ? spodziewać? dziękuję bardzo. Pozdrawiam
  14. Dzień dobry, co może oznaczać za niski poziom ALP (49.00 przy normie 100-370 U/l) przy innych próbach wątrobowych w normie? Cała morfologia również w normie, USG robione niecałe 2 miesiące temu także nie wykazało nieprawidłowości w wątrobie.
  15. Witam. Odebrałem badania krwi i w próbach wątrobowych przekroczone ALT (66.7 przy max 50) pozostałe parametry w porządku oraz przekroczona Prolaktyna (15 przy max 13). Mój problem to brak libido i porannej erekcji oraz brak możliwości spalenia tłuszczu i odkładanie tłuszczu na klatce piersiowej. Czy takie wyniki mogą świadczyć o marskości wątroby czy w przypadku marskości byłyby znacznie wyższe i dotyczyłyby również pozostałych parametrów ? Pozdrawiam
  16. Witam, mam 47 lat nigdy nie byłam w ciąży. W ciągu ostatniego roku przeszłam dwukrotnie łyżeczkowanie macicy - bolesne b. obfite miesiączki. Pierwszy wynik histpat. rozrost prosty bez atypii. Prze 3 m-ce brałam proverę i ponowne łyżeczkowanie, tym razem wszystko w porządku w histpat. Ginekolog założyła mi Mirenę celem zmniejszenia miesiączek , aby rozrost nie powrócił. Na pierwszej kontroli po założeniu Mireny wszystko ok. leżała prawidłowo. Niestety okresy nie bardzo się zmniejszyły i były ciągłe plamienia. Exacyl nie pomógł. Po 4 miesiącach od założenia na kontroli usg okazało się, że wkładka jest w szyjce macicy. Zdecydowałam się na wyjęcie i założenie nowej. Usg po założeniu nowej - leżała prawidłowo. Kontrola po 4 tygodniach od założenia, niestety znowu po obfitym okresie Mirena opuściła się o 1 cm. od dna macicy ale ciągle jeszcze w jamie. Bardzo się boję, że ta znowu się wysunie do szyjki i boję się nawrotu rozrostu endometrium. Dodatkowo w ciągu 4 tygodni od ponownego założenia wkładki utworzyła się torbiel na jajniku lewym ok 4 cm. Dostałam cyklonaminę ponieważ krwawienie nie chce się skończyć i przeszło w plamienie. Po cyklonaminie plamienie prawie ustało. Czy możliwe jest, że mój organizm odrzuca wkładki? Czy zostały one źle założone czy można jakoś zapobiec przesunięciu przy obfitym okresie i skurczach? Czy jest jakaś inna metoda leczenia mojego problemu? Tabletki hormonalne są dla mnie nie wskazane, ze względu na wątrobę. Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję
  17. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretację morfologii córki gdyż niepokoją mnie wyniki, a nasz pediatra nie widzi problemu. 19.08 br poziom płytek krwi był na poziomie 81( zaznaczona norma 200-300) a PCT 0.071%. Powtorzylam wyniki 25.08 i płytek krwii bylo 85 , a PCT 0.075%. Reszta morfologii bez odchyleń. Córka ma 7 lat, co pół roku kontrole na krew utajoną w kale oraz co roku morfologię oraz kontrolę prób wątrobowych ze względu na epizod zapalenia wątroby w wieku 2.5 roku oraz na obciążenie genetyczne zespołu Peutza-Jeggersa ( stwierdzono chorobę u ojca dziecka) . Z góry dziękuję. Z poważaniem Lidia Chwalisz
  18. witam badania krwi wyszly mi nastepujaco bilirubina calkowita 1,7max 1.2 cpr 10 >6 choresterol 132 norma od 140 do 190 trojglicery 241 max 160 aspat 43 max 38 alat 83 max 41 morfologia plt 122 min 150lym 3,9 max 3,2 Wątroba powiekszona pr plat 16 cm sledziona powiekszona 140 x70 watroba jest o jasniejszej niejednorodnej echostrukturzeczyje sie oslabiony szybko sie mecze mam bol glowy bol po prawej stronie pod ostatnim żebrem czy to moze byc cos powaznego
  19. Witam. Od kilku miesięcy pojawia się mi się uporczywy ból brzucha, zlokalizowany głównie z prawej strony brzucha, czasami w nadbrzuszu. Głównie jest to ból z prawej strony w okolicy wątroby, niżej rozlewający się w stronę pachwiny i biodra. Dwa razy miałem wykonywane USG które nic nie wykazało. Badania krwi są raczej dobre jedyne odstępstwa: MCV - 97,2 ; Neutrofile - 1,74 ; Monocyty - 17,7 ; Fibrynogen - 360 ; Kwas moczowy - 7,3 ; Fosfataza zasadowa - 37. Nie wiem czy ból może sugerować wyrostek, jelita czy wątrobę. Funkcjonuję normalnie, mogę siedzieć, leżeć, ćwiczyć ale co jakiś czas pojawia się rwanie, pieczenie, kłucie. Taka sytuacja trwa przeważnie 2-3 tyg po czym mija i powraca po ok 2 miesiącach.
  20. Dzień dobry, od pół roku zmagam się z podwyższonym poziomem afp ( badania rosnaco malejace przy normie do 5 od 12 do 18.15) mam 22 lata i przebyte stłuszczenie wątroby, badanie usg jąder wykonane, z czego może byc podwyzszona alfafetoproteina? Prosze o pomoc, z góry dziękuję.
  21. Dzień dobry. Poproszę o konsultację wyników badań. Zrobilam panel podstawowy plus badania w kierunku trzustki i wątroby. Wszystkie wyszły w normie opr z RDW sd 47,8 RDW Cw 15,6 Neutrofile 2,22 tys Limfocyty 38,8 Monocyty 9,90 OB 28 Mocz pH 5 Cholesterol całkowity 6,63 E GFR 77 ,80ml/min. 1,73 m Jestem kobietą ,mam 51 lat nigdy nie miałam poważnych chorób. Teraz od pewnego czasu pobolrwa mnie w lewym boku oraz brzuch(gazy,tzw.nudnosi,). Dziękuję Halina Desnier
  22. Witam. Proszę o interpretację wyników wirusowych zapaleń wątroby A,B, C. Zrobiłem sobie je przy okazji robiąc anty HBS, bo mam planowany zabieg. Dodam tylko iż na wirus zapalenia wątroby typ B szczepiłem się w 2004 roku. Natomiast na typ A nie szczepiłem się. Oto moje wyniki: Typ A przeciwciała całkowite: <4,00 mIU/ml przy zakresie referencyjnym 0,00 - 20,00 Typ B Antygen HBs - wynik ujemny przeciwciała anty HBs - 86,11 mIU/ml Typ C przeciwciała anty HCV - niereaktywny Z góry dziękuję Artur
  23. Witam, jestem kobieta i mam 37 lat. Odkąd pamietam mam zawsze podwyższony poziom żelaza. Lekarze nie zwracają na to uwagi i mówią ze jest w normie, lecz zaczyna mnie to martwić, gdyż podczas kontrolnego USG okazało się ze mam guza na wątrobie. Boje się gdyż wysoki poziom żelaza niszczy wątrobie i może rozwinąć się rak wyroby. Oto moje wyniki badan z zeszłego tygodnia: Zelazo 196 - ( 37-170 (ug/dL)) Ferytyna 32.4 -(6.0-115.0 (ng/m). ALT 13 - (0-38 U/L) AST 23 - (11-43 U/L). Moje pytanie brzmi czy długotrwały wysoki poziom żelaza może uszkodzić wątrobę oraz jak jak skutecznie obniżyć poziom żelaza w organizmie. Pozdrawiam.
  24. Chciałbym się dowiedzieć, czy powinienem stosować antybiotyk z azytromacyna , jeżeli moja wątroba ma ok 19-20cm , jest otluszczona , ale wyniki z krwi były ok . Nie wiem jak jest teraz bo przybyło kilka kg . Ostatnio SST 28. , ALT 36 A na wcześniejszych badaniach AST 34 , ALT 59. Wszystkie inne wyniki były ok .
  25. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...