Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Wątroba

Znaleziono 82 wyników

  1. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  2. Mężczyzna kat 43 Cholesterol całkowity 229 Trójglicerydy 494 GGTP 980 Wątrobą powiększona , o wzmożonej echogeniczności, grubszej ziarnistości, pęcherzyk żółciowy wycięty kilka lat temu, chorowałem też na zapalenie trzustki kilka lat temu. Brane leki obecnie od kilku lat: Ebivol Symformin xr Milurit Lagosa Roswera Witamina b compostinum Ezehron Esseliv forte Teraz po wizycie przepisane leki jeszcze nie wykupione: Romazic, Ursopol - czy je wogóle brać????? Proszę o radę, co może być przyczyną takich złych wyników.
  3. Witam,proszę o interpretację wyników ,ALT 204 U/l,AST 138 U/l,ggtp 82, cholesterol całkowity 277, trójglicerydy 254 mg/dl,dodam że w październiku 2020 wyniki były w normie,zrobiłam również USG wątroby jednorodna o znacznie wzmożonej typu stluszczeniowego strukturze echa, powiększona w linii obojczykowej 16,4cm,co mogą oznaczać takie wyniki,gdzie powinnam się z nimi udać.
  4. Dzień dobry, czy test ELF oceniający włóknienie wątroby jest wiarygodny np w porównaniu z elastografią SWE?
  5. Witam, mam 25 dostałem dziś wyniki testów wątrobowych i są one następujące ALT 92 AST 89 GGTP 234 reszta badan w normie i mam pytanie czy jest sie czego obawiać? Bo duzo wyczytałem że może to być np marskość wątroby albo woreczek zolciowy dodam ze od kilku lat mam problem z refluksem żołądkowo jelitowym Wizytre mam dopiero w przyszłym tygodniu A trochę się denerwuje wiec z góry dziękuję za odpowiedź
  6. Badania krzywych: Glukoza na czczo: 86,4 mg/dl Glukoza po 1h: 80,2 mg/dl Glukoza po 2h: 75,8 mg/dl Insulina na czczo: 6,9uIU/ml Po 1 h: 26,3 uIU/ml Po 2 h: 17,6 uIU/ml - staranie się o dziecko (IVF adopcja zarodka - gdyż stwierdzono słabą jakość moich komórek) - dodatni HBS (Usg wątroby ok) - objawy: lekkie zmęczenie, które mija po lekkim treningu - rowerek pół godziny, czasem głód mimo że niedawno coś zjadłam - alkohol spożywam bardzo sporadycznie - brak używek - odzywa się czasem trzustka (chociażby przy próbie włączenia do diety tylko pieczywa razowego)
  7. Dzień dobry, w wynikach krwi wyszły poszczególne odhylenia od normy : MPV 9,3; PCT 0,4; OB 26; GGTP 70; GLUKOZA 100; FIBRYNOGEN 510,98; CRP 5,38. Pozostałe badania tj. próby wątrobowe, badanie ogólne moczu, keeatynina w normie. Czy powyższe wyniki mogą świadczyć o powaznym uszkodzeniu wątroby? Alkohol kest przeze mnie spożywany w nadmiarze.
  8. Czy przy głębokim niedoborze żelaza fe 12, ferrytyna 6 hb 11 mcv 78 może być bardzo nasilony świąd uogólniony? Badania wątroby, tarczycy, testy alergiczne w normie.
  9. Dzień dobry.Mam otyłość drugiego stopnia.W badaniach stłuszczenie wątroby,hiperlipidemia(trójglicerydy 290,cholesterol 220).Od około dwóch tygodni gorzej widzę,mam podwyższone cisnienie np.150/100,max było 179/110,od dwóch dni lekko puchną mi dłonie.Otrzymuje dużo leków:Wenlafaksyna,Pregabalina,Deprexolet,Roswera.GGTP 97.Co może byc przyczyną ostatnich problemów i czy powinnam się skontaktować z lekarzem?
  10. witam jestem kobietą, mam 28 lat i oto moje wyniki . ALT 71,0 U/l 0,0-55,0 H AST 46,0 U/l 5,0-34,0 H Amylaza 54,0 U/l 25,0-125,0 Czy to powód do niepokoju ? dodam tylko , że na USG stwierdzono " Wątroba niepowiększona o jednorodnej , nieco wzmożonej echogeniczności.
  11. Próby wątrobowe oraz obecność wirusowego zapalenie wątroby do oceny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) 0,17 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) niereaktywny Badanie wykonano na analizatorze Architect i2000SR, firmy Abbott, metodą CMIA HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) 0,06 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) niereaktywny
  12. Witam mam takie pytanie lubię czasem się napić piwa w weekend czasem dwa razy w miesiącu jest to kilka piw i mam od pewnego czasu podwyższone ALAT 85 U/l norma 40 i trójglicerydy 246 norma 150 ogólnie resztę wyników w normie czy jest to marskość wątroby
  13. Witam, robilem proby watrobowe. Ast 156, alt 71, ggtp 22. Kilka niewielkich wybroczyn w okolicach klatki piersiowej. Morfologia ok. Czy to bardzo zle wyniki? Czy to juz marskosc watroby?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, planuję z moją dziewczyną uprawiać seks analny bez zabezpieczenia. Ona nigdy z nikim nie uprawiała seksu, czy jest szansa, że mogę zarazić się zapaleniem wątroby typu b lub c bądź inna chorobą?
  15. Dzień dobry. Co może oznaczać lekko podwyższona bilirubina(1,119mg/dl) i żelazo(136ug/dl, podczas gdy norma do 102) oraz obniżone ALP przy prawidłowych innych próbach wątrobowych i prawidłowej morfologii? USG jamy brzusznej robione miesiąc temu nie wykazało nieprawidłowości w wątrobie, PŻW w normie.
  16. Witam, w czasie badań do zabiegu endoprotezy biodra ( 2 lata temu) moja mama uzyskała taki wynik: wirus zapalenie wątroby typ B: antygen HBs dodatni, typ C: przeciwciała anty HCV nieaktywne. Skierowałam się z tym do lekarza rodzinnego z pytaniem czy potrzebne jest leczenie.Pani doktor powiedziała że jeśli nie ma objawow to nie podejmujemy dalszych badań.Moje pytanie brzmi czy w tej sytuacji mama ( 70 lat) może przyjąć szczepionkę na Covid 19 ? W kilku artykułach odradzali w tym przypadku szczepienie. Z góry dziękuję za odpowiedż.
  17. Witam w lutym miałem badanie prób wątrobowych zaznaczę że mocno nadużywałem alkoholu codziennie około dwóch lat wynik to alt 137, ast67, bilirubina całkowita 0,70, crp 13,84, ggt 296 pózniej znowu nadużywałem alkohol stwierdzono w usg stłuszczenie wątroby czy mam włóknienie lub marskość mam także kłopoty gastryczne.
  18. Czy zażywanie oleju z wątroby dorsza, witaminy B5, pikolinianu cynku oraz probiotyków (jelitowa flora bakteryjna od Solgar) może wpłynąć na tabletki antykoncepcyjne? Witaminy i probiotyk biorę rano, a tabletki antykoncepcyjne około godziny 16.
  19. Witam . Biorę promolan raz dziennie i proranolol 2 razy dziennie . Wcześniej przez niecały miesiąc brałem sirdulad na rozluźnienie mięśni. Wyszły mi źle wyniki z wątroby ALT 168 Ast 78 i mam pytanie czy moge z dnia na dzień przestać brać te lekarstwa czy stopniowo? Lelarz twierdzi że to nie jest przez lekarstwa ...
  20. Co mogą oznaczać takie wyniki ? Bilirubina całkowita - 21,60 µmol/l, Bilirubina wolna - 14,80 µmol/l, Bilirubina związana- 6,80 µmol/l ? Zawsze bilirubinę całkowitą miałem w normie, ostatnio rok temu 18,5 umol/l. Próby wątrobowe wykonuję co roku, ponieważ odkąd tylko pamiętam zawsze miałem podwyższony ALAT w okolicach 100, w ostatnim czasie co ciekawe spadł do 60. Inne próby wątrobowe zawsze w normie. Od wielu lat podwyższone trójglicerydy ok. 3 mmol/l, ponadto cholesterol całkowity 5,16 mmol/l, cholesterol hdl 0,81 mmol/l, cholesterol ldl 2,97 mmol/l, cholesterol niehdl 4,35 mmol/l. Objawy: nudności, czasami ból pod lewym żebrem i jelita zwłaszcza w nocy. Od kilku lat stłuszczenie wątroby w USG. Oprócz tego usg jamy brzusznej robione miesiąc temu ok. Kolonoskopia - nasilona haustracja jelita grubego, reszta ok. Gastroskopia przepuklina rozworu przełykowego, reszta ok. Praktycznie od zawsze jestem abstynentem, dieta lekkostrawna zgodna ściśle z zaleceniami od wielu lat, nigdy nie lubiłem tłustych rzeczy itp. Miałem też mrowienia rąk i obniżoną witaminę b12 (188), po suplementacji wzrosła do 350. Czy jest wskazana jakaś dalsza diagnostyka ?
  21. Witam. Robiłem proteingogram. Wszystkie wyniki było dobre oprócz Beta Globuliny Wartości właściwe : 8,0 - 13,0 .. ja mam 18. Co taki wynik oznacza? Czy to dużo? ALAT/ASPAT/LIPAZA/Amylaza/bilirubina - OK Podwyższony GGTP z wartosci 8-61 - ja mam 101 Bardzo się martwię. Czy moja wątroba jest bardzo chora?
  22. Witam. Proszę o pomoc w wynikach mojego ojca. ALT 59 AST 160 GGTP 1599 LEUKOCYTY 6,1 ERYTROCYTY 3,9 HEMOGLOBINA 11,9 HEMATOKRYT 37 MCV 94 MCH 30 MCHC 32,2 PLYTKI KRWI 114 LIMFOCYTY % 19 NEUTROFILE %75 LIMFOCYTY 1,2 NEUTROFILE 4,60 RDW CV 22 PDW 11 MPV 9,20 P LCR 22 KREATYNINA 0,65 Zaznaczam że ojciec pije od dawna alkohol. Czy może mieć marskosc wątroby?? Czy wyniki są bardzo źle? Proszę o pomoc pozdrawiam
  23. Co oznacza wynik ? Przeciwciała anty HBs <2,5 mlU/ml Czy mam wirus zapalenia wątroby typu B?
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam pytanie. Dziś uprawiałem seks z moją dziewczyną. Ona jest w trakcie okresu, a dokładniej 4 dzień. Cykle ma regularne 28 /- 2 dni. Najdłuższy trwał 30 dni, najkrótszy 26. Okres zaczął się 9 stycznia czyli planowo, w 30 dniu cyklu. Na 98% nie doszedłem. Sprawdzaliśmy co kilka- kilkanaście sekund i nic nie było. Raz prawie doszedłem ale prezerwatywa nadal była cała. Myślę że mógł się wydzielić preejakulat. Wyciągnąłem w momencie kiedy prezerwatywa pękła. Doszedłem chwilę później już na zewnątrz. Dziewczyna ostatnio miała wykrytą nadczynność tarczycy i problemy wątrobowe. Czy jest potrzeba zażycia tabletki dzień po? Bardzo się boimy. Dziewczyna nie chce jej brać ze wzgledu na to że mogą wystąpić skutki uboczne, zwłaszcza przy uszkodzonej wątrobie. Za tydzień będzie miała robione wyniki wątrobowe i boimy się czy nie wyjdzie w nich że brała tabletkę zwłaszcza że przeczytała ona ze taka tabletka zostaje w organizmie przez 3 miesiące. Czy jest sens ją brać? Wspomnę jeszcze raz że dziewczyna jest w 4 dniu okresu, dni płodne planowo wypadają na 19 stycznia, a owulacja na 26 stycznia. Proszę o pomoc
  25. Choruję na marskość wątroby od ponad 20 lat czuję się dobrze ,robiłem kontrolne wyniki(robię co pół roku) mam podwyższone niektóre próby wątrobowe np.ALp 197,Aspat 42, GGtp299,czy mogę brać Sildenavil Actavis 25mg lub50mg dorażnie,przepisał mi urolog ,czy mi nie zaszkodzi-mam 71 lat.dziękuję za odpowiedż
×
×
  • Dodaj nową pozycję...