Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Antybiotykoterapia

Znaleziono 111 wyników

  1. Wyniki badań: p/c IgG < 5.0 nieobecne p/c IgM - 30,7 wskazanie testu potwierdzającego. kontakt z kleszczem 4 tyg temu.\ Jak interpretować? czy potrzebna antybiotykoterapia, uwzględniając fakt im wcześniej tym skuteczniej? Dziękuję
  2. Dzień dobry, Od 2 miesięcy jestem na tabletkach antykoncepcyjnych Qlaira. W dniu 13 tabletki rozpoczęłam przyjmowanie antybiotyku Unidox Solutab (1 tabletka dziennie przez 30 dni) na trądzik. Czwartego dnia stosowania pojawiło się krwawienie śródcykliczne połączone z bólem brzucha, podobnym do okresowego(bardzo nieprzyjemne). Dziś wzięłam 9 tabletkę Unidoxu objawy nie ustąpiły, mają takie same nasilenie. Antybiotyk zdecydowanie zadziałał na trądzik, skóra cała się oczyściła zostały tylko 2 niewielkie aktywne zmiany. Czy mogę skrócić przyjmowanie Unidoxu np do końca opakowania (w paczce 10 sztuk) lub do połowy kuracji(15 z 30 dni), czy muszę się przemęczyć do końca? Czy jeśli przez te pierwsze dni stosowania Unidoxu, które wypadały na 13-15 dzień cyklu, uprawiałam seks bez zabezpieczeń nie wiedząc jeszcze, że Qlaira wchodzi w interakcje z unidoxem możliwa jest ciąża, czy moge założyć ze moja owulacja tak czy inaczej była wstrzymana? Dodam, że probiotyk biorę o 10, Qlairę o 12, a Unidox ok.19/20. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  3. Dzień dobry mam pytanie z spóźniającym się okresem. Jakieś 3 tygodnie temu trafilam do szpitala z bólem prawego dołu brzucha koło biodra. Wyniki i wszystkie badania stwierdziły że miałam pęcherzyk na jajniku który pękł i jakaś ciecz dostała się do dołu biodrowego. W szpitalu dostawałam antybiotyk. I po 3 dniowym pobycie w szpitalu miałam 5 dni atybiotyku. Okres powinnam dostać w tym tygodniu 5 lub 4 dnia miesiąca lecz się spóźnia. W dodatku przez ten szpital przeżywałam wieki stres. I mam pytanie dotyczące atybiotyku czy przez niego może mi się opóźniać okres. Stosunku półciowego nie było.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 23 lata i mały problem, mianowicie boję się że jestem w ciąży. Sytuacja wygląda następująco. Od września tamtego roku przyjmuje lek madinette. Normalnie, regularnie, 21dni plus 7 przerwy. Dodatkowo od jakichś 5 tygodni przyjmuje lek flucorta (jedna tabletka na tydzień). No i ostatnio przyjmowałam dwa antybiotyki. Zaczęło się tak, że 10-11.06 (już nie pamiętam dokładnie) dentysta przepisał mi antybiotyk clindamycin. Byłam wtedy w trakcie listka tabletek. Dokładnie 13.06 wystąpiło plamienie jednak tabletki przyjmowałam do końca. Skończyłam blister 20.06 jednak cały czas miałam krwawienie. Skończyło się ono około 27-28.06. Od dnia 28.06 przyjmuje normalnie kolejny blister. 01.07 znowu byłam u dentysty i znowu dostałam antybiotyk- ten sam clindamycin, jednak żadne krwawienie nie wystąpiło. Dodam tylko że współżyje regularnie. Ostatni stosunek był 4.07. Boję się że jestem w ciąży, że tabletki antykoncepcyjne nie działają i nie byłam i nie jestem wcale chroniona. Czy mogę być w ciąży? Jeśli tak to kiedy najlepiej zrobić test ciążowy? Czy wgl jest sens czy to tylko moja zbędna panika...?
  5. Witam, mam taki problem, mianowicie stosuje tabletki antykoncepcyjne madinette. Dobrze wiem że ich działanie osłabiają różne leki. W ostatnim czasie stosuje lek flucorta oraz miałam stan zapalny w jamie ustnej i lekarz przepisał mi antybiotyk. Brałam wtedy clindamycin w tym samym czasie kończąc listek tabletek. Zaczęłam brać antybiotyk i trzy dni później (w sobotę 13.06 wystąpiło krwawienie). Nie przejęłam się. Dobrałam antybiotyk do końca i ostatnie 5 tabletek po zakończeniu antybiotyki terapii czyli skończyłam je brać 20.06. Krwawienie było, nie ustało. Skończyło się dopiero 27-28.06. Z partnerem wspólzyjemy cały czas, dochodzi we mnie i boję się trochę że jestem w ciąży bo tabletki mnie wcale nie chronią. Dodatkowo rozpoczęłam nowy listek tabletek dnia 28.06. Czy jestem chroniona? Czy jeśli współzylam z partnerem 4-5.07 mogę być w ciąży? Jeśli tak to kiedy najlepiej zrobić test?
  6. Witam proszę o informację czy wyniki badań wskazują na anemia. Wbc 7.66 (4-10), RBC 4.37 (4.50-5.20), hemoglobina 11.8 (12-16), hematokryt 37.1 (36-46), MCV 84,9 (83-103), MCH 27(28-34), MCHC 31,8 (32-36), PLT 325 (140-440), moc 10,7 (9-13), Neut 63.5 % (54-62), EOS 1,7 %(2-4). Ob 20 (3-10) CRP 12,8 (0-5). Glukoza 105 (70-99). Mocz ketony 5, kwas askorbinowy , osad krwinki czerwone 20-40 wpw, leukocyty pojedyncze, nablonki płaskie bardzo liczne wpw, bakterie liczne białko w moczu 1,20 g/L <0,1 g/l. Jestem po antybiotyku z powodu zapalenia nerek. Czy takie wyniki wskazują że Jeszce jest stan zapalny? Czy takie wyniki mogą być z powodu takiego leczenia. Bardzo proszę o odpowiedź.
  7. Witam. Stosuje antykoncepcję Nuvaring i ze względu na problemy z cerą zaczęłam brać antybiotyk z grupy tetracyklin. Czy jest możliwe że zaszłam w ciąże mimo stosowania antykoncepcji?.
  8. Chciałbym się dowiedzieć, czy powinienem stosować antybiotyk z azytromacyna , jeżeli moja wątroba ma ok 19-20cm , jest otluszczona , ale wyniki z krwi były ok . Nie wiem jak jest teraz bo przybyło kilka kg . Ostatnio SST 28. , ALT 36 A na wcześniejszych badaniach AST 34 , ALT 59. Wszystkie inne wyniki były ok .
  9. Witam, zawsze na 3-4 dni przed spodziewana miesiączka pojawiało się u mnie brązowe plamienie a później normalny okres. Od ok. 5 dni jest tylko niewielkie lekko brązowe plamienie. Co to może oznaczać? Czy powinnam się martwić? Dodam również że jestem po przebytej infekcji intymnej i zapaleniu pęcherza na który dostałam antybiotyk, jak również mam ostatnio bardzo dużo stresu. Ciąża nie wchodzi w grę.
  10. Poszukuję lekarza (najlepiej w Warszawie) który ma duże doświadczenie w skutecznym leczeniu rumienia (z doświadczalnym efektem "palenia" skóry), w szczególności z zastosowaniem środków jak antybiotyki, beta blokery, czy również ostatecznie sympatektomia. Uprzejmie proszę jedynie o polecenie osób / klinik, które są w stanie pomóc we wskazanym zakresie. Dziękuję bardzo.
  11. Witam, stosuję tabletki Vibin od ponad roku. We wtorek (23.06) zażyłam ostatnią tabletkę, po czym mam 7-dniową przerwę na krwawienie. W dniach 17-21.06 stosowałam antybiotyk Clindamycin, czyli po zakończeniu antybiotykoterapii zażyłam jeszcze dwie tabletki. Czy ochrona przed ciąża jest zachowana w czasie 7-dniowej przerwy czy należy stosować dodatkowe zabezpieczenie? W przypadku rozpoczęcia nowego opakowania wciąż stosować dodatkowe zabezpieczenie czy tabletki już działają tak jak zwykle?
  12. Gość

    Brak miesiączki

    Witam. Dzień przed planowaną miesiączką zaczęłam brać antybiotyk Dicloduo Combi. Nadal tej miesiączki nie dostałam. Spóźnia mi sie już 7 dni.Zażywam też pigułki antykoncepcyjne. współżyłam z mężem jeszcze przed braniem antybiotyku. Czy ten antybiotyk mógł przesunąć miesiączkę?
  13. Witam prosze o interpretacje morfologii. WBC 6,01 (4,37-9,68) RBC 4,47 (3,70-4,87) HGB 14,4 (10,6-13,5) HCT 38,7 (32,9-41,2) MCV 86,6 (77,7-93,7) MCH 30 ( 25,3-30,9) MCHC 34,6 (31-34,1) H PLT 281 (186-353) NEUT% 34 (42,5-73,2) L LYMPH% 54,9 (18,2-47,4) H MONO% 7 (4,3-11) EO% 3,2 (0,0-3,0) H BASO% 0,7 (0,0-0,7) NEUT 2,05 (2,0-7,2) LYMPH 3,30 (1,2-3,2) H MONO 0,42 (0,3-0,7) EO 0,19 (0,0-0,3) BASO 0,04 (0,01-0,05) RDW-SD 40,5 (38,4-47,7) RDW-CV 12,6 (12,4-15,1) PDW 10,9% MPV 9,9 (9,6-12) P-LCR 22,7% PCT 0,28% IG 0,01 (0,0-0,09) IG% 0,2 (0,0-0,6) OB 12 (3-15) LIPIDOGRAM Cholesterol Cal. 170,5 (120-190) HDL 66 (>45) LDL 94,2 (<100) Trójglicerydy 51,4 (<150) nie-HDL 104,5 Kreatynina 0,56 (0,50-0,90) eGFR(MDRD) 151 (75-115) H Glukoza 73,5 (70-99) Alat 17,2 (<31) AspAt 14,6 (<31) TP 6,92 (6,40-8,30) Od dwóch miesięcy źle sie czuje ból głowy, zmęczenie, senność, wzdęcia,biegunka i ból żołądka do tego robią mi sie siniaki bez przyczyny. Dodam, że Zdrowo sie odżywiam i ćwiczę siłowo. Lekarz skierował mnie na USG nic nie stwierdzono. Kolejnym badaniem była kolonoskopia żeby wykluczyć problemy z jelitami. Badanie wyszło dobrze. Kolejnym problemem była miesiączka, która mi zanika i cykl nawet trwa ponad 40dni. Gdzie dotąd było to 28dni i był regularny. Jeszcze dodam, ze w marcu byłam w szpitalu ponieważ miałam torbiela na jajniku i były mi podawane antybiotyki. Po jakimś czasie poszłam do swojej pani ginekolog i powiedziała, ze torbiel całkowicie zniknął i wszystko jest w porządku. Czy to może mieć jednak związek z niewyleczonym torbielem czy nie powinnam sie martwić i wyniki są w porządku?
  14. Witam serdecznie, mam 65 lat i w zeszłym roku w październiku zostałam ugryziona przez kleszcza. Po pojawieniu się rumienia dostałam skierowanie na wykonanie badań: IgG = 44,20 (wynik dodatni >15 AU/ml) IgM =30,50 (wynik dodatni >22 AU/ml). Przez miesiąc zostałam przeleczona antybiotykiem. W grudniu powtórzyłam wyniki: IgG = 53,12 (wynik dodatni >15 AU/ml) IgM =34,32 (wynik dodatni >22 AU/ml). Lekarz nie włączył mi żadnego leczenia tylko prosił, aby powtórzyć badanie za ponad pół roku. Badania wykonałam w czerwcu 2020 i są one następujące: IgG = 15,12 (wynik dodatni =>15 AU/ml) IgM =45,05 (wynik dodatni =>22 AU/ml). Bardzo proszą o interpretację moich wyników badań i podpowiedź co mam dalej robić, aby się wyleczyć. Z góry dziękuję Grażyna
  15. Witam, proszę o pomoc w ciąży 3 miesiąc wysokie igg toksoplazmoza (>650)oraz igg różyczka( 407) igm toksoplazmoza ujemny (0.308)igm różyczka ujemne. Lekarz twierdzi że powinnam dostać antybiotyk od ginekolog, czy to prawda? Czy zagraża to dziecku?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, dzisiaj wieczorem mam przyjąć ostatnią dawkę antybiotyki Cipronex. Za parę dni( 3-4dni) powinnam mieć dni płodne, czy mogę starać się o dziecko po tym antybiotyku i czy lepiej poczekać do następnego cyklu?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, w tym miesiącu zachorowałam na ból ucha, stosowałam antybiotyk Cindamycin przez równy tydzień wraz z probiotykiem. Okres spóźnia mi się już 11 dzień, łącznie wykonałam 4 testy, ostatni został zrobiony w 8 dni spóźnienia i każdy dał wynik negatywny, dodam że przeważnie moje cykle należą do regularnych i nie mam z tym problemów.. Czy to mimo wszystko może być ciąża czy antybiotyk i dość ciężkie zapalenie ucha mogło tak rozregulować cykl?
  18. Witam. Od długiego czasu używam Nuvaring jako antykoncepcji i używam go według schematu. Od piątku 29.05.2020 zaczęłam zażywać antybiotyk Cipropol na zapalenie pęcherza. Ostatnią tabletkę zażyłam w środę 3.06.2020. Chciałabym się dowiedzieć czy ten antybiotyk obniża skuteczność Nuvaring i po jakim czasie od ostatniej tabletki antybiotyku mogę zacząć współżyć z partnerem bez obaw?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Przez pobyt w szpitalu zmuszona byłam przerwać branie tabletek antykoncepcyjnych. Aktualnie czekam na miesiączkę, aby znów móc do nich wrócić. Mam objawy takie jak delikatnie bóle podbrzusza oraz lekkie bóle piersi, natomiast okresu wciąż brak. W szpitalu byłam ponad 2 tygodnie, miałam zapalenie płuc, dostawał dożylnie antybiotyk. Do tego przez tydzień nie byłam w stanie nic zjeść przez co dość sporo schudłam. Czy te wszystkie czynniki mogą mieć wpływ na opóźnienie miesiączki? Ostatnie krwawienie z odstawienia dostałam normalnie. Bez dodatkowego zabezpieczenia współżyłam na dwa tygodnie przed odstawieniem leków.
  20. Dzień dobry. Mam pytanie, gdzieś w październiku tamtego roku prawdopodobnie ugryzł mnie kleszcz w nogę wystąpił rumień zrobiłem badania na bolerioze IgG (ICD-9:S21) IgG 72,82 U/ml IgM (ICD-9:S25) 135.16 U/ml >22 wynik dodatni 16-22 wynik wątpliwy 0-16 wyniki ujemny. Po trzech tygodniach brania antybiotyku powtórzyłam badania IgG(ICD-9:S21) 58.61 U/ml. Igm (ICD-9:S25) 85.55 U/ml > 22 wynik dodatni 16-22 wynik wątpliwy 0-16 wynik ujemny. Po trzech miesiącach lekarz kazał powtórzyć badania wyszły tak IgG(ICD-9:S21) 37,62U/ml IgM(ICD-9 :S25) 57,76U/ml >22 wynik dodatni 16-22 wynik wątpliwy 0-16 wyniki ujemny. Pytanie czy mam bolerioze. Odczuwam ból nóg, zmęczenie szum w uszach i ból w klatce piersiowej. Dziękuję za odpowiedz
  21. Dzień dobry. 30.04 miałam zastrzyk antykoncepcyjny (pierwszy). To był 5 dzień cyklu. Z początku było ok. Jednak kiedy przyszedł czas kolejnej miesiączki miałam niby plamienia. To jest niby normalne ale one trwają już 1,5 tygodnia. Raz mniejsze raz większe. I do tego niestety boli brzuch typowo jak na miesiączkę. Przy okazji leczę się bo wykryto u mnie bakterie w moczu i mam antybiotyk. Boję się że poprostu to są skutki uboczne zastrzyku i niewiem co robić.
  22. Witam, okres mam od 28-34 dni. Teraz spóźnia się już 3 dzień. Współżyłam ponad 2 tygodnie temu. Zrobiłam wczoraj i przedwczoraj dwa testy ciążowe, które wyszły negatywnie. Dodam ze w tym miesiącu zachorowałam i został mi przepisany antybiotyk nobaxin 500mg plus zażywałam sporo lekow przeciwbólowych od ibupromu do apo-napro. Walczyłam z wysokimi gorączkami i 5 dyniowymi bólami głowy. Nie ukrywam ze był to okres dla mnie stresujący. Jestem świadoma ze może to być przez stres. Dzisiaj jedynie czuje ucisk na pęcherz ale także typowe bole w okolicach nerek, które towarzysza mi przed miesiączką. Moje pytanie to, co robić w tej sytuacji i czy opóźnienie miesiączki może być spowodowane lekami i stresem?
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pytanie, ponieważ moja miesiączka jest zwykle regularna(co 29dni /-1dzien) i powinnam dostać ją 22.05 ponieważ nie dostalam do dziś (26.05) to zrobilam rankiem test ciążowy, a ze wyszedł negatywny to pobiegl z rana do ginekologa. Po zrobieniu USG pani ginekolog oznajmiła mi ze mam TORBIELA na lewym jajniku ponoć 7cm ( nie wiem czy dokładnie zrozumialam ponieważ mieszkam w Niemczech i nie wszystkich zwrotów zdazylam się nauczyc). Również kazała mi oczekiwać na miesiaczke i zrobiła termin na za 4 tygodnie (25.06). Kuojemu zdziwieniu nie dostalam żadnych antybiotyków ani nic takiego, tylko oznajmiła ze jeśli będę czuła silny ból brzucha to mam niezwłocznie udać się do szpitala. I tu moje pytanie czy mam mieć powody do obaw? Czy miesiaczka pojawi się nie bawem? A co kiedy miesiączką nie pojawi się do następnej wizyty u ginekologa? Czy ten Torbiel wyplynie wraz kiedy dostanie mkesiaczke? Proszę o pomoc bo nic mi o tym temacie nie wiadomo, skat się to w ogóle wzielo, (jestem już po dwóch ciazach i nigdy wczesniej nie miałam takich przypadków).
  24. Witam, proszę o interpretację wyników. W listopadzie pojawił mi się rumień zrobiłam wyniki (IGM powyżej 190 AU/ML wynik dodatni od 22AU/ML) (IGG 79,83 AU/ML wynik dodatni powyżej 15AU/ML) 3 tygodnie leczenia duomoxem po 2 tabletki (byłam wtedy w 8 tygodniu ciązy i poroniłam) dzisiaj wykonałam test po 5 mscach gdy skończyłam zażywać antybiotyk - IGG 0,32 gdzie granica dodatnia jest powyżej 0,2 igm 1,37 -dodatni od 0,32. Tzn że nie pomógł ten antybiotyk? skoro po 5mscach IGM dalej dodatni? Proszę o komentarz
  25. Czy jeśli od 3 miesięcy stosuję tabletki antykoncepcyjne Orlifique regularnie (ani jedna nie została pominięta) i tylko przez jeden dzień stosowałam antybiotyk Davercin i przestałam I po dwóch dniach uprawiałam seks to mogę być w ciąży? Jaka jest szansa, że działanie antykoncepcji osłabło?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...