Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Medycyna chorób zakaźnych

Znaleziono 389 wyników

  1. Czy przeciwciała SARS-COV-2 IgG w ilości 12,05 (zmierzone 6 miesięcy po pierwszych objawach) dają odporność na zakażenie (zachorowanie). Czy po szczepionce po upływie 6 miesięcy ilość przeciwciał jest większa?
  2. Witam. Robiłam test na p/c przeciw wirusowi SARS CoV-2 w klasie IgG. Wynik badania wyszedł mi ujemny, ale jest też Index (S/C) 0,07. Czy mam zwracać na niego uwagę? Czy to znaczy, że przeszłam koronawirusa? Od 10.03 przez pewien czas miałam objawy. Dziękuję za odpowiedź.
  3. Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc co to oznacza. Jestem w 22tc ciąży bardzo boję się o dziecko. Toxoplazma gondii Przeciwciała w kl. IgG 363,32. IU/ml 0,0-7,5 IU/ml - wynik niereaktywny 7,5-10,5 IU/ml - wynik graniczny >=10,5 IU/ml - wynik reaktywny Toxoplazma gondii Przeciwciała w kl. IgM reaktywny Min:. Max: niereaktywny
  4. Witam, po leczeniu kily bezantacilem w badaniu kontrolnym dostalem taki wynik prosze o interpretacje: FTA dodatni mialo 1/450 TPHA dodatni miano 1/2560 VDRL dodatni Miano 1/4 FTA ABS dodatni,
  5. W pierwszym trymestrze miałam wysypkę bostońską, łagodnie przebytą, czy od tego moje dziecko urodziło się z wrodzoną zaćmą ? Miałam w ciąży też badanie toksoplazmozy i igG 112 a igm 3,64 czy też mogło jakoś na to wpłynąć? Lub rotawirus w drugim trymestrze?
  6. Co oznacza wynik testu Elisa na bolerioze? Igg 147,39 RU/ml
  7. Dzień dobry, uprzejmie proszę o udzielnie informacji, w zakresie: Przeciwciała anty HBs -16,35 IU/l HBs antygen- ujemny CRP-< 1.0 mg/l OB- 8 mm/h HCV -niereaktywny Dziękuje za chęć udzielenia odpowiedzi Dziękuje z góry za udzielnie odpowiedzi.
  8. Dzień dobry. Proszę o interpretację wyniku przeciwciał w kierunku ospy w klasie IgG.: wynik - 1, 34 ratio Normy: <0,8 ratio: wynik negatywny >= 0,8 < 1,1 ratio: wynik graniczny >= 1,1: wynik pozytywny. Czy przy tak niskim poziomie przeciwciał mam nabytą odporność? Chcemy starać się z mężem o drugie dziecko, stąd moje obawy, że mogłabym zarazić się od trzyletniego syna, gdy ten będzie przechodził ospę. Dodam, że ani ja ani rodzice nie pamiętamy, abym przechodziła w dzieciństwie ospę, stąd moje zdziwienie, że jednak jakieś przeciwciała są. Proszę o pomoc.
  9. Witam, jestem w 10 tygodniu ciąży. Trzy tygodnie temu robiłam badania na różyczkę i wyszło mi igg 77, a igm wątpliwe. Wynik powtórzyłam i po trzech tygodniach znowu wynik igm jest wątpliwy.. co to oznacza?
  10. Czy biorąc lek Vines moxna przyjać szczepienie na covid-19
  11. Jak czytać wynik HSV 1/2 IgG (F64) 26,7 HSV1/2 IgM(F65)0,5
  12. Witam. Piszę z zapytaniem co może oznaczać następujący wynik badania immunologicznego dla 4 letniego dziecka: COV-2Igg = 0.22 COV-2IGm = 0.04 Czy oznacza on ewentualne przechorowanie koronowirusa?
  13. Witam, robiłam badanie przeciwciał neutralizujących anty S ilościowo trimeryczne s IgG metodą CLIA na aparacie LIAISON FIRMY DIASORIN wynik ujemny(niereaktywny)<33,8 BAU/ml wynik dodatni (reaktywny)>33.8 BAU/ml Mój wynik to 117.8 BAU/ml Moje pytanie dotyczy nabytej odporności czy jest ona wystarczająca i jak długo się powinna utrzymywać. Jaka jest maksymalna granica tych przeciwciał?
  14. Witam, czy ilość przeciwciał IgG wirusa SarsCov2 na poziomie 92 BAU/ml to ilość dająca jakąś odporność na covid19 czy jednak jest to za mała ilość? Chorowałem na covid około pół roku temu
  15. Dostalam wynik SARS-CoV-2 Semi-Quant Total Ab 49.65 U/ml.Co to znaczy?
  16. Dzien dobry bardzo prosze o pomoc w interpretacji... badanie na opryszczkę wynik z 4.03.2021przeciwciała IgM 0,91 (wynik ujemny <0,8; watpliwy 0,8-1,1; dodatni>1,1) przeciwciała w kl. IgG -0,26 (w. ujemny <0,8; watpliwy 0,8 - 1,1; dodatni>1,1) Wynik z 29.03.2021 IgM 1,08 a IgG 0,25 Test robiony metodą Elisa Kiedys mialam robioną borelioze w IgM wychodziła dodatnia a testem potwierdzenia ujemne, IgG rowniez w boreliozie bylo ujemne... Czy to może być reakcja krzyżowa jak w przypadku boreliozy?
  17. Jak interpretować wyniki przeciwciał IgG przeciw wirusowi ospy? Wynik badania 43,4 IU/L zakres referencyjny < 80 -------------------------------- Interpretacja wyniku: ujemny < 80 wątpliwy 80 - 110 dodatni > 110. Proszę o interpretację.
  18. Zrobilam test ilościowy na przeciwciala koronawirusa i nie wiem Co oznacza wynik. Mam dwa razy.. P/c przeciw wirusowi Sars Cov-2 w klasie IG <21,00 AU/ml I drugieP/c przeciw wirusowi Sars Cov-2 w klasie IG ujemne.. Co to znaczy. Mialam kontakt czy nie?
  19. Witam, Trzy tygodnie temu mailem objawy kiło podobne. Dostałem antybiotyk na 14 dni. Wyniki badań sa dosc rozbieżne i nie wiem jak je interpretować. Antybityk zacząłem brac 8.03 a badanie krwi mialem 12.03. VDRL, USR, TPHA ujemne, FTA dodatni, FTA ABS wątpliwy
  20. Co to znaczy??? HSV - wirus opryszczki typ 1/2 p/c IgG (F64) 29,7 Index obecne nieobecne: <=0,9 wątpliwe: 0,9-1,1 obecne: >=1,1
  21. Witam zrobiłam badanie przeciwciała neutralizujace Anty-S ilosciowo. Mój wynik to Trimeryczne S IgG 379,60 BAU/ml. Jak mam to i terpretpwac czy to dużo czy mało? Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam
  22. Witam. Od bardzo długiego czasu borykam się z częstymi biegunkami, bólami głowy i długotrwałymi, częstymi aftami. Do tego ostatnimi czasy pogorszył mi się stan psychiczny, objawy depresyjne. Dostałem zalecenie wykonania badan na boleriozę. ELISA I Western-Bolt. Wszystkie wyniki ujemne prócz jednego czynnika w IGG Western-Bolt. Oczyszczona rekombinowana flagelina (p41) z Borrelia afzelii. Jeśli to nie bolerioza czy może być to inna choroba? Dodam, że wykonałem ostatnio badanie na wit. B12. Wynik: 237, przy normie 180-700. W alabie otrzymałem informacje, że to niski poziom i wymaga diagnostyki. Proszę o nakreślenie jakiegoś dalszego kierunku, bo już nie wiem co robić.
  23. Czy wynik testu IGG na przeciwciała ANTY-SARS-COV-2 równy 0,09 oznacza, że miałam kontakt z wirusem, ale organizm nie wytworzył przeciwciał? Wiem, że jest to wynik interpretowany jako ujemny, dlaczego jednak nie jest on równy 0? Nie miałam potwierdzonego zakażenia COVID-19, nie miałam też przez okres pandemii żadnych objawów, jednak wiem, że wirus często przebiega bezobjawowo, a w mojej pracy często musiałam kontaktować się z dużą ilością osób.
  24. Witam moje pytanie brzmi moje wyniki toksoplazmoza igm. 100 indeks a igg 0,10IU/ml co to oznacza
  25. Dzień dobry. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a bardzo się niepokoje. Jestem w 9 tygodniu ciąży, wyniki które mnie niepokoja to: P. Ciała przeciw. HBs-33,6IU/I(wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100); ALT 16U/I(5-35); AST 19 U/I (5-35); Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl (0,0-1,0). Dodam, że dwa tygodnie temu HBs wynosiło 38,5 IU/I (wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100). Czy te wyniki świadczą o WZW typu B lub o innej chorobie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...