Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zmiany skórne

Znaleziono 40 wyników

  1. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  2. Ostatnio towarzyszy mi straszne osłabienie organizmu. Częste gorączki, nocna potliwość, słuchy męczący kaszel etc. Dostałem również zmian skórnych podobnych do tych kiłowatych tj. plamy od wewnętrznej strony dłoni a także na stopach. Kilka dni temu zleciłem sobie zrobienie badań między innymi na: 1. Chlamydia Trachomatis IgG (p.ciała) 2. HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) 3. HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) 4. Kiła test przesiewowy WR 5. HBs antygen (test jakościowy) Telefonicznie laboratorium poinformowało mnie, że: - Test na Chlamydia Trachomatis jest ok. - HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) - przekazano do dalszego badania -HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) tes wyszedł "wątpliwych" mam zrobić test Wolta -Kiła test przesiewowy WR ten również poszedł do dalszej diagnostyki Moje pytanie jest następujące czy istnieje ryzyko, że takie zawirowanie w wynikach badań przesiewowych może być spowodowane inną chorobą np. Sars ?
  3. Witam. Używam antykoncepcji w postaci krążków dopochwowych. Od samego początku mój partner po stosunku narzeka na ból (żołądź). Pojawiają się czerwone plamki, bądź czasami tak jakby łuszczy się skóra. Czy to może być spowodowane krążkiem ?
  4. Dzień dobry. Proszę o pomoc ponieważ to co dzieje się z moją skórą strasznie działa na mnie i moją samoocenę. Mam 15 lat i trądzik tzw. młodzieńczy już za sobą (zaczęłam dojrzewać bardzo szybko). Wszystko było dobrze, natomiast od października zaczęły mi się rozszerzać pory i wyskakiwać pojedyncze pryszcze, sytuacja była coraz gorsza więc poszłam do dermatologa który zlecił mi smarowanie całej twarzy codziennie wieczorem cienką warstwą maści/żelu (?) DUAC, po dwóch takich zabiegach na całej twarzy miałam duże czerwone i piękące plamy, co łagodziłam olejkiem konopnym tłoczonym na zimno. Przestałam stosować ten preparat i starałam się uratować moją skórę (wlaśnie tamtym olejkiem). Teraz codziennie wieczorem po prostu smaruję twarz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Aktualnie na moich policzkach jest pełno zaskórników, są czerwone, mam rozszerzone pory, a skóra strasznie „zmęczona” nie jest jędrna, nie ma blasku, całe czoło pokrywa taka jakby „kaszka” podskórne gródki, które bardzo ciężko wycisnąć. Nie wiem już co robić, jeszcze wcześniej kiedy miałam trądzik młodzieńczy, stosowałam normaclin, który mi pomógł i pryszcze zniknęły. Na ten moment nawet on mnie uczula i skóra reaguje bardzo gwałtownie. Skóra jest teraz bardzo wyczulona na wszystko. BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  5. Witam meżczyzna lat 20, od jakiegoś 1,5 roku borykam się z trądzikiem, od początku myślałem , że jest to związane moją niewłaściwą dietą i alkoholem. Pryszcze wyskakiwały na policzkach , lub żuchwie. Od 3 miesięcy prowadzę zdrową diete i trądzik zmalał, to tego miałem wykonywane 2 zabiegi laserowe na policzkach i do tej pory w tym miejscu trądzik nie występuje, lecz nadal jednak wychodzi na plecach , na nosie lub w okolicach ust i nosa. Miałem robione badania krwi i hormonalne. Krwi bardzo dobre, lecz proszę o interpretacje wyników hormonalnych: FSH - 2,4 NORMA 1,27-19,26 LH - 4,5 NORMA 1,24-8,62 PROLAKTYNA - 10,15 NORMA 2,64-13,13 TESTOSTERON - 7,27 NORMA 1,75-7,81 INSULINA - 14,19 NORMA 3,00-28,00 TSH - 2,34 NORMA 2,80-8,00 I JEDYNY NIEWŁASCIWY DHEA-S -600 a norma 492 czy to może być przyczyną trądziku>? dodam że dość często pocą mi się ręce.
  6. Witam Od 4 lat przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne . Nigdy nie miałam problemów z trądzikiem. Po odstawieniu tabletek w styczniu nie zauważyłam zmian, ale po 3 miesiącach zaobserwowałam u siebie straszny wysyp na czole, maluch krostek. Wizyty u kosmetologa i kuracja kwasami nie pomogła. Co dalej zrobić ?
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 2 dni przed planowanym okresem współżyłam z partnerem, stosunek odbyl sie bez zabezpieczenia z wytryskiem w pochwie. Miałam wówczas dni niepłodne. Wszystkie objawy przed stosunkiem wskazywały na to, że miesiączka zacznie się lada moment. Czyt. Ból piersi, wypryski, mocny bol w podbrzuszu, bol krocza. Po stosunku okres nie pijawil sie w terminie. Spoznia się 3 dzień. Dolegliwości takie jak bol brzucha i bol krocza ustały, zostaly tylko tkliwe piersi. Czy jest duza szansa, że zaszłam w ciążę?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, jestem w 13 dniu po okresie. Cały dzień czułam się wzdęta, wysypało mi lekko buzie krostkami. Ostatnio podczas stosunku czułam lekki ból z lewej strony dołu brzucha. Dziś właśnie dostałam różowo/brązowego plamienia. Współżyje regularnie z chłopakiem nie zawsze z zabezpieczeniem. Czy to może oznaczać zagnieżdżanie zarodka/ ciążę? Dodam, że jeśli nawet chodzi o stres to zazwyczaj wtedy spóźnia mi się okres a nigdy wcześniej nie miałam tak po tylu dniach...
  9. Przez miesiąc brałam tabletki antykoncepcyjne Atywia daily. Czy to normalne, że po odstawieniu czuję kłucie jajnika a czasami rozpieranie. Srom jest obolały i pojawiło się pęknięcie pomiędzy wargą sromową większą a praktycznie z boku wejścia do pochwy. Pęknięcie pojawilo się samoistnie, ponieważ nie było stosunku. Nie depiluje się również, ponieważ najpierw pojawiło się swędzenie warg sromowych, później krostki bez płynu a następnie uległy one złuszczeniu. Sterydowe maści przepisane przez dermatologów pogorszyły stan i pojawił się biały nalot na wargach sromowych a z jego usunięciem zeszła też skóra. Wygląda to jak po oparzeniu, smarowałam Clotrimazolem i się zagoiło a ginekolog przepisał Orungal po 200mg przez 14 dni ale wzięłam przez 7 i odstawiłam. Co to może być ? Odczuwam ból sromu ale u wejścia do pochwy przy siadaniu czy chodzeniu, ból nie jest stały. Doustnie przyjmuje Provag.
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pewne obawy, ponieważ ostatnia miesiączkę miałam 15 września okres był ze skrzepami przez 2 dni bardzo dużo krwi straciłam 3 dzień był już słabszy a na 4 prawie już okresu nie było do dnia dzisiejszego miesiączka się nie pojawiła miałam ja dostać 15 października spóźnia się już 12 dni objawy wskazywały że dostanę okres czuje klucie jajników codziennie przed terminem spodziewanej miesiączki czułam rozpieranie w podbrzuszu robiłam dwa testy ciążowe wyszły negatywnie z chłopakiem nie zabezpieczalismy się mam zmiany w brodawkach wydają się większe niż zawsze rano śmierdza mi strasznie papierosy jestem bardziej wrażliwa na nie miłe zapachy na buzi miałam zawsze wypryski przed spodziewana miesiączka wszystko się uspokoiło czy mam się czym martwić? Proszę o pomoc
  11. Proszę o interpretacje wyników z tarczycy. Zdecydowałam się na badania po ogólnym zmęczeniu organizmu, pojawiającej się suchej skórze na twarzy. Wypryski podskórne w linii żuchwy anty-TPO 9,00 anty-TG 582,00 TSH 0,942 FT4 1,25 PROLAKTYNA 9,79 TRAB <0,80 WITM D 23
  12. Witam. O czym może świadczyć podwyższone u 11-letniego dziecka erytrocyty 5,11 (norma 4,96), hemoglobina 13,8 (norma 13,2), hematokryt 41,9 (norma 39,5) oraz bazofile 0,7 (norma 0,6). Dodam, że morfologia wykonana została już drugi raz z rzędu z podobnymi odchyleniami. Dziecko poza tym cierpi na swędzące zmiany skórne na dłoniach, których etiologii nadal nie udało się ustalić dermatologowi. Wykluczono też boreliozę.
  13. Witam, 2 tygodnie temu usunęłam pieprzyki z twarzy metodą laserową.Strupki odpadły. Czy już mogę te blizny przykryć makijażem?
  14. Witam. Proszę o interpretacje wyników, syn 06.10 skonczy 4msc, a wyniki były robione 02.10. Jest to wynik morfologii. Dodam ze syn jest karmiony mm, aktualnie przechodzimy na nutramigen ze względu na zmiany skórne i wzdecia. Morfologia: WBC 4,66 (6.00-17.00),NEU 0.73(1.50-8.00),LYM 3,15(2.00-8.00), M9N 0.44(0.10-0.50),BAS 0.03(0.00-0.20)NEU% 15.7(35.0-55.0),LYM% 67.6 (20.0-52.0),MON% 9.4(0.0-12.0),EOS%6.7(0.5-6.0),BAS % 0.6(0.0-1.5),RBC3. 96(3.60-5.20),HGB 11.3 (11.0-13.0),HCT% 30,8(35.0-45.0),MCV77.8(80.0-100.0),MCH28.5(26.0-34.0),MCHC36.7(32.0-36.9),RDW-SD30. 9(37. 0-54.0),RDW-CV% 10.8(10.0-15.0),PLT333(150_400),PDW 9.6(9.8-16.2),MPV9.4(7.0-12.4),P-LCR%19.5(13.0-43.0),PCT%0.31(0.10-0.50). NIEPOKOJĄ MNIE WYNIKI MALUSZKA.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Czy to może być ciąża? Na miesiąc odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i uprawiałam w tym czasie seks bez zabezpieczenia, nie doszło do wytrysku w środku. Z moich wyliczeń zaraz zaczyna się 9 tydzień. Nie występowały u mnie mdłości i wymioty, ale u mojej matki też nigdy nie występowały. Szukałam informacji na temat wysypu pieprzyków oraz przebarwień na skórze i natrafiłam na jakiś artykuł łączący to z ciążą. Niby nic wielkiego, ale dołączając opuchnięte nogi, nagłe problemy z cerą, zmęcznie, huśtawki nastojów, zaburzenia łaknienia, zachcianki i jeszcze kilka innych. Nie wiem co myśleć. Czy jest szansa, że doszło do zapłodnienia czy tylko niepotrzebnie się przejmuję?
  16. Badanie w kierunku tocznia układowego ANA 3. Wyniki :RNP/Sm -silnie pozytywny (90,00),SS-A - silnie pozytywny ( 94),Ro-52 - silnie pozytywny (76) reszta negatywna Kontrola 137 silnie pozytywny. Kliniczne objawy wskazują na tocznia: bardzo silne bóle różnych stawów, kręgosłupa, zmiany skórne od słońca.Bardzo proszę o interpretację wyniku. Kobieta lat 36
  17. Witam, mam 27 lat. Mam problem z trądzikiem, próbowałam leczyć na różne sposoby, nie pomagało, sięgnęłam pierwszy raz w życiu po tabletki antykoncepcyjne Vibin. Dostałam je od ginekologa na syfki oraz zmniejszenie mocnego okresu. Niestety kończę pierwszy "listek" z trzech (teraz biorę placebo) i zauważyłam ogromy wysyp pryszczy. Jestem załamana, słyszałam, że ponoć to normalne, że skóra się oczyszcza, ale jak długo ten "pierwszy etap oczyszczania" będzie trwał? I czy faktycznie cera ulegnie poprawie, czy jednak zaprzestać brania tabletek ?
  18. WBC5,58 tys/μl4,00 — 10,00 NEU2,48 tys/μl2,00 — 6,90 NEU%↓44,41 %45,0 — 65,0 LYM2,27 tys/μl1,40 — 4,00 LYM%40,58 %20,0 — 45,0 MONO0,67 tys/μl0,20 — 1,50 MONO%↑11,99 %1,00 — 11,00 EOS↓0,09 tys/μl0,12 — 0,50 EOS%1,56 %0,00 — 5,00 BASO0,08 tys/μl0,02 — 0,20 BASO%1,47 %0,00 — 2,00 RBC5,42 mln/μl4,00 — 6,50 HGB16,2 g/dl13,0 — 17,5 HCT49,1 %40,0 — 53,7 MCV90,5 fL80,0 — 96,0 MCH29,9 pg27,0 — 32,0 MCHC33,0 g/dl32,0 — 37,0 RDW↓11,3 %11,5 — 14,5 PLT205,7 tys/μl150,0 — 400,0 MPV9,99 fL6,50 — 11,00 PCT0,21 %0,14 — 0,36 PDW21,5 %18,0 — 65,0 Żelazo96 μg/dl59 — 148 CRP<1,0 mg/l< 5,0 Powyżej wyniki badania krwi. Od jakiegoś czasu mocne osłabienie, męty w oczach, ogólne zmęczenie i ból mięśni oraz krostki na rękach od paru lat. Niedawno stan zapalny w barku (lekki). Czy może ktoś zasugerować jakieś rozwiązanie ?
  19. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
  20. Jestem podczas brania 5 opakowania tabletek antykoncepcyjnych vibin mini. Na początku stan mojej cery oraz regularność okresu się poprawił. Natomiast podczas przyjmowania 4 opakowanieoraz 5 zaczęły pojawiać się problemy... Wypryski na policzkach (wcześniej nie miewałam) oraz krwawienie z odstawienia pojawiło się o 8 dni za wcześnie. Czy powinnam zmienić tabletki czy jeszcze poczekać bo powinno się wyregulować?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam.. Mam 32 lata. Od czasu pierwszej ciązy 3 lata temu, do tej pory miesiączkowałam bardzo regularnie. Mój cykl wynosil 26 dni. W tym miesiącu coś poszło nie tak. Zamiast okresu pojawił sie przezroczysty śluz z niktami krwi.. Raz na dzien, przez trzy dni mogłam zauważyć go jedynie na papierze toaletowym po sikaniu. Po 3 dniach wszystko znikło. Teraz jestem w 34 dniu cyklu. Okres normalny nie przyszedl. Pobolewa mnie od czasu do czasu lewa strona podbrzusza i plecy. Jestem caly czas spiaca i zmeczona szczegolnie popoludniami. Na buzi pojawily mi sie wypryski. 3 razy robilam test ciazowy i wyszedl negatywnie. Ostatni raz dzis rano. Czy moge byc w ciazy? Dodam ze nie zabezpieczamy sie z mezem wogole. Stosujemy jedynie stosunek przerywany. Miesiączki zawsze mialam obfite , przed okresem bolal mnnie brzuch i piersi. Tym razem nic nie boli.. Jedynie piersi lekko tkliwe.
  22. Dzień dobry. Proszę o interpretację poniższych wyników badań: TSH 3,34 (0,38-5,33) FT3 4,74 (2,5-4,3) FT4 0,79 (0,65-1,48) Od 3 lat leczę się na nadciśnienie, arytmie oraz refluks z przepukliną przełyku. Mam 25 lat, otyłość II stopnia. Od kilku miesięcy odczuwam ciągłe i silne zmęczenie, częste uczucie zimna, mam sporo problemów skórnych oraz włosy wypadają mi garściami (rzęsy i brwi równiez), w ostatnich miesiącach również sporo przybrałam na wadze, często odczuwam duszność, miesiączki stały się nieregularne. Systematycznie badam tarczycę ze względu na występującą w bliskiej rodzinie niedoczynność, guzki, Hashimoto oraz raka tarczycy. Rok temu USG nie uwidoczniło żadnych zmian, tsh nie przekraczało 2. Proszę o podpowiedź czy moje wyniki sugerują, że powinnam udać się na wizytę do endokrynologa? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  23. Witam, Mam 34 lata, w ostatnim okresie miałam problem z trądzikiem. Po odstawieniu nabiału problem zniknął, aczkolwiek nadal mam pojedyńcze krostki, jednak jedynie w dniach okolo-owulacyjnych. Miesiączki mam regularne, aczolwiek raz na jakiś czas (co rok/pół roku) zdarzają się wahnięcia - ok. 2-3 tygodnie spóźnienia. Ginekolog zaleciła wykonanie TSH i prolaktyny. Badanie wykonywałam w 13 dniu cyklu. TSH: 3,330, a prolaktyna podyższona 31,23. Czy jest się czym martwić?
  24. Jestem kobietą, mam 19 lat. Biorę leki antykoncepcyjne, ale wydaje mi się, że to i tak za mało, bo mam trochę ciemne wąsiki, ciemne włosy dookoła sutków, trochę na samej klatce, dużo dookoła pępka i na udach czy miejscach intymnych. Poza tym nie mogę poradzić sobie z krostkami pojawiającymi się na moim czole. Te na samym czole wyglądają (jak na moje oko) jak zaskórniki zamknięte, a te między brwiami, choć na początku też tak wyglądają, później robią się większe i czerwone. Moje pryszcze bardzo mnie swędzą, a te między brwiami także bolą. Stosowałam dwie maści na pryszcze oraz serum i nie widzę niestety zmian. Czy mogą to być problemy hormonalne? Czy to są jakieś konkretne pryszcze? Czy są jakieś leki, które mogłyby mi w tym pomóc? Gdzie mam się zwrócić, co zrobić lub co kupić żeby moja cera się wygładziła, a owłosienie rozjaśniło, zmalało i/lub osłabło?
  25. Dzien dobry wykonywalam badania pod katem zaburzen pracy tarczycy wynik Tsh to 8.230 gdzie Norma jest do 4.200 czy praca tarczycy jest zaburzona, mam wzmozona sennosc, problemy skorne , dusznosc.Z gory dziekuje za odpowiedz.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...