Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zmiany skórne

Znaleziono 48 wyników

  1. Witam, bralam tabketki antykoncepcyjne przez 9 mc. Odstawilam je , dostalam swoja miesiączke po 2mc. Pozniej znowu nie mialam jej ok 40 dni. Nastepnie dostalam 3 regularne okresy tzn co w6 dni. Nastepny okres znowu sie spoznil 48 dni i teraz juz jest regularnie. Bylam u ginekologa zrobil mi usg. Powiedzual ze mam przyjsc jak bede w ciąży...wspominalam lekarzowi o moich problemach skornych i przetluszczajacych sie włosach...nic mi nie odpowiedzial. Poszlam do dermatologa powiedzial ze wyglada mu to na hormony. Przepisal mi witaminy . Wspolzyje juz ok 5 mc bez zabezpieczenia i nic...Mam 34 lata i zastanawiam sie czy mam sama zrobic badania na własną rękę czy zmienic lekarza?
  2. Witam, robiłam ostatnio pakiet badań tarczycowych. Wyniki wyglądają następująco: TSH 1.5349 (norma 0.3500-4.9400) FT3 2.73 (norma 1.58-3.91) FT4 0.78 (norma 0.70-1.48) ANTY-TPO 557,19 (norma 0.00-5.61) ANTY-TG 903,13 (norma 0.00-4,11) Jestem przerażona poziomem przeciwciał, lekarz rodzinny przypuszcza Hashimoto w fazie eutyrozy i kazał umówić się do endokrynologa w celu potwierdzenia i leczenia wizyta za 2 miesiące. Czy to trafna diagnoza? Dodam, że jestem wiecznie zmęczona, senna i rozdrażniona, mam problemy z suchością skóry,bóle głowy, niskie libido,od jakiegoś czasu mam wysypkę (czerwone drobne krostki na wewnetrzej części przedramion).
  3. Dzień dobry. Proszę o pomoc ponieważ to co dzieje się z moją skórą strasznie działa na mnie i moją samoocenę. Mam 15 lat i trądzik tzw. młodzieńczy już za sobą (zaczęłam dojrzewać bardzo szybko). Wszystko było dobrze, natomiast od października zaczęły mi się rozszerzać pory i wyskakiwać pojedyncze pryszcze, sytuacja była coraz gorsza więc poszłam do dermatologa który zlecił mi smarowanie całej twarzy codziennie wieczorem cienką warstwą maści/żelu (?) DUAC, po dwóch takich zabiegach na całej twarzy miałam duże czerwone i piękące plamy, co łagodziłam olejkiem konopnym tłoczonym na zimno. Przestałam stosować ten preparat i starałam się uratować moją skórę (wlaśnie tamtym olejkiem). Teraz codziennie wieczorem po prostu smaruję twarz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Aktualnie na moich policzkach jest pełno zaskórników, są czerwone, mam rozszerzone pory, a skóra strasznie „zmęczona” nie jest jędrna, nie ma blasku, całe czoło pokrywa taka jakby „kaszka” podskórne gródki, które bardzo ciężko wycisnąć. Nie wiem już co robić, jeszcze wcześniej kiedy miałam trądzik młodzieńczy, stosowałam normaclin, który mi pomógł i pryszcze zniknęły. Na ten moment nawet on mnie uczula i skóra reaguje bardzo gwałtownie. Skóra jest teraz bardzo wyczulona na wszystko. BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  4. Witam. Dziś byłam u ginekologa. Miałam antykoncepcję hormonalną (adaring) która wywołała u mnie infekcje. Infekcja minęła (tzn.brak objawów) ale mam po niej kaszaka na pachwinie. Lekarz zapisał maść w związku ze zmianą na skórze. maść: MACMIROR COMPLEX. Myslalam, ze to będzie maść stosowana miejscowo na skórę. Tak zrozumiałam. A widzę, ze to jest maść dopochwowa. Czy możliwe, że mam ją wyjątkowo w moim przypadku stosować miejscowo? Czy wgl można tak używać takiej maści? Czy mam ją podawać dopochwowo co też wyleczy zmiany skórne w okolicy pochwy?? Dodam, że lekarz pozwolił na współżycie, choć na ulotce napisano, że nie należy współżyć podając sobie ten lek.
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Od kilku dni bardzo bolą mnie piersi, mam wzmożony apetyt, do tego pojawiają się wypryski na twarzy i biała wydzielina z pochwy, brałam tabletki antykoncepcyjne ale 2 tygodnie temu zapomniałam wziąć dlatego zrobiłam przerwę i czekam na kolejna miesiączkę aby zacząć od nowa brać tabletki, w tym czasie kochałam się z mężem dwa razy bez zabezpieczenia. Czy jest możliwe, że mogłam zajść w ciąże ?
  6. Brak miesiączki od 80 dni, wcześniej spóźniał mi się maksymalnie do 50 dni. Dodatkowo mam uczulenie na dłoniach, są to czerwone krostki na palcach i plamy w zgięciach palców. Ból jest taki jakbym po prostu się oparzyła, nie mogę ich zgniać.
  7. Witam, od od 8 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne oraz używam maści na trądzik (izotziaja i normaclin). Moim problemem był lekki trądzik na czole oraz dekolcie, natomiast trochę gorszy trądzik na plecach. Do pewnego momentu wszystko było swietnie, niedoskonałości zeszły, natomiast około listopada/ grudnia zaczęły mi się pojawiać drobne pryszcze na plecach. Do tej pory się z tym nie uporałam i ciagle dochodzą jakieś nowe zmiany na plecach. Nie jest tak źle jak na początku, ale nie jest tez tak dobrze jak było na przykład w sierpniu. Dalej biorę te same tabletki i stosuje te same maści. Od czego może się tak dziać? Może to przez za małą dawkę hormonów i powinnam się przerzucić na inne tabletki? Bardzo proszę o pomoc, jest to mój ogromny kompleks i ciężko mi jest patrzeć na to jak powraca.
  8. Witam, przyjmuje tabletki anty a dokładnie teraz wzięłam 3 tabletkę już drugi miesiąc, uprawiałam wczoraj seks bez dodatkowego zabezpieczenia. Nie doszło do wyprysku „w środku”, ale na zewnątrz, niestety potem niechcący usiadłam na pościel gdzie była sperma. Czy powinnam się martwić? Dodam, ze tabletki anty przyjmuje raz o 20 czasami o 22.
  9. Dzień dobry, jestem zaniepokojona, ponieważ kilka dni temu zauważyłam na mojej potylicy niewielki, twardy guzek. Początkowo był on praktycznie bezbolesny, później zaczął lekko bolec, teraz nie boli, jednak kiedy np idę lekko mi przeszkadza, czuję go. Wcześniej raz na jakiś czas występowały u mnie delikatne nudności, jednak nie wiem czy były one z tym związane. Dodatkowo po obu stronach mojej głowy (nad uszami) oraz jeden na czole pojawiły się niewidoczne zmiany, coś jakby pryszcze pod skóra, jednak prawie płaskie (również nie wiem czy na pewno są one z tym związane) Dziś rano pojawiły się delikatne, lekko bolesne siniaki pod pachami. Około miesiąc temu zaobserwowałam także mała, zmianę na pachwinie o lekko czarnej obwolucie. Zmiana ta jest zupełnie bezbolesna, była większa, lecz zmalała. Bardzo się niepokoję, mam w głowie najgorsze. Mam wrażenie ze sama wymyślam sobie dodatkowe objawy, to ze stresu.Co to może być?
  10. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  11. Ostatnio towarzyszy mi straszne osłabienie organizmu. Częste gorączki, nocna potliwość, słuchy męczący kaszel etc. Dostałem również zmian skórnych podobnych do tych kiłowatych tj. plamy od wewnętrznej strony dłoni a także na stopach. Kilka dni temu zleciłem sobie zrobienie badań między innymi na: 1. Chlamydia Trachomatis IgG (p.ciała) 2. HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) 3. HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) 4. Kiła test przesiewowy WR 5. HBs antygen (test jakościowy) Telefonicznie laboratorium poinformowało mnie, że: - Test na Chlamydia Trachomatis jest ok. - HCV przeciwciała przeciw HCV (WZW typu C) - przekazano do dalszego badania -HIV (p.ciała anty-HIV1/HIV2 combo) tes wyszedł "wątpliwych" mam zrobić test Wolta -Kiła test przesiewowy WR ten również poszedł do dalszej diagnostyki Moje pytanie jest następujące czy istnieje ryzyko, że takie zawirowanie w wynikach badań przesiewowych może być spowodowane inną chorobą np. Sars ?
  12. Witam. Używam antykoncepcji w postaci krążków dopochwowych. Od samego początku mój partner po stosunku narzeka na ból (żołądź). Pojawiają się czerwone plamki, bądź czasami tak jakby łuszczy się skóra. Czy to może być spowodowane krążkiem ?
  13. Witam meżczyzna lat 20, od jakiegoś 1,5 roku borykam się z trądzikiem, od początku myślałem , że jest to związane moją niewłaściwą dietą i alkoholem. Pryszcze wyskakiwały na policzkach , lub żuchwie. Od 3 miesięcy prowadzę zdrową diete i trądzik zmalał, to tego miałem wykonywane 2 zabiegi laserowe na policzkach i do tej pory w tym miejscu trądzik nie występuje, lecz nadal jednak wychodzi na plecach , na nosie lub w okolicach ust i nosa. Miałem robione badania krwi i hormonalne. Krwi bardzo dobre, lecz proszę o interpretacje wyników hormonalnych: FSH - 2,4 NORMA 1,27-19,26 LH - 4,5 NORMA 1,24-8,62 PROLAKTYNA - 10,15 NORMA 2,64-13,13 TESTOSTERON - 7,27 NORMA 1,75-7,81 INSULINA - 14,19 NORMA 3,00-28,00 TSH - 2,34 NORMA 2,80-8,00 I JEDYNY NIEWŁASCIWY DHEA-S -600 a norma 492 czy to może być przyczyną trądziku>? dodam że dość często pocą mi się ręce.
  14. Witam Od 4 lat przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne . Nigdy nie miałam problemów z trądzikiem. Po odstawieniu tabletek w styczniu nie zauważyłam zmian, ale po 3 miesiącach zaobserwowałam u siebie straszny wysyp na czole, maluch krostek. Wizyty u kosmetologa i kuracja kwasami nie pomogła. Co dalej zrobić ?
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 2 dni przed planowanym okresem współżyłam z partnerem, stosunek odbyl sie bez zabezpieczenia z wytryskiem w pochwie. Miałam wówczas dni niepłodne. Wszystkie objawy przed stosunkiem wskazywały na to, że miesiączka zacznie się lada moment. Czyt. Ból piersi, wypryski, mocny bol w podbrzuszu, bol krocza. Po stosunku okres nie pijawil sie w terminie. Spoznia się 3 dzień. Dolegliwości takie jak bol brzucha i bol krocza ustały, zostaly tylko tkliwe piersi. Czy jest duza szansa, że zaszłam w ciążę?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, jestem w 13 dniu po okresie. Cały dzień czułam się wzdęta, wysypało mi lekko buzie krostkami. Ostatnio podczas stosunku czułam lekki ból z lewej strony dołu brzucha. Dziś właśnie dostałam różowo/brązowego plamienia. Współżyje regularnie z chłopakiem nie zawsze z zabezpieczeniem. Czy to może oznaczać zagnieżdżanie zarodka/ ciążę? Dodam, że jeśli nawet chodzi o stres to zazwyczaj wtedy spóźnia mi się okres a nigdy wcześniej nie miałam tak po tylu dniach...
  17. Przez miesiąc brałam tabletki antykoncepcyjne Atywia daily. Czy to normalne, że po odstawieniu czuję kłucie jajnika a czasami rozpieranie. Srom jest obolały i pojawiło się pęknięcie pomiędzy wargą sromową większą a praktycznie z boku wejścia do pochwy. Pęknięcie pojawilo się samoistnie, ponieważ nie było stosunku. Nie depiluje się również, ponieważ najpierw pojawiło się swędzenie warg sromowych, później krostki bez płynu a następnie uległy one złuszczeniu. Sterydowe maści przepisane przez dermatologów pogorszyły stan i pojawił się biały nalot na wargach sromowych a z jego usunięciem zeszła też skóra. Wygląda to jak po oparzeniu, smarowałam Clotrimazolem i się zagoiło a ginekolog przepisał Orungal po 200mg przez 14 dni ale wzięłam przez 7 i odstawiłam. Co to może być ? Odczuwam ból sromu ale u wejścia do pochwy przy siadaniu czy chodzeniu, ból nie jest stały. Doustnie przyjmuje Provag.
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pewne obawy, ponieważ ostatnia miesiączkę miałam 15 września okres był ze skrzepami przez 2 dni bardzo dużo krwi straciłam 3 dzień był już słabszy a na 4 prawie już okresu nie było do dnia dzisiejszego miesiączka się nie pojawiła miałam ja dostać 15 października spóźnia się już 12 dni objawy wskazywały że dostanę okres czuje klucie jajników codziennie przed terminem spodziewanej miesiączki czułam rozpieranie w podbrzuszu robiłam dwa testy ciążowe wyszły negatywnie z chłopakiem nie zabezpieczalismy się mam zmiany w brodawkach wydają się większe niż zawsze rano śmierdza mi strasznie papierosy jestem bardziej wrażliwa na nie miłe zapachy na buzi miałam zawsze wypryski przed spodziewana miesiączka wszystko się uspokoiło czy mam się czym martwić? Proszę o pomoc
  19. Proszę o interpretacje wyników z tarczycy. Zdecydowałam się na badania po ogólnym zmęczeniu organizmu, pojawiającej się suchej skórze na twarzy. Wypryski podskórne w linii żuchwy anty-TPO 9,00 anty-TG 582,00 TSH 0,942 FT4 1,25 PROLAKTYNA 9,79 TRAB <0,80 WITM D 23
  20. Witam. O czym może świadczyć podwyższone u 11-letniego dziecka erytrocyty 5,11 (norma 4,96), hemoglobina 13,8 (norma 13,2), hematokryt 41,9 (norma 39,5) oraz bazofile 0,7 (norma 0,6). Dodam, że morfologia wykonana została już drugi raz z rzędu z podobnymi odchyleniami. Dziecko poza tym cierpi na swędzące zmiany skórne na dłoniach, których etiologii nadal nie udało się ustalić dermatologowi. Wykluczono też boreliozę.
  21. Witam, 2 tygodnie temu usunęłam pieprzyki z twarzy metodą laserową.Strupki odpadły. Czy już mogę te blizny przykryć makijażem?
  22. Witam. Proszę o interpretacje wyników, syn 06.10 skonczy 4msc, a wyniki były robione 02.10. Jest to wynik morfologii. Dodam ze syn jest karmiony mm, aktualnie przechodzimy na nutramigen ze względu na zmiany skórne i wzdecia. Morfologia: WBC 4,66 (6.00-17.00),NEU 0.73(1.50-8.00),LYM 3,15(2.00-8.00), M9N 0.44(0.10-0.50),BAS 0.03(0.00-0.20)NEU% 15.7(35.0-55.0),LYM% 67.6 (20.0-52.0),MON% 9.4(0.0-12.0),EOS%6.7(0.5-6.0),BAS % 0.6(0.0-1.5),RBC3. 96(3.60-5.20),HGB 11.3 (11.0-13.0),HCT% 30,8(35.0-45.0),MCV77.8(80.0-100.0),MCH28.5(26.0-34.0),MCHC36.7(32.0-36.9),RDW-SD30. 9(37. 0-54.0),RDW-CV% 10.8(10.0-15.0),PLT333(150_400),PDW 9.6(9.8-16.2),MPV9.4(7.0-12.4),P-LCR%19.5(13.0-43.0),PCT%0.31(0.10-0.50). NIEPOKOJĄ MNIE WYNIKI MALUSZKA.
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Czy to może być ciąża? Na miesiąc odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i uprawiałam w tym czasie seks bez zabezpieczenia, nie doszło do wytrysku w środku. Z moich wyliczeń zaraz zaczyna się 9 tydzień. Nie występowały u mnie mdłości i wymioty, ale u mojej matki też nigdy nie występowały. Szukałam informacji na temat wysypu pieprzyków oraz przebarwień na skórze i natrafiłam na jakiś artykuł łączący to z ciążą. Niby nic wielkiego, ale dołączając opuchnięte nogi, nagłe problemy z cerą, zmęcznie, huśtawki nastojów, zaburzenia łaknienia, zachcianki i jeszcze kilka innych. Nie wiem co myśleć. Czy jest szansa, że doszło do zapłodnienia czy tylko niepotrzebnie się przejmuję?
  24. Badanie w kierunku tocznia układowego ANA 3. Wyniki :RNP/Sm -silnie pozytywny (90,00),SS-A - silnie pozytywny ( 94),Ro-52 - silnie pozytywny (76) reszta negatywna Kontrola 137 silnie pozytywny. Kliniczne objawy wskazują na tocznia: bardzo silne bóle różnych stawów, kręgosłupa, zmiany skórne od słońca.Bardzo proszę o interpretację wyniku. Kobieta lat 36
  25. Witam, mam 27 lat. Mam problem z trądzikiem, próbowałam leczyć na różne sposoby, nie pomagało, sięgnęłam pierwszy raz w życiu po tabletki antykoncepcyjne Vibin. Dostałam je od ginekologa na syfki oraz zmniejszenie mocnego okresu. Niestety kończę pierwszy "listek" z trzech (teraz biorę placebo) i zauważyłam ogromy wysyp pryszczy. Jestem załamana, słyszałam, że ponoć to normalne, że skóra się oczyszcza, ale jak długo ten "pierwszy etap oczyszczania" będzie trwał? I czy faktycznie cera ulegnie poprawie, czy jednak zaprzestać brania tabletek ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...