Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Alergia

Znaleziono 30 wyników

  1. Prowadząca mnie przy pco ginekolog zaleciła zbadanie się pod kątem IO. Niestety ze względu na przyjmowane beta2-mimetyki (wziewne leki na alergię) nie mogę wykonać aktualnie testu obciążenia (konieczność odstawienia leków). Wysłała mnie więc na zwykłe badanie glukozy i insuliny. Wyniki na czczo : Glukoza 99.72 (w laboratorium zaokrąglono już do 100) Insulina 6,4 (zaokrąglono do 6) Wskaźnik HOMA 1,48 Wskaźnik QUICKI 0,36 co myśleć?
  2. Witam! Od dłuższego czasu mam stany podgorączkowe od 37.3 do 37.7 dostałam skierowanie na badania i kilka parametrów wyszło nie tak jak powinno. Poniżej opisze to co wyszło zle: Leukocyty (WBC) 10,11 10^9/L norma 10 PDW 17.20% norma 18,10 do 22,20 Neutrocyty ( Neu%) 70.1% norma 57-65 Bazocyty( BASO% ) 0,2% NORMA 0,5 DO 1,6 Neutrocyty (NEU) 7,06 norma 1.80 do 7,00 Bazocyty (BASO) 0,02 norma 0,050 do 0,160 Mocz- osąd moczu : Nablonki płaskie -nieliczne wpw Bakterie - pojedyncze wpw Pasma sluzu liczne wpw Dodam, ze choruje na astme, niedoczynność tarczycy oraz mam alergie. Czy może to być coś groźnego? Jakie badania należałoby jeszcze wykonać? Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam
  3. Prosiłabym o interpretację wyników morfologii taty, który jest po pierwszej chemii, otrzymanej 3 miesiące temu. Ze względu na alergię skórna, migotanie przedsionków a następnie zarażenie salmonellą, której następstwem była sepsa oraz ostra niewydolność nerek, kolejna chemia została przesunięta. Na szczęście wszystko skończyło się w miarę dobrze i tata czyje się juz w miarę dobrze.Niestety boi się iśc na kolejną chemię.. WBC 1,4 norma 4-10 hemoglobina 11,6 14-18 płytki krwi 138 150-450 neutrocyty 37,8 % 45-70 limfocyty 35,6 % 20-45 monocyty 14,6 % 2-8 komórki peroksydazoujemne 10,1 % 0-4 neutrocyty 0,53 1,8-7 limfocyty 0,5 1-4,5 neutrocyty o jądrze pałeczkowatym 17 % 0-5 -''- o jądrze podziel. 13 % 45- 70 limfocyty 42 % 20-45 % monocyty 17 2-8 % eozynocyty 1 % 1-5 % limfocyty atypowe 10% Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Beata
  4. Witam , Miałem zlecone badania przez lekarza FSH 0,4 mlU/ml(1,5-12,4) LH 1,5 mUl/ml (1,5-8,6) testosteron 3,24 ng/ml(2,49-8,36) DEHASO4 76 ug/dl (88,9-427) PRL norma estradiol norma , progesteron poniżej 0,050 (0,050-0,149) w wywiadzie osłabione libido , impotencja , nadmierna potliwość tzw zimne poty , cukier na czczo 81 mg/dl,Czy to może być od takich wyników? Stwierdzona hipoglikemia reaktywna po pobycie w szpitalu. A drugie pytanie mam teraz zlecone leki Asmenol i Jovesto na alergie i czy one nie pogorszą jeszcze moich wyników i nie wywołaja impotencji?czy generują zaparcia ?
  5. Wykonałam badanie IgE sp. E1 na siersć i łupież kota. Mój wynik to 15.0 kU/L ale pisze obok że w normie. Lekarz skomentował jako "wynik dodatni. Wskazuje na uczulenie na alergeny kota" . Dodam że nie przy wszystkich kotach odczuwam alergie ( łzawienie oczu, swędzenie, puchnięcie powiek ) Konsultacje z lekarzem mam dopiero za 2 tygodnie a zależy mi na szybkiej odpowiedzi .
  6. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  7. Mam 20 lat. W badaniach krwi liczba i procenty eozynocytów były podwyższone. 8,8% i ich liczba wynosiła 0,74. Mam AZS, alergię i leczę się na zapalenie żołądka wywołane helicobacter pylori. Czym spowodowana jest tak wysoka liczba eozynocytów?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, pisze z pytaniem dotyczącym sexu bez zabezpieczenia. Kilka razy uprawiałam sex bez prezerwatywy ponieważ I ja I mój partner mamy uczulenie na lateks. Nie biorę tabletek antykoncepcyjnych. Mój chłopak dochodzi poza pochwą i nie mam później żadnej styczności że spermą, bynajmniej nie przypominam sobie takiej sytuacji. Czy w takim przypadku jak sex bez zabezpieczenia bez wytrysku wewnątrz kobiety może dojść do zapłodnienia?
  9. Syn skonczyl rok, ma alergie na bialko mleka krowiego. Alergolodzy nie chca przepisac recepty bo boja sie kar. Do kogo po recepte?
  10. Moje IgE wynosi 4130 mam alergie natomiast zwykle nie przekraczało ono 500 tymbardziej teraz kiedy nie czuje tych objawów alergii wynik wydaje mi sie sporo za duży jaka moze być jeszcze tego przyczyna?
  11. Syn prawie 6 lat. Od ponad 2 lat przytyka mu się intensywnie nos. Były zrobione testy z krwi - wyszła alergia na białko i żółtko kurze, testy skórne wziewne nic nie wykazały. Aby mógł swobodnie oddychać musi brać syrop przeciwalergiczny. Właśnie zrobiłam badania - testy z krwi alergiczne metodą molekularną na 282 komponenty, gdyż mimo wyeliminowania jajek z diety po odstawieniu leku przeciwalergicznego nos od razu się przytykał ponownie. W wynikach wyszło wszystko na 0, ale za to IgE całkowite 128 kU/L. Co to oznacza?
  12. Witam. Moja córka (7 lat) narzeka na bóle brzucha. Często są to skurcze a ostatnio zaczęła dodatkowo tak dziwnie mruczeć, zupełnie nieświadomie. Ma mniejszy apetyt i często mówi że chce jej się wymiotować. Lekarz podejrzewał alergię lub pasożyty, badania krwi wskazywały na pasożyty, podaliśmy lek na odrobaczenie ale to nie pomogło do końca i po około miesiącu objawy wróciły. W sobotę zrobiłam ponowne badania krwi i dodatkowo IgE całkowite. Podaję wyniki które odbiegają od norm lub są na jej pograniczu MCH - 24.8 (25.5 - 31.0) P-LCR - 18.1 (19.1 - 46.6) Neutrofile - 35.4 (40.0 - 60.0) Monocyty - 8.1 (1.0 - 6.0) Eozynofile - 5.6 (0.0 - 4.0) Bazofile 0.11 (0.02 - 0.05) Hemoglobina - 12.4 (12.0 - 15.5) Hematokryt 37.3 (37.0 - 43.0) Limfocyty - 49.2 (25.0 - 50.0) IgE całkowite - 8.80 (0.0 - 90.0) Proszę o pomoc
  13. Mam problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Bardzo szybko się stresuję i denerwuję zwłaszcza w towarzystwie ludzi czy w trudniejszych sytuacjach życiowych. Już przy umiarkowanym stresie moje nogi zaczynają puchnąć jakby zbierała się w nich woda a akurat zaczyna pięc i swędzieć jakby coś w niej pękało. Mam też dość widoczne żyły. Moje ciało reaguje tak od ok 10-12 lat i z biegiem czasu jest coraz gorzej. Po 2-3 dniach zupełnie bez stresu opuchlizna ustepuje. Mam też opuchnięta twarz, nieregularne miesiączki. Prolaktyna, estrogen, testosteron, androstendion, insulina i glukoza w normie. Mam wysoki kortyzol z rana ok 600-800 nmol/l przy normie 171-536. Bardzo często budzę się napięta i zestresowana z uczuciem strachu. Czasem trzęsą mi się dłonie, zawsze w godzinach rannych do ok 15. Mam więcej energii i czuję się spokojniej po południu po ok 15-16. Mam problemy z zasypianiem a rano budzę się zmęczona po 8h snu. Choruję na alergię, astmę, lekarz stwierdził że mam nerwicę społeczna i przepisał Paroxinor ale raczej nie daje efektów. W ostatnich wynikach badań Wbc, Neut, Neut% trochę poniżej normy. Znacznie podwyższone EO 13,2% przy normie 0-5. Baso% 1,4 przy normie 0-1. TSH i anty-tpo w normie. Bardzo proszę o poradę.
  14. Witam. Od około 8 lat borykam się z padaczka, zawrotami głowy, bólami głowy, stwierdzono u mnie zmiany pozapalne w osierdziu, miewam bóle różnych stawów, uczucie gorąca, poty, stany podgorączkowe, w sezonie letnim.wystepuje alergia na słońce w postaci krążkowych wykwitów skórnych. Wykonałam badania profil ANA od 1 do 3.Oto wyniki: ANA 1 obecność przeciwciał o typie świecenia homogennym. ANA. 2: typ świecenia homogenny w mianie 1 : 1000. ANA 3. SS - A natywne 60 kDA graniczne. Dfs70 nie stwierdzono. Pozostałych przeciwciał ENA nie stwierdzono. Czy to może być toczeń? Nadmienię że jestem kobietą i mam 34 lata. Borykam się od kilku lat z hiperprolaktynemia. Pozostałe hormony w tym tarczycy są w normie Pozdrawiam
  15. Witam serdecznie, poproszę o interpretacje wyników krwi córeczki, dodam że ma katarek którym zaraziła się od brata po powrocie z nad morza oraz lekki kaszelek, do tego ida jej górne jedynki a jedną już się prawie przebiła, do tego robi zielone kupki więc jeśli chodzi o nie to podejrzewam alergię na białko mleka krowiego. Córeczka skończyła 7 miesiecy Morfologia krwi obwodowej z rozmazem Leukocyty (ICD9:C30) 6,57 ×103/µL 6,00 — 17,50 Erytrocyty (ICD9:C02) 4,26 ×106/µL 3,04 — 5,26 Hemoglobina (ICD9:C19) 11,8 g/dL 9,0 — 14,0 Hematokryt % 33,0 % 28,0 — 44,0 MCV 77,5 fL 77,0 — 115,0 MCH 27,7 pg 24,0 — 36,0 MCHC 35,8 g/dL 26,4 — 40,9 Płytki krwi (ICD9:C66) 347 ×103/µL 130 — 400 P-LCR 24,2 % 13,0 — 43,0 RDW-CV 12,4 % 11,5 — 16,0 Pałeczki (ICD9:C32) 0,6 % NEU% (ICD9:C32) ↓ 16,3 % 27,0 — 51,0 EO% (ICD9:C32) 2,7 % 0,0 — 6,0 BASO% (ICD9:C32) 0,6 % 0,0 — 1,0 LYM% (ICD9:C32) ↑ 72,3 % 38,0 — 60,0 MONO% (ICD9:C32) 7,5 % 0,0 — 14,0 MPV 10,0 fL 8,7 — 10,6 LYMPH
  16. Witam. Chciałabym porosić o pomoc w interpretacji wyników badania. Mam całoroczną alergię. Główne objawy to uczucie zatkania nosa i przezroczysta, wodnista wydzielina. Nie wydaje mi się żeby zależało od tego czy jestem w budynku czy na zewnątzr. Za to ostatnio się jakby pogorszyło. Dodam że leki na alergię pomagają. Badanie alergiczne z krwi wykazało <0,15 kU/L przeciwciał dla wszystkiego oprócz asperigillus fumigatus, gdzie jest 0,18 kU/L. Czy to oznacza że mam alergię na ten gatunek pleśni?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 18 lat i od 5 dni spóźnia mi się miesiączka, niby to tylko 5 dni, ale jednak się boję. Od jakiegoś tygodnia strasznie się wszystkim przejmuje i stresuje i właśnie nie wiem czy to właśnie od tego, czy czegoś innego. Bo przez jakieś 2tygodnie lub i 3 tygodnie stosowałam tabletki na ból zęba i to nawet w sporych ilościach i przez nie dostałam alergii, i teraz mam tabletki na tą wysypkę na skórze. I właśnie nie wiem czemu może mi się spóźniać miesiączka i też przez to, że mi się spóźnia się bardzo stresuje, że mogę być w ciąży, bo jestem już od jakiegoś czasu aktywna seksualnie.
  18. Witam. Pytanie do pediatry. Synek 6 miesięcy. W 6 tyg stwierdzono uczulenie na mleko ze względu na wysypke na twarzy. Zrobione badania na nietolerancje białka mleka krowiego ige swoiste< 0,1kuA/L oraz laktoze wynik <0,35kU/L. Czy można wykluczyć skaze białkowa u dziecka i spróbować podać produkt mleczny ?
  19. Witam. Dziecko 4 miesiące, ige całkowite 64, wszystkie wyniki <15, oprócz mleko krowie 0,45; beta laktoalbumina 0,19; surowicza alubima wołowa 0,90; ziemniak 1,00. Co ciekawe dziecko po kontakcie z właścicielami psów lub kotem zaczyna się drapać po buzi, trzeć oczy, a gdy pies podbiegnie zaczyna płakać, zastanawia mnie czy to alergia czy poprostu się boi psów.
  20. Syn 8 lat od kilku dni ma stan podgorączkowy od 37,1 do 37,8. Doskwiera mu katar myślę, że to podłoża alergiczne bo pylą trawy a ja rownież męczę się z katarem a mam na nie uczulenie. Syn dostaje Amertil. Zrobiliśmy badanie moczu bez odchyleń w wyniku, crp w normie, Ob 11 przy normie do 8, odchylenia w morfologii MPV 7,9 (9,2-11,4), EOS 0,61 (0,10-0.6), LYMPH% 32,8 (35-55), Monocyty % 11,8 (1-10), EOS % 9,5 (1-5). Czy takie wyniki wskazują na coś poważnego?
  21. Mam 3 letnia córkę. Ma AZS w dodatku ciagle podpuchnięte i łzawiące oczy trze je i pociera. Byłam u alergologa jednak kazał na początku porobić wszystkie wyniki bo może to być rożnego pochodzenia, nie tylko alergia. Zaniepokoiła mnie morfologia- leukocyty 3.58, hematokryt 32.6, płytki krwi 176, neutrofile 0.95, neutrofile 26.6, limfocyty 59.2, monocyty 10.3, dodatkowo tsh 3.0, ft3 5.11, ft4 1.31. Crp, kreatynina, mocznik, mocz ok. Reszta morfologii w normie. Prosze o odpowiedz. Nie mam z kim skonsultować wyników.
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Chcemy zacząć starać się z partnerem o dziecko. Mam 34 lata. Chciałam zacząć brać wcześniej kwas foliowy. Za każdym razem, niezależnie od formy i firmy, zaczynają pojawiać mi się na skórze głowy i twarzy duże, czerwone, bardzo bolesne grudki. Jak tylko odstawiam kwas foliowy problem znika. Zrobiłam kilka podejść, by wykluczyć, że to coś innego. Mam uregulowaną już niedoczynność tarczycy i hashimoto. Od ponad 10 lat nie jem jajek i nabiału (nietolerancja). Poza tym jestem zdrowa. Czy to możliwe, że mam nie wiem wystarczającą ilość kwasu foliowego? za dużą? alergie/nietolerancję na kwas foliowy ? brać mimo objawów? odstawić ? coś zbadać ? nawet nie za bardzo wiedziałam do jakiego lekarza zadać pytanie... Proszę o pomoc.
  23. Podwyższony wskaźnik bilirubiny Dzień Dobry W ostatnim czasie źle się czułem. Codziennie puchną mi nogi i prawie zemdlałem w pracy - zrobiło mi się słabo. Związku z tym zrobiłem sobie diagnostykę. USG Dopplera - wszystko ok. Jednak martwią mnie badanie z krwi. Bilirubina 2,22 mg/dl Alat 64 U/L Aspat 32 U/L Cholesterol całkowity 219 mg/dL LDL 127 mg/dL HDL 71 mg/dL OB 10 mm/1 godz. Pani Doktor w przychodni nastraszyła mnie wirusowym zapaleniem wątroby i zespołem gilberta. W poniedziałek mam usg brzucha, nerek i dróg moczowych. W środą prywatnie mam wizytę u hepatologa. Czy mam się czego bać ? Nadmienię, iż choruje na eozynofilowe zapalenie przełyku, astmę, nadciśnienie, arytmie i alergie. Prócz tego choruje na łojotokowe zapalenie skóry.
  24. Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologia 4 miesięcznej córeczki które mnie zaniepokoiły. Nasza Pani doktor pediatra zleciła badanie ponieważ zauważyłam że pod oczkami córeczki często ma czerwono-sine zabarwienie pod oczkami. Ogólnie rozwija się dobrze, ma podejrzenie alergii na białko mleka krowiego i pije Bebilon Pepti. Oto wyniki : Leukocyty 4.36, Erytrocyty 2.85, Hemoglobina 8.0, Hematokryt% 22.0%, MCV 77.2fl, MCH 28.1, MCHC 36.4g/dl, płytki krwi 155, P-LCR 27.1%, RDW-CV 11.5%, pałeczki 1.4%, NEU% 19.9%, EO% 6.0%, BASO% 0.5%, LYM% 66.7%, MONO% 5.5%, MPV 10.4fl, LYMPH
  25. Od około 3 lat mam podwyższony poziom monocytów we krwi, granica jest do 12,5% a u mnie poziom waha się nawet do 14,5%. 2 lata temu lekarz rodzinny rozłożył ręce i wysłał mnie do hematologa, który porobił podstawowe badania i nic niepokojącego nie wykrył. Usłyszałam "widocznie taka Pani natura". Czy alergia może mieć wpływ na poziom monocytów? Np. w jednym miesiącu poziom wynosi 11,8%, a następnym 13,5% i tak od 3 lat. 2 miesiące temu straciłam dziecko w 4 miesiącu ciąży i teraz obawiam się, że monocyty mogły mieć wpływ na zaistniałą sytuację :(
×
×
  • Dodaj nową pozycję...