Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Alergia

Znaleziono 38 wyników

  1. Witam serdecznie, stosuję antykoncepcję Vines. Tabletki biorę codziennie przed snem ok godz. 22:00, co też uczyniłam wczoraj. Nie wiem co dziś rano się ze mną działo, ale zamiast leku na alergię przyjęłam Vines ok godz. 7:00 rano, czy powinnam przyjąć dziś o godz. 22:00 tabletkę z dodatkowego opakowania, czy ta przyjęta o godz. 7:00 nie powoduje zachwiania ochrony i następną mogę przyjąć dopiero jutro ok godz. 22:00? Będę wdzięczna za odpowiedź.
  2. Witwm odebrałam wyniki Immunoglobina IgE 4,5 UI/ml <100. Wszystko jest w porządku? Szukam przyczyny alergii i ropnego trądziku
  3. Mam bardzo duży problem Dzień dobry zażywam novynette od września czyli jakoś 7 miesięcy. Niestety od tygodnia mam wyniki pozytywny na covid I od tygodnia brałam groplinosin i 3 razy dziennie ibuprom Chciałabym się dowiedzieć czy to wpływa na skuteczność tabletki novynette Chciałabym powiedzieć ze niestety z powodu uczulenie nie używam dodatkowej formy antykoncepcji przyjmuje tylko tabletki I plamienie z odstawienia od kilku miesięcy 4/5 występuje bardzo regularnie zawsze czwartek Jednak tym razem 17 marca miałam test na covid pozytywny 18 dostałam plamienia I ten okres, plamienie raczej było bardzo skąpe 3 dni słabego krwawienia Zauzmy ze okres się skończył 22. I tez miałam przez to 7 dniowa przerwę od brania tabletek. A ja dzisiaj25 dostałam plamienie, upławy tylko one były koloru czarnego Nie jestem w stanie stwierdzić czy bardzo mocno czerwone ze aż czarne lub brązowe W życiu takich nie miałam I przeczytałam w internecie ze ciemne upławy mogą być powodem ciąży tylko ze dostałam plamienie regularnie i nigdy nie opuszczam brania tabletki. Niestety przy covidzie towarzysza mi mocne częste biegunki i dzisiaj jest 3 dzień nowego blistra , tabletki przyjuje o 21 A jest godzina 3:26 w nocy i wystąpiła biegunka Czy będę musiała przez to zażyć dodatkowa tabletke
  4. Dzień Dobry. Zrobiłem test ige całkowite z krwi i wynik wyszedł 57,20 IU/ml*. Czy oznacza to alergie? Czytając po forach widzę różne zdania. Mężczyzna 25lat
  5. Brak miesiączki od 80 dni, wcześniej spóźniał mi się maksymalnie do 50 dni. Dodatkowo mam uczulenie na dłoniach, są to czerwone krostki na palcach i plamy w zgięciach palców. Ból jest taki jakbym po prostu się oparzyła, nie mogę ich zgniać.
  6. Syn skonczyl rok, ma alergie na bialko mleka krowiego. Alergolodzy nie chca przepisac recepty bo boja sie kar. Do kogo po recepte?
  7. Niedawno robiłam badanie krwi HCV przeciwciała. Wynik: niereaktywny. Ponieważ jestem alergikiem, istnieje możliwość, że ok 12 godzin przed badaniem zażyłam lek przeciwalergiczny zawierajcy cetyryzynę dichlorowodorku. Czy mogło to mieć wpływ na wynik badań? Czy ogólnie alergia mogła mieć wpływ na podany wynik?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, Zaczełam współżyć z partnerem bez prezerwatywy. 2 x dostalam infekcji, która sama wyleczylam macmiror complex 500. Poszlismy do urologa by go zbadać. Urolog powiedzial ze moj partner jest zdrowy, tylko pewnie mamy bakterie na skorze, ktore sie nie dogadują. I nic. Zadnego leku. I co dalej? W ogole cos takiego istnieje jak "alergia" na partnera?
  9. Gość

    Seks a ciąża

    24 grudnia miałam pierwszy dzień miesiączki do 1 stycznia stosowalam tampony również kiedy okres był skąpy. Niestety nie w rozmiarze s a L ostatni wyjęty tampon był suchy i wychodził z trudem. Po tym pojawiły się przejściowe problemy z pieczeniem i bólem pochwy. Globulki ginoxin optima 2 szt. Objawy ustąpiły. Od tamtej pory jednak czuje że dół brzucha jest cały czas dość napięty i co jakiś czas pobolewa w okolicach jajnika. Zastanawiam się czy to możliwe album zapomniała wyciągnąć tampon i zaaplikowala nowy? Czy tampon mógł pozostać w pochwie? Niestety miesiączka przypadła na czas kiedy musiałam brać leki uspokajające i miałam utrudniony odbiór rzeczywistości. Od zakończenia miesiączki minęło 18 dni. Przez ten czad nie zaobserwowałam ani wymiotów ani alergii czy podwyższonej temperatury. Proszę o poradę. Wizytę u ginekologa mam dopiero 2 lutego.
  10. Prowadząca mnie przy pco ginekolog zaleciła zbadanie się pod kątem IO. Niestety ze względu na przyjmowane beta2-mimetyki (wziewne leki na alergię) nie mogę wykonać aktualnie testu obciążenia (konieczność odstawienia leków). Wysłała mnie więc na zwykłe badanie glukozy i insuliny. Wyniki na czczo : Glukoza 99.72 (w laboratorium zaokrąglono już do 100) Insulina 6,4 (zaokrąglono do 6) Wskaźnik HOMA 1,48 Wskaźnik QUICKI 0,36 co myśleć?
  11. Witam! Od dłuższego czasu mam stany podgorączkowe od 37.3 do 37.7 dostałam skierowanie na badania i kilka parametrów wyszło nie tak jak powinno. Poniżej opisze to co wyszło zle: Leukocyty (WBC) 10,11 10^9/L norma 10 PDW 17.20% norma 18,10 do 22,20 Neutrocyty ( Neu%) 70.1% norma 57-65 Bazocyty( BASO% ) 0,2% NORMA 0,5 DO 1,6 Neutrocyty (NEU) 7,06 norma 1.80 do 7,00 Bazocyty (BASO) 0,02 norma 0,050 do 0,160 Mocz- osąd moczu : Nablonki płaskie -nieliczne wpw Bakterie - pojedyncze wpw Pasma sluzu liczne wpw Dodam, ze choruje na astme, niedoczynność tarczycy oraz mam alergie. Czy może to być coś groźnego? Jakie badania należałoby jeszcze wykonać? Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam
  12. Prosiłabym o interpretację wyników morfologii taty, który jest po pierwszej chemii, otrzymanej 3 miesiące temu. Ze względu na alergię skórna, migotanie przedsionków a następnie zarażenie salmonellą, której następstwem była sepsa oraz ostra niewydolność nerek, kolejna chemia została przesunięta. Na szczęście wszystko skończyło się w miarę dobrze i tata czyje się juz w miarę dobrze.Niestety boi się iśc na kolejną chemię.. WBC 1,4 norma 4-10 hemoglobina 11,6 14-18 płytki krwi 138 150-450 neutrocyty 37,8 % 45-70 limfocyty 35,6 % 20-45 monocyty 14,6 % 2-8 komórki peroksydazoujemne 10,1 % 0-4 neutrocyty 0,53 1,8-7 limfocyty 0,5 1-4,5 neutrocyty o jądrze pałeczkowatym 17 % 0-5 -''- o jądrze podziel. 13 % 45- 70 limfocyty 42 % 20-45 % monocyty 17 2-8 % eozynocyty 1 % 1-5 % limfocyty atypowe 10% Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Beata
  13. Witam , Miałem zlecone badania przez lekarza FSH 0,4 mlU/ml(1,5-12,4) LH 1,5 mUl/ml (1,5-8,6) testosteron 3,24 ng/ml(2,49-8,36) DEHASO4 76 ug/dl (88,9-427) PRL norma estradiol norma , progesteron poniżej 0,050 (0,050-0,149) w wywiadzie osłabione libido , impotencja , nadmierna potliwość tzw zimne poty , cukier na czczo 81 mg/dl,Czy to może być od takich wyników? Stwierdzona hipoglikemia reaktywna po pobycie w szpitalu. A drugie pytanie mam teraz zlecone leki Asmenol i Jovesto na alergie i czy one nie pogorszą jeszcze moich wyników i nie wywołaja impotencji?czy generują zaparcia ?
  14. Wykonałam badanie IgE sp. E1 na siersć i łupież kota. Mój wynik to 15.0 kU/L ale pisze obok że w normie. Lekarz skomentował jako "wynik dodatni. Wskazuje na uczulenie na alergeny kota" . Dodam że nie przy wszystkich kotach odczuwam alergie ( łzawienie oczu, swędzenie, puchnięcie powiek ) Konsultacje z lekarzem mam dopiero za 2 tygodnie a zależy mi na szybkiej odpowiedzi .
  15. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  16. Mam 20 lat. W badaniach krwi liczba i procenty eozynocytów były podwyższone. 8,8% i ich liczba wynosiła 0,74. Mam AZS, alergię i leczę się na zapalenie żołądka wywołane helicobacter pylori. Czym spowodowana jest tak wysoka liczba eozynocytów?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, pisze z pytaniem dotyczącym sexu bez zabezpieczenia. Kilka razy uprawiałam sex bez prezerwatywy ponieważ I ja I mój partner mamy uczulenie na lateks. Nie biorę tabletek antykoncepcyjnych. Mój chłopak dochodzi poza pochwą i nie mam później żadnej styczności że spermą, bynajmniej nie przypominam sobie takiej sytuacji. Czy w takim przypadku jak sex bez zabezpieczenia bez wytrysku wewnątrz kobiety może dojść do zapłodnienia?
  18. Moje IgE wynosi 4130 mam alergie natomiast zwykle nie przekraczało ono 500 tymbardziej teraz kiedy nie czuje tych objawów alergii wynik wydaje mi sie sporo za duży jaka moze być jeszcze tego przyczyna?
  19. Syn prawie 6 lat. Od ponad 2 lat przytyka mu się intensywnie nos. Były zrobione testy z krwi - wyszła alergia na białko i żółtko kurze, testy skórne wziewne nic nie wykazały. Aby mógł swobodnie oddychać musi brać syrop przeciwalergiczny. Właśnie zrobiłam badania - testy z krwi alergiczne metodą molekularną na 282 komponenty, gdyż mimo wyeliminowania jajek z diety po odstawieniu leku przeciwalergicznego nos od razu się przytykał ponownie. W wynikach wyszło wszystko na 0, ale za to IgE całkowite 128 kU/L. Co to oznacza?
  20. Witam. Moja córka (7 lat) narzeka na bóle brzucha. Często są to skurcze a ostatnio zaczęła dodatkowo tak dziwnie mruczeć, zupełnie nieświadomie. Ma mniejszy apetyt i często mówi że chce jej się wymiotować. Lekarz podejrzewał alergię lub pasożyty, badania krwi wskazywały na pasożyty, podaliśmy lek na odrobaczenie ale to nie pomogło do końca i po około miesiącu objawy wróciły. W sobotę zrobiłam ponowne badania krwi i dodatkowo IgE całkowite. Podaję wyniki które odbiegają od norm lub są na jej pograniczu MCH - 24.8 (25.5 - 31.0) P-LCR - 18.1 (19.1 - 46.6) Neutrofile - 35.4 (40.0 - 60.0) Monocyty - 8.1 (1.0 - 6.0) Eozynofile - 5.6 (0.0 - 4.0) Bazofile 0.11 (0.02 - 0.05) Hemoglobina - 12.4 (12.0 - 15.5) Hematokryt 37.3 (37.0 - 43.0) Limfocyty - 49.2 (25.0 - 50.0) IgE całkowite - 8.80 (0.0 - 90.0) Proszę o pomoc
  21. Mam problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Bardzo szybko się stresuję i denerwuję zwłaszcza w towarzystwie ludzi czy w trudniejszych sytuacjach życiowych. Już przy umiarkowanym stresie moje nogi zaczynają puchnąć jakby zbierała się w nich woda a akurat zaczyna pięc i swędzieć jakby coś w niej pękało. Mam też dość widoczne żyły. Moje ciało reaguje tak od ok 10-12 lat i z biegiem czasu jest coraz gorzej. Po 2-3 dniach zupełnie bez stresu opuchlizna ustepuje. Mam też opuchnięta twarz, nieregularne miesiączki. Prolaktyna, estrogen, testosteron, androstendion, insulina i glukoza w normie. Mam wysoki kortyzol z rana ok 600-800 nmol/l przy normie 171-536. Bardzo często budzę się napięta i zestresowana z uczuciem strachu. Czasem trzęsą mi się dłonie, zawsze w godzinach rannych do ok 15. Mam więcej energii i czuję się spokojniej po południu po ok 15-16. Mam problemy z zasypianiem a rano budzę się zmęczona po 8h snu. Choruję na alergię, astmę, lekarz stwierdził że mam nerwicę społeczna i przepisał Paroxinor ale raczej nie daje efektów. W ostatnich wynikach badań Wbc, Neut, Neut% trochę poniżej normy. Znacznie podwyższone EO 13,2% przy normie 0-5. Baso% 1,4 przy normie 0-1. TSH i anty-tpo w normie. Bardzo proszę o poradę.
  22. Witam. Od około 8 lat borykam się z padaczka, zawrotami głowy, bólami głowy, stwierdzono u mnie zmiany pozapalne w osierdziu, miewam bóle różnych stawów, uczucie gorąca, poty, stany podgorączkowe, w sezonie letnim.wystepuje alergia na słońce w postaci krążkowych wykwitów skórnych. Wykonałam badania profil ANA od 1 do 3.Oto wyniki: ANA 1 obecność przeciwciał o typie świecenia homogennym. ANA. 2: typ świecenia homogenny w mianie 1 : 1000. ANA 3. SS - A natywne 60 kDA graniczne. Dfs70 nie stwierdzono. Pozostałych przeciwciał ENA nie stwierdzono. Czy to może być toczeń? Nadmienię że jestem kobietą i mam 34 lata. Borykam się od kilku lat z hiperprolaktynemia. Pozostałe hormony w tym tarczycy są w normie Pozdrawiam
  23. Witam serdecznie, poproszę o interpretacje wyników krwi córeczki, dodam że ma katarek którym zaraziła się od brata po powrocie z nad morza oraz lekki kaszelek, do tego ida jej górne jedynki a jedną już się prawie przebiła, do tego robi zielone kupki więc jeśli chodzi o nie to podejrzewam alergię na białko mleka krowiego. Córeczka skończyła 7 miesiecy Morfologia krwi obwodowej z rozmazem Leukocyty (ICD9:C30) 6,57 ×103/µL 6,00 — 17,50 Erytrocyty (ICD9:C02) 4,26 ×106/µL 3,04 — 5,26 Hemoglobina (ICD9:C19) 11,8 g/dL 9,0 — 14,0 Hematokryt % 33,0 % 28,0 — 44,0 MCV 77,5 fL 77,0 — 115,0 MCH 27,7 pg 24,0 — 36,0 MCHC 35,8 g/dL 26,4 — 40,9 Płytki krwi (ICD9:C66) 347 ×103/µL 130 — 400 P-LCR 24,2 % 13,0 — 43,0 RDW-CV 12,4 % 11,5 — 16,0 Pałeczki (ICD9:C32) 0,6 % NEU% (ICD9:C32) ↓ 16,3 % 27,0 — 51,0 EO% (ICD9:C32) 2,7 % 0,0 — 6,0 BASO% (ICD9:C32) 0,6 % 0,0 — 1,0 LYM% (ICD9:C32) ↑ 72,3 % 38,0 — 60,0 MONO% (ICD9:C32) 7,5 % 0,0 — 14,0 MPV 10,0 fL 8,7 — 10,6 LYMPH
  24. Dzień dobry! Mężczyzna, lat 36, choruje na alergię. Od pewnego czasu zrobiły mi się brzydkie paznokcie u rąk i nóg tak jakby zanikała płytka paznokcia, dodatkowo stały się żółte.Lekarz zlecił mi wykonanie badań. Co oznaczają moje zawyżone wyniki badań? EOS% 5,8 %, BASO 0,08 K/ul, BASO% 1,3 %, LUC 0,31 K/ul, LUC% 5,3%, atypical lymph , ASPAT (ICD-9:l19) 55 U/l, ALAT (ICD- 9:l17) 93 U/l Pozostałe wyniki badań morfologia krwi pełna, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, biochemia są w normie. Proszę o poradę co może mi dolegać.
  25. Mam 29 Lat i PCOS ,mój ginekolog twierdzi,że hormony mam w normie, a PCOS uspokoi utrata wagi, odradził mi tabletki antykoncepcyjne, jednak chciałabym się zabezpieczać z partnerem, a ten ma uczulenie na prezerwatywy. Czy mam jakieś alternatywy?Jakie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...