Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nadciśnienie

Znaleziono 31 wyników

  1. Bardzo proszę o polecenie preparatu na wysoki cholesterol? Chciałabym naradzie spróbować coś naturalnego i skutecznego. Dodam że stosuje HTZ, mam otyłość, nadciśnienie i insulinoopornosc. Biorę na nadciśnienie leki na cukier również stosuje leki. Pozdrawiam
  2. Witam, mam 40 lat. Mój wynik TSH to 0.205. W opisie badania zalecono pilna wizytę lekarską. Czy ten wynik jest nie prawidłowy. Lecze się na nadciśnienie.
  3. Witam. Od kilku dni boli mnie z tyłu głowy po prawej stronie w górnej części. Najbardziej odczuwam to przy pochylaniu, takie kłócie. Zauważyłam tez problemy z koncentracja, kiepska pamięć i słabszy wzrok. Choruje na nadciśnienie tętnicze. Biorę leki i antykoncepcje.
  4. Dzień dobry, endykrolog zlecił mi badania, ale wizyta jest dopiero za 2 tygodnie bardzo proszę o pomoc. Wyszedł mi gruczolak w TK w lewym nadnerczu. Wyniki krwi to kortyzol 0,35, glukoza 114, TSH 2,24 , DHEA-S 243,6, ACTH 11. Biorę leki na nadciśnienie Tenox 5mg oraz Tritace 5mg.
  5. Interpretacja wyników badań kwri: Mam 69 lat,nadciśnienie, biorę nebilet, Indix Combi,amlozek.Badania krwi wykazały kilka odstepstw od normy: 144,00tys/ul plytek krwi ,PDW 21,8 fl, MPV 14,70 fl, P-LCR 61,7%, Monocyty 11%. Dodatkowo zrobiłem APTT-34,6sek. O czym mogą świadczy te wyniki?
  6. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  7. TSH 0.88 Ft3 3.85 Ft4 1.08 Od 3 lat przyjmuje leki. Na dłuższy czas nie da się utrzymać wyników na jednakowym poziomie Przyjmuje też leki na nadcisnienie i insulinoopornosc. Jak interpretować tarczycę? Kobieta 45 lat
  8. Mam bardzo słabe wyniki krwi, min. dużo poniżej normy : leukocyty 1,5 tys., erytrocyty 2,97mln, hematokryt 29,1%( 8tygodni temu 34,3%), hemoglobina 10,4g (8 tyg. temu 12,1 g), płytki krwi 75 tys.(8 tyg. temu 90tys.), granulocyty 0,4 tys.( 8 tyg.temu były w normie dolnej), limfocyty 69%. Hematolog powiedział że nie mam już odporności i powinnam się jak najszybciej zaszczepić na Covid 19, a ja mam 64 lata i normalnie jest to niemożliwe- co w moim przypadku powinnam zrobić? Ponadto lekarz hematolog zlecił mi zrobić test hydrocortizonowy w jakimś (piszę tak bo powiedział że to obojętne jaki sobie wybiorę szpital, nadmieniam że obdzwoniłam pobliskie szpitale powiatowe i w odpowiedzi usłyszałam ,a mieszkam w Myśliborzu, że u nich nie robi się takich testów) szpitalu. W laboratorium w Myśliborzu dowiedziałam się że mogą mi zrobić takie badania jak doktor napisał na kartce, a mianowicie o godz. 8 rano (na czczo wszystkie kolejne badania też) morfologia krwi z rozmazem, o 8,05 mam połknąć 80mg encortonu, a następnie o godz. 11,00 ponownie morfologia krwi z rozmazem i trzeci raz o godz. 13.00 ponownie morfologia krwi z rozmazem. Pytanie moje brzmi czy ta dawka encortonu będzie miała jakiś ujemny wpływ na mój organizm. Zaznaczam, że poprzednio jak mi inny hematolog zlecił jedno badanie nie dwa, to dawka encortonu była 20mg. Mam astmę, brak odporności, nadciśnienie, po prostu boję się że może coś się przydarzyć jak wrócę do domu.
  9. Witam, ponawiam pytanie mam lat 62 ,wynik PSA 1,710ng/ml z usg wyszło gruczoł krokowy powiekszony w całosci zwpuklającym sie płatem srodkowym przekroju ok.36x48mm. Czy jest czas do niepokoju nadmieniam ze przed pandemią urolog przepisał mi tabletki Alfabax 10mg ktore uzyłem dwa razy i zrezygnowałe bo spadło mi cisnienie i osłabiło {oblały mnie poty} nadmieniam ze jestem po udzrze biore leki na nadcisnienie.Wyniki są obecne czy jest czas do niepokoju z góry dziekuje za odpowiedz.
  10. Dzień dobry, mama ma 82 lata, od 5 tygodni utrzymują się zimne poty nocne, skoki ciśnienia, temp poniżej 36, problemy ze snem, przyspieszony i krótki oddech, brak sił, uczucie zimna. Na stałe przyjmuje leki na nadciśnienie. Wyniki: OB=25, limfocyty 19%, eGFR=76,94, kreatynina 0,73 a w moczu: pasma śluzu, 30-50 leukocytów, 2-5 erytrocytów, 2-4 nabłonki okrągłe, pojedyncze skupiska leukocytów i kryształy kwasu moczowego, 0-2 komórki drożdży i nieliczną florę bakteryjną. Bardzo proszę o interpretację wyniku.
  11. witam . uprzejmie proszę o opinie cholesterolu całkowity 174 hdl 52 tróglicerydy 88,6ldl wyliczane 105 kreatynina 1,32 gfr 57,68 mam nadciśnienie wyrównane i cukrzyce też nie miałem nigdy zawału serca ani udaru czy wylewu lekarz zlecił przyjmowanie tabletek atoris 20 mg gdyż ldl jest za duże czy przy tych tabletkach cholesterol całkowity który wynosi 175 nie spadnie za bardzo , dziękuję z odpowiedż
  12. mam wynik TSH 0,787.a zakres referencyjny jest od 0,27 - 4.20. co moze oznaczac. biore leki na nadcisnienie tetnicze. czekam na smsa.
  13. Kobieta 62 lata.Wynik koronografii-wykluczenie istotnych zmian w naczyniach wiencowych.Cholesterol CHOL 226 mg/dl, HDL 57 mg/dl, LDL 146 mg/dl. Koronografia robiona z powodu niespecyficznych bóli w okładce piersiowej.Nadciśnienie leczona., Trójglicerydy TRIG 112 mg/dł.Diagnoza ból spowodowany skurcze naczyn wiencowych.Boję się czy to mi zagraża mojemu życiu,ogólnie czy to niebezpieczne
  14. Dzień dobry, proszę o interpretacje badania w kierunku Boreliozy - IgG Western-Blot oraz IgM Western-Blot: IgG p 39 = o (6,00) IgG p 19 = o (9,00) IgG p 18 B. sensu stricto = o (5,00) IgG p 21 = ( ) (22,00) IgG p 83 = o (9,00) Borelioza IgG OspC = ( ) (18,00) Borelioza IgG antygen p41 = (90,00) Borelioza IgG antygen p58 = o (5,00) Borelioza IgG antygen p20 = o (9,00) Borelioza IgG antygen VIsE Ba = o (3,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bb = o (13,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bg = o (4,00) Borelioza IgG antygen Lipid Ba = o (0,00) Borelioza IgG antygen Lipid Bb = o (1,00) Borelioza IgM (OspC) B. afzelii = o (3,00) IgM p 39 =o (7,00) Borelioza IgM antygen p 41 = o (10,00) Borelioza IgM antygen VIsE Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bg = o (6,00) Borelioza IgM OspC-adv Bsp = o (4,00) Objawy to kilkumiesięczne bóle różnych części ciała(pięta lewej stopy, plecy, żebra, okolice prawego pośladka, wcześniej długo utrzymujący się ból miednicy), wzdęcia, mdłości,zaobserwowane drętwienie rąk przy dłuższym trzymaniu w jednej pozycji, mocne rozbicie, zmęczone oczy, od kilku miesięcy mogę spać po 10h codziennie i nie wysypiać się(wcześniej nigdy tak nie było),problemy w skupieniu się, szczególnie przy większej liczbie osób, uczucie duszności, czasem zawroty głowy, większość z tych objawów od kilku miesięcy nasila się by potem zanikać, ponad to na początku roku pojawiły się problemy z nadciśnieniem by po kilku miesiącach ciśnienie i puls stało dziwnie niskie - około 100/60, puls 50-60. Poza tym od lat utrzymujący się ból gardła i przewlekłe stany zapalne, obecnie zagrzybione migdały. Pozdrawiam i dziękuje za ewentualną odpowiedź.
  15. Witam. Jestem mężczyzną i mam 41 lat. Od 5 lat choruję na cukrzyce 2. Mam nadciśnienie i zaburzenia gospodarki lipidowej. Wszystko jest leczone i wyrównane. Po 2 latach przerwy zrobiłem ponownie profil nerkowy i niepokoi mnie wynik kreatyniny który sukcesywnie podnosi się co jakiś czas 1,82 mg/dl a co za tym idzie eGFR spada i jest już 43,9 ml/min/1,73m2. Jednak inne badania nerek za każdym razem są w normie tj: badanie ogólne moczu, mocznik, kwas moczowy, sód, potas ale przede wszystkim mikroalbuminuria w porcji moczu 9,20 mg/l, kreatynina w moczu 77,0 mg/dl i stosunek albuminy do kreatyniny 12,0 mg/g. Czyli niewydolność nerek raczej można wykluczyć? Więc co może być powodem wysokiej kreatyniny i niskiego eGFR? Otyłość, NLPZ, dieta mięsna? Jestem trochę przerażony że za kolejne 2 lata eGFR może już zejść np: do 20.
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Od lipca z moim partnerem staramy się o dziecko i mimo to nie przynosi to rezultatu. Mam dwójkę dzieci z poprzedniego związku i nie było problemów zajścia w ciążę. Do tej pory miałam regularne miesiączki i które trwały po 5 dni ale od sierpnia coś się zmieniło miesiączka trwa zaledwie 2-3 dni i jest bardzo skąpa. Robiłam dwa testy i wychodzą negatywne. Bardzo chcemy mieć dziecko ale nie wychodź dodam że mój partner ma 43 lata ma nadciśnienie i otyłość. Proszę o jakaś radę bo nie wiemy co robić
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam 24 lata, mój mąż 37 lat, planujemy starania o dziecko jednak mam pewne obawy, ponieważ w tym miesiącu miałam usuwana farmakologicznie ciąże bezzarodkowa. 4 lata temu również byłam w ciąży ale niestety była to ciąża obumarła i operacja usunięcia martwej ciąży. Chciałabym się dowiedzieć czy przyczyna może być po mojej stronie czy to może być po stronie mojego męża. Mąż mial 6 lat temu przeszczep nerki oraz w wyniku zakażenia podczas dializ wymianę zastawki, obecnie przyjmuje leki na cholesterol, na serce,na nadciśnienie krwi, na obniżenie odporności, na rozrzedzenia krwi, osłonowe na żołądek i na nerkę, zastanawiamy się czy te wszystkie lekarstwa mogą mieć wpływ na te dwie ciąże i przyszłe? Czy jest się jeszcze co starać i robić nadzieje ?
  18. Witam serdecznie, mam 65 lat od dwudziestu lat leczę się na nadciśnienie tętnicze oraz depresję zażywam Asertin 10, alpragen oraz środki na sen zolpic ew. zamienniki. Moje FT3 2,74 pg/ml , a FT4 0,96 ng/dl - czy mieszczą się w normie?
  19. Mam na imię Patrycja, 25 lat. Cztery miesiące temu urodziłam córkę ,(39tc) nagła, nieplanowaną cesarka. Miałam bardzo opuchnięte całe.nogi i dłonie, okropne bóle głowy oraz wysokie cisnienie. W szpitalu stwierdzony u mnie nieleczoną małopłytkowość oraz nadciśnienie. Powiedziano mi , że.jest zagrożenie.zycia.moje i dziecka.,.dlatego należy wykonać cesarkę. Dodam że wczoraj odkryłam swoje wyniki , zrobiono mi dzień przed cesarka wynik d- dimerów ,.który wynosił 3490, a.w dzień cesarki ten wynik wzrósł do 4350. Podam również inne wartości które miałam podwyższone lub obniżone: płytki 134, p-lcr 23, pct 54,4 , fibrynogen 420. Moje pytanie , brzmi , czy powinnam te wyniki pokazać swojemu lekarzowi rodzinnemu i czy mam się czym martwić ? Moze powinnam powtórzyć te wyniki ? Proszę o pomoc
  20. witam !mama lat 62 odebrała wczoraj wyniki badan tsh wyszło 0,011 bardzo sie martwie :(reszta wyników ok tzn morfologia itd >Od kilku dni ma problemy z nadciśnieniem i wysokim pulsem ,Bede wdzieczna za odp.jakie dalsze postepowanie
  21. Witam, od ponad 10 lat leczę się na nadciśnienie tętnicze. obecnie mam 37 lat. Zażywam leki lisiprol 10mg, aplomin 5 mg i od wczoraj mam przepisany bibloc 2,5mg. Od kilku dni szaleje mi ciśnienie, z wysokości 140/109 spada do 108/70, pobolewa mnie głowa, mam ból i sztywność karku. Wczoraj doszły zawroty głowy, ogólny stan rozbicia, lodowate ręce, dygotanie tak jakby w środku, stan niepokoju i lęku. Po konsultacji tetefonicznej z lekarzem zostałam skierowana na ekg i badania. Ogólnie wyniki są w normie, mam podwyższony cholesterol całkowity 6,15 /w październiku 2019 był 6,66/, eozynofile 0,00 /norma 0,02-0,50/, bazofilie 0,01 /norma 0,02-0,10/ i limfocyty 46 /norma 20-40/. Jestem umówiona na kolejna teleporadę ale proszę o podpowiedź co może być przyczyną takich skoków ciśnienia oraz co oznaczają przedstawione przeze mnie wyniki. Dziękuję Małgorzata
  22. Witam serdecznie odebrałam wyniki z morfologii i mi wyszły następująco: Leukocyty 19,87. Norma ma być 3,98- 10,04 -Erytricyty 5,35 , norma ma byc3,93,-5,22 -RDW-CV 14,5 , norma ma być: 11,7- 14,4 Dodam że mam cały czas plamienia z dróg rodnych, nadciśnienie i insulinoidpornosc. Gdzie z tymi wynikami udać się? Pomóżcie
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Czy mogę być w ciąży? Ostatnia miesiączka 23 czerwiec i kolejnej już nie ma. Do zbliżenia doszło 13 lipca (prezerwatywa) , 22 lipca test beta hcg wynik poniżej 0,1 testy domowe ujemne, miesiączkuje nieregularnie, mam 42 lata leczę się na nadciśnienie i psychiatrycznie, więc bardzo się denerwuje
  24. Podwyższony wskaźnik bilirubiny Dzień Dobry W ostatnim czasie źle się czułem. Codziennie puchną mi nogi i prawie zemdlałem w pracy - zrobiło mi się słabo. Związku z tym zrobiłem sobie diagnostykę. USG Dopplera - wszystko ok. Jednak martwią mnie badanie z krwi. Bilirubina 2,22 mg/dl Alat 64 U/L Aspat 32 U/L Cholesterol całkowity 219 mg/dL LDL 127 mg/dL HDL 71 mg/dL OB 10 mm/1 godz. Pani Doktor w przychodni nastraszyła mnie wirusowym zapaleniem wątroby i zespołem gilberta. W poniedziałek mam usg brzucha, nerek i dróg moczowych. W środą prywatnie mam wizytę u hepatologa. Czy mam się czego bać ? Nadmienię, iż choruje na eozynofilowe zapalenie przełyku, astmę, nadciśnienie, arytmie i alergie. Prócz tego choruje na łojotokowe zapalenie skóry.
  25. Drętwienie rąk po zażyciu leku na nadciśnienie. Od kilku dni przyjmuję Nebilenin 5 mg (0,5 tabletki) i od tego czasu drętwieje mi cała prawa ręka. Po zażyciu leku moje ciśnienie wynosi 110/75 75 tętno - 120/80 75 tętno. Przed zażywaniem leku czułam się bardzo dobrze mimo ciśnienia 130/85 - 140/85 tętno 90. Dodam że od 5 lat biorę hormony Atywia. Czy jest powód do niepokoju?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...