Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Dermatologia

Znaleziono 189 wyników

  1. Witam, bralam tabketki antykoncepcyjne przez 9 mc. Odstawilam je , dostalam swoja miesiączke po 2mc. Pozniej znowu nie mialam jej ok 40 dni. Nastepnie dostalam 3 regularne okresy tzn co w6 dni. Nastepny okres znowu sie spoznil 48 dni i teraz juz jest regularnie. Bylam u ginekologa zrobil mi usg. Powiedzual ze mam przyjsc jak bede w ciąży...wspominalam lekarzowi o moich problemach skornych i przetluszczajacych sie włosach...nic mi nie odpowiedzial. Poszlam do dermatologa powiedzial ze wyglada mu to na hormony. Przepisal mi witaminy . Wspolzyje juz ok 5 mc bez zabezpieczenia i nic...Mam 34 lata i zastanawiam sie czy mam sama zrobic badania na własną rękę czy zmienic lekarza?
  2. Witam, robiłam ostatnio pakiet badań tarczycowych. Wyniki wyglądają następująco: TSH 1.5349 (norma 0.3500-4.9400) FT3 2.73 (norma 1.58-3.91) FT4 0.78 (norma 0.70-1.48) ANTY-TPO 557,19 (norma 0.00-5.61) ANTY-TG 903,13 (norma 0.00-4,11) Jestem przerażona poziomem przeciwciał, lekarz rodzinny przypuszcza Hashimoto w fazie eutyrozy i kazał umówić się do endokrynologa w celu potwierdzenia i leczenia wizyta za 2 miesiące. Czy to trafna diagnoza? Dodam, że jestem wiecznie zmęczona, senna i rozdrażniona, mam problemy z suchością skóry,bóle głowy, niskie libido,od jakiegoś czasu mam wysypkę (czerwone drobne krostki na wewnetrzej części przedramion).
  3. Witam, jestem w 10 tygodniu ciąży. Trzy tygodnie temu robiłam badania na różyczkę i wyszło mi igg 77, a igm wątpliwe. Wynik powtórzyłam i po trzech tygodniach znowu wynik igm jest wątpliwy.. co to oznacza?
  4. Załóżmy, że miałam wypisaną receptę na „tabletkę po” od ginekologa. Idę do dermatologa to czy lekarz dermatolog ma możliwość sprawdzenia czy coś takiego było wypisane?
  5. Jak czytać wynik HSV 1/2 IgG (F64) 26,7 HSV1/2 IgM(F65)0,5
  6. Dzień dobry w ostatnim czasie strasznie opuchłam , jestem senna, włosy strasznie mi wypadają oraz odziwo mój cholesterol znacznie się podwyższył , zrobiłam badania na tarczyce : TSH (L69) 2,160 , TF4(069) 13,12 , cholesterol 204.Czy moje wyniki są prawidłowe ? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
  7. Dzień dobry. Proszę o pomoc ponieważ to co dzieje się z moją skórą strasznie działa na mnie i moją samoocenę. Mam 15 lat i trądzik tzw. młodzieńczy już za sobą (zaczęłam dojrzewać bardzo szybko). Wszystko było dobrze, natomiast od października zaczęły mi się rozszerzać pory i wyskakiwać pojedyncze pryszcze, sytuacja była coraz gorsza więc poszłam do dermatologa który zlecił mi smarowanie całej twarzy codziennie wieczorem cienką warstwą maści/żelu (?) DUAC, po dwóch takich zabiegach na całej twarzy miałam duże czerwone i piękące plamy, co łagodziłam olejkiem konopnym tłoczonym na zimno. Przestałam stosować ten preparat i starałam się uratować moją skórę (wlaśnie tamtym olejkiem). Teraz codziennie wieczorem po prostu smaruję twarz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Aktualnie na moich policzkach jest pełno zaskórników, są czerwone, mam rozszerzone pory, a skóra strasznie „zmęczona” nie jest jędrna, nie ma blasku, całe czoło pokrywa taka jakby „kaszka” podskórne gródki, które bardzo ciężko wycisnąć. Nie wiem już co robić, jeszcze wcześniej kiedy miałam trądzik młodzieńczy, stosowałam normaclin, który mi pomógł i pryszcze zniknęły. Na ten moment nawet on mnie uczula i skóra reaguje bardzo gwałtownie. Skóra jest teraz bardzo wyczulona na wszystko. BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  8. Witwm odebrałam wyniki Immunoglobina IgE 4,5 UI/ml <100. Wszystko jest w porządku? Szukam przyczyny alergii i ropnego trądziku
  9. Witam, mam bardzo pilne pytanie. Otóż uprawiam miłość z moim chłopakiem (biorę tabletki anty Axia Plus od 3 miesięcy) trzy razy kochaliśmy się bez prezerwatywy, z czego za trzecim razem doszło do wytrysku. Ponad tydzień później, dostałam krwawienia z odstawienia 3 dni tabletek placebo. Wszystko było jak zwykle. Czy mimo tego mogę być w ciąży? Proszę o szybka odpowiedz. Już zaczynam fiksowac, bo dostałam jakiejś małej wysypki i nie wiem czy to może być jakiś pierwszy objaw czy coś tego typu
  10. Witam. Proszę mi powiedzieć czy jest zakaz używania przez pacjenta tel komórkowego w szpitalu? Chodzi mi o to że chłopak bardzo źle się czuł miał podejrzenia covida mówił że nie jest w stanie nawet dojść do łazienki nie mógł oddychać itd. byliśmy w kontakcie i nagle cisza. Na SMS nie odpowiada a wiem że miał iść niby na test na kolejny dzien jednak nie wiem czy czasem jeśli był w takim stanie może go zabrali od razu na oddział? Jak to wygląda ktoś wie...? Co z tel jego w tym wypadku? Proszę powiedzcie jak to wygląda od tamtej strony, ktoś wie miał może taka sytuację? Zaznaczam że pisał ze mną normalnie relacjonował co i jak z nim i ostatnia wiadomość była taka że jest mu strasznie zimno i słabo... Jestem cała w nerwach. Nie mam kontaktu z nikim od niego więc nie mam jak znaleźć informacji od najbliższych
  11. Moja córka ma 15 lat i ma niżej wymienione objawy, ma 10 kg nadwagi jej miesiączki wyglądają tak ze pojawia się raz na kilka miesięcy i trwa ponad 20 dni. Do ginekologa jak pójdziemy to jej nie zbada bo wciąż ma okres jeśli chodzi o inne objawy to ani nie boli ja głowa ani nie ma wysypek. Ma bardzo wrażliwa skore i często się czerwieni ma suche usta bardzo często stresuje się z niczego. Co w takiej sytuacji zdrobnić
  12. Co to znaczy??? HSV - wirus opryszczki typ 1/2 p/c IgG (F64) 29,7 Index obecne nieobecne: <=0,9 wątpliwe: 0,9-1,1 obecne: >=1,1
  13. Co można jeść podczas kuracji izotekiem ?
  14. Witam Zwracam się z zapytaniem czy stosowanie Itromyxu leku doustnego na grzybice paznokci nie jest kompatybilne działaniem z tabletkami antykoncepcyjnymi Vines. Byłam w trakcie stosowania tabletek kiedy dostałam grzybicy paznokci. Dermatolog powiedziała że musze przestać przyjmować antykoncepcję hormonalną. Przepisała mi lakier do paznokci i tabletki Itromyx.
  15. Co oznacza wynik 0,10kU/L w testach alergicznych na naskórek i łupież kota?
  16. Witam robiłem badanie przeciwciał IgG oraz IgM przeciwko pasożytowi Giardia lamblia przeciwciała IgG wyszły obecne i wynoszą 10.5 U/ml a przeciwciała IgM wyszły nieobecne i wynik 0.0 U/ml jak mam interpretować ten wynik ma na imię Ela mam 38 lat. Proszę o odpowiedź
  17. W pierwszej ciąży badanie na różyczkę wykazało wynik igg oraz igm-. Czyli potwierdziło że mam przeciwciała. Obecnie w drugiej ciąży igg znowu wyszło dodatnie 74, ale igm pokazało wynik niejednoznaczny. Czy ten wynik powinien mnie niepokoić?
  18. Dzień dobry, zostałem skierowany przez neurologa na badanie ceruloplazminy (choroba wilsona). Wynik wyszedł mi 0.19 g/l przy zakresie referencyjnym 0.15-0.30 dla tego laboratorium. Czytam, ze wynik ponizej 0.2 g/l jest nieprawidlowy - czy tutaj sa powody do obaw czy skoro laboratorium ma takie normy to wszystko jest ok? Dodam, ze wyszla podwyzszona Bilirubina całkowita - 1,423 norma do 1,2 oraz LDH - 125 norma do 120
  19. Hej, mam 17 lat i mam straszny problem z włosami. Otóż są one bardzo cienkie i nadmiernie wypadają w bardzo dużych ilościach, z taką jakby biała kuleczka przy nasadzie i są tam odbarwione, mimo że nigdy nie farbowałam ich. Strasznie mi się przetłuszcza skóra głowy i co drugi dzień muszę je myć bo nie da się inaczej. Z jednej cebulki wyrasta tylko jeden włos. Gdy miałam około 13 lat nie mogłam ich zebrać bo były takie grube i lśniące,a od jakiś 3 lat strasznie mi się sypią. Prostuje je sporadycznie, ale tylko w połowie. Byłam już u tylu dermatologów i nie mogą wybadać mi problemu. Witaminy, suplementy a nawet leki nic mi nie pomagają, szampony także nie, a testowałam już chyba wszystkie rodzaje. Wyniki mam wzorowe. Pomocy!!! Boję się że za niedługi czas wyłysieje!
  20. Witam, dzisiaj odebrałam wyniki, jestem w ciąży 14 tyg. Wirus Różyczka (Rubella virus) IgG (ICD-9: V21) wynik 33,00 IU/ml. Bardzo proszę o informacje czy wszystko jest w porządku? Dziękuje
  21. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  22. Czy moge stosować krążki antykoncepcyjne (nuvaring) jesli 3 lata temu mialam plamice schonleina henocha?
  23. mam tradzik, deja wyszło 9,7 ng/ml. Czy w tym przypadku Izotek odpada? Jak dalej postąpić? Jak hormony Maja wrócić do normy?
  24. Dzień dobry chciałam prosić pomoc w interpretacji wyników PLT 578 HGB 10.5 HCT 32.4 przy tym ciągle zmęczenie swędzenie dłoni i ból kręgosłupa promieniujacy do pośladka zdarza mi się często stan podgorączkowy. Maria
  25. Ostatnio miałam operacje. Po niej zostały mi blizny przerostowe - na udzie 20 cm i na szyi od ucha do połowy podbródka. Czy takie blizny można usunąć na NFZ poprzez laser ? Jak tak to w jakich placówkach, konkretnie gdzie ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...