Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Dermatologia

Znaleziono 128 wyników

  1. dzień dobry, jestem w ciąży i zlecono mi badania na różyczkę, Różyczka IgM 0,21, oraz Różyczka IgG 56,5 co taki wynik oznacza?
  2. Dzień dobry, zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne Mywy za niedługo zaczynam kuracje izotekiem chciałam zapytać czy mogę połączyć te tabletki oraz izotek i czy on nie osłabi ich działania?
  3. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  4. Witam. Od 10 dni mam gorączkę dziś wykonałam test w kierunku koronawirusa ale również szereg badań z krwi, niepokoją mnie wyniki Ferrytyna 330;ALT 308;AST 82;GGTP 249.W ciągu ostatnich dni użyłam dużo leków przeciwgoraczkowych i nosie Forte.
  5. Dzień dobry, od miesiąca stosuję leki na trądzik tetralysal 300mg dwa razy dziennie oraz Metypred 4mg raz dziennie po jedna tabletke, leki te stosować będę jeszcze przynajmniej 2 miesiące, dostałam również przepisana antykoncepcję Belara. Czy leki te wzajemnie na siebie oddziałują bądź zmniejszają lub zwiększają swoje działanie?
  6. Witam, mam 27 lat i często brak ochoty na seks oraz wahania nastrojów. Gdy już dojdzie do stosunku, zdarza się, iż erekcja jest krótkotrwała i niewystarczająca do odbycia stosunku. W związku z tym postanowiłem zbadać swoje hormony, których wyniki przedstawiają się następująco: Estradiol (E2): < 13,00 pg/m Testosteron (O41): 532,20 ng/dl Siarczan dehydroepiandrostendionu (DHEA-S) (K27): 423,75 μg/dl Badanie wykonane z krwi. Czy estradiol nie jest za niski? Już sam nie wiem, czy jest ok i co może być powodem takich zaburzeń. Proszę o interpretację i radę. Z góry dziękuje za pomoc.
  7. Witam. Chciałam bym prosić o pomoc w zinterpretowaniu wyników badań na różyczke Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21) ↑ 25,2 IU/ml Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21)
  8. Dzień dobry. Proszę o pomoc ponieważ to co dzieje się z moją skórą strasznie działa na mnie i moją samoocenę. Mam 15 lat i trądzik tzw. młodzieńczy już za sobą (zaczęłam dojrzewać bardzo szybko). Wszystko było dobrze, natomiast od października zaczęły mi się rozszerzać pory i wyskakiwać pojedyncze pryszcze, sytuacja była coraz gorsza więc poszłam do dermatologa który zlecił mi smarowanie całej twarzy codziennie wieczorem cienką warstwą maści/żelu (?) DUAC, po dwóch takich zabiegach na całej twarzy miałam duże czerwone i piękące plamy, co łagodziłam olejkiem konopnym tłoczonym na zimno. Przestałam stosować ten preparat i starałam się uratować moją skórę (wlaśnie tamtym olejkiem). Teraz codziennie wieczorem po prostu smaruję twarz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Aktualnie na moich policzkach jest pełno zaskórników, są czerwone, mam rozszerzone pory, a skóra strasznie „zmęczona” nie jest jędrna, nie ma blasku, całe czoło pokrywa taka jakby „kaszka” podskórne gródki, które bardzo ciężko wycisnąć. Nie wiem już co robić, jeszcze wcześniej kiedy miałam trądzik młodzieńczy, stosowałam normaclin, który mi pomógł i pryszcze zniknęły. Na ten moment nawet on mnie uczula i skóra reaguje bardzo gwałtownie. Skóra jest teraz bardzo wyczulona na wszystko. BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  9. Dzień Dobry, Dzisiaj odebrałam wyniki badań harmonów i prosiłabym o interpretacje. DHEA 15,48 (norma 1,20-6,30) Androstendion 5,43 (norma 0,30-3,30) Widzę że mam dość sporo podwyższone. Dodam jeszcze, że dostałam skierowanie na te badania od dermatologa ponieważ mam trądzik. Czy to może mieć coś z tym wspólnego? Jak to się leczy? Proszę o interpretacje wyników badań. Dziękuję.
  10. Witam meżczyzna lat 20, od jakiegoś 1,5 roku borykam się z trądzikiem, od początku myślałem , że jest to związane moją niewłaściwą dietą i alkoholem. Pryszcze wyskakiwały na policzkach , lub żuchwie. Od 3 miesięcy prowadzę zdrową diete i trądzik zmalał, to tego miałem wykonywane 2 zabiegi laserowe na policzkach i do tej pory w tym miejscu trądzik nie występuje, lecz nadal jednak wychodzi na plecach , na nosie lub w okolicach ust i nosa. Miałem robione badania krwi i hormonalne. Krwi bardzo dobre, lecz proszę o interpretacje wyników hormonalnych: FSH - 2,4 NORMA 1,27-19,26 LH - 4,5 NORMA 1,24-8,62 PROLAKTYNA - 10,15 NORMA 2,64-13,13 TESTOSTERON - 7,27 NORMA 1,75-7,81 INSULINA - 14,19 NORMA 3,00-28,00 TSH - 2,34 NORMA 2,80-8,00 I JEDYNY NIEWŁASCIWY DHEA-S -600 a norma 492 czy to może być przyczyną trądziku>? dodam że dość często pocą mi się ręce.
  11. Witam, Proszę o wyjaśnienie moich wyników badań i zalecenia co robić? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :) HSV - wirus opryszczki typ 1/2 p/c IgG (F64) > 30,0 Index HSV - wirus opryszczki typ 1/2 p/c IgG (F64) obecne Ujemny: <=0,9 Niejednoznaczny: 0,9-1,1
  12. Witam Od 4 lat przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne . Nigdy nie miałam problemów z trądzikiem. Po odstawieniu tabletek w styczniu nie zauważyłam zmian, ale po 3 miesiącach zaobserwowałam u siebie straszny wysyp na czole, maluch krostek. Wizyty u kosmetologa i kuracja kwasami nie pomogła. Co dalej zrobić ?
  13. Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się, czy moje wyniki mogą wskazywać na trądzik hormonalny, który pojawił się u mnie po 26 roku życia? Dotychczasowe leczenie dermatologiczne (tetralysal, duac) niewiele dało, dlatego dermatolog skierował mnie na badania w celu konsultacji z moim endokrynologiem (mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto i hiperprolaktynemię związaną z gruczolakiem przysadki). Niestety zaplanowana wizyta u endokrynologa została odwołana przez lekarza i nie wiem kiedy bedę miała możliwość konsultacji. Z góry dziękuję za pomoc FSH (3 dzień cyklu) 5,71 mIU/ml (zakres 3,5-12,5) LH (3 dzień cyklu) 8,65 mIU/ml (zakres 2,4-12,6) DHEA-SO4 (3 dzień cyklu) 221,0 µg/dl (zakres 98,8-340) testosteron całk.(3 dzień cyklu) 0,30 ng/ml (zakres 0,084 - 0,481) prolaktyna (21 dzien cyklu, 1/2 Dostinexu raz w tygodniu) 6,4 ng/ml (zakres 4,79 - 23,3)
  14. Witam, robiłam test na opryszczkę HSV - 1/2. Wyniki: Przeciwciała w kl. IgG - 3,34 Ratio Przeciwciała w kl. IgM - 1,03 Ratio gdzie wynik dodatni =>1,1 wynik wątpliwy 0,8 - < 1,1 Co oznaczają te wyniki? Jak się dowiedzieć jaki typ mam opryszczki?
  15. Wyniki HSV: - wirus opryszczki p/c igM (f65) 0,95 [0,9 i mniej negatywny] -wirus opryszczki p/c igM (f65) wątpliwe -wirus opryszczki 1/2 p/c igG (f64) >30 - obecne [Norma: dodatni od 1,1 lub rowne] Czy to nalezy leczyc? Czy wiadomo jest ktora to opryszczka?
  16. Witam mam problem z interpretacją wyników tj. Toksoplazma Igg oraz Igm nieobecne natomiast różyczka Igg dodatni 160. Nie wiem co to oznacza i martwię się. Bardzo proszę o informację i pomoc. Dziękuję.
  17. Córka ma wynik nrbc 0,10% i monocyty 6,5% wiek 6 lat pozostałe pozycje w wynikach w normie badanie zrobiliśmy bo dostała wysypki takie lekkie ropienie jak do wyciśnięcia miała to na wiosne i teraz
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Dzisiaj jest pierwszy dzień, w którym powinnam dostać okres, jednak zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywnie. W ciagu całego miesiąca (i wcześniej bo już praktycznie 10 miesięcy) używałam leku przepisanego przez dermatologa - Alpicort, który dzisiaj doczytałam dopiero jest mocno niebezpieczny dla płodu.. Czy mogę coś zrobić teraz, zacząć brać jakieś dodatkowe witaminy? Bardzo się martwię i czytając informacje w internecie jestem przerażona. Od jakiś dwóch lat zażywam regularnie kwas foliowy, nie wiem czy ma to znaczenie odnośnie tego leku...
  19. Witam. Od 6 dni biorę tabletki antykoncepcyjne Diane-35, które przepisał mi endokrynolog na 3 miesiące, ponieważ zmagam się z trądzikiem od kilku lat. Od ok. 3 dni bolą mnie nogi i ogólnie czuję takie zmęczenie. Mam żylaka na nodze i niestety kompletnie zapomniałam o tym powiedzieć lekarzowi, a nie mam możliwości się z nim skontaktować. Stąd moje pytanie: czy powinnam odstawić tabletki antykoncepcyjne i czy w ogóle nie mogę ich brać?
  20. Jeżeli mam podwyższone krwinki czerwone a mieszczą w granicach normy,czy mogę zrobić sobie tatuaż,chodzi o Ty czy rany będą się przy tym goić normalnie,bo po zwykłym skaleczeniu nie mam zad tych większych komplikacji?
  21. Czy tabletki Oc-35 są skuteczną metodą antykoncepcji? Tabletki Oc-35 zostały mi przepisane ze względu na łojotok, trądzik itd. Na ulotce jest napisane, że mają również działanie antykoncepcyjne. Czy są jednak tak samo skuteczne jak inne tabletki antykoncepcyjne? Czy są na pewno skuteczną metodą antykoncepcji?
  22. Przez miesiąc brałam tabletki antykoncepcyjne Atywia daily. Czy to normalne, że po odstawieniu czuję kłucie jajnika a czasami rozpieranie. Srom jest obolały i pojawiło się pęknięcie pomiędzy wargą sromową większą a praktycznie z boku wejścia do pochwy. Pęknięcie pojawilo się samoistnie, ponieważ nie było stosunku. Nie depiluje się również, ponieważ najpierw pojawiło się swędzenie warg sromowych, później krostki bez płynu a następnie uległy one złuszczeniu. Sterydowe maści przepisane przez dermatologów pogorszyły stan i pojawił się biały nalot na wargach sromowych a z jego usunięciem zeszła też skóra. Wygląda to jak po oparzeniu, smarowałam Clotrimazolem i się zagoiło a ginekolog przepisał Orungal po 200mg przez 14 dni ale wzięłam przez 7 i odstawiłam. Co to może być ? Odczuwam ból sromu ale u wejścia do pochwy przy siadaniu czy chodzeniu, ból nie jest stały. Doustnie przyjmuje Provag.
  23. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  24. Witam, Mam wynik HCV 0,106 .Od kilku miesięcy mam ból z prawej strony oraz rozległe plamy koloru czerwonego rozlewające się w stronę kręgosłupa.Jestem wiecznie zmęczona,ospała.Co może być tego przyczyną. Dziękuję
  25. Witam! Tydzień temu otrzymałam pozytywny wynik w kierunku kiły USR dodatni-miano1/16,FTA dodatni-miano1/4000,FTA ABS dodatni, TPHA dodatni-miano 1/10240 jestem leczona unidox solutab, mam pytanie czy po tych wynikach można stwierdzić jak długo choruje?nie miałam żadnych objawów prócz wysypki na tułowiu, która powoli ustepuje
×
×
  • Dodaj nową pozycję...