Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Choroba Hashimoto

Znaleziono 97 wyników

  1. Proszę o interpretację wyników Krzywa glukozowa Na czczo 4.20 mmol/l Po obciążeniu 75g 1h 5.29 mmol/l Po obciążeniu 75g 2h 4.39 mmol/l Krzywa insulinowa Na czczo 16.90 μU/ml Po obciążeniu 75g 1 h 68.80 μU/ml Po obciążeniu 75g 2h 66.40 μU/ml Kobieta 24 lata, mam Hashimoto i cysty na jajnikach, regularnie lekko ćwiczę. Moje BMI wynosi 33
  2. Witam Mój wynik w 10/11 tygodniu ciąży witaminy 25(OHD) D total (091) wynosi :45,3 (Poziom wystarczający 30-100) (Dorośli: 30-80). Od listopada 2020 zażywałam 4000 jm witaminy D. 07.01.2021 wynik Witaminy D wynosił 55. Mimo dalszego zażywania dawki 4000 jm wynik spadł do 45,3. Aktualnie Lekarz zalecił zmniejszyć dawkę do 2000 jm dziennie. Choruje na hashimoto. Poproszę o informację czy zmniejszenie dawki nie spowoduje niedoboru tej witaminy w ciąży. Pozdrawiam
  3. Witam. Choruje na niedoczynność tarczycy (Hashimoto). Biorę leki letrox 75/letrox 100 od wielu lat tak samo. Teraz mój wyniki tsh wynosi 3,383. Proszę o pomoc. Jaka dawkę lub jaki lek powinnam zażywać ?
  4. Witam, choruje na hashimoto moje wyniki to TSH-2.550, ft3-2.74, ft4-1.01, biore letrox 25 /polowe 50/ nie moge zbic wysokiego cholesterolu /300/oraz zrzucic wagi, moze biore za mala dawke letroxu? prosze o rade.
  5. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretację wyników. Krzywa cukrowa Glukoza na czczo - 82 mg/dl po 1 godz. 55 Po2godz.-83 Krzywa insulinowa 12,5 Po 1 godz. 6,77 Po 2godz.11,4 Mam też hashimoto i sporą nadwagę. Pomimo stosowania diety nie mogę schudnąć. Bardzo proszę o poradę. Dziękuję z góry.
  6. Witam choruje na Hashimoto. Nie mam jeszcze do końca unormowany poziom tsh, ostatnio robiąc morfologie wyszły mi podwyższone LYM 41.8 MON 11.0 MPV10. 5 czy jest się czym martwić?
  7. Witam. Mam podwyższone żelazo ponad 190...hemoglobina 15 . Mam Hashimoto ale jeszcze nie wymagające leczenie... Skąd ten poziom żelaza?
  8. Dzień dobry wyniki 18 latki tsh - 2.13 ft4-1.11. Ft4 3.84. Czy mamy się martwić, zaznaczę że mama ma stwierdzone hashimoto
  9. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 29 lat od 3 lat wiem o tym, że choruję na Hashimoto. Biorę Letrox 75 od pon do pt i 50 w niedzielę. Miesiączki mam różnie raz cykl ma 28 dni raz 24 a raz 31. Ostatni cykl trwał właśnie 24 dniem Teraz okres spóźnia mi się i aktualnie jest 35 dzień cyklu a okresu nie widać. Ostatni stosunek z partnerem był 15 dni temu i był zabezpieczony od początku do końca prezerwatywą, Wszystko było w porządku jednak mimo to się martwię. Zrobiłam 3 dni temu test ciążowy ale wyszedł negatywny. Nie wiem czy powtórzyć go jeszcze raz? Czy to może być ciąża? Proszę o poradę
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Przychodzę z problemem spóźniającego się okresu. Ostatni okres miałam 8 grudnia I trwał 6 dni (14 listopad). Kilka razy po okresie uprawialiśmy petting. Mianowicie siedziałam na chłopaku I ocieraliśmy się o siebie imitując ruchy jak w seksie. Chłopak miał na sobie majtki spodnie jeansowe podkoszulek za spodniami I bluzę. Ja miałam na sobie sobie spodenki, majtki. Przy pierwszym razie miałam założoną wkładkę higieniczną. Doszło do wytrysku. Chłopak nie dotykał mnie nigdzie. Odrazu po tym poszłam umyć ręce i się przebrałam. Po jakiś 2 godzinach sytuacja się powtórzyła. Tym razem miałam podpaskę. Tym razem chłopak nie doszedł tylko ja. Po tym zdarzeniu również nigdzie się nie dotykaliśmy. Przy kolejnych takich zdarzeniach zawsze miałam podpaskę. Minął miesiąc i dalej nie dostałam okresu. Spóźnia mi się około 5 dni. Mam nieregularne miesiączki (moje cykle trwają około 28-30 dni). Ostatni trwał 25 dni. Mam również problemy z tarczycą, mianowicie niedoczynność oraz chorobę Hashimoto. Biorę leki Euthryox 25. Czuję jakbym miała pełny brzuch i jest lekko twardy oraz boli mnie lewy jajnik od tygodnia. Od dwóch dni miałam lekkie mdłości. obserwując śluz z pochwy nie zauważyłam nic niepokojącego. Był lekko Białawy i miał lekko lepką konsystencję. Miałam również w tym miesiącu dużo stresu. Zżerają mnie myśli, że jestem w ciąży. Czy mogło dojść do zapłodnienia
  12. Dzień dobry. Zrobiłam badania krwi, ja uważam, że są ok, ale lekarz mnie nastraszył. Proszę o weryfikację. Morfologia w normie z wyjątkami: HGB 11,6 norma 12-15 MCHC 30.5 norma 31,5-35 OB 13. W rodzinie mam pielęgniarkę i mówi, że jak najbardziej okey. Podczas badania miałam zapalenie pęcherza. Dodam, że choruję na hashimoto i biorę leki. Pozdrawiam.
  13. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Spóźnia mi są miesiączka już 10 dni. Przez ten czas robiłam już 4 testy ciążowe ,wszystkie negatywne. Czy to możliwe że pomimo tego jestem w ciąży ? Mam niereguralny okres ale nigdy nie spóźnił mi się aż tyle. Dodam ,że choruje na tarczycę typ Hashimoto. Czy to może mieć wpływ na brak miesiączki ? Wyniki TSH mam podwyższone ( ciężko jest ustabilizować mi tarczycę by wynik był dobry dlatego często mam zmieniane dawki leku ) .
  15. Gość

    Brak miesiączki

    Spóźnia mi są miesiączka już 10 dni. Przez ten czas robiłam już 4 testy ciążowe ,wszystkie negatywne. Czy to możliwe że pomimo tego jestem w ciąży ? Mam niereguralny okres ale nigdy nie spóźnił mi się aż tyle. Dodam ,że choruje na tarczycę typ Hashimoto. Czy to może mieć wpływ na brak miesiączki ?
  16. Od roku mam podwyższone TSH na poziomie około 5. (wcześniej w górnej granicy normy). Byłam z tym u endokrynologa i nie stwierdził żadnej autoimmulogicznej choroby np. hashimoto. Cała resztę m.in TH4 mam w normie. Nie mam objawow mimo to zapisał mi Letrox. Czy samo podwyzszone Tsh dyskwalifikuje mnie jako dawcę krwi, czy po odstawieniu leków mogę być dawca ? Ile po unormowaniu tsh ?
  17. Gość

    Brązowe plamienie

    Mam 27 lat, 2,5 roku temu urodziłam dziecko. Po odstawieniu od piersi po dwóch latach pojawiły się plamienia na 2-5 dni przed i 2-5 dni po miesiączce dodatkowe bóle podbrzusza w okolicy 11-12 dnia cyklu. (Cykl 27 dni) przed ciążą miałam ciut za mało progesteronu i w ciàży brałam Duphaston i Luteinę. (Mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto -100mg eutyroksu przyjmuje). Czy jest jakiś sposób na zmniejszenie plamienia i bóli brzucha? Przed cyklem i w połowie i w trakcie? I wyeliminowanie plamień?
  18. Witam. Mam 44 lata. Hashimoto. Brak okresu od września. Silne poty nad ranem. Estradiol <11, progesteron 0.1, fsh 60.71. Czy to już menopauza?
  19. Zrobiłam krzywa cukrowa 3 pkt (75g glukozy) i insuline po 1 i 2 godzinach gdyż mam hashimoto i podejrzenie insulinoopornosci. Moje wyniki glukoza na czczo 94 (norma 70-99), po 1 godzinie 79, po 2 godzinach (norma 70-140. Wyniki insuliny po godzinę 34.99 a po 2 godzinach 35.52. Czy powyższe wyniki są prawidłowe?czy może wskazują na insulinoopornosc lub jakaś inna dolegliwośc?
  20. USG tarczycy i wyniki hormonów, żelazo, ferrytyna Jak interpretować wyniki? Czy to może być niedoczynność tarczycy i Hashimoto? Mam 19 lat, kobieta. USG tarczycy: Prawy płat:37*10*11mm objętość:2,1ml Lewy płat:40*12*13mm objętość:3,2ml Cieśń szerokości 3mm Echogeniczność obu płatów miernie obniżona, niejednorodna z pojedyńczymi pasmami włóknienia. Badania krwi: żelazo:68,00 (50,00-170,00) Ferrytyna:5,10 (4,63-204,00) TSH:3,0982 (wcześniej 4,1738) (0,4300-4,2000) FT3:3,32 (1,58-3,91) FT4:0,76 (0,79-1,34) anty-TPO:1,36 (0,00-5,61) anty-TG:4,30 (0,00-4,11)
  21. Proszę o poradę. Ostatnio źle się czuje więc przeprowadziłam badania. Ogólnie choruję na Hashimoto i leczę niedoczynność. Wizytę miałam 3 miesiące temu u specjalisty. Zmniejszono mi dawkę leku, ponieważ wpadłam w nadczynność farmakologiczną. Obecnie TSH jest na poziomie 0,6. Wykonałam badanie TRAB wynik 23,11. Nie wiem co się dzieje. Dodam tylko, że moja mama chorowała kiedyś na nadczynność tarczycy.
  22. Witam Od dwóch lat staram się o dziecko, mam już za sobą dwa poronienia, od roku leczę się na hashimoto (letrox50) Oto moje wyniki TSH- 0,786, ft3- 2,45pg/mL , ft4- 0,83ng/dI, ATG 408,28IU/mL, ATPO- 42,18 IU/mL. Co oznaczają ? Czy mam szanse na ponowne zajście w ciąże i urodzić zdrowe dziecko ?
  23. Witam! Odebrałam wyniki krzywej cukrowej - wykonywana z powodu wystepujacych zmian tradzikowych. Wynik: na czczo 91; po godzinie 71; po 2 godzinach 74. Czy to normalne, że glukoza po godzinie jest niższa niż na czczo, oraz że po 2 godzinach jest wyższa niż po godzinie? Mam 29 lat, nie jestem w ciąży ani nie leczę się na cukrzycę, ale leczę się endokrynologiczniw w kierunku Hashimoto. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
  24. Dzień dobry, bardzo proszę o interpetację moich wyników krwi. Jestem kobietą, 37 lat, choroby przewlekłe Hashimoto i astma. Lekarz na telekonsultacji stwierdził, że morfologia jest w porządku, ale ja od kilku tygodni czuję się mocno osłabiona, mam częste bóle głowy, nie umiem się skoncentrować, a każdy wysiłek kończy się dużym zmęczeniem, chociaż jeszcze w sierpniu i wrześniu regularnie chodziłam po górach i ćwiczyłam jogę kilka razy w tygodniu. Jestem też blada. Dodam, iż 6 tygodni temu przechorowałam koronawirusa, dość lekko - kilka dni stanu podgorączkowego i utrata węchu i smaku. Niepokoją mnie wskaźniki czerwonych krwinek i zastanawiam się, czy nie mam początków anemii- leukocyty 6,86; erytrocyty 4,16; hemoglobina 12,3; hematokryt 35,1; MCV 84,4; 29,6; MCHC 35; plytki krwi 249; RDW SD 36 (norma od 36,4); RDW CV 11,9 %; PDW 11,4; MPV 9,9; P-LCR 24,3%; PCT 0,3%; neutrofile 4,04 (tys/ul); Limfocyty 2,17; monocyty 0,55; eozynofile 0,08; bazofile 0,02; neutrofile 58,9%; limfocyty 31,6%. Bardzo proszę o interpetację i ewentualne wskazanie, czy mam robić pogłębioną diagnostykę, a jeśli tak to jakie badania powinnam wykonać. Bardzo dziękuję.
  25. Troponina t 0.51 ng/ml normy laboratorium 0.0 -1.68 czy wszystko w porzadku mam hashimoto
×
×
  • Dodaj nową pozycję...