Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hepatologia

Znaleziono 102 wyników

  1. Witam. Proszę o pomoc w wynikach mojego ojca. ALT 59 AST 160 GGTP 1599 LEUKOCYTY 6,1 ERYTROCYTY 3,9 HEMOGLOBINA 11,9 HEMATOKRYT 37 MCV 94 MCH 30 MCHC 32,2 PLYTKI KRWI 114 LIMFOCYTY % 19 NEUTROFILE %75 LIMFOCYTY 1,2 NEUTROFILE 4,60 RDW CV 22 PDW 11 MPV 9,20 P LCR 22 KREATYNINA 0,65 Zaznaczam że ojciec pije od dawna alkohol. Czy może mieć marskosc wątroby?? Czy wyniki są bardzo źle? Proszę o pomoc pozdrawiam
  2. Co oznacza wynik ? Przeciwciała anty HBs <2,5 mlU/ml Czy mam wirus zapalenia wątroby typu B?
  3. Dzień dobry mam 31 lat często bardzo boli mnie nadbrzusze, śródstopie i wszystkie stawy moje wyniki wątrobowe nie wyszły za dobrze ALT103,3, GGTP 271,ASO248, KWAS MOCZOWY 11,0. Co oznaczają te wyniki i co dalej robić. Pozdrawiam
  4. Choruję na marskość wątroby od ponad 20 lat czuję się dobrze ,robiłem kontrolne wyniki(robię co pół roku) mam podwyższone niektóre próby wątrobowe np.ALp 197,Aspat 42, GGtp299,czy mogę brać Sildenavil Actavis 25mg lub50mg dorażnie,przepisał mi urolog ,czy mi nie zaszkodzi-mam 71 lat.dziękuję za odpowiedż
  5. Jestem w 17tc, biorę Agumentin z racji bakterii e,coli w pochwie . Od jakiegoś czasu odczuwam swędzenia całego ciała bez wysypki. Zrobiłam próby wątrobowe ; ASPAT -11, ALat - 8 , Bilirubina -0.30 . Kwasy żółciowe -1,3 . Proszę o informacje czy te wyniki są dobre , oraz czy antybiotyk mógł je zaburzyć?
  6. Witam. Parę dni temu robiłem badanie krwi i testy watrobowe. Alt 130 u/l Asp nie pamiętam dokładnej liczby, lecz na pewno podwyższone. Chciałbym zapytać co mogło wpłynąć na taki wynik. Dodam że na usg stwierdzono u mnie znaczne stłuszczenie wątroby. Niepowiekszona Wiek 28 lat.
  7. Czy przy wiremii WZW B- 2115 UI/ml gdzie USG wątroby nie wykazuje żadnych zmian, a morfologia i próby wątrobowe są idealne, może być w ogóle rozważane leczenie interferonem lub innymi lekami?
  8. Interpretacja wyniku hbs antygent ilościowy 0,330 niereaktywnych ale wynik wytłuszczony norma w laboratorium to niereaktywnych do 0,999 , aktywny powyżej 1
  9. Dzień dobry. Mężczyzna 22 lata, wszystkie badania krwi ok, ale próby watrobowe ALT 163 (norma 0-45) AST 65. Tryb życia umiarkowany. Alkohol co sobotę 3-5 piw. Jestem umówiony na USG jamy brzusznej, proszę mi powiedzieć czy alkohol spożyty z soboty na niedzielę mógł zafałszować środowe badanie?
  10. Witam. Otrzymałem właśnie morfologię,, zastanawia mnie podwyższenie Alt i Ast. Alt 79(norma do 40) Ast 48(norma do 40 Bilirubina 0,46 w normie GGTP 35,w normie. Mężczyzna 38lat. Czesto miewam dolegliwości np. Odbijanie po zjedzeniu czegokolwiek. Brzuch nie boli. W jakim kierunku rozszerzyć badania by pójść do lekarza z gotowymi wynikami..? Dziękuję za odpowiedź z góry :)
  11. Mężczyzna lat 31. Wyniki prób wątrobowych: Aspat 57 u/l, ALat 21 U/l, bilirubina całkowita 1.6 mg/ dl, białko całkowite 7.6 g/ dl, GGTP 18 u/l. Po miesiącu powtórzyłem badania i o to wyniki: Aspat 22 u/l , Alat 15 u/l, bilirubina całkowita 1.1 mg/dl, do tego badanie usg opis: wątroba jednorodna, niepotwierdzona, pęcherzyk żółciowy cienkościennych, zagięty z błotkiem. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka śledziona aorta brzuszna w normie. Nerki prawidłowej wielości bez złogów i zastoju. Pęcherzyk moczowy echoujekny. Czy wszytko jest w porządku? Martwi mnie ten Aspat dlaczego był podwyższony.
  12. Witam, proszę o interpretacje wyników- mężczyzna lat 57. Alat 244 (0-49); aspat 169 (0-49); ggtp 133 (9-54); fosfataza zasadowa 320 (100-290); bilurubina 1,08 (0,2-1,2)
  13. Witam m33 lata 176cm 112kg_ wyniki badań Albumina 4.87 g/dl, bilirubina całkowita 0,4 mg/dl, ALT 168 U/l, AST 69 U/l, fosfataza alkaliczna 115 U/l, ggtp 101U/l po prześwietleniu stwierdzone stłuszczenie wątroby i nadwaga. Co może być jeszcze przyczyną takich wyników i jak obniżyć szczególnie to alt.
  14. Dzień dobry. Mam 44lata. Pije alkohol no i ostatnio biorę leki na półpaśca no i ketonal,dorete. Zrobiłam badania wykazali mi że mam kamień na prawej nerce a we krwi mam podwyższony ALT mam 40 a w normie ma być 33 czy to coś poważnego?
  15. Bardzo proszę o interpretację wyniku ANA 1 i 2: STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w typie świecenia ziarnistym w mianie 1:100 na komórkach HEp-2 i wątroby małpy, w klasie lgG obraz świecenia ziarnisty oraz stwierdzono obecność przeciwciał przeciw cytoplazmie w mianie 1:100. Wynik RF 20,0 IU/ml oraz badania: - RDW-CV 14,4; -NEU% 38,1 -LTM% 50,9 -NEU
  16. Witam jestem po pobycie w szpitalu gdzie stwierdzono u mnie marskość wątroby! Czy te wyniki ALAT-72 ASPAT- 352 GGTP-3545 oznaczają jednoznacznie marskość!?? Nie miał biopsji! Mężczyzna lat 42
  17. Czy te próby wątrobowe są prawidłowe AST 16.5 IU/I i ALT 24.4 U/I CRP 1.39 mg/l Mężczyzna lat 50
  18. HCV-p/c przeciw HCV (WZW typu c) (V48) Powtarzalnie reaktywne >11,00 Index. Próbka powtarzalne reaktywne w teście przesiewowym. Niezbędna weryfikacja wyniku metodą referencje - wykrywanie HCV RNA metoda PCR. Niereaktywne <0,80 w typie:0,80-0,99.powtarzalnie reaktywne :>=1,00 Prosze powiedziec co mam dalej robic bo teraz w tej pandemi nie moge sie zadnym lekarzem skontaktowac.
  19. Proszę o interpretację badań na wzw B i C Jako dziecko miałam wzb B,ponoć przebyte. Nie wiem co oznaczają aktualne badania: -HBc - p/c przeciw HBc total (WZW typu B) (V31) wynik; 8,63 S/CO OBECNE (Zakres referencyjny <10 nieobecne) >=10 obecne -HBs - p/c przeciw HBs (WZW typu B) (V42) wynik; 0,64 mIU/ml NIEOBECNE (zakres referencyjny<10 nieobecne >=10 obecne) HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) 0,13 S/CO -nieobecne Co to oznacza? Że jestem w tym momencie aktywnie zarażona, czy może jestem nosicielem lub mam przebytą chorobę ? Czy zarażam ? Jakie badania dodatkowe należy zrobić ?
  20. Dzień dobry. Proszę o interpretację wyniku. Wersja tekstowa wyniku prób wątrobowych: Bilirubina całkowita 0,33 mg/dl[0,3-1,2]~; AST 37,7 U/L[3-35]H; ALT 14,8 U/L[3-35]~; GGTP 45 U/L[5-38]H; ALP 73 U/L[30-120] Czy powyższe wyniki świadczą o niepokojących stanach wątroby? Mam jeszcze pytanie odnośnie morfologii krwi. Mam podwyższone eozynofile Eozynofile 9,2 %[0,7-5,8]. Co to oznacza? Dziękuję za porady
  21. Jak interpretować wyniki testów: Nazwa Jednostka Wartość Normy anty HBs mIU/ml 18.56 Interpretacja niereaktywny (nie wykryto) Syphilis S/CO 0.05 HBs antygen niereaktywny (nie wykryto) anty HCV niereaktywny (nie wykryto) HIV Ag/Ab niereaktywny (nie wykryto)
  22. Dzień dobry. Proszę o odpowiedź na moje pytanie. Moja corka odebrala wyniki badań laboratoryjnych. GGTP 250.ast. 45 alt 46 bilirubina 0.2. Hcv ujemny hbs antygen ujemny. W usg wątroby poszerzone drogi żółciowego w prawym placie watroby. Zmian ogniskowych nie stwierdzono. Martwią mnie powyższe wyniki proszę o możliwą interpretacje?
  23. Jestem kobietą alkoholiczką Po badaniach krwi że mam GGTP ( 31) 2671,1 Czy mam jeszcze jakąś szansę na życie po zaprzestaniu picia ?
  24. Witam od jakieś czasu mam podwyższone parametry: Wyniki z początku października 2019 ALT = 132,3 AST = 57,7 Wyniki z końca października 2019 ALT = 261,6 AST = 130,2 GGTP = 110 do tego bilirubina = 2,21 Wyniki z połowy listopada 2019: ALT = 176 AST = 71 GGTP = 74 do tego bilirubina = 1,80 USG wykazało niepowiększoną wątrobę o jednorodnym podwyższonym stłuszczeniowo echu. Przypęcherzykowo ognisko hypoechogeniczne 13mm - obraz sugeruje obecność obszaru hyposteatozy. Drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe nieposzerzone. PŻW, ŻW nieposzerzone, aorta, nerki, śledziona i pęcherz moczowy ok. Po wizycie u specjalisty 3x dziennie heparegen i kolejne badania Wyniki z lutego 2020: ALT = 57 AST = 29 GGTP = 39 Wyniki z listopada 2020: ALT = 132 AST = 51 GGTP = 56 jak profilaktycznie zabrać się za lecznenie bo o poradę specjalisty będzie ciężko w związku z pandemią
  25. Dzień Dobry. Mam 18 lat i zazwyczaj gdy pije alkohol to w trakcie picia juz robi mi sie nie dobrze, po 4-5 kieliszku mam juz odruchy wymiotne. Kiedys tak nie mialam Czy to moze oznaczac jakaa chorobe żołądka? Wątroby? Jakas alwrgie na alkohol? Mogłabym to jakoś zwalczać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...