Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hepatologia

Znaleziono 139 wyników

  1. Witam, proszę o pomoc. Syn ma 27 lat, ćwiczy codziennie. Miał robione badania krwi. Ma podwyższoną fosfatazę alkaliczną 215u/l i bilirubinę /wolna o,65 mg/dl/ całkowita o,99 mg/dl/związana o,34 mg/dl. Dodam, że pozostałe badania wątrobowe aspat 21 u/l, alat 20 u/l ggtp, albumina ,mocz ,cała biochemia, morfologia ,LDH plus USG brzucha są prawidłowe. Dodam ,że kilka lat temu bilirubinę miał też nieco podwyższoną, ale po kontroli była ok. Najbardziej martwi mnie ta wysoka fosfataza alkaliczna. Jeśli można proszę o podpowiedź co dalej badać. Bożena Z.
  2. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  3. Dzień dobry, uprzejmie proszę o udzielnie informacji, w zakresie: Przeciwciała anty HBs -16,35 IU/l HBs antygen- ujemny CRP-< 1.0 mg/l OB- 8 mm/h HCV -niereaktywny Dziękuje za chęć udzielenia odpowiedzi Dziękuje z góry za udzielnie odpowiedzi.
  4. Mężczyzna kat 43 Cholesterol całkowity 229 Trójglicerydy 494 GGTP 980 Wątrobą powiększona , o wzmożonej echogeniczności, grubszej ziarnistości, pęcherzyk żółciowy wycięty kilka lat temu, chorowałem też na zapalenie trzustki kilka lat temu. Brane leki obecnie od kilku lat: Ebivol Symformin xr Milurit Lagosa Roswera Witamina b compostinum Ezehron Esseliv forte Teraz po wizycie przepisane leki jeszcze nie wykupione: Romazic, Ursopol - czy je wogóle brać????? Proszę o radę, co może być przyczyną takich złych wyników.
  5. Witam. Dzisiaj robiłem badania do medycyny pracy. Próby wątrobowe wyszły mi fatalne. ALT 330 AST 176 GGTP 101. Dodam że moje odżywianie jest fatalne i do tego sporadycznie dochodzi alkohol. Ważę 125kg i mam 187cm. 28 lat. Chciałbym prosić o poradę co to może być zanim się dostanę do hepatologa.
  6. Witam proszę o interpretację wyniku Alat-30,7 Aspat-49,6 Ggtp-47,6 Dziękuję i pozdrawiam. Kobieta lat 47
  7. Witam,proszę o interpretację wyników ,ALT 204 U/l,AST 138 U/l,ggtp 82, cholesterol całkowity 277, trójglicerydy 254 mg/dl,dodam że w październiku 2020 wyniki były w normie,zrobiłam również USG wątroby jednorodna o znacznie wzmożonej typu stluszczeniowego strukturze echa, powiększona w linii obojczykowej 16,4cm,co mogą oznaczać takie wyniki,gdzie powinnam się z nimi udać.
  8. Witam Tydzień temu robiłem proby wątrobowe wynik alat 35 ast 47 ggtp 86. Przez tydzień zero Alko, papierosy też rzuciłem. Brałem heparagen rano i wieczorem, do tego ziarna ostroperstu 3 razy dziennie olej z ostroperstu 3x dziennie. Po tygodniu wyniki dużo gorsze alat 45 ast 58 ggtp 98. Co jest?
  9. Witam zrobiłam badanie przeciwciała neutralizujace Anty-S ilosciowo. Mój wynik to Trimeryczne S IgG 379,60 BAU/ml. Jak mam to i terpretpwac czy to dużo czy mało? Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam
  10. Witam, mam 32 lata waga w granicy 62kg dzisiaj odebrałam wyniki prob wątrobowych ALT 89.1 , AST 54.3 , GGTP 72.1 co robić dalej? Gdzie najlepiej z tym pójść? Pozdrawiam
  11. Dzień dobry, czy test ELF oceniający włóknienie wątroby jest wiarygodny np w porównaniu z elastografią SWE?
  12. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników. ALT 82, AST 75, GGTP 44 oraz OB 57. Nie wiem co może być przyczyną takich wyników. Alkoholu nie spożywam, nie palę papierosów, moja dieta też jest w miarę zbilansowana.
  13. Dzień dobry. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a bardzo się niepokoje. Jestem w 9 tygodniu ciąży, wyniki które mnie niepokoja to: P. Ciała przeciw. HBs-33,6IU/I(wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100); ALT 16U/I(5-35); AST 19 U/I (5-35); Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl (0,0-1,0). Dodam, że dwa tygodnie temu HBs wynosiło 38,5 IU/I (wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100). Czy te wyniki świadczą o WZW typu B lub o innej chorobie?
  14. Mam 69 lat. Płytki krwi na poziomie 100 tys.Czy mogę zaszczepić się bezpiecznie Astra zeneca
  15. Witam, mam 25 dostałem dziś wyniki testów wątrobowych i są one następujące ALT 92 AST 89 GGTP 234 reszta badan w normie i mam pytanie czy jest sie czego obawiać? Bo duzo wyczytałem że może to być np marskość wątroby albo woreczek zolciowy dodam ze od kilku lat mam problem z refluksem żołądkowo jelitowym Wizytre mam dopiero w przyszłym tygodniu A trochę się denerwuje wiec z góry dziękuję za odpowiedź
  16. Badania krzywych: Glukoza na czczo: 86,4 mg/dl Glukoza po 1h: 80,2 mg/dl Glukoza po 2h: 75,8 mg/dl Insulina na czczo: 6,9uIU/ml Po 1 h: 26,3 uIU/ml Po 2 h: 17,6 uIU/ml - staranie się o dziecko (IVF adopcja zarodka - gdyż stwierdzono słabą jakość moich komórek) - dodatni HBS (Usg wątroby ok) - objawy: lekkie zmęczenie, które mija po lekkim treningu - rowerek pół godziny, czasem głód mimo że niedawno coś zjadłam - alkohol spożywam bardzo sporadycznie - brak używek - odzywa się czasem trzustka (chociażby przy próbie włączenia do diety tylko pieczywa razowego)
  17. Dzień dobry. Przy wyniku na Antygen HBs mam informację - nie wykryto. Naromiast przy badaniach na przeciwciała anty HBc całkowite mam informację - dodatni. Co to oznacza?
  18. Witam otrzymałem wyniki prób wątrobowych. wszystko w normie poza ggtp z wartoscia 112 gdzie norma laboratorium to 60
  19. Witam otrzymałem wyniki prób wątrobowych. wszystko w normie poza ggtp z wartoscia 112 gdzie norma laboratorium to 60
  20. witam, moje wyniki z krwi Hbs antygen 0,28 s/co wartosc referencyjna <1,00 ,co zonacza ? z gory dziekuje
  21. Witam, Kobieta, 34 lata, alat 847! Jestem załamana. Za kilka dni mam do powtórzenia pełny profil wątrobowy (mieszkam w UK, badania były robione pod innym kątem, nie wiem dlaczego nie sprawdzono AST i GGTP...) Nie oszczędzałam sobie leków p/bolowych, z dieta sie zupelnie zaniedbalam, alkohol w umiarkowanych ilosciach, choc za pewne jak na kobiete to za duzo ( 3 wina tygodniowo) i tak od roku. Zaznaczam, że nie mialam zadnych objawow, czasami w nocy bole brzucha, ale po lewej stronie (rzadko).
  22. witam jestem kobietą, mam 28 lat i oto moje wyniki . ALT 71,0 U/l 0,0-55,0 H AST 46,0 U/l 5,0-34,0 H Amylaza 54,0 U/l 25,0-125,0 Czy to powód do niepokoju ? dodam tylko , że na USG stwierdzono " Wątroba niepowiększona o jednorodnej , nieco wzmożonej echogeniczności.
  23. Niedawno robiłam badanie krwi HCV przeciwciała. Wynik: niereaktywny. Ponieważ jestem alergikiem, istnieje możliwość, że ok 12 godzin przed badaniem zażyłam lek przeciwalergiczny zawierajcy cetyryzynę dichlorowodorku. Czy mogło to mieć wpływ na wynik badań? Czy ogólnie alergia mogła mieć wpływ na podany wynik?
  24. Próby wątrobowe oraz obecność wirusowego zapalenie wątroby do oceny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) 0,17 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39) niereaktywny Badanie wykonano na analizatorze Architect i2000SR, firmy Abbott, metodą CMIA HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) 0,06 S/CO <1,00 niereaktywny >= 1,00 reaktywny HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48) niereaktywny
  25. Witam mam takie pytanie lubię czasem się napić piwa w weekend czasem dwa razy w miesiącu jest to kilka piw i mam od pewnego czasu podwyższone ALAT 85 U/l norma 40 i trójglicerydy 246 norma 150 ogólnie resztę wyników w normie czy jest to marskość wątroby
×
×
  • Dodaj nową pozycję...