Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Swędzenie skóry

Znaleziono 52 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam pytanie związane z upławami. Od tygodnia mam mlecznobiałą kremową wydzielinę z pochwy, ma delikatny zapach i nie towarzyszy jej pieczenie ani świąd czy ból. Dodam że 6.11 miałam owulację a 7.11 doszło do seksu z zabezpieczeniem które niestety zawiodło. Czy to mo z-c e być oznaką ciąży ? Czy może infekcji albo nadchodzącej miesiączki która ma się pojawić 21.11 choć nie mam objawów które by na nią wskazywały. Dziekuję
  2. Witam odebrałam wyniki prób watrobowych. Zrobiłam bo zaczela mnie swedziec skóra i naduzywalam alkoholu. AST 21, ALT29, ALP58.9, GGTP 59, Bilurubina całkowita 0.73, Albumina w surowicy 4.5 czy jest bardzo źle? Wprowadziłem dietę czy to pomoże jestem osobą z nadwagą.
  3. Dzień dobry. Cykle mam regularne co 28 dni. Jednak w tym miesiącu dostałam okres 10 dni za wczesnie czyli w 19 dniu cyklu. Kolor okresu/plamienia jest brązowy. Nie jest obfity jak to było w poprzednich miesiącach. Dodam, ze zażywam tabletki antykoncepcyjne Bibin mini, nic wcześniej się takiego nie działo. Tabletki biore 9 miesięcy. Żadnych objawów typu swędzenie, pieczenie, ból nie mam. Jakie mogą być przyczyny ? Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 21 lat. Kilka miesięcy byłam za granicą i zachorowałam, myślę że to była grzybica pochwy. Okropnie piekła mnie pochwa i swędziała. Miałam opuchnięte wargi sromowe i miałam problemy nawet z siadaniem. Poprosiłam mamę, żeby wysłała mi maść clotrimazolum, ale niestety z wysyłkami za granicę są problemy i przesyłka nie doszła. Leczyłam się na własną rękę. Ogrzewałam podbrzusze ciepłą wodą i starałam się dużo odpoczywać. Zrezygnowałam także ze współżycia. Wróciłam do Polski i wydawało się, że wszystko jest okej. Niestety wyjechałam za granicę znowu i ze stresu paliłam papierosy przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Zmieniłam też całkowicie tryb życia, bo pracowałam na nocne i popołudniowe zmiany, co było dla mnie bardzo ciężkim przeżyciem fizycznym i psychicznym. Zaczęły się bóle podbrzusza i brązowe plamienia międzymiesiączkowe. Miesiąc temu ok. 10 dni przed rozpoczęciem krwawienia z odstawienia dostałam plamień, po czym normalnie dostałam już poprawnego krwawienia. Trwało tyle ile powinno. I teraz znów jestem 10 dni przed miesiączką i znów mam bóle podbrzusza i brązowe plamienia. Bałam się o ciążę, ale stosuję tabletki sumiennie i zawsze biorę je o czasie. Przy ewentualnych biegunkach używałam dodatkowego zabezpieczenia lub rezygnowałam ze współżycia. Wspomnę też, że przy współżyciu bolały mnie ścianki pochwy. Czuję pieczenie, ale swędzenia nie. Mam też wrażenie, że są delikatnie opuchnięte. Co powinnam zrobić? Czy istnieje ryzyko ciąży? Czy mogę być chora na coś poważnego? Pozdrawiam, Wiktoria, 21 lat
  5. Dzień dobry, mam problem z plastrmi antykoncepcyjnymi EVRA. Stosuję je już jakoś od roku, na początku nie było specjalnych problemów, natomiast od jakichś 3 miesięcy przy naklejeniu drugiego plastra pojawia się pamienie, trwa jakieś 2-3 dni, a teraz już drugi raz, gdzie dziś (wtorek) powinnam wieczorem odkleić plaster, a znowu mam plamienie lub zaczyna mi się okres, który powinien pojawić się dopiero środa-czwartek. Wcześniej lekarz mówił, że to może być związane z infekcją, ale już wyleczona. Dodam jeszcze, że w poprzednim miesiącu przykleiłam plaster dla odmiany na ramieniu, dostałam małej reakcji alergicznej wtedy, ale nie odklejałam go, po paru dniach już swędzenie osłabło, a kolejny przykleiłam już na pośladku. Przed tą sytuacją plamienia słabły i wszystko jakby wracało do normy, jednak po przyklejeniu na ramię znowu coś zaczęło się psuć. Czy to znak, że trzeba odstawić antykoncepcję na jakiś czas? czy mogę tak po prostu nie przyklejać kolejnego plastra by te plastry odstawić? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Wrap z mężem staramy się o dziecko już od ponad 1,5roku. Na początku nie udanych prób nic sobie z tego nie robiłam, wiedzialam ze nie koniecznie musi idąc się odrazu. Po 7 miesiącach, zaczęłam wykonywać testy owulacyjne gdyż przypuszczałam ze może złe wyliczam swoje dni płodne. W okresie płodnym kochaliśmy się regularnie co dwa, trzy dni. Niestety nie doszło do zapłodnienia przez kolejne 8 miesięcy. Wybrałam się do ginekologa po 10 miesiącach gdzie po badaniu okazało się ze wszystko jest w porzadku. Zrobiłam pare badań hormonalnych, również książkowe. Mąż zrobił badanie spermy i u niego również wszystko w jak najlepszym porzadku. Najgorsze jest to,ze powoli z każdym następnym cyklem coraz bardziej jestem smutna, rozczarowana. Na początku robiłam testy ciążowe , po pewnym czasie stwierdziłam ze szkoda pieniędzy i będę czekać czy krwawienie się rozpocznie. Od około 5cykli mam dziwny objaw, tydzień przed miesiączka. Przy oddawaniu moczu czuje ból w dolnej części brzucha, jakby w pęcherzu. Nie było tego wcześniej. Zaznaczę,ze nie mam innych objawów towarzyszących przy zapaleniu pęcherza czy infekcji pochwy jak Np. Pieczenie, świąd, czy tez zmiana koloru wydzieliny( odczucie tego stanu mogę porównać do sytuacji, gdy po nocy wstajemy z pełnym pęcherzem u przy oddawaniu moczu czujemy ucisk na pęcherz) Po miesiączce wszystko wraca do normy. Nie wiem co mogłoby to być?
  7. Witam. Od 4 latach biorę tabletki Sylvie 30. Zawsze brałam je regularnie o stałej porze ale ostatnio miałam trochę stresu wiec zdażyło się ze często zapominałam brać je o czasie lub brałam na następny dzień. Ostatnia miesiączka miała miejsce 5-9.10. Od tego czasu współżyłam z partnerem 10, 17 i 24 października i on za każdym razem konczyl we mnie i nie stosowaliśmy dodatkowej formy zabezpieczenia. 18 październik wystąpiły u mnie krwawienia które trwały 5 dni. Na początku były to upławy o kolorze brązowym, później już bardziej krwiste upławy. 2 listopada powinnam dostać miesiączki, ostatnia tabletkę przyjęłam w sobotę 31.10. Nie dostałam miesiączki, nic nawet na to się nie zapowiada. Upławy biało kremowe, nie czuje świądu ani pieczenia, ale za to odczuwam rozpierający ból prawego jajnika, czasami poczuje tez ból lewego jajnika ale zdecydowanie łagodniejszy oraz co jakiś czas odczuwam kujący ból brzucha. Czym to może być spowodowane?
  8. Przez miesiąc brałam tabletki antykoncepcyjne Atywia daily. Czy to normalne, że po odstawieniu czuję kłucie jajnika a czasami rozpieranie. Srom jest obolały i pojawiło się pęknięcie pomiędzy wargą sromową większą a praktycznie z boku wejścia do pochwy. Pęknięcie pojawilo się samoistnie, ponieważ nie było stosunku. Nie depiluje się również, ponieważ najpierw pojawiło się swędzenie warg sromowych, później krostki bez płynu a następnie uległy one złuszczeniu. Sterydowe maści przepisane przez dermatologów pogorszyły stan i pojawił się biały nalot na wargach sromowych a z jego usunięciem zeszła też skóra. Wygląda to jak po oparzeniu, smarowałam Clotrimazolem i się zagoiło a ginekolog przepisał Orungal po 200mg przez 14 dni ale wzięłam przez 7 i odstawiłam. Co to może być ? Odczuwam ból sromu ale u wejścia do pochwy przy siadaniu czy chodzeniu, ból nie jest stały. Doustnie przyjmuje Provag.
  9. Witam. O czym może świadczyć podwyższone u 11-letniego dziecka erytrocyty 5,11 (norma 4,96), hemoglobina 13,8 (norma 13,2), hematokryt 41,9 (norma 39,5) oraz bazofile 0,7 (norma 0,6). Dodam, że morfologia wykonana została już drugi raz z rzędu z podobnymi odchyleniami. Dziecko poza tym cierpi na swędzące zmiany skórne na dłoniach, których etiologii nadal nie udało się ustalić dermatologowi. Wykluczono też boreliozę.
  10. Swiad skory a badania krwi leukocyty 12,90 erytrocyty 4,55 hemoglobina 13,0 hematokryt 38,7 MCV 85,1 MCH 28,6 MCHC 33,6 płytki krwi 285 rdw-cv 13,3 PDW 17,50 MPV 13,0 PLCR 49,40 PCT 0,37 neutrofile 9,98 limfocyty 1,43 monocyty 1,16 eozynofile 0,32 bazofile 0,02 neutrofile 77,r limfocyty 11% monocyty 9,0 eozynofile 2,5 bazofile 0,2 crp 32,18 ob 20 cholesterol calkowity 83,1 antykoagulant tocznia wynik dodatni badanie ana 1 dodatnie ana 2 i ana 3 ujemne .moze ktoś wie czym to jest spowodowane?
  11. Mam problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Bardzo szybko się stresuję i denerwuję zwłaszcza w towarzystwie ludzi czy w trudniejszych sytuacjach życiowych. Już przy umiarkowanym stresie moje nogi zaczynają puchnąć jakby zbierała się w nich woda a akurat zaczyna pięc i swędzieć jakby coś w niej pękało. Mam też dość widoczne żyły. Moje ciało reaguje tak od ok 10-12 lat i z biegiem czasu jest coraz gorzej. Po 2-3 dniach zupełnie bez stresu opuchlizna ustepuje. Mam też opuchnięta twarz, nieregularne miesiączki. Prolaktyna, estrogen, testosteron, androstendion, insulina i glukoza w normie. Mam wysoki kortyzol z rana ok 600-800 nmol/l przy normie 171-536. Bardzo często budzę się napięta i zestresowana z uczuciem strachu. Czasem trzęsą mi się dłonie, zawsze w godzinach rannych do ok 15. Mam więcej energii i czuję się spokojniej po południu po ok 15-16. Mam problemy z zasypianiem a rano budzę się zmęczona po 8h snu. Choruję na alergię, astmę, lekarz stwierdził że mam nerwicę społeczna i przepisał Paroxinor ale raczej nie daje efektów. W ostatnich wynikach badań Wbc, Neut, Neut% trochę poniżej normy. Znacznie podwyższone EO 13,2% przy normie 0-5. Baso% 1,4 przy normie 0-1. TSH i anty-tpo w normie. Bardzo proszę o poradę.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Staram się z mężem o dzidziusia, współżyliśmy w dni płodne. 4 dni po ostatnim stosunku zauważyłam biały grudkowaty śluz któremu towarzyszyło swędzenie, po 2 dniach przeszło, Czy to może być jeden z objawów zapłodnienia i ciąży czy też infekcji grzybiczej?
  13. Dobry wieczór, brałam tabletki antykoncepcyjne 4 lata, niecały rok temu na własną rękę bez konsultacji z lekarzem przestałam w połowie opakowania brać tabletki. Pojawiło się plamienie związane z odstawieniem tabletek, następnie 2 lub 3 miesiące nie miałam okresu, a teraz jest on nieregularny. Między ostatnia miesiączka było 23 dni przerwy, a jeszcze wcześniej 45, więc myślę, że zaczyna się powoli regulować, od kilku miesięcy powraca grzybica pochwy (uplawy z białymi grudkami lecz brak pieczenia i swędzenia, nic prócz uplawow i nieprzyjemnego zapachu nie ma) stosuje iladian direct plus sporadycznie i wtedy przechodzi, lecz po jakimś czasie nawracają uplawy, raz zastosowałam gynoxin uno, a po zakończonej kuracji lactovaginal 2 razy, lecz po dłuższym odstępie czasu uplawy powróciły, dalej stosuje iladian direct tym razem codziennie od 3 dni i uplawy przeszły wraz z nieprzyjemnym zapachem. Od dwóch dni kłuję mnie prawy jajnik (czasami, nie cały czas) nie jestem w stanie wywnioskować czy to może dlatego, że akurat mam dni płodne, ponieważ nie potrafię tego obliczyć przez nieregularne miesiaczki(ostatnia wystąpiła 13 września i skończyła się 18 (między tym okresem, a wcześniejszym odstęp wynosił 23 dni a wcześniej 45 dlatego bardzo ciężko stwierdzić mi czy wszystko się reguluje). Tabletki które brałam to microgynon 21 dodam, że nigdy wcześniej nie miałam problemów z grzybicami, odkąd przestałam brać tabletki po prostu grzybica się pojawia, mam zamiar udać się teraz do ginekologa, choć powinnam zrobić to szybciej lecz przez tą pandemie bałam się iść do ginekologa. Proszę mi powiedzieć czy to możliwe, że przez odstawienie tabletek po 4 latach może być do roku czasu problem z nieregularnymi miesiączkami i grzybicami pochwy. Dodam, że mam 23 lata pozdrawiam.
  14. Stosuje plastry Evra, czuje sie po nich dobrze i bylabym w pelni zadowolona, ale moja skora coraz gorzej je znosi (odparzenia, swedzenie), wiec chcialabym wrocic do tabletek. Na jakie tabletki najlepiej zamienic plastry evra (podobny sklad)?
  15. Dzień dobry. Mam 12 lat i od około miesiąca towarzyszy mi swędzenie pochwy. Na początku było bardzo dokuczliwe teraz natomiast mniej. Ale i tak nadal dokucza, w większości w szkole czy przy znajomych Nie towarzyszy mi pieczenie czy ból podczas oddawania moczu. Również jest dużo wydzieliny. Gdzie nie gdzieniegdzie z grudkami ale w większości zwykła biała bezzapachowa. A z grudkami to podejrzewam że przez to, że nie podmywalam miejsc. Nie podejrzewam u siebie grzybicy pochwy ponieważ moja wydzielina jak napisałam jest bezzapachowa, nie pachnie drożdżami czy rybą, i nie towarzyszy mi pieczenie czy ból. Mam również zaczerwienienie tych okolic. Nie chcę jechać do ginekologa bo nawet nie miałam pierwszej miesiączki, i ginekolog jest 2 miasta ode mnie, a nikt z mojej rodziny nie ma prawa jazdy, co więcej nie rozmawiam z nikim na takie tematy więc nie ma opcji abym komuś powiedziała, z natury jestem wstydliwą osobą. Czy istnieje jakiś domowy sposób na wyleczenie świądu pochwy? Proszę o szybką odpowiedź..
  16. Witam. Jestem w 31tyg ciąży. Robiłam wyniki prób wątrobowych aspat 332 alat151 kwasy żółciowe 2,0. Biorę proursan essentiale forte i sikimarol vita 150 usg jamy brzusznej prawidłowe. Podejrzenie cholestaza wykluczone. Nie ma świądu skóry.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączke miałam 2 sierpnia. Dzisiaj mija 8 dni od planowanego dnia następnej miesiączki, jednak jej nie dostałam. Kilka dni temu pojawiły się u Mnie nudności, wymioty. Zrobiłam test ciążowy, kilka dni temu, wyszedł negatywny. Wczoraj byłam na wizycie u ginekologa który wykonał mi usg dopochwowe . Stwierdził że albo jestem w bardzo wczesnej ciąży albo po prostu zbliża mi się okres . (Na usg była widoczna mała plama) . Wysłał Mnie również na badanie bhcg z krwi . Dodatkowo od kilku dni pojawiła się u Mnie żółta wydzielina, jednak nie mam żadnych objawów zapalenia, nie boli, nie swędzi . Jak myślicie? Czy mogę być w ciąży ? Czy po prostu mój cykl uległ zmianie ?
  18. Gość

    Petting a ciąża

    Czy jest możliwość ciąży? Razem z partnerem odbywaliśmy petting, a później na chwilę (2-3 minuty) wprowadził penisa do mojej pochwy. Napotkaliśmy bardzo silny i bolesny opór, więc zrezygnowaliśmy i nie kontynuowaliśmy już więcej próby seksu. Miałam wtedy dni płodne, a on nie był blisko wytrysku. Nie stosowaliśmy żadnej antykoncepcji. Dodam, że kilka dni później dopadło mnie swędzenie wejścia pochwy i pojawiły się białe upławy. Dwa tygodnie po tym incydencie w dzień planowanej miesiączki dostałam krwawienie, które trwało 2-3 dni dość obficie, a później zmieniło się w lekkie plamienie jak przy końcówce okresu. Nie zauważyłam żadnych zmian, jednak czy mogę być w ciąży? Dodam że "okres" mial brązowawą barwę, a miesiąc temu miałam normalny okres a po dwóch tygodniach dostałam kolejny, również brązowawy.
  19. Bilirubina 2,1 i neutrofilia 1,4 u dziecka lat 9 plus powiększone węzły chłonne pod pachami z delikatną różową wysypka opisane jako swędzenie jak po ugryzieniu komara?? Reszta w normie. Coz to może oznaczać? Zrozpaczona mama
  20. Od 8 dni stosuje plastry Evra, pierwszy plaster odkleił się po 1 dniu po czym natychmiast nakleiłam drugi plaster w innym miejscu (na ramieniu), od samego początku strasznie swędziało mnie miejsce naklejenia plastra ale myślałam że to ustąpi. Wczoraj nakleiłam nowy plaster na drugie ramię i swędzenie jest nie do wytrzymania. Dodatkowo bolą mnie piersi (sutki), pojawiły się małe guzki, odczuwam ból głowy od momentu rozpoczęcia stosowania plastrów. Wcześniej przez prawie 4 lata przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne Microgynon 21 jednak źle się po nich czułam, nadmiernie gromadziła mi się woda w organizmie, po czym zmieniłam je na Madinette, nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale posłuchałam ginekolog, że "plastry są wygodniejsze i mniej szkodliwe" ale już po tych 8 dniach nie daję rady. Mam jeszcze 2 opakowania plastrów. Czy w takim przypadku używać dalej plastry Evra, czy wrócić do tabletek Madinette?
  21. Jestem w 30 2 tc. Mam lekkie swędzenie stopy lewej. Czasami zaswędzi prawa lub któryś z opuszków palców. Zrobiłam próby wątrobowe: ALT 45 ( norma do 33), AST 37 (n do 30), fosfataza 90 (n do 105), bilirubina 12 (n do 21), GGTP 6 ( n do 40), kwasy żółciowe 1,5 ( n do 10), w moczu brak bilirubiny, urobilinogen 3,2 ( n do 16). Co mi dolega i jak mam dalej postępować?
  22. Proszę o analizę badan: Głównie szukamu przyczyny swedzenia ciala i były robione badania krwi. Leukocyty 12,14 (4,0-10,0) Erytrocyty 4,77 (3,8-5,4) Hemoglobina 14,1 (12,0-16,0) Hematokryt% 42,1 % (37,0-47,0) MCV 88,3 (80,0-100,0) MCH 29,6 (27,0-31,0) MCHC 33,5 (32,0-36,0) Płytki krwi 211 (130-400) P-LCR 55,6 (13,0-43,0) RDW-CV 13,1 (11,5-16,0) NEU% 71,1% (30,0-70,0) EO% 2,3 (0,0-6,0) BASO % 0,3 (0,0-0,1) LYM % 16,7 (20,0-50,0) LYMPH
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Witam od dwóch dni mam wzdęty brzuch bolą i swędzą mnie piersi okres mam mieć jutro , odbyłam stosunek 3,5,17 lipca ( za każdym razem z prezerwatywą ) proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuję .
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam 19lat, nie byłam nigdy u ginekologa. Współżyłam tylko 3 razy ponieważ powoduje to u mnie duży ból. Czasami pojawiają mi się uplawy koloru brązowo/żółtego. Nic mnie nie swędzi. Co to może być?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Miesiączkuje co 27/29 dni , obfite na początku bolesne. Wyczuwalne tydzień przed - napięcie przedmiesiaczkowe. Mam stwierdzony torbiel na jajniku. Staram się z mężem od 3 lat o wspólne dziecko ,mam jedno dziecko z poprzedniego związku. Dojdę do meritum. Ten cykl miesiaczkowe jest dla mnie zagadka . Od 16 dc zauważyłam śluz bialy , mało lepki ,bezzapachowy , bez swedzenia zero objawów po prostu jest , raz mniej raz więcej.uczucie wilgoci gdzie zawsze mam suchosc nawet przed miesiaczka tym razem tak nie jest. Do miesiaczki 4 dni a jej nie wyczuwam. Nasze przytulanki z mężem odbyły się 6 dnia cyklu (2 dni koncowki okresu) później 7,10,11,13,15,17,18 , dzień owu przepadała na 14dc (13 dnia cyklu przytulas rano i wieczorem). Dziś 24 dc test negatywny czułość 10 mul. Dodam,że ten cykl od 15dc spożywam 1x tabletkę dziennie pregna start i w czasie sexu żel (babystart). Jaka jest szansa że tym razem się udało?? Kiedy wyjdzie test z krwi i kiedy test płytkowy (zanim będzie 28dc dzień miesiaczki) , apetyt mniejszy , częściej odczuwam zmęczenie nic po za tym . Statnia miesiaczka zaczęła się od 9.06.202 . Proszę o odp.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...