Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Sport

Znaleziono 23 wyników

  1. Witam, Jestem mężczyzną - 33 lata, uprawiającym sport dosyć intensywnie oraz prowadzący zbilansowanaą dietę, raczej bez czerwonego mięsa . Od paru lat mam podwyższony poziom żelaza we krwi - wynik 270, przy normie 70-180. Dodatkowo dzisiaj skoczył mi cholesterol do 210. W ostatnich dniach dosyć mocno zmniejsza mi się waga. Czy to może być wynika tego żelaza? Co należy robić? Dziękuję za odpowiedź.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry mam 18 lat i mam skąpy okres który trwal 3 dni pierwsze dwa dni wyglądały normalnie natomiast trzeciego skaczyl mi sie nigdy czegoś takiego nie miałam bo mój okres trwal maksymalnie 6 dni dwa pierwsze dni były obfite natomiast 4 dni brazowe plamienie dodam że nie jestem aktywna seksualnie więc podejrzewam, że to nie ciąża, przed tą miesiączka miałam jescze zawroty głowy i odruchy wymiotne, w ostatnich dniach miałam też duzo stresu (jestem też osoba aktywną fizycznie uprawiam sporty) czy to może być objaw stresu?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, martwi mnie spóźniający się o 7 dni okres. Jest to moja pierwsza taka sytuacja, do tej pory cykle miałam regularne. Dodatkowo w środku cyklu (11-13 dzień) zauważyłam brązowawe plamienie w średniej ilości, bezwonne, żadnego pieczenia czy bólu w pochwie, które trwało 2 dni, wraz z lekkim bólem podbrzusza. Szansa na ciąże praktycznie znikoma - wraz z chłopakiem jedyna aktywność seksualna jaka uprawiamy to seks oralny. Podejrzewam również, ze mogło zle wpłynąć na cykl żelazo, które biorę od 3 tygodni w tabletkach codziennie. Współczynnik bmi prawidłowy oraz nie uprawiam ciężkiego sportu. Na 3 dni przed spodziewanym okresem byłam przeziębiona. Czy jest się czym martwić? Jaka mogła być przyczyna brązowej wydzieliny oraz spóźniajacego się okresu? Dziękuje za pomoc.
  4. mam podwyższone próby wątrobowe: ALT - ok. 300, AST - ok. 120. Od razu wykonałem USG jamy brzusznej, które wykazało, iż wszystko jest w porządku. Wątroba niepowiększona, generalnie wszystko co w jamie brzusznej jest ok. Pytanie skąd takie wyniki prób wątrobowych? Raczej odżywiam się zdrowo, bynajmniej się staram, uprawiam sport. Jakiś tydzień przed badaniem nazbierało mi się trochę okazji rodzinnych i przez 3 dni spożywałem alkohol po dłuższej, około miesięcznej przerwie bez picia. W tym czasie zjadłem też więcej niż zwykle, jak to przy stole. Czy to mogło mieć wpływ na aż takie podwyższenie prób wątrobowych? Po 4 dniach powtórzyłem badania i zanotowałem spadek: ALAT z 300 do 150, a ASPAT ze 120 to 43. Czy mogę liczyć, że przy utrzymaniu diety przez następnych kilka dni osiągnę normy? Pozdrawiam
  5. witam mam pytanie w kwestii hormonów robiłem sobie badania tarczycy i wynik TSH miałem 0,5 czyli w dolnej granicy widełek co mam o tym myśle|? poziom t3 i t4 jest idealnie w połowie widełek. jestem osobą uprawiającą sport głownie siłownia i bieganie i mimo trzymania diety mam nadwyżkę tłuszczu moje mięśnie chwilami są twarde i nagle stają się miękkie zastanawiam sie czy poziom tsh=0,5 jest tego powodem. pozdrawiam
  6. Dzień dobry, Dzisiaj odebrałam wyniki i nie ukrywam, że jestem zaskoczona. Mam 38 lat, uprawiam sport, zdrowo się odżywiam, słodycze sporadycznie, mięso jeszcze rzadziej. Mój cholesterol całkowity wynosi 210, HDL 70, trójglicerydy 73, natomiast LDL 125. Poziom cukru również mnie zaniepokoił 104. Czy naprawdę są powody do niepokoju, nie ukrywam, że jestem zdziwiona i poddenerwowana
  7. Mam 16 lat , wszystkie problemy zaczęły się około 3 lat temu gdy moja siostra otarła się o smierć na moich oczach. Cała sytuacja trwała około 15 minut, lecz nie bardzo ja pamietam, w głowie zostały mi pojedyncze urywki. Niedługo po tym miałam strasznie nieprzyjemną sytuacje, od dziecka borykałam się z „klaustrofobia” , zostałam zamknięta w małym pomieszczeniu , niby nic, ale dla osoby borykającej się z tym problem okropne przeżycie, przez kolejna 1,5 trzęsłam się ze strachu. Był to również okres w którym porzuciłam sport, który był moim jedynym rozładowaniem energii. Po tych epizodach z grzecznej dziewczynki która nigdy nie sprawiała żadnych problemów znacznie pogorszyłam się w zachowaniu jak i w nauce(być może wynikało to z faktu ze prawdopodobnie przechodziłam okres buntu)Moi rodzice od zawsze byli bardzo wymagający , chcieli abym uczyła się na samych 4 i 5 , zapisywali mnie na multum zajęć dodatkowych. Po tym wszystkim rodzice zapisali mnie do psychologa , byłam na kilku wizytach , ale szczerze mówiąc niewiele mi to dało , dostałam kilka ćwiczeń na oddychanie. Po wielu rozmowach z rodzicami wszystko wróciło do normy. Zaczęłam jednak zauważać dziwna tendencje do przejmowania się zdrowiem , bardziej niż robiłam to kiedyś. Uznałam ze to sprawa dorastania i choć czasem było to dla mnie uciążliwe , zlekceważyłam to. Jednak prawdziwe problemy zaczęły się od czasu gdy zaczęła się kwarantanna, od początku marca . Siedząc cały czas w domu , zaczynałam wymyślać sobie choroby , czytać o objawach , nagle odczuwając podobne u mnie. Chciałam o tym zapomnieć , ale nie mogłam. Przechodzę „okresy” bardzo nasilonego strachu przed określona choroba , np. tydzien lub dwa , straszliwego strachu przed bolerioza , kleszczami , po tym czasie strach ten pozostaje , ale w umiarkowanym nasileniu mam kilka dni spokoju i przychodzi kolejny tydzień strachu przed np.udarem słonecznym działającym na tej samej zasadzie co poprzedni przykład. Gdy spotykam się z kimś lub nie spędzam czasu sama , nie wymyślam nowych chorób ewentualnie myśle o innych , ale w słabym nasileniu. Odkąd zaczęłam znowu chodzić do szkoły rozpoczął się okropny czas mojego życia. Nie mam siły wstać rano z łóżka ,ani w weekend ani w tygodniu , najchętniej nie robiłabym nic całymi dniami , codziennie płacze z jakiegoś powodu , nawet błahego np.kłótnia z mama. Praktycznie cały wrzesień przeminął w stresie z powodu ogromnych kłótni z moim tata, który na codzień jest bardzo nerwowym człowiekiem , często poniża słownie nie tylko mnie , ale i moja mamę. Zarówno ja jak i moja mama jesteśmy osobami stawiającymi swój honor bardzo wysoko i odpowiadamy na zaczepki przez co rozpiętej się kłótnia trwająca 2/3 tygodnie. Jedna z kłótni weszła na taki poziom , ze po wymianie zdań pobiegłam do łazienki , zaczynajac krzyczeć ,ze dzwonię na policję , miałam wybrany numer , ale przybiegła moja mama , by mnie powstrzymać .To był moment w którym coś we mnie pękło. Czułam ze kompletnie nie potrafię siebie kontrolować i ogarnęły mną emocje , zaczęłam rzucać rzeczami które miałam pod ręka jednocześnie zaczynajac uderzać się po nogach. We wrześniu dowiedziałam się również o chorobie mojej mamy co było dla mnie kolejnym ciosem. Wymyślanie chorób wciąż nie odpuszcza , jestem strasznie przewrażliwiona jeżeli chodzi o życie i zdrowie moje i moich najbliższych , np. nie ćwiczę na wf bo słońce i przecież mogę dostać udaru , zapisuje ile dziennie pije wody, aby sie nie „przewodnic” , bo gdzieś czytałam ze to możliwe. Żyje marzeniami , mam wielkie plany ale nie potrafię ruszyć z miejsca wziasc się w garść. Wszystko mnie przytłacza nie mam na nic siły , przestałam sobie radzić. Odczuwam nerwobóle po prawej stronie klatki piersiowej rzadziej lewej , 3 razy były tak silne ze ciężko mi było nabrać powietrza
  8. Dzień dobry. Mam 31 lat, uprawiam sporty średnio 2-3 w tygodniu, staram się mieć dietę urozmaiconą, chociaż ostatnio staram się ograniczać węglowodany i spożywam trochę więcej tłuszczów zarówno roślinnych jak i zwierzęcych, pracuję fizycznie. Robiłam ostatnio rozszerzone badania krwi i parę wyników nie podoba mi się. Mianowicie cholesterol całkowity mam sporo podwyższony- 245 mg/dl, HDL 70 mg/dl, LDL 154 mg/dl, trójglicerydy 172 mg/dl, kortyzol 21,7, kreatynina 0,94 mg/dl, glukoza 98 mg/dl. Nadmienię, że dwa dni i dzień przed badaniem zjadłam domową pizzę. Chciałabym się także zapytać czy hormony tarczycy nie wskazują na jakieś problemy: TSH 3,52, fT3 4,68, fT4 12,16. Czy mam bardzo się martwić wynikami lipidogramu? Konieczna jest natychmiastowa konsultacja z lekarzem?
  9. Chcę utyć - jak zrobić to bezpiecznie? Jestem kobietą, mam 21 lat i 160cm wzrostu oraz 58 kg wagi. Moja waga to w dużej mierze mięśnie bo trenuje sporty walki. Od zawsze marzy mi się pulchne okrągłe ciało, tak w górnej granicy normalnej wagi/ z leciutką nadwaga. Co zrobić w takiej sytuacji. Czy mogę spróbować przytyć? To naprawdę moje marzenie.... wiem że to dziwne :(
  10. Witam serdecznie mam 30lat od 6 lat uprawiam sporty siłowe (kalistenika,workout,crossfit) od jakiegos czasu bola mnie łokcie w trakcie i po treningu nie jest to mocny ból ale czuje ze cos jest nie tak, co polecacie zastrzyki z hialuronu, a może z osocza bogatopłytkowego jakie jeszcze znacie metody.
  11. Jakie moge miec zapotrzebowanie kaloryczne? 18 lat, masa 55kg, wzrost 170cm. Codziennie wychodze na 2-3h uprawiać sport (parkour: skacze, ćwicze siłowo, robie salta na ziemi, 10000 kroków dziennie). Chciałbym troche podbić swoją wage, ale nie wiem ile musze dostarczyć kcal.
  12. Dzień dobry, ile czasu po całkowitym usunięciu tarczycy mogę zacząć uprawiać sport bez obaw o bliznę i stan wewnątrz szyji.
  13. Witam! Mężczyzna 38l proszę o interpretacje wyników profilu lipidowego i bilirubiny. trójglicerydy 172 cholesterol całkowity 190mg/dl wart. poządane do 200 hdl 32.9 do 40 ldl 123 bilirubina 1.4 wart. od 0,3 do 1,2 Dodam że uprawiam sport ogolnie prowadze zdrowy i aktywny tryb życia. Wzrost 176cm waga 85. Sport silownia plus sporty walki. przez ostatnie 3 miesiące spozywalem 30ml oleju lnianego dziennie i ograniczylem spozywanie miesa wieprzowego a niestety chol hdl spadł. wczesniej miałem troche wyższy 39mg/dl.
  14. Miesiąc temu zrobiłem badanie glukozy (94) i insuliny (18,4) kalkulator Homa wyliczył że mam insulinoodpornosc. Dodam że w trakcie badania byłem na czczo ale przyjmowałem w tamtym okresie leki, milukante, clatra, fostex i concor 1,25. Od kilku dni zaczelem stosować dietę medyczną. Po 3-4 dniach stosowania medycznej diety zrobiłam kontrolne badanie glukozy(80), insulina (7,10). Współczynnik Homa w normie. Dodam że badanie robiłam po odstawieniu leków. Dodam jeszcze że przy pierwszym badaniu labolatryjnym miałem wynik cholesterol całkowity 232, cholesterol HDL w surowicy 43, trójglicerydy 238. Pytanie jest moje, czy stosować dietę i uprawiać sport i sprawdzić wyniki za miesiąc? Czy udać się odrazu do diabetologa?. Pytanie jeszcze czy wyniki pierwsze mogły wyjść fałszywe bo brałem leki? Czy insulinoodpornosci wogole jest mowa? Dodam że nadwagi nie mam, ale mam otyłość brzuszna i niekiedy po pracy spać mi się chce.
  15. Witam mam pytanie odnosnie wyników krwi. Dodam ze jestem zdrowa nie mam i nie mialam infekcji.Zdrowo sie odzywiam oraz uprawiam sport. Od pewnego czasu bardzo poce sie w nocy oraz jestem ciagle zmęczona dodam tez ze mam problemy z węzłami sa powiększone pod pachami jak i na szyji oraz w pachwinach zrobilam badania krwi i niepokoja mnie pewne odchylenia Limfocyty 45.8 (20-45) Neuttofile 2.30 (2.50-7) Monocyty 0.26 0.29-71) Czy mam się martwić ? Reszta wynikow w normie Leukocyty Wynik 5,0 tys/µl Zakres referencyjny 3,8 – 10 Erytrocyty Wynik 4,2 mln/µl Zakres referencyjny 3,7 – 5,1 Hemoglobina Wynik 13,0 g/dl Zakres referencyjny 12 – 16 Hematokryt Wynik 38 % Zakres referencyjny 37 – 47 MCV Wynik 91 fl Zakres referencyjny 80 – 99 MCH Wynik 31 pg Zakres referencyjny 27 – 35 MCHC Wynik 34,3 g/dl Zakres referencyjny 32 – 37 Płytki krwi Wynik 245,00 tys/µl Zakres referencyjny 140 – 440 RDW-CV Wynik 12,4 % Zakres referencyjny 11,6 – 14,8 PDW Wynik 13,8 fl Zakres referencyjny 9 – 17 MPV Wynik 11,0 fl Zakres referencyjny 9 – 13 P-LCR Wynik 33,8 % Zakres referencyjny 13 – 43 Neutrofile Wynik 2,30 tys/µl 2,5 – 7 Limfocyty Wynik 2,30 tys/µl Zakres referencyjny 1 – 3,5 Monocyty Wynik 0,26 tys/µl 0,29 – 0,71 Eozynofile Wynik 0,13 tys/µl Zakres referencyjny 0,1 – 0,5 Bazofile Wynik 0,0 tys/µl Zakres referencyjny 0 – 0,1 Neutrofile Wynik 45,8 % Zakres referencyjny 40 – 70 Limfocyty Wynik 45,8 % Zakres referencyjny 20 – 45 Monocyty Wynik 5,2 % Zakres referencyjny 4,3 – 11 Eozynofile Wynik 2,6 % Zakres referencyjny 1 – 5 Bazofile Wynik 0,4 % Zakres referencyjny 0 – 2
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Brak śluzu płodnego oznacza brak owulacji? Od 4 miesięcy staram się z partnerem o dziecko. Mam cykle regularnie 28-32 dni. Zaczęłam obserwować śluz i zwykle mam śluz biały - niepłodny. Infekcji raczej to nie jest nie towarzyszą mi dolegliwości takie jak pieczenie czy świąd a wydzielina jest gładka i bezwonna. Nie potrafię dostrzec śluzu płodnego. 3 lata temu miałam torbiela na jajniku, ale po 3 miesiącach wyleczyłam go tabletkami doustnymi i od tego czasu wszystko jest w porządku. Jednak słyszałam że z tego powodu mogę mieć problemy z zajściem w ciążę w dodatku mój partner ma cukrzycę typu 1 jest jednak pod obserwacją i ma bardzo dobre wyniki, ma dietę i uprawia sport. Czy brak śluzu oznacza brak owulacji? W tym miesiącu robię testy owulacyjne, ostatni zrobiłam wczoraj jednak z wyliczeń wynika że owulację powinnam mieć dziś a śluz wciąż jest biały.
  17. Witam, mam 18 lat, mój okres przebiega nieregularnie, a tym razem spóźnia się od sześciu dni. Dzisiaj, Wraz z brakiem miesiączki spotykam się z ogromnym bolem jajników. Momentami czuję, iż brzuch jest powiększony , spuchnięty, co powoduje znaczny dyskomfort. Ból jajników promieniuje na część odbytu, co uniemożliwia poruszanie się. Przez to wszystko skręcam się z bólu i biorę tabletki przeciwbólowe. Bardzo pomaga ciepło. Dodam jeszcze, że nie stosuję żadnych diet, oraz nie uprawiam szczególnego sportu.
  18. Witam. Mam 20 lat Miesiączkuje raczej regularnie niekiedy okres się spóźniał lub był szybciej 2-3 dni wiadomo. Ostatnią miesiączkę dostałam 4.05 A zakończyła się 9.05. W sobotę 23.05 pojawiła się u mnie bardzo brązowa, gęsta wydzielina od niedzieli wieczora krwawię jak przy okresie tylko troszeczkę mniej ,rzecz w tym że przy okresie w 1 dzień BARDZO boli mnie brzuch, zwijam się z bólu, a teraz żadnego bólu ..... Czy jest to możliwe że dostałam miesiączkę tak szybko ? Mam się martwić? Nie przyjmuje żadnych leków, nie jestem na nic chora.... W ostatnim czasie zaczęłam też bardziej aktywnie uprawiać sport m.in jazda na rowerze, odżywiam się w miarę prawidłowo... Proszę o odpowiedzi/poradę z góry dziękuję
  19. Od ostatniego roku stosuje nouva ring nieregularnie, z miesięczną lub 2 miesięczną przerwą potem znów zakładam....czy to niebezpieczne? Ostatnio zaczęłam bardzo tyc i mam duży apetyt a sport uprawiam regularnie. Czy to może być z powodu nieregularnej antykincepcji?
  20. Zaczne od tego, że mam problem z TG od 2014 roku. Być może wczesniej juz mialem ale nie badalem. 2014 TG = ponad 2000, dostałem lipanthyl, spadlo do 190 po 2 msc dieta plus mocny sport. Zaprzestalem lek. 2016 r TG 3500. Po 6msc diecie i dużym wysilku fiz 53 kg w.dół TG 130. 2019 wypadek brak wys fiz przez 6 msc TG sukcesywnie w górę do 1000. Dostalem soltis, spadlo do 225 w.ciagu 2 tyg, ale bole miesni, zamiana na lipanor i bole mięśni dalej się utrzymują. Jestem osona aktywną, i w zwiazku z bolami nie mogę uprawiać sportu. Glownie spaceruje i jezdze na rowerze. 2-3 h dziennie. Jak sobie pomóc?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, ostatnio z chłopakiem próbowaliśmy przeżyć nasz pierwszy raz. Nigdy nie uprawiałam seksu, on też nie. Jednak już na początku odczułam ogromny, wręcz rozrywający mnie ból. A chłopak powiedział, że po ok. 3 centymetrach od wejścia do pochwy napotkał opór, a ja wtedy potworny ból. Tak więc zrezygnowaliśmy z dalszych starań, bo ja wręcz płakałam z bólu. Czy to naprawdę aż tak bardzo boli? Co mogło pójść nie tak? Czy to błona dziewicza? Zaznaczę, że używałam tamponów parę razy, uprawiam dużo sportu praktycznie od zawsze.
  22. Witam, wykonałam badania laboratoryjne w związku z planowaną ciążą. (Poniżej wyniki). W przeszłości chorowałam na anoreksję. Moja waga obecnie wynosi 45 kg/168 cm. Nie mam naturalnej miesiączki, od maja 2019 stosuję preparat Femoston. Lekarz zlecił także badania AMH. Czy moja obecna waga może być przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę? Lekarka zasugerowała zwiększenie masy do 50 kg i nie zalecałą ćwiczeń- obecnie chodzę na siłownię dwa razy w tygodniu. Czy prawdopodobnie będę musiała stosować jakąś terapię (oprócz Femostonu), jeśli AMH będzie prawidłowe? Moja lekarka wspominała coś o lekach na owulację? Złe wyniki limfocytów i leukocytów są prawdopodobnie wynikiem infekcji gardła w dniu badania. Niepokoi mnie wysoki cholesterol. Odżywiam się dość zdrowo, uprawiam sport, nie spożywam tłustych rzeczy i słodyczy, więc co może być tego powodem? Czy zaburzenia odżywiania lub niska waga mają na to wpływ? Leukocyty 3,70 tys/µl 4,0 10,0 L Erytrocyty 4,49 mln/µl 3,9 5,2 N Hemoglobina 13,6 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 40,900 % 34 45 N MCV 91,1 fl 79 95 N MCH 30,3 pg 26 32 N MCHC 33,3 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 228 tys/µl 150 400 N Limfocyty % 44 % 20 40 H Limfocyty
  23. Dzień Dobry Chciałam się zapytać o to co to za objaw. Długo szukałam pracy a jak ją znajdowałam to najczęściej naprawdę musiałam ją znajdować przez pewne oszustwa mówienie nieprawdy. Kiedy pracowałam to nie dla pieniędzy. Ja nie wiem jak wykorzystywać pieniądze. Interesuje mnie najpierw zwierzęta, ekologia, zdrowe odżywianie, zdrowy styl zycia. Jeżdze tylko na rowerze -jedyny sport. Najlepszy dla mnie byłby zakon ale nie lubie się modlić. Wierze w Jezusa mam wiedze którą w szkole posiadłam na ten temat i to mi wystarcza. Chce żyć ja czuje. Spokój to moja droga. Przychodzę do dzieci bo czuje że tego potrzebują. Pomagam im ile mogę ale uczę samodzielności i proszenia o pomoc. Jak zakochuje się to w niewłaściwych ludziach np oni coś chcą odemnie i chcą się zaprzyjaźnić by mieć poznajomośći a ja się zakochuje by im było głupio. Ale oni nigdy się nie przyznają do błedu tylko odchodzą. Co to jest.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...