Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Otyłość

Znaleziono 19 wyników

  1. Dzień dobry, miesiąc temu stwierdzili u mnie PCOS. Zrobiłam badania aczkolwiek nie wiem jak je interpretować...czy mogę prosić o pomoc? *Insulina - 5,98mU/l (3,00-17,00) *Testosteron - 45,30 NG/dl (12,84-53,35) *Dheas - 164,2 UG/dl (95,8- 511,7) *Andriostendion - 2,96 NG/ml (0,40-3,40) *Prolaktyna - 13,75 NG/ml (5,18-26,53) *Lh w fazie folikularnej - 6 d.c. 10,70 ( 1,80-11,78) *Fsh też faza folikularna - 6 d.c. - 5,59 ( 3,03-8,08) Brak otyłości, trądzika brak, brak owłosienia męskiego, brak przetłuszczających się włosów, Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Pozdrawiam
  2. Bardzo proszę o polecenie preparatu na wysoki cholesterol? Chciałabym naradzie spróbować coś naturalnego i skutecznego. Dodam że stosuje HTZ, mam otyłość, nadciśnienie i insulinoopornosc. Biorę na nadciśnienie leki na cukier również stosuje leki. Pozdrawiam
  3. Witam czy mogę prosić o interpretację wyników. Mam 34 lata ,2 ciążę za sobą. Od dłuższego czasu msm problem z łatwością w przybieraniu na wadze-otyłość brzuszna,często w ciągu dnia robie sie bardzo senna. Mimo wysiłku fizycznego i diety nie mogę zrzucić z wagi. Oto moje wyniki Tsh 0.623 norma od 0.270 do 4 .200 Ft3 6.65 norma od 2.04 do 4.40 Ft4 0.91 norma od 0.93 do 1.71
  4. Dzień dobry.Mam otyłość drugiego stopnia.W badaniach stłuszczenie wątroby,hiperlipidemia(trójglicerydy 290,cholesterol 220).Od około dwóch tygodni gorzej widzę,mam podwyższone cisnienie np.150/100,max było 179/110,od dwóch dni lekko puchną mi dłonie.Otrzymuje dużo leków:Wenlafaksyna,Pregabalina,Deprexolet,Roswera.GGTP 97.Co może byc przyczyną ostatnich problemów i czy powinnam się skontaktować z lekarzem?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Przedstawię to może w formie statystycznej. 23 grudnia 2020r - ostatnia miesiączka 25 stycznia - test ciążowy negatywny 28 stycznia - test ciążowy pozytywny 2 luty - USG, na którym nic nie było widać 3 luty - beta 1136 9 luty - beta 1073 15 luty - beta 1263 Jeśli chodzi o objawy to bóle piersi, bóle podbrzusza. W obecnym czasie mam Bardzo duzo stresu i nerwów, stąd waga spadła o ok. 10kg (mam otyłość) ciągle jestem zmęczona i osłabiona, ale możliwe, że przez to że bardzo mało jem i praktyczne nie sypiam...
  6. Gość

    Seks a ciąża

    25 stycznia robiłam test ciążowy, który wyszedł negatywnie, 28 stycznia zrobiłam drugi, który okazał się pozytywny. Byłam u ginekolog, która od razu dała skierowanie na USG ciąży i stwierdziła, że jest 6 tydzień ciąży. Na USG lekarz powiedział jednak, że jest zaskoczony i nie widzi nic, co by wskazywało na ciążę 6 tygodniową. Co najwyżej 2 tygodnie (dokładnie 2 tygodnie temu powinnam mieć miesiączkę). Problem w tym, że 2 tygodnie temu nie doszło do współżycia i jestem tego pewna, bo każdy raz zapisuję w kalendarzyku. Jeśli chodzi o dolegliwości: potworna suchość w gardle, bóle piersi, spadek wagi, przeczyszczenie przynajmniej raz dziennie, nacisk na pęcherz, ból podbrzusza. Jestem osobą z otyłością, 21 lat, po jednym porodzie naturalnym. Czy faktycznie jest możliwość, żebym nie była w ciąży? Bardziej się jej obawiam. Słyszałam też coś o ciąży urojonej, ale nie brzmi mi to zbyt logicznie. Ale to prawda. Bardzo boje się ciąży w tej chwili.
  7. Dobry Wieczór wykonałem dziś badanie krwi (kortyzol, testosteron) testosteron jest w normie, martwi mnie kortyzol, bo wynik na tą godzinę wynosi 12,8 gdzie zakres referencyjny w godzinach porannych od 6-10 jest 4,82-19,5. Za to w godzinach popołudniowych 16-20 zakres referencyjny 2,47-11,9. Poza tym co mnie zaskoczyło mam nadczynność tarczycy, gdzie zazwyczaj brałem letrox 50 jedną tabletkę na czczo rano na pierwotną niedoczynność tarczycy i tsh było w normie, objawy nadczynności się niestety sprawdzają duża potliwość, uczucie gorąca (bez gorączki na szczęście) ale z drugiej strony źle znosi mój organizm uczucie zimna. Oprócz tego jestem osobą z nadwagą/otyłością. Psychicznie czuje się lepiej, fizycznie gorzej, bo dochodzi do tego refluks uporczywy gdzie obecnie biorę prokit jedną rano i drugą w południe tabletkę i zulbex na wieczór jedną tabletkę. Bardzo długo biorę leki od Psychiatry, mam rentę. Leki te są zmieniane zważywszy na fakt, że mój organizm źle je toleruje (układ mój moczowy bardzo źle, to znosi pomimo raz dobrego wyniku, a raz złego, a proszę mi wierzyć Szanowni Państwo, że wykonałem mnóstwo badań na Fundusz zdrowia i w tym prywatnie, obecnie jest lepiej, chociaż nieidealnie z tym układem moczowym, pije wodę,) Na ten moment przyjmuję latudę lek dwie tabletki na wieczór (biorę ten lek na schizofrenię, ale mam też stwierdzone zaburzenia nerwicowe) może to jest przyczyną? Bo jak byłem na diecie i trenowałem, byłem bardzo systematyczny i tym samym zdeterminowany na wynik, to były efekty schudłem i było dobrze. Teraz znów przytyłem mniej się ruszam po prostu, to stawiam sam za główną przyczynę niestety, a na moim przykładzie samą dietą nie schudnę. Dieta w większości jest taka sama i nadal mam silną wolę chociaż nie jest, to specjalistyczna dieta niestety. Prośba o ocenę wyniku i poradę jeżeli będzie to możliwe. Czy jest możliwy pomiar badania w moczu na kortyzol całodobowy? Może wtedy miałbym pewność, że ten wynik jest w 100 procentach miarodajny, bo podobno czeka się na wynik od 1 do 21 dni. Czy warto zbadać poziom neuroprzekaźników w organizmie i czy jest, to finansowane przez Fundusz, a może PFRON? Z tego względu, że jestem Osobą niepełnosprawną umiarkowanie i faktem jest, to, że mam skłonności do melancholii/depresji czy nadwrażliwości - Osoby wysoko wrażliwe należę do takich Osób niestety, czuję się samotny, a nie mogę zmienić otoczenia - mieszkam z Rodzicami w dodatku jeszcze ze względu na sytuację, która jest na Świecie i w Polsce, to może rosnąć, ale też mam powody do doceniania i wdzięczności, to mnie wzmacnia między innymi, bo nie tylko, to. Chcę prostu bardziej świadomym swojego układu nerwowego i siebie. Wyniki testu darmowego neuroprzekaźników Dopamina odpowiada za przyjemność deficyt 72 % Acetyholina odpowiada za naukę deficyt 72% i co mnie zmartwiło GABA neurotransmiter spokoju, deficyt 82 % Serotonina odpowiada za nastrój deficyt aż 88 %. Test niestety potwierdza stan faktyczny mojego organizmu, wolałbym, to jednak potwierdzić badaniami neuroprzekaźników ku temu stąd prośba o pomoc. Wracając do tematu tarczycy mam ponowne badanie Tsh kontrolne zrobić za mniej więcej 6 tygodni i wtedy się okażę czy letrox 50 pół tabletki, a nie jedna da efekt w postaci lepszego wyniku Tsh i tym samym wyrównania poziomu tarczycy w organiźmie. Pozdrawiam i dużo zdrowia dla Państwa zwłaszcza w trudnych obecnie czasach dla Wszystkich. Mężczyzna 31 lat.
  8. Witam, jestem 47 letnia kobietą, mam problem z otyłością i wczoraj zrobiłam badania krzywej cukrowej. Proszę pomóc mi je zinterpretować poprawnie. Mam wątpliwości co do wyniki poziomu insuliny po godzinie, ponieważ wyszedł poniżej normy. Co to może oznaczać. Oto moje wyniki: Glukoza: 5.17 po 60min. 6.58 i po 120min. 7.28 Insulina: 5.8 (normy 2.6-24.9) po 60 min. 34.2 (normy 42-230) po 120min. 19 (norma 14.0-130) Dziękuję za pomoc
  9. Witam. Jestem mężczyzną i mam 41 lat. Od 5 lat choruję na cukrzyce 2. Mam nadciśnienie i zaburzenia gospodarki lipidowej. Wszystko jest leczone i wyrównane. Po 2 latach przerwy zrobiłem ponownie profil nerkowy i niepokoi mnie wynik kreatyniny który sukcesywnie podnosi się co jakiś czas 1,82 mg/dl a co za tym idzie eGFR spada i jest już 43,9 ml/min/1,73m2. Jednak inne badania nerek za każdym razem są w normie tj: badanie ogólne moczu, mocznik, kwas moczowy, sód, potas ale przede wszystkim mikroalbuminuria w porcji moczu 9,20 mg/l, kreatynina w moczu 77,0 mg/dl i stosunek albuminy do kreatyniny 12,0 mg/g. Czyli niewydolność nerek raczej można wykluczyć? Więc co może być powodem wysokiej kreatyniny i niskiego eGFR? Otyłość, NLPZ, dieta mięsna? Jestem trochę przerażony że za kolejne 2 lata eGFR może już zejść np: do 20.
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Od lipca z moim partnerem staramy się o dziecko i mimo to nie przynosi to rezultatu. Mam dwójkę dzieci z poprzedniego związku i nie było problemów zajścia w ciążę. Do tej pory miałam regularne miesiączki i które trwały po 5 dni ale od sierpnia coś się zmieniło miesiączka trwa zaledwie 2-3 dni i jest bardzo skąpa. Robiłam dwa testy i wychodzą negatywne. Bardzo chcemy mieć dziecko ale nie wychodź dodam że mój partner ma 43 lata ma nadciśnienie i otyłość. Proszę o jakaś radę bo nie wiemy co robić
  11. Jakie badania genetyczne warto prywatne wykonać przed braniem tabletek antykoncepcyjnych? Bardzo obawiam się zakrzepicy. Jestem obciążona genetycznie gdyż rodzice/ dziadkowie i dalszą rodzina chorowali na choroby niedokrwienne serca, zakrzepicę, cukrzycę, otyłość, niedoczynność tarczycy i inne. Dotychczas wykonane INR, APTT, kwas foliowy, żelazo, B12, TIBC, morfologia z rozmazem, prolaktyna, progesteron, FSH, LH, TSH, estrogeny, mocz ogólne są w normie. Podwyższony jedynie testosteron i podejrzenie pcos. Lekarz wstepnie proponuje Drosfemine.
  12. W zeszłym roku podczas badania USG stwierdzono u mnie PCOS. Wyniki hormonów mam w 3 dniu cyklu: FSH-5,71, LH-4,5, PRL-7,53, estradiol-399, 17ohprogesteron-1,67(norma do 1,10 w tej fazie),Shbg-67, za niski testosteron-0,06, zaś wolny 0,11, dheas -98 i androstendion-2,24. Miesiączki regularne, brak owłosienia, choroby tarczycy i cukrzyca, otyłość. Czy lekarz mógł błędnie postawić diagnozę ?
  13. Witam. Jestem mężczyzną w wieku 33 lat. 186 cm wzrostu oraz masie 114 kg. We wrześniu ubiegłego roku wziąłem się za siebie, starając się schudnąć. Codziennie 600 kcal rano na rowerku a do tego dieta około 2500/2800 kcal. Niestety bez skutku. Dodatkowe objawy: spadek libido, brak energii oraz otyłość brzuszna (reszta ciała raczej szczupła). Trener zlecił mi badania, w których wyszło, że mam niski poziom testosteronu. Na wizycie u endokrynologa dostałem kolejne badania. W tej chwili prezentuje się to tak, że pomijając wszystko w normie: Testosteron - 8,9 nmol/l TSH - 2,620mU/l Test 75g glukozy: glukoza/insulina(na czczo) - 94,3mg/dl / 17,87mU/l glukoza/insulina(po 60min.) - 152,7mg/dl / 148,3mU/l glukoza/insulina(po 120min.) - 119,3,g/dl / 69,48mU/l Teraz pytanie: Endokrynolog przepisał mi lek gluckophage 850mg i kazał stosować dietę bez węglowodanów, twierdząc, że jak pozbędziemy się dużej ilości insuliny to i testosteron się podniesie. Czy powinienem udać się do innego lekarza, czy rzeczywiście posłuchać tego doktora?? Zależy mi na zbudowaniu troszkę większych mięśni i zrzuceniu otyłości brzusznej, oraz na poprawieniu życia seksualnego i odzyskaniu energii.
  14. W dniu dzisiejszym byłam na badaniach zleconych ponieważ ostatnio po schudnięciu ponad 10kg zaczęła mnie boleć głowa. Jestem osoba ze zdiagnozowaną niedoczynnością tarczycy i otyłości III stopnia. Wyniki tsh i ft3 wyszły odrobinę za wysokie co zostanie zweryfikowane przez lekarza endokrynologa. Martwią mnie jednak wyniki cukru, które jeszcze mieszczą się w normie ale niestety w górnej granicy (HbA1c 6%, glukoza 92 mg/dl). Czy może to sugerować początki cukrzycy? Dodatkowo w zbiorze badań wyszły wyniki poza normą: PDW 16,7 fl ; OB 15 mm/h ; CRP, ilościowo 6,4 mg/L. Będę wdzięczna za informację czy się martwić czy też nie bo wizytę umówioną mam dopiero w przyszły poniedziałek.
  15. Miesiąc temu zrobiłem badanie glukozy (94) i insuliny (18,4) kalkulator Homa wyliczył że mam insulinoodpornosc. Dodam że w trakcie badania byłem na czczo ale przyjmowałem w tamtym okresie leki, milukante, clatra, fostex i concor 1,25. Od kilku dni zaczelem stosować dietę medyczną. Po 3-4 dniach stosowania medycznej diety zrobiłam kontrolne badanie glukozy(80), insulina (7,10). Współczynnik Homa w normie. Dodam że badanie robiłam po odstawieniu leków. Dodam jeszcze że przy pierwszym badaniu labolatryjnym miałem wynik cholesterol całkowity 232, cholesterol HDL w surowicy 43, trójglicerydy 238. Pytanie jest moje, czy stosować dietę i uprawiać sport i sprawdzić wyniki za miesiąc? Czy udać się odrazu do diabetologa?. Pytanie jeszcze czy wyniki pierwsze mogły wyjść fałszywe bo brałem leki? Czy insulinoodpornosci wogole jest mowa? Dodam że nadwagi nie mam, ale mam otyłość brzuszna i niekiedy po pracy spać mi się chce.
  16. Moja Pani ginekolog przepisała mi tabletki antykoncepcyjne Vibin Mini. Naczytałam się w internecie, że nadwaga/otyłość mogą zmniejszać skuteczność tabletek antykoncepcyjnych. Mój wzrost to 165cm i waga wynosi 86kg (jestem w fazie diety i zdrowego stylu życia). Nie mam żadnych chorób, które byłyby przeciwskazaniem do brania tabletek antykoncepcyjnych - a przy braniu tabletek nie mam praktycznie żadnych skutków ubocznych - czuje się świetnie. Nie wyglądam do końca na swoją wagę, miejsca najbardziej "otyłe" to nogi, talia jest normalna, na brzuszku mała oponka. Dodam jeszcze, że zaczęłam drugie opakowanie tabletek, po 1 dostałam okres po 3 dniach odstawienia i wszystko było w normie :) Czy przy mojej wadze skuteczność tabletek antykoncepcyjnych jest zachowana? Pani Doktor nie wspomniała nic na temat wagi ani wyglądu - a wypisując tabletki mnie widziała.
  17. Dzień dobry. Proszę o interpretację poniższych wyników badań: TSH 3,34 (0,38-5,33) FT3 4,74 (2,5-4,3) FT4 0,79 (0,65-1,48) Od 3 lat leczę się na nadciśnienie, arytmie oraz refluks z przepukliną przełyku. Mam 25 lat, otyłość II stopnia. Od kilku miesięcy odczuwam ciągłe i silne zmęczenie, częste uczucie zimna, mam sporo problemów skórnych oraz włosy wypadają mi garściami (rzęsy i brwi równiez), w ostatnich miesiącach również sporo przybrałam na wadze, często odczuwam duszność, miesiączki stały się nieregularne. Systematycznie badam tarczycę ze względu na występującą w bliskiej rodzinie niedoczynność, guzki, Hashimoto oraz raka tarczycy. Rok temu USG nie uwidoczniło żadnych zmian, tsh nie przekraczało 2. Proszę o podpowiedź czy moje wyniki sugerują, że powinnam udać się na wizytę do endokrynologa? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  18. Witam. W badaniu morfologii wyszły podwyższone płytki krwi liczba 457 tys. Ponadto PCT nieznacznie podwyższone 0,5. CRP tez nieznacznie podwyższone 11. Reszta badan w normie. Choruje tez na zapalenie tarczycy, otyłość, insulinoopornosc i lekka łuszczycę. Często miewam tez infekcje dróg moczowych. Co takie wyniki mogą oznaczać? Czy mam się czym martwic?
  19. Mam ponad 60 lat i TSH 0,71 guzki na tarczycy od jakiegoś czasu oraz otyłość i nie mogę schudnąć bardzo mnie ta sytuacja niepokoi nie wiem jaka może być przyczyna i jakie mam zrobić wyniki aby się dowiedzieć.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...