Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Insulina

Znaleziono 170 wyników

  1. Witam, proszę o interpretacje wyników insulina przed obciążeniem 13,5 u/ml po godzinie 116 u/ml po 2h 127 u/ml glukoza przed obciążeniem 92mg/dl po 1h 173mg/dl i po 2h 142mg/dl
  2. Prosze o interpretacje wyników, 25lat kobieta - ALT 23 (zakres 0-55) - AST 20 (zakres 5-34) - CRP 7,7 (H) (zakres 0-5) - GLUKOZA 92 (zakres 70-99) - INSULINA 20,40 (zakres 2,6-24,9) - LIPIDOGRAM - całkowity 288 (H) (zakres 115-190), - HDL 51 (H) (zakres 45), - trójglicerydy 221 (H) (zakres 150), - LDL 192,80 (H) (zakres 115) - OB 28 H - GGTP 55 (H) - Morfologia w skrócie: erytrocyty 5,31(H), leukocyty 10,47 (H), hemoglobina 15,7 (H), hematokryt 47,5 (H) LYM%-LIMFOCYTY 24,9 (L) - witd3 11,70 (L)
  3. Witam Czekam na wizytę do lekarza ale może dostanę jakokolwiek odpowiedz tutaj Moje wyniki Glukoza na czczo 95,2 Glukoza po obciążeniu 75g po 1 godzinie 163,4 Glukoza po obciążeniu 75g po 2 godzinach 78,6 Insulina na czczo 10,89 Insulina po obciążeniu 75g po 1 godzinie 121,4 Insulina po obciążeniu 75g po 2 godzinach 64,9 Bardzo proszę o wstępną interpretacje ... Pozdrawiam
  4. Dzień dobry, Czy następujące wyniki mogą świadczyć o insulinooporności lub cukrzycy? - insulina na czczo 17mU/l - glukoza na czczo 93mg/dl Po obciążeniu glukozą: - po 1h 128,5 mg/dl - po 2h 83 mg/dl Wspomnę , że chodzi o mężczyznę w wieku 27 lat. Czy wskazane jest wtedy metforminy?
  5. Dzień dobry. Od roku choruję na cukrzycę typu 1 LADA, jestem na insulinie ( Novorapid Penfill) , od dawna także na niedoczynność tarczycy ( zażywam (Euthyrox 50 ). Po ostatnich badaniach stwierdzono u mnie wyniki trójglicerydy - 476 , cholesterol całkowity- 201 ,HDL- -64, cholesterol- nie -HDL -137, TSH- 2,740, hemoglobina glikowana- 6,7, cholesterol LDL, bezpośredni- 115. Szczególnie niepokoją mnie trójglicerydy. Proszę bardzo o interpretację i odpowiedź , czy jest to zagrożenie dla jakichś narządów i jak i co należy poczynić aby osiągnąć normę w trójglicerydach.
  6. Witam Serdecznie, Czy potrzebuje konsultacji lekarskich jeśli tak do jakiego lekarza powinienem się zgłosić? Wiek 32 lata, mężczyzna, lekka nadwaga Wyniki glukoza na czczo 4,89 mmol/l Po 1h 10.80 mmol/l Po2h 4.21 mmol/l Natomiast insulina na czczo 12.30 qIU/ml Po 1h 155 qIU/ml Po 2 h 16.80 qIU/ml Z góry dziękuje za odpowiedz
  7. Proszę o pomoc w interpretacji wyników z testu obciążenia glukozą i insuliną. Glukoza - na czczo 84, po godzinie 125, po dwóch godzinach 96 Insulina - na czczo 9,3, po godzinie 65,1, po dwóch godzinach 49,2. Czy taki wynik świadczy o insulinooporności?
  8. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników: Glukoza: (mg/dl) Na czczo - 99 Po 1h - 146 Po 2h - 137 Insulina: (uU/ml) Na czczo - 40,41 Po 1h - 269,9 Po 2h - 238 Pozdrawiam serdecznie
  9. Witam, proszę o interpretacje wyniku insuliny i glukozy Insulina na czczo 7.8 uIU/ml 1 h 64.3 uIU/ml 2 h 12 uIU/ml Glukoza na czczo 93 mg/dl 1 h 128 mg/dl 2 h 53 mg/dl Dziekuje
  10. Witam meżczyzna lat 20, od jakiegoś 1,5 roku borykam się z trądzikiem, od początku myślałem , że jest to związane moją niewłaściwą dietą i alkoholem. Pryszcze wyskakiwały na policzkach , lub żuchwie. Od 3 miesięcy prowadzę zdrową diete i trądzik zmalał, to tego miałem wykonywane 2 zabiegi laserowe na policzkach i do tej pory w tym miejscu trądzik nie występuje, lecz nadal jednak wychodzi na plecach , na nosie lub w okolicach ust i nosa. Miałem robione badania krwi i hormonalne. Krwi bardzo dobre, lecz proszę o interpretacje wyników hormonalnych: FSH - 2,4 NORMA 1,27-19,26 LH - 4,5 NORMA 1,24-8,62 PROLAKTYNA - 10,15 NORMA 2,64-13,13 TESTOSTERON - 7,27 NORMA 1,75-7,81 INSULINA - 14,19 NORMA 3,00-28,00 TSH - 2,34 NORMA 2,80-8,00 I JEDYNY NIEWŁASCIWY DHEA-S -600 a norma 492 czy to może być przyczyną trądziku>? dodam że dość często pocą mi się ręce.
  11. Witam, Czy poniższe wyniki krzywej cukrowej i insulinowej wskazują na insulinoopornosc? glukoza (75g): na czczo 90,60 po godzinie 82,80 po dwóch godzinach 87,40 insulina; na czczo 12,30 po godzinie: 20,2 po dwóch godzinach: 26
  12. Bardzo proszę o interpretacja badań krwi krzywej cukrowej i insuliny. Czy wynik wskazuje na insulinooporność? A. GLUKOZA 1. na czczo wynik: 95 (norma: min 70, max 99) 2. Po 1 h wynik: 69 (brak normy) 3. Po 2 h wynik: 69 (norma <140) B. INSULINA: 1. na czczo wynik: 11.8 (norma: min. 2.6 max 24.9) 2. Po 1h od podania 75g glukozy wynik: 69.1 (brak normy) 3. Po 2h od podania 75g glukozy wynik: 31.5 Proszę o pomoc. Dziękuję. Joanna
  13. Dzień dobry.Proszę o pomoc o interpretację wyniku.Wizytę mam w piątek ale strasznie jestem zaniepokojona.Lekarz przed zleceniem wyników podejrzewał insulinooporość. Glukoza na czczo 86 mg/dl Glukoza po 1h 88 mg/dl Glukoza po 2h 94 mg/dl insulina na czczo. 11,2 uU/ml Insulina po 2 h. 42,8 uU/ml TSH. 1,870 ulU/ml Prolaktyna na czczo 374 mU/l Prolaktyna po 1h 2699 mU/l Prolaktyna po 2h 4042 mU/l
  14. Proszę o interperację krzywej cukrowej i insulinowej. Glukoza na czczo - 80mg/dl Po 1h - 100mg/dl Po 2h - 57mg/dl Insulina na czczo - 4,56 uU/ml Po 1h - 130 uU/ml Po 2h - 32 uU/ml
  15. Witam, od dwoch lat zmagam się z bólami głowy które trwały po 3 mies ciagle, kołatania serca lęk niepokój problemy ze spanjem. Podejrzenie napięciowych bóli. Zauważyłam również problemy z koncentracją oraz pamiecią . Od wrzesnia tego roku czuje się bardzo źle. Zaczęło się bolami głowy poprzez kolatania serca lęk niepokój problemy ze snem , uczucie otepienia jakbym byla po kilku głębszych. Doszło rownież uczucie zimna, dreszcze i totalny brak apetytu ale to popołudniami ew wieczorami, ścisk zołątka. Czuje sie zmeczona senna. Zrobilam badania krwi. Sa ok troche malo plytek ale w normie 185. Kortyzol 8.25 , b12 361, glukoza 94 po obciażeniu ( 151, 105) insulina 12 (132, 108) tsh 2,7 poziom żelaza maknwzu potasu sodu w normie wit D w normie w dolnej granicy . Rezonans magnstyczny ok przeswietlenie kregoslkregoslupa upa płuc ok. Usg tetnic szyjnych ok echo serca ok. Ginekologicznie ok . A ja corsz bardziej czuje sie źle. Kobieta 33 lata
  16. Witam. Miałam robione badania dla kierowców na krew na poziom glukozy. Godzinę przed badaniem wypiłam 1 litr soku jabłkowego wyciskanego w domu. Był bardzo słodki. Na badaniu wyszło mi 87 jednostek. Czy to nie za, mało? Czy to może oznaczać coś złego skoro cukier tak szybko zbiła insulina? Szczerze mówiąc myslalam zawsze że mam insulinoopornosc. Czy ten wynik temu zaprzecza?
  17. Witam, jestem 47 letnia kobietą, mam problem z otyłością i wczoraj zrobiłam badania krzywej cukrowej. Proszę pomóc mi je zinterpretować poprawnie. Mam wątpliwości co do wyniki poziomu insuliny po godzinie, ponieważ wyszedł poniżej normy. Co to może oznaczać. Oto moje wyniki: Glukoza: 5.17 po 60min. 6.58 i po 120min. 7.28 Insulina: 5.8 (normy 2.6-24.9) po 60 min. 34.2 (normy 42-230) po 120min. 19 (norma 14.0-130) Dziękuję za pomoc
  18. Dzien dobry. Czy wynik insuliny jest prawidlowy? Robiony na czczo. 15.3 norma od 2.6 do 24.9. Waze okolo 70kg przy wzroście 165. Jestem pol roku po porodzie oraz lecze sie na zaburzenie nerwicowe. Biore takze tabletki antykoncepcyjne
  19. Witam, od kilku lat mam trądzik I mimo wizyt u licznych specjalistów nic nie pomaga. Jeden z nich zasugerował wizytę u endokrynologa który zasugerował następujące badania : Glukoza, antttpo, s tsh testosteron kortyzol insulinę I glukoza to wyniki : Glukoza 88, atpo 0.8, tsh 2.04, insulina 3.5, shbg 90.60, kortyzol 11.12, testosteron 0.56. Proszę o interpretację
  20. Zaczne od tego, ze od okolo 3 lat bralam tabletki antykoncepcyjne Angiletta. Zostaly mi przepisane bez badan z ppowodu policystycznych jajnikow. Wszyatko bylo okej, od pewnego czasu praktycznie poczatku roku zacElam tyc, trzymalam diete, liczylam kalorie, cwiczylam 3/4 razy w tygodniu,.mialam bole podbrzusza, czeste infekcje pochwy I.pecherza, zadnych bakterii bo.robilam badania, problemy z wydalaniem gazow I chodzeniem do.toalety. 2 tygodnie temu zrobilam badania hormonow oraz tarczycy. Tarczyca w.porzadku. bylam rowniez u endokrynologa powiedzial ze mam zbyt wysoki.poziom dehydroepiandrostendion, bo.350. Kazal mi zrobic inne badania takie jak insulina 17 oh progesteron, androgwny, kortyzol. Po.wizycie u lekarza odstawiłam tabletki, opuvhlizna nog sie zmniejszyla, oddaje gazy, nie.mam zapalen pochwy ani pecherza, ktore doac czesto wystepowaly, nie mam zaparc.czy powinnam robic dodatkowe badania? Wiem tez,.ze tabletki antykoncepcyjne zmniejszaja poziom androgenow, wiec czy po odstawieniu znowu ten poziom wzrosnie? I.lepiej. jednak zrobic badania I obnozac tabletkami androgeny?
  21. Witam, Jestem w ciąży i zastanawiają mnie wyniki krzywej insulinowej. Wyniki: glukoza na czczo 73mg/dl, po 1h 104mg/dl, po 2h 92mg/dl, za to insulina na czczo 4,3µIU/ml, po 1h 25,5µIU/ml, a po 2h 26,4µIU/ml. Czy to normalne, że poziom insuliny jest tak niski i wzrasta zamiast spadać po 2h od wypicia glukozy 75g? Do tego cholesterol wzrósł mi w przeciągu 3 miesięcy ze 185mg/dl do 245mg/dl.
  22. Czemu miesiączka nie wraca? Po 5 latach odstawiłam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 miesiące nie miałam miesiączki. Miałam robione usg. Jeden jajnik jest pęcherzykowaty ale po badaniach zostało wykluczone PCOS. Potem dostałam duohaston na wywołanie i się pojawiła. Zrobiłam wtedy zlecone badania hormonalne: testosteron, insulina, glukoza, TSH, estradiol, FSH, leuteotropina, prolaktyna, globulina wiążąca hormomy płciowe. Wszystko wyszło w normie oprócz insuliny. Mam wskaznik homa na poziomie 2,65 a więc mam insulinooporność. Jestem na diecie i dalej nie mam miesiączki. Co jeszcze mogę zrobić?
  23. Witam, od kilku lat mam trądzik I mimo wizyt u licznych specjalistów nic nie pomaga. Jeden z nich zasugerował wizytę u endokrynologa który zasugerował następujące badania : Glukoza, antttpo, s tsh testosteron kortyzol insulinę I glukoza to wyniki : Glukoza 88, atpo 0.8, tsh 2.04, insulina 3.5, shbg 90.60, kortyzol 11.12, testosteron 0.56. Proszę o interpretację
  24. Witam Serdecznie, Czy na podstawie badań posiadam hipoglikemię ? I czy powinnam przyjmować lek Glucophage 500 ?? Wysyłam zapytanie w celu potwierdzenia diagnozy. Glukoza na czczo - 80mg/dl Glukoza po 1h - 101mg/dl Glukoza po 2h - 62 mg/dl Insulina na czczo - 9,52mU/l Insulina po 1h- 51,63 mU/l Insulina po 2h- 30,69 mU/l
  25. Proszę o interpretację wyników. Glukoza za czczo 6, 0 mmol/l, po 60 min- 9,8 mmol/l, po 120 min- 9,0 mmol/l. Insulina na czczo 50,5 U/ml, po 60 min145 U/ml, po 120 min - 171 U/ml. Mam 38 lat i nadwagę. Czy wyniki badań wskazują na na cukrzycę?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...