Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Insulinooporność

Znaleziono 39 wyników

  1. Witam. Mam stwierdzone PCOS. Zrobiłam badanie glukozy i insuliny. Czy mam insulinooporność? Proszę o pomoc. Oto moje wyniki: glukoza na czczo 86 mg/dl Glukoza po godzinie 98 Glukoza po 2 godzinach 102 Insulina na czczo 4,9 Po godzinie 28,2 Po 2 godzinach 23,3 Niedawno okazało się, że jestem w ciąży i nie wiem co mogę jeść.
  2. Choruję na insulinooporność, pomimo diety 1400 kcal i ćwiczeń 4 razy w tygodniu po 60 minut nie chudnę. Waga ani nie wzrasta, ani nie spada. Przyjmuję glucophage CR 1750 na dobę od lipca 2020. Od początku źle znosiłam metforminę, poza bólem żołądka odczuwam też mdłości, które nasilają się na przestrzeni czasu. Dodatkowym problemem są częste biegunki po każdym posiłku. Wyniki badań krwi, morfologii płytki rozmaz automatyczny, kreatyniny, CRP, OB są w normie za wyjątkiem: MPV 9,30 fl, PCT 0,4%, PDW 9,4 fl, P-LCR 18,3 %. Badania moczu w normie. Ostatnimi czasy przeszłam bardzo bolesne zapalenie pęcherza, niemniej odmiedniczkowe zapalenie nerek zostało wykluczone. Do jakiego specjalisty powinnam się udać aby rozwiązać problem mdłości i biegunek? Internista zalecił mi aviomarin na mdłości, ale nie rozwiązuje to problemu i niestety nawet doraźnie nie pomaga. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Choruje na różne schorzenia takie jak PCOS, insulinooporność i niedoczynność tarczycy.Aktualnie staram się o dziecko. Miesiączka zazwyczaj spozniałą się pare dni . Natomiast teraz spóźnia mi się już 3 tygodnie, a test ciążowy i badanie krwi beta HCG wychodzi negatywny. Czy należy udać się do learza? a może poczekać jeszcze ? Od ok 2 tygodniu robie testy owulacyjne które również wychodzą negatywne
  4. Witam, Jestem w 12tc i miałam robioną krzywą cukrową z obciążeniem 75g. Przed ciążą miałam zdiagnozowaną insulinooporność - w ciąży skierowanie dostałam kontrolnie, żeby sprawdzić wyniki (lekarza zabiepokoil również wynik glukozy na czczo 96mg/dl). Po otrzymaniu wyników pierwszy raz spotkałam się z taka sytuacja, zeby wynik po 1h od wypicia glukozy był niższy niż naczczo czy takie wyniki są prawidłowe i nie mam się czym martwić, czy powinnam jeszcze coś sprawdzić? Wizytę u lekarza mam dopiero w przyszłym tygodniu. Wyniki: Na czczo: 90mg/dl Po 1h: 71mg/dl Po 2h: 96mg/dl
  5. Witam. Jestem kobietą, mam 32 lata. Odebrałam dziś wyniki krzywej cukrowej i insulinowej (po 75 g glukozy). Wyniki krzywej cukrowej: na czczo: 92,6 po godzinie: 90,6 po 2 godzinach: 68,6. Krzywa insulinowa: na czczo: 17,70 po godzinie: 65,14 po 2 godzinach: 32,14. Czy mam powód do niepokoju, czy wszystko jest ok? Najbardziej zastanawia mnie ten spadek cukru po glukozie bo raczej powinien rosnąć. Czy to już hipoglikemia albo insulinooporność? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam 19 lat i choruję na pcos, kilka tygodni temu przeżyłam stosunek przerwany, miesiączki mam nieregularne, oprócz leków na insulinooporność które mają wywołać miesiączkę nie biorę nic, od tygodnia bolą mnie sutki, dół pleców, podbrzusze oraz jajniki, według kalendarzyka okres powinien być za jakiś 1 dzień czy jest możliwa ciąża?
  7. Dzień dobry Chciałam prosić o interpretacje wyników badań ponieważ wizyta u mojego endokrynologa dopiero w kwietniu . Od roku leczę się na insulinooporność wyniki glukozy i insuliny są następujące glukoza 92 norma 60-99 a insulina 27,11 przy normie 2,6-24,9 biorę glukophage 1000 3 razy dziennie . Wyniki hormonów tarczycy : Anty TG -19,1 norma <115 Anty TPO -36,5 norma <34 , TSH- 4,08 norma 0,27- 4,2 FT4-1,31 norma 0,93-1,7. Co te wyniki mogą znaczyć i czy będą potrzebne leki ? I jeszcze jedno czy przy takich wynikach Badań mogę brać Clostylbegyd na stymulacje owulacji . Uprzejmie proszę o odpowiedź z góry dziękuje.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry! Od roku bezskutecznie staramy się z mężem o dziecko. Wcześniej stosowałam antykoncepcję hormonalną. Po odstawieniu od około połowy cyklu mam obfite brązowe plamienia trwające aż do miesiączki. Lekarz zalecił Duphaston 2x1. Stosowałam go 2 miesiące, plamienia stały się mniej obfite lecz nadal występowały od ok 19 dnia cyklu. Zmieniono lek na Progesterone Besins 100. Plamienia znowu wystąpiły, ale później, w 23 dniu cyklu. Zbadałam wtedy Progesteron, ale wyszedł w normie, tj 14.4 ng/ml. Miesiączkuje regularnie, co ok 28-30 dni. W międzyczasie zdiagnozowano u mnie insulinooporność, ale nie stwierdzono PCOS. Badanie ginekologiczne również jest ok. Czy możliwe żebym miała niedomoge lutealna mimo poprawnego wyniku progesteronu?
  9. Witam. Nie dawno stwierdzono u mnie insulinooporność, dużo naczytałam się ze może tez to powodować PCOS. Od półtora roku przyjmuje tabletki antykoncepcyjne i jeśli chciałabym teraz badania na PCOS to są one możliwe czy muszę odstawić antykoncepcję? Boje się o zajście w ciaze, która planuje dopiero za 8-10 lat i nie wiem co w takim przypadku zrobić.
  10. Jestem w 11 tygodniu ciąży bliźniaczej. Lekarz zlecił zrobienie krzywej cukrowej już teraz ze względu na insulinooporność przed ciążą (unormowana przed zajściem w ciążę). Proszę o informację, czy te wyniki są prawidłowe. Glukoza na czczo 84, po godzinie 120, po dwóch 54.
  11. Jestem w 16 tygodniu drugiej ciąży, wynik glukozy to 92, a wyniki krzywej cukrowej to 89-150-110. W pierwszej ciąży miałam podobne wyniki, poza ciążą również glukoza w badaniach wychodziła nie mniej niż 90. Moja babcia choruje na cukrzycę typu 2, a siostra ma insulinooporność. Czy wyniki w górnych granicach normy świadczą o tym, że powinnam to częściej kontrolować bo w przyszłości mogę zachorować na cukrzycę? Czy to po prostu "moja uroda"?
  12. Jaka może być przyczyna odwyzszonego kortyzolu? Nie czuję się najlepiej Kortyzol rano 13,60 ug/dl, o 18tej 11,50ug/dl Acth 24,00pg/ml W usg nadnercza bez guzów, w normie. Rezonans głowy(skierowanie od neurologa) wykazał torbiel szyszynki i drobne zmiany naczyniopochodne około 2mmw płacie czołowym. Stwierdzona też insulinooporność
  13. Dzień dobry, stwierdzono u mnie insulinooporność. Obecnie wyniki wyglądają tak: -insulina na czczo: 8.1 -insulina po obciążeniu 1h 57.7 -insulina po obciążeniu 2 h 53.9 Glukoza na czczo: 5.2, po obciążeniu 2 h 8.0. Jeden endokrynolog przepisal mi glucophage 3×500 mg, drugi stwierdził że to za dużo i kazal przyjmować 1×750. Juz się w tym gubię. Rozpoczęłam dietę o niskim IG ale mam takie spadki cukru ze oblewają mnie poty, drżą ręce i kołacze serce. Które dawkowanie leku powinno być prawidlowe? Bede wdzięczna za dodatkową pomoc.
  14. Dzień dobry, stwierdzono u mnie insulinooporność. Obecnie wyniki wyglądają tak: -insulina na czczo: 8.1 -insulina po obciążeniu 1h 57.7 -insulina po obciążeniu 2 h 53.9 Glukoza na czczo: 5.2, po obciążeniu 2 h 8.0. Jeden endokrynolog przepisal mi glucophage 3×500 mg, drugi stwierdził że to za dużo i kazal przyjmować 1×750. Juz się w tym gubię. Rozpoczęłam dietę o niskim IG ale mam takie spadki cukru ze oblewają mnie poty, drżą ręce i kołacze serce. Które dawkowanie leku powinno być prawidlowe? Bede wdzięczna za dodatkową pomoc.
  15. Czy wyniki sugerują insulinooporność. Glukoza na czczo 120, glukoza po 1 godz. 230, glukoza po 2 godz. 148, Insulina na czczo 16, po 1 godz.176, po 2 godz. 76,9, kobieta 41 lat, waga 75 kg, wzrost 167 cm
  16. Witam, ok. 3 miesiące temu dietetyk powiedział mi, że powinnam zrobić badania na insulinooporność. Zrobiłam więc test obciążenia glukozą, który wykazał glukozę na czczo 91,59 mg/dl. Wskaźnik insuliny jest na poziomie 18,4 uIU/ml. Wszystko mieści się w przedziałach podanych w wynikach. Przeczytałam jednak, że już wynik 10 uIU/ml może wskazywać na insulinooporność. Czy powinnam skonsultować się z lekarzem?
  17. Bardzo proszę o interpretacja badań krwi krzywej cukrowej i insuliny. Czy wynik wskazuje na insulinooporność? A. GLUKOZA 1. na czczo wynik: 95 (norma: min 70, max 99) 2. Po 1 h wynik: 69 (brak normy) 3. Po 2 h wynik: 69 (norma <140) B. INSULINA: 1. na czczo wynik: 11.8 (norma: min. 2.6 max 24.9) 2. Po 1h od podania 75g glukozy wynik: 69.1 (brak normy) 3. Po 2h od podania 75g glukozy wynik: 31.5 Proszę o pomoc. Dziękuję. Joanna
  18. Od dłuższego czasu bo prawie 2 lata borykam się z problemami niedokrwistości. Lekarz rodzinny na początku twierdził ,że skoro badania są prawie w normie , to nie ma co panikować. Ważne jest ,że CRP nie przekracza nawet 1 mg/l. Biorąc pod uwagę fakt ,że biorę metforminę (3 x500 mg dziennie ) Bo mam insulinooporność ( glukoza na czczo 95 - 195 ) robiłem kilkakrotnie badania B-12 i są dobre bo wynoszą w granicach 500 pg/ml. Żelazo 74 pg/dl, kwas foliowy 9.3 ng/ml. Lekarz rodzinny chirurg zalecił mi picie zakwasu buraczanego . Piję od miesiąca w ilości 250 ml/ dobę. Niestety wyniki badania krwi odebrane o znowu się obniżyły. Leukocyty-4.6 ( bez zmian ) Erytrocyty 4,34 ( w czerwcu 4,53 ) Hemoglobina 13,6 ( w czerwcu 13,6 ) Hematokryt% 40,8 ( w czerwcu 42,1 ) MCV 94 ( w czerwcu 93 ) MCH 31 ( w czerwcu 30 ) MCHC 33 ( czerwiec 32 ) Płytki krwi 179 ( czerwiec 188 ) Na wizytę do hematologa muszę czekać nawet kilka miesięcy -prywatnie. Czyżby obniżył mi się za bardzo kwas foliowy od metforminy i teraz jest za mało do produkcji krwinek ?
  19. Czemu miesiączka nie wraca? Po 5 latach odstawiłam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 miesiące nie miałam miesiączki. Miałam robione usg. Jeden jajnik jest pęcherzykowaty ale po badaniach zostało wykluczone PCOS. Potem dostałam duohaston na wywołanie i się pojawiła. Zrobiłam wtedy zlecone badania hormonalne: testosteron, insulina, glukoza, TSH, estradiol, FSH, leuteotropina, prolaktyna, globulina wiążąca hormomy płciowe. Wszystko wyszło w normie oprócz insuliny. Mam wskaznik homa na poziomie 2,65 a więc mam insulinooporność. Jestem na diecie i dalej nie mam miesiączki. Co jeszcze mogę zrobić?
  20. Witam, ostatnio miałam zrobioną krzywą cukru. Na czczo wynik glukozy to 80,2 mg a po wypiciu glukozy po 1h wynik był 82,5 a po 2h 81,3. Czy to oznacza insulinooporność?
  21. Mam 23 lata. Niedawno zrobiłam kontrolne badania krwi i zaniepokoiły mnie wyniki. Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się czy przypadkiem nie występuje u mnie insulinooporność. Czy bazując na takich wynikach badań można stwierdzić, że właśnie taka przypadłość ma miejsce? Glukoza na czczo 102,4 mg/dl Insulina na czczo 22,9 µIU/ml Cholesterol całkowity 213 mg/dl HDL 65 mg/dl nie-HDL 148 mg/dl LDL 126 mg/dl Trójglicerydy 109 mg/dl TSH 1,97 µIU/ml FT3 3,73 pg/ml FT4 1,53 ng/dl Dodatkowo mam podniesione OB (15 mm/h) jednak możliwe, że to przez tabletki antykoncepcyjne. Czy w celu dokładniejszej diagnostyki warto zrobić jeszcze badania hemoglobiny glikowanej? Czy lepszym wskaźnikiem będzie wykonanie krzywej cukrowej wraz z krzywą insulinową?
  22. Wynik glukozy na czczo oraz po 60 i 120 minutach Witam, Właśnie odebrałam wyniki badań na insulinooporność: Glukoza na czczo: 102 mg/dl Glukoza po 60' (75g): 168 mg/dl Glukoza po 120' (75g): 104 mg/dl Czy na podstawie tych wyników można wywnioskować/podejrzewać u mnie insulinooporność? Moja waga 75 kg przy wzroście 164 cm. Tkanka tłuszczowa odkłada się głównie w okolicach brzucha (obwód 102cm).
  23. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników testu obciążenia glukozą oraz insuliny po obciążeniu (75 g glukozy 0,1,2), oraz odpowiedź na moje pytania zamieszczone poniżej: Glukoza: na czczo - 80 mg/dl po 1h - 103 mg/dl po 2h - 45 mg/dl 1. Czy to, że po 2h stężenie glukozy jest niemalże dwukrotnie niższe niż na czczo jest normalne? Insulina na czczo: 8,30 µIU/ml 1h po obciążeniu - 81,30 2h po obciążeniu - 17,30 2. Nie mogłam odnaleźć norm ale znalazłam gdzieś informację że insulina 1h po obciążeniu nie powinna przekraczać 50 µIU/ml natomiast ja mam ponad 81. Z czego to może wynikać? Dodatkowo: Wskaźnik HOMA-IR = 1,64 Wskaźnik QUICKI - 0,35 3. Wartość QUICKI poniżej 0,34 wskazuje na insulinooporność. Jestem niebezpiecznie blisko tej granicy. Czy jest to powód do niepokoju?
  24. Witam, od 5 lat lekarze stwierdzili u mnie hiperprolaktynemie cały czas biorę bromergon 1 tab. wieczorem, ostatnio zrobiłam badania i prolaktyne mam lekko podwyższona oraz dodatkowo w wykonałam tsh, ft3 i ft4. ft3 mam znacznie podwyższone, natomiast reszta w normie. Zrobiłam również krzywe cukrową i insulinowa i wyszła mi insulinooporność. Do jakiego lekarza mam się udać celem interpretacji wyników oraz leczenia? Proszę o pomoc.
  25. Dzień dobry, wykonałam test Homa-IR wynik to 2,77. GLUKOZA na czczo 89 mg/dł, insulina na czczo 12,6 qU/ml. Tsh 1,52 mIU/L, Ft3 3,37pg/ml, ft4 1,27 ng/dl. Morfologia w normie. Czy wskaźnik homa IR wskazuję na insulinooporność? Jaka dalsza diagnostykę wykonać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...