Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Insulinooporność

Znaleziono 29 wyników

  1. Jestem w 16 tygodniu drugiej ciąży, wynik glukozy to 92, a wyniki krzywej cukrowej to 89-150-110. W pierwszej ciąży miałam podobne wyniki, poza ciążą również glukoza w badaniach wychodziła nie mniej niż 90. Moja babcia choruje na cukrzycę typu 2, a siostra ma insulinooporność. Czy wyniki w górnych granicach normy świadczą o tym, że powinnam to częściej kontrolować bo w przyszłości mogę zachorować na cukrzycę? Czy to po prostu "moja uroda"?
  2. Jaka może być przyczyna odwyzszonego kortyzolu? Nie czuję się najlepiej Kortyzol rano 13,60 ug/dl, o 18tej 11,50ug/dl Acth 24,00pg/ml W usg nadnercza bez guzów, w normie. Rezonans głowy(skierowanie od neurologa) wykazał torbiel szyszynki i drobne zmiany naczyniopochodne około 2mmw płacie czołowym. Stwierdzona też insulinooporność
  3. Dzień dobry, stwierdzono u mnie insulinooporność. Obecnie wyniki wyglądają tak: -insulina na czczo: 8.1 -insulina po obciążeniu 1h 57.7 -insulina po obciążeniu 2 h 53.9 Glukoza na czczo: 5.2, po obciążeniu 2 h 8.0. Jeden endokrynolog przepisal mi glucophage 3×500 mg, drugi stwierdził że to za dużo i kazal przyjmować 1×750. Juz się w tym gubię. Rozpoczęłam dietę o niskim IG ale mam takie spadki cukru ze oblewają mnie poty, drżą ręce i kołacze serce. Które dawkowanie leku powinno być prawidlowe? Bede wdzięczna za dodatkową pomoc.
  4. Dzień dobry, stwierdzono u mnie insulinooporność. Obecnie wyniki wyglądają tak: -insulina na czczo: 8.1 -insulina po obciążeniu 1h 57.7 -insulina po obciążeniu 2 h 53.9 Glukoza na czczo: 5.2, po obciążeniu 2 h 8.0. Jeden endokrynolog przepisal mi glucophage 3×500 mg, drugi stwierdził że to za dużo i kazal przyjmować 1×750. Juz się w tym gubię. Rozpoczęłam dietę o niskim IG ale mam takie spadki cukru ze oblewają mnie poty, drżą ręce i kołacze serce. Które dawkowanie leku powinno być prawidlowe? Bede wdzięczna za dodatkową pomoc.
  5. Czy wyniki sugerują insulinooporność. Glukoza na czczo 120, glukoza po 1 godz. 230, glukoza po 2 godz. 148, Insulina na czczo 16, po 1 godz.176, po 2 godz. 76,9, kobieta 41 lat, waga 75 kg, wzrost 167 cm
  6. Witam, ok. 3 miesiące temu dietetyk powiedział mi, że powinnam zrobić badania na insulinooporność. Zrobiłam więc test obciążenia glukozą, który wykazał glukozę na czczo 91,59 mg/dl. Wskaźnik insuliny jest na poziomie 18,4 uIU/ml. Wszystko mieści się w przedziałach podanych w wynikach. Przeczytałam jednak, że już wynik 10 uIU/ml może wskazywać na insulinooporność. Czy powinnam skonsultować się z lekarzem?
  7. Bardzo proszę o interpretacja badań krwi krzywej cukrowej i insuliny. Czy wynik wskazuje na insulinooporność? A. GLUKOZA 1. na czczo wynik: 95 (norma: min 70, max 99) 2. Po 1 h wynik: 69 (brak normy) 3. Po 2 h wynik: 69 (norma <140) B. INSULINA: 1. na czczo wynik: 11.8 (norma: min. 2.6 max 24.9) 2. Po 1h od podania 75g glukozy wynik: 69.1 (brak normy) 3. Po 2h od podania 75g glukozy wynik: 31.5 Proszę o pomoc. Dziękuję. Joanna
  8. Od dłuższego czasu bo prawie 2 lata borykam się z problemami niedokrwistości. Lekarz rodzinny na początku twierdził ,że skoro badania są prawie w normie , to nie ma co panikować. Ważne jest ,że CRP nie przekracza nawet 1 mg/l. Biorąc pod uwagę fakt ,że biorę metforminę (3 x500 mg dziennie ) Bo mam insulinooporność ( glukoza na czczo 95 - 195 ) robiłem kilkakrotnie badania B-12 i są dobre bo wynoszą w granicach 500 pg/ml. Żelazo 74 pg/dl, kwas foliowy 9.3 ng/ml. Lekarz rodzinny chirurg zalecił mi picie zakwasu buraczanego . Piję od miesiąca w ilości 250 ml/ dobę. Niestety wyniki badania krwi odebrane o znowu się obniżyły. Leukocyty-4.6 ( bez zmian ) Erytrocyty 4,34 ( w czerwcu 4,53 ) Hemoglobina 13,6 ( w czerwcu 13,6 ) Hematokryt% 40,8 ( w czerwcu 42,1 ) MCV 94 ( w czerwcu 93 ) MCH 31 ( w czerwcu 30 ) MCHC 33 ( czerwiec 32 ) Płytki krwi 179 ( czerwiec 188 ) Na wizytę do hematologa muszę czekać nawet kilka miesięcy -prywatnie. Czyżby obniżył mi się za bardzo kwas foliowy od metforminy i teraz jest za mało do produkcji krwinek ?
  9. Czemu miesiączka nie wraca? Po 5 latach odstawiłam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 miesiące nie miałam miesiączki. Miałam robione usg. Jeden jajnik jest pęcherzykowaty ale po badaniach zostało wykluczone PCOS. Potem dostałam duohaston na wywołanie i się pojawiła. Zrobiłam wtedy zlecone badania hormonalne: testosteron, insulina, glukoza, TSH, estradiol, FSH, leuteotropina, prolaktyna, globulina wiążąca hormomy płciowe. Wszystko wyszło w normie oprócz insuliny. Mam wskaznik homa na poziomie 2,65 a więc mam insulinooporność. Jestem na diecie i dalej nie mam miesiączki. Co jeszcze mogę zrobić?
  10. Witam, ostatnio miałam zrobioną krzywą cukru. Na czczo wynik glukozy to 80,2 mg a po wypiciu glukozy po 1h wynik był 82,5 a po 2h 81,3. Czy to oznacza insulinooporność?
  11. Mam 23 lata. Niedawno zrobiłam kontrolne badania krwi i zaniepokoiły mnie wyniki. Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się czy przypadkiem nie występuje u mnie insulinooporność. Czy bazując na takich wynikach badań można stwierdzić, że właśnie taka przypadłość ma miejsce? Glukoza na czczo 102,4 mg/dl Insulina na czczo 22,9 µIU/ml Cholesterol całkowity 213 mg/dl HDL 65 mg/dl nie-HDL 148 mg/dl LDL 126 mg/dl Trójglicerydy 109 mg/dl TSH 1,97 µIU/ml FT3 3,73 pg/ml FT4 1,53 ng/dl Dodatkowo mam podniesione OB (15 mm/h) jednak możliwe, że to przez tabletki antykoncepcyjne. Czy w celu dokładniejszej diagnostyki warto zrobić jeszcze badania hemoglobiny glikowanej? Czy lepszym wskaźnikiem będzie wykonanie krzywej cukrowej wraz z krzywą insulinową?
  12. Wynik glukozy na czczo oraz po 60 i 120 minutach Witam, Właśnie odebrałam wyniki badań na insulinooporność: Glukoza na czczo: 102 mg/dl Glukoza po 60' (75g): 168 mg/dl Glukoza po 120' (75g): 104 mg/dl Czy na podstawie tych wyników można wywnioskować/podejrzewać u mnie insulinooporność? Moja waga 75 kg przy wzroście 164 cm. Tkanka tłuszczowa odkłada się głównie w okolicach brzucha (obwód 102cm).
  13. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników testu obciążenia glukozą oraz insuliny po obciążeniu (75 g glukozy 0,1,2), oraz odpowiedź na moje pytania zamieszczone poniżej: Glukoza: na czczo - 80 mg/dl po 1h - 103 mg/dl po 2h - 45 mg/dl 1. Czy to, że po 2h stężenie glukozy jest niemalże dwukrotnie niższe niż na czczo jest normalne? Insulina na czczo: 8,30 µIU/ml 1h po obciążeniu - 81,30 2h po obciążeniu - 17,30 2. Nie mogłam odnaleźć norm ale znalazłam gdzieś informację że insulina 1h po obciążeniu nie powinna przekraczać 50 µIU/ml natomiast ja mam ponad 81. Z czego to może wynikać? Dodatkowo: Wskaźnik HOMA-IR = 1,64 Wskaźnik QUICKI - 0,35 3. Wartość QUICKI poniżej 0,34 wskazuje na insulinooporność. Jestem niebezpiecznie blisko tej granicy. Czy jest to powód do niepokoju?
  14. Witam, od 5 lat lekarze stwierdzili u mnie hiperprolaktynemie cały czas biorę bromergon 1 tab. wieczorem, ostatnio zrobiłam badania i prolaktyne mam lekko podwyższona oraz dodatkowo w wykonałam tsh, ft3 i ft4. ft3 mam znacznie podwyższone, natomiast reszta w normie. Zrobiłam również krzywe cukrową i insulinowa i wyszła mi insulinooporność. Do jakiego lekarza mam się udać celem interpretacji wyników oraz leczenia? Proszę o pomoc.
  15. Witam, na początku roku miałam robione badania od strony endokrynologiczno-ginekologicznej. Czy mogła bym prosić o interpretacje wyników nieprawidłowych lub dalszych nakierowań na badania. Jedyne co udało mi się dowiedzieć od lekarza to początek cukrzycy i insulinooporność. Testosteron - 0,72H [ng/ml] (0,14-0,53) DHEA-SO4 - 17,90H [umol/L] (2,6-13,9) Prolaktyna nocna (5,18-26,53) godz. 22.00 - 11,92, godz. 02.00 - 10,78 godz. 06.00 - 36,14 H SHBG - 10 L [nmol/L] (19,8-155,2) Kortyzol-profil dobowy godz.8.00 - 9,62 [ug/dL] (3,7-19,4) Kortyzol po dexametazonie - <1,00 [ug/dl] ( <1,8 ) Reszta badań jest w normie. Bardzo będe wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam
  16. Dzień dobry! Mam 29 lat i ogólny dobry stan zdrowia. W przypadkowych badaniach wyszedł mi cukier leciutko powyżej górnej normy, tj. 5.67 mmol/l. Powtórzyłam badanie z ciekawości i wynik podobny - 5.56 mmol/l. Lekarz powiedział, iż mogą to być początki np. insulinooporności i polecił inne badania, które mogą powiedzieć coś więcej o moim cukrze. Wyniki: OGTT 75g glukozy Na czczo znowu "góra" - 5.49 mmol/l Po 1h - 7.19 mmol/l Po 2h - 5.70 mmol/l Hemoglobina glikowana 5.20% C-peptyd - 2.04 ng/ml Moje pytanie brzmi - czy te wszystkie wyniki łącznie faktycznie mogą wskazywać na wczesną insulinooporność lub wczesny stan przedcukrzycowy? Czy powinnam już udać się do lekarza i ustalić plan działania, tak, by cukier nie wzrastał, czy być może taka po prostu moja "uroda" z tą poranną glikemią i nie powinnam się tym przejmować? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Sylwia
  17. Dzień dobry, Jeśli jest taka możliwość bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników glukozy i insuliny? Czy mam insulinooporność? Mam 24 lata. Wzrost 163 cm i waga 42 kg. *Glukoza na czczo: 86,0 mg/dl Zakres referencyjny: 70,0-99,0 *Glukoza (surowica 60 min. po obciążeniu) 100 mg/dl *Glukoza(surowica 120 min. po obciążeniu) 106,0 mg/dl *Insulina przed obciążeniem 4,2 uiU/ml Zakres referencyjny: 2,0-25,0 *Insulina po obciążeniu 60 min 22,9 uiU/ml *Insulina po obciążeniu 120 min 61,1 uiU/ml
  18. Witam. Ostatnio miałam wykonywane oznaczenie glukozy i insuliny w związku z podejrzeniem insuliooporności. Mam 23 lata/ ważę ok 65 kg ( nadmierne zmęczenie, wilczy głód, tycie w obrębie bioder i brzucha. Glukoza na czczo - 94 mg/dl, po 1 godz - 127 mg/dl oraz po 2 godz - 85 mg/dl. Insulina na czczo 5,80 / po 1 godz. - 89,40 oraz po 2 godz - 38,00. Czy takie wyniki mogą sugerować insulinooporność.
  19. Gość

    Brak miesiączki

    Hej, choruje na niedoczynność tarczycy, hashimoto i ostatnie badania wykazały że doczepiła się również insulinooporność. Endokrynolog zwiększył mi dawkę Letroxu z 75 na 100 oraz kazał zażywać Siofor 500 w dawce 1x1x1. Moje pytanie jest takie: czy od tego leku na insuliooporność mołę nie mieć miesiączki?Zaznaczam że od ponad roku nie mam żadnych problemów jeżeli chodzi o nieregularność miesiączek. Miesiąc temu miałam wizytę u ginekologa i również wszystko była ok. Po miesiączce zaczęłam brać te leki i już 3 tyg.temu powinnam mieć miesiączkę, a nic.Aha oczywiście test ciążowy pokazał że ciąży nie ma. Pozdrawiam Paulina
  20. Witam serdecznie, mam pytanie czy to może być insulinooporność? Test obciążenia glukozą 75 g wyszedł tak: glukoza 0- 77, glukoza 1 - 138,40, glukoza 2 - 58,80. Insulina 0 - 4,50, insulina 1 - 68,90, insulina 2 - 14,70. Proszę o pomoc
  21. Witam, Dziś odebrałam wyniki krzywej cukrowej i insulinowej. Czy jest to insulinooporność? Oprócz tego mam haszimoto (wyrównane, jedynie antyTPO 61,93 (miałam ponad 2,000), jestem zmęczona, tyje głównie w okolicy brzucha, mam problrmy z pamięcią, nie pamiętam, że o czymś mówiłam, albo że ktoś o czymś mi już opowiadał... Zapominam zrobić wielu rzeczy, mam czeste bóle głowy, potrafię zjeść tabliczkęczekolady za jednym zamachem. Poniżej wyniki krzywych (podano 75g glukozy): Glukoza: na czczo 5,4mmol/l; po 1h - 7,0; po 2h - 4,1 Insulina na czczo - 11uU/ml; po 1h - 62,9; po 2h - 25,8 Wskaxnik HOMA-IR: 2,6
  22. Witam, czy mam insulinooporność? Moja Krzywa cukrowa (norma 60,00-99,00): na czczo glukoza 95,78mg/dl 1h obciążenia 75g glukozy10 - 111,59 2h po 75 h glukozy - 107,18 (nie jestem w ciąży)dziękuję za odpowiedź
  23. Dzień dobry, wykonałam test Homa-IR wynik to 2,77. GLUKOZA na czczo 89 mg/dł, insulina na czczo 12,6 qU/ml. Tsh 1,52 mIU/L, Ft3 3,37pg/ml, ft4 1,27 ng/dl. Morfologia w normie. Czy wskaźnik homa IR wskazuję na insulinooporność? Jaka dalsza diagnostykę wykonać?
  24. Witam, miesiąc temu byłam na pobycie 4-dniowym w szpitalu na oddziale endokrynologii ginekologicznej. Potwierdzone u mnie PCOS, rozpoznano również hipowitaminozę witaminy D oraz insulinooporność. Zastanawia mnie jeszcze wynik prolaktyny (na wypisie nic na ten temat nie napisano a lekarz rodzinny dopiero to zauważył). Czy prolaktyna jest w normie? Prolaktyna na czczo 434 uIU/ml (102-496) Prolaktyna 1h po MTC 4429 uIU/ml Prolaktyna 2h po MTC 7346 uIU/ml
  25. Witam, mam nieregularne miesiączki. Dodatkowo chciałabym rozpocząć współżycie z moim chłopakiem. W związku z tym umówiłam się na wizytę do ginekologa w celu dobrania odpowiedniej antykoncepcji i przy okazji dobrania leków na wyregulowanie cyklu. Lekarz na wizycie poinformował mnie , że z uwagi na wysokie BMI (do tego przyjmuję metformine, mam PCOS, insulinooporność), że tabletki antykoncepcyjne w moim przypadku odpadają. Lekarz polecił, abym udała się do jego kolegi "po fachu" w celu założenia hormonalnej wkładki wewnątrzmacicznej. Czy rzeczywiście wysokie BMI i przyjmowanie leków przeciwcukrzycowych jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...