Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hemoglobina glikowana

Znaleziono 13 wyników

  1. Dzień dobry. Od roku choruję na cukrzycę typu 1 LADA, jestem na insulinie ( Novorapid Penfill) , od dawna także na niedoczynność tarczycy ( zażywam (Euthyrox 50 ). Po ostatnich badaniach stwierdzono u mnie wyniki trójglicerydy - 476 , cholesterol całkowity- 201 ,HDL- -64, cholesterol- nie -HDL -137, TSH- 2,740, hemoglobina glikowana- 6,7, cholesterol LDL, bezpośredni- 115. Szczególnie niepokoją mnie trójglicerydy. Proszę bardzo o interpretację i odpowiedź , czy jest to zagrożenie dla jakichś narządów i jak i co należy poczynić aby osiągnąć normę w trójglicerydach.
  2. Czy takie wyniki wskazują na cukrzycę typu 1? Glukoza 4,86mmol/l Hemoglobina glikowana 6,30% Hemoglobina glikowana (IFCC) 45,36mmol/mol Jakie Badania powinienem zrobić żeby mieć 100% pewności?
  3. Witam, krzywa cukrowa wyszła mi po dwóch godzinach 210. po 3 tygodniach zrobiłam hemoglobinę glikowaną, wynosi 5,1%. Czy krzywa może być zafałszowana? Dodam, że biorę tabletki antykoncepcyjne oraz letrox na niedoczynność tarczycy. Dzień przed jadłam gotowany kalafior na kolację, byłam zestresowana. w dzień badania stres i wysiłek - nie miałam skierowania i musiałam szukać (szybki chód) laboratorium w którym mi te badania zrobią. Dodam, że badam się glukometrem i rano mam w okolicach 90, a po posiłkach do 120-130. Czy badanie krzywej jest wiarygodne?
  4. Proszę o analizę wyników krzywej cukrowej i insulinowej: na czczo: - glukoza 5,41 mmol/l2 - insulina 7,50 µIU/ml godzinę po obciążeniu: - glukoza 5,53 mmol/l - insulina 30,80 µIU/ml 2 godz po obciążeniu: - glukoza 5,29 mmol/l - insulina 33,70 µIU/ml hemoglobina glikowana 5% (Norma 4-6%)
  5. Witam Serdecznie. Mam takie pytanie odebrałam dziś wyniki po pobycie w szpitalu i nie wiem jak je interpretować proszę o pomoc. c peptyd na czczo 0.392 Krzywa insulinowa ; Insulina - 3.76 Insulina po 1 godz od podania 75 glukozy - 25.70 Insulina po 2 godz od podania 75 g glukozy - 20.45 Krzywa cukrowa ; Na czczo - 79.2 Po 1 godz - 79.5 Po 2 godz - 76.2 Odczyn opadania krwinek czerwonych - 4 mm Hemoglobina glikowana - 4.81 % Glukoza - 51 l mg / dl asystent powiadomił o wyniku patologicznym. Pozdrawiam Ola.
  6. Dzień dobry, jestem zmęczony, caly czas senny i mam problemy z erekcja podczas sexu z partnerką. Czasami ciężko osiągnąć mi wzwód a jak juz osiągnę to mam problem z osiągnieciem wytrysku... trwa to bardzo dlugo i penis "opada". Zrobilem sobie badania hormonalne i mam juz część wynikow: Kortyzol 17,40 µg/dl ACTH 101,00 pg/ml 7,2 - 63,3 Testosteron 634,00 ng/dl 249 - 836 Androstendion 3,08 ng/ml 0,5 - 3,5 beta-HCG <0,200 mIU/ml 0 - 2,6 Estradiol 49,20 pg/ml 11,3 - 43,2 LH 9,43 mIU/ml 1,7 - 8,6 FSH 7,54 mIU/ml 1,5 - 12,4 Hemoglobina glikowana (IFCC) 31,00 mmol/mol 20 - 42 Hemoglobina glikowana 5,00 % 4 - 6 3 hormony są ponad normę. Co to może oznaczać?
  7. Witam , mój wynik TSH13,9606 przyjmuję Euthyrokx150 rano na czczo . Co robię źle ? Co może być powodem takiego TSH. FT3 2,71 FT4 1,08 Kreatynina 0,80 Druga sprawa to RDW-CV 15,0. Płytki krwi286 tys/ Oraz glukoza 180 Hemoglobina glikowana(IFCC) 56,00 __||__ glikowana -7,30 Biorę leki na cukrzycę ,powód wysokich cukrów to zabrakło mi tabletek ,już przyjmuję Siofor1000 rano i kolacja oraz w obiad Janumet50mg/1000. Insulina na noc.
  8. Witam serdecznie bardzo proszę o interpretację wyników: - Leukocyty mam 10,63 norma 3,98- 10,04 -Erytricyty mam 5,36 norma 3,93 - 5,22 - Hematokryt mam 45,8 norma 34,1-44,8 - MCHC mam 32,1 norma 32,2- 35,5 -RDW-CV mam 14,7. Norma 11,7-14,4 - Neutrofile mam 7,15 norma 2,00-7,00 - OB mam 25. Norma 0-12 - -Erytricyty w moczu mam 48,00 norma 0,00 - 30,70 - Leukocyty w moczu mam 632,60 norma 0,00-39,00 - Bakterie mam 1.886,70. Norma 0,00- 385,80 - Hemoglobina glikowana mam 6,20 norma 4,00- 6,00 -Hemiglobina glikowana IFCC mam 45,00. norma 20,00- 42,00
  9. Dzień dobry! Mam 29 lat i ogólny dobry stan zdrowia. W przypadkowych badaniach wyszedł mi cukier leciutko powyżej górnej normy, tj. 5.67 mmol/l. Powtórzyłam badanie z ciekawości i wynik podobny - 5.56 mmol/l. Lekarz powiedział, iż mogą to być początki np. insulinooporności i polecił inne badania, które mogą powiedzieć coś więcej o moim cukrze. Wyniki: OGTT 75g glukozy Na czczo znowu "góra" - 5.49 mmol/l Po 1h - 7.19 mmol/l Po 2h - 5.70 mmol/l Hemoglobina glikowana 5.20% C-peptyd - 2.04 ng/ml Moje pytanie brzmi - czy te wszystkie wyniki łącznie faktycznie mogą wskazywać na wczesną insulinooporność lub wczesny stan przedcukrzycowy? Czy powinnam już udać się do lekarza i ustalić plan działania, tak, by cukier nie wzrastał, czy być może taka po prostu moja "uroda" z tą poranną glikemią i nie powinnam się tym przejmować? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Sylwia
  10. Witam. Od okresu ciąży (4 lata) leczę niedoczynność tarczycy. Obecnie jestem na euthyroxie 88. Postanowilam prywatnie zrobic badania (krzywą glukozowo-insulinową) gdyż od dłuższego czasu doskwiera mi senność, otępienie po posiłkach węglowodanowych, a po drzemce ogromny głód na coś słodkiego. Poza tym brakuje mi koncentracji i mam słabą pamięć (coraz gorszą) Hormony robione w kierunku PCOS w 7 dniu cyklu. Lekarz wyniki obejrzy za miesiąc, a mnie ciekawi co one przedstawiają: Glukoza na czczo: 84 mg/dl (70-99) Po 1h 115 mg/dl (70-140) Po 2h 72 mg/dl (70-140) Insulina na czczo 10.60 uU/ml (2.60-24.90) Po 1h 197.20 uU/ml Po 2h 30.40 uU/ml Hemoglobina glikowana 5.40% (4.80-5.90) Testosteron całkowity 0.570 ng/mL (0.140-0.530) PRL 248 mlU/L (109-557) DHEAS 384.1 ug/dL (95.8-511.7) Estradiol 35 pg/mL (folikularna:12-233) FSH 5.6 mlU/mL (folik: 3.0-8.1) LH 6.23 mlU/mL (folik: 1.80-11.78) Dodam jeszcze, że straciłam połowę włosów na głowie. Mam duże prześwity, a warkocz jest grubosci jednego palca u ręki. Za to obficie obrosły na twarzy (baki, wąsik i najwięcej na szyi/brodzie. Te łysienie i zarost postepuje od wielu lat. Jeszcze przed zdiagnozowaniem niedoczynnosci tarczycy.
  11. Witam mam 23 lata zrobiłam badania morfologia obwodowa pakiet insulinoopornosci i tak ft3 ft4 większość mieści się w zakresie referencyjnym . Ale przeglądając wyniki zauważyłam że mam zawyżone minuty 0.43 , eozynofine 0.30 , it 0.10 , hematokryt 45.4 , RDW-SD 49.8 , RDW-CV 15.3 , Ft3 4.09 , Ft4 0.98 , TSH 1.83 , Insulina 19.3 , hemoglobiny glikowana HBA1c 5.1 , Holesterol HDL 52.3 , LDL 54 , żelazo 54.0 , Homa-ir 4.6 . Wymieniłam te najważniejsze które mnie zaniepokoily oni tarczyce całe bo wyczytałam że tak ma dużo wspólnego z ft3 i 4 więc podałam całe.
  12. Dzień dobry, jestem zmęczony, caly czas senny i mam problemy z erekcja podczas sexu z partnerką. Czasami ciężko osiągnąć mi wzwód a jak juz osiągnę to mam problem z osiągnieciem wytrysku... trwa to bardzo dlugo i penis "opada". Zrobilem sobie badania hormonalne i mam juz część wynikow: Kortyzol 17,40 µg/dl ACTH 101,00 pg/ml 7,2 - 63,3 Testosteron 634,00 ng/dl 249 - 836 Androstendion 3,08 ng/ml 0,5 - 3,5 beta-HCG <0,200 mIU/ml 0 - 2,6 Estradiol 49,20 pg/ml 11,3 - 43,2 LH 9,43 mIU/ml 1,7 - 8,6 FSH 7,54 mIU/ml 1,5 - 12,4 Hemoglobina glikowana (IFCC) 31,00 mmol/mol 20 - 42 Hemoglobina glikowana 5,00 % 4 - 6 3 hormony są ponad normę. Co to może oznaczać?
  13. dzień dobry Mam59 lat Zrobiłem dziś badanie cukru i otrzymałem wyniki Glukoza -103 mg/dl HEMOGLOBINA glikowana - 6/6 % Szacowany średni poziom glukozy - 142,72 mg/dl Czy mam się poważnie martwic tymi wynikami Z góry dziękuje za odpowiedz
×
×
  • Dodaj nową pozycję...