Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Żołądek

Znaleziono 52 wyników

  1. Dzień dobry. Robiłam ostatnio morfologie krwi. Wyniki odbiegajace od normy to WBC 11,54 i Hg 15,8.. Pozostale w normie. Czy wzrost leukocytow moze być spowodowany jakąś choroba żołądka, który mnie boli.
  2. Mam 20 lat. W badaniach krwi liczba i procenty eozynocytów były podwyższone. 8,8% i ich liczba wynosiła 0,74. Mam AZS, alergię i leczę się na zapalenie żołądka wywołane helicobacter pylori. Czym spowodowana jest tak wysoka liczba eozynocytów?
  3. Witam, mam 20 lat. Jestem alergikiem i choruje na AZS, mam też guzka tarczycy. Wykryto u mnie helicobacter pylori i zapalenie żołądka. Robiłam badania krwi i mam podwyższone eozynofile aż 8,8%. Czym to może być spowodowane?
  4. Witam, od ok miesiaca mam problem z żołądkiem:skurcze, uczucie pełności i bóle w odrębie jamy brzusznej. Brak problemów z wypróżnianiem i zgagi. Badania pokazaly podwyższone MCV 95,, bazofile 0.01 (tys) , bazofile % 0,1, eozynofile %0,6, bakterie 379, 7(możliwa zła próbka), CRP 23.9, TSH 5,57. Pozostałe badania w normie, brak pasożytów. Co może być przyczyną? I jakie kroki podjąć? Czy może mieć ti związek z piciem wody z kranu?
  5. Dzień Dobry. Mam 18 lat i zazwyczaj gdy pije alkohol to w trakcie picia juz robi mi sie nie dobrze, po 4-5 kieliszku mam juz odruchy wymiotne. Kiedys tak nie mialam Czy to moze oznaczac jakaa chorobe żołądka? Wątroby? Jakas alwrgie na alkohol? Mogłabym to jakoś zwalczać?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Mam następujący problem. Dostałam miesiączki 1 października. Spóźniła mi się ona kilka dni z powodu stresu (wyjazd do chłopaka, później problemy z jego rodzina i jego powrót do Polski). W trakcie pobytu u niego straciłam dziewictwo było to z 8 na 9 października. Później zrobiliśmy to drugi raz 2-3 dni później. Oba stosunki były z zabezpieczeniem - prezerwatywą. Nie pękła, nie zsunęła się. Teraz jestem kilka dni przed okresem. Boję się, że mogłam zajęć w ciążę. Stres jest chyba na tyle duży w porównaniu z poprzednim, że mam dziwne objawy. Brak apetytu, uczucie pełności w żołądku, lekkie mdłości, drżenie ciała. Zastanawia mnie czy możliwe jest, że to ciąża czy jednak są to objawy stresu i urojeń? Robiłam test kilka dni temu wyszedł negatywny.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, podejrzewam ciąże. Ostatnia miesiączka była 12 sierpnia. To moja 4 ciaza ostatni porod w styczniu tego roku. Od kilku dni bardzo złe sie czuje. Jestem słaba jak przy porządnej jelitowce z tym ze bez wymiotów i biegunki. Mdlosci delikatne są ale bardziej uczucie roztrzęsionego żołądka i bardzo duze oslabienie. W poprzednich ciążach tez czułam die nienajlepszej na początku ale nie aż tak. Czy to normalne? Czy może być tez to spowodowane krótkim okresem między poprzednia ciaza a ta? Wizytę u lekarza mam za tydz.
  8. Parę lat temu miałem zapalenie błony śluzowej żołądka , dwunastnicy i nadżerkowe zapalenie przełyku, a potem refluks żołądkowo przełykowy - miałem kilka miesięcy dietę, a potem przez parę lat jej nie stosowałem (piłem, paliłem, jadłem fast-foody), niedawno wyszło, że mam ponownie zapalenie przełyku. Mam pytanie czy stosując dietę i zdrowy tryb życia po wyleczeniu zapalenia będę mógł pić wódkę/whiskey raz na 2-3 miesiące bez jakiś konsekwencji zdrowotnych ?
  9. Witam. W czerwcu bieżącego roku miałam pobrany wycinek z trzonu żołądka z nasilonymi zmianami zanikowymi - Gastritis chronica atrophica activa (M43000). Miałam pobraną krew na przeciwciałacprzeciw komórkom okładzinowym żołądka - APCA - dodatni z . Wynik wit B12 - 244. Jak zinterpretować ten wynik?
  10. Borykam się z szeregiem objawów, proszę o spojrzenie na nie i wyniki.
Próbuję ustalić, co mi jest.
 Objawy: - Wypadające włosy w bardzo dużych ilościach, znaczne przerzedzenie na całej głowie (czego nie udało się zatrzymać przy długiej współpracy z dermatologiem), włosy jakby plastikowe, sztywne, suche, zaczynające siwieć - Zmiany na ciele, pojawienie się w ciągu miesiąca nienaturalnych, głębokich zmarszczek, nadmiar skóry w różnych częściach ciała, jak palce, cellulit; zapadnięte oczy - Generalnie nie zdrowy wygląd i postarzenie się w krótkim czasie - Bóle w narządach wewnętrznych, bóle po bokach, przelewanie w żołądku, wzdęcia - Ciągle towarzyszące nudności - Bladość - Poczucie skrajnego zmęczenia, kompletnego wyczerpania, osłabienia, również na granicy poczucia utraty przytomności, czasami wręcz trudności z chodzeniem, bólami mięśni, czy pogorszeniem regeneracji, do stopnia, gdy tak, że ledwo możesz chodzić i czujesz się tak, jakbyś miał zaraz zemdleć - Słaba sprawność umysłowa - Ciągły głód po jedzeniu, brak sytości i utrata wagi, masy mięśniowej; generalnie bardzo duże zapotrzebowanie i dosłownie poczucie umierania z głodu, też po jedzeniu nudności - Ciągłe zapotrzebowanie na płyny - Krwawienia przy wypróżnianiu, czasami obfite - Stan drastycznie się pogorszył w przeciągu roku i z miesiąca na miesiąc jest gorzej - Nigdy nie czuję się dobrze, nie odczuwam wytwarzania serotoniny, czy dopaminy - Kompletnie organizm sobie nie radzi ze stresem, jak kiedyś (jakby nie generował adrenaliny, tylko nadmiar kortyzolu) i gdy próbujesz się mobilizować i wkładać energię, to czujesz się gorzej, robi ci się słabo, nasilają się nudności, poczucie pieczenia w organizmie - Drętwienia ciała, bóle mięśni, czy okazjonalnie poczucie jakby wykrzywiania twarzy, rąk z towarzyszącym silnym otępieniem


 Wyniki: Krzywa glukozowa i insulinowa: 1) g - 98 [70-99]; i - 7,40 [2,70-10,40] 2) g - 175 [70-99]; i - 58,10 [2,70-10,40] 3) g - 104 [70-99]; i - 17, 60 [2,70-10,40] Tarczycowe: TSH - 6,080 [0,47-4,64] fT3 - 3,84 [1,45-3,48] fT4 - 1,44 [0,71-1,85] ATPO - 1,07 [0,00-5,60] Ferrytyna - 133,9 [8,0-388] Żelazo - 77 [50-175] Okoliczności: Do tego dochodzi nerwica, byłem w szpitalu na terapii, ale nie pomogła ona na objawy (głównie zwijałem się z bólu, zmęczenia, głodu), terapie indywidualne też nie przynosiły poprawy. 
Tak samo różnego rodzaju leki dobierane przez psychiatrów. 
Jestem absolutnie przerażony, co dodatkowo napędza objawy (boję się, że skończę na ulicy), nie wiem, jak działać, czuję się fatalnie, wyglądam fatalnie, więc drastycznie spadło moje poczucie wartości i generalnie też funkcjonowanie to napędza dodatkowy stres, chciałbym, aby ktoś wziął ten temat na poważnie, jest naprawdę bardzo źle, i mi pomógł.
Jakie mam możliwości drogi? Póki co, NFZ i spotkania z lekarzem pierwszego kontaktu na niewiele się zdały.

Co powinienem zrobić, co mogę zrobić? Jakie badania, lekarze? Ponieważ NFZ jest średnio pomocne, myślałem też o skorzystania z prywatnych pakietów medycznych, czy to jest dobry pomysł?

 Będę wdzięczny.

W ogóle nie jestem w stanie funkcjonować.
  11. Od dwóch miesięcy biorę tabletki concor na przyśpieszone tento i tabletki contix na żoładek ponieważ miałam problemy z żoładkiem. Od miesiąca spóźnia mi się okres, robiłam test ciążowy wyszedł ujemny. Czy te leki mogą wpłynąć na opóźnienie okresu? Miałam wcześniej sporo stresu. Z góry dziekuję za odpowiedź.
  12. Witam Mam 42 lata, ważę 85 kg przy wzroście 162 cm, próbowałam schudnąć ale niestety nie daje to żadnych rezultatów. Moje BMI to 33 czy jest szansa na to żebym dostała skierowanie na zmniejszenie żołądka. Pozdrawiam
  13. Proszę o pomoc chciałabym przytyć, mam 170 wzrostu i wagę 47 kg moje BMI wskazuję wychudzenie. Rok temu miałam problemy z żołądkiem przez co nie mogłam odżywiać się ciężkimi daniami. Również pracuje w systemie 3 zmianowym i przez to jest mi ciężko jest regularnie
  14. Mężczyzna 31 lat. Proszę o interpretacje wyników prób wątrobowych. Aspat 57, alat 21, bililurbina całkowita 1.6, GGTP 18, białko całkowite 7.5. Odczuwalny lekki bol z prawej strony od żołądka.
  15. Jestem w 13 tygodniu ciąży, w 12 tygodniu miałam robione badania prenatalne, z usg wyszło wszytko ok, rozpoznania żywy płód, FHR 163, CRL 1,5, BDP 19, kość nosowa obecna, czaszka obraz prawidłowy, żołądek widoczny, ręce, stopy widoczne, jednak wyniki biochemiczne są niedobre: wolne beta hcg odpowiada 14, 044 MoM (486,0 IU/L), Pappa 0,839 MoM, ryzyko trisomii 21 1:64, właśnie jestem po badaniu nifty, wynik za około 2 tygodnie, czy rzeczywiście mam się martwić, że może być coś nie tak?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Uprawiałam ostatnio seks z moim chłopakiem bez zabezpieczeń i obawiam się, że jestem w ciąży. Nie skończył we mnie, chwilę pobawiliśmy się bez i później otrzeźwiałam i skonczylismy z prezerwatywą. Było to mniej więcej 5 tygodni temu i spóźnia mi się okres o 16 dni. Mam okresy nieregularne i ciężko mi stwierdzić czy miałam wtedy dni płodne. Nie czuje żadnych objawów oprócz tego, że czasem rano robi mi się niedobrze, nie typowo, że czuję wymioty tylko czuję źle na żołądku. Nie wiem czy to juz ze stresu i paniki czy jednak to objaw ciąży dlatego pytam o radę.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam pytanie czy mogę być w ciąży? 2 lipca uprawiałam pierwszy raz stosunek bez zabezpieczenia. chłopak spuścił się na brzuch, lecz stosunek był przerywany z tego co wyczytałam. 6 lipca dostałam "miesiączkę" ale było tylko lekkie krwawienie trwające 4 dni. Dodam, iż mam od dziecka problemy z utrzymaniem moczu, więc ciagle chce mi się do toalety, czasami boli mnie podbrzusze ale bardziej żołądek. kolejny okres dostałam 8 sierpnia. trwał on 6 dni i miałam bardzo ciężkie krwawienie. dziś (3.09) rano po zjedzeniu śniadania (sok z cytryny plus nasiona chia a po tym jeszcze kanapkę z pasztetem i herbatę z mlekiem) zachciało mi się wymiotować. miałam tylko odruchy wymiotne. przeszło ale żołądek mnie od samego rana boli. dodam również ze robiłam test ciążowy około 20 lipca i wyszedł negatywnie. czy mogę być w ciąży? ://
  18. Witam, zastosowałam metode yuzpe , biorąc tabletki microgynom (4 4), po pierwszej dawce zwymiotowałam 4 godziny późnej pare razy, natomiast drugą wzięłam 12 godzin późnej od pierwszej na pusty żołądek i 3/4 godziny później zwymiotowałam znow pare razy. Czy tabletki zdarzyły się wchłonąć?
  19. Witam, mam poważny problem otóż, brałam antykoncepcję hormonalna 3 miesiące tabletki sidretella 20 lecz złe się poczułam i przerwałam stosowanie, bardzo namieszalam bo 3 tygodnie później ginekolog dał mi kolejne tabletki którą wzięłam tylko jedna bo bardzo bolał mnie żołądek były to tabletki belara tym faktem przerwałam sobie okres, tydzień po tym wystąpiły u mnie dziwne objawy psychiczne leki płaczliwość głupie dziwne myśli które przerażają, nerwowość nie czuje się sobą mam dziwny stan nie chorowałam nigdy na choroby psychiczne, mam to od jakiegoś miesiąca bardzo mnie to meczy czy to miga być zaburzeni hormonalne? Nigdy nie miałam problemów ze zdrowiem z psychika również, może to witaminy? Bardzo proszę o pomoc teraz stosuje plastry ale dalej się złe czuje psychicznie
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Miałam obfitą miesiączke 12 lipca, po tym okresie współżyłam dopiero 13, 14 sierpnia z zabeczpieczem, 8 sierpnia wystąpił jednodniowy ból piersi i brzucha(ale jak by w żołądku) miałam wtedy wzrost libido. Następnie była przerwa i brzuch zaczął mnie boleć około 14 sierpnia i mam nie płodny śluz (serek) od dwóch dni jest go mało a brzuch już boli rzadko i lekko a okresu nadal nie ma, dodam że cykle mam zazwyczaj 27-33 dni.
  21. Witam prosiłabym o interpretację wyników badan krwi 10 miesięcznego niemowlaka. Badania były robione kontrolnie po pobycie w szpitalu 5 dni temu z trzydniówka i nieżytem żołądka. Leukocyty 9,6; erytrocyty 4,8; hemoglobina 12,3, hematokryt 35,4; MCV 754,5? MCH 25.9, MCHC 34 7; płytki krwi 324, limfocyty % 68, inne(eo, bazo, mono) % 15, neutrofile % 18, limfocyty
  22. Gość

    Petting a ciąża

    Od kilku miesięcy nie uprawiamy z partnerem seksu ze względu na strach przed ciąża, natomiast wybieramy petting. Partner przez chwile ociera się o moja pochwę, zawsze sprawdza czy jego penis jest suchy. Nigdy nie kończy w okolicach mojej pochwy. Zawsze jak najdalej od niej. Miesiączka spóźnia mi się już 6 dzień, co jakiś czas pobolewa mnie podbrzusze i plecy, jakbym miała go dostać- niestety nic z tego. Zaznaczę, że ostatnimi czasy zmieniłam tryb życia, do pracy chodzę na nocki, niewiele jem, jestem przemęczona i stresuje się. Teraz od tych 6 dni towarzyszy mi znacznie większy stres z tego wszystkiego ciagle boli mnie żołądek. Jutro planuje zrobić test, czy jest możliwość, ze jestem w ciąży?
  23. W kwietniu urodziłam dziecko. Od 4 lipca, w drugim dniu miesiączki zaczęłam brać tabletki microgynon 21. Do 2 tygodnia było wszystko dobrze. Od 3 tygodnia zażywania odczuwam bol głowy, żołądka, mdłości, ból podbrzusza. Odstawiłam tabletki w trzecim dzień trzeciego tygodnia zażywania ich, jeden dzień po odstawieniu czuje silny ból podbrzusza. Nie zawsze tabletki brałam o tej samej godzinie, zdarzyło się,że zamiast o 20:00 zazylam tabletkę o 21, 21:30 o 19:30 lecz zgodnie z tym, co jest napisane na ulotce, te kilkugodzinne zmiany w zażywania tabletek nie mają wpływu na ich skuteczność. Dodam,że przed zajściem w ciążę przez około 2 lata z przerwami również zazywalam te tabletki i kojarzy mi się,że na początku ich stosowania również tak było, czy to normalne? Czy organizm musi się przyzwyczaić? Czy dobrze zrobiłam zostawiając tabletki?
  24. Dzień dobry. W sobotę 11.07 wzięłam tabletkę antykoncepcyjną o godzinie 21, jednak wystąpiła u mnie niestrawność, ból żołądka i uczucie cofania się jedzenia do gardła, jednak bez wymiotów. Po drzemce, o ok 23 uczucie minęło. Czy tabletka wchłonęła się prawidłowo?
  25. Witam, przyjmuje tabletki anty Atywia. Zawsze jakoś pod koniec 2 rzędu tabletek zaczynała mnie boleć prawa pierś, a ból ustępował dopiero w czasie 7 przerwy. W czerwcu dnia 8,10 i 14 współżyłam z chłopakiem. Dodatkowo zabezpieczamy się prezerwatywą. Za każdym razem sprawdziliśmy ją i była w niej sperma, jednak 14 czerwca w zbiorniczku było jej mniej bo rozlała sie trochę po ściankach. Krawienie z odstawienia wystąpiło pod koniec czerwca. Jednak obawiam się ciąży ponieważ jakoś pod koniec czerwca i początku lipca miałam problemy żołądkowe tzn. zgaga, zaparcia, uczucie sytości, palący bol żołądka a nawet ból glodu i nudności, ból żołądka po jedzeniu, po czasie przeszło jednak strasznie boli mnie prawa pierś wcześniej niż zawsze zaczynała boleć a w jeden dzień po naciśnięciu sutka uwidocznila sie przezroczysta wydzielina jednak było to jednodniowe i już nie występuje ten objaw. 7 lipca robilam test i negatywny. Boje się że moge być w ciąży.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...