Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Utrata wagi

Znaleziono 21 wyników

  1. Dzien dobry... cały czas chodząc do endokrynologa byla stwierdzana u mnie niedoczynność tarczycy... dzisiaj zrobiłam badania i hmmm wszystko chyba mam w normie tsh 3.320, ft3 4.350, ft4 1.180, jednakże wciąż walczę z nadwagą od dwóch tygodni jestem na deficycie dodatkowo ćwiczę 3 razy w tyg I kompletnie nic nie chudnę... czy w takim razie z moja tarczyca jest wszystko ok czy jednak nie? Bardzo dziękuję za informację:)
  2. Choruję na insulinooporność, pomimo diety 1400 kcal i ćwiczeń 4 razy w tygodniu po 60 minut nie chudnę. Waga ani nie wzrasta, ani nie spada. Przyjmuję glucophage CR 1750 na dobę od lipca 2020. Od początku źle znosiłam metforminę, poza bólem żołądka odczuwam też mdłości, które nasilają się na przestrzeni czasu. Dodatkowym problemem są częste biegunki po każdym posiłku. Wyniki badań krwi, morfologii płytki rozmaz automatyczny, kreatyniny, CRP, OB są w normie za wyjątkiem: MPV 9,30 fl, PCT 0,4%, PDW 9,4 fl, P-LCR 18,3 %. Badania moczu w normie. Ostatnimi czasy przeszłam bardzo bolesne zapalenie pęcherza, niemniej odmiedniczkowe zapalenie nerek zostało wykluczone. Do jakiego specjalisty powinnam się udać aby rozwiązać problem mdłości i biegunek? Internista zalecił mi aviomarin na mdłości, ale nie rozwiązuje to problemu i niestety nawet doraźnie nie pomaga. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
  3. Konsultacja wyników badań krwi Jestem kobietą, wiem 22 lata. Wynika były następujące: WBC 5,78 10^9/L, RBC 4,06 10^12/L, HGB 12.06 g/Dl, HCT 36,8%, MCV 90.6, MCH 31.0, MCHC 34. 2, RDW 12.9, PTC 0.29, PDW 14.5, MPV 11.8 NEU% 42.7, NEU 2,47, LYMPH% 39.3, LYMPH 2.27 10^9/LMON% 10.2, EOS% 7,8, EOS 0.45 10^9/LBASO% 0.0, BASO 0.00 10^9/L. Neutrocyty o jądrze podzielonym 50%, eozynocyty 10%, limfocyty 37%, monocyty 3%. Tyreotropina (TSH) 1,410 uIU/ml. Dodatkowo zaobserwowałam u siebie pogorszenie wzroku, utratę wagi mimo dobrego apetytu, suchy kaszel i ogóle osłabienie, szybsze męczenie się, senność. Czy powyższe wyniki mogą mieć związek z opisanymi objawami?
  4. Gość

    Brązowe plamienie

    Witam, mam 22 lata od czasu do czasu po miesiączce lub przed pojawiały mi się niewielkie plamienia, od jakiś dwóch miesięcy mam miesiączkę dwa razy w miesiącu wsumie to juz sie zgubiłam co jest miesiaczka a co plamieniem mialam w tym roku pierwszą 4 stycznia potem dostalam kolejnej dwa tyg później na początku msc lutego zas zaczęłam plamic a wczoraj obudzialam się cala we krwi dwa dni wcześniej troche plamilam przyznam ze to nie była miesiączka ani śluz miesiączkowy raczej wyglądało mi to na czystą krew byl tez jeden skrzep wsumie wiem ze powinnam isc sie zbadać wcześniej ale pracuje fizycznie i nie mam czasu :( czasami zdarzy się wiekszy stres w pracy a ostatnio nawet utrata wagi. Zapisana jestem do ginekolog na za 2 tyg miesiączkę mam od 9 lat i jest nie regularna wsumie od zawsze. Mam czasami takie bóle brzucha w pierwszych dwóch dniach ze musze wspomagać się silnymi lekami takimi jak ketanol czy nimesil.. nie chce czytac na internecie glupot i nie potrzebuje sie stresowac ale może jest tu lekarz ktory jest w stanie określić moj problem wiem ze bez badania jest ciężko. Troche sie martwię.
  5. WITAM. DO LEKARZA W TYCH CZASACH TRUDNO I CHCIALABYM SIE SPYTAC GDZIE MOGĘ PÓJŚĆ DO LEKARZA Z MOIMI WYNIKAMI. LECZE SIE NA TARCZYCE. Z NIedoczynnosci zrobila mi sie nadczynnosc i mam stwierdzona chorobe Gravesa basedova od miesiaca. ZACZELAM chudnac moja obecna waga to 65 kg a mialam zawsze 78. 77kg i ciezko bylo cokolwiek zgubic. A teraz bez diety i cwiczen sama waga spada Zrobilam sobie badania kontrolne morfologi krwi z rozmazem gdyz biora thyrozol 5mg MORFOLOGIA KRWI: Leukocyty WBC 4.9 Erytrocyty RBC 4.59 Hemoglobina HGB 12.98 Hematokryty HCT 37.6 WSKAZNIK CZERWONOKRWINKOWE: Sr.obj.erytrocyta MCV 82 Sr.masa HGB w erytrocycie MCH 28.3 Sr. Stężenie HGB w erytrocytach MCHC 34.5 Wskaźnik anizocytyzy erytrocytow RDW 13.2 PŁYTKI KRWI WSKAŹNIKI PLYTKOWE: plytkokryt PCT 0.25 Wskaźnik anizocytozy płytek PDW 16.5 Sr. Ob. Plytki krwi 9.7 ROZDZIAŁ AUTOMATYCZNY LEUKOCYTOW ;: NEU 2.24!spadek LYMPH 2.22 MON 0.41 EOS 0.08 BASO 0.01 !spadek NEU% 45.2 LYMPH% 44.8 MON % 8.2 EOS % 1.6 BASO % 0.2 MIKROSKOPOWA OCENA ROZMAZU KRWI: Neutrocyty o jądrze podzielonym 41%! Spadek Eozynocyty 2% Monocyty 7% Limfocyty 50 %! Podwyzszone
  6. Moja córka dzisiaj była na badaniu krwi i moczu. Pani doktor wsłała nas na badania bo córka mało je i chudnie. Ma 20 miesięcy . Mało też śpi , wygląda cały czas na rozpoczętą. Bardzo proszę o analizę wyników, chciałabym jak najszybciej poznać wyniki , bardzo martwię się o zdrowie córeczki . Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam . Morfologia krwi: WBC-7,7 /NEUT
  7. lekko obniżone TSH Witam, czy wyniki tsh 0,32 ( norma laboratorium wynosi od 0,4 ) Ft4 0,89 ( norma od 0,8 ) wymagają konsultacji lekarskiej ? objawy ze strony organizmu to bardzo duża potliwość , zaburzenia widzenia, utrata wagi, ciagle zmęczenie oraz bóle głowy. Kobieta 31 lat
  8. Dzień dobry! Od lat zmagam się z kompleksem na punkcie moich nóg, sądząc, że z wiekiem przestane przykuwać do tego mniej uwagi, aczkolwiek jest totalnie na odwrót. Otóż moje ramiona, pas, cała góra wygląda jakby oderwano ją od innego ciała - jestem bardzo szczupła, mam talie osy, wystające obojczyki, umięśniony brzuch. Pośladki są kobiece, jędrne, odstające. Jeśli chodzi o nogi, tutaj zaczyna się ddramatem. Opisując moja górę, powinny wyglądać jak zapałki, tymczasem wyglądają następująco: przede wszystkim są masywne, łydki bardzo szerokie, grube kolana, słabo widoczna kostka. Dodam, że łapiąc się za łydkę, nie powiedziałabym że to tłuszcz, ponieważ jest twarda... Jakiekolwiek chudnięcie, nie powoduje u mnie zmiany w wyglądzie nog. Wydaje mi się, że są one uwarunkowane genetycznie, stąd moje pytanie, od czego zaczac, żeby zmienić kształt moich nóg..? Udać się na konsultacje chirurgiczna?
  9. Witam, Mój cykl od kwietnia (początek kwarantanny) zmienił się z 30 na 40dni. Zaczęłam częściej ćwiczyć i mniej jeść, co doprowadziło do utraty wagi Aktualnie czekam na miesiączkę, ale mam 46 dzueń cyklu i dalej nic. W tym miesiącu byłam przeziębiona i prawue codziennie piłam leki typu ferwex. Zrobiłam 2 testy ciążowe,które wyszły negatywne. Czy mogło to opóźnić miesiączkę? Jak nie to jaki może być powód?
  10. Borykam się z szeregiem objawów, proszę o spojrzenie na nie i wyniki.
Próbuję ustalić, co mi jest.
 Objawy: - Wypadające włosy w bardzo dużych ilościach, znaczne przerzedzenie na całej głowie (czego nie udało się zatrzymać przy długiej współpracy z dermatologiem), włosy jakby plastikowe, sztywne, suche, zaczynające siwieć - Zmiany na ciele, pojawienie się w ciągu miesiąca nienaturalnych, głębokich zmarszczek, nadmiar skóry w różnych częściach ciała, jak palce, cellulit; zapadnięte oczy - Generalnie nie zdrowy wygląd i postarzenie się w krótkim czasie - Bóle w narządach wewnętrznych, bóle po bokach, przelewanie w żołądku, wzdęcia - Ciągle towarzyszące nudności - Bladość - Poczucie skrajnego zmęczenia, kompletnego wyczerpania, osłabienia, również na granicy poczucia utraty przytomności, czasami wręcz trudności z chodzeniem, bólami mięśni, czy pogorszeniem regeneracji, do stopnia, gdy tak, że ledwo możesz chodzić i czujesz się tak, jakbyś miał zaraz zemdleć - Słaba sprawność umysłowa - Ciągły głód po jedzeniu, brak sytości i utrata wagi, masy mięśniowej; generalnie bardzo duże zapotrzebowanie i dosłownie poczucie umierania z głodu, też po jedzeniu nudności - Ciągłe zapotrzebowanie na płyny - Krwawienia przy wypróżnianiu, czasami obfite - Stan drastycznie się pogorszył w przeciągu roku i z miesiąca na miesiąc jest gorzej - Nigdy nie czuję się dobrze, nie odczuwam wytwarzania serotoniny, czy dopaminy - Kompletnie organizm sobie nie radzi ze stresem, jak kiedyś (jakby nie generował adrenaliny, tylko nadmiar kortyzolu) i gdy próbujesz się mobilizować i wkładać energię, to czujesz się gorzej, robi ci się słabo, nasilają się nudności, poczucie pieczenia w organizmie - Drętwienia ciała, bóle mięśni, czy okazjonalnie poczucie jakby wykrzywiania twarzy, rąk z towarzyszącym silnym otępieniem


 Wyniki: Krzywa glukozowa i insulinowa: 1) g - 98 [70-99]; i - 7,40 [2,70-10,40] 2) g - 175 [70-99]; i - 58,10 [2,70-10,40] 3) g - 104 [70-99]; i - 17, 60 [2,70-10,40] Tarczycowe: TSH - 6,080 [0,47-4,64] fT3 - 3,84 [1,45-3,48] fT4 - 1,44 [0,71-1,85] ATPO - 1,07 [0,00-5,60] Ferrytyna - 133,9 [8,0-388] Żelazo - 77 [50-175] Okoliczności: Do tego dochodzi nerwica, byłem w szpitalu na terapii, ale nie pomogła ona na objawy (głównie zwijałem się z bólu, zmęczenia, głodu), terapie indywidualne też nie przynosiły poprawy. 
Tak samo różnego rodzaju leki dobierane przez psychiatrów. 
Jestem absolutnie przerażony, co dodatkowo napędza objawy (boję się, że skończę na ulicy), nie wiem, jak działać, czuję się fatalnie, wyglądam fatalnie, więc drastycznie spadło moje poczucie wartości i generalnie też funkcjonowanie to napędza dodatkowy stres, chciałbym, aby ktoś wziął ten temat na poważnie, jest naprawdę bardzo źle, i mi pomógł.
Jakie mam możliwości drogi? Póki co, NFZ i spotkania z lekarzem pierwszego kontaktu na niewiele się zdały.

Co powinienem zrobić, co mogę zrobić? Jakie badania, lekarze? Ponieważ NFZ jest średnio pomocne, myślałem też o skorzystania z prywatnych pakietów medycznych, czy to jest dobry pomysł?

 Będę wdzięczny.

W ogóle nie jestem w stanie funkcjonować.
  11. Witam, jestem zmartwiona swoimi wynikami badan prosiłabym o ewentualne uwagi.Powód wykonania badan na krew i mocz - utrata wagi. Dodam, że w ostatnim czasie przechodzę trudny okres w swoim życiu, ciagly stres, stany depresyjne. Nie przechodziłam ostatnio żadnych chorób. Jedyne leki jakie przejmuje to antykoncepcyjne. Wyniki krwi : Leukocyty 13,5; Erytrocyty 4,41; Hemoglobina 14,1 Hematokryt 42; MCV 95; MCH 32; MCHC 33,6; Płytki krwi 362; Limfocyty % 16; Inne(Eo,Bazo,Mono)% 3; Neutrofile 80; Limfocyty
  12. Witam, proszę o interpretację wyników badania. Powód wykonania badan na krew i mocz - utrata wagi. Dodam, że w ostatnim czasie przechodzę trudny okres w swoim życiu, ciagly stres, stany depresyjne. Wyniki krwi : Leukocyty 13,5 Erytrocyty 4,41 Hemoglobina 14,1 Hematokryt 42 MCV 95 MCH 32 MCHC 33,6 Płytki krwi 362 Limfocyty % 16 Inne(Eo,Bazo,Mono)% 3 Neutrofile 80 Limfocyty
  13. Witam! Kilka lat temu robiłam badania tarczycowe z krwi. Dodam ze choruje na sm. Wszystko wyszło w normie poza anty TG które wynosiło 288. Byłam z tym u endokrynologa która powiedziała ze to normalne przy stwardnieniu rozsianym, ale zrobiła usg, wyszło bez zmian. Ostatnio stałam się rozdrażniona, senna i mam problemy z utratą wagi która rośnie mimo normalnej diety. Czy jest sens powtórzyć badania z krwi? Jak tak to które?
  14. Mam 29 Lat i PCOS ,mój ginekolog twierdzi,że hormony mam w normie, a PCOS uspokoi utrata wagi, odradził mi tabletki antykoncepcyjne, jednak chciałabym się zabezpieczać z partnerem, a ten ma uczulenie na prezerwatywy. Czy mam jakieś alternatywy?Jakie
  15. Witam serdecznie obecnie mam 40 lat, nigdy nie mialam problemów z tarczyca aż chyba do tej pory. Jestem 10 miesięcy po porodzie karmię dziecko piersia. Od jakiegos czasu chudnę mimo normalnego jedzenua, mam kłopoty ze spaniem budzę się kilka razy w nocy, jest mi ciągle gorąco do tego czuje niepokój szybkie bicie serca. Coś mnie tknęło żeby zbadać hormony tarczycy. Wynik tsh 0,28, ft3 1,75. Czy wyniki te świadczą o nadczynności tarczycy??
  16. Witam. Niedawno zauważyłam u siebie wiele objawów, które pasowały mi do problemów z tarczycą m.in. chudnięcie, drżenie rąk, zwiększona potliwość, skłonność do biegunek, uczucie chłodu, brak koncentracji, słaba pamięć, drażliwość, szybkie zmiany nastroju, skłonność do płaczu, ciągłe zmęczenie i senność, a także sucha skóra. Zrobiłam badania, takie jak USG tarczycy i badanie krwi. Tutaj się zdziwiłam, bo badania wyszły dosyć sprzecznie ku sobie. Z USG wynika, że tarczyca jest około 5 razy za mała, niż powinna być, a z badań krwi wynika, że TSH i FT4 są w normie. Wizytę u endokrynologa mam umówioną, jednak muszę jeszcze trochę poczekać z uwagi na mało wolnych miejsc. Nie mam pojęcia co takie wyniki mogą oznaczać, a nie mogę przestać o tym myśleć... Z góry dziękuję za odpowiedź
  17. Witam. Od kilku miesięcy źle się czuję, miałam od ponad 2 lat regularne cykle co około 26 dni i od jakiegoś czasu albo są krótsze o tydzień, półtora albo dłuższe. Zawsze mialam bolesne miesiączki, ale teraz ból jest często nie do zniesienia, w pierwszych 3 dniach tak naprawdę nie mogę normalnie funkcjonować. Niezależnie od cyklu mam bóle w okolicach podbrzusza, jajników, które przechodzą w okolice kręgosłupa lędźwiowego. Jestem opuchnięta, mam wrażenie, że bardzo dużo gromadzi mi się wody w organizmie. Mam trądzik i częste bóle głowy oraz ciemniejsze i gęściejsze owłosienie. Strasznie szybko się męczę i często czuję zmęczenie. Przechodziłam rok temu laparoskopie jajnika. Jestem szczupłą dziewczyną, ale od jakiegoś czasu mam problem z utratą wagi. Czy to mogą być objawy jakiejś choroby? Co powinnam zrobić?
  18. Czy objawy takie jak bardzo powolna utrata wagi ale poziom tkanki tłuszczowej trzymający się na tym samym poziomie a nawet z tendencją do jej wzrostu pomimo dobrze zbilansowanej diecie od dietetyka i aktywności fizycznej, spadki energii, zmęczenie, senność, zaparcia, napady wilczego głodu mogą świadczyć o insulinooporości? Wyniki obciążenia glukozą są następujące glukoza na czczo 90 po 1 godzinie 136, po 2 godzinach 118, a insulina na czczo 9,5 po 1 godzinie 64, po 2 godzinach 55
  19. Witam. Odebrałam wyniki krwi. Wiem że najlepiej iść do lekarza i już jestem zapisana na wizytę Ale chciałam zapytać czy podwyższone limfocyty 49% od dłuższego czasu to normalne? Eozynofile 0.5 . Do tego dochodzi złe samopoczucie, chudniecie mroczki przed oczami. Kołatanie serca. Mając na myśli dłuższy czas chce powiedzieć że już w marcu 2019 miałam podwyższone limfocyty. W rodzinie był przypadek białaczki.
  20. Witam, Około 2 miesiące temu wykonałem badania krwi z powodu złego samopoczucia, chudnięcia itd. w których wyszło że mam podwyższone eozynofile (8,8). Dostałem Zentel na pasożyty po którym wydaliłem bliżej nieokreślone białe coś. Lekarze (internista i dermatolog) uznali bez badania kału że to tasiemiec więc dostałem kolejne dwa Zentele a po miesiącu miałem wykonać kolejne badania krwi. Zrobiłem je i w dalszym ciągu poziom eozynofili jest podwyższony (8). Czy to oznacza, że tasiemiec dalej we mnie siedzi czy może wyniki nie zdążyły się jeszcze unormować? W jakim czasie poziom eozynofili powinnien wrócić do normy? Czy należy powtórzyć leczenie? Wykonać kolejne badania, np. kału czy badanie krwi z użyciem przeciwciał? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  21. Proszę o interpretacje wynków kobiety wiek 72 lata. TSH 1,370 uIU/mL, FT3 4,35 pg/ml, FT$ 1,57 ng/dl. Chudnięcie, ciągłe uczucie zimna.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...