Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Anemia

Znaleziono 52 wyników

  1. Erytrocyty 4.11,HEMOGLOBINA 9.9,HEMATOKRYt 32.0, mcv 77.9,much 24.1, mchc 30.9, RDW CV 13.6 co może oznaczać? Czy to anemia?
  2. Czy to już ostra anemia? Hemoglobina 11,6 Hematokryt 36,9 MCH 26,2 MCH 31,4 MPV 10,0 OB 4 APTT 33,6 sek (22,7-32,5) Żelazo 21,42 (37,0-145) UIBC 418 (135-392) TIBC 439,2 (250,0- 425,0) TSH3 1,46 (0,27-4,20)
  3. Od trzech miesięcy mam anemię. Wyniki badań: HGB 6,5 mmol/l Żelazo 18 ug/dl Ferrytyna 6,42 ng/ml Piję feroplex a wyniki nie poprawiają się. Za tydzień mam mieć szczepienie na covid i nie wiem czy mogę z takimi wynikami, bo wizyta u hematologia dopiero za trzy tygodnie.
  4. Witam. Moje badania krwi(niepokojące): MCV 73,0 (79,4-94,8) MCH 22,8 (25,6-32,2) RDW-CV 17,6 (11,7-14,4) MONOCYTY % 11 (2,0-10) RDW-SD 46,6 (36,4-46,3) POZIOM ŻELAZA: 18,5 (65-175) Lekarz zapisał SORBIFER DURULES. Stwierdzono ze to początki anemii. Czy jeszcze jakieś badania należy wykonać? Czy długo trwa leczenie? Planuję ciążę i czy ta anemia to przeszkoda?
  5. Witam. Moje badania krwi(niepokojące): MCV 73,0 (79,4-94,8) MCH 22,8 (25,6-32,2) RDW-CV 17,6 (11,7-14,4) MONOCYTY % 11 (2,0-10) RDW-SD 46,6 (36,4-46,3) POZIOM ŻELAZA: 18,5 (65-175) Lekarz zapisał SORBIFER DURULES. Stwierdzono ze to początki anemii. Czy jeszcze jakieś badania należy wykonać? Czy długo trwa leczenie? Planuję ciążę i czy ta anemia to przeszkoda?
  6. Dzien dobry. Mam 32 lata. Moje wyniki krwi. To hemoglobina 10.7, hematokryt 34, zelazo 23, mch 25,mchc31, rdw CV 17, rdw SD 50. Mam mięśniaki, ciągle przez nie krwawie, Mam krwotoczne miesiączki i mam też ktwortoki między okresami. Czy mam anemie?
  7. Witam czy mogę zaszczepić się na covid mając podwyższone płytki krwi 496oraz podwyższony czas protrombinowy 129,anemia z powodu niedoboru żelaza.
  8. Witam, nie bardzo wiem jak interpretować swoje wyniki krwi. W ostatnich dwóch miesiącach zmagałam się z anemią, z powodu braku odpowiedniej ilości żelaza nie chcę podać tutaj błędnych danych, ale wynik wskazywał na 30.00 gdzie norma wynosi od 50.00. Moja dieta nie zmieniła się jakoś drastycznie z tego powodu, czasem jednak piłam soki warzywne. Teraz robiąc badania wynik skazuje na 178.00. Czy to możliwe, że z jakichś powodów ilość żelaza we krwi mogła się tak nagle podnieść?
  9. TIBC(ICD-9:093) mam 577 ....norma do 390 Żelazo mam 35.0 ...norma od 47-145 UIBC mam542.00 norma112-346 %Saturacji mam 6,1% norma 20-45.0 Mam od lat anemia, w październiku hemoglobina -7..... jestem po 3 Ccesarskich, mam krwotoczne okresy dlatego dostałam tabletki antykoncepcyjne na wstrzymanie okresu i w lutym moja hemoglobina -12.2 ...Erytrocyty5,18, Leukocyty 4..Płytki krwi280..hematokryt39.4. Bardzo proszę o interpretację wyników TIBC itd to wyniki z lutego. Dziekuję
  10. Dzień dobry, bardzo proszę o wyjaśnienie wyników badań laboratoryjnych mężczyzny w wieku 84 lat. Wit.B12 869.2 Kwas foliowy 3.28 Ferrytyna 73.37 U Taty podejrzewana jest niedokrwistość.
  11. Witam Moje wyniki ogólnie z krwi są dobre jedynie mam podwyższone monocyty 11.9% oraz eozynofile poniżej normy 0.8 Nalezy,powtorzyc badania czy raczej dać spokój, dodam jeszcze że kilka lat temu miałam anemię obecnie płytki krwi wynoszą 158
  12. Dzień dobry, jestem w 28 tygodniu ciąży. Zrobiłam rozmaz mikroskopowy krwi i niepokoją mnie wyniki: Gran. pałeczkowate 11 1-5 H Gran. segmentowane 61 40-70 Gran. kwasochłonne 1 1-5 Limfocyty 17 20-45 L Monocyty 10 3-8 H Odchylenia w standardowej morfologii to leukocytoza 12.44 przy normie laboratorium do 10,4, nieco wyższe neutrofile i anemia. Niepokoją mnie te pałeczki, wychodzą podwyższone już od ładnych kilku miesięcy. Czy to jest niepokojące, czy może fizjologiczne w ciąży?
  13. Witam,czy to może być anemia? Hb 12,6g/dl Ht 38.30 Rbc 4.67 Wbc 13.8 Plt 378.0 Mch 26.80 Mchc 32.70 Mcv 82.00 Mam też objawy anemii jak bladość cery zmęczenie ,omdlenia (chociaż nie ostatnio ) i pojawienie się dużych siniaków a wydaje mi się że nie miały do tego powodu żeby były takie duże . Pozdrawiam
  14. Witam, 4.09 robiłam wyniki gdyż bardzo słabo się czułam, na tyle że nie byłam w stanie w domu posprzątać, szybkie męczenie, słaba koncentracja, kołatanie serca. Z wynikow wyszedł poziom żelaza 45, ferrytyny 45, kwasu foliowego 4 pani doktor zapisała tardyferon 2 opakowania. Po tym czasie poczułam sie lepiej, wyniki żelaza wzrosły do 80. Pani doktor stwierdzila ze jest w porzadku. W tej chwili odczuwam znów szybkie męczenie się, senność, kołatanie, podwyższone tętno, ciągle uczucia zimna, momentami dreszcze, po wysiłku bolesność mięśni, uczucie drapania w gardle. Czy jest możliwa niedokrwistość i takie objawy z prawidłową morfologia? Choruje na niedoczynność tarczycy, ale endokrynolog twierdzi że pod tym wzgledem wszystko jest ok.
  15. Mam pytanie zrobione badanie na morfologia z rozmazem krwi i neutrocyty o jądrze pałeczkowatym wyszły 12 (norma 1-5) a neutrocyty o jądrze podzielonym wyszły 44 (norma 45-70) żelazo 30 (norma od 50 do 150) i podwyższone PLT 17,3 (norma od 11 do 15) czy to coś czym powinnam się martwić czy to efekt przemęczenia? Dodam że ostatnio cały dzień bolało mnie pod lewym żebrem i to tak kujaco przez 2-3 miesiące schudłam ok6 kg i jestem dość blada (może taka uroda) czy to może zwykła anemia?
  16. Byłam w szpitalu na oddziale reumatologii. Końcowe wyniki na dzień dzisiejszy wyszły ujemne (są przeciwciała ale w wartościach niskich) - nie stwierdzono obecnie chorób reumatycznych. Mam obecnie anemię z niedoboru Fe, morfologia i hemoglobina w normie, Ob -15 (norma do 12), CRP poniżej 1. Mam również przeciwciała tarczycowe anty-TG i anty TPO podwyższone, ale TSH i hormony mam w normie. Nie rozumiem tego wszystkiego, co mam dalej zrobić, czy to że mam na razie przeciwdziała (dot. tocznia) ale są niskie i są ujemne, oznacza że kiedyś mogą być wysokie - dodatnie i na pewno za jakiś czas choroba się rozwinie. Co zrobić z niskim poziomem Fe, czy to może być tylko od samej choroby tarczycy? Czy to, że mam przeciwciała ANA i problemy z anemią wpłynie na ciążę?
  17. Dzień dobry. Jestem umówiona na założenie wkładki hormonalnej Mirena w 7 dniu cyklu, aktualnie przyjmuję leki duomox i metronizadol z powodu helicobakter patroli. Czy te leki stanowią przeciwsskazanie ? Borykam się z niedokrwistością wywołaną obfitymi miesiączkami.
  18. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  19. Dzień dobry, bardzo proszę o interpetację moich wyników krwi. Jestem kobietą, 37 lat, choroby przewlekłe Hashimoto i astma. Lekarz na telekonsultacji stwierdził, że morfologia jest w porządku, ale ja od kilku tygodni czuję się mocno osłabiona, mam częste bóle głowy, nie umiem się skoncentrować, a każdy wysiłek kończy się dużym zmęczeniem, chociaż jeszcze w sierpniu i wrześniu regularnie chodziłam po górach i ćwiczyłam jogę kilka razy w tygodniu. Jestem też blada. Dodam, iż 6 tygodni temu przechorowałam koronawirusa, dość lekko - kilka dni stanu podgorączkowego i utrata węchu i smaku. Niepokoją mnie wskaźniki czerwonych krwinek i zastanawiam się, czy nie mam początków anemii- leukocyty 6,86; erytrocyty 4,16; hemoglobina 12,3; hematokryt 35,1; MCV 84,4; 29,6; MCHC 35; plytki krwi 249; RDW SD 36 (norma od 36,4); RDW CV 11,9 %; PDW 11,4; MPV 9,9; P-LCR 24,3%; PCT 0,3%; neutrofile 4,04 (tys/ul); Limfocyty 2,17; monocyty 0,55; eozynofile 0,08; bazofile 0,02; neutrofile 58,9%; limfocyty 31,6%. Bardzo proszę o interpetację i ewentualne wskazanie, czy mam robić pogłębioną diagnostykę, a jeśli tak to jakie badania powinnam wykonać. Bardzo dziękuję.
  20. Dzień dobry. Mam bardzo duży problem z okresem. Od kilku lat zmagam się z bardzo nieregularnymi miesiączkami tj. 3 miesiące nie mam okresu następnie mam przez 2 miesiące cały czas. Kończy się anemia itd Zrobiłam badania progesteronu i mam 0.2 w 21 dniu cyklu.. Czy ten wynik jest nieprawidłowy?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry. W lipcu tego roku bylam w ciazy. Na poczatku sierpnia zazylam tabletki wywolujace poronienie, jednak nie zadzialaly. Mialam skurcze i krwawienie ale ciaza sie utrzymala. 18 sierpnia mialam aborcje w Austrii metoda prozniowa, bylam wtedy na poczatku 7 tygodnia. Nie bylo zadnych komplikacji. Po 5 tygodniach od zabiegu dostalam okres. Teraz po tym wszystkim okres mi sie unormowal, bo mam co rowne 28 dni. (Wczesniej mialam roznie). Teraz chce zajsc w ciaze. Zazywam zelazo (na anemie), kwas foliowy, witamine C, oraz zakupilam sobie testy owulacyjne. Wedlug kalendarzyka owulacja przypada na 1 grudnia. Jak duza jest szansa na to, ze zajde w ciaze za pierwszym razem, gdy bede sie kochac dzien przed owulacja lub jak sie uda, to w sam dzien owulacji? Prosze o rzetelne odpowiedzi. Paulina, 28 lat
  22. Morfologia u 4,5 - miesięcznego dziecka, robiona w związku z tym, że ma bladą buzię, więc jest prawdopodobieństwo niedoboru żelaza. Jest karmione wyłącznie piersią, a ja (mama) zawsze miałam problem z niedoborem żelaza i nawet w ciąży musiałam brać żelazo silniejsze, na receptę, ponieważ inne nie pomagały. Wyniki krwi wyglądają następująco (krew pobierana około dwie godziny po karmieniu): WBC 6,2 10^9L RBC 4,79 10^12L HGB 13,1 g/dL HCT 38,6 % MCV 81 fL MCH 27,4 pg MCHC 33,9 g/dL RDW 10,2 % PLT 331 10^9L PCT 0,28 % PDW 13,8 fL MPV 8,3 fL Rozdział automatyczny leukocytów: NEU 1,22 10^9L LYMPH 3,91 10^9L MON 0,46 10^9L EOS 0,54 10^9L BASO 0,04 10^9L NEU% 19,8 LYMPH% 63,4 MON% 7,5 EOS% 8,7 BASO% 0,6 Mikroskopowa ocena rozmazu krwi: Gran. obojętn. o jądrze podzielonym 28% Gran. kwasochłonne 5% Limfocyty 61% Monocyty 6% Czy wyniki badań faktycznie mogą wskazywać na anemię? Wystraszyła mnie też niska ilość białych krwinek.
  23. Witam, W ostatnich dniach z samego rana jestem bardzo zmęczony, jak wstaję z łóżka szumi mi w uszach, mam zawroty głowy. Zauważyłem również, że często mam zimne stopy i dłonie. Dzisiaj z rana miałem niską temperaturę ciała 35,9 C (mierzyłem na dwóch termometrach) i niskie ciśnienie 106/53 Puls 48. Po południu czuję się normalnie. Temperatura ciała 36,4 i ciśnienie 119/74 Puls 58. W mojej rodzinie był problem z anemią, tarczycą i cukrzycą, więc wykonałem badania krwi na morfologię, żelazo, OB, TSH, FT3 i FT4. Wyniki: Leukocyty 6,99 tys/µl Erytrocyty 5,5 mln/µl Hemoglobina 16,8 g/dl Hematokryt 47,2 % MCV 85,4 fl MCH 30,4 pg MCHC 35,6 g/dl Płytki krwi 266 tys/µl RDW-CV 11,4 % (poniżej normy) PDW 13,6 fl MPV 10,8 fl P-LCR 32,4 % PCT 0,30 % Neutrofile 4,20 tys/µl Limfocyty 2,18 tys/µl Monocyty 0,53 tys/µl Eozynofile 0,05 tys/µl Bazofile 0,03 tys/µl Neutrofile 60,1 % Limfocyty 31,2 % Monocyty 7,6 % Eozynofile 0,7 % (poniżej normy) Bazofile 0,4 % OB 5 mm/h Glukoza 93,9 mg/dl Żelazo 117,0 µg/dl TSH 1,6200 µIU/ml FT3 3,74 pg/ml FT4 1,62 ng/dl Dwa wyniki RDW-CV i Eozynofile wyszły minimalnie poniżej normy. Czy może to być anemia?
  24. Witam. Od jakiegoś czasu leczę anemię zrobiłam wyniki i hemoglobina rewelacja ale niestety teraz inne wyniki poza norma. Czy lekki wzrost neutrocytow 6.85 a norma jest 6.5 i limfocyty w normie a procent 17.5 norma od 30 to coś poważnego
  25. Od dłuższego czasu bo prawie 2 lata borykam się z problemami niedokrwistości. Lekarz rodzinny na początku twierdził ,że skoro badania są prawie w normie , to nie ma co panikować. Ważne jest ,że CRP nie przekracza nawet 1 mg/l. Biorąc pod uwagę fakt ,że biorę metforminę (3 x500 mg dziennie ) Bo mam insulinooporność ( glukoza na czczo 95 - 195 ) robiłem kilkakrotnie badania B-12 i są dobre bo wynoszą w granicach 500 pg/ml. Żelazo 74 pg/dl, kwas foliowy 9.3 ng/ml. Lekarz rodzinny chirurg zalecił mi picie zakwasu buraczanego . Piję od miesiąca w ilości 250 ml/ dobę. Niestety wyniki badania krwi odebrane o znowu się obniżyły. Leukocyty-4.6 ( bez zmian ) Erytrocyty 4,34 ( w czerwcu 4,53 ) Hemoglobina 13,6 ( w czerwcu 13,6 ) Hematokryt% 40,8 ( w czerwcu 42,1 ) MCV 94 ( w czerwcu 93 ) MCH 31 ( w czerwcu 30 ) MCHC 33 ( czerwiec 32 ) Płytki krwi 179 ( czerwiec 188 ) Na wizytę do hematologa muszę czekać nawet kilka miesięcy -prywatnie. Czyżby obniżył mi się za bardzo kwas foliowy od metforminy i teraz jest za mało do produkcji krwinek ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...